Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Τι γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες περί των οντοτήτων της νύχτας και τρόμαζαν τόσο?





Στην αρχή του 15ου ειδυλλίου του ο Θεόκριτος παρουσιάζει δυο γυναίκες, οι οποίες προσπαθούν να βγουν από το σπίτι και να διασκεδάσουν στην ετήσια γιορτή του Άδωνη. Τους εμποδίζουν, ωστόσο, οι διαμαρτυρίες ενός παιδιού, το οποίο, όπως όλα τα παιδιά που καταλαβαίνουν ότι πρόκειται να αφεθούν πίσω με τις νταντάδες τους, διαμαρτύρεται έντονα.


Τελικά η απελπισμένη μητέρα λέει απειλητικά στο παιδί της ότι δεν θα το πάρει μαζί της, επειδή κυκλοφορεί έξω η Μορμώ, το άλογο που δαγκώνει. Η αναφορά στη Μορμώ έχει σκοπό να τρομοκρατήσει το παιδί. Ο αρχαίος σχολιαστής του χωριού υπονοεί ότι η μητέρα υπενθυμίζει στο παιδί πως παρόμοια τρομακτικά πλάσματα παραμονεύουν έξω στο σκοτάδι. Ένας άλλος σχολιαστής εξηγεί πως Μορμώ ήταν το όνομα για ένα φάσμα που σκότωνε παιδιά. Η Μορμώ ταυτίζεται ή παραλληλίζεται συχνά στις πηγές με άλλα παρόμοια όντα, όπως η Λάμια, η Γελλώ και η Έμπουσα. Αυτού του είδους τα όντα κατοικούν στις παρυφές του χώρου της πολιτισμένης κοινωνίας και πολλές φορές αποτελούν ταξινομικά υβρίδια.




 Δηλαδή ο τρόμος τον οποίο προξενούν έγκειται στη μη κανονικότητα τους. Αυτό συμβαίνει σε πολλούς πολιτισμούς. Για παράδειγμα ο διαδεδομένος μύθος του λυκανθρώπου: ο λυκάνθρωπος είναι πιο τρομακτικός από έναν κανονικό λύκο ή από έναν φυσιολογικό άνθρωπο, ακριβώς επειδή δεν ανήκει ούτε στη μία, ούτε στην άλλη κατηγορία. Αυτό το πλησίασμα του ζωικού με το ανθρώπινο είναι ανησυχητικό, επειδή υπονοεί ότι μία από τις οργανωτικές αρχές στις οποίες στηρίζεται η κοινωνία και ο πολιτισμός, δηλαδή ο σαφής διαχωρισμός μεταξύ των τάξεων των όντων δεν είναι απόλυτος. Ο οριακός χαρακτήρας αυτών των πλασμάτων φαίνεται επίσης από το γεγονός ότι η εξώπορτα αποτελεί το σημείο στο οποίο συναντώνται, ακριβώς επειδή το κατώφλι δεν ανήκει ακριβώς ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό του σπιτιού. Στην ίδια έννοια του οριακού εμπίπτουν και άλλα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν αυτές οι οντότητες, όπως το ότι συχνάζουν στα σταυροδρόμια, ότι μπορούν να αλλάζουν μορφή, ότι αντιστρέφουν την φυσιολογική ανθρώπινη συμπεριφορά (π.χ. κανιβαλισμός, ωμοφαγία) κ.ο.κ. Αυτές οι ιστορίες, λοιπόν, περιέχουν μέσα τους το μήνυμα ότι αν επιθυμεί κανείς να διατηρήσει την ταυτότητα του ανθρώπινου όντος και τη συμμετοχή του σε μια κοινωνία, θα πρέπει να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του στα γενικά πρότυπα της κοινότητας μέσα στην οποία ζει. Τα ονόματα Μορμώ, Λάμια, Έμπουσα και Γελλώ, τόσο στον ενικό όσο και στον πληθυντικό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως κοινά ουσιαστικά, αλλά και ως προσωπικά ονόματα που περιγράφουν μυθολογικά αποκρυσταλλωμένους αντιπροσώπους ομάδων δαιμόνων. Ωστόσο το όνομα της Μορμώς έδωσε και την παραλλαγή Μορμολύκη ή Μορμολύκειο, όπου είναι παρόν ως δεύτερο συνθετικό το όνομα του λύκου, υπονοώντας έτσι τη φύση του λυκάνθρωπου. Από την άλλη η λέξη μορμολύκειο χρησιμοποιείται πολύ συχνά απλώς με τη σημασία του προσωπείου ή ακόμη και ειδικά της θεατρικής μάσκας. Μπορεί να παραβάλει κανείς και την εξέλιξη της λέξης γοργόνειον από τη Γοργώ, που δήλωνε και την ασπίδα, αλλά και το τραγικό προσωπείο. 

Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ ταρακούνησε το Μεξικό

Κτίρια ταρακουνήθηκαν, χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους


Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ ταρακούνησε το Μεξικό

Σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Τρίτη στο νότιο Μεξικό, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS).

Τα παράξενα σύμβολα του αεροδρομίου Ντένβερ των ΗΠΑ




Το αεροδρόμιο του Ντένβερ είναι το μεγαλύτερο σε έκταση αεροδρόμιο των ΗΠΑ και το τρίτο στον κόσμο. Με τα 140 Km2 του δεσπόζει σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πόλη του Ντένβερ και είναι το 5ο αεροδρόμιο των ΗΠΑ από άποψη αριθμού επιβατών, εξυπηρετώντας το 2006 περίπου 50 εκατομμύρια επιβάτες.
Η εκπληκτική οροφή του κατασκευάστηκε έτσι που να μοιάζει με τις χιονισμένες οροσειρές του Κολοράντο και το κόστος του ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό, φτάνοντας στο αστρονομικό ποσό των 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΝΤΕΝΒΕΡ ΑΠΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ, ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΣΒΑΣΤΙΓΚΑ


Μέχρι εδώ θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως όλα είναι καλά, όμως υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που προκαλούν ερωτηματικά, τουλάχιστον στους συνωμοσιολόγους. Παραβλέποντας το γεγονός ότι ξεπεράστηκε κατά πολύ το αρχικό κόστος, μιας και έτσι φαίνεται να συμβαίνει τελικά με όλα τα δημόσια έργα, στο αεροδρόμιο του Ντένβερ φαίνεται πως η υπερβολή έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δόθηκε εντολή να κλείσει το παλιό αεροδρόμιο της πόλης, το Stapleton, το οποίο λειτουργούσε υποδειγματικά και χωρίς προβλήματα. Η θέση του νέου αεροδρομίου βρίσκεται σε μια απομονωμένη περιοχή, στην πρωτοφανώς μεγάλη απόσταση των 40 Km από την πόλη. Η πρόσβαση από το Ντένβερ στο αεροδρόμιο, καθώς και ανάμεσα στα διάφορα κτίριά του, γίνεται χάρη σε ένα κολοσσιαίο σιδηροδρομικό δίκτυο, για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες μίλια σιδηροδρομικών γραμμών, ενώ οι οπτικές ίνες που χρησιμοποιήθηκαν, ξεπερνούν τα 5.300 μίλια, δηλαδή το μήκος του ποταμού Νείλου. 

Πως να αντισταθείτε στην χειραγώγηση

χειραγώγηση
Η χειραγώγηση σήμερα αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν ψυχολογικό μέσο βίας των ισχυρών ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να επιβληθούν ελέγχοντας τους πιο αδύναμους. Θεωρείται μια άκρως προσβλητική συμπεριφορά για την ανθρώπινη προσωπικότητα και δυστυχώς τα κρούσματα τέτοιων φαινομένων πολλαπλασιάζονται στις μέρες μας, γιατί οι άνθρωποι έχουν γίνει θηρία που κατασπαράζουν ο ένας τον άλλο.
Έχει παρατηρηθεί τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ότι όταν προσπαθούμε να κάνουμε αλλαγές που αφορούν την βελτίωση και την ποιότητα της ζωής μας, συναντούμε εμπόδια κυρίως από γνωστούς μας ανθρώπους, οι οποίοι αισθάνονται ότι απειλούνται και προσπαθούν με κάθε μέσο να αποτρέψουν την όποια αλλαγή, κλονίζοντας και την εμπιστοσύνη μας και υπονομεύοντας σε τελικό στάδιο την μεταξύ μας σχέση.
Δυστυχώς, αυτό δείχνει το μέγεθος της πολιτισμικής κρίσης που διερχόμαστε γιατί κανένας δεν χαίρεται με την ευτυχία ή την πρόοδο του άλλου.
Σε κάθε περίπτωση είναι ηθική υποχρέωση του καθενός μας να αντισταθούμε ακόμη και αν χρειαστεί να εναντιωθούμε, δείχνοντας την δική μας διαφορετικότητα στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ο καθένας τη ζωή του σήμερα.
Ζυγίζοντας πάντα τα υπέρ και τα κατά σε μια κατάσταση  που προκύπτει, θα μας βοηθήσει να επανακτήσουμε τον έλεγχο και την αυτοπεποίθηση μας στο βαθμό που πραγματικά αντιπροσωπεύει εμάς και τις δυνατότητες που γνωρίζουμε ότι έχουμε ήδη για να προχωρήσουμε στις αλλαγές που χρειάζονται.
Πρώτα απ’ όλα σε αντίθεση με κάθε έντονη κριτική που μας ασκείται, θα πρέπει να αξιολογούμε τόσο τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα μας, όσο και αυτά που ακούμε από αυτούς που νοιάζονται για μας και πραγματικά  μας αγαπούν ενθαρρύνοντας μας και υποστηρίζοντας μας να προχωρήσουμε στις επιλογές που έχουμε ήδη αποφασίσει.

Ποιες πιέσεις μπορεί να δεχθείτε;

Η μεγαλύτερη αντίσταση που μπορεί να συναντήσετε σε κάθε αλλαγή είναι η απότομη αλλαγή συμπεριφοράς των άλλων, είτε μέσω της σταδιακής απομάκρυνσης δείχνοντας ότι δεν συμφωνεί με τις επιλογές σας, είτε μέσω της σιωπής. Αυτό είναι και το πρώτο στάδιο αλλαγής που δεν γίνεται συνειδητά, όμως με την πάροδο του χρόνου αποτελεί πλέον μια διαμορφωμένη αντίληψη που εκφράζεται κυρίως μέσω αρνητικών σχολίων.

Χαβρίας (4ος αιώνας π.Χ)….ο εξέχων στρατηγός


Ο Χαβρίας ο Αθηναίος ήταν υιός του Κτησίππου καταγόμενος από την Αιξωνή (σημερινή Γλυφάδα Αττικής) και συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον επιφανών στρατηγών έχοντας επιτύχει πολλά αξιομνημόνευτα κατορθώματα.
Εξ’ αυτών το πλέον γνωστό είναι η οπλιτική τακτική σε μάχη που έδωσε το 378 π.Χ στις Ελευθερές των Θηβών, καθ’ οδόν προς ενίσχυση των Βοιωτών.

Στην εν λόγω συμπλοκή, όταν ο μεγάλος Σπαρτιάτης στρατηγός Αγησίλαος ΙΙ αισθάνθηκε σίγουρος για τη νίκη και τα αντίπαλα μισθοφορικά στρατεύματα είχαν τραπεί σε φυγή, ο Χαβρίας διέταξε την φάλαγγα του να παραμείνει στην θέση της και να αντιμετωπίσουν την επίθεση του εχθρού με το γόνατο τοποθετημένο σταθερά πίσω από την ασπίδα και την λόγχη προτεταμένη.
Ο Αγησίλαος, βλέποντας αυτόν τον σχηματισμό, δεν θέλησε να διακινδυνεύσει περαιτέρω απώλειες Σπαρτιατών και ζήτησε από τους άντρες του, που εν τω μεταξύ είχαν σπεύσει προς τα εμπρός, να υποχωρήσουν.
Αυτή η επινόηση συζητήθηκε ευρέως και απέκτησε μεγάλη φήμη σε όλη την Ελλάδα, ώστε να αναγερθεί προς τιμήν του στην αγορά άγαλμα δημοσία δαπάνη, αναπαριστώντας την συγκεκριμένη πολεμική στάση.
Συνέπεια αυτού ήταν η καθιέρωση ανέγερσης αγαλμάτων στους στρατηγούς που είχαν επιτύχει σημαντικές νίκες, με την αναπαράσταση των στάσεων μάχης, στα πρότυπα του αγάλματος του Χαβρία.
Υπήρξε σημαίνον στέλεχος της Β’ Αθηναϊκής Συμμαχίας μαζί με τον Ιφικράτη και τον Τιμόθεο και κατήγε σημαντικές νίκες κατά των Σπαρτιατών όπως στην ναυμαχία της Νάξου το 376 π.Χ.

Η Νέα Σελήνη της 20ης Σεπτεμβρίου 2017





Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το πρωί, πραγματοποιείται Νέα Σελήνη στην Παρθένο. Tι θα μας "φέρει" και πώς θα μας επηρεάσει; Αναλυτικά, από τον αστρολόγο Άγγελο Πέτσιο.
Επηρεάζει εσάς που έχετε γεννηθεί μεταξύ 17 και 19 Ιουνίου, 19 με 21 Σεπτεμβρίου, 18 με 20 Δεκεμβρίου, και 17 με 19 Μαρτίου. Επηρεάζει επίσης εσάς που έχετε πλανήτες, σημεία ή μεσοδιαστήματα στην 28η μοίρα των Μεταβλητών ζωδίων (Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης, Ιχθύες) και στην 2α μοίρα του άξονος Κριού-Ζυγού από αντισκιά. 
Η Νέα Σελήνη της Τετάρτης ανοίγει έναν πολύ δύσκολο νέο κύκλο για όλους μας. Οι αναποδιές και οι δυσκολίες όλων μας λόγω της ανεξέλεγκτης φορολογίας θα προκαλέσουν ένα κύμα προσφοράς. Όσοι από εμάς έχουμε ευλογηθεί με το να έχουμε όσα χρειαζόμαστε και ίσως κάτι παραπάνω, τότε μπορούμε να μοιράσουμε ένα μέρος αυτού που έχουμε στους πραγματικά αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας. Αν μπορέσουμε δε, να το κάνουμε οργανωμένα, θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την αλόγιστη και άκρατη διανομή των αγαθών μας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκμεταλλεύονται την αγάπη των ανθρώπων και την προσφορά τους προς όφελός τους, για αυτό θέλει προσοχή. Επίσης, θα πρέπει να δώσουμε μόνο όσα μπορούμε και όχι να προκαλέσουμε αναστάτωση στους οικογενειακούς μας προϋπολογισμούς. Για κάποιους και κάποιες από εσάς, η περίοδος αυτή θα κάνει πράξη το λαϊκό γνωμικό «σε όποιον ο Θεός δεν έδωσε παιδιά, έδωσε ο Διάολος ανίψια», καθώς θα σας ζητηθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους να τα ενισχύσετε.

Στην Πολιτική κατάσταση της χώρας τα πράγματα είναι απλά αλλά καθόλου εύκολα. Το θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η «ξαφνική» διαπίστωση ότι ενώ υπάρχει «ανάπτυξη» τα δημόσια έσοδα θα υστερούν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το αποτέλεσμα θα είναι νέα μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν τον Λαό να πορευθεί μόνος του, χωρίς την ομπρέλα του κοινωνικού κράτους, καθώς θα ανακοινωθούν νέες περικοπές σε επιδόματα και συντάξεις. Οι προσωπικές επιλογές του πρωθυπουργού είναι εκείνες που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης στο εξωτερικό, ακόμη και στην διακοπή ήδη υπαρχουσών συμφωνιών. Από εκεί και πέρα, η έλλειψη ρευστού θα οδηγήσει στην περαιτέρω φτωχοποίηση. Ως αποτέλεσμα, θα αρχίσουμε να ψάχνουμε δανεικά από όσους συγγενείς έχουν ακόμη. Η αντιπολίτευση περιμένει, και καλά κάνει, την παράδοση της εξουσίας στο πιάτο. Ξέρει πως το μόνο που έχει να κάνει είναι υπομονή και τίποτα άλλο. Η ένδεια θα είναι εκείνη που θα οδηγήσει και πάλι στην ενίσχυση της Χρυσής Αυγής. 

Ο θρύλος του Mothman της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ



Πολλές παράξενες ιστορίες από τα παλιά είναι ακόμα διαδεδομένες και σήμερα. Μία από αυτές τις ιστορίες είναι για ένα υπερφυσικό πλάσμα. Η οντότητα είναι γνωστή ως ''Mothman''. Οι περισσότερες αναφορές μιλούν για ένα ψηλό σκοτεινό ανθρωποειδές πλάσμα με μεγάλα φτερά και κόκκινα λαμπερά μάτια. 

Μέχρι και σήμερα γύρω από το μυστήριο του πλάσματος δεν έχει δοθεί κάποια τεκμηριωμένη απόφαση το τι μπορεί να είναι.Λένε ότι οι εμφανίσεις του ξεκίνησαν στις 12 Νοεμβρίου του 1966, στο Clendenin της δυτικής Βιρτζίνια των Η.Π.Α., κοντά στο αιώνιο στοιχειωμένο Salem. Πρόσφατα, ένας άνδρας πήρε μερικές συγκλονιστικές φωτογραφίες που αποκαλύπτουν ένα φτερωτό ανθρωποειδές πλάσμα στον αέρα. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι ο Mothman είναι πραγματικός.


ΟΙ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ MOTHMAN


Ήταν 15 Νοεμβρίου του 1966 όταν δυο νεαρά ζευγάρια από το Point Pleasant της Virginia, ταξίδευαν αργά τη νύχτα με το αυτοκίνητο, κάπου 7 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης. Περνώντας από ένα παρατημένο εργοστάσιο παραγωγής ΤΝΤ, πρόσεξαν δυο κόκκινα φώτα να λάμπουν μέσα στο σκοτάδι, επάνω σε μια από τις αχρηστευμένες πλέον γεννήτριες. 

Σταμάτησαν το αμάξι, κατέβηκαν και με τρόμο διαπίστωσαν ότι τα δυο κόκκινα φώτα δεν ήταν παρά τα μάτια ενός αλλόκοτου πλάσματος ύψους περίπου 2,5 μέτρων, ημιανθρώπινου, με τεράστια φτερά, διπλωμένα στην πλάτη του. Έντρομοι το έβαλαν στα πόδια και, φτάνοντας στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα διηγήθηκαν την ιστορία τους, λέγοντας πως το τρομερό εκείνο πλάσμα τους καταδίωξε το αμάξι, πετώντας με ταχύτητα μεγαλύτερη από 100 μίλια την ώρα. 

Καταπολεμώντας τον παρορμητισμό μας



O έλεγχος στην παρόρμησης του εαυτού μας μπορεί να αποτελέσει μια εστιασμένη θεραπεία στο πως μπορούμε να διαχειριστούμε τα κύματα της σκέψης μας που μας ωθούν σε διάφορες πράξεις για τις οποίες μετά μετανιώνουμε. Η παρόρμηση η οποία ελέγχει τη σκέψη και τις πράξεις μας μπορεί να διαρκέσει μερικά μόνο λεπτά, άσχετα αν εμείς νιώθουμε ότι διαρκεί για μια ζωή. Συνήθως η διάρκεια της παρόρμησης είναι γύρω στα 15 λεπτά. Αν είμαστε προσεκτικοί αυτά τα 15 λεπτά και δεν ενδώσουμε στην παρόρμηση που προσπαθεί να μας ελέγξει τότε μπορούμε να την αποφύγουμε με επιτυχία.
Η πιο αποτελεσματική θεραπεία αναφορικά με τη αντιμετώπιση της παρόρμησης είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη γνώση του εαυτού μας και η προσπάθεια να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας αλλά και την υπομονή μας. Οι ασκήσεις υπομονής ίσως είναι και το “κλειδί” που θα μας οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα. Η διατήρηση της υπομονής κατά τη χρονική στιγμή που η παρόρμηση κυριαρχεί στη σκέψη μας έχει χαρακτηριστεί ως ο “κυματοθραύστης” των παρορμητικών σκέψεων μας.
Η παρόρμηση δεν λειτουργεί όπως ο εθισμός. Αντίθετα εκδηλώνεται όπως όπως οι πνευματικές συνήθειες αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αντιδράμε. Όταν είμαστε παρορμητικοί τις περισσότερες φορές σημαίνει ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος και συνδέεται άμεσα με τα παιδαριώδη στοιχεία του εαυτού μας και όχι με την ωριμότητα του χαρακτήρα μας.
Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσμάτικα τον παρορμητικό εαυτό μας:

Οι φύλακες της Γης και η Σοφία τους

Οι φύλακες της Γης και η Σοφία τους

Υπάρχει μια παράδοση που υποστηρίζει ότι όλοι έχουμε μέσα μας έναν σπόρο, το σπόρο των Ίνκας. Έχουμε ένα δυναμικό από την πρώτη μέρα της ζωής μας, το οποίο χρειάζεται να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει. Το ίδιο ισχυριζόταν και ο Αριστοτέλης με την εντελέχεια, όπου υποστήριζε ότι με την καλλιέργεια και την ενδυνάμωση των έμφυτων ταλέντων και των δεξιοτήτων αναδεικνύονταν οι ανθρώπινες αξίες και αρετές.
Το σύμπαν συν-δημιουργεί μέσω ημών. Οι φύλακες της σοφίας αποκαλούν το σύμπαν Καουσάη Πάτσα που σημαίνει κόσμος που δημιουργείται από ζωντανή ενέργεια (κόσμος = πάτσα και καουσάη = ζωτική ενέργεια ). Η μεταφορά που χρησιμοποιούν είναι αυτή του σπόρου. Ο σπόρος είναι μια μικρή ποσότητα ύλης που περιλαμβάνει κάθε πληροφορία ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί στη συνέχεια στην τελική μορφή που θα πάρει. Όταν ο σπόρος μπαίνει στη γη, βγάζει ρίζες και έρχεται σε επαφή με τη γη, τον ήλιο, τον άνεμο και λαμβάνει ό,τι του χρειάζεται για να μεγαλώσει, τότε, η ενέργειά του αρχίζει να ρέει και εκφράζει το δυναμικό του με φυσικό τρόπο.
Αυτή η μεταφορά σημαίνει ότι όλοι μας εμπεριέχουμε όλο το δυναμικό και τις δυνατότητες για να εξελιχθούμε και να φτάσουμε στη φώτιση. Φτάνουμε στον κόσμο με αυτές τις δυνατότητες ήδη μέσα μας. Αν κάνουμε τη σύνδεση με τις ενέργειες που μας περιβάλλουν θα ξεκινήσει μια απόλυτα φυσική διαδικασία και η ροή αυτών των ενεργειών θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε και να αναπτυχθούμε με φυσικό τρόπο, ώστε το δυναμικό που υπάρχει μέσα μας από τη στιγμή της γέννησης μας να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο. Με φυσικό τρόπο: γιατί δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να συμβεί αυτό, συμβαίνει μόνο του. Ήρθαμε για να εκφράσουμε το ανθρώπινο ον, τα χαρακτηριστικά του, με έναν μοναδικό τρόπο. Από την πλευρά αυτού του κόσμου της ζωντανής ενέργειας, μαθαίνουμε ότι το κάθε ον γύρω μας, ό,τι υπάρχει στον κόσμο που μας περιβάλλει , είναι ζωντανό.

Ανωριμότητα: όταν κάποια κομμάτια της ψυχής μας κολλάνε στο παρελθόν



Παρακολουθήστε τι συμβαίνει σε ένα παιδί. Είναι σαφώς εξαρτημένο από τους γονείς του. Όταν κάνει κάτι στρέφει το βλέμμα του προς αυτούς, αναζητώντας την έγκριση και την επιβράβευσή τους.

Το παιδί δεν αισθάνεται σίγουρο για τον εαυτό του. Την αυτοπεποίθησή του την αντλεί από τους άλλους, γιατί είναι ακόμα ετερόφωτο.

Με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση αυτή τροποποιείται (αν όλα πάνε καλά) και με την ενηλικίωση ο άνθρωπος δεν έχει τόσες ισχυρές ψυχολογικές εξαρτήσεις από τους άλλους. Μπορεί να πάρει αποφάσεις χωρίς απαραίτητα να ζητήσει την επιβράβευση ή την αποδοχή των άλλων. Εξυπακούεται ότι εντελώς αυτάρκης δεν μπορεί να είναι κανείς. Υπάρχει όμως κάποιο όριο που αν δεν το υπερβούμε τότε εξαρτόμαστε από τις γνώμες και τις επιθυμίες των άλλων, σε βαθμό που αυτό αποτελεί πρόβλημα. Επηρεαζόμαστε πολύ εύκολα και αφήνουμε, λόγω της ανασφάλειάς μας και του φόβου της ελευθερίας, τους άλλους να αποφασίζουν για μας. 

Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που «σέρνονται» από τους γονείς τους, μητέρων που υποκύπτουν συνεχώς στις απαιτήσεις των -με δική τους ευθύνη- κακομαθημένων παιδιών τους, ζευγαριών όπου ο ένας είναι νοσηρά εξαρτημένος από τον άλλον και δεν μπορεί να τερματίσει την προβληματική σχέση και ανθρώπων που καθοδηγούνται και βασανίζονται από τις φιλοδοξίες τους. Είναι μια κατάσταση μεγάλης ανελευθερίας, χωρίς απαραιτήτως να αντιλαμβανόμαστε και να παραδεχόμαστε αυτό που μας συμβαίνει. Συνήθως αυτές οι καταστάσεις είναι υποσυνείδητες. Ισχυριζόμαστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα ενώ στην πραγματικότητα μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Η ωρίμανση είναι ένα είδος χειραφέτησης.

Αυτό το οποίο συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους είναι το γεγονός ότι η ψυχολογική τους ηλικία δεν συμβαδίζει με την βιολογική. 

Ενώ το σώμα συνεχίζει να ωριμάζει, η ψυχή παραμένει στάσιμη (κολλάει) σε κάποια μικρότερη ηλικία. Παρατηρούμε ενήλικες που στην ερωτιkή τους συμπεριφορά θυμίζουν εφήβους.

 Ερωτεύονται και ενθουσιάζονται με την επιπολαιότητα της εφηβείας. 

Καθώς μεγαλώνουμε γινόμαστε σοφότεροι…

Καθώς μεγαλώνουμε και γινόμαστε σοφότεροι, συνειδητοποιούμε σιγά σιγά ότι:


Ένα ρολόι των 3.000, δείχνει την ίδια ώρα με ένα ρολόι των 30.
Ένα πορτοφόλι των 300 χωράει τα ίδια χρήματα με ένα των 30.
Η μοναξιά σε ένα σπίτι 30 τ.μ. ή 300 τ.μ. είναι η ίδια.
Ελπίζω μια μέρα να συνειδητοποιήσεις ότι η εσωτερική σου ευτυχία δεν προέρχεται από τα υλικά πράγματα στον κόσμο.
Δεν έχει σημασία αν ταξιδεύεις σε πρώτη ή οικονομική θέση, σε περίπτωση ατυχήματος και στις δυο περιπτώσεις δεν θα βγεις από το αεροπλάνο.
Ελπίζω να συνειδητοποιήσεις ότι αληθινή ευτυχία είναι να έχεις φίλους και αδελφούς με τους οποίους μπορείς να μιλήσεις, να γελάσεις και να τραγουδήσεις.
Πέντε στοιχεία για την ευτυχία:
  • 1. Μην μάθετε στα παιδιά σας να γίνουν πλούσιοι, μάθετε τους να είναι ευτυχισμένοι, ώστε να βλέπουν την αξία των πραγμάτων και όχι την τιμή τους.

Η Μαρία-Άλλες και… άλλες καιρικές βόμβες

Τρεις τροπικές καταιγίδες στροβιλίζονται πάνω από τον Ατλαντικό, με τη μία να έχει ήδη αναβαθμιστεί σε τυφώνα κι άλλη μία να ενισχύεται απειλώντας περιοχές που ακόμη δεν έχουν προλάβει να συνέλθουν από το καταστροφικό πέρασμα του κατασκευασμένου τυφώνα Ίρμα, την περασμένη με εβδομάδα

Τώρα που πήραν φόρα, μοιάζει τίποτα να μην τους σταματά. Οι τυφώνες ακολουθούν την ίδια… “πατέντα” κατασκευής – δεν έτυχε, πέτυχε!
Τον ένα τυφώνα τον ονόμασαν Μαρία-Άλλες. Τις… άλλες καταιγίδες Χοσέ και Λι. Προτείνετε ονόματα, θα είναι μακρά η λίστα όπως προβλέπεται κι ακόμα μακρότερη εκείνη των καιρικών θυμάτων.
Και πάλι ο τυφώνας σχηματίστηκε στο ίδιο σημείο την Ίρμα και πιθανά με τον ίδιο τρόπο, όπως δείχνουν τα “κατσαρά” από μικροκύματα συννεφάκια στην περιοχή, ενώ για μια ακόμα φορά, η σκούπα τους ρουφάει και τη σκόνη από την Αφρική:
Αλλά σκόνη από την Αφρική είχαμε κι εμείς, ξέχασαν τα παπαγαλάκια να την αναφέρουν αυτή τη φορά, μάλλον γιατί δεν ισχύει πλέον το “από”. Η Ελλάδα έχει γίνει πλέον μέρος της Αφρικής, εκτός από τον καιρό της, μοιράζεται και το φτύσιμο που τρώει σε περιβαλλοντικό επίπεδο -βλέπε Σκουριές και Σαρωνικούς- αλλά πάνω απ’ όλα, τα μεροκάματα, τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες. Οπότε και η Αφρικάνικη σκόνη, μαζί με ό,τι αυτή εμπεριέχει σε βαρέα μέταλλα, βακτηρίδια και έντομα, δικαιωματικά της ανήκει.

Το Αμερικάνικο Όνειρο που έγινε παγκόσμιος εφιάλτης



Σπίτι. Στέγη. Ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι. Αυτό είναι το “όνειρο” κάθε πολίτη σε όλη τη σφαίρα που λέγεται Γη…

Στο Σαν Ντιέγκο ξεπλένουν τους δρόμουςστο κέντρο της πόλης με χλωρίνη σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν ένα ξέσπασμα ηπατίτιδας Α που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 15 άτομα και έχει μολύνει περίπου 400 ανθρώπους.
Η μολυσματική ασθένεια έχει μολύνει σε μεγάλο βαθμό τους άστεγους στην παραθαλάσσια πόλη της Καλιφόρνιας και μέρος του προβλήματος είναι μια εμφανής έλλειψη δημόσιων τουαλετών σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται ο πληθυσμός. Έχουν ξεκινήσει επίσης μαζικοί εμβολιασμοί, η χαρά των φαρμακευτικών!
Ο άστεγος πληθυσμός του Σαν Ντιέγκο έχει φτάσει στα ύψη – ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στους δρόμους στο κέντρο της πόλης έχει αυξηθεί κατά περίπου 27% στους περίπου 1.300, σύμφωνα με το The Union Tribune του Σαν Ντιέγκο. Είναι ιδιαίτερα ορατός λόγω της αύξησης κατά 104% του αριθμού των σκηνών και των χειροποίητων κατασκευών, προσθέτει η εφημερίδα.
Η έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών συμβάλλει στο πρόβλημα – “το εβδομήντα επτά τοις εκατό των ανυπεράσπιστων ανθρώπων δήλωσαν ότι έγιναν άστεγοι στο Σαν Ντιέγκο”, αναφέρουν οι εκθέσεις Union-Tribune.
Το ότι στην Αμερική πολλοί έχασαν τα σπίτια τους λόγω οικονομικής κρίσης, αυτό δημιούργησε μεγαλύτερη ζήτηση στα ενοικιαζόμενα, με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτιναχθούν στα ύψη. Ακόμα και άνθρωποι με μια ή και δυο εργασίες και παιδιά, αδυνατούν να ζήσουν σε μια αξιοπρεπή κατοικία.
Αυτό σημειώστε το, καθώς υπάρχουν στη χώρα μας ανεγκέφαλοι που υποστηρίζουν να πάρουν οι τράπεζες τα σπίτια όσων δεν μπορούν να πληρώσουν τα κόκκινα δάνεια: “Να πάνε κι αυτοί στο ενοίκιο. Χαζοί ήμασταν εμείς που δεν δανειστήκαμε και μένουμε σε νοικιασμένο σπίτι; Γιατί να τους χαριστούν τα δάνεια;”
Γιατί, ανεγκέφαλε, το νοικιασμένο σου σπίτι θα σου ζητήσει μεγαλύτερο ενοίκιο, να γιατί.

Τι κοινό έχουν η τρέλα και η μεγαλοφυΐα;

Είστε ιδιοφυείς ή τρελοί; Κάντε το τεστ ψυχολογίας και ανακαλύψτε σε ποια κατηγορία ανήκετε. Άλλωστε, από μια άποψη, τρέλα και μεγαλοφυΐα είναι το ίδιο πράγμα.

«Χιλιάδες ιδιοφυείς άνθρωποι ζουν και πεθαίνουν χωρίς να έχουν ανακαλυφθεί ποτέ – είτε από τον εαυτό τους είτε από τους άλλους». Μαρκ Τουέιν (1835-1910)
ΟΙ ΙΔΙΟΦΥΕΙΣ προκαλούν την προσοχή μας όχι μόνο με τις σκέψεις και τα έργα τους, αλλά και με τον διαφορετικό τρόπο συμπεριφοράς τους. Είναι εκκεντρικοί και σε πολλά πράγματα φέρονται με τρόπο ανορθόδοξο. Το περίεργο είναι ότι δείχνουν ευτυχισμένοι ή τουλάχιστον ικανοποιημένοι με τον τρόπο που λειτουργούν. Ωστόσο, το φαινόμενο είναι τόσο σύνθετο που δεν αρκεί να τους αποδοθεί κάποιος μονολεκτικός χαρακτηρισμός, του τύπου “τρελός” ή “ιδιόρρυθμος”.
O Ντέιβιντ Γουίκς, Αμερικανός ψυχολόγος που εργάστηκε στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου, προσπάθησε να προσεγγίσει τη ρίζα του φαινομένου, ολοκληρώνοντας την πρώτη σε βάθος ψυχολογική μελέτη των ατόμων που έχουν ανορθόδοξη συμπεριφορά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, μονάχα ένα στα 10.000 άτομα διαθέτει ευφυΐα άνω του μέσου όρου. Και στην πλειοψηφία τους τα άτομα αυτά είναι εκκεντρικά.
Μια από τις εντυπωσιακές αποκαλύψεις αυτής της έρευνας ήταν η καλή υγεία αυτών των ατόμων. «Σχεδόν όλοι τους επισκέπτονται τον γιατρό μια φορά κάθε οκτώ ή εννιά χρόνια, ενώ ένας απλός άνθρωπος πηγαίνει συνήθως μια με δύο φορές τον χρόνο», επισημαίνει ο Γουίκς.
Επίσης, είναι ευτυχισμένοι σε μεγάλο βαθμό. «Έχουν ακόρεστη περιέργεια. Ενδιαφέρονται για οτιδήποτε και συνήθως απασχολούνται σε πέντε ή έξι διαφορετικούς τομείς ταυτόχρονα. Αυτό δίνει νόημα στη ζωή τους και φαίνεται πως γι’ αυτούς καταλήγει να είναι μια συνταγή ευτυχίας».
Παρ’ όλο που οι ιδιοφυείς είναι ευτυχισμένοι, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα άτομα που τους περιβάλλουν. «Είναι δύσκολο να ζήσουν μαζί τους», λέει ο Γουίκς, «αλλά και οι ίδιοι οι εκκεντρικοί είναι δύσκολο να δουλέψουν σε κάποιον εργοδότη». Έχουν περισσότερα προβλήματα στο γάμο τους απ’ ό,τι ο μέσος άνθρωπος και συχνά ζουν μοναχικά, από προσωπική τους επιλογή.

Λευκά παπούτσια, πως τα καθαρίζουμε

Τα λευκά παπούτσια μαυρίζουν από τη συνεχή χρήση. Όμως, δεν είναι δύσκολο να ξαναβρούν τη λάμψη τους. Ευτυχώς, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι απλά..
leyka-papoutsia-pvw-ta-katharizoume-ingolden.gr
– Καθαρίζουμε αμέσως τους λεκέδες, ώστε να μην ποτίσουν το δέρμα ή το ύφασμα.
– Καθαρίζουμε τις λαστιχένιες επιφάνειες χρησιμοποιώντας μια παλιά οδοντόβουρτσα και λευκή οδοντόκρεμα – όχι πολύχρωμη, ούτε με ρίγες. Βάζουμε μια ποσότητα οδοντόκρεμας στην οδοντόβουρτσα και τρίβουμε τα λευκά λάστιχα ώσπου να καθαρίσουν. Στη συνέχεια τα σκουπίζουμε με ένα υγρό, μαλακό πανί. Τη μέθοδο αυτή μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και για τα αθλητικά παπούτσια με άσπρη σόλα.

Ἀνάμεσα σὲ δύο δρόμους διαλέγει τὸν χειρότερο…

Ἀνάμεσα σὲ δύο δρόμους διαλέγει τὸν χειρότερο...
Ἀνάμεσα σὲ δύο δρόμους διαλέγει τὸν χειρότερο καὶ ἔχει ἔνα ἐκπληκτικὸ ταλέντο νὰ μὴν χάνῃ ἀναποδιά.
Φεύγει γιὰ διακοπὲς καὶ δεν ὑπάρχει περίπτωσις νὰ μὴν πέσῃ θῦμα κλοπῆς ἢ κάποιας τοπικῆς ἰώσεως.
Κάθε ἑορτὴ καὶ σχόλη τὸν εὑρίσκει πικρόχολο, λὲς καὶ τὸ καλὸ τὸν προσβάλλει προσωπικά. Βάζει ὅλην του τὴν ἐνέργεια καὶ τὴν τέχνη γιὰ νὰ ἀποτύχῃ σὲ ὅ,τι κάνει καὶ φτιάχνει τὴν δυστυχία του μὲ τέτοιαν ἐμμονὴ καὶ μὲ τέτοιαν ἐπιτυχία, ποὺ προκαλεῖ θαυμασμό.
Κι ὅταν ἡ ζωή του εἶναι ἔνας σωρὸς ἐρειπίων, αὐτὸς ἀπολαμβάνει τὴν γλυκιὰ γεύση τῆς ἐπιβεβαιώσεως γιὰ τὸν ἑαυτό του καὶ τὴν ζωή. Μαγνήτης τῆς συμφορᾶς, παθιασμένος δημιουργὸς καταστροφῆς.
«Κυτττάξτε νὰ δεῖτε τὶ ἔπαθα»!!! λέει καὶ γελᾶ καὶ περιγράφει μὲ λεπτομέρεια καὶ ἀκρίβεια Ἐλβετοῦ ὡρολογοποιοῦ τὶς δυστυχίες του.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα