Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Καρέκλα: Δημόσιος κίνδυνος Νο1

 



Υποθέτω ότι, για τους φίλους καπνιστές, οι κακάσχημες φωτογραφίες πάνω στα πακέτα τσιγάρων, που απειλούν με πρόωρο θάνατο, οδοντοστοιχία επαίτη τριτοκοσμικής χώρας, πρώτο κρεββάτι πίστα στην εντατική και απουσία χαράς στα σκέλια μας, κάνουν μεν πιο δυσάρεστη την εμπειρία του να τα κοιτάζεις, αλλά τουλάχιστον ενημερώνουν ότι η κατανάλωση τους ενέχει πιθανότητα κινδύνου για την υγεία.

Δυστυχώς, κανένας δεν μας έχει ενημερώσει ότι το κάθισμα είναι αντίστοιχα, ή μάλλον περισσότερο επικίνδυνο για την υγεία και τη μακροβιότητά μας από ότι το τσιγάρο…

Το "φαινόμενο" Έλληνες. Οι φονείς των αυτοκρατοριών.



 Οι Έλληνες είναι μια μοναδική περίπτωση ανάμεσα στους λαούς. Ως λαός μοιάζουν με ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο έχει φάσεις ύφεσης και έξαρσης. Ένα φαινόμενο, που μοιάζει με τη φωτιά. Με τη φωτιά, που είναι απόλυτα ελεγχόμενη μέσα σε ένα λυχνάρι και απόλυτα ανεξέλεγκτη, όταν αρχίζει και καίει τα πάντα στο διάβα της. Αυτό το φαινόμενο, αν δεν ελεγχθεί από το σύστημα εξουσίας εγκαίρως, μπορεί να το καταστρέψει ολοσχερώς.

Mιλάμε για την ιστορική πορεία του φαινομένου μέχρι τις ημέρες μας. Δεν μιλάμε μόνον για τους αρχαίους Έλληνες, τους οποίους οι υπόλοιποι λαοί τους γνωρίζουν. Μιλάμε και για τους σύγχρονους Έλληνες. Μιλάμε και για την "άγνωστη" ιστορία των σύγχρονων Ελλήνων. Μιλάμε για μια ιστορία "ολέθρου" για τις σύγχρονες αυτοκρατορίες. Για μια ιστορία, που με μεγάλη προσοχή προσπαθούν οι σημερινοί ισχυροί να κρύψουν, γιατί δεν τους συμφέρουν οι αποκαλύψεις. Δεν τους συμφέρουν τα "κακά" πρότυπα.

Ούτε οι ίδιοι οι Έλληνες γνωρίζουν τι ακριβώς έχουν κάνει. Δεν γνωρίζουν ότι η συμμετοχή τους στο σημερινό παγκόσμιο κοινωνικό γίγνεσθαι ήταν καθοριστική. Συμμετοχή απολύτως δυσανάλογη του μεγέθους της Ελλάδας. Συμμετοχή μεγαλύτερη από κράτη-γίγαντες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία ή η Ρωσία. Συμμετοχή, που αποτελεί το κρυμμένο "μυστικό" του συστήματος, γιατί, αν αποκαλυφθεί, θα έχουμε ακόμα χειρότερες εξελίξεις. Μόνον στον εικοστό αιώνα οι Έλληνες έχουν νικήσει δύο αυτοκρατορίες και έχουν γίνει η αιτία να καταστραφεί η μεγαλύτερη αυτοκρατορία της σύγχρονης ιστορίας.

Τραγωδία στη Ρόδο: Νεκροί 2 kitesurfers – Τους παρέσυραν οι άνεμοι στα βράχια


Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρόδο κατά τη διάρκεια kitesurfing στην Λίνδο, όταν παρασύρθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους σε βράχια. 

Μάταιες Διασωληνώσεις: Μονάδα Επιβράδυνσης Θανάτου ή ΜΕΘ

 


Θα μιλήσω ανοιχτά, μιας και κανείς από την ιατρική κοινότητα στην Ελλάδα δεν μίλησε με θάρρος, όσο υψηλές θέσεις ή αξιώματα κι αν κατέχει. Το πρόβλημα έχει όνομα, «Μάταιες Διασωληνώσεις». Θεωρώ ότι είναι το βασικότερο από τα τρία προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΜΕΘ. Τα άλλα δύο είναι α) η έλλειψη Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας – με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στη ΜΕΘ ασθενείς που δεν χρειάζεται β) τα τροχαία – με τους 943 θανάτους τον χρόνο (2018) και τους ανυπολόγιστους τραυματίες (που ούτε διανοηθήκαμε να πάμε σε lockdown). Η μειωμένη χρηματοδότηση, η έλλειψη προσωπικού, υποδομών, κέντρων αποκατάστασης είναι κατά τη γνώμη μου δευτερεύοντα προβλήματα. Έτσι, απογοητεύτηκα όταν άκουσα ότι θα ανοίξουν και άλλες ΜΕΘ ώστε να έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Όσοι αποφασίζουν για τόσο κρίσιμα ζητήματα πιθανά δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή, αν ξέρουν, κρύβουν ένα επιστημονικό πρόβλημα μπροστά στην πολυπόθητη -και πολύπαθη- κοινωνική πρόνοια, που είναι και της μόδας δεκαετίες τώρα. 

Τι είναι η πολιομυελίτιδα; Πώς μεταδίδεται; Έχουμε στην χώρα μας;

 


του Κωνσταντίνου Λούβρου, Μ.D.

Έως ότου στον κόσμο δεν απομείνει ούτε ένα μολυσμένο παιδί, τα παιδιά όλων των χωρών θα απειλούνται με μόλυνση από πολιομυελίτιδα. 

Χώρες οι οποίες στο παρελθόν είχαν απαλλαγεί από την αρρώστια αυτή, άρχισαν πάλι να μολύνονται τα τελευταία χρόνια  λόγω εισαγωγής του ιού, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας καθιερώθηκε από τον οργανισμό Rotary International εδώ και πάνω από δέκα χρόνια και διεξάγεται κάθε 24η Οκτωβρίου με αφορμή τον εορτασμό της γέννησης του Jonas Salk, επικεφαλής της πρώτης επιστημονικής ομάδας που ανέπτυξε ένα εμβόλιο κατά της ασθένειας.

ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ - ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ (Μέρος Δεύτερο)



 1.3.5 ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 

Τα περισσότερα από τα εγκαύματα θα αντιμετωπιστούν αργότερα με την κατάλληλη θεραπεία. 

Οι κατάλληλες ενέργειες για να διασφαλιστεί η σωστή αντιμετώπιση του εγκαυματικού παράγοντα στο θύμα είναι: 

  • Η απομάκρυνση από τον τόπο του ατυχήματος. Συνήθως παρέχεται από όσα άτομα παρευρίσκονται στο ατύχημα (περαστικοί, συγγενείς φίλοι), τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα προσφέρουν σωστά τις πρώτες βοήθειες. 

(Μέρος Τέταρτο) ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΠΗΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣΤΟΥ - ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΝΟΥ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

 


2.6.Παθήσεις μαστού 

Καλοήθεις παθήσεις του μαστού 

Περίπου 1 στις 5 γυναίκες ,κάποια στιγμή της ζωής της, θα εμφανίσει καλοήθη πάθηση του μαστού. Αυτό μπορεί να είναι είτε μια κύστη που περιέχει υγρό είτε ένα ινοαδένωμα, τα οποία θεραπεύονται πολύ εύκολα (Αναγνωστοπούλου, 2016). 

Κύστες 

Οι κύστες είναι μικρά ογκίδια τα οποία περιέχουν κάποια μορφή υγρού. Εμφανίζονται και στους δυο μαστούς, έχουν ομαλή υφή και κάποιες φορές είναι επώδυνα. Ο σχηματισμός τους οφείλεται στη διαρκή και επαναλαμβανόμενη διέγερση των μαστών από τις γυναικείες γενετικές ορμόνες και γι’ αυτό εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση ή μετα, που λαμβάνουν ορμονικά σκευάσματα. Οι κύστες διακρίνονται στις απλές, στις επιλεγμένες και στις πολύπλοκες (Αναγνωστοπούλου, 2016). 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα