Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Ανασκαφική αναμετάδοση σε… εθνικό δίκτυο

amfipoli

Παρακολουθούμε την περιγραφή λεπτό προς λεπτό. Κάθε πόντος του τάφου στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη, περνάει από αναμετάδοση σε εθνικό δίκτυο. Χθες η πέτρα που μετακινήθηκε, προχθές το χώμα που έφυγε, σήμερα το χρώμα που αποκαλύφθηκε. Μοιάζει σαν ποδοσφαιρική μετάδοση με ομάδα χωρίς αντίπαλο και κάπου περιμένουμε  ότι θα πάρει τα ηνία κάποιος  σπορτ κάστερ για να χρωματίσει την περιγραφή με τη δέουσα εθνική απογείωση και αρκετές δόσεις σπασένς.
Το κοινό περιμένει τον βέβαιο θρίαμβο, τη μεγάλη πρόκριση… Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της αρχαιολογικής υπηρεσίας που μια σημαντική κατ’ άλλα ανασκαφή έχει παραδοθεί εξ’ ολοκλήρου στα μέσα ενημέρωσης, που ο πρωθυπουργός προιδεάζει για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα (όταν δεν το ξέρουν ούτε οι αρχαιολόγοι),  που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού επιβλέπει κάθε βήμα και που βγαίνει στα κανάλια και κάνει δηλώσεις. 

Νέα Σελήνη στην Παρθένο – Σιδερένιο άρπαγμα στην τσέπη μας

Σιδερένια η Νέα Σελήνη στην Παρθένο που γίνεται τη Δευτέρα, με πολλά στοιχεία συνδυαστικά να δημιουργούν ένα δυσάρεστο κλίμα. Η τοποθέτηση στον 8ο οίκο δηλώνει μετατόπιση της έμφασης από τα θέματα υγείας στα οικονομικά με την αντίθεση με τον Ποσειδώνα να δείχνει λανθασμένες ελπίδες για την άνοδο του εισοδήματος. Ο Πλούτωνας στον Ωροσκόπο υποδηλώνει συνθήκες από τις οποίες δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, ενώ η σύνοδος Άρη/Κρόνου στο Μεσουράνημα υποδηλώνει δύσκολες αποφάσεις. 

Κάποιοι εργοδότες ίσως αναγκαστούν μέχρι και να κλείσουν τα μαγαζιά τους αυτό το διάστημα λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ άλλοι λόγω χρεών και οφειλών σε δάνεια και εφορίες. 
Σε προσωπικό επίπεδο πολύς κόσμος θα χρειαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, με τη συμπαράσταση είναι η αλήθεια οικογενειακών παραγόντων που θα προσπαθήσουν να ενισχύουν οικονομικά την κατάσταση, δυστυχώς όμως δε θα φτάνουν να κάνουν τη διαφορά. Πολλοί παράγοντες του οικονομικού τομέα θα θεωρήσουν ότι τώρα είναι η ώρα να γίνουν κάποιες ριζικές οικονομικές κινήσεις που θα εμποδίσουν τα πράγματα να γίνουν ακόμα χειρότερα και ενόψει εισοδήματος και πόρων που νόμιζαν ότι θα επέλθουν, αλλά δε θα τα δουν μάλλον ποτέ.

Σε σχέση με την Ελλάδα η σύνοδος της Αφροδίτης με τον γενέθλιο Κρόνο, συνδέεται ίσως με τις ανακαλύψεις στην Αμφίπολη και ένα γενικότερο κλίμα υποστήριξης της πατρίδας, που ίσως συσχετιστεί και με αθλητικά γεγονότα (η Παρθένος ευνοεί γενικά τις αθλητικές επιδόσεις της χώρας). 

Παρηγοριά στον άρρωστο ίσως με την επόμενη μέρα όμως να περιμένει έξω από την πόρτα ο παλιός καλός δοσάρχης.

Μπράτσα και πατρίδα

Αν αυτό που ζεις είναι η Timeline σου, τότε η δική μου ζωή χθες γέμισε φουσκωμένα μπράτσα. Φωτογραφίες από τα κορμιά των δύο δολοφονημένων ανδρών, όταν ακόμα το αίμα ήταν ζεστό μέσα τους. Κοντινές λήψεις στα tatoo, στη σβάστικα, στα συνθήματα-τώρα θα χαθούν και αυτά, μαζί με τη σάρκα που σημάδεψαν. Και όσο περιμένω να διαβάσω το άρθρο-καταπέλτη για τα αναβολικά και την παράνομη διακίνησή τους σε ημιυπόγεια γυμναστήρια, χαζεύω την κουβέντα για τα πολιτικά τους φρονήματα. Ο Παπαδημούλης, που πια πολιτεύεται ως εκπρόσωπος του twitter, λυπάται για τη δολοφονία «των ναζί», ο αδερφός του θύματος απαντά και η Χρυσή Αυγή αναπαράγει τις δηλώσεις του. Τι κάθομαι και τα διαβάζω; Μικρή σημασία έχουν όλα αυτά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ό,τι και αν πεις, την τελευταία λέξη τη λέει ο παπάς. Δύο ζωές χάθηκαν, μερικές ακόμα θα καταστραφούν και αν προσθέσεις γονείς και συγγενείς, θα μετρήσεις πολλές φορές τα δάχτυλά σου για να βγάλεις τους ρημαγμένους.

Ἕνας ἀσήμαντος κι ἄσημος τάφος, στὴν Ἀμφίπολιν.


Ἕνας ἀσήμαντος κι ἄσημος τάφος, στὴν Ἀμφίπολιν.Στην Αμφίπολη κατά τύχη βρέθηκε ένας πολύ σπουδαίος τάφος και μάλιστα ασύλητος.
Δεν ήταν με πεντακόσια μέτρα διάμετρο.
Δεν είχε σφίγγες στην είσοδο. Για την ακρίβεια δεν υπήρχε καν είσοδος.
Δεν είχε λιοντάρι στην κορυφή. Για την ακρίβεια δεν υπήρχε καν κορυφή.
Τα κανάλια δεν επισκέφτηκαν τότε την Αμφίπολη.
Ο τάφος ενός από τους μεγαλυτέρους στρατηγούς, μα και πολιτικούς, της αρχαιότητας, που ακριβώς επειδή ήταν σπουδαίος δεν μας τον δίδαξαν ποτέ στα σχολειά μας.
Τάφος της κλασσικής εποχής, της ακμαίας Ελλάδος.
Στην ακμαία κλασσική Ελλάδα, το μέγεθος και η ποσότητα όχι μόνο δεν είχαν αξία, αλλά ήταν και δείγμα βαρβαρισμού.
Έτσι σαν εύρημα κατά την ανασκαφή θεμελίων του μουσείου, βρέθηκε κιβωτιόσχημος τάφος και μέσα σε αυτόν μία ασημένια λάρνακα η οποία περιείχε την τέφρα του νεκρού και ένα χρυσό στεφάνι.

Πως ο Πλούταρχος περιγράφει το matrix


Γράφει ο Νικ. Αλ. Αργυρίου

Ο άνθρωπος είναι ότι σκέφτεται και ακριβώς με τον τρόπο αυτό συμμετέχει στο matrix.

Το ζήτημα αυτό περιγράφει ο Πλούταρχος παρακάτω:

"... ΑΥΤΟΣ ΤΕ ΕΚΑΣΤΟΣ ΓΑΡ ΗΜΩΝ ΟΥ ΘΥΜΟΣ ΕΣΤΙΝ ΟΥΔΕ ΦΟΒΟΣ ΟΥΔ' ΥΓΡΟΤΗΤΕΣ, ΑΛΛ' Ω ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΘΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΟΥΜΕΝ, Η ΤΕ ΨΥΧΗ ΤΥΠΟΥΜΕΝΗ ΜΕΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΝΟΥ ΤΥΠΟΥΣΑ ΔΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΥΣΣΟΥΣΑ ΕΚΜΑΤΕΤΑΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ..."
(ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ: ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΜΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩ ΚΥΚΛΩ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ, 30)

Ας προσπαθήσω να αποδώσω το ως άνω κείμενο στην νεοελληνική:

Ιστορικό «χαστούκι» : «Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος τάφος…Στα Βαλκάνια»!

Ιστορικό χαστούκι απο την Αρχαιολόγο κ.Περιστέρη προς τους σφετεριστές της Ιστορίας μας …Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος Τάφος ούτε στην Ελλάδα ,αλλά ούτε στα Βαλκάνια !
«Ο τάφος της Αμφίπολης δεν πιστεύω ότι έχει συΠεριστέρη: Ασύλητος ο τάφος της Αμφίποληςληθεί» ανέφερε σήμερα το πρωί η υπεύθυνη αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη σε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκε το χώρο των ανασκαφών, καθώς, όπως τόνισε, οι ογκώδεις πέτρες της εισόδου προστάτευσαν το μνημείο.
Η αρχαιολόγος μίλησε σε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκε την είσοδο της ανασκαφής και ανέφερε πως το λιοντάρι, ο περίβολος και οι Σφίγγες δείχνουν πως πρόκειται για ένα οικουμενικό μνημείο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα