Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Μπορίσοφ: Ο διαστρικός κομήτης με την ασυνήθιστη χημική σύσταση



Ο διαστρικός κομήτης 2I/Borisov “Μπορίσοφ” -το δεύτερο αντικείμενο, μετά τον σχήματος πούρου «Οουμουαμούα», που ανακαλύφθηκε να έχει «τρυπώσει» στο ηλιακό μας σύστημα προερχόμενος από άλλο αστρικό σύστημα- έχει μια πολύ ασυνήθιστη χημική σύσταση, τελείως διαφορετική από τους «δικούς μας» κομήτες.
Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τη χημική σύσταση ενός τόσο μακρινού κομήτη. Το πιο απρόσμενο χαρακτηριστικό του είναι ότι περιέχει άφθονη ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα, ενός δηλητηριώδους αερίου στη Γη. Το μονοξείδιο του διαστρικού κομήτη είναι εννέα έως 26 φορές περισσότερο από ό,τι στους κομήτες του ηλιακού συστήματος μας.
Το μονοξείδιο του άνθρακα, που είναι τοξικό για τους ανθρώπους, είναι κοινό αέριο στο διάστημα και μετατρέπεται σε πάγο μόνο σε μακρινές παγωμένες περιοχές. Από αυτό οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι ο «Μπορίσοφ» (φέρει το όνομα του ερασιτέχνη αστρονόμου της Κριμαίας που τον ανακάλυψε το 2019) σχηματίστηκε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι κομήτες του ηλιακού συστήματος μας, είτε γύρω από ένα άστρο πολύ πιο μικρό και κρύο από τον Ήλιο (πιθανώς ένα ερυθρό νάνο τύπου Μ), είτε σε μια πολύ κρύα απομακρυσμένη περιοχή του μητρικού του συστήματος, με θερμοκρασίες κάτω από μείον 250 βαθμούς Κελσίου.

Αλλάζουμε απότομα διάθεση; Μάθετε γιατί συμβαίνει

Απότομες διακυμάνσεις της διάθεσης: Τι φταίει;
Θέλουμε να σηκώσετε το χέρι αν είστε γυναίκα και έχετε ακούσει έστω και μία φορά στην ζωή σας την ερώτηση “Έχεις περίοδο;” όταν η διάθεσή σας δεν ήταν και στα καλύτερά της. Υποθέτουμε ότι έχει συμβεί στις περισσότερες.. Είναι προσβλητικό, καθώς οι απόψεις και τα αισθήματά σας υποβαθμίζονται και συνδέονται μονάχα με την βιολογία σας.
Και, σίγουρα, ένα από τα συμπτώματα της περιόδου μπορεί να είναι τα ξαφνικά σκαμπανεβάσματα της διάθεσης. Αλλά τις περισσότερες φορές, οι ορμόνες δεν παίζουν κανέναν ρόλο. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την διάθεση, και ήρθε η ώρα να τους αναλύσουμε.
Το στρες
Όλοι μας βιώνουμε στρες, και όλοι έχουμε τους δικούς μας τρόπους να το διαχειριζόμαστε. Και, δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να το διαχειριστούν αρκετά καλά, ή έχουν να ισορροπήσουν τόσα πολλά πράγματα ταυτόχρονα (ξανά, μια μικρή υπόκλιση στις γυναίκες και τους δεκαπέντε διαφορετικούς ρόλους που υποχρεώνονται να αναλάβουν), που στο τέλος το στρες νικάει.
Η κατάθλιψη
Η θλίψη και η υποτονικότητα δεν είναι τα μοναδικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν οργή, ή αυξημένο στρες. Συνεπώς, αν αντιμετωπίζετε απότομες αλλαγές στην διάθεση, ίσως πρέπει να τσεκάρετε την πιθανότητα κατάθλιψης.
Η διπολική διαταραχή
Η ασθένεια που έχει τις διακυμάνσεις της διάθεσης ως το πρωταρχικό της σύμπτωμα, τις περισσότερες φορές δεν θα διαγνωστεί αμέσως, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς αναζητούν βοήθεια κατά την διάρκεια καταθλιπτικών επεισοδίων, και όχι των μανιακών ή υπομανιακών.

Αριστοτέλης :Υπάρχουν τρία είδη φιλίας. Ένα εξ αυτών είναι δώρο από τον Θεό



«Η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Εκτός όμως απ΄ αυτό, η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα αγαθά. Γι΄αυτό ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία, πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη. Εξάλλου οι άνθρωποι στη φτώχεια και στις άλλες δυστυχίες τους, πιστεύουν ότι το μόνο καταφύγιο είναι οι φίλοι. Επιπλέον, οι φίλοι συνδράμουν τους νέους, ώστε να τους αποτρέψουν από τα λάθη, και, προκειμένου, για τους μεγάλους στην ηλικία, τους φροντίζουν και αναπληρώνουν τις δυνάμεις που τους λείπουν. Δύο πηγαίνουν μαζί, διότι και οι δυο είναι πιο ικανοί να κατανοήσουν από κοινού και να ενεργήσουν».
Ο Αριστοτέλης υπογράμμισε δύο συνηθισμένα είδη φιλίας που βασίζονται περισσότερο στη σύμπτωση, παρά στην πρόθεση.
Οι συμπτωματικές φιλίες
1) Φιλία ωφελιμότητας
Η πρώτη είναι η φιλία που βασίζεται στην ωφελιμότητα. Σε αυτό το είδος φιλίας, τα δύο μέρη δεν τρέφουν αληθινά φιλικά συναισθήματα, αλλά διατηρούν τη σχέση τους γιατί αποκομίζουν οφέλη.
Αυτή η φιλία, δεν είναι μόνιμη. Όταν τελειώνουν τα οφέλη, συνήθως τελειώνει και η φιλία. Ο Αριστοτέλης παρατήρησε πως αυτή η σχέση είναι πιο συνηθισμένα ανάμεσα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Ένα σωστό παράδειγμα τέτοιας φιλίας, είναι οι σχέσεις που φτιάχνουμε με συνάδελφους στη δουλειά. Μπορεί όντως να περνάμε καλά μαζί, αλλά μόλις η κατάσταση αλλάξει, συνήθως αλλάζει και η φύση της σχέσης μας.

Το κοίλο, εύθραυστο κέλυφος της παγκόσμιας οικονομίας έχει καταρρεύσει πριν την πανδημία

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν άμεσα από την πανδημία και τις προσπάθειες για τον έλεγχό της, είναι ορατοί, αλλά οι λόγοι για τους οποίους η οικονομία δεν θα ανακάμψει ήταν σε ισχύ πολύ πριν από την πανδημία: Από τη μη βιώσιμη εξάρτηση από την επέκταση του χρέους στη χρηματοδότηση της κατανάλωσης, το αδικαιολόγητα υψηλό κόστος που επιβάλλεται από καρτέλ, μονοπώλια, απάτες, θεσμοθετημένη απάτη, υπερχρηματοποίηση, εκμετάλλευση κ.λπ. Αλλά και η δημιουργία σε όλη την οικονομία  προσομοιώσεων εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας, διαφάνειας και λογοδοσίας  ως υποκατάστατο της πραγματικής εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας, διαφάνειας και λογοδοσίας.

Αυτή η ασταμάτητη προσομοίωση της διαφθοράς της αυτοεξυπηρετούμενης διαφθοράς κρύβεται από την άποψη,  
 ότι η αυθεντική εμπιστοσύνη, η αξιοπιστία, η διαφάνεια και η λογοδοσία έχουν καταργηθεί επειδή αναστέλλουν την κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση των ελίτ που υπονομεύουν ολόκληρο το status quo.



Και έτσι η «επιτυχία» (όπως στη μεγιστοποίηση των κερδών) είναι τώρα ένα παιχνίδι δημιουργίας πιστευτών τηλεομοιοτυπιών για αυτό που κάποτε ήταν αυθεντικό.  Όπως όλα τα θηλαστικά, οι άνθρωποι διατηρούν μια έκτη αίσθηση - που συνήθως αναφέρεται ως "δοκιμή sniff", δηλαδή κάτι που δεν αισθάνεται σωστό - και έτσι η προσομοίωση είναι μερικώς επιτυχής στο να μας κάνει να πιστέψουμε ότι τα ιδρύματα είναι αξιόπιστα,και λειτουργούν με διαφάνεια και διέπονται με τρόπο που επιβάλλει τη λογοδοσία. Ως αποτέλεσμα, όσο περισσότερο τα κυρίαρχα θεσμικά μας όργανα πιέζουν τους ισχυρισμούς τους για νομιμότητα, τόσο περισσότερο διαβρώνουν τη νομιμότητά τους.

Πιστεύουμε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν μοιάζουν ως άλλοθι, ανίσχυρα να αποκαλύψουν τον πραγματικό μηχανισμό της διαφθοράς.  Είμαστε υποχρεωμένοι να βασιστούμε σε εμπιστευτικά μέσα που απελευθερώνουν στο κοινό τις πραγματικές διαδικασίες όπως κάνουν οι καταγγέλλοντες που είναι κυνηγημένοιστα άκρα της Γης (Assange, Snowden, et al.) Γιατί η αποκαλύψεις τους για το πώς λειτουργεί το καταστημένο είναι η πιο επικίνδυνη δύναμη που αντιμετωπίζει το κατεστημένο.

“Είμαι δυσλεκτικός”: Ένα βραβευμένο φιλμ που δείχνει την αγωνία των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες (βίντεο)

Το μικρού μήκους φιλμ που ακολουθεί δείχνει με έναν καθαρό τρόπο την αγωνία ενός παιδιού με δυσλεξία, το οποίο λόγω διαφορετικών εγκεφαλικών λειτουργιών που συμβαίνουν στο μυαλό του, αδυνατεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα στην τάξη του όπως είναι δομημένα σήμερα και τα οποία απευθύνονται σε εντελώς διαφορετικό εγκεφαλικό σύστημα από το δικό του.


Ο Αϊνστάιν είχε εκφράσει την ανησυχία του για το εκπαιδευτικό μας σύστημα το οποίο απευθύνεται σε… “έναν τύπο εγκεφάλου”. Είχε πει χαρακτηριστικά:
“Ο καθένας είναι μεγαλοφυΐα, αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώσει σ’ ένα δέντρο, θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας πως είναι ηλίθιο”
Το video που ακολουθεί δείχνει τη δυσκολία ενός παιδιού να παρακολουθήσει και να εκφραστεί μέσα από το τρέχον σύστημα. Αν και μπορεί να εκφράζει τον τρόπο που βίωσε τη δυσλεξία αυτό το παιδί και δεν είναι το ίδιο για όλα, ίδιες παραμένουν η αγωνία, η απελπισία και η απομόνωση. Κανένα παιδί, όσο χρονών κι αν είναι, δεν πρέπει να μείνει μόνο σε αυτό.

Προειδοποίηση για πείνα βιβλικών διαστάσεων

Αντιμέτωπος με λιμό «βιβλικών διαστάσεων» είναι ο κόσμος, μέσα σε λίγους μήνες, ανέφερε ο ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η πανδημία του κοροναϊού θα ωθήσει επιπλέον 130 εκατ. ανθρώπους στα όρια της πείνας. 

Όπως μεταδίδει το CNN, ο λιμός θα μπορούσε να επεκταθεί σε περισσότερες από 30 χώρες, στο χειρότερο σενάριο, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), σε ομιλία του την Τρίτη. Δέκα από αυτές τις χώρες έχουν ήδη περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στα πρόθυρα της πείνας, πρόσθεσε. 

Οι συγκρούσεις, η οικονομική ύφεση, η μείωση της βοήθειας και η κατάρρευση των τιμών πετρελαίου είναι παράγοντες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, ενώ προέτρεψε σε γρήγορη δράση για να αποφευχθεί η καταστροφή. «Ενώ αντιμετωπίζουμε μία πανδημία Covid-19, βρισκόμαστε στα πρόθυρα πανδημίας πείνας», δήλωσε ο David Beasley, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Υπάρχει ο κίνδυνος περισσότεροι άνθρωποι να πεθάνουν από την οικονομική επίπτωση του ιού παρά από τον ίδιο τον ιό». 

Ο WFP είχε ήδη προειδοποιήσει ότι το 2020 θα ήταν μία καταστροφική χρονιά για πολλές χώρες που πλήττονται από φτώχεια ή πόλεμο, με 135 εκατ. ανθρώπους να αντιμετωπίζουν κρίσιμα επίπεδα πείνας ή χειρότερα.

Η ΡΟΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΨΥΧΗΣ!

Το σπίτι της ψυχής μας είναι η καρδιά που γνωρίζει πώς να μετατρέπει τον πόνο σε συμπόνια και το διαχωρισμό σε σύνδεση.
ANIGMA-PSICHIS-INGOLDEN-XRISSI-ZOI-VASSILIKI-CHRONOPOULOU
Η καρδιά είναι ο πλοηγός στην αναζήτηση της εσωτερικής μας δύναμης και μέσα από τη γαλήνη και την αγάπη σηματοδοτεί το δρόμο της ξεχωριστής μας ύπαρξης.
Η ψυχή γνωρίζει το σκοπό της ζωής μας και χρειάζεται να ενθυμηθεί για να μας καθοδηγήσει σε αυτό το δρόμο, χρειάζεται να είναι ελεύθερη να εκφραστεί, να είναι ανοικτή!
Άνοιγμα ψυχής σημαίνει επαναπροσδιορισμός, να ξαναγράψουμε δηλαδή με μικρά γράμματα την ταυτότητα μας, να απαλύνουμε το εγώ μας! Μόνο τότε μπορούμε να ακολουθήσουμε την ψυχή μας και να συντονιστούμε στη συχνότητά της!
Για να εκφράσει η ψυχή την ουσία της χρειάζεται να συγχωρέσουμε, να αθωώσουμε και να συμφιλιωθούμε με την ίδια την ύπαρξη. Χρειάζεται να αποδεχτούμε ότι κάθε μια στιγμή οδηγεί σε αυτοπραγμάτωση, κάθε μια στιγμή χρειάζεται μόνο μια αναπνοή!

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του να μην ξεχωρίζεις την κωλοφαρδία από την ικανότητα



Προς το παρόν τη σκαπουλάραμε. Κάποιοι αρνούνται να καταλάβουν τόσο το «προς το παρόν» όσο και ότι τη «σκαπουλάραμε».
Η πανδημία στην Ελλάδα όντως εξελίχθηκε ακολουθώντας το καλό σενάριο. Υποστηρίζουμε ότι αυτό οφείλεται, πρώτον, στην πολύ καλή μας τύχη, δεύτερον, στην οικονομική και κοινωνική «καθυστέρηση» της χώρας σχετικά με τη Δυτική Ευρώπη, και τρίτον, στον τρόμο που προκάλεσε η συνειδητοποίηση της απογύμνωσης του ΕΣΥ μετά από μια δεκαετή επιχείρηση διάλυσής του.


 Πολύ λιγότερο –έως καθόλου- έπαιξε ρόλο ο βαθμός προετοιμασίας, η ετοιμότητα ή η ικανότητα της πολιτικής ηγεσίας. Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ λένε το ακριβώς αντίθετο, αλλά ποτέ δεν φημίστηκαν για τη σχέση τους με την αλήθεια.
 Οι συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα δεν θρηνεί τους νεκρούς που θρηνεί η Δυτική Ευρώπη είναι απόλυτη ανάγκη να γίνουν κατανοητοί, καθώς είμαστε μπροστά στο άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων.
 Προφανώς η επ’ αόριστον καραντίνα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η άρση της όμως απαιτεί: (α) απόλυτη αυτογνωσία του γιατί -προς το παρόν- τη σκαπουλάραμε, (β) άλλο βαθμό προετοιμασίας και συγκρότησης της υγειονομικής άμυνας της χώρας και κυρίως του συστήματος δημόσιας υγείας, (γ) αποφάσεις και μέτρα με υγειονομικά και κοινωνικά και όχι πολιτικά και οικονομικά κριτήρια. Σε τίποτα από τα τρία δεν ανταποκρίνεται ο κυβερνητικός μηχανισμός.
 Επιμένουμε στο ζήτημα της «κοινωνικής αποστασιοποίησης» και της άρσης της, γιατί από την ίδια την πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι δεν έχει εμφανιστεί κάποιο αποδοτικότερο μέτρο για τον περιορισμό των ανθρώπινων απωλειών από τα έγκαιρα και ουσιαστικά περιοριστικά μέτρα. Έγκαιρα με την έννοια να αποφασιστούν πριν ο ιός εξαπλωθεί. Και ουσιαστικά με την έννοια της πραγματικής ανακοπής της γρήγορης μετάδοσης της νόσου και όχι της συμμορφωτικής ή υποκριτικής χρήσης τους.
 Η καλή τύχη της Ελλάδας δεν είναι διαφορετική από την καλή τύχη άλλων χωρών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, που όντας έξω από τον σκληρό πυρήνα της οικονομικής και κοινωνικής διεθνοποίησης, πρόλαβαν να πάρουν περιοριστικά μέτρα πριν εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα η επιδημία.
 Εξετάζοντας τις απώλειες στην Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση σε σύνολο 37 χωρών της Ευρώπης με δείκτη τον αριθμό των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Δείκτης που συνιστά μάλλον την πιο αντικειμενική μέτρηση του πόσο έχει πληγεί μια κοινωνία, καθώς o αριθμός κρουσμάτων εξαρτάται από την μαζική ή περιορισμένη πολιτική διαγνωστικών ελέγχων που εφαρμόζεται.
 Οι επιστημονικές μελέτες θα δείξουν σε βάθος χρόνου αν υπάρχουν ειδικά βιοϊατρικά επιδημιολογικά στοιχεία που εξηγούν τις παραπάνω διαφορές στις απώλειες από χώρα σε χώρα. Μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί μια αξιόπιστη εναλλακτική ερμηνεία, πέρα από αυτή της έγκαιρης λήψης περιοριστικών μέτρων. Και φυσικά αυτή η πολιτική δεν προδικάζει ούτε πολύ περισσότερο εξασφαλίζει ότι η συνέχεια της πανδημίας ή ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της θα είναι διαχειρίσιμα.

Κορονοϊός: Κίνδυνος λοιμώξεων όπως η νόσος των Λεγεωνάριων από κλιματιστικά και κλειστά κτήρία

Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες κτιρίων σε όλο τον κόσμο να ξανανοίξουν προσεκτικά τα γραφεία τους, προκειμένου να αποτραπεί μία έκρηξη της σοβαρής και μερικές φορές θανατηφόρας, μορφής αυτής της πνευμονίας.
Τα εμπορικά κτήρια, που είχαν κλείσει για εβδομάδες στην προσπάθεια για να τιθασευθεί η εξάπλωση του κορονοϊου, είναι δυνατόν να αποτελέσουν εστία για μια άλλη επίφοβη λοίμωξη των πνευμόνων: τη νόσο των «Λεγεωνάριων».
Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες κτηρίων σε όλο τον κόσμο να ξανανοίξουν προσεκτικά τα γραφεία τους, προκειμένου να αποτραπεί μία έκρηξη της σοβαρής και μερικές φορές θανατηφόρας, μορφής αυτής της πνευμονίας.
Μείωση στη χρήση του νερού

Το αιφνίδιο και παρατεταμένο κλείσιμο σχολείων, εργοστασίων, επιχειρήσεων και κυβερνητικών γραφείων δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου μείωση στη χρήση του νερού. Η έλλειψη χλωριωμένου νερού που ρέει μέσω σωλήνων, σε συνδυασμό με τις ακανόνιστες εναλλαγές της θερμοκρασίας, έχουν δημιουργήσει συνθήκες, που κάλλιστα μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδανικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν τη νόσο των Λεγεωναρίων, προσθέτουν οι ίδιοι ειδήμονες.
Εάν διαγνωσθεί έγκαιρα, η νόσος των Λεγεωναρίων αποτελεί πολύ πιο ελάχιστο κίνδυνο για την υγεία από όσο η COVID-19, που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό. Τα περισσότερα κρούσματα της λοίμωξης αυτής είναι δυνατόν να θεραπευτούν επιτυχώς με αντιβιοτικά, και επίσης η νόσος των Λεγεωναρίων δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Είναι προφανές τι φοβούνται...


Του Κώστα Στούπα
Αν η παγκόσμια οικονομία μεταφορικά ήταν το ανθρώπινο σώμα, το πετρέλαιο θα έμοιαζε με το αίμα και ο κλάδος των μεταφορών με το κυκλοφορικό βασικό χαρακτηριστικό του οποίου είναι οι σφυγμοί και η πίεση κλπ.

Τα επιτόκια μάλλον μοιάζουν με τον αιματοκρίτη στον βαθμό που αυτός εκφράζει την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου στους ιστούς. Τα επιτόκια εκφράζουν τη διάθεση για οικονομική δραστηριότητα.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με αρνητικές τιμές στα συμβόλαια του πετρελαίου περί τα -40 δολ. το βαρέλι (η ιαπωνική Mizuho έκανε λόγο και για πιθανό -100 δολ. το βαρέλι). Τούτο γιατί οι μεταφορές έχουν καθηλωθεί λόγω "καραντίνας" και η ζήτηση έχει μειωθεί... ( Το αυτοκίνητό μου π.χ. μετά από δυο μήνες ακινησίας θα νομίζει πως έχω πάθει κάτι σοβαρό...).

Ποια είναι λοιπόν η κλινική εικόνα που θα εκτιμούσε κάποιος γιατρός σε κάποιον ασθενή με αρνητικό αιματοκρίτη, μηδενική πίεση και ακανόνιστο και αδύναμο σφυγμό;

Η προσπάθεια ανάνηψης του ασθενούς με ηλεκτροσόκ, όπως βλέπουμε στις ταινίες, θα ήταν η πλέον πιθανή επιλογή. Στο σημείο αυτό βρισκόμαστε. Το ερώτημα είναι αν αντέχει ο ασθενής το σοκ του απινιδωτή;

Τα πρωτοφανή...

Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε κάτι πρωτοφανές για τα τελευταία 5.000 χρόνια οικονομικής ιστορίας. Πρώτα ζήσαμε τα αρνητικά επιτόκια και μετά τις αρνητικές τιμές πετρελαίου.

Το 2008 κατά την περίοδο του κραχ, από αυτήν τη στήλη, όταν το σύμπαν των αγορών κατέρρεε, εκτιμούσαμε πως τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωναν οι Κεντρικές Τράπεζες θα οδηγήσουν στη μητέρα όλων των "φουσκών". ( Τα άρθρα του τέλους του 2008 και των αρχών του 2009 παραμένουν όλα στη θέση τους...).

Ντοστογιέφσκι: «Ύστερα από λίγο γεννήθηκε η ηδυπάθεια, η ηδυπάθεια γέννησε τη ζηλοτυπία, η ζηλοτυπία τη σκληρότητα…»


Ντοστογιέφσκι: «Ύστερα από λίγο γεννήθηκε η ηδυπάθεια, η ηδυπάθεια γέννησε τη ζηλοτυπία, η ζηλοτυπία τη σκληρότητα…»
Μάθανε να λένε ψέμματα και τους άρεσε το ψέμα, και μάθανε την ομορφιά του ψέματος.
Ίσως όλα αυτά να αρέσανε πολύ αθώα, για τ’ αστεία, από απλή φιλαρέσκεια, σαν ένα ευχάριστο παιχνίδι, και ίσως πραγματικά εξ αιτίας κάποιου μορίου, μα αυτό το μόριο εισχώρησε μέσα στην καρδία τους και τους φάνηκε ευχάριστο.
Ύστερα από λίγο γεννήθηκε η ηδυπάθεια, η ηδυπάθεια γέννησε τη ζηλοτυπία, η ζηλοτυπία τη σκληρότητα…
Α δεν ξέρω δεν θυμάμαι μα σε λίγο, πολύ γρήγορα χύθηκε το πρώτο αίμα: αυτό τους κατέπληξε, τους τρόμαξε, κι άρχισαν να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο και να χωρίζονται.
Σχηματίστηκαν συμμαχίες, μα εναντίων των άλλων.
Ακούστηκαν μομφές και κατηγορίες.
Μάθανε τι είναι ντροπή και κάνανε αρετή τη ντροπή.
Τους γεννήθηκε μέσα τους το αίσθημα της τιμής και κάθε συμμαχία ύψωσε πάνω της το λάβαρο της.
Άρχισαν να κακομεταχειρίζονται τα ζώα και τα ζώα φύγανε από κοντά τους για να κρυφτούν μέσα στα δάση και τους εχθρεύτηκαν.

Το μυστήριο της προέλευσης των τηκτιτών…

Το μυστήριο της προέλευσης των τηκτιτών…

Από την Εποχή του Λίθου ακόμα, ανακαλύπτονταν στην επιφάνεια στης Γης, αλλά και μέσα στο υπέδαφός της, παράξενα κομμάτια από γυαλί, συνήθως μαύρα και πράσινα. Ορισμένα από αυτά έχουν σφαιρικό σχήμα, άλλα είναι ωοειδή, άλλα μοιάζουν με αχλάδια, με κρεμμύδια ή με πιάτα. Αυτά τα περίεργα πετρώματα ονομάζονται τηκτίτες. Το μήκος τους, καμιά φορά, φτάνει σε πολλά εκατοστά του μέτρου.
Το μυστήριο της προέλευσης των τηκτιτών, για πάνω από εκατόν πενήντα χρόνια, είχε προκαλέσει ζωηρότατες αντεγκλήσεις μεταξύ των επιστημόνων. Για πολύ καιρό, πολλοί από αυτούς πίστευαν πως οι τηκτίτες είχαν γήινη προέλευση και πως σχηματίζονταν κατά τη διάρκεια πυρκαγιών ή εκρήξεων.
Μα, τη δεκαετία του 1960, κατέστη σαφές ότι τα πράγματα δεν ήταν καθόλου έτσι. Οι νέες μέθοδοι έρευνας, με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και με τις φυσικοχημικές αναλύσεις ακριβείας, κατέδειξαν περίτρανα ότι οι τηκτίτες είχαν κοσμική προέλευση. Προέρχονταν από πολύ μακριά, από το αχανές Σύμπαν.
Αυστραλοί και Αμερικανοί φυσικοί, οι οποίοι εργάζονταν στον τομέα της Αεροδυναμικής, διαπίστωσαν ότι τα αλλόκοτα, όσο και χαρακτηριστικά σχήματα των τηκτιτών, εξαρτώνταν από τις συνθήκες της εισόδου τους στη γήινη ατμόσφαιρα.
Μετατοπιζόμενοι με ταχύτητα 10-13 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και σε γωνία 6-17 μοιρών σε σχέση με τον ορίζοντα, οι τηκτίτες γίνονταν αναπόφευκτα προσωρινοί δορυφόροι της Γης, περιστρέφονταν μία ή και περισσότερες φορές γύρω από αυτήν κι ύστερα, εγκατέλειπαν την τροχιά τους και έπεφταν σε μια ορισμένη περιοχή του πλανήτη μας.
Και κάπως έτσι φαίνεται πως σχηματίστηκαν τα πεδία των τηκτιτών, που εκτείνονται σε επιφάνειες χιλιάδων χιλιομέτρων στην Αυστραλία, στην Ινδονησία, στην Ινδοκίνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην πρώην Τσεχοσλοβακία και αλλού.

Τι αξίζει στη ζωή μας τελικά;



Οι σκέψεις που αφορούν την αποτίμηση της ζωής, μας έρχονται είτε όταν κάνουμε διακοπές και έχουμε καθαρό και ελαφρύ μυαλό για να σκεφτούμε, είτε κάποιες Κυριακές. Πολύ σπάνια και πάλι σε περιόδους γενικής ηρεμίας, μπορούμε με φίλους και γνωστούς να συζητάμε για το τί είναι αυτό τελικά που αξίζει. Καθένας θα πει διαφορετικά πράγματα και αυτό είναι το καλό! Δεν υπάρχει ένα πράγμα που αξίζει, αλλά πολλά που αξίζουν.
1. Να ακολουθούμε αυτό που μας αρέσει.Όσο απλό και αν φαίνεται, άλλο τόσο δύσκολο είναι. Ο βασικός λόγος που οι έρευνες δείχνουν ότι στην εποχή που ο άνθρωπος έχει όλο και περισσότερες δυσκολίες, νιώθει ολοένα και περισσότερη θλίψη, είναι γιατί δεν κάνει αυτό που θέλει. Από την άλλη, υπάρχουν υποχρεώσεις και υπάρχουν όρια. Δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε θέλουμε, όταν αυτό έχει μέσα του κακό για κάποιον άλλον. Αυτό που μάς αρέσει όμως, δε γίνεται να το περιφρονούμε ειδικά όταν νιώθουμε φόβο ότι θα αποτύχουμε. Πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τα όνειρά τους γιατί πραγματικά είναι δύσκολα και ακολουθούν ευκολότερους δρόμους. Ένα είναι το βέβαιο. Μετανιώνουν. Αξίζει πραγματικά να κάνει κάποιος αυτό που επιθυμεί, γιατί αυτό είναι που τον γεμίζει.
2. Να δίνουμε σημασία σε κάτι άλλο.Αν ζητάμε να έχει όμορφο περιεχόμενο η ζωή μας, δε γίνεται να περιλαμβάνει αυτή μόνο τον εαυτό μας. Οι ρυθμοί είναι τέτοιοι που μας βάζουν στο τριπάκι του εαυτού μας. Να ασχολούμαστε όλο και περισσότερο με τον εαυτό μας ώστε να γίνει καλύτερος, ανταγωνιστικότερος κτλ. Θα δούμε όμως πως τα κίνητρα κάποια στιγμή τελειώνουν και ο εαυτός μας κουράζεται. Γύρω μας υπάρχουν πρόσωπα και καταστάσεις που όχι μόνο αξίζουν αλλά και που είναι πολύ πιο ουσιαστικά για την ίδια μας τη διάθεση. Ας δίνουμε σημασία στους ανθρώπους και σε όσα τούς απασχολούν, καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος να καταλάβουμε και εμάς τι μάς απασχολεί. Να δίνουμε σημασία σε καταστάσεις, στις οποίες δεν θα είμαστε εμείς το «επίκεντρο».

Νέα Σελήνη στον Ταύρο* Η Ανθρωπότητα Ενηλικιώνεται*





23. 4. 2020



Νέα Σελήνη στον Ταύρο*


Πέμπτη 23/4 στις 5:26 τα


ξημερώματα*


Στην 3η, 24 Μοίρα*


Σε Σύνοδο με τον Ουρανό


και Τετράγωνο με τον Κρόνο*


*


Αυτή η Νέα Σελήνη


είναι η πιο Σημαντική της Χρονιάς


γιατί μας Προετοιμάζει


και μας Οδηγεί στην Μεγαλύτερη


Πανσέληνο της Χρόνιας


την Πανσέληνο στον Σκορπιό,


το Λεγόμενο Βεσάκ


όπως το Ονομάζουν


στις Χώρες της Ασίας,


όπου Εκείνη την Μέρα


Δημιουργείται ένα Κανάλι Πνευματικής


Εισροής, Αγάπης και Φώτισης*


Η Νέα Σελήνη στον Ταύρο


είναι η Γη


όπου ρίχνουμε τον Σπόρο


ο οποίος θα Μετουσιωθεί


σε Πνευματικό Φως την Μέρα


της Πανσελήνου στον Σκορπιό,


κατά την οποία Συμπαντικές Ενέργειες


Απελευθερώνονται στον


Πλανήτη μας


από την Μεγάλη Άρκτο


τις Πλειάδες


και το Ηλιακό μας Σύστημα


και κατέρχονται στην Ανθρωπότητα


όπου λέγεται πως είναι


η ιδανική περίοδος


να σπάσουν όλες οι κρυσταλλωμένες


προσκολλήσεις


και οι βαριές αλυσίδες


που δένουν τους Ανθρώπους


σε χαμηλού κραδασμού


δραστηριότητες, σκέψεις,


πράξεις, συναισθήματα*

Covid-19: Χρήσιμο το οξύμετρο αν είστε θετικοί στον κορωνοϊό

TheToc
Όσους περισσότερους ασθενείς με Covid-19 καλούνται οι γιατροί να δουν, τόσο συχνότερα διαπιστώνουν ασθενείς με υπερβολικά χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο σώμα τους. Οι ασθενείς αυτοί όμως δεν εμφανίζουν δύσπνοια. Το φαινόμενο αυτό, που ονομάζεται «σιωπηλή υποξία» (ανεπαρκής οξυγόνωση των ιστών). Και σημαίνει ότι ορισμένοι ασθενείς βρίσκονται στο νοσοκομείο σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι αισθάνονται οι ίδιοι.
Παρόλο που οι πνεύμονες των ασθενών είναι σε αρκετά σοβαρή κατάσταση λόγω του κορωνοϊού SARS-CoV-2, δεν εκδηλώνουν τα τυπικά συμπτώματα της οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Οι πνεύμονες τους δεν οξυγονώνουν καλά το αίμα τους, όμως οι ασθενείς νιώθουν σχετικά καλά και οι γιατροί αναρωτιούνται αν πρέπει να τους διασωληνώσουν.

Το παλμικό οξύμετρο

Σε άρθρο του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο έμπειρος επί 30 χρόνια εντατικολόγος Ρίτσαρντ Λέβιταν διευκρινίζει ότι, αν οι ασθενείς που δεν είναι ακόμη τόσο σοβαρά ώστε να χρειάζονται εισαγωγή σε νοσοκομείο έχουν παλμικά οξύμετρα (συσκευές μέτρησης του οξυγόνου τους και παράλληλα των παλμών της καρδιάς) στο σπίτι τους, τότε θα μπορούν να προειδοποιηθούν ότι η κατάσταση τους επιδεινώνεται, προκειμένου να αναζητήσουν βοήθεια πιο έγκαιρα και έτσι ίσως να αποφύγουν την εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

ΣΥΧΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΝΗΣΗΣ - ΤΡΑΧΗΛΟΣ (Μέρος Πρώτο)

Το επίπεδο γνώσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Βορεί

Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ 

Οι προσπάθειες αναζωογόνησης απαιτούν επεμβατικούς ιατρογενείς χειρισμούς σχετικά με τον ασθενή.

Μέτρα ανάνηψης, όπως οι εξωτερικές καρδιακές μαλάξεις, η εξωτερική απινίδωση, η διασωλήνωση και ο καθετηριασμός περιφερικών και κεντρικών φλεβών για τη χορήγηση φαρμάκων έχουν εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ασθενείς με καρδιοαναπνευστική ανακοπή και αβέβαια σημεία θανάτου μέχρι να επιτευχθεί επαρκής αυτόματη κυκλοφορία ή μέχρι να διαπιστωθεί ο θάνατος του ασθενούς.

Από τη μία πλευρά, τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για την επιβίωση, αλλά από την άλλη πλευρά μπορεί να βλάψουν τον ασθενή και έτσι εμπεριέχουν έναν σημαντικό κίνδυνο, τόσο με ιατρική όσο και με ιατροδικαστική σημασία, για τον ασθενή και το γιατρό.

Οι ιατροδικαστές συχνά παρατηρούν κατά τη νεκροτομή διάφορα είδη τραυματισμών που σχετίζονται με την ΚΑΡΠΑ και θα πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνουν μεταξύ των τραυματισμών που συνδέονται με ΚΑΡΠΑ και εκείνων που προκαλούνται από άλλους παράγοντες, όπως επιθέσεις και ατυχήματα.

Ακόμη και ασήμαντοι τραυματισμοί μπορεί να είναι σημαντικοί για τους ιατροδικαστές. Δημοσιευμένες μελέτες για τις συχνότητες των τραυματισμών από αναζωογόνηση κυμαίνονται από 21% έως και πάνω από 65%.


Οι τραυματισμοί μετά από ΚΑΡΠΑ διακρίνονται σε συχνούς και σπάνιους. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη βαρύτητα αυτών των τραυματισμών είναι η διάρκεια και η ένταση των χειρισμών ανάνηψης, το φύλο και η ηλικία του ασθενούς, καθώς και η λήψη αντιπηκτικής φαρμακευτικής αγωγής.

Η ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ & ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ (ΑΠΛΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ) (Μέρος Τέταρτο)

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ Π

Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ  

Η υγεία ως ατομικό και κοινωνικό αγαθό απασχολούσε ανέκαθεν την κοινωνία και τις αρμόδιες δημόσιες αρχές. Το Δίκαιο της Υγείας, όπως πρώτος ο Auby60 προσδιόρισε το 1981, αποτελεί ένα σύνολο νομικών κανόνων που εφαρμόζονται στις δραστηριότητες της υγείας και στοχεύει στην αντιμετώπιση και καλύτερη διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων δημόσιας υγείας. Ένας κλάδος που τροποποιείται και εξελίσσεται συνεχώς τα  τελευταία χρόνια παράλληλα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της ιατρικής γενικότερα. H ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι συγκροτεί ένα σύγχρονο δίκαιο, του οποίου οι ρυθμίσεις και οι αποφάσεις αφορούν την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, καθώς και άλλες ιατρικές πρακτικές∙ ρυθμίζοντας έτσι την οργάνωση και τη δράση  των μονάδων υγείας, την άσκηση της ιατρικής, την ιατρική ευθύνη, τα δικαιώματα των ασθενών κ.ά.  

Οι επιτεύξεις στην ιατρική επιστήμη και στην βιοτεχνολογία δημιούργησαν ερωτήματα και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα, όπως η σχέση ιατρού - ασθενή, η ενημέρωση του ασθενή, η συναίνεση κ.ά. 

Η ιατρική επιστήμη ασχολείται με αγαθά πολύτιμα, όπως η ζωή, η υγεία, η σωματική ακεραιότητα και εν γένει με την προσωπικότητα του ασθενούς που συνεπάγεται αυτομάτως την ύπαρξη μιας επικινδυνότητας στην άσκησή της και καθιστά επίσης αναγκαία και απαραίτητη τη συχνή αποτίμηση της προσωπικής επαγγελματικής ευθύνης, όπως προσδιορίζονται από τους γενικά παραδεδεγμένους κανόνες άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος. 

Περαιτέρω, ένας πρόσθετος λόγος είναι και η ιδιαίτερη προσωπική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον θεράποντα ιατρό και τον ασθενή του, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας αποτελεί η ιδιαίτερη εμπιστοσύνη που ευλόγως επιδεικνύει ο τελευταίος στον πρώτο, λόγω ακριβώς της ιδιότητάς του, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ιδιαίτερου συνόλου υποχρεώσεων του ιατρού απέναντι στον εκάστοτε ασθενή του. 


Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ 

Η ευθύνη του ιατρού στο ελληνικό δικαιικό σύστημα είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητάς του. Συνέπεια αυτού, οι πράξεις ή οι παραλείψεις του ιατρού κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του, δύνανται να θεμελιώσουν  για αυτόν αστική, ποινική ή και πειθαρχική ευθύνη. Ως αστική ευθύνη, νοείται η υποχρέωση του ιατρού να καταβάλλει αποζημίωση όταν προκαλεί στον ασθενή παράνομη και υπαίτια βλάβη. Από την άλλη ποινική ευθύνη, στοχεύει στην επιβολή κυρώσεων στον ιατρό, με την επιβολή ποινής φυλάκισης. 

Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση σφάλματος και η αντίστοιχη θεμελίωση της αστική ή ποινικής ευθύνης του ιατρού, είναι δύσκολο να προσδιοριστούν από τους δικαστές ή εισαγγελείς που καλούνται να αξιολογήσουν τις σχετικές συμπεριφορές, τόσο λόγω των αποδεικτικών δυσχερειών, όσο και λόγω της ίδιας της πολυπλοκότητας των ιατρικών πράξεων, ιδίως μάλιστα όταν στο βλαπτικό αποτέλεσμα έχουν μεσολαβήσει πράξεις ή παραλείψεις  περισσοτέρων προσώπων.  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα