Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

Η ξεχασμένη μάχη στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Τι έγινε όταν οι άπειροι στρατιώτες του Τζορτζ Ουάσιγκτον ήρθαν αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη εκστρατευτική δύναμη της Βρετανίας που έκανε απόβαση στο ΜπρούκλινΗ μεγαλύτερη μάχη της αμερικανικής επανάστασης είναι παραδόξως, μία από τις πιο ξεχασμένες. Η μάχη έγινε στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Ο βρετανικός στόλος εισβολής περιλάμβανε περισσότερα από 400 πολεμικά πλοία και μεταγωγικά που μετέφεραν 35.000 στρατιώτες και ναύτες, τη μεγαλύτερη βρετανική εκστρατευτική δύναμη μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι Βρετανοί αποβιβάστηκαν στο Μπρούκλιν, χρησιμοποιώντας αποβατικά σκάφη που είχαν κατασκευάσει στο Στάτεν Άιλαντ. Οι βάρκες διέθεταν  δοξάρια με μεντεσέδες που μπορούσαν να κατέβουν και να χρησιμοποιηθούν  ως ράμπες, όπως τα σκάφη Χίγκινς στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αντιμέτωποι με αυτούς ήταν 25.000 άπειροι άντρες υπό τις διαταγές του Τζορτζ Ουάσιγκτον, ο οποίος ποτέ ξανά δεν είχε οδηγήσει μεγάλο στρατό σε μάχη. Ήταν η πρώτη και μοναδική σύρραξη μεγάλης κλίμακας του πολέμου.

Από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο του 1776, οι δύο αυτοί στρατοί ήρθαν αντιμέτωποι σε μια σειρά αναμετρήσεων σε τοποθεσίες όπως το Μπρούκλιν, οι δρόμοι του Μανχάταν, το Χάρλεμ, του Ουέστσεστερ και του Νιου Τζέρσεϊ.


ny1

Οι Βρετανοί αποβιβάστηκαν στο Μπρούκλιν, χρησιμοποιώντας αποβατικά σκάφη που είχαν κατασκευάσει στο Στάτεν Άιλαντ.

Η μάχη είναι σήμερα σχεδόν ξεχασμένη, για έναν απλό λόγο: οι άποικοι υπέστησαν συντριπτική ήττα. Ο Ουάσιγκτον έχασε περισσότερα από τα τρία τέταρτα του στρατού του. Κανείς αμερικανός δεν θα ήθελε να θυμάται κάτι τέτοιο.

Η πιο γνωστή απώλεια της μάχης ήταν ο λοχαγός Νέιθαν Χέιλ από ένα σύνταγμα του Κονέκτικατ, τον οποίο όλοι θυμούνται ρομαντικά ως τον «κατάσκοπο που είχε μόνο μία ζωή για να δώσει για την πατρίδα του». Οι Βρετανοί τον αντιμετώπισαν πολύ λιγότερο ρομαντικά: πίστευαν ότι εκτός από κατάσκοπος, ο Χέιλ ήταν ένας από τους εμπρηστές αποίκους που λίγες μέρες πριν είχαν παραδώσει στις φλόγες τη Νέα Υόρκη, καταστρέφοντας το ένα τέταρτο της πόλης.

Όμως αξίζει να θυμόμαστε αυτή τη μάχη. Εκεί, η Αμερική θα μπορούσε να είχε χάσει τη μάχη της ανεξαρτησίας μέσα σε ένα απόγευμα… όμως δεν την έχασε. Αντίθετα, έγινε το μέρος όπου οι άγουροι στρατιώτες άρχισαν να ωριμάζουν στην τέχνη του πολέμου.

Η μάχη του Τρέντον, την οποία έδωσε ο αποδεκατισμένος στρατός του Ουάσιγκτον λίγες εβδομάδες αργότερα, γιορτάζεται ως σπουδαία αμερικανική νίκη. Ο στρατός των αποίκων κέρδισε τη μάχη χρησιμοποιώντας τα μαθήματα που έμαθε με σκληρό τρόπο στη μάχη της Νέας Υόρκης.Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα