Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Η προσωπικότητά μας καθορίζεται από τον τρόπο σκέψης μας;

Η προσωπικότητά μας καθορίζεται από τον τρόπο σκέψης μας;

Η διαδικασία της σκέψης περιλαμβάνει διάφορες γνωστικές λειτουργίες, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά την επεξεργασία πληροφοριών που λαμβάνουμε από το περιβάλλον. Παραδείγματα γνωστικών λειτουργιών είναι η επίλυση προβλημάτων, η λήψη αποφάσεων και η δημιουργία νέων ιδεών. Καθημερινά, προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δεξιότητες της σκέψης μας για να κατανοήσουμε τις εμπειρίες που ζούμε, να οργανώσουμε τις διάφορες πληροφορίες που εκλαμβάνουμε και να θέσουμε νέους στόχους για το μέλλον.
Ωστόσο, δεν χρησιμοποιούμε όλοι τον ίδιο τρόπο σκέψης. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι σκέψης, επομένως και διαφορετικοί τύποι στοχαστών. Εσύ ποιος τύπος στοχαστή είσαι;

Διαφορετικοί τύποι σκέψης

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σκέψης, οι οποίοι ορίζονται από δύο βασικές κατηγορίες:

Συγκλίνουσα σκέψη

Κατά την συγκλίνουσα σκέψη, διάφορα δεδομένα συγκεντρώνονται ή συγκλίνουν, για να δημιουργήσουν μαζί ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Σε αυτή τη διαδικασία σκέψης, λοιπόν, υπάρχει μία σωστή απάντηση ανάμεσα σε έναν ορισμένο αριθμό επιλογών.
Εξηγώντας περαιτέρω αυτόν τον τρόπο σκέψης, εάν στο παρελθόν έχετε κληθεί να απαντήσετε σε ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, τότε θα ήρθατε σε επαφή με τον συγκλίνοντα τρόπο σκέψης, καθώς θα είχατε μια πληθώρα πιθανών απαντήσεων για μία ερώτηση κι εσείς θα έπρεπε να επιλέξετε την πιο κατάλληλη. Η συγκριτική σκέψη αποτελεί ένα εξαιρετικό γνωστικό εργαλείο και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στους υπόλοιπους τύπους σκέψης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, χωρίς κάποια μορφή συγκριτικής σκέψης θα ήταν αδύνατο να αποκτήσουμε οποιαδήποτε επιστημονική γνώση.

Μάθε να ρωτάς



Πόσες υποθέσεις κάνεις τη μέρα; Πόσα φανταστικά σενάρια γεμίζουν το μυαλό σου και καθορίζουν όσα αισθάνεσαι; Πόσες φορές το μυαλό σου δεν βρήκε χίλιες δυο ανυπόστατες δικαιολογίες;

Ρωτάμε αυτό που θέλαμε για να πάρουμε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε. Διερωτόμαστε πράγματα και ανακαλύπτουμε χωρίς υποθέσεις και παρεξηγήσεις.

Τώρα;

Ξέχασες να ρωτάς και να διερωτάσαι;. Σταμάτησες να κάνεις αυτό το σημαντικό που ίσως και να σου φέρει χαρά, ευτυχία ή έστω αγαλλίαση και ψυχική ηρεμία. Αντάλλαξες κάτι τόσο ουσιώδες με στρες, μαύρες σκέψεις, καταθλιπτικά σενάρια που δεν πραγματοποιούνται ποτέ και βασανιστήρια που εκτυλίσσονται στον κινηματογράφο του μυαλού, μόνο και μόνο επειδή αρνήθηκες τη δεξιότητα του να ρωτάς απλά και όμορφα, δίχως φόβο μην τυχόν και παρεξηγηθείς, εκτεθείς και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

Δυστυχώς, σταματήσαμε να κάνουμε ερωτήσεις ακόμα και στον πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής μας, τον εαυτό μας. Μόνο που οι ερωτήσεις είναι σημαντικό κομμάτι του διαλόγου και εκεί που παύει να υπάρχει διάλογος σταματά να υπάρχει και επικοινωνία. Πώς θα φτάσεις όμως στην Πηγή χωρίς επικοινωνία; Πώς θα βρεις τι θέλεις και τι ονειρεύεσαι ψηλαφώντας στο σκοτάδι για ενδείξεις και στοιχεία;

Ίσως να είναι από φόβο. Ίσως απλά να μην τολμάς να ρωτήσεις γιατί δεν έχεις το θάρρος να λάβεις απαντήσεις. Για κάποιους είναι αρκετό, να μένουν στα υποθετικά σενάρια και προτιμούν να βασανίζουν τον εαυτό τους παρά να ξέρουν. Εκτός και δεν ξέρουν από πού να αρχίσουν.

Δεν είναι όμως τελικά και τόσο δύσκολο να ξεκινήσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεις την πρώτη ερώτηση – ας είναι σχετικά ουδέτερη, κι ας φαίνεται αβλαβής. Είναι το πρώτο βήμα για ένα ταξίδι που μια ζωή καταπίεζες ενώ αισθανόσουν κάπου βαθιά πως έπρεπε να κάνεις.

Ακόμα και αν σε κρίνουν, εσύ κάν' το!



Τι θα έκανες διαφορετικά αν ήξερες ότι κανείς δεν θα σε κρίνει; Κακά τα ψέματα,



 κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε κρίνει.



Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν ακούσει ιστορίες για εσένα, αλλά δεν μπορούν να αισθανθούν τι περνάς, δεν ζουν τη ζωή σου. Για αυτό ξέχνα τι λένε για σένα.





 Εστίασε στο πως αισθάνεσαι για τον εαυτό σου και κάνε αυτό που η καρδιά σου λέει ότι είναι σωστό.


1. Φρόντισε τον εαυτό σου.

Η σχέση σου με τον εαυτό σου είναι η πιο στενή και πιο σημαντική σχέση που θα έχεις ποτέ. Αν δεν παρέχεις καλή φροντίδα στον εαυτό σου, τότε δεν μπορείς να φροντίσεις τίποτα άλλο καλά, το οποίο και είναι ο λόγος που η φροντίδα του εαυτού σου είναι το καλύτερο εγωιστικό πράγμα που μπορείς να κάνεις.


2. Κάνε αυτό που ξέρεις ότι είναι σωστό για εσένα.

Μην φοβάσαι να περπατήσεις μόνος σου και μην φοβηθείς να σου αρέσει. Μην αφήσεις κανενός την άγνοια, το δράμα ή την αρνητικότητα να σε σταματήσουν από το να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό. Συνέχισε να κάνεις αυτό που η καρδιά σου ξέρει ότι είναι σωστό να κάνεις, για εσένα. Γιατί όταν είσαι τα έχεις βρει με τον εαυτό σου, τίποτα δεν μπορεί να σε ταρακουνήσει.

Άδειασε εντελώς, νιώσε παντελώς γαλήνιος (ALLAN PERCY)



Αν συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε μια πραγματικότητα που αλλάζει, θα μάθουμε να προσαρμοζόμαστε καλύτερα στον καταρράχτη των γεγονότων της ζωής.
Όταν ο Μπρους Λι μας ενθάρρυνε πριν από χρόνια να “είμαστε νερό”, πολλοί πήραν τα λόγια του ως επιπόλαια, επειδή η τελευταία του συνέντευξη χρησιμοποιήθηκε για μια τηλεοπτική διαφήμιση. Αλλά αυτό που μας συμβούλευε ήταν να είμαστε ανάλαφροι, ρευστοί και ευέλικτοι σαν το υγρό στοιχείο.
Το να είμαστε ευέλικτοι για να προσαρμοζόμαστε στις προκλήσεις είναι ένα από τα πολλά διδάγματα ανατολικής φιλοσοφίας που απαντώνται στον Πλάτωνα.
Το αρχαιότερο κείμενο αυτής της παράδοσης είναι το Ι – Τσινγκ, μια πραγματεία που, χίλια χρόνια πριν από τον Αθηναίο φιλόσοφο, έδινε οδηγίες στον αναγνώστη σε μορφή προσευχής.
Ένα άλλο κείμενο επίσης γεμάτο γνώση είναι το Τάο Τε Τσινγκ του Λάο Τσε, ενός Κινέζου φιλοσόφου που η ζωή του, αν στ’ αλήθεια υπήρξε, περιβλήθηκε με μυστήριο. Στο διάσημο δοκίμιό του, συμβουλεύει, για παράδειγμα:

Το θύμα της οργής.



Ο θυμός, ένας μας οδηγός «φάντασμα». Πνιγμένοι θυμοί οι οποίοι δεν μπόρεσαν να εκδηλωθούν ούτε τη σωστή ώρα, ούτε με τον σωστό τρόπο, μένουν μέσα μας «θαμμένοι».
Αυτοί οι θυμοί αναπτύσσονται παράλληλα με εμάς κατά τη διάρκεια της ζωή μας και δημιουργούν τον «χαρακτήρα» μας. Ο οποίος παίρνει τη μορφή του θυμού. Πατάει ο θυμός πάνω στο δικό μας αποτύπωμα και ύστερα δημιουργεί τον ανάλογο χαρακτήρα.

Αυτός ο χαρακτήρας στη συνέχεια δημιουργεί ένα θύμα και έναν θύτη μέσα στο ίδιο σώμα. Έτσι αυτό το θύμα γίνεται θύτης του εαυτού του. Με κάθε του βήμα το θύμα ενεργοποιεί τον θύτη συνήθως από μέσα του. Ύστερα αυτός ο θύτης αρχίζει να παρουσιάζεται σωματοποιημένος πια, στο περιβάλλον μας. Κυρίως στις βασικές μας σχέσεις. Τις συντροφικές, στα παιδιά, και σε φίλους ή συνεργάτες. Όπου εκεί το θύμα βασανίζεται από τον περίγυρό του, αλλά παράλληλα βασανίζει.
Βασανίζει και βασανίζεται γιατί ο θυμός- οδηγός τον έχει κάνει τον άνθρωπο να μη μπορεί να δει καθαρά, καθώς ο θυμωμένος δεν βλέπει, δεν αντιλαμβάνεται μέσα από αυτό το «σκοτεινό πέπλο», το οποίο του κρύβει την πραγματικότητα. Νιώθει έτσι το θύμα, πάντα προδομένο από τα πάντα. 

Απορρόφηση κραδασμού



Οι κραδασμοί σε κάθε άνθρωπο είναι συμβάντα που βιώνει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Συμβάντα συνήθως δύσκολα, επίπονα. Αυτά τα συμβάντα έχουν ανάγκη όλα από μία απορρόφηση. Από έναν τρόπο να μειωθεί η έντασή τους.


Για να καταλάβουμε την απορρόφηση του κραδασμού, μπορούμε να δούμε τι ακριβώς κάνει το στρώμα μας, αλλά και το μαξιλάρι μας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτά τα δύο απορροφούν τον κραδασμό, βάρος του σώματός μας και του επιτρέπουν τη χαλάρωση και ξεκούραση. Απορρόφηση του κραδασμού κάνει εξίσου και η ζώνη στο αυτοκίνητο. Εκείνη κρατάει εμάς σε ένα ενδεχόμενο τρακάρισμα.
Ποιος όμως κάνει την απορρόφηση ως προς τα κομμάτια πόνου μας, ως προς τις δυσκολίες μας ?
Κάθε άνθρωπος όταν βιώνει συναισθηματική φόρτιση εκείνο το διάστημα νιώθει ένα τεράστιο βάρος πάνω του. Είναι πολλοί άνθρωποι που λένε νιώθω ένα βάρος να με πλακώνει. Αυτό το βάρος είναι από το συναίσθημα που δημιουργείται κάτω από τις συνθήκες της ζωής μας. Οπότε τότε έχουμε ανάγκη από απορρόφηση.

Ενισχύοντας την αρσενική ενέργεια


Διαλογισμός με τα αρχέτυπα 

Μερικές φορές ο διαλογισμός είναι αντρική υπόθεση και ο διαλογισμός που ακολουθεί δημιουργήθηκε  για να ενισχύσουν οι άντρες την αρσενική τους ενέργεια ερχόμενοι σε επαφή με τις βασικές αρχετυπικές μορφές που προσδιορίζουν τις αρσενικές τους ποιότητες.
Οι βασικές μορφές της ώριμης ανδρικής ενέργειας είναι ο Βασιλιάς, ο Πολεμιστής, ο Μάγος και ο Εραστής. Αρχετυπικές μορφές που εμπλέκονται και μπορούν να εμπλουτίζουν η μια την άλλη. Ένας καλός Βασιλιάς μπορεί να εμπλουτίζεται από τις ποιότητες του Πολεμιστή, του Μάγου και του Εραστή. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες τρεις μορφές. Όμως αν θέλουμε να το προσεγγίσουμε πιο ολοκληρωμένα χρειάζεται να προσθέσουμε και τις αρχετυπικές μορφές του Λυτρωτή και του Θείου Βρέφους.
Με αυτό το διαλογιστικό ταξίδι μπορεί ο καθένας από εσάς να συνδεθεί με αυτά τα αρχέτυπα, να αισθανθεί τις ποιότητες τους και να δει τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια. 


Καθίστε άνετα και αδειάστε το νου σας από κάθε σκέψη. Ιδανικό θα ήταν να υπήρχε κάποιος που να σας διαβάσει το κείμενο ενώ εσείς θα έχετε τα μάτια κλειστά. Αν υπάρχει η δυνατότητα, καταγράψτε ηχητικά τον διαλογισμό και βάλτε τον να παίζει κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να μπορείτε να οραματίζεστε τις σκηνές με μεγαλύτερη διαύγεια. Φροντίστε να αφήνετε κενά σιωπής όπου υπάρχουν αποσιωπητικά, για να μπορείτε να εμβαθύνετε στον οραματισμό σας. Η άσκηση μπορεί να είναι αποτελεσματική ακόμα και αν απλώς την διαβάσετε με καθαρό και ανοιχτό νου.

Αρχίστε παίρνοντας μερικές βαθιές αναπνοές. Εισπνέετε και εκπνέετε αργά, απελευθερώνοντας οποιαδήποτε ένταση, νευρικότητα ή αντίσταση νιώθετε στο σώμα σας. Συνεχίστε να παίρνετε αργές, βαθιές, ήρεμες ανάσες, επιτρέποντας σε κάθε εκπνοή να σας μεταφέρει σε ένα βαθύτερο, πιο ήσυχο και χαλαρό μέρος.
Τώρα φανταστείτε ότι περπατάτε κατά μήκος ενός πανέμορφου, δεντροστοιχισμένου μονοπατιού στην εξοχή, μακριά από τη φασαρία της πόλης. Καθώς προχωράτε, παρατηρείτε γύρω σας την πλούσια βλάστηση, τα πουλιά που πετούν πάνω από το κεφάλι σας, τα αγριοκούνελα που περνούν βιαστικά από μπροστά σας, τις πεταλούδες που φτερουγίζουν γύρω σας...

Αν θες να μείνεις με τα προβλήματα, μη κοιτάς μέσα σου


Αν θες να μείνεις με τα προβλήματα, μη δίνεις ποτέ προσοχή σ’ εκείνον που βρίσκεται μέσα σου. Αν θες να μείνεις με την αγωνία, τότε μείνε στην περιφέρεια. Μην κοιτάζεις μέσα σου. 
Αν όμως θέλεις ανάπαυση, αιώνια ειρήνη και αλήθεια τότε κοίταξε μέσα σου και οι πόρτες τού ουρανού σου ανοίγονται. 
Είναι δύσκολο! Είναι δύσκολο γιατί είναι κάτι πολύ λεπτό. Είναι πολύ λεπτά τα σύνορα ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο, στην ύλη και το πνεύμα. 
Την ύλη μπορείς να τη δεις, αλλά δεν μπορείς να δεις το πνεύμα. Δεν φαίνεται. Μπορείς να δεις μέχρι εκεί που τελειώνει το ορατό. Δεν μπορείς να δεις το αόρατο, δεν φαίνεται.


Τότε τι πρέπει να γίνει; 
Απλώς μείνε στα σύνορα του ορατού και μη βλέπεις το ορατό, κοίταξε στην αντίθετη κατεύθυνση. Σιγά-σιγά θα μπορείς να αισθανθείς το αόρατο. Πρόκειται για ένα αίσθημα, όχι για μια κατανόηση. Δεν μπορείς να το δεις, μπορείς μονάχα να το αισθανθείς. Είναι σαν τον αέρα. Έρχεται, τον αισθάνεσαι, μα δεν μπορείς να τον δεις. Είναι σαν τον ουρανό. Είναι εκεί, μα δεν μπορείς να πεις πού είναι, δεν μπορείς να τον προσδιορίσεις, δεν μπορείς να τον αγγίξεις. Βρίσκεται πάνω εκεί, είσαι μέσα του, αλλά δεν μπορείς να τον αγγίξεις.
Μείνε στα σύνορα του ορατού, κοιτάζοντας στην αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει διαλογισμός. Όποτε βρίσκεις μια ήσυχη στιγμή, κλείσε τα μάτια σου, άφησε πίσω το σώμα και ό,τι το αφορά, άφησε τον κόσμο του θανάτου, τον κόσμο της αγοράς, το γραφείο, τη γυναίκα σου, τα παιδιά σου. Άφησέ τους όλους. Την πρώτη φορά δεν θα αισθανθείς μέσα σου τίποτα.

Η ζωή είναι πάρα πολύ όμορφη για να είναι ασήμαντη

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κοντινό πλάνο

"Συγχώρεσα λάθη ασυγχώρητα,
προσπάθησα να αντικαταστήσω πρόσωπα αναντικατάστατα
και να ξεχάσω ανθρώπους που δεν ξεχνιόντουσαν. 

Ενήργησα παρορμητικά, απογοητεύτηκα από άτομα που δεν περίμενα,
αλλά και εγώ απογοήτευσα άλλους.

Αγκάλιασα ανθρώπους για να τους προστατέψω, έκανα φίλους για την αιωνιότητα. 

Γέλασα όταν δεν έπρεπε, αγάπησα και αγαπήθηκα, αλλά και απορρίφτηκα. 

Αγαπήθηκα και δεν ανταπέδωσα την αγάπη.

Φώναξα και πήδηξα από πολλές χαρές. 

Έζησα με την αγάπη και έδωσα υποσχέσεις αγάπης,
αλλά πληγώθηκε η καρδιά μου πολλές φορές!

Έκλαψα ακούγοντας μουσική ή κοιτάζοντας φωτογραφίες. 

Τηλεφώνησα για να ακούσω μια φωνή. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα