Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Η πείνα έρχεται, το καλοκαίρι όχι, αλλά δεν φταίει ο κορωνοϊός


Πιτσιρίκο, στη Νάπολι γίνεται έρανος, με κατοίκους της ιταλικής πόλης να δίνουν τρόφιμα και για όσους δεν έχουν, την ίδια στιγμή που στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των Βρετανών, οι οποίοι βιώνουν πείνα, σύμφωνα με τη Le Monde.

Αλλά και στη Γαλλία άστεγοι βρίσκουν καταφύγιο σε ξενοδοχεία ή κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, με κάποιους εξ αυτών να ζουν και σε κτίρια που τελούν υπό κατάληψη ή σε παραγκουπόλεις.
Στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί, ένας μετανάστης και πατέρας τεσσάρων παιδιών αυτοκτόνησε, ενώ μία μέρα πριν είχε πουλήσει το κινητό του για να αγοράσει φαγητό για την οικογένειά του.
Σε όλο τον πλανήτη η καραντίνα δισεκατομμυρίων ανθρώπων έχει προκαλέσει ένα γιγάντιο κοινωνικό σοκ, με εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν χωρίς χρήματα, αλλά και χωρίς προμήθειες και ουρές σχηματίζονται στα συσσίτια και τις τράπεζες τροφίμων.
Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3% το 2020, ενώ η μείωσή του κατά την ύφεση του 2009 ήταν 1,7%.
Η διαφορά σε σχέση με την κρίση της περασμένης δεκαετίας είναι ότι, αν λήξει η πανδημία, υπάρχει η ελπίδα για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας.
Στην Ευρώπη όλες οι κυβερνήσεις έχουν εκπονήσει τεράστια σχέδια για να αποφύγουν μία μαζική ανεργία, πληρώνοντας προσωρινά μισθούς, έτσι ώστε οι εταιρίες να μην απολύσουν τους υπαλλήλους τους.
Εκφράζονται, όμως, φόβοι ότι τελικά πολλές θέσεις εργασίας θα χαθούν.

Γ. Τράγκας: Ο Μητσοτάκης θα ανατραπεί από τη βιβλική καταστροφή που προαναγγέλλει ο ΟΗΕ


Ολόκληρος ο κόσμος επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, αντιλαμβανόμενος ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, αν συνεχιστεί η ακινησία, η παράλυση της παγκόσμιας οικονομίας. Οι χώρες που αντιμετώπισαν χωρίς οριζόντια μέτρα τον κορονοϊό απέκτησαν κοινωνική ανοσία και εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στις περιοχές που θα αντιμετωπίσουν τεράστια ύφεση και πελώρια κύματα πείνας.

Ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε χθες, ότι τους επόμενους μήνες, η πανδημία του κορονοϊού, θα ωθήσει πάνω από 130 εκατ. ανθρώπους στα όρια της πείνας. Οι συγκρούσεις, η οικονομική ύφεση, η μείωση της βοήθειας και η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου είναι παράγοντες που ενδέχεται – λέει ο ΟΗΕ – να οδηγήσουν σε τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, ενώ προέτρεψε σε γρήγορη δράση για να αποφευχθεί η καταστροφή.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνομαι πλήρως, όχι μόνο στις εκτιμήσεις μου για τις υπερβολές που σημειώθηκαν στην πολύπαθη χώρα μας, αλλά και γενικότερα για τις επιπτώσεις σε ένα πλήθος κρατών.
Χθες, εντός του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κος Ντέιβιντ Μπέσλει δήλωσε ότι «ενώ αντιμετωπίζουμε μια πανδημία covid -19, βρισκόμαστε στα πρόθυρα πανδημίας πείνας». Ήδη, ο διευθυντής του παγκόσμιου επισιτιστικού προγράμματος, έδωσε λίστα 10 χωρών που έχουν ήδη περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στα πρόθυρα της πείνας. Ο λιμός θα είναι βιβλικών διαστάσεων.

Θα επιχειρήσω και σήμερα να αναλύσω την όλη κατάσταση, τονίζοντας για μία ακόμη φορά, ότι η πολιτική σκοπιμότητα, τα ψέματα και ο κιτρινισμός των καθοδηγούμενων και αμειβόμενων σε χαλεπούς καιρούς με εκατομμύρια τηλεοπτικών δικτύων, οδηγούν σε πλήρη κατάρρευση την εθνική οικονομία και σε απροσδιόριστες εξελίξεις τα εθνικά μας θέματα.
Ο Μητσοτάκης τρέχει να απελευθερώσει κάποια κομμάτια της εθνικής οικονομίας, χωρίς να χάσει την πολιτική αξιοπρέπειά του και τα προπαγανδιστικά επιχειρήματα: «γίναμε κράτος και βάλαμε τον άνθρωπο πάνω από την οικονομία».
Τώρα πια φοβάται ότι θα ανατραπεί από τα πελώρια κύματα ανεργίας, από τα χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων και από τα άδεια ταμεία που θα έχει μεσούντος του θέρους.

Ούτε η Γερμανία – που τον θεωρεί πιόνι της – πρόκειται να τον βοηθήσει, ούτε καμία άλλη πληγωμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκείνο που είναι εφιάλτης στα όνειρά του, είναι να δημιουργηθεί τώρα ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία ή να έχουμε μία – ω μη γένοιτο – εθνική θεομηνία.

Η ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ & ΒΙΟΗΘΙΚΗ - Η ΣΧΕΣΗ ΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΗ - ΟΙ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ - ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (Μέρος Τρίτο)



ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ Π

Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

Η ΣΧΕΣΗ ΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΗ 

Είναι εύλογο να αναπτύσσεται μια ιδιαίτερή σχέση μεταξύ του ιατρού και του ασθενή που έχει ανθρώπινες, επιστημονικές και ‘υπερφυσικές’ διαστάσεις.

Ο γιατρός αναλαμβάνει μέσω μιας γονεϊκής μορφής, που του προσάπτει ο ασθενής, ιδιότητες προσοχής, φροντίδας (μητρική μορφή) αλλά και την ίδια στιγμή ικανότητα για διαχείριση καταστάσεων και λήψη αποφάσεων (πατρική μορφή).

Ο άρρωστος και κατ’ επέκταση η οικογένειά του αναμένουν ένα αποκλειστικό ενδιαφέρον και φροντίδα μαζί με δεξιοτεχνία και αποφασιστικότητα. 

Βασικό στοιχείο στη σχέση γιατρού και αρρώστου είναι η εμπιστοσύνη με την οποία προσέρχεται ο ασθενής σε αυτόν. Κατά κανόνα, ο ασθενής χαρακτηρίζεται από ανησυχίες, φόβους και ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας του.

Το ενδιαφέρον του γιατρού, η φιλική και ήρεμη στάση του και η διακριτικότητα με μια πιθανή ευαισθησία θα βοηθήσουν να ξεπεράσει ο άρρωστος οποιαδήποτε αμφισβήτηση και να του προσφέρει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και εν συνεχεία στις οδηγίες που θα του δώσει.

Η αντίληψη για τον γιατρό κατά την αγωνία του αρρώστου και των συγγενών του για την εξέλιξη της υγείας του κυμαίνεται από τον απόλυτο εξουσιαστή της υγείας τους έως έναν οποιοδήποτε συνηθισμένο άνθρωπο με αδυναμίες και ελαττώματα.

Τη διττή αυτή μορφή πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν οι γιατροί και οι συνεργάτες τους για να μπορέσουν να προσεγγίσουν καλύτερα τον άρρωστο και να κατανοήσουν τους πιθανούς φόβους, ανησυχίες και ελπίδες που μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τη συνεργασία του γιατρού με τον ίδιο τον ασθενή και την οικογένειά του, οι οποίοι περιμένουν υποστήριξη και μια αισιόδοξη στάση για το μέλλον.  

Η συμπόνια για τον εαυτό μας και γιατί είναι σημαντική



Η συμπόνια για τον εαυτό ή αλλιώς αυτοσυμπόνια είναι η τάση να δείχνουμε κατανόηση και καλοσύνη στον εαυτό μας όταν περνάμε δύσκολα, όταν αποτυγχάνουμε σε κάτι ή όταν δεν μας αρέσει κάτι σε εμάς. Αντί να κριτικάρουμε τον εαυτό μας για τις αποτυχίες, αναγνωρίζουμε τη δυσκολία της κατάστασης και αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας εκείνη τη στιγμή.

Η αυτοσυμπόνια ως πρακτική είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη γιατί ερευνητικά φαίνεται ότι τα άτομα που συμπονούν τον εαυτό τους υποφέρουν λιγότερο και έχουν καλύτερη ψυχική υγεία.  

Τα τρία χαρακτηριστικά της συμπόνιας για τον εαυτό

1. Η προσπάθεια να μην κριτικάρουμε αυστηρά τον εαυτό μας

Αυτοσυμπόνια σημαίνει να αναγνωρίσουμε το ότι η αποτυχία και οι δυσκολίες είναι μέρος της ζωής και να μην κριτικάρουμε συνεχώς τον εαυτό μας που τις βιώνει ή που δεν ανταποκρίνεται σε αυτές όπως ιδεατά θα θέλαμε. Το να κατηγορούμε τον εαυτό μας επειδή υποφέρει συνήθως επιφέρει περισσότερο άγχος και απογοήτευση. Η αυτοσυμπόνια έρχεται σαν μια πρόταση να αποδεχθούμε τις δυσκολίες της ζωής αλλά και το πώς τις χειριζόμαστε.

Ο καθηγητής Νικολαΐδης εξηγεί πώς κολλά ο κορωνοϊός σε παραλίες και πισίνες

Ο καθηγητής Νικολαΐδης εξηγεί πώς κολλά ο κορωνοϊός σε παραλίες και πισίνες

Πόσο θα αλλάξουν οι καλοκαιρινές μας διακοπές; Θα μπορούμε να κάνουμε μπάνια και υπό ποιες προϋποθέσεις; Είναι η άμμος επικίνδυνη για τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού; Θα φοράμε μάσκες στις παραλίες;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαντά ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικός στις λοιμώξεις, Παύλος Νικολαΐδης, μιλώντας στο GRTimes.gr.
Όπως αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης, «οι θερινές διακοπές στην Ελλάδα συνδυάζονται ως επί το πλείστον με μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα.

Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ "ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ"

Και που λες ευτυχία… ευτυχία σε χάσαμε!

Αυτονόητο Νο1 : Τα πάντα γίνονται απο επέμβαση θεών . Το κατέρριψε ο Θαλής και το όνομά του έμεινε στην αιωνιότητα διότι θεμελίωσε αυτό που λέμε "Επιστήμη" .
Αυτονόητο Νο2 : Ένα σώμα για να κινείται διαρκώς θα πρέπει μια δύναμη να το σπρώχνει ΔΙΑΡΚΩΣ . Το κατέρριψε ο Νεύτων και έγινε διάσημος διότι θεμελίωσε τον κλάδο της Φυσικής που λέγεται "Μηχανική".
Αυτονόητο Νο3 : Ο χρόνος κυλά με τον ίδιο ρυθμό είτε κινούμαστε είτε μένουμε ακίνητοι . Το κατέρριψε ο Αϊνστάϊν και ερμήνευσε φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στο Διάστημα .
Αυτονόητο Νο4 : Τα άτομα της ύλης ζούν αιώνια . Καταρρίφθηκε απο την Μαρία Κιουρί .
Αυτονόητο Νο5 : Η μάζα και η ενέργεια είναι δύο τελείως ξεχωριστά πράγματα . Το κατέρριψε ο Αίνστάϊν δείχνοντας οτι ύλη και ενέργεια είναι όψεις του ιδίου νομίσματος και μπορεί να έχουμε μετατροπή της μίας στην άλλη . Άνοιξε τον δρόμο προς την εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας .
Αυτονόητο Νο6 : Άλλο πράγμα είναι η ύλη και άλλο πράγμα τα κύματα . Το 1924 ο Γάλλος φυσικός Louis de Broglie (Λουίζ Ντεμπρολή) υποπτεύθηκε οτι υλικά σωμάτια που κινούνται πολύ γρήγορα συμπεριφέρονται σαν κύματα .Τα επόμενα χρόνια η υποψία αυτή αποδείχθηκε πειραματικά οτι ήταν αληθινή . Άνοιξε τον δρόμο προς την κατασκευή του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου .

EΤΟΙΜΑ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ…Ο ΤΡΑΜΠ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΙΟ

Αρχισαν τα οργανα στην Αμερικη με συνταρακτικες αποκαλυψεις δια στοματος προεδρου Τραμπ. Εδω και μερες σας λεμε οτι κατι μεγαλο εχει ξεκινησει στις ΗΠΑ και οτι ειναι θεμα ημερων…
να αρχισουν οι αποκαλυψεις.Αυτα που θα δειτε παρακατω ειναι τα λιγοτερο απιστευτα που θα δειτε με την παροδο του χρονου.
Υπαρχει ενας απιστευτος υπογειος πολεμος αναμεσα στον Τραμπ και στους Δημοκρατικους(κατι σαν τους δικους μας αριστερους).Φυσικα πισω και απο τις 2 παραταξεις υπαρχουν αλλοι που εχουμε αναλυσει σε αλλα αρθρα…
Στο πρωτο βιντεο θα δειτε τον Τραμπ πριν 3 μερες,να ανακοινωνει επισημα οτι ο επικεφαλης λοιμοξιολογος των ΗΠΑ ANTONI FAUCI (κατι σαν τον Τσιοδρα εδω) το 2015 σαν ενδιαμεσος της κυβερνησης Ομπαμα(που χαθηκε αυτο το παληκαρι τοσους μηνες…εμεις ξερουμε που…) χρηματοδοτησε με 3,7 μυρια δολαρια,χρηματα του Αμερικανικου λαου,το Ινστιτουτο Ιολογιας της Γιουχαν(κοιτα κατι συμπτωσεις)…Τωρα ερχεται το καλο…και το 2017 προειδοποιησε οτι επι προεδριας Τραμπ θα ξεσπασει μια μεγαλη υγειονομικη κριση που ομοια της δεν εχουμε ξαναδει…!!!
Δειτε το βιντεο με Ελληνικη μεταφραση
Παμε στη δευτερη μεγαλη ειδηση…
Πριν 3-4 μερες ο προεδρος Τραμπ εδωσε το πρασινο φως για εκ νεου διερευνηση των διαβαθμισμενων 33.000 e-mails που διεγραφησαν απο server του Υπουργειου Εξωτερικων απο την Χιλαρι Κλιντον οσο ηταν Υπουργος και οδηγησαν στο θανατο πολλων Αμερικανων πολιτων.

Βιταμίνη D: ένας μύθος "καταρρέει" !



Αν και κάποιες επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν κάποια σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και ανάπτυξης διαβήτη (ΣΔ), πρόσφατη & σοβαρή μελέτη χορήγησης 4.000 IU βιταμίνης D3 /ημ ως συμπλήρωμα διατροφής σε άτομα με υψηλό κίνδυνο για ανάπτυξη ΣΔ έδειξε ότι, ανεξάρτητα από τα επαρκή ή όχι επίπεδα βιταμίνης D, μια τέτοια παρέμβαση ΔΕΝ μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη σε σχέση με άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο
Vitamin D Supplementation and Prevention of Type 2 Diabetes. Pittas AG1, et al Research Group. N Engl J Med. 2019 Jun 7. doi: 10.1056/NEJMoa1900906. [Epub ahead of print]
Έχει επίσης, από χρόνια, ισχυρά αποδειχθεί ότι η βιταμίνη D ΔΕΝ σχετίζεται με εξω-σκελετικές δράσεις (πχ νεοπλασία, αυτοάνοσα κτλ).
Vitamin D and multiple health outcomes: umbrella review of systematic reviews and meta-analyses of observational studies and randomised trials. Theodoratou E, Tzoulaki I, Zgaga L, Ioannidis JP. 
BMJ. 2014 Apr 1;348:g2035.
Έχει και πρόσφατα αποδειχθεί, επίσης ισχυρά, ότι η χορήγηση βιτ D δεν προσφέρει κάτι στην μείωση του κινδύνου κατάγματος, στην οστική πυκνότητα ή τις πτώσεις (σε ασθενείς χωρίς οστεοπόρωση - σε παρουσία οστεοπόρωσης η συγχορήγηση της με αντι-οστεοκλαστικό φάρμακο και ασβέστιο είναι απαραίτητη)
Effects of vitamin D supplementation on musculoskeletal health: a systematic review, meta-analysis, and trial sequential analysis. Mark J Bolland, Andrew Grey, Alison Avenell, The Lancet Diabetes & Endocrinology, Published:October 04, 2018 DOI:https://doi.org/10.1016/S2213-8587(18)30265-1
Η χορήγησή της δεν φαίνεται επίσης να προσφέρει κάποια βελτίωση
α) στον χρόνιο πόνο
Does vitamin D supplementation alleviate chronic nonspecific musculoskeletal pain? A systematic review and meta-analysis.Gaikwad M1, Vanlint S2, Mittinity M3, Moseley GL4, Stocks N2 Clin Rheumatol. 2016 Feb 9.

Πούτιν και Τραμπ εναντίον της Νέας Παγκόσμιας Τάξης: η Τελική Μάχη.



Ζούμε σε συναρπαστική χρονική περίοδο... Το άγνωστο που βρίσκεται στο άμεσο μέλλον για όλους μας, είναι τόσο συναρπαστικό όσο και..
Ζούμε σε συναρπαστική χρονική περίοδο...

Το άγνωστο που βρίσκεται στο άμεσο μέλλον για όλους μας, είναι τόσο συναρπαστικό όσο και τρομακτικό. Ευτυχές μακροπρόθεσμα, αλλά αρκετά τρομακτικό βραχυπρόθεσμα.

Όλες οι αυτοκρατορίες πεθαίνουν τελικά και βρισκόμαστε στην τελική φάση της Νέας Παγκόσμιας Τάξης που δεν θα ανακάμψει από την “Ρώσικη Ρουλέτα” που παίζει, γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν τους έδωσε ένα γεμάτο όπλο και τράβηξε τη σκανδάλη.

Οι τελευταίες εβδομάδες έβαλαν τα πάντα στην θέση τους για την τελευταία μάχη. Υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά γεγονότα, αριστερά και δεξιά, και θα προσπαθήσω να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να είμαι ακριβής σε αυτήν την περίπλοκη αναφορά. Όσον αφορά εμένα, αγωνίζομαι για τρεις εβδομάδες με αυτό το άρθρο, λόγω της τρελής ποσότητας των πρόσθετων λεπτομερειών που η κάθε μέρα μας παρέχει. Ίσως ήταν λάθος να σταματήσω το κάπνισμα, αλλά μου αρέσει μια καλή πρόκληση.

Η πτώση του δολαρίου

Εδώ απαιτείται μία μικρή παρένθεση. Η ιδέα της Νέας Παγκόσμιας Τάξης είναι απλώς η επιθυμία μιας χούφτας διεθνών τραπεζιτών που θέλουν να κυβερνήσουν οικονομικά και πολιτικά ολόκληρο τον πλανήτη ως μια “ευτυχισμένη οικογένεια”. Ξεκίνησε το 1773 και αν και πέρασε σημαντικές αλλαγές με την πάροδο των ετών, η έννοια και ο στόχος τους δεν έχουν αλλάξει. Δυστυχώς γι αυτούς, οι διεθνείς τράπεζες που λεηλατούν τον πλανήτη δια του αμερικανικού δολαρίου από το 1944, τώρα απειλούνται από υπερπληθωρισμό, καθώς η μηχανή εκτύπωσης τους δουλεύει για χρόνια για να καλύψει τις παράλογες δαπάνες τους για τη διατήρηση των πετρελαϊκών και πολεμικών πόρων που έχουν χάσει. Προκειμένου να αποφευχθεί ο επερχόμενος υπερπληθωρισμός, προκάλεσαν επίθεση σε τέσσερις χώρες (Κίνα, Ιράν, Ιταλία και τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες) για να εξαπλωθεί ο πανικός στον πληθυσμό, με την πολύτιμη βοήθεια των πιστών μέσων τους ενημέρωσης. 

Ακόμα κι αν ο ιός αυτός δεν είναι διαφορετικός από τους νέους ιούς που προσβάλλουν ανθρώπους κάθε χρόνο, ο τρόμος των μέσων ενημέρωσης έσπρωξε τους ανθρώπους να απομονώσουν εθελοντικά τον εαυτό τους μέσω του φόβου και της τρομοκρατίας. Κάποιοι έχασαν την δουλειά τους, οι εταιρείες χρεοκοπούν, ο πανικός δημιούργησε ένα χρηματιστικό δυστύχημα που αδειάσει τα πορτοφόλια και τα εξαφανίζει τα περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα μερικά τρισεκατομμύρια εικονικά δολάρια εκτός αγοράς να μειώσουν την πίεση από το νόμισμα.

Γιατί συνεχίζουν να εμφανίζονται νέες ασθένειες και ιοί στην Κίνα

Όχι, δεν είναι θεωρία συνωμοσίας...!



Της Ευαγγελία Σκλαβούνου M.Sc., Ph.D
Διδάκτορας Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, University of Glasgow, Scotland, UK
Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια (2003-2004) (Postdoctoral Fellowship) στο τμήμα Μοριακής Ιολογίας University of Pennsylvania, USA.

Οι πανδημίες της νόσου της γρίπης που παρατηρήθηκαν στον άνθρωπο τον 20ο αιώνα προήλθαν χωρίς εξαίρεση από διάφορους τύπους της γρίπης των πτηνών και από στελέχη του ιού της γρίπης των χοίρων όπως είναι ο Η1Ν1,ο οποίος ξεκίνησε από χοίρους και το 2009 μεταλλάχθηκε σε πανδημική ανθρωποζωονόσο σκοτώνοντας >570,000 ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια και με την δημιουργία εμβολίου το στέλεχος Η1Ν1 επέστρεψε σε επίπεδα τοπικών επιδημιών και προς το παρόν θεωρείται σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ υπό έλεγχο, με θνησιμότητα (Case Fatality Rate-CFR) <1%.

Τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί υψηλά παθογόνα στελέχη στα πτηνά, όπως είναι ο Η5, Η7 και Η9, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια σε αυτά. Ειδικότερα ο Η5Ν1 έχει προκαλέσει μαζικούς θανάτους στα πτηνά (CFR 60%) και αποτελεί παράγοντα κινδύνου και για τον άνθρωπο, αφού ο ανθρώπινος πληθυσμός δε διαθέτει καθόλου αντισώματα ενάντια στον ιό αυτό. 

COVID-19: Οι συνέπειες του κορωνοϊού στην μικροβιακή αντοχή


Βακτήρια: Συνέπειες της υπερέκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού στα ...
Του Ronan McCarthy, Λέκτορα στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, Brunel University London. Πηγή: The Conversation
Οι ηρωικές προσπάθειες ερευνητών και επαγγελματιών υγείας παγκοσμίως θα μας βοηθήσουν τελικά να αποκτήσουμε τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνoϊού. Αλλά πρέπει επίσης να εξετάσουμε άλλες διαδεδομένες κρίσεις που επηρεάζουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και να προβλέψουμε τον αντίκτυπο που θα έχει σ’ αυτά ο κορωνοϊός SARS-COV-2 που προκαλεί την πανδημία COVID-19.
Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, σε όλο τον κόσμο, είναι η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Η έλλειψη αποτελεσματικών αντιβιοτικών και η εμφάνιση βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα έχουν οδηγήσει στην κρίση της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά.
Πάνω από το 90% των ανθρώπων θα συνταγογραφηθεί με ένα αντιβιοτικό κάποια στιγμή στη ζωή του. Αλλά δεν διαθέτουμε μια ατελείωτη παροχή αντιβιοτικών για να αντικαταστήσουμε αυτά που δεν είναι πλέον αποτελεσματικά. Και δεν αναπτύσσονται σχεδόν καθόλου νέα αντιβιοτικά. 

Ποια φάρμακα και εμβόλια θα μπορούσαν να σταματήσουν την πανδημία Covid-19



Σχεδόν όλες οι κλινικές δοκιμές είναι στα αρχικά στάδια και θα χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να έχουμε απάντηση σχετικά με το τι είναι αποτελεσματικό.


Ποια φάρμακα και εμβόλια θα μπορούσαν να σταματήσουν την πανδημία Covid-19

Περισσότερα από 70 διαφορετικά προγράμματα έχουν ξεκινήσει για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών κατά της πανδημίας Covid-19. Από τη Gilead Sciences Inc. έως την Johnson & Johnson, εταιρείες κάνουν  αγώνα για την ανακάλυψη και δοκιμή των προϊόντων. Το εμβόλιο είναι πολύ πιθανό να μην είναι έτοιμο φέτος και η βραχυπρόθεσμη ελπίδα για την καταστολή της πανδημίας βασίζεται στην ανακάλυψη αντι-ιικής θεραπείας που θα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης των νοσούντων.
Όσον αφορά το εμβόλιο, περισσότερα από 70 βρίσκονται υπο ανάπτυξη και τουλάχιστον ίδιος αριθμός φαρμάκων δοκιμάζονται-δεν περιλαμβάνεται κάθε πειραματική θεραπεία ή εμβόλιο. Θα προστίθενται καινούργια στη λίστα καθώς ξεκινούν ή προχωρούν κλινικές δοκιμές και φαίνονται υποσχόμενα. Σχεδόν όλα από αυτά τα προγράμματα είναι στα αρχικά στάδια. Με την επιθυμία γρήγορα να έρθει στην αγορά μια αγωγή είναι σημαντικό να δούμε με σκεπτικισμό αληθινά στοιχεία που φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά.

Aντι-ιικά

Τα αντι-ιικά φάρμακα δρουν σταματώντας την αναπαραγωγή του ιού ή τη λοίμωξη των κυττάρων. Σε αυτά περιλαμβάνεται οτιδήποτε από θεραπείες πολύπλοκης βιοτεχνολογίας έως παλαιότερα γενόσημα, όπως ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας το οποίο δοκιμάζεται ευρέως παγκοσμίως. Άλλα παραδείγματα αντι-ιικών είναι πολλά φάρμακα κατά του HIV, αγωγές για την ηπατίτιδα  C, και το φάρμακο κατά της γρίπης Tamiflu.

Gilead Sciences Inc.

Φάρμακο: Remdesivir
Το Remdesivir είναι πειραματικό φάρμακο που στοχεύει γενετικό υλικό  RNA και προορίζεται να σταματήσει την αναπαραγωγή του  SARS-CoV-2. Δοκιμάστηκε χωρίς επιτυχία προηγουμένως κατά του  ιου Ebola, είναι πολύπλοκο να παρασκευαστεί και χορηγείται ενδοφλεβίως.
Τελευταία νέα
Αναφορά ότι ασθενείς στο Σικάγο θα μπορούσαν να έχουν ωφεληθεί από το φάρμακο έδωσαν ώθηση στις μετοχές της εταιρείας στις 16 Απριλίου.

Εγκρίθηκε και στην Ευρώπη το Rybelsus, το πρώτο χάπι αγωνιστών GLP-1

Εγκρίθηκε και στην Ευρώπη το Rybelsus, το πρώτο χάπι αγωνιστών GLP-1

Εγκρίθηκε και στην Ευρώπη το Rybelsus, το πρώτο χάπι αγωνιστών GLP-1 που έχει ήδη λάβει έγκριση στην Αμερική για χρήση από άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το Rybelsus, το χάπι αγωνιστών GLP-1, που κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών οι ερευνητές αποκαλούσαν “σεμαγλουτίδη από του στόματος”Πρόκειται για την ίδια ουσία με το Ozempic, την ένεση GLP-1 που λαμβάνεται ενέσιμα από άτομα με διαβήτη τύπου 2 .
Το Rybelsus εγκρίθηκε στην Αμερική τον περασμένο Σεπτέμβρη και έλαβε θερμή υποδοχή από την κοινότητα των διαβητικών.

Το Rybelsus λαμβάνεται από του στόματος μια φορά την ημέρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για το διαβήτη τύπου 2. Μέχρι τώρα οι αγωνιστές GLP-1 ήταν διαθέσιμοι στην Ευρώπη μόνο σε μορφή ένεσης.

Η Ένωση έχει το «εμβόλιο», αλλά το κρατά στις αποθήκες


Γράφει ο Άγγελος Κωβαίος

Άλλη μία σύνοδος κορυφής αναμένεται την Πέμπτη 23 Απριλίου και η αίσθηση στην Ευρώπη είναι ότι κυριαρχεί το business as usual.

Με την διαφορά ότι τίποτε άλλο δεν είναι as usual, οι ηγέτες της Ενωσης συνέρχονται και πάλι μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου οι ισχυροί του βορρά να δικαιολογήσουν τις θέσεις τους και να αποφύγουν τις γενναίες κινήσεις, να δώσουν όμως και την αίσθηση ότι κάνουν κάποια βήματα.

Αποκλειστικά στο in.gr: Η ζωή στους οίκους ευγηρίας της Ισπανίας και η μάχη κατά του κοροναϊού


Την ίδια ώρα, οι ασθενείς του νότου βλέπουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής να προβάλλει απειλητικό, ενώ μοιάζει να ελέγχεται το πρώτο κύμα της πανδημικής κρίσης και αναμένεται το επόμενο.

Με την διαρροή περί της ύπαρξης ενός σχεδίου της Επιτροπής για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της Ενωσης, δεν εξυπακούεται και ότι κάτι τέτοιο θα τεθεί επί τάπητος, πόσο μάλλον να υπάρξει συμφωνία επ’ αυτού. Αλλωστε, πρέπει κατ’ αρχάς σε αυτήν τη σύνοδο να ληφθούν αποφάσεις για την υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν στο πρόσφατο Eurogroup, πολλά από τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα. Κυρίως σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις και τους όρους που θα τις συνοδεύσουν.

Το συγκλονιστικό γράμμα του Γκόρντον Μπανκς σε έναν επίδοξο τερματοφύλακα!

Ο Γκόρντον Μπανκς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στην Λέστερ. Ετσι, γνωρίσθηκε με τους δημοσιογράφους της πόλης, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Λι Μάρλοου της «Leicester Mercury». Μάλιστα προ ετών, ο Μάρλοου, στο περιθώριο μίας συνέντευξης που πήρε από τον «Κινέζο» του ζήτησε να του δώσει μερικές συμβουλές για τον υιό του, που ήθελε να γίνει τερματοφύλακας.



Ο χαρισματικός Μπανκς, επέλεξε να γράψει ένα γράμμα στον νεαρό, που θα πρέπει να διαβάσει κάθε επίδοξος τερματοφύλακας...

«Γεια σου Λούκας, ο πατέρας σου, μού είπε ότι θέλεις να γίνεις τερματοφύλακας. Χρειαζόμαστε, πάντα, καλούς τερματοφύλακες», έγραψε ο αείμνηστος Μπανκς στον νεαρό επίδοξο τερματοφύλακα, δίνοντας του μερικές συμβουλές:

Πρώτα από όλα, πρέπει να εργασθείς σκληρά. Το να είσαι τερματοφύλακας δεν είναι εύκολο. Όσο πιο πολύ παίζεις, τόσο περισσότερο τα μάτια σου θα βελτιωθούν στην ανίχνευση και τον εντοπισμό των γωνιών. Θα αρχίσεις να γνωρίζεις εκ των προτέρων από πού θα περάσει η μπάλα. Αυτό ονομάζεται πρόβλεψη. Και οι μεγάλοι τερματοφύλακες, έχουν καλή πρόβλεψη.

Τα μάτια ακολουθούν την κατεύθυνση της μπάλας, τον τρόπο με τον οποίο φτάνει στον αέρα. Και στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλό και στην συνέχεια στα χέρια. Να συνεχίσεις να προπονείσαι και διαρκώς θα γίνεσαι καλύτερος.

Η υγεία σου είναι 100% δική σου δουλειά



Αναρωτιέμαι, αν κάποιος εξωγήινος προηγμένος πολιτισμός κατέβαινε στην γη, ποιόν θα θεωρούσε πιο παρανοϊκό; Τον Χίτλερ που ήταν χορτοφάγος, τον Στάλιν, τον Ναπολέοντα, τον Αλέξανδρο, τον Λεοπόλδο, τον Μάο, τον Πέτρο, με τις σαδιστικές πρακτικές τους ή το σύγχρονο «πολιτισμένο» ανθρωπόζωο με το μαχαιροπίρουνο του;

Ανάμεσα στο μεγάλο φαγοπότι στους γάμους του Ερρίκου του Η της Αγγλίας με την Άννα Μπολέυν τον Ιανουάριο του 1533 και στο φύλλο του μαρουλιού ή στο καρότο μιας μοντέρνας εξαντλητικής δίαιτας πρέπει να βρεις το Αριστο Μέτρο για ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πληθώρα πληροφοριών στον τομέα της υγιεινής διατροφής, σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι πληροφορίες άλλαξαν τις απόψεις γύρω από το θέμα διατροφή. 

Είναι ανόητο και καταστροφικό για την υγεία μας να επιτρέπουμε στις βιομηχανοποιημένες εταιρίες διατροφικών προϊόντων με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα να μας παρασύρουν με διαφημίσεις για το τάδε τραγανό δήθεν, γαριδάκι και τσιπς, τις λαχταριστές σάλτσες, τα δροσερά αναψυκτικά, την νέα coca cola και το νέο λάδι ή μαργαρίνη με την ικανότητα να φτιάχνει υπέροχες συνταγές και καταπληκτικά πρωινά.

Δεν μπορείς και δεν πρέπει να αγνοήσεις την αξία των βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων που επιβάλλεται να βρίσκονται σε κάθε μπουκιά που μπαίνει στο στόμα σου. Ακόμη δεν πρέπει να μην ξέρεις ποιο είδος πρωτεΐνης να τρως και ποιο να αποφεύγεις και γιατί. Χρειάζεται να είσαι ενημερωμένος σχετικά με το ποιές είναι οι αιτίες που γερνάς, ασθενείς, πεθαίνεις. Επίσης να εκτιμήσεις την αξία της άσκησης όχι για επίδειξη και φιγούρα ή εξωτερική ομορφιά αλλά για την ικανότητα της να μας κρατά νέους και σθεναρούς. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι οι δικές σου διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών σου. Πολλά από τα προβλήματα των σημερινών ανθρώπων τρίτης ηλικίας οφείλονται στις άσχημες διατροφικές συνήθειες που απέκτησαν από τους γονείς τους.

Είσαι Αυτό Που Τρως.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΙΩΝ & ΒΙΟ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ) Ο κορονοϊός ως εργαλείο για την εγκαθίδρυση του Παγκόσμιου Φασιστικού Καθεστώτος (βιντεο)



Επικεφαλής Ιατροδικαστής Αμβούργου: “Φυσιολογική λοίμωξη ο κορονοϊός”
Τα ευρήματά του: “Ο Νέος Κορονοϊός 2019 είναι μια σχετικά αβλαβής λοιμώδης ασθένεια. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι ο κορονοϊός είναι μια φυσιολογική λοίμωξη και πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί της χωρίς καραντίνα”.
Οι θάνατοι που εξέτασε αφορούσαν όλοι σε τόσο σοβαρές προϋπάρχουσες καταστάσεις (υποκείμενα νοσήματα) που, “ακόμα κι αν αυτό ακούγεται σκληρό, όλοι θα είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια αυτού του έτους”.


Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, Klaus Püschel
Ο Κλάους Πίσελ (Klaus Püschsel), επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, ο οποίος έχει ήδη εξετάσει πολλούς θετικούς σε Νέο Κορονοϊό 2019 θανόντες, εξηγεί σε άρθρο του:


“Οι αριθμοί δεν δικαιολογούν τον φόβο του κορονοϊού”.
Τα ευρήματά του: “Ο Νέος Κορονοϊός 2019 είναι μια σχετικά αβλαβής λοιμώδης ασθένεια. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι ο κορονοϊός είναι μια φυσιολογική λοίμωξη και πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί της χωρίς καραντίνα”.
Οι θάνατοι που εξέτασε αφορούσαν όλοι σε τόσο σοβαρές προϋπάρχουσες καταστάσεις (υποκείμενα νοσήματα) που, “ακόμα κι αν αυτό ακούγεται σκληρό, όλοι θα είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια αυτού του έτους”.
Ο Püschel προσθέτει: “Ο χρόνος των ιολόγων έχει τελειώσει. Πρέπει τώρα να ρωτήσουμε άλλους τί είναι το σωστό να κάνουμε στην κρίση του κορονϊού, για παράδειγμα οι γιατροί εντατικής θεραπείας”.

Το βάρος των σκέψεων μπορεί να σε τρελάνει




Μπορεί να νομίζεις ότι ο θυμός συμβαίνει μόνο με­ρικές φορές. Αυτή η ιδέα είναι ψεύτικη. Είσαι θυμω­μένος είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Με­ρικές φορές είναι μεγαλύτερος, μερικές φορές είναι μικρότερος, όμως είσαι θυμωμένος είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.

Με την ελάχιστη ευκαιρία, ο θυμός θα βγει στην επι­φάνεια. Ψάχνει να βρει την ευκαιρία. Ο θυμός είναι έτοι­μος μέσα σου. Απλώς ψάχνει να βρει μια ευκαιρία απ’ έξω, για να σου δώσει την αφορμή να είσαι θυμωμένος. Αν θυμώνεις χωρίς αφορμή, τότε οι άνθρωποι θα νομί­ζουν πως είσαι τρελός. Αν όμως δεν σου δίνονται αφορ­μές, θα αρχίσεις να θυμώνεις ακόμα και χωρίς κανένα λόγο. Είναι πιθανό να μην το ξέρεις αυτό.

Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος μπορεί να είναι κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο και να του παρέχεται κά­θε διευκόλυνση και να του ζητηθεί να καταγράψει ό,τι αλλαγές συμβαίνουν στο νου του. Όταν τις καταγράφει, θα βρει ότι μέσα σ’ αυτό το κλειστό δωμάτιο, μερικές φορές νιώθει καλά, χωρίς κανένα λόγο, μερικές φορές νιώθει άσχημα. Άλλοτε γίνεται λυπημένος, άλλοτε γίνε­ται χαρούμενος, άλλοτε νιώθει θυμό, άλλοτε δεν νιώ­θει θυμό. Δεν υπάρχουν αφορμές εκεί. Η κατάσταση μέσα στο δωμάτιο είναι συνεχώς η ίδια. Τι συμβαίνει όμως μέσα του; 

Γι' αυτό το λόγο ο άνθρω­πος φοβάται τόσο πολύ να είναι μόνος, επειδή μέσα στη μοναχικότητα δεν υπάρχουν αφορμές απ έξω. Θα πρέπει να παραδεχτεί όλα τα πράγματα που βρίσκονται μέσα του. Οποιοσδήποτε άνθρωπος κρατηθεί στην απομόνωση, δεν μπορεί να παραμείνει υγιής για περισσότερο από έξι μήνες. Θα τρελαθεί.

Κι εσύ θα τρελαινόσουν. Οι άλλοι άνθρωποι σου δίνουν ευκαιρίες, γι’ αυτό και δεν τρελαίνεσαι. Βρίσκεις μια ευκαιρία: «Αυτός ο άνθρωπος με πρόσβαλλε, γι’ αυτό είμαι θυμωμένος.» Κανένας δεν είναι θυμωμένος, επειδή κάποιος τον πρόσβαλλε. Ο θυμός είναι παρών, μέσα σου. Η προσβολή είναι απλώς η αφορμή για να βγει έξω ο θυμός.

Ένα πηγάδι είναι γεμάτο νερό. Αν ρίξεις τον κουβά μέσα στο πηγάδι και τον τραβήξεις, το νερό θα βγει έξω από το πηγάδι. Αν δεν υπάρχει νερό στο πηγάδι, τότε όσες φορές κι αν ρίξεις τον κουβά, δεν μπορεί να βγει τίποτα. Αν δεν υπάρχει θυμός μέσα σου, αν δεν υπάρχει μίσος μέσα σου, τότε καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να βγάλει θυμό ή μίσος από μέσα σου. Στη διάρκεια αυτών των στιγμών, στο ενδιάμεσο, όταν κανένας δεν ρίχνει τον κουβά μέσα στο πηγάδι, μπορεί κανείς να τρέφει την αυταπάτη ότι δεν υπάρχει νερό μέσα στο πηγάδι.

Όταν κάποιος ρίχνει τον κουβά μέσα του, μπορεί να τραβηχτεί το νερό. Όταν όμως το πηγάδι δεν χρησιμοποιείται, κάνουμε το λάθος να νομίζουμε ότι τώρα δεν υπάρχει νερό μέσα του. Με τον ίδιο τρόπο, αν κανένας δεν μας δίνει την ευ­καιρία, τότε ούτε θυμός ούτε μίσος ούτε φθόνος βγαί­νει από μας. Μη νομίζεις όμως πως δεν υπάρχει νερό μέσα στο πηγάδι σου. Το νερό βρίσκεται εκεί, μέσα στο πηγάδι και περιμέ­νει κάποιον να έρθει με ένα κουβά και να το βγάλει έξω. Εμείς όμως θεωρούμε αυτές τις κενές ενδιάμεσες στιγμές ότι είναι στιγμές αγάπης, στιγμές ειρήνης. Αυ­τό είναι λάθος.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα