Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II
Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ραμόν Εστρούχ του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, παρακολούθησαν για πέντε χρόνια 7.447 εθελοντές από την Ισπανία ηλικίας άνω των 55 ετών, οι οποίοι έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και πάνω από το 90% ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες.
Η πρώτη ομάδα κλήθηκε να ακολουθήσει μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς περιορισμούς στις θερμίδες (περίπου ένα λίτρο ελαιόλαδο την εβδομάδα).
Η δεύτερη ομάδα κλήθηκε να ακολουθήσει μια μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια) και τέλος η τρίτη ομάδα τέθηκε σε μια κλασική δίαιτα μειωμένων λιπαρών.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι και στις τρεις ομάδες υπήρξε κάποια απώλεια βάρους, η οποία όμως δεν ήταν σημαντική.
Ωστόσο η μεγαλύτερη απώλεια βάρους παρατηρήθηκε στην πρώτη ομάδα που κατανάλωνε πολύ ελαιόλαδο (μείωση 0,88 κιλών ανά άτομο) και στην δεύτερη ομάδα με την αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών (μείωση 0,60 κιλών).
Επίσης υπήρξε μια μικρή αύξηση στην περίμετρο της μέσης και στις τρεις ομάδες (πράγμα που συμβαίνει όσο μεγαλώνει κανείς), με την μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στην ομάδα που ακολούθησε την διατροφή των χαμηλών λιπαρών (1,2 εκατοστά κατά μέσο όρο), ενώ όσοι ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο είχαν αύξηση κατά 0,85 εκατοστά και όσοι ακολούθησαν την μεσογειακή διατροφή με τα καρύδια αύξηση κατά 0,37 εκατοστά.
«Εδώ και 40 χρόνια οι διατροφικές πολιτικές επικεντρώνονται στους κινδύνους από τα πολλά λιπαρά, αλλά ελάχιστα έχουν επηρεάσει τα αυξανόμενα επίπεδα της παχυσαρκίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ραμόν Εστρούκ Ρίμπα, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικής προελεύσεως λιπαρά, όπως αυτά που περιέχονται στο ελαιόλαδο και στα καρύδια, ασκεί μικρότερη αρνητική επίδραση στο σωματικό βάρος και στην περίμετρο της μέσης, σε σύγκριση με τα κλασικά διαιτολόγια των λίγων λιπαρών.
Ωστόσο τα ευρήματά μας σίγουρα δεν σημαίνουν ότι η απεριόριστη κατανάλωση ανθυγιεινών λιπαρών όπως επεξεργασμένα κρέατα, ζαχαρούχα ποτά, γλυκά, είναι ευεργετική”, επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο φημισμένος καθηγητής Ντάριους Μοζαφάριαν, πρύτανης στη Σχολή Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, σημείωσε ότι «Οι διατροφικές οδηγίες πρέπει να αναθεωρηθούν ώστε να αποσυρθούν τα παρωχημένα, αυθαίρετα όρια στην ολική κατανάλωση λίπους».
«Πρέπει να εγκαταλείψουμε τον μύθο ότι τα προϊόντα με λίγα λιπαρά και λίγες θερμίδες οδηγούν σε μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους και ίσως ακόμα να εγκαταλείψουμε τις εμμονικές προειδοποιήσεις για τις υγιεινές αλλά πλούσιες σε λίπη επιλογές όπως οι ξηροί καρποί, τα φυτικά έλαια, το γιαούρτι και ίσως ακόμα το τυρί», προσέθεσε.
~~~~~~~~~~~~~~~~~
drtsoukalas + botanologia
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.