Ανήκετε σε εκείνους που μπορούν να κάτσουν ώρες μπροστά στη βιτρίνα ενός ζαχαροπλαστείου απλώς χαζεύοντας τα γλυκά; Ή μήπως μπορείτε να αφήσετε μία ολόκληρη ημέρα να περάσει χωρίς να βάλετε τίποτα στο στόμα σας; Έχετε εμμονή με το πόσο υγιεινή είναι η διατροφή που ακολουθείτε ή αυτό είναι κάτι που δεν σας νοιάζει καθόλου, επειδή οι πίτσες, τα παγωτά και οι σοκολάτες είναι το στήριγμά σας στις δύσκολες στιγμές; Όλοι μας έχουμε μία «προσωπικότητα φαγητού» που καθορίζει γιατί, πώς, πότε και τι τρώμε. Η «προσωπικότητά» μας αυτή μπορεί να μας ωφελεί ή να μας βλάπτει. Το να την κατανοήσουμε και να αλλάξουμε όσα πιθανώς χρειάζεται μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο να αναπτύξουμε μία υγιή σχέση με το φαγητό. Στα όσα ακολουθούν παρουσιάζουμε 5 τύπους τέτοιων «προσωπικοτήτων». Βρείτε ποιος ή ποιοι σας ταιριάζουν καλύτερα και ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών, ώστε να γίνει επιτέλους η σχέση σας με το φαγητό υγιής.

ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΩ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΟΥ Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που τρώνε επειδή απλώς λατρεύουν το φαγητό. Θεωρούν ότι η απόλαυση που μπορεί να τους δώσει είναι από τις σπάνιες στη ζωή και συχνά το συγκαταλέγουν σε έναν κατάλογο απολαύσεων που -όπως πιστεύουν- είναι δυνατόν να βελτιώσουν τη ζωή μας, όπως για παράδειγμα το σεξ, το καλό κρασί ή ένα ακριβό πούρο. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, η θέα του φαγητού, η μυρωδιά, η γεύση του, τα πάντα γύρω από αυτό, σας εντυπωσιάζουν. Θα μπορούσατε ίσως να πάτε μια βόλτα στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων για να χαζέψετε, όπως ακριβώς θα πηγαίνατε με μία φίλη να κοιτάξετε τα μαγαζιά με ρούχα ή παπούτσια.
Τα θετικά Σίγουρα σας αρέσει να πειραματίζεστε. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι είναι μάλλον απίθανο να στερείστε θρεπτικά συστατικά, αφού λογικά θα δοκιμάζετε και θα τρώτε τα πάντα. Άλλωστε, η ποικιλία στη διατροφή είναι και το «κλειδί» ώστε να βεβαιωθούμε ότι η δίαιτά μας είναι πλήρης και ισορροπημένη. Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ ευχάριστο να μπορούμε να παίρνουμε χαρά και ικανοποίηση από τις καθημερινές απολαύσεις της ζωής, όπως είναι το φαγητό, και έτσι να νιώθουμε ευτυχισμένοι.
Τα αρνητικά Είναι πιθανό να σας αρέσουν τα ιδιαίτερα λιπαρά και παχυντικά τρόφιμα και μερικές φορές να ξεπερνάτε τα όρια θέλοντας να τα δοκιμάσετε όλα. Δεν είναι, δηλαδή, απίθανο να επιδίδεστε σε διατροφικές υπερβολές.

Οι συμβουλές των ειδικών