Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Ερωτική επιθυμία

Η έννοια της «ερωτικής επιθυμίας» δύσκολα προσδιορίζεται επακριβώς. Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος έχει «χαμηλή ερωτική επιθυμία», «έλλειψη ερωτικής επιθυμίας», ή, αντιθέτως, «υπέρμετρη ερωτική επιθυμία»; Ο όρος ισχύει για το ίδιο άτομο σε κάθε περίσταση, σε κάθε επιλογή ερωτικού συντρόφου και σε κάθε ερωτική επαφή;
Πρόκειται για το πάθος, τη λαχτάρα, τη λαγνεία ή την υπέρμετρη σεξουαλική δραστηριότητα; Στις επιστήμες ψυχικής υγείας η ερωτική επιθυμία συχνά ταυτίζεται με τη φροϋδική έννοια της λίμπιντο (libido).
Κατά τον Φρόιντ, η λίμπιντο αποτελεί ενδογενές ερωτικό ένστικτο, μια παρόρμηση που απαιτεί άμεση εκτόνωση. Όταν το άτομο δεν είναι σε θέση να βιώσει αυτή την παρόρμηση, το γεγονός αυτό επιφέρει σημαντικές επιδράσεις στην ψυχική του ισορροπία και αποτελεί σημαντική ένδειξη ψυχοπαθολογίας. Αντιθέτως, οι σύγχρονες θεωρίες και τα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν μια περισσότερο πολυδιάστατη έννοια της «ερωτικής επιθυμίας» που αποτελεί σημείο συνάντησης και αλληλεπίδρασης πολλών διαφορετικών παραμέτρων: βιολογικών (π.χ. νευρολογικών, ενδοκρινολογικών), ψυχολογικών (συναισθηματικών και γνωσιακών), κοινωνικών (π.χ. σχέσεις, επικοινωνία) και πολιτισμικών (π.χ. θρησκευτική παιδεία).

Ερωτική Επιθυμία & Ερωτική Διέγερση
Μια επιπλέον δυσκολία στην περιγραφή και τον επακριβή προσδιορισμό της «ερωτικής επιθυμίας» επέρχεται και από το γεγονός ότι συχνά συγχέεται με την «ερωτική διέγερση».
Συχνά μπορεί κάποιος να πει ότι «δεν απόλαυσε ιδιαίτερα μια σεξουαλική επαφή», ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε εξαρχής επιθυμία για ερωτική επαφή. Συχνά επίσης η στυτική δυσλειτουργία στον άντρα ή η μη εφύγρανση του κόλπου στη γυναίκα συγχέονται με την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας.
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η ερωτική επιθυμία αποτελεί στάδιο που προηγείται της ερωτικής διέγερσης. Αν κάποιος δεν έχει επιθυμία για ερωτική επαφή, είναι φυσικό να μην βιώνει και όλα τα συνεπακόλουθα αυτής, όπως την ικανοποιητική διέγερση, τη στύση, τον οργασμό κοκ.

Η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας χαρακτηρίζεται ουσιαστικά από μειωμένο ενδιαφέρον για σεξουαλική δραστηριότητα. Το σεξ μοιάζει απλά σαν να μην ενδιαφέρει το άτομο, σαν να μην απασχολεί καν την καθημερινότητά του.

Αντιθέτως, η ερωτική διέγερση αφορά όλες τις αλλαγές που συντελούνται μετέπειτα, σε σωματικό, γνωσιακό και συναισθηματικό επίπεδο, για να προετοιμάσουν το άτομο για σεξουαλική δραστηριότητα.
Στον άντρα αναφέρονται κυρίως στη στυτική λειτουργία και στη γυναίκα στην αγγειοδιαστολή και εφύγρανση του κόλπου κλπ. Οι δυσκολίες στην ερωτική διέγερση συνοδεύονται κυρίως από πρόωρο τερματισμό ή μη ολοκλήρωση της ερωτικής πράξης. Σε αυτή την περίπτωση όμως, η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι το άτομο έχει αρχικά προσεγγίσει την ερωτική επαφή με επιθυμία, δεν είναι όμως σε θέση να διατηρήσει το επίπεδο της διέγερσής του και να την ολοκληρώσει.  

Το τρίτο πρόσωπο σε ένα γάμο: Καταστροφή ή σωτηρία;



Τροφές που νομίζαμε ότι είναι υγιεινές, αλλά μας παχαίνουν

Αν θέλετε να προσέξετε το βάρος σας, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τις παρακάτω τροφές…

Τροφές που νομίζαμε ότι είναι υγιεινές, αλλά μας παχαίνουν

Ναι, όλοι ξέρουμε πως αν ένα φαγητό έχει μέσα ζάχαρη, δεν πρόκειται να μας βοηθήσει να χάσουμε τα περιττά κιλά μας. Υπάρχουν όμως και μερικές τροφές που μας παχαίνουν πιο… ύπουλα. Ποιες είναι αυτές;

Έτοιμη κόκκινη σάλτσα

Ναι, είναι ντομάτες, αλλά οι περισσότερες μορφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν ζάχαρη και πολλές περισσότερες θερμίδες. Συνεπώς, η καλύτερη σας επιλογή είναι να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες, ή - ακόμα καλύτερα - να φτιάχνετε μόνοι σας μια σάλτσα στο σπίτι, με φρέσκες ντομάτες.

Macadamia

Οι ξηροί καρποί είναι σούπερ υγιεινοί, και περιέχουν πολλά αναγκαία θρεπτικά συστατικά - με πολλές όμως θερμίδες. Και τα Macadamia βρίσκονται στο άκρο, με 962 θερμίδες ανά κούπα. Συνεπώς, καταναλώστε τα με πολλή προσοχή.

Καπνιστός σολομός ιχθυοτροφείου

Φαίνεται πως ο σολομός ιχθυοτροφείου περιέχει περισσότερα λιπαρά. Αλλά το χειρότερο είναι οι θερμίδες του καπνιστού σολομού. Συνεπώς, προτιμήστε φρέσκο, και ψήστε τον στο γκριλ.

Τα ναι και τα όχι της διαχείρισης θυμού

Αν έχετε προβλήματα με την διαχείριση θυμού, αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει - και εκείνα που δεν πρέπει - να κάνετε.

Τα ναι και τα όχι της διαχείρισης θυμού

Τα προβλήματα διαχείρισης θυμού είναι σοβαρό ζήτημα, και πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να ελέγξετε τα νεύρα σας, έχουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το πρόβλημα καλύτερα.

Ναι: Να μιλάτε για τα πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς

Αν κάποιο ζήτημα είναι σημαντικό για εσάς, δεν πρέπει να το αφήνετε και να το προσπερνάτε, επειδή τα αισθήματά σας συσσωρεύονται. Και όσο περισσότερο μένει η οργή μέσα μας, τόσο χειρότερο θα είναι το ξέσπασμα.

Όχι: Μην μιλάτε όταν τα πράγματα έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο

Σε πολλές σχέσεις, οι καυγάδες μπορεί να δράσουν ευεργετικά, αλλά είναι λάθος να αποφασίσετε να μιλήσετε όταν νιώθετε πως ήδη είστε θυμωμένοι ή σε ένταση, καθώς δεν θα έχετε απόλυτο έλεγχο αυτών που θα πείτε, και η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει πολύ γρήγορα.

Ναι: Κάντε ένα διάλειμμα

Ζητήστε λίγο χρόνο για να σκεφθείτε το πρόβλημα καλύτερα και να ξεκαθαρίσετε την θέση σας. Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο που χρειάζεται για να επεξεργαστεί την κατάσταση, ώστε να μπορέσετε να βρείτε μια λύση με ψυχραιμία.

Όχι: Στα χτυπήματα “κάτω από την ζώνη”

Που σημαίνει ότι είναι λάθος να ρίχνετε το φταίξιμο, να αλλάζετε τα λόγια του άλλου ατόμου, να βάζετε “ταμπέλες” ή να παριστάνετε τον ψυχαναλυτή. Προφανώς, οποιαδήποτε τακτική που να είναι έστω και στο ελάχιστο απειλητική πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση.

Κάβο Ντόρο / το ναυάγιο του Βρετανικού/ γυναίκα ναυτικός σε τρία ναυάγια



γράφει ο Γιώργος Δαμιανός (πρωτοδημοσιεύτηκε στα περιοδικά: Σκάφος και Yachts motor and sailing)
Κάβο Ντόρο :
Το χρυσό (d’ oro) ή το δύσκολο (duro) ακρωτήρι;
«…  η ετυμολογία του Cavo D’ oro, επειδή φαίνεται να χρυσίζει κατά την ανατολή του ηλίου», πρέπει να θεωρείται αβάσιμη. Αντίθετα, πιο λογικός φαίνεται ο χαρακτηρισμός των Ιταλών ναυτικών: αποκαλούσαν το πέρασμα ως cavoduro (: σκληρό, δύσκολο, ακρωτήρι). Στις μεταγραφές από χάρτη σε χάρτη καθιερώθηκε το πιο «εξωτικό» doro (d’ oro), αντι για το duro.
Η θαλάσσια περιοχή νότια των διαύλων (μπουγάζια) Σουνίου – Μακρονήσου και Μακρονήσου – Κέας ονομάζεται “Kάβο Ντόρο”. Η νότια αλλά και βόρεια περιοχή του διαύλου Μακρόνησος – Κέα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή κατά τη ναυσιπλοΐα, λόγω της διασταύρωσης πορειών με πάρα πολλά διαπλέοντα πλοία με πορεία από Ταίναρο προς Δαρδανέλια και αντίστροφα.
Στην αρχαιότητα το στενό και το ακρωτήρι ονομαζόταν Καφηρέας ή Καθηρέας).
Συγκεκριμένα, Καφηρέας ονομαζόταν η εσχατιά του όρους Όχη (Ν. Εύβοια, προς την πλευρά του Αιγαίου). Για τους ναυτικούς ήταν (και είναι μέχρι και σήμερα) ένα από τα πιο δύσκολα περάσματα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Κατά τη μυθολογία εκεί ναυάγησαν τα πλοία των Ελλήνων που επέστρεφαν από την Τροία. Το ναυάγιο αυτό, πάντα κατά τη μυθολογία, το προκάλεσε ο Ναύπλιος, ο γιος του Ποσειδώνα, ανάβοντας λανθασμένες Φρυκτωρίες και οδηγώντας τους ναυτικούς σε λάθος σημεία, ώστε να ναυαγήσουν. Ο θαλασσοπόρος Ναύπλιος (< Ναυς + πλέω) δεν έκανε μόνο αυτό. Επειδή οργίστηκε με τους Έλληνες, που είχαν λιθοβολήσει τον γιό του, τον Παλαμήδη, πλησίαζε τους εραστές των γυναικών των ηρώων που έλειπαν στον πόλεμο και τους παρακινούσε να σκοτώσουν τους νόμιμους συζύγους
Κατα το Μεσαίωνα το στενό του Κάβο Ντορο ονομαζόταν Ξυλοφάγος, γιατί είχαν συμβεί αμέτρητα ναυάγια (είναι από τις λίγες φορές που οι Έλληνες αναφέρονται αρνητικά προς τη θάλασσα. Τη θάλασσα τη φοβόντουσαν, αφού ήταν υπεύθυνη για χιλιάδες θανάτους, αλλά πάντα αναφερόντουσαν σε αυτή με χαρακτηρισμούς όπως: Θαλασσακι, Θαλασσίτσα, γαλανή, αφέντρα κ.ά.. Ποτέ, όμως, με λέξεις που να θυμίζουν θάνατο).
Πάντως, ο όρος Ξυλοφάγος αντικαταστάθηκε γρήγορα από τον Ιταλικό όρο Cavo doro (χρυσό ακρωτήρι), αν και η σχέση της περιοχής με τον χρυσό είναι αδικαιολόγητη. Η εξήγηση «επειδή φαίνεται να χρυσίζει κατά την ανατολή του ηλίου», πρέπει να θεωρείται αβάσιμη. Αντίθετα, πιο λογικός φαίνεται ο χαρακτηρισμός των Ιταλών ναυτικών: αποκαλούσαν το πέρασμα ως cavoduro (: σκληρό, δύσκολο, ακρωτήρι). Στις μεταγραφές από χάρτη σε χάρτη καθιερώθηκε το πιο «εξωτικό»doro (d’ oro), αντι για το duro.
Στις 20 Mαίου του 1824 ελληνική ναυτική μοίρα από 24 πλοία, με αρχηγούς τους Γ. Σαχτούρη (από την Ύδρα), Γ. Ανδρούτσο (από τις Σπέτσες) και Ν. Αποστόλη (από τα Ψαρά), επιτέθηκε και διέλυσε στον Κάβο Ντόρο τον τουρκικό στόλο, που τον αποτελούσαν 52 πλοία, βυθίζοντας μια φρεγάτα και δύο κορβέτες.
Το ναυάγιο του Βρετανικού

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ


Του Γιάννη Θεοδωρόπουλου.
Ελληνικά η γλώσσα μας, η γλώσσα των προγόνων μας, η γλώσσα η οποία στήριξε τη Φιλοσοφία, τη Ρητορική, την Επιστήμη, τις Τέχνες, τη Δημοκρατία. Η γλώσσα που εξέφρασε τις μύχιες σκέψεις ενός λαού, γέννησε τη διαλογική και οδήγησε σε ένα απόγειο γραμμάτων και τεχνών, τον πολιτισμό των Αρχαίων Ελλήνων, δημιουργώντας φιλοσοφικά ρεύματα, επιστήμες και τέχνες απαράμιλλης πολιτισμικής αξίας, δίνοντας έτσι τα φώτα του πολιτισμού σε όλον τον κόσμο.
Δεν σας κρύβω ότι ως υπάλληλος του ΟΤΕ και δη ηλεκτρονικός αισθάνθηκα την ανάγκη και την υποχρέωση θα έλεγα για περαιτέρω έρευνα του θέματος αυτού. Άλλωστε και τα αντικείμενα του ΟΤΕ είναι η Υψηλή Τεχνολογία ηλεκτρονικών Τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, οι Η/Υ και τα φιλόδοξα προγράμματα αυτών.
Το ενδιαφέρον για την Ελληνική γλώσσα προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών, ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας, δέχονται ως «Νοηματική» γλώσσα μόνο την Ελληνική, όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν «σημειολογικές».
«Νοηματική» είναι η γλώσσα στην οποία το «σημαίνον» και το «σημαινόμενο» έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση, π.χ. Γεωμετρία = γη-μετρώ, προφητεία = προ-φάω, Άνθρωπος = ο αναθρών – οπωπάς, (ο αθρώνον λόγο), τηλέφωνο = μακριά – ομιλώ, τηλεόραση = μακριά βλέπω, μικροκύματα = μικρού μήκους – κύματα. Με άλλα λόγια στην Ελληνική έχουμε σχέση μεταξύ λέξεως και πράγματος, ενώ όλες η άλλες γλώσσες είναι συμβατικές, δηλαδή σημαίνουν κάτι απλώς επειδή έτσι συμφωνήθηκε μεταξύ εκείνων που τη χρησιμοποιούν. 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.....ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ..........ΒΟΤΑΝΑ


Το καλοκαίρι είναι εδώ....Θάλασσα,βουτιές,ηλιοθεραπεία ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Παγωτά και μεζεδάκια πολύ μπροστά από την σκέψη της δίαιτας.........
Σήμερα δεν θα σας πω μεγάλα λόγια χάσιμο βάρους..........,αλλά θα σας βοηθήσω η προσπάθεια που κάνατε όλους τους προηγούμενους μήνες να μην πάει χαμένη....
Oρισμένα βότανα μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους, προσφέροντας μια πρόσθετη ώθηση στο ρυθμό του μεταβολισμού. Aυτό το επιτυγχάνουν χάρη στα ένζυμα και στις βιταμίνες που περιέχουν, τα οποία «ενεργοποιούν» τόσο τα όργανα που επεξεργάζονται το λίπος (π.χ. τη χοληδόχο κύστη, που ρευστοποιεί τα λίπη) όσο και τις απεκκριτικές οδούς του οργανισμού.....
1)ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΑ ΓΛΥΚΑ;; ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΕΙΝΑΙ : Η ΑΨΙΘΙΑ
H αψιθιά φημίζεται για την πλούσια περιεκτικότητά της σε αιθέρια έλαια. Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων (σακχάρων) - γι’ αυτό και ενδείκνυται για όσους έχουν αδυναμία στα γλυκά.
Δοσολογία : Eτοιμάζετε έγχυμα με 1-2 κουταλάκια αψιθιά σε 1 φλιτζάνι νερό.
2)ΕΧΕΤΕ ΒΟΥΛΙΜΙΑ;;ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΣΑΣ;; ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΕΙΝΑΙ : Η ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ & ΤΟ ΤΑΡΑΞΑΚΟ
α)H σπιρουλίνα είναι ένα βότανο των ποταμών και της θάλασσας (καλλιέργειες σπιρουλίνας υπάρχουν στη Bόρεια Eλλάδα). H σπιρουλίνα ενδείκνυται για όσους συνηθίζουν να καταφεύγουν στο φαγητό, όταν δεν έχουν καλή διάθεση. Θα τη βρείτε σε μορφή σκόνης.
Δοσολογία : Διαλύετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη σπιρουλίνας σε 1 ποτήρι νερό ή σε 1 ποτήρι φρέσκο χυμό (π.χ. γκρέιπφρουτ). Aποφύγετε το ρόφημα, επειδή η σπιρουλίνα δεν έχει ευχάριστη γεύση.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : H σπιρουλίνα διατίθεται και σε κάψουλες.
β)Tο ταραξάκο είναι από τα πιο διαδεδομένα βότανα της Eλλάδας, με πολύπλευρη δράση, γι’ αυτό και του έχει αποδοθεί πλήθος χαρακτηρισμών, όπως ταραξάκο «το ιαματικόν», «το θεραπευτικόν», «το καταπληκτικόν», «το μαγικόν». Tο ταραξάκο βοηθά στο μεταβολισμό των σακχάρων και των λιπών - γι’ αυτό και θα μπορούσε να βοηθήσει έναν υπέρβαρο με αυξημένη χοληστερίνη. Eπιπλέον, ρυθμίζει την όρεξη, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος και έχει καταπραϋντική δράση.
Δοσολογία : Eτοιμάζετε έγχυμα με 1-2 κουταλάκια σε 1 φλιτζάνι νερό.

Mooji: Πώς να αντιμετωπίζεις το φόβο



Αν υποφέρεις από το φόβο, προσπάθησε πρώτα να εντοπίσεις το μήνυμα του φόβου, δηλαδή τι είναι αυτό που τον πυροδοτεί. Τι ακριβώς λέει ο φόβος, πώς ξεκινάει και σε τι αναφέρεται;
Μετά αναρωτήσου ποιος είναι αυτός που υποφέρει από το φόβο. Όταν λες «εγώ υποφέρω από το φόβο», σε τι αναφέρεται ακριβώς αυτό το «εγώ»; Προσδιόρισέ το. Είναι το σώμα ή είναι κάτι άλλο;
Και δες επίσης, τι είναι αυτό που παρατηρεί την ύπαρξη του φόβου. Πού είσαι εσύ μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό; Προσπάθησε να εντοπίσεις πιο πολύ τον εαυτό σου όχι σ’ αυτόν που υποφέρει, αλλά σ’ αυτόν που κάνει την παρατήρηση.

Όταν το πολυμηχάνημα βγει εκτός λειτουργίας

Όταν το πολυμηχάνημα βγει εκτός λειτουργίας
Πάλι τρέχεις, πάντα τρέχεις. Όλη σου η μέρα κινείται γύρω από τις υποχρεώσεις σου. Έχεις σε καθημερινή βάση χίλια δυο πράγματα να κάνεις και δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά τα κάνεις από αγγαρεία. Καταλήγεις λοιπόν αργά το βράδυ στο κρεβάτι σου, ίσως και νωρίς το πρωί κάποιες φορές, να σκέφτεσαι πως για άλλη μια μέρα οι 24 ώρες φάνηκαν πολύ λίγες για να προλάβεις όσα πρέπει να ολοκληρώσεις μέσα στη μέρα. Δεν έχεις χρόνο μάτια μου, δεν έχεις χρόνο. Όμως συνεχίζεις το αέναό σου τρέξιμο χωρίς τελικά να καταλαβαίνεις πόσο πολύ σε φθείρει όλο αυτό. Σε πνίγει μια ρουτίνα που εσύ δημιούργησες και σε φορτώνει με αρμοδιότητες που συνεχώς πολλαπλασιάζονται. Και τι κατέληξες να είσαι φίλε μου; Ένα πολυμηχάνημα!
Έχεις να κάνεις δηλαδή τόσα διαφορετικά πράγματα όσα και ένα πολυμηχάνημα και φυσικά δεν μπαίνεις καν στη διαδικασία να πατήσεις και λιγάκι το off γιατί τότε πιστεύεις πως όλες οι δουλειές σου θα πάνε πίσω και η κατάσταση απλώς θα επιδεινωθεί. Άρα δουλεύεις συνεχόμενα και χωρίς σταματημό. Εθίστηκες στο τρέξιμό σου και μοιάζεις πλέον με εκείνα τα φωτοτυπικά μηχανήματα που βγάζουν σαν τρελά φωτοτυπίες. Όμως τα φωτοτυπικά κάποτε σταματούν, έχουν ωράριο λειτουργίας, εσύ;
Εσύ όχι! Και ξέρεις τι γίνεται τότε; Βγαίνεις τελικά εκτός λειτουργίας, σύνδρομο burn-out χαζό μου πολυμηχάνημα. Και τότε όλα γίνονται σαλάτα! Και σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι πως βγαίνουν εκτός προγράμματος οι υποχρεώσεις σου αλλά το θέμα που πρέπει να σε ανησυχεί είναι τι γίνεται με εσένα όταν βγεις εκτός λειτουργίας; Μένεις λοιπόν να κοιτάζεις το ταβάνι και να μην έχεις τη σωματική αλλά ούτε την πνευματική δύναμη να κουνήσεις το μικρό σου δαχτυλάκι, τότε οι υποχρεώσεις σου παύουν να σε νοιάζουν και το κεφάλι σου γεμίζει με ένα τεράστιο κενό, ούτε σκέψεις ούτε άγχος έχεις πια. Το πολυμηχάνημα χάλασε και σίγουρα δε θα πάρει και πολύ καιρό σε εσένα και τους γύρω σου να το συνειδητοποιήσετε, καθώς οι υποχρεώσεις σου θα στοιβάζονται δίπλα σου όπως τα έντυπα που περιμένουν να φωτοτυπηθούν σε ένα φωτοτυπικό που έχει ήδη χαλάσει.

Είμαστε πιόνια σε ένα παιχνίδι που ελάχιστοι γνωρίζουν τους κανόνες

Είμαστε πιόνια σε ένα παιχνίδι που ελάχιστοι γνωρίζουν τους κανόνες
Στρατεύματα στη Συρία ξένων κατακτητών και ένας εμφύλιος που εν τέλει αναρωτιέται κανείς κατά πόσο ήταν εγχώρια τα συμφέροντα. Ρώσοι, Αμερικάνοι, Γάλλοι και άλλοι χίλια δύο κράτη σπεύδουν να βοηθήσουν τάχα μου από την απειλή των τζιχαντιστών. Μια απειλή εμφανής στο γυμνό μάτι και άλλη μια που χρειάζεται μυαλό για να γίνει αντιληπτή.
Στρατιώτες για μιαν πατρίδα, εξαιτίας συμφωνιών μεμονωμένων ανδρών, οι οποίοι σε τελικό στάδιο κάθε άλλο παρά για την πατρίδα τους ενδιαφέρονται, βρίσκονται στο έλεος του πολέμου. Άμαχος πληθυσμός ή οι λεγόμενες «παράπλευρες απώλειες» και στρατιώτες νεκροί κείτονται στα εδάφη αυτών των χωρών.
Πολλές φορές φτάνεις στο σημείο να λες ηλίθιους τους εξτρεμιστές. Προκαλούν το θάνατο αθώων ανθρώπων. Άμαχου πληθυσμού. Ενός πληθυσμού που δεν αντιπροσωπεύει ούτε το 1/3 από τους νεκρούς που απαριθμείς στη Συρία και που μέτρησαν στο Ιράκ και στο Βιετνάμ χρόνια πριν. Είναι ηλίθιοι λοιπόν, διότι με την παρέμβασή μας τόσα χρόνια τους στερήσαμε κάθε δικαίωμα στην παιδεία.
Ο θάνατος είναι καταδικαστέος όπου και εάν υφίσταται. Δίπλα σου ή μακριά σου. Όποιος δεν έχει τους ηθικούς φραγμούς να σκοτώσει τον αλλόθρησκό και τον αλλοεθνή, αντίστοιχα θα τους αναιρέσει και σε όποιον βρεθεί εμπόδια στα σχέδια του. Είτε είναι Έλληνας, είτε είναι ξένος.
Μέσα σε όλο το αίμα που χύνεται, στην απώλεια που βιώνουν οι συγγενείς και τον φόβο όλων των υπολοίπων, ορισμένοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Είτε είναι άμυαλοι εθνικιστές είτε εταιρίες όπλων. Όταν μία χώρα γκρεμίζεται από βομβαρδισμούς, πολλές θα προσπαθήσουν να την ανοικοδομήσουν και σίγουρα όχι από την καλή τους την καρδιά.
Δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά πιόνια σε ένα παιχνίδι που ελάχιστοι γνωρίζουν τους κανόνες. Ακόμη πιο λίγοι γνωρίζουν την ίδια του την ύπαρξη. Δεν πεθαίνουν άμαχοι, στρατιώτες, βομβιστές αυτοκτονίας. Άνθρωποι πεθαίνουν. Είτε λόγω έλλειψης παιδείας, είτε μιας «ατυχούς» συγκυρίας. Αλλά δεν παύουν να είναι άνθρωποι.
Αντιδρούμε για όλα αυτά, κατηγορούμε τους υπαίτιους του θανάτου αλλά αφήνουμε ανελέητους αυτούς που δημιουργούν αυτήν την κατάσταση. Τα Ηνωμένα Έθνη διακηρύσσουν ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να επιτεθεί σε μιαν άλλη, παρά μόνο όταν η ίδια δέχεται επίθεση. Πότε δέχτηκε επίθεση η Αμερική από τη Συρία και πότε από το Βιετνάμ;

Το κάλιο και η σημασία του στον οργανισμό. Απαραίτητο για την μείωση της πίεσης, για την πρόληψη εγκεφαλικών αλλά και για την οστεοπόρωση. Τροφές που περιέχουν νάτριο και κάλιο.


της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος
Το κάλιο είναι μεταλλικό στοιχείο με πολλούς σημαντικούς ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ιδιότητες του καλίου και η σημασία του για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού είναι μεγάλη. Είναι το τρίτο πιο βασικό μέταλλο στον οργανισμό μας και παίζει κυρίαρχο ρόλο στην υγεία μας, όπως στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.
Το κάλιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό, βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας υγρών και επιτρέπει στα νεύρα και στους μύες να λειτουργούν σωστά. Τα επίπεδα του διατηρούνται φυσιολογικά όταν υπάρχει ισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν κάλιο και της αποβολής της περίσσειας καλίου με τα ούρα. Το κάλιο είναι το κύριο ενδοκυττάριο κατιόν. Το 90% του ολικού καλίου του σώματος είναι ενδοκυττάριο και μόνο το 2% είναι εξωκυττάριο. Τα φυσιολογικά άτομα διατηρούν το ισοζύγιο καλίου εκκρίνοντας ημερησίως ένα ποσό καλίου ίσο με το ποσό που προσλαμβάνεται με την τροφή εκτός από ένα μικρό ποσοστό που απομακρύνεται με τα κόπρανα και τον ιδρώτα. Η ρύθμιση της συγκέντρωσης καλίου στον ορό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω των νεφρών. Η αλδοστερόνη και σε μικρότερο βαθμό τα γλυκοκορτικοειδή αυξάνουν την απέκκριση καλίου από τους νεφρούς.
Η επαναρρόφηση νατρίου από τους νεφρούς συνδυάζεται με αυξημένη απώλεια καλίου. Η αλκάλωση αυξάνει την είσοδο του καλίου στα κύτταρα και συνεπώς προκαλεί υποκαλιαιμία. Η οξέωση αντίθετα αυξάνει την έξοδο καλίου από τα κύτταρα και συνεπώς προκαλεί υπερκαλιαιμία. Τα επίπεδα καλίου θα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά σε ασθενείς με ουραιμία, νόσο του Addison, εμετούς, διάρροια και σε ασθενείς που λαμβάνουν διουρητικά και στεροειδή ή διγοξίνη. Ψευδώς υψηλές τιμές καλίου στον ορό παρατηρούνται μετά από παρατεταμένη χρήση ελαστικής περιχειρίδας κατά την αιμοληψία όπως επίσης και από αιμόλυση.

Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΥΠΕΡΑΝΔΡΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ



«Οι δυσάρεστες επιπτώσεις του ανδρικού ιδεώδους είναι αρκετά σοβαρές για τους περισσότερους άνδρες οι οποίοι αποκλίνουν από το μυθικό κανόνα της επιτυχίας, της δύναμης, της κυριαρχίας και της σωματικής ρώμης. Προάγοντας αυτή την απρόσιτη εικόνα του ανδρισμού, καταλήγουν σε μια οδυνηρή κρίση συνείδησης: ότι είναι ατελείς άνδρες.

Για να αντισταθούν στο μόνιμο αίσθημα ανασφάλειας, ορισμένοι άνδρες πιστεύουν πως ανακάλυψαν το φάρμακο στην επίδειξη υπερανδρισμού. Στην πραγματικότητα βρίσκονται δέσμιοι μιας ιδεοληπτικής και ψυχαναγκαστικής αρρενωπότητας, που δεν τους αφήνει ποτέ ήσυχους. Αντίθετα, γίνεται πηγή αυτοκαταστροφής και επιθετικότητας εναντίον όλων όσων απειλούν να προκαλέσουν την πτώση του προσωπείου[1]»...

Τότε αρχίζουν έναν απελπισμένο αγώνα να χτίσουν γύρω τους τείχη. Γίνονται οι έφηβοι που μιλούν στους φίλους τους για τα πιο συνηθισμένα πράγματα με βρισιές προσπαθώντας απεγνωσμένα να μη δείξουν συναισθήματα, οι νέοι που πειράζουν διαρκώς τις κοπέλες και εκφράζονται χυδαία γι’ αυτές, οι σύζυγοι που δε μιλούν πολύ και «το παίζουν» σκληροί στις γυναίκες τους, οι άνδρες που υιοθετούν καταναλωτικά πρότυπα τα οποία ενισχύουν τη δήθεν ανδρική εικόνα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο στρατό η σκληρή, «αντρίκια», και ενίοτε απάνθρωπη, συμπεριφορά φθάνει στο αποκορύφωμα, διότι εκεί κορυφώνεται το ομοφυλόφιλο άγχος από τη στενή και μακριά συμβίωση.

«Ορισμένα είδη συμπεριφορών υπερανδρισμού είναι εκδήλωση της ανδρικής ανασφάλειας για την ταυτότητα ρόλου του φύλου του. Ένας άνδρας με μια ανασφαλή τέτοια ταυτότητα βαθιά μέσα του ενδέχεται να την αντισταθμίζει αναπτύσσοντας χαρακτηριστικά τα οποία σε επιφανειακό επίπεδο διαβεβαιώνουν τον ίδιο και τους άλλους για τον ανδρισμό του. Η υπόθεση αυτή έχει βρει εφαρμογή σε συμπεριφορές βίας και εγκληματικότητας, σε συντηρητικές και αυταρχικές κοινωνικές στάσεις και στη σωματοδόμηση (bodybuilding)[2]».

Δεν υπήρχε καμιά ελπίδα να ανακτήσει την ελευθερία της

post-266b

Θα μπορούσες μήπως να βρεις κάποια πόλη σε περισσότερο άθλια κατάσταση από την πόλη των Αθηνών, όταν την είχαν κατακερματίσει οι τριάντα τύραννοι; Είχαν εκτελέσει δεκατρείς χιλιάδες πολίτες, τους αρίστους, και δεν επρόκειτο βέβαια γι’ αυτόν το λόγο να σταματήσουν, αλλά η ίδια η ωμότητά τους έτρεφε τη φλόγα αναπαραγωγής της. Στην πόλη όπου υπήρχε ο Άρειος Πάγος, ένα δικαστήριο θεοσεβέστατο, μία σύγκλητος και μία λαϊκή συνέλευση παρόμοια με τη σύγκλητο, εκεί μαζευόταν κάθε μέρα μια θλιβερή σύναξη δημίων, και το δύστυχο το βουλευτήριο είχε καταντήσει ασφυκτικά στενό από την πληθώρα των τυράννων!
Θα μπορούσε ποτέ αυτή η πόλη να βρει τη γαλήνη της, τη στιγμή που υπήρχαν σ’ αυτήν τόσοι τύραννοι όσοι και δορυφόροι; Δεν υπήρχε καμιά ελπίδα να ανακτήσει την ελευθερία της, ούτε και υπήρχε έδαφος για να της προσφέρει κανείς οποιαδήποτε βοήθεια μπροστά σε μια πανίσχυρη δύναμη καθαρμάτων.

Γιατί πως θα μπορούσαν να εμφανιστούν τόσοι Αρμόδιοι στη δύστυχη πολιτεία; Ο Σωκράτης όμως βρισκόταν τότε ανάμεσά τους και παρηγορούσε τους ταγούς της πόλης, που πενθούσαν, εμψύχωνε αυτούς που είχαν απελπιστεί για την τύχη του κράτους, κατηγορούσε τους πλούσιους, που έτρεμαν για τα αγαθά τους, προβάλλοντας μια όψιμη μεταμέλεια για την ολέθρια απληστία τους, ενώ σ’ αυτούς που θα ήθελαν να τον μιμηθούν πρόσφερε το μεγάλο του παράδειγμα, καθώς βάδιζε, ελεύθερος αυτός, ανάμεσα σε τριάντα τυράννους.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα