Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Η Rothschild θέλει “αγορές” και το ΔΝΤ προκαλεί… “σεισμό”!

Αποτέλεσμα εικόνας για Rothschild 


Μεταξύ βίαιων εναλλαγών καιρικών θερμοκρασιών, όπου το νευρικό σύστημα δέχεται σκωτσέζικα ντους, έχουμε και τις βίαιες εναλλαγές οικονομικής ‘ανάκαμψης’ με το σενάριο “Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές”

Αδιάφορος, φυσικά, παραμένει ο κόσμος στην πλειοψηφία του, αφού ο ίδιος δεν μπορεί να βγει καν στην ελληνική αγορά που έχει εκπτώσεις, ωστόσο το παιγνίδι παίζεται σε πολιτικό, επικοινωνιακό και κομματικό επίπεδο.
Από την άλλη, όσοι κατανοούν σωστά τι σημαίνει αγορές, δεν χαίρονται ιδιαιτέρως, αφού αυτό σημαίνει νέος δανεισμός και γύρευε με τι επιτόκιο. Ποιος χαίρεται; Η συμβουλευτική του Rothschild που έχει αναλάβει να μας βγάλει επ’ αμοιβής.
Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά όσο πιο περιληπτικά γίνεται:
  1. Ποιος χαίρεται; Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί αποφασίζει (χωρίς τον ξενοδόχο) να βγει στις αγορές για νέο δανεισμό
  2. Ποιος δεν χαίρεται; Η αντιπολίτευση ασκεί (χλιαρή) κριτική
  3. Προχωράει ομαλά η υπόθεση; Όχι, φρενάρει, ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη στην ανταλλαγή των ομολόγων Σαμαρά του 2014. Οι κάτοχοί τους θα κληθούν να ανταλλάξουν τα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους με νέα που θα λήγουν το 2022. Σαν να λέμε, ανταλλάσσουμε ψωφάλογο αξίας 1000 ευρώ με 2 μουλάρια των 500 κατά τι νεότερα
  4. Ποιος το αποφάσισε; Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Δημοσίου είναι η Rothschild και αν ο στόχος στεφθεί με επιτυχία η αμοιβή της θα φτάσει ως και τα 3,2 εκατ. ευρώ.
  5. Ποιες τράπεζες εμπλέκονται;

10 χαρακτηριστικά ενός παθητικού ανθρώπου



To πόσο παθητικοί είμαστε εξαρτάται από την προσωπικότητα μας, από τις αντιλήψεις της περιοχής που ζούμε, από τo πως αντιλαμβανόμαστε την ενδυνάμωση του εαυτού μας και από τα χαρακτηριστικά της κάθε κατάστασης που ζούμε.
Η παθητικότητα μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη στρατηγική και έναν υγιή μηχανισμό αντιμετώπισης σε κάποιες περιπτώσεις. Από την άλλη μπορεί να γίνει συνήθεια. Όταν παθητικότητα αρχίζει να κυριαρχεί στις απαντήσεις και τις αλληλεπιδράσεις μας και να καθορίσει τη γενική προσέγγιση μας για τη ζωήμπορεί να καταλήξει να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Το πρόβλημα είναι ότι συχνά δεν συνειδητοποιούμε πόσο παθητικοί έχουμε γίνει και πόσο συχνά υποτιμάμε με αρκετά προφανή τρόπο την παθητικότητα μας για τους άλλους. Η λίστα που ακολουθεί θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε αν έχουμε παθητική τάση και συνήθεια και κατά πόσον θα πρέπει να προσπαθήσουμε να την αλλάξουμε.
Πόσο παθητικά μπορούν να δουν οι άνθρωποι τον κόσμο;
1. Αφηνούν το μέλλον τους στη μοίρα
2. Πιστεύουν ότι τα πράγματα απλώς συμβαίνουν
3. Συνεχώς μπερδεύουν το μέλλον με το πεπρωμένο
4. Πιστεύουν ότι η τύχη είναι ένα σημαντικό συστατικό της επιτυχίας

Τείνουμε να στρέφουμε το κεφάλι δεξιά όταν φιλάμε κάποιον


Αν για να φιλήσετε τον/την σύντροφό σας στρίβετε το κεφάλι προς τα αριστερά, ανήκετε στη μειονότητα.
Μια νέα μελέτη από διεθνή ομάδα ψυχολόγων και νευροεπιστημόνων υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν συνήθως μια κλίση προς τα δεξιά ενώ φιλούν τους ρομαντικούς εταίρους τους. Αυτό, θεωρητικά, μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις για τις νευροεπιστήμες και τις γνωστικές επιστήμες.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, είναι η πρώτη που διερεύνησε σε μη δυτικές χώρες την εγγενή προδιάθεση που υπάρχει στον άνθρωπο να γυρίζει το κεφάλι προς τη μία πλευρά ενώ φιλά κάποιον.
Για τη μελέτη, ερευνητές πανεπιστημίων του Μπαγκλαντές, κάλεσαν 48 παντρεμένα ζευγάρια να φιληθούν ιδιωτικά στα σπίτια τους και μετά το φιλί να πάνε σε διαφορετικά δωμάτια, να ανοίξουν ένα φάκελο και απαντήσουν ο καθένας ξεχωριστά σε ορισμένα ερωτήματα που αφορούσαν πτυχές του φιλιού.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει μια προδιάθεση τα κεφάλια να στρέφονται προς τα δεξιά κατά τη διάρκεια του φιλιού, τόσο γι’ αυτόν που δίνει το φιλί όσο και για τον παραλήπτη. Αυτό ίσχυε για τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων στη μελέτη. Βέβαια, οι αποδέκτες του φιλιού είναι υποχρεωμένοι να ταιριάζουν το κεφάλι τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή σύγκρουση. Οι άνδρες ήταν 15 φορές πιο πιθανό από τις γυναίκες να ξεκινήσουν το φιλί.
Προηγούμενες μελέτες σε αυτόν τον τομέα αφορούσαν φιλιά ζευγαριών σε δημόσιους χώρους, όπως αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, παραλίες ή πάρκα δυτικών χωρών.

Το Πανέξυπνο Κόλπο που θα Κάνει τις Ντομάτες σας να μην Χαλάνε!

Το Πανέξυπνο Κόλπο που θα Κάνει τις Ντομάτες σας να μην Χαλάνε!
Έτσι θα καταφέρετε να διατηρείτε τις ντομάτες σας φρέσκες για πολύ περισσότερο. 
Το Νο1 φρούτο του καλοκαιριού είναι η ντομάτα. Θέλουμε να την τρώμε μεσημέρι-βράδυ μιας και πέρα από πολύ δροσερή είναι και πολύ διαιτητική. Δεν έχει σχεδόν καθόλου θερμίδες και μπορείτε να την τρώτε άφοβα όλο το καλοκαίρι. 
Το πρόβλημα είναι πως λόγω ζέστης δεν διατηρείται πολύ με αποτέλεσμα να παίρνετε πολλές από το μανάβικο και να καταλήγετε να πετάτε τις μισές. 
Η λύση βρίσκεται στο σελοτέιπ και θα καταλάβετε τι ακριβώς εννοούμε βλέποντας το παρακάτω βίντεο. 

Όχι ρε φίλε, δεν είσαι ειλικρινής, αγενής είσαι

Αποτέλεσμα εικόνας για Όχι ρε φίλε, δεν είσαι ειλικρινής, αγενής είσαι


Εκτιμώ την ειλικρίνεια πραγματικά. Είναι όντως ο θεμέλιος λίθος της ηθικής.
Όσοι με γνωρίζουν καλά, ξέρουν πόσο απεχθάνομαι το ψέμα και πόσο κακή είμαι σ' αυτό. Θέλω στη ζωή μου ανθρώπους που αγαπούν την αλήθεια, προσπαθώ να μάθω στα παιδιά μου να αγαπούν την αλήθεια και να μη φοβούνται να την πουν.
Θεωρώ ότι οι ειλικρινείς άνθρωποι έχουν αξιοπιστία, ακεραιότητα, ευθύτητα.

Υπάρχει όμως και κάποιο όριο στο πόσο ειλικρινά μπορείς να μιλήσεις σε κάποιον άνθρωπο. Υπάρχει όριο στο δικαίωμά σου να είσαι ειλικρινής.

Δεν είναι ειλικρίνεια, για παράδειγμα, να λες αφιλτράριστα τη γνώμη σου σε κάποιον για την εμφάνισή του.
Δεν είναι ειλικρίνεια να κρίνεις τις επιλογές ζωής κάποιου χωρίς καν να έχεις ερωτηθεί και που στην ουσία δεν σε αφορούν κιόλας.
Δεν είναι ειλικρίνεια να κατακρίνεις συμπεριφορές και ενέργειες άλλων και να εκφέρεις την άποψή σου χωρίς οι ίδιοι να στη ζητήσουν, διότι απλά δεν τους ενδιαφέρει.
Δεν είναι ειλικρίνεια η παρόρμησή σου να συμπεριφερθείς αναλόγως της κακής σου διάθεσης σε όποιον έχει την ατυχία να βρεθεί στο δρόμο σου τη συγκεκριμένη μέρα.

Η ειλικρίνεια φίλε μου είναι ιερή, είναι από τις σπουδαιότερες αρετές που έχει ο άνθρωπος. Χρειάζεται κότσια για να μιλάς ειλικρινά και να είσαι απόλυτα αληθινός με τους άλλους. Χρειάζεται κότσια για να παραδέχεσαι τα λάθη σου, να αναγνωρίζεις που έφταιξες και να ζητάς συγνώμη. Χρειάζεται επίσης τεράστιο θάρρος για να υποστηρίζεις τις επιλογές σου και τις απόψεις σου. Χρειάζεται θάρρος για να λες στους ανθρώπους σου την πραγματική αλήθεια, ακόμα κι όταν αυτή δεν είναι αρεστή. Έχει όμως κάποιο νόημα, έναν σκοπό. Να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από κάτι που του κάνει κακό και τον φθείρει ή να τον  ωθήσει να εξελιχθεί σε καλύτερο άνθρωπο.

Σπάνιες φωτογραφίες από τη διάσημη ''στοιχειωμένη'' βίλα Καλλέργη στο Πικέρμι (1993)


ΒΙΛΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ, ΠΙΚΕΡΜΙ

Πάντοτε μπροστά στη θέα των παλιών, αραχνιασμένων αρχοντικών η φαντασία καλπάζει και δημιουργούνται ερωτηματικά. Ποιες ιστορίες κρύβονται πίσω από τα εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά σπίτια και ποιες από αυτές είναι πραγματικότητα ή αποκύημα της φαντασίας.
Εγκλήματα, φόνοι και αυτοχειρίες εγκλωβίζουν στους τοίχους των οικημάτων εικόνες του παρελθόντος που στοιχειώνουν τις σκέψεις των παλιών κατοίκων της εκάστοτε περιοχής και περνούν στους νεότερους. Ένα από αυτά τα σπίτια, ίσως το ποιο γνωστό στοιχειωμένο σπίτι, είναι και η Βίλα Καλλέργη στο Πικέρμι.

ΒΙΛΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ, ΠΙΚΕΡΜΙ
ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΒΙΛΑΣ, ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΑΙΝΙΑ ΤΡΟΜΟΥ


 Σύμφωνα με τις ιστορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σε διάφορα forum και ομάδες που ασχολούνται με τα παραφυσικά φαινόμενα η ιστορία της βίλας Καλλέργη ή «το Αρχοντικό του Μυστηρίου» έχει ως εξής:

Θέλω να ερωτευτείς το μυαλό μου με κάθε τρόπο. Είναι το πιο αληθινό κομμάτι πάνω μου!

Μου είναι παντελώς αδιάφορο να με ερωτευτείς για το σώμα μου, τα πόδια μου, τα μάτια μου, το στόμα μου. Καμία διαφορά δε μου κάνει. Δεν θέλω να νιώθεις έλξη για εμένα εξαιτίας των συναισθημάτων μου, των παθών μου, της καρδιάς μου. Δε θέλω να είμαι μοναδική για σένα για το χαμόγελο μου, το πρόσωπο μου, την ανθρώπινη μου παρουσία. Δε θέλω να με αγαπάς γι' αυτό που είμαι τώρα, χωρίς να ξέρεις πώς έφτασα ως εδώ.
Δε θέλω απλά να με φιλάς όταν με βλέπεις, επειδή δεν μπορείς να φανταστείς να κάνεις κάτι άλλο ή επειδή έτσι έχεις μάθει να δείχνεις την στοργή σου. Δε θέλω να μου μιλάς απλώς για να έρθουμε πιο κοντά ή για να γεμίσεις την αμήχανη σιωπή.

Θέλω να ερωτευτείς εμένα, ναι. Αλλά κυρίως, θέλω να ερωτευτείς το μυαλό μου.

Θέλω να εξερευνήσεις τον τρόπο που σκέφτομαι, να μου κάνεις ερωτήσεις. Όχι από αυτές που μπορεί να με ρωτήσει ο καθένας. Θέλω να μπεις βαθιά στο μυαλό μου, να μαντέψεις τους φόβους μου, τις ανασφάλειες μου, τι είναι αυτό που με κρατάει ξύπνια τα βράδια.
Θέλω να με ρωτήσεις πράγματα που φοβάσαι να ρωτήσεις οποιονδήποτε άλλον, για τη ζωή και τον θάνατο και το άγνωστο που υπάρχει ανάμεσα τους. Θέλω να μιλήσουμε για τη θρησκεία και την πολιτική, για τους φόβους και τις αποτυχίες μας, για τις καλές και τις κακές μας στιγμές, για το πώς μάθαμε να επιβιώνουμε από τις δυσκολίες.

Θέλω να σε μάθω, και να μάθω από εσένα. 

Η «ΠΟΡΝΕΙΑ» ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ (Τεκμηριωμένη έρευνα)

Αποτέλεσμα εικόνας για Η «ΠΟΡΝΕΙΑ» ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ (Τεκμηριωμένη έρευνα)
Λέγοντας λοιπόν τον όρο «πορνεία», η την πράξη της «εκπόρνευσης» δεν θα σταθώ σαν μερικούς ηθικολάτρες ή θρησκόληπτους ή φεμινίστριες που θεωρούν το κοινωνικό φαινόμενο της πορνείας αυτής που είναι δηλωμένης με κόκκινα φανάρια, συγκεκαλυμμένα «studio-spa», ή ναους «Αφροδίτης» κτλ  σαν μία παρακμή η ανωμαλία η απλά προβάλλουν την ηθική μονο και μόνο γιατί πολλές εταίρες έχουν διαπλάσει ανδρικές συνειδήσεις, υπεύθυνους Πολίτες, υγιείς κοινωνίες. Φυσικά δε οι φεμινίστριες και οι ηθικιστές τις κυνηγαν μανιωδώς γιατί απλά δεν βρίσκουν κοινό για να εκφράσουν την υποβόσκουσα ομοφυλοφυλία τους, η γιατί απλά η μητριαρχία χάνει βασικό αριθμό θυμάτων με την παγίδα του «μόνιμου σεξ». Η άποψη μου λοιπόν είναι ότι το πρόβλημα ανηθικότητος και υποκρισίας ανήκει στις θρησκόληπτες-φεμινιστικές αμοιβάδες και όχι στις φανερά εκδιδόμενες (που φυσικά εγώ θα σκεφτόμουν μια σοβαρή σχέση με μια τέτοια γυναίκα λόγω του κώδικα τιμής που έχει διαπλάσει ή και ακόμα μιας πιο σοβαρής Νομικής σχέσης-δέσμευσης ).
Δεν θα σταθώ άλλο σε αυτές τις κοπέλες και δεν θα τις κρίνω καν. Προσωπικά εγώ επισκέπτομαι 2-3 στάνταρ, χαλαρώνω, χαβαλεδιάζω και πέραν της πράξης έχω βγεί μαζί τους φανερά και έχω συζητήσει εκπληκτικά πράγματα που ούτε ενας κάτοχος διδακτορικού δεν μου έχει πεί. Επίσης πέραν της προσωπικής εμπειρίας θα μιλήσω σαν θρησκόληπτος όπου ακόμα και ο ίδιος ο Ιησούς (Υιός θεού παρακαλώ)  θεωρούσε σαν εκπόρνευση όχι το φανερό φαινόμενο αλλά την σκέψη της μοιχείας μιας σταθερής σκέψης ή αυτά τα άτομα που εκπορνεύονται κρυφά για κοινωνικές απολαβές. Παρακάτω αν μιλήσω ως καθαρά ορθολογιστής ο μεν Καζαντζάκης σε δικές του σκέψεις έλεγε με σεβασμό οτι : «οι κοινές γυναίκες είναι σαν τις βρύσες με το νερό όπου ξεδιψάνε όλοι και επιτελούν ένα έργο, άν αυτες οι γυναίκες δεν υπάρχουν στην κοινωνία τότε αναγκαστικά ο κόσμος θα σπάει πόρτες με το ζόρι και ληστρικά και με βία θα ζητάει νερό»..
Πάμε τώρα λοιπόν στην καθημερινότητα. Γιατί λοιπόν οι φεμινίστριες και όλοι οι ηθικολάτρες δεν αντιμάχονται την πραγματική πορνεία για μένα όπως το Lifestyle που θέλει όλο και πιο πολλές πλαστικές παρεμβάσεις, τατουαζ, «λευκάνσεις πρωκτων» και μια αισθητικη παραλληριζουσα βιομηχανία απο την ηλικία των 12 και μετά; 

Η επιστήμη προτείνει πώς να οργανώσουμε πετυχημένες διακοπές

Κατά καιρούς ακούμε και διαβάζουμε διάφορες προτάσεις για το πώς θα κάνουμε τις διακοπές μας πιο απολαυστικές. Άλλες από αυτές έχουν βάση, αλλά συνήθως οι περισσότερες προέρχονται από τις εμπειρίες αυτών που τις λένε ή τις γράφουν.
Υπάρχουν όμως και προτάσεις που βασίζονται σε ευρήματα διαφόρων επιστημονικών κλάδων, π.χ. η ψυχολογία ή η επιστήμη των υπολογιστών (!), όπως τις αναφέρει ο Chris Weller, ο οποίος καταγράφει οκτώ τέτοιες προτάσεις.
Κάνε τα σχέδιά σου όσο γίνεται πιο νωρίς, ώστε να δημιουργήσεις προσμονή
Ο Dan Ariely, συμπεριφοριστής οικονομολόγος, επισημαίνει ότι ένα ταξίδι στη Ντίσνεϊλαντ αποτελείται από τρία στάδια: τους μήνες της προσμονής, το ίδιο το ταξίδι, και τη νοσταλγία που βιώνουμε τα επόμενα χρόνια. Οπότε, θα πρέπει να μην παραμελήσουμε το πρώτο στάδιο.
Υπάρχουν όμως και οικονομικά οφέλη, όταν οργανώνουμε νωρίς τις διακοπές, αφού βρίσκουμε καλύτερες τιμές.
Περιόρισε τις επιλογές, για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες να μετανιώσεις
Οι ψυχολόγοι έχουν δείξει ότι, όταν ο ανθρώπινος εγκέφαλος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές επιλογές, τότε μπλοκάρει. Ο ψυχολόγος Barry Schwartz το αποκαλεί «το παράδοξο της επιλογής»: ορισμένες επιλογές είναι καλύτερες από καμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι περισσότερες είναι πάντα καλύτερες από τις λιγότερες.
Κάνε διακοπές για μία εβδομάδα, δεν θα θυμάσαι τις δύο
Ο διάσημος συμπεριφοριστής οικονομολόγος Daniel Kahneman υποστηρίζει ότι έχουμε δύο εαυτούς, τον βιωματικό εαυτό και τον θυμητικό εαυτό. Ο πρώτος ζει στο παρόν, ενώ ο δεύτερος στο παρελθόν.
Ο θυμητικός εαυτός δυσκολεύεται να ξεχωρίσει μεταξύ διακοπών που διαρκούν μία και δύο εβδομάδες, υποστηρίζει ο Kahneman, διότι δεν προστίθενται νέες αναμνήσεις, δεν αλλάζει η ιστορία. Επομένως για τον θυμητικό εαυτό σύντομες ή μακροχρόνιες διακοπές είναι το ίδιο. Σύμφωνα, μάλιστα, με μια μελέτη ενός φινλανδικού πανεπιστημίου, ο ιδανικός αριθμός ημερών για διακοπές είναι οκτώ.

10 μύθοι γύρω από το αδυνάτισμα που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

10 μύθοι γύρω από το αδυνάτισμα που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Μια νέα μέρα ξεκίνησε κι εμείς είμαστε έτοιμες να καταρρίψουμε κάθε μύθο. Φάση “Myth Busters”. Κάθε μύθο, εννοείται, που αφορά στο αδυνάτισμα και τις δίαιτες. Μέχρι στιγμής ξέραμε δέκα πράγματα, αποφεύγαμε μερικά ακόμα και η ζωή μας κυλούσε έτσι. Ο αριθμός στη ζυγαριά όμως... δεν κυλούσε προς τα κάτω. Και αυτό γιατί θα πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε σε μερικούς μύθους που για κάποιο λόγο έχουν αποθηκευτεί στο σκληρό μας δίσκο. Ποιοι είναι αυτοί; 

Δίνω το λόγο στην Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, Μαργαρίτα Μπουλούμπαση, η οποία μας εξηγεί τα πάντα.

Υπάρχει η γενική άποψη πως ακολουθώ χρόνια κάποιες διατροφές - δίαιτες και ως εκ τούτου γνωρίζω πολύ καλά τι πρέπει να κάνω. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες πια στο διαδίκτυο, οι οποίες πρέπει φυσικά να φιλτράρονται πριν υιοθετηθούν. Πολλές φορές, καταφεύγουμε σε λανθασμένες συμπεριφορές που έχουν το άκρως αντίθετο αποτέλεσμα.

Ας απομυθοποιήσουμε λοιπόν κάποιες από αυτές τις αντιλήψεις σχετικά με τη διατροφή.


1. Παραλείπω γεύματα για να χάσω πιο γρήγορα
Υπάρχει η άποψη πως μειώνοντας τις θερμίδες που καταναλώνουμε θα μειώσουμε πιο γρήγορα το βάρος μας. Καταναλώνοντας λίγες θερμίδες, το σώμα τείνει να αποθηκεύει πιο εύκολα. Χρειαζόμαστε συνεχώς ενέργεια ώστε να μπορούμε να μεταβολίζουμε και να κρατάμε τον μεταβολισμό μας ενεργό. Μειώνοντας γεύματα, αυτό που ουσιαστικά καταφέρνουμε είναι να νιώσουμε πολύ πεινασμένοι με αποτέλεσμα να καταναλώσουμε την διπλάσια ποσότητα. Τα σνακ είναι ο καλύτερος τρόπος να είμαστε συνεχώς χορτάτοι, να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού και φυσικά να αυξάνουμε τις καύσεις του μεταβολισμού μας.

Τα μικρόβια του εντέρου και ο ψυχισμός μας


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ένα καινούργιο επιστημονικό άρθρο που συνδέει τα μικρόβια του εντέρου μας με τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, διάβασα αυτές τις ημέρες και αξίζει να σας το μεταφέρω.  

Μέχρι τώρα, τα περισσότερα πειράματα που ερευνούν τη σχέση των μικροβίων του εντέρου με τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά μας έχουν γίνει σε τρωκτικά.  Σε αυτά έχει παρατηρηθεί συσχέτιση των μικροβίων του εντέρου τους με τη συμπεριφορά τους. Έτσι παρ΄ότι γνωρίζουμε πια πως ο εγκέφαλος του εντέρου μας με τις ορμόνες και τις υπόλοιπες χημικές ουσίες που παράγει παίζει σημαντικό ρόλο στον ψυχισμό και τον τρόπο που ζούμε, έρευνες
στους ανθρώπους με έλεγχο του εγκεφάλου τους σε σχέση με την περιεκτικότητα σε μικρόβια του εντέρου τους είναι μέχρι τώρα ελάχιστες. Σας έχω μιλήσει και παλαιότερα γι αυτό (συσχέτιση με αλλεργίες, αυτισμό κ.λπ). 

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες αποφάσισαν, λοιπόν, πρόσφατα, να μελετήσουν με μαγνητική τομογραφία τον εγκέφαλο γυναικών ηλικίας 18-55 ετών, την ώρα που έδειχναν σε αυτές εικόνες που τους προκαλούσαν διάφορα συναισθήματα (θετικά, αρνητικά και ουδέτερα).

Τις γυναίκες του πειράματος οι ερευνητές είχαν χωρίσει σε δύο ομάδες, ανάλογα με το μικρόβιο που επικρατούσε στα δείγματα κοπράνων που τους είχαν εξετάσει. 
Στη μία ομάδα το μικρόβιο που επικρατούσε στα κόπρανα ήταν το Bacteroidesκαι στην άλλη ομάδα το Prevotella.

Ένας γιαπωνέζικος πάπυρος που τυπώθηκε άπειρες φορές 700 χρόνια πριν από τον Γουτεμβέργιο


Πάπυρος Hyakumantō dhāranī και δύο παγόδες στην Morgan Library and Museum

Τα κείμενα του 8ου αιώνα αποθηκεύτηκαν σε μικρές παγόδες



Η αυτοκράτειρα Shōtoku κατέλαβε το θρόνο της Ιαπωνίας δύο φορές. Αρχικά κυβέρνησε από το 749 μέχρι το 758 μ.Χ., όταν η αυτοκράτειρα Kōken παραιτήθηκε επειδή έπεσε σε κατάθλιψη. Το 761, μετά το θάνατο της μητέρας της, εμφανίστηκε για να την βοηθήσει ένας βουδιστής μοναχός, ονόματι Dōkyō. Οι δύο του μεγάλωσαν μαζί και η Shōtoku τον προώθησε στα υψηλά επίπεδα διακυβέρνησης, παρά το ότι δεν είχε την κατάλληλη εμπειρία. Ο ξάδερφός της, Fujiwara no Nakamaro, αμφισβήτησε την κρίση της και ακολούθησε μια μάχη που τελείωσε με το θάνατο του ξαδέλφου της και την επανάκτηση του θρόνου από την Shōtoku.

Με τον Dōkyō δίπλα της, κυβέρνησε ως αυτοκράτειρα για δεύτερη φορά από το 764 ως το 770. Αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα. Με τη δολοφονία του ξαδέλφου της, η Shōtoku είχε διαπράξει δολοφονία συγγενή, μια σημαντική αμαρτία. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Dōkyō την συμβούλεψε τι έπρεπε να κάνει ώστε να συγχωρεθεί η αμαρτία της: να αντιγράψει ένα dhāranī, μια βουδιστική τελετουργική ομιλία, κάτι που πιστεύεται ότι παρέχει πνευματικά οφέλη.

Η αυτοκράτειρα Shōtoku

Η αυτοκράτειρα έκανε κάτι που θα αντηχούσε σε όλη την παγκόσμια Ιστορία: διέταξε την αντιγραφεί ενός εκατομμυρίων κειμένων dhāranī. Μόλις τα αντίγραφα θα ήταν έτοιμα, θα αποστέλλονταν στους 10 μεγαλύτερους βουδιστικούς ναούς στην Ιαπωνία.

Σκέψεις και συναισθήματα


Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην βιώνει στη ζωή του πότε αρνητικά και πότε θετικά συναισθήματα. 
Κάθε σκέψη, (και κάνουμε πολλές συνεχώς…) συνοδεύεται και από ένα συναίσθημα… Από τις σκέψεις μας παράγονται μικρές ορμόνες, τα νευροπεπτίδια, τα οποία όταν βρουν κατάλληλους υποδοχείς στην επιφάνεια κάποιου κυττάρου, «κλειδώνουν» εκεί, επηρεάζοντας την λειτουργία του κυττάρου. Αποτελούν, δηλαδή, τα συναισθήματα, την υλοποίηση των σκέψεών μας  και επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού μας, όπως πολλές φορές σας έχω πει.

Οι σκέψεις μας,από την άλλη, παράγονται, γιατί ερεθίσματα από το περιβάλλον
φτάνουν στις αισθήσεις μας, αυτές τα φέρνουν στον εγκέφαλό μας και εκείνος ελέγχοντας τις σχετικές μας μνήμες στο υποσυνείδητο, δημιουργεί σκέψεις που θα αναπαράξουν το ανάλογο συναίσθημα που ταιριάζει στην αντίστοιχη μνήμη, ώστε να μας ειδοποιήσει (ένστικτο αυτοσυντήρησης) …

Οι σκέψεις μας, δηλαδή, είναι ένας μηρυκασμός των γνώσεων που έχουμε αποκομίσει από τις εμπειρίες του παρελθόντος… Και τα συναισθήματά μας είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι σκέψεις εκφράζονται στο υλικό μας σώμα, ειδοποιώντας μας για το κατά πόσο αυτές οι σκέψεις είναι ή όχι βλαπτικές γι αυτό.

Πού παράγονται οι σκέψεις;


Γεια φίλες και φίλοι μου
Μιλώντας σας για τα συναισθήματα και τον ρόλο τους στην υγεία και τη ζωή σε πρόσφατο άρθρομου, είχα πει πως «Οι σκέψεις παράγονται, γιατί ερεθίσματα από το περιβάλλον φτάνουν στις αισθήσεις μας, αυτές τα φέρνουν στον εγκέφαλό μας και εκείνος ελέγχοντας τις σχετικές μας μνήμες στο υποσυνείδητο, δημιουργεί σκέψεις που θα αναπαράξουν το ανάλογο συναίσθημα που ταιριάζει στην αντίστοιχη μνήμη, ώστε να μας ειδοποιήσει (ένστικτο αυτοσυντήρησης)»

Αυτή είναι η άποψη που επικρατεί προς το παρόν. Έχω όμως προσωπικά αμφιβολίες για την ορθότητα της πιο πάνω πρότασης, και από ότι έχω ψάξει, δεν είμαι η μόνη… Κάποτε, όμως, σε ένα σεμινάριο που έκανα στην Αθήνα, τόλμησα να διατυπώσω μία πιθανή διαφορετική άποψη επάνω στο θέμα αυτό, αλλά  μία βιολόγος που ήταν παρούσα, έγινε έξαλλη και μου είπε πως αυτά που λέω είναι ανοησίες…
Είναι όμως πράγματι ανοησίες;;;
Νομίζω πως τις σκέψεις μας πρέπει να τις διατυπώνουμε ελεύθερα, ιδιαίτερα αν είναι κάπως διαφορετικές από το συνηθισμένο, γιατί αυτό κάνει και άλλους να σκεφτούν, ανοίγεται ένας εσωτερικός διάλογος ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε καινούργιες ανακαλύψεις τελικά. Σας εκθέτω λοιπόν σήμερα τα ερωτηματικά και τις απόψεις μου επάνω σε αυτό το θέμα της παραγωγής των σκέψεων και αφήνω σε σας να σκεφθείτε αν θα τα απορρίψετε άμεσα και εσείς, σαν «ανοησίες» ή θα σας προβληματίσουν…

Λειτουργεί άραγε αυτόνομα ο εγκέφαλός μας και δημιουργούν τα δικά του κύτταρα τις διάφορες σκέψεις, συνδυάζοντας ερεθίσματα του περιβάλλοντος και μνήμες χαραγμένες στο υποσυνείδητο, ή μήπως τελικά το καταπληκτικό του έργο είναι ο συντονισμός του με την ενέργεια γύρω μας;
Μήπως συνδυάζοντας τα ερεθίσματα που παίρνει από το περιβάλλον με τις σχετικές μνήμες που έχουμε χαραγμένες στο υποσυνείδητο  συντονίζεται με παρόμοιας ενέργειας σκέψεις που υπάρχουν γύρω μας (νοόσφαιρα) και τις «κατεβάζει» σαν ένα πολύ καλό κομπιούτερ;;;

Για εμένα αυτή η άποψη φαντάζει πιο πιθανή, από το να πιστεύουμε πως τα κύτταρα τα νευρικά φτιάχνουν τις σκέψεις… και ταιριάζει και πολύ καλύτερα στην διαπίστωση πως κάνουμε όλοι παρόμοιες σκέψεις σε παρόμοιες περιστάσεις, ανάλογα πάντα με το υποσυνείδητο του καθενός…

Έρμαν Έσσε: Μαθήματα καθημερινής Σοφίας


Έρμαν Έσσε - Μαθήματα καθημερινής Σοφίας.
«Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι ένας δρόμος προς τον εαυτό του, το πρόπλασμα ενός δρόμου, το προσχέδιο ενός μονοπατιού. Κανένας άνθρωπος δεν έφτασε να είναι εντελώς ο εαυτός του. Ωστόσο, οι πάντες φιλοδοξούν να το κατορθώσουν, άλλοι στα τυφλά, άλλοι με περισσότερο φως, ο καθένας όπως μπορεί»
Τα αποφθέγματα του Έσσε για τον έρωτα, την αγάπη, το φόβο, το μίσος και την κοινωνία, αποτυπώνονται σε αυτό το βιβλίο του Άλαν Πέρσι, ο οποίος αναλύει τον Έσσε και προσφέρει τη δική του οπτική, για µια ζωή λιγότερο περίπλοκη και πιο ουσιώδη. 

«ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΑΠΗ», λέει ο Έσσε και παραθέτει το δημοφιλές παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το Ασχημόπαπο, που έχει ως ερμηνευτικό κλειδί την αναζήτηση του εαυτού.
Όσο το ασχημόπαπο δεν ανακαλύπτει την ταυτότητά του, δε βρίσκει την αγάπη, όσο δεν ανακαλύπτει πως είναι κύκνος και δεν αποδέχεται αυτό που είναι, δε μπορεί να αγαπήσει αληθινά, ούτε να αγαπηθεί. Όταν δινόμαστε ενεργά σε κάτι, δε μένει χώρος για ανησυχία. Αν ασχολούμαστε με τον άλλο, αντί να ανησυχούμε, θα εξοικονομήσουμε πολύτιμη ενέργεια, που τη σπαταλάμε φτιάχνοντας καταστροφικά σενάρια.
Ίσως η κυριότερη διαφορά ανάμεσα στην αγάπη που αναφέρει ο Έσσε και στο πώς την αντιλαμβανόμαστε εμείς είναι ο τρόπος που μιλάμε γι’ αυτή. Ενδυόμαστε συνήθως τον κτητικό έρωτα. Όμως η τέχνη του αγαπάν είναι κάτι πολύ πιο ευρύ. 
Ο Έσσε έλεγε: «Όσο λιγότερο πιστεύω, γενικά, στην εποχή μας, όσο περισσότερο νομίζω ότι βλέπω την ανθρωπότητα να εκφυλίζεται και να μαραίνεται, τόσο λιγότερο σκέφτομαι την επανάσταση ως φάρμακο γι’ αυτή την παρακμή και τόσο περισσότερο πιστεύω στη μαγεία της αγάπης»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα