Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Σάση Χότζογλου 


"Δεν γεννιόμαστε γυναίκες, γινόμαστε"
Σιμόν ντε Μποβουάρ

«Εκεί όπου τις γυναίκες τις έχουν μικρή εκτίμηση, κανένας ιερός θεσμός δεν καρποφορεί». Λέξεις παλιές, βγαλμένες από το παρελθόν μα και με σύγχρονο καθώς και πλούσιο προβληματισμό. Κάποτε, η γυναίκα και ο άντρας ζούσαν αρμονικά μεταξύ τους και με την φύση, μέχρι που ένας αρσενικός θεός θέσπισε πως από τότε και στο εξής η γυναίκα θα ήταν υποταγμένη στον άντρα. Από τότε και μέχρι σήμερα ακούς πολλά γυναικεία στόματα να αναφωνούν: «Γεννήθηκα γυναίκα και εξαιτίας αυτού του γεγονότος με είχαν παραμερίσει, με είχανε βάλει στο περιθώριο της ζωής, απ’ όπου πολλές από εμας δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ξεφύγουν». Ήταν άραγε ένα ιστορικό ατύχημα;…


Στον πολύ-πολύ μακρινό καιρό, όταν η Εύα έφαγε από τον απαγορευμένο καρπό από το Δένδρο της Γνώσης του καλού και του κακού ο Θεός απευθυνόμενος προς αυτήν είπε: «Θα πολλαπλασιάσω εις πλήθος πολύ τας λύπας σου, τας θλίψεις και τους στεναγμούς σου. Με πόνους θα γεννάς τα τέκνα σου, θα εξαρτάσαι δε πάντοτε από τον άνδρα σου και αυτός θα είναι ο κύρίος σου»(Γένεσις Γ΄16). Σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα είναι πολύ βασικό να καταλάβουμε το κοινωνικό και ιδεολογικό νόημα αυτής της σημαντικής Βιβλικής ιστορίας, ούτως ώστε να κατανοήσουμε την αγωνιστικότητα κάθε γυναίκας που παλεύει αιώνες τώρα να ξαναβρεί την θέση της ως ανθρώπινο πλάσμα μέσα στην ζωή. 

Η πρώτη φορά στο αγόρι


από την Άννα Πετράκη Ψυχολόγο ψυχοθεραπεύτρια οικογενειακή θεραπεύτρια εξειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικής υγείας

Η εφηβεία ειναι η περίοδος όπου δραστικές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές συντελούνται με ταχύ ρυθμό. Το αγόρι αρχίζει να βλέπει σημαντικές αλλαγές στο σώμα του, η φωνή του αρχίζει να γίνεται πιο βραχνή, τα χαρακτηριστικά του αλλάζουν, βγάζει γένια, ορμονικές αλλαγές συμβαίνουν, η σεξουαλικοτητα του αρχίζει και αναπτύσσεται και όλα αυτά τον βρίσκουν τις πιο πολλές φορές απροετοίμαστο ψυχολογικά για το πως να τις διαχειριστει.

Το αγόρι νιώθει τις περισσότερες φορές άβολα και αμήχανα για τις αλλαγές που του συμβαίνουν και προσπαθει μόνο του ή από εμπειρίες φίλων του να καταλάβει τι γίνεται με τη σεξουαλικότητά του και τη “μετάβασή” του απο αγόρι σε άντρα. 

Πως επηρεάζει η νηστεία την υγεία

image

Η νηστεία της Σαρακοστής ρίχνει την ολική και την κακή χοληστερίνη το ίδιο αποτελεσματικά με τα φάρμακα, ενώ μειώνει το σωματικό βάρος και καταπολεμά την κατάθλιψη.
Αυτό δείχνει μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, από τους επιστήμονες Κατερίνα Σαρρή, Νικόλαο Τζανάκη, Μανώλη Λιναρδάκη, Γεώργιο Μαμαλάκη και Αντώνη Καφάτο.
Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «BMC Public Health», είναι η πρώτη που παρουσιάζει τη συνολική εικόνα της επίδρασης της περιοδικής φυτοφαγίας που ακολουθούν οι πιστοί των διατροφικών κανόνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας με σειρά βιοχημικών και βιολογικών παραμέτρων.

Τέχνη και καλλιτέχνες

 bailarina
«Η κανιβαλική μας κοινωνική δομή αντιμετωπίζει τον καλλιτέχνη σαν τον τρελό του χωριού που επιθυμεί να καλοπεράσει παρασιτικά χωρίς να προσφέρει κάτι απτό….»
της Ντάνας Παπαχρήστου*
Μέσα στη δίνη και την εθνική κατάθλιψη της παγκόσμιας κρίσης πολλά είναι τα στοιχεία της ζωής μας που αλλάζουν. Ο καθένας από τη σκοπιά του και την εξειδίκευσή του μπορεί να συνειδητοποιήσει αλλαγές που συντελούνται και δε θα επανέλθουν, ή δε θα γίνουν ποτέ, όπως ήταν και όπως θα ήθελε να είναι. Από τη μεριά μου, ως μουσικός, και καθώς περνάω τον τελευταίο καιρό για μια ακόμα φορά από τη διαδικασία της μελέτης στο πιάνο και τη σύνθεση, διαπιστώνω με μεγάλη μου λύπη κακώς κείμενα που δεν πρόλαβαν ποτέ να διορθωθούν στην Ελλάδα σε σχέση με την τέχνη, τους καλλιτέχνες και την καλλιτεχνική εκπαίδευση.
Στην Ελλάδα ο καλλιτέχνης είναι μια εξωτική και γραφική φιγούρα. Δεν έχει «κανονική» δουλειά γιατί δεν χρειάζεται χρήματα. Η κανιβαλική μας κοινωνική δομή τον αντιμετωπίζει σαν τον τρελό του χωριού που επιθυμεί να καλοπεράσει παρασιτικά χωρίς να προσφέρει κάτι απτό. Τί προσφέρει ένα ποίημα, μία θεατρική παράσταση, τί χρησιμεύει αν χορεύεις όμορφα ή συνθέτεις ένα μουσικό έργο; Δεν είσαι μισθωτός ούτε παράγεις κάτι λειτουργικό που μπορεί να καταναλωθεί απ’όλους, δεν παρέχεις υπηρεσίες, άρα δεν έχεις μερίδιο στην οικονομική δοσοληψία των τάξεων. Συμβάλλεις, βέβαια, στην άνθιση της βιομηχανίας της εμπορικής μορφής της τέχνης και της νυχτερινής ζωής, αλλά το κάνεις ευχάριστα, αφιλοκερδώς, γιατί είσαι ψώνιο, χρειάζεσαι την έκθεση και την προβολή. Όταν σου κάνουν την τιμή να σου προσφέρουν αυτήν την προβολή, τότε τρέφεσαι με χειροκρότημα, δεν έχεις καμία άλλη ανάγκη. Τους λογαριασμούς σου μπορείς να τους πληρώνεις από την πρωινή σου δουλειά, αυτή που κάνεις ως χρήσιμο μέλος της κοινωνίας όταν δεν ασχολείσαι με το χόμπυ σου, την τέχνη.

Μπορώ να «αγοράσω» την εμπειρία;


SAY YES
Η εμπειρία είναι κάτι που δεν μπορείς να αποκτήσεις δωρεάν.
Όλοι μας θα θέλαμε να κυκλοφορούμε στις εθνικές οδούς χωρίς να πληρώνουμε διόδια, είναι όμως αδύνατον. Ακόμα, και τα πιο μηδαμινά πράγματα έχουν τιμή. Η επιτυχία σ΄ένα διαγώνισμα μαθηματικών απαιτεί προσπάθεια, η επιτυχία σε διαγωνισμούς για πρόσληψη στο δημόσιο απαιτούν επιπλέον και τύχη. Κι αυτές δεν είναι παρά μικρές δοκιμασίες στις οποίες πρέπει να υποβληθούμε. Αν είχαμε να ανέβουμε στο Έβερεστ ή αν θέλαμε να γίνουμε επιφανείς αρχιτέκτονες, οι δυσκολίες θα αυξάνονταν και θα έπρεπε να αυξήσουμε και την προσπάθειά μας.
Εμείς όμως, προτιμάμε να παραπονιόμαστε περισσότερο για τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε παρά να προσπαθήσουμε για το στόχο μας. Αναρωτιόμαστε, από που πηγάζει η πεποίθηση πως όλα θα γίνουν στη ζωή χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια; Η τύχη πόσα να κάνει από μόνη της;

ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ: Ο απλός πολίτης από το ρόλο του θεατή στο ρόλο του διασώστη



ΓΡΑΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 
Επεμβατικός καρδιολόγος, MD,FSCAI Euromedica-Κυανούς Σταυρός 

Παρουσιάσθηκε στην Επιστημονική Εκδήλωση "ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ - ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ" υπό την αιγίδα της Εταιρείας Παθολογίας Βορείου Ελλάδος και του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Πτολεμαΐδα, Φεβρουάριος 2014 

Το Κακό Και Ο Άγνωστος Κανόνας

times

Όταν ρωτούσαν τον Θαλή, έναν από τους Επτά Σοφούς της Αρχαιότητας, [1] ποιο ήταν κατά τη γνώμη του το δυσκολότερο πρόβλημα για τον άνθρωπο, εκείνος έλεγε μελαγχολικά: «Να γνωρίσει τον εαυτό του». (και, δεν εννοούσε τον εαυτό του) …και όλοι κορόιδευαν τον Θαλή, τον σοφότερο άνθρωπο της εποχής τους. Ο Θαλής, όπως και τόσοι άλλοι που ακολούθησαν μετά από αυτόν, προσπαθούσε να ανακαλύψει το μεγάλο μυστήριο του κόσμου, δηλαδή ασχολούταν με πολλά παράξενα πράγματα.

Οι σοφοί πάντοτε ασχολούνταν με πράγματα τα οποία οι άλλοι άνθρωποι τα μισούσαν, τα περιφρονούσαν, τα χλεύαζαν ή αδιαφορούσαν γι’ αυτά. Αυτός ήταν πάντοτε και ο κύριος λόγος της ιδιαίτερης μελαγχολίας των σοφών, των φιλοσόφων, όπως και των ονειροπόλων και των πρωτοπόρων οραματιστών κι όταν μιλούσαν ανοιχτά για τα πράγματα με τα οποία ασχολούνταν, το μόνο που πετύχαιναν ήταν να ξεκινήσουν έτσι μια αλυσίδα μύριων κακών και προβλημάτων για το άτομό τους.

ΒΕΡΥΚΙΟΣ, ΠΗΤΜΠΟΥΛ ΜΕ ΑΔΕΡΦΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ



Αυτός ο Βερύκιος είναι για φασίνες βαρέων βαρών λερωμένες, έχει και μια μάπα που μοιάζει με σάπια πλυγούρια. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό που διέπραξε, δηλαδή που αφόδευσε με περίσσια δημοσιογραφική χάρη και εσάνς ακαταμάχητης σεξουαλικής τόλμης σε βάρος ενός κυρίου με το όνομα Αύγουστος Κορτώ. Επειδή ο εν λόγω κύριος είναι ή, εκδηλώνεται σαν ομοφυλόφιλος.
Η Αυγουστίνα που της χρειάζεται χρυσαυγίτης κι άλλα τέτοια βγήκαν από το αρσενικό πητπμπούλ με την κάργα αδερφίστικη ραδιοφωνική συμπεριφορά του εν λόγω Βερύκιου. Μόνον ένα ντόπερμαν θηλυκό με ροζ φιογκάκια θα διέσυρε κάποιον, με τόσο φτηνό, τόσο αδερφίστικο τρόπο.
Ζούμε, όμως, σε μια κοινωνία αληταριό σκέτο. Μπορεί ο καθένας να πουστοφέρνει και μετά να ζητάει συγγνώμην. Προσπάθεια Νο2, δηλαδή, για να κλέψει καπάκι πάλι την παράσταση.

9 στους 10 έχουν άγνοια για την λειτουργία CTRL+F του υπολογιστή

9 στους 10 έχουν άγνοια για την λειτουργία CTRL+F του υπολογιστή

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Google, το 90% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Internet αγνοούν μια πολύ βασική λειτουργία.


Όπως φαίνεται, το keyboard shortcut Control+F είναι κάτι άγνωστο για τον περισσότερο κόσμο!
Η υπόθεση κέντρισε το ενδιαφέρον της Google όταν μια οδηγός λεωφορείου κλήθηκε να βρει ένα συγκεκριμένο απόσπασμα κειμένου σε μια ιστοσελίδα.
Η οδηγός άρχισε να κάνει scroll down (δηλαδή κατέβαζε σιγά σιγά την πλαϊνή μπάρα) αναζητώντας το απόσπασμα και όταν τη ρώτησαν "γιατί δε χρησιμοποιείτε το CTRL+F" αυτή απάντησε ότι δεν ξέρει τι σημαίνει αυτό.

Συζητάμε πραγματικά;



Είναι όντως πολύ δύσκολο για τον εκπαιδευμένο νου μας να αντιληφθεί οτιδήποτε δεν έχει ήδη καταχωρημένο στον «σκληρό» του, στη μνήμη του/τα δεδομένα του. 

Όλοι πιστεύουμε πως συζητάμε, πως ενημερωνόμαστε, πως διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, αλλά ελάχιστοι συνειδητοποιούμε ότι αυτό που κάνουμε ουσιαστικά είναι να συγκρίνουμε αυτά που ξέρουμε με ό,τι κατανοούμε όσων διαβάζουμε/ακούμε/βλέπουμε, να κατατάσσουμε ανάλογα, σύμφωνα με τη δική μας ήδη καταχωρημένη άποψη και έτσι να προχωράμε, ουσιαστικά μένοντας στα ίδια. 

Είναι απίστευτα γρήγορη η διαδικασία που συμβαίνει μέσα στο νου μας, ενώ εμείς έχουμε καθολική άγνοιά της. Δεν μάθαμε ποτέ να παρακολουθούμε (αμέτοχοι) τη διαδικασία της σκέψης μας, «από μακριά». 

Η ΕΒΔΟΜΗ ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΗΤΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ

Η 7η Μαρτίου του 1948 είναι μια πολύ σπουδαία μέρα για τα Δωδεκάνησα.  Η μητέρα Ελλάδα μετά από αγώνες, πολέμους και διαπραγματεύσεις κατάφερε να ενωθεί με τα παιδιά της. Τα Δωδεκάνησα μετά από 630 χρόνια σκλαβιάς επιτέλους ήταν ελεύθερα και ενωμένα με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το σπουδαιότερο από όλα όμως ήταν ότι ενώ πέρασαν δυνάστες διαφόρων εθνικοτήτων, όπως Γερμανία, Τουρκία, Ιταλία, ποτέ δεν έχασαν το θάρρος τους και ούτε την εθνικότητά τους. Ήξεραν να κρατάνε γερά την πίστη, την γλώσσα και την αγάπη τους για την πατρίδα. Τότε υπήρχαν άνθρωποι με καρδιές ήρωες, που δεν σκιαζόταν να δώσουν ακόμα και την ζωή τους για την πατρίδα. Οι παπάδες έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο τότε, εμψύχωναν και μάθαιναν γράμματα στα παιδιά για να μην μπορέσουν να τους υποδουλώσουν και την ψυχή τους. Οι άνθρωποι τότε, έβρισκαν χρόνο ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές ,να μαζεύονται και να γλεντάνε. Αυτό το έκαναν για να παίρνουν ψυχική  δύναμη και να συνεχίζουν τον σκληρό  αγώνα τους.

Η αντίσταση και το θάρρος των ανθρώπων εκείνων έχει μείνει στην ιστορία αλλά και στην καρδιά μας. Πόσο θα ήθελα να υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι με καρδιά λιονταριού. Πόσο θα ήθελα να μπορούσα να μιλήσω και να να κοιτάξω κατάματα  αυτούς τους θαρραλέους  ανθρώπους. Φοβάμαι πως αν βρεθώ μπροστά τους θα μου κάνουν χιλιάδες ερωτήσεις και θα ντραπώ γιατί δεν θα μπορώ να τους απαντήσω.

Προσελκύστε Πλούτο και Αφθονία στην Ζωή σας... Μαγικά!


Όπως πολύ καλά μαντέψατε, σήμερα θα σας πω μερικούς μικρούς και εύκολους τρόπους για να προσελκύετε πλούτο και αφθονία στην ζωή σας χρησιμποιώντας τις μαγικές δυνάμεις των υλικών της Φύσης, κάτι σαν μαγικό feng shui!

Πριν σας πω τα μικρά αυτά μυστικά, θέλω πρώτα να σας εξηγήσω με λίγα λόγια πως δουλεύει το μαγικό feng shui. 
Όταν θέλουμε να προσελκύουμε πλούτο και αφθονία στον χώρο μας καθημερινά, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε μαγικές διεργασίες, τότε θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να υπάρχουν διάσπαρτα στο χώρο μας όσα δυνατόν περισσότερα μαγικά αντικείμενα προσέλκυσης πλούτου που να "κάνουν την δουλειά" τους απλά και μόνο με την παρουσία τους. 

Ξαφνικός θάνατος

Αλήθεια! Τι γίνεται το κύμα στη Θάλασσα όταν καταλαγιάζει; Χάνεται; Ή Ξαναγίνεται Θάλασσα;…


Όλα τα ζωντανά πλάσματα – στην Θάλασσα της Ζωής κύματα φευγαλέα – είναι διαδικασίες ζωής, παροδικά φαινόμενα.

Όταν νοιώθεις την ζωή να γλιστράει ανάμεσα στα δάχτυλά σου, Όταν είσαι ανήμπορος να «κρατήσεις» τη ζωή που φεύγει,

 Όταν συνειδητοποιείς ότι η ζωή «φεύγει» από το άψυχο σώμα… Τότε ΚΑΤΑΝΟΕΙΣ πως η ζωή ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΤΩΡΑ, πως η ζωή στη γη ήταν ένα τεράστιο ψέμα…

Όσα έζησες, όσα έκανες, όσα είπες, όσα ονειρεύτηκες, όλα σκόρπισαν στον άνεμο του χρόνου… χάθηκαν πέρα…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα