Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και η υγεία



Όλοι, λίγο – πολύ, γνωρίζετε πως το κάπνισμα βλάπτει την υγεία, τόσο τους πνεύμονες, όσο και την καρδιά.
Πολλοί από εσάς έχετε αντικαταστήσει το κάπνισμα του τσιγάρου με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, πιστεύοντας πως αυτό δεν επηρεάζει την υγεία σας. Τα πράγματα δεν είναι, όμως, δυστυχώς έτσι, όπως σας έχω ξαναπεί.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως όσον αφορά την καρδιά, το συνεχές κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, έχει εξ ίσου βλαβερή επίδραση επάνω στη  λειτουργία
της, όπως και το κανονικό τσιγάρο… Αυξάνει αυτό, τόσο τον καρδιακό ρυθμό, όσο και την αρτηριακή πίεση, συστολική και διαστολική. Η διαταραχή της καρδιακής λειτουργίας που παρατηρήθηκε στην έρευνα αυτή είναι όμοια με αυτή που οδηγεί στα εμφράγματα και τους αιφνίδιους θανάτους.

Η έρευνα δεν αφορούσε μεγάλο αριθμό ατόμων και δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί ποιο ακριβώς συστατικό των ηλεκτρονικών τσιγάρων ευθύνεται για αυτές τις επιδράσεις, γι αυτό και οι έρευνες θα συνεχιστούν. Ωστόσο καλό είναι οι καπνιστές των ηλεκτρονικών τσιγάρων να γνωρίζουν και να μην επαναπαύονται. 

Το θέατρο της ζωής (απόψεις...)


Σκεφτήκατε ποτέ πως μπορεί η ζωή μας να μην είναι παρά μία θεατρική παράσταση καλά στημένη από εμάς τους ίδιους προκειμένου να κατανοήσουμε την
"Αλήθεια"  μας και την ενότητα με την "Πηγή" μας;

Σκεφτήκατε ποτέ πως τα πρόσωπα που έχετε γύρω σας και ταλαιπωρούνται για τον ένα ή άλλο λόγο ή σας ταλαιπωρούν με τον ένα ή άλλο τρόπο παίζουν ρόλους που εσείς τους έχετε αναθέσει προκειμένου να κατανοήσετε τα πιο πάνω;

Μία τέτοια αναλαμπή σκέψης… είχα πριν λίγες ημέρες, που αφορούσε τη σχέση μου με το παιδί μου  και για άλλη μια φορά συνειδητοποίησα το μεγαλείο αυτού του τόσο πολύπλοκου θαύματος που ονομάζουμε «ζωή»…

Όσο πιο πολύ το συνειδητοποιεί κάποιος, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη που αισθάνεται για τον «εαυτό» και τους γύρω του.

Επιλέγουμε τους ρόλους των ατόμων που συναναστρεφόμαστε… Μα φυσικά, έχουν κάνει και εκείνοι τις αντίστοιχες επιλογές τους. Δεν γίνεται τίποτα χωρίς την ατομική βούληση… Οι ρόλοι συμφωνούνται, γι αυτό και παίζονται τόσο φυσικά. Ο καθένας μέσα από αυτή την διασύνδεση βιώνει το δικό του μάθημα και παίρνει αυτό που χρειάζεται για να προχωρήσει σε κάποιο επόμενο επίπεδο επίγνωσης… Ταλαίπωροι και ταλαιπωρούμενοι δεν είναι παρά ρόλοι που επιλέγουμε για την πνευματική μας πρόοδο !

Η κατανόηση των πιο πάνω, λύνει τα μάγια…  τελειώνουν οι ταλαιπωρίες και αρχίζουν τα θαύματα…

Κερδίζοντας τον πόλεμο: Πως να πείσετε τα παιδιά σας να φάνε περισσότερα λαχανικά

asasasas

Το να συνηθίσουν τα παιδιά να τρώνε τα λαχανικά τους, ίσως να μην είναι μια ατελείωτη μάχη, εάν οι γονείς ακολουθήσουν κάποιες βασιζόμενες σε έρευνες οδηγίες από το πανεπιστήμιο του Κάνσας.
Έρευνα σε ποντίκια κατά την περίοδο εγκυμοσύνης τους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διατροφικές συνήθειες και οι γευστικές προτιμήσεις των απογόνων τους αρχίζουν να διαμορφώνονται ενώ είναι ακόμη στη μήτρα.
Μελέτες έδειξαν, ότι οι έγκυες γυναίκες που τρώνε περισσότερες τροφές με πικρά πολυφαινολικά, όπως το κατσαρό λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, αποκτούν παιδιά που είναι πιο δεκτικά σε αυτά όταν τα δοκιμάσουν για πρώτη φορά. Ο Rosenkranz (καθηγητής διατροφής στο πανεπιστήμιο του Κάνσας) υποστηρίζει ότι: «Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το έμβρυο και στη συνέχεια το νεογνό υιοθετεί κάποιες πληροφορίες για τον έξω κόσμο, έτσι οι μητέρες μπορούν να θέσουν το επίπεδο για το τι θα θέλουν να φάνε τα παιδιά τους πριν καν ακόμη γεννηθούν».
Τα βρέφη μπορούν να μάθουν μέσα από την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε τροφές και την διατροφική ποικιλία. Έτσι, προτείνεται οι γονείς να εστιάζονται περισσότερο στην προθυμία του παιδιού να καταναλώνει τρόφιμα αντί να στηρίζονται στις γκριμάτσες του προσώπου που δίνει όταν τρώει. Για παράδειγμα, ορισμένα βρέφη μπορεί να αποδοκιμάζουν τα λαχανικά με πικρή γεύση, αλλά αν εξακολουθούν να εκτίθενται σε αυτήν την τροφή, η επιθυμία τους μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Ο Τραμπ εκτός Μάτριξ…

Trump-901x500.jpg

Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει σε παγκόσμια σχεδόν κλίμακα, η λάθος επένδυση σε λάθος καβαλάρη και άλογο…

Η προεκλογική κούρσα  στις ΗΠΑ μπορεί να τέλειωσε, επίσημα, αλλά ανεπίσημα συνεχίζεται διαιρώντας ένα έθνος, αλλά κι έναν πλανήτη στα δυο, με μια μικρή μειοψηφία, όπως πάντα, στο περιθώριο, να χαζεύει τις υποτιθέμενες αντίπαλες παρατάξεις και τάσεις.
Οι Αμερικάνοι επέλεξαν, ή έτσι νομίζουν ότι έκαναν οι ίδιοι, έναν πρόεδρο κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά τέλειο φίλο των Σιωνιστών του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Στην ουσία άλλαξαν λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Για την ακρίβεια, τον ίδιο λύκο διάλεξαν, με άλλη τριχιά, μα με το ίδιο χούι: να καταβροχθίζει πρόβατα.
Και λες… πως γίνεται κι εκεί, κι εδώ και παντού, το έργο να επαναλαμβάνεται και παρά ταύτα ακόμα να την πατάει ο κόσμος; Να ποντάρει όλες τις ελπίδες του σε ψοφίμι στην κούρσα; Θα μου πείτε εύλογα, άμα τρέχουν δυο ψοφίμια, ή μόνο ψοφίμια, τι να κάνεις;
Σκέφτεσαι. Σκέφτεσαι γιατί να είμαι πάντα εγώ ο θεατής σε μια στημένη κούρσα στον ιππόδρομο και να ποντάρω όλες μου τις ελπίδες, μέχρι εξαντλήσεως;
Γιατί πρέπει να κάθομαι να βλέπω τα ντοπαρισμένα άλογα να τρέχουν καθοδηγούμενα από “μικρούς” καβαλάρηδες και να ουρλιάζω τα σωθικά μου για το ποιο θα βγει πρώτο;
Γιατί; Γιατί…

Ζωντανὸς μεῖνε…

Ζωντανὸς μεῖνε...Ὄχι εἰς βάρος τῶν ἄλλων.
Ὄχι λάθρα.
Ὄχι δολίως.
Ὄχι φοβισμένα.
Ὄχι μουδιασμένα.
Ὄχι ἀμφισβητώντας.
Μεῖνε ζωντανός.
Ζωντανὸς σημαίνει δραστήριος.
Ζωνταντὸς σημαίνει σκεπτόμενος.
Ζωνταντὸς σημαίνει δίκαιος.
Ζωντανὸς σημαίνει ὀνειροδόμος.
Ζωντανὸς σημαίνει Ἄνθρωπος.
Ζωντανὸς σημαίνει Ἐλευθέρως ἀντιλαμβανόμενος.

Tροφές που δεν πρέπει να καταναλώνουμε ωμές

rawmilkromanou.jpg

Όλοι ξέρουμε πως το να καταναλώνουμε ωμό κρέας και κοτόπουλο είναι επικίνδυνο. Eπίσης, η μητέρα σας δεν σας άφηνε ποτέ όταν ήσασταν παιδιά να τρώτε τη ζύμη από το γλυκό που ετοίμαζε παρόλο που μύριζε τόσο ωραία... Υπάρχουν ωστόσο κι άλλες τροφές που δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε ωμές. Ανακαλύψτε τις! 
Πατάτες

Η ωμή πατάτα σε ένα φαγητό είναι κάτι που δεν μας αρέσει, αλλά και κάτι που δεν πρέπει να μας αρέσει. Το μη μαγειρεμένο άμυλο της πατάτας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πέψη, αέρια και τυμπανισμό. Για μεγαλύτερα οφέλη και μικρότερο κίνδυνο ψήστε τις πατάτες, κάντε τις στον ατμό, σοτάρετέ τις ή μαγειρέψτε τις. Και αποφύγετε τις πράσινες πατάτες, γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα της δηλητηριώδους τοξίνης σολανίνης, που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ναυτία, ακόμη κι όταν καταναλωθεί σε μικρές δόσεις.
Λαχανάκια

Mην καταναλώνετε ωμά τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, τα γογγύλια, το νεροκάρδαμο, τα ραπανάκια, η ρόκα και το κουνουπίδι. Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να τα μαγειρεύουμε, είναι επειδή το μαγείρεμα κάνει τα σάκχαρα που περιέχουν πιο εύπεπτα.
Επίσης, σε αυτά μπορεί να βρίσκονται επικίνδυνα βακτήρια, όπως σαλμονέλα, E. coli και λιστέρια, για αυτό και είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους, από τα μικρά παιδιά, τις εγκύους, τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους.

«Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι». Ήταν πράγματι σχιζοφρενής;

Αποτέλεσμα εικόνας για «Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι». Ήταν πράγματι σχιζοφρενής;

Ένα από τα προβλήματα που ταλανίζουν τους ψυχικά ασθενείς στη σύγχρονη κοινωνία πέρα από την άγνοια του περίγυρου και την κακή χρήση των διαθέσιμων ψυχικών υπηρεσιών είναι ο στιγματισμός. Αυτά τα άτομα αποτελούν θύματα των στερεοτύπων που γεννούνται και αναπαράγονται καθημερινά στον κόσμο μας. Με μια πρώτη ματιά, μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει το πρόβλημα του στιγματισμού αποδίδοντάς του πιθανώς ελάχιστη ισχύ. Αυτό που οφείλουμε, όμως, να αντιληφθούμε είναι ότι τα στερεότυπα δημιουργούν έναν κόσμο στον οποίο ο ασθενής ζει με την ψυχική του ασθένεια, μόνος και απομακρυσμένος από τους υπόλοιπους, καθώς αποτελεί συνεχή κίνδυνο για αυτούς. Έχοντας στο μυαλό του ότι είναι επικίνδυνος είναι πιθανότερο να ταυτιστεί με το ρόλο που του αποδίδουν και, πράγματι, να οδηγηθεί στην εγκληματική πράξη.
Αναμφισβήτητα τα ΜΜΕ αποτελούν πηγή διαστρέβλωσης της κοινής γνώμης, καθώς διαθέτουν τεράστια δύναμη και μπορούν να δημιουργούν αναπαραστάσεις. Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι φορές που παράγουν και αναπαράγουν στερεότυπα με την προβολή επιλεγμένων προγραμμάτων. Έν χαρακτηριστικό παράδειγμα προβολής και αναπαραγωγής στερεοτύπων από τα ΜΜΕ είναι ότι οι πάσης φύσεως αποκλίνοντες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστούν ως αδικαιολόγητα βίαιοι. Τι εννοούμε όμως με αυτό;
Από την ανάλυση περιεχομένου του συνόλου των τηλεοπτικών προγραμμάτων που έχει γίνει, βρέθηκε ότι υπάρχει μια κοινωνική διαφοροποίηση της προβαλλόμενης βίας. Με άλλα λόγια, οι ψυχικά ασθενείς τείνουν να είναι πιο βίαιοι, γεγονός που αποδίδεται στην ψυχική τους ασθένεια. Έτσι, όταν τα άτομα με ψυχικές ασθένειες εμφανίζονται συχνότερα ως επιθετικά και βίαια, έχουμε ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την καλλιέργεια ανάλογων στερεοτύπων που αφορούν τη στενή σύνδεση της εγκληματικότητας με την ψυχική ασθένεια.

Η Ιστορία ενός ανθρώπου

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Ιστορία ενός ανθρώπου Γκαραβέλας χρήστος
Αυτή είναι η Ιστορία ενός ανθρώπου
που έναν ουρανοξύστη αποφάσισε να πηδήξει
και καθώς ο αέρας το προσωπό του χτύπαγε
και μαζί με τα σύννεφα ανακατεύτηκε
όλη του την ζωή άρχισε να ανακαλεί
πως όλα τα χρόνια
την χαμογελαστή του μάσκα
και την στολή της βαρβαρότητας φορούσε
πως είχε διαλέξει μέσ’τις φλόγες να ζει
Απο κάτω ακριβώς
χιλιάδες μικρές τελίτσες
συννέχιζαν τις ζωές τους
φορούσαν και αυτοί
τις μάσκες και τις στολές τους
και με κάθε τους βήμα
φωτιά τους ακολουθούσε
τα μάτια τους καρφωμένα μπροστά
συνδεδεμένα με καλώδια
που μέχρι το κέντρο του κόσμου έφταναν

Τίποτα δεν αλλάζει μέχρι να αλλάξουμε εμείς


Οι έρευνες έχουν δείξει εδώ και δεκαετίες ότι το στρες μάς κάνει πιο ευπαθείς σε αρρώστιες. Παρ' όλα αυτά, συχνά μιλάμε για το στρες σαν να είναι κάτι που μας "συμβαίνει".
Η γνωστή κλίμακα στρες Χολμς και Ράχε, από τη δεκαετία του 1960, δείχνει ότι γεγονότα όπως η μετακόμιση, το διαζύγιο, ο γάμος ή η απόκτηση παιδιού προκαλούν από μόνα τους στρες με έναν πολύ προβλέψιμο τρόπο. Η νέα βιολογία όμως δείχνει καθαρά ότι το στρες είναι κάτι που προκαλούμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας - μέσα από τις αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις μας, καθώς και μέσα από τις επιλογές μας.
Μπορούμε να μετατρέψουμε σχεδόν οποιοδήποτε γεγονός σε κωμωδία ή τραγωδία, ανάλογα με τον τρόπο που το αντιλαμβανόμαστε και το χειριζόμαστε. Ένα διαζύγιο μπορεί να δημιουργήσει αμοιβαία ανακούφιση, καθώς η σχέση χαλαρώνει και παίρνει μια πιο γνήσια φιλική μορφή, απαλλάσσοντας τα παιδιά από την ένταση και επιτρέποντας στους γονείς να εξελιχθούν με νέους τρόπους. Ή αλλιώς, οι εντάσεις του γάμου μπορεί να συνεχιστούν και μετά το διαζύγιο, με χρόνιες συγκρούσεις για τα χρήματα και τα παιδιά, καθώς και με τη διατήρηση αισθημάτων μνησικακίας, ενοχής και εξάρτησης.
Παρόμοια, η απόκτηση ενός παιδιού μπορεί να είναι είτε μια ανεκτίμητη χαρά είτε μια άθλια φυλακή. Η μετακόμιση μπορεί είτε να είναι εύκολη και ευχάριστη, είτε να συνεπάγεται μήνες ή και χρόνια ταλαιπωρίας καθώς ψάχνουμε για σπίτι, καθαρίζουμε τα περιττά πράγματα που έχουμε μαζέψει και κάνουμε εξαντλητικές ανακαινίσεις.

Γιατί οι άνθρωποι παραμένουν σε προβληματικές και μη υγιείς σχέσεις


Οι συμβατικές σχέσεις στηρίζονται στην ίδια αντίληψη του κόσμου με εκείνη της συμβατικής ιατρικής. Όπως η ιατρική προσπαθεί να ελέγξει το σώμα από έξω προς τα μέσα, έτσι και οι γαμήλιοι όρκοι και οι οικογενειακοί δεσμοί χρησιμοποιούνται συχνά για τον έλεγχο των άλλων: "Αν κάνεις αυτό που με βολεύει, θα είμαι ευτυχισμένος".
Οι άνθρωποι ενδίδουν σε συμπεριφορές συμβιβασμού και θυσίας, προσποιούνται ότι συμφωνούν και συρρικνώνουν τον εαυτό τους για να τον προσαρμόσουν στη σχέση ή λένε στον εαυτό τους ότι ο γάμος είναι δύσκολος και πρέπει να τον υπομείνουν. Όσο περισσότερο παραμένουν σε τέτοιες συμβατικές σχέσεις τόσο πιο πολύ ενισχύονται αυτές οι συνήθειες - και μπορεί να παραμείνουν κολλημένοι και παγωμένοι για δεκαετίες. Τα ψυχικά ή σωματικά προβλήματα υγείας γίνονται αναπόφευκτα.
Γιατί οι άνθρωποι παραμένουν σε μη υγιείς σχέσεις, που ενεργοποιούν συνεχώς την αντίδραση μάχης ή φυγής ή παγώματος και δεν τους επιτρέπουν ποτέ να ηρεμήσουν αληθινά και να είναι ο εαυτός τους; Επειδή έχουν αποκοιμηθεί. Έχουν επιλέξει ένα σύντροφο με τον οποίο μπορούν να αναπαράγουν τα γνωστά μοτίβα και να παίζουν ξανά τους ρόλους των παιδικών τους χρόνων - που μπορεί να χαρακτηρίζονταν από κακοποίηση, παραμέληση, εγκατάλειψη, επικρίσεις, συμπεριφορές μάρτυρα, απόσταση, ανασφάλεια ή φόβο. Μπορεί να είναι επώδυνο, αλλά ταιριάζει με τη νευροχημική κατάσταση του στρες που επικρατεί συστηματικά στον οργανισμό τους. Τους είναι οικείο, κι έτσι επαναλαμβάνουν συστηματικά τα οικογενειακά τους μοτίβα.

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για να χάσεις βάρος!

Τα τελευταία χρόνια, έρευνες από επιστήμονες έχουν δείξει ότι υπάρχουν και άλλες στατηγικές για να αδυνατίσει κάποιος, κάποιες φορές πιο εύκολες και κυρίως πιο αποτελεσματικές.



Κάθε μέρα έχουμε ένα ενεργειακό budget που μπορούμε να ξοδέψουμε σε τροφές. Θέλουμε να επιλέγουμε τροφές που θα είναι φτωχές σε ενέργεια αλλά πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά, πλήρη σιτηρά και όσπρια.
Εάν ξοδέψεις τον ενεργειακό σου προϋπολογισμό σε αυτές τις υγιεινές τροφές θα μπορείς να τρως μεγαλύτερες και πιο χορταστικές μερίδες,συγκριτικά με τις μικρότερες μερίδες από τροφές με πολλή ενέργεια όπως λιπαρά, τηγανητά και γλυκά.

ΤΙ ΝΑ ΤΡΩΣ

  • Σκούρα φυλλώδη λαχανικά – μπρόκολο, σπανάκι, kale, σέσκουλα, μαρούλι, νεροκάρδαμο.
  • Μη αμυλούχα λαχανικά – πιπεριές, αγκινάρες, σπαράγγια, φασόλια και φύτρες φασολιών, παντζάρια, λαχανάκια Βρυξελλών, σκούρα φυλλώδη λαχανικά, καρότα, μπρόκολο, μελιτζάνες, μανιτάρια, κρεμμύδια, κολοκυθάκια, ντομάτες.
  • Φρούτα – φρούτα του δάσους, μπανάνες, αβοκάντο, μήλα, ακτινίδια, εσπεριδοειδή, πεπόνι κ.λπ.
  • Πλήρη σιτηρά – καστανό και άγριο ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά και φρυγανιές ολικής αλέσεως, κριθάρι, φαγόπυρο, πλιγούρι, κινόα, κεχρί, βρόμη, ποπκόρν.
  • Όσπρια – ρεβίθια, φακές, όλα τα είδη φασολιών, φασόλια σόγιας, tofu
  • Πρωτεΐνη και άπαχο κρέας – κοτόπουλο, άπαχο βοδινό, ψάρι, θαλασσινά, αβγά, tofu, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια

Τεράστια η διαφορά μεταξύ του θέλω και του δεσμεύομαι!


theloτου Γιάννη Α. Αραχωβίτη
New habits expert- Success Mentor
«Όπως κάνεις κάτι, κάπως έτσι κάνεις τα πάντα.»- Χαρβ Έκερ
Πολλοί άνθρωποι λένε ότι είναι αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι στους σκοπούς τους, στην πρόοδό τους.
Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις απλώς ..ενδιαφέρονται. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν πετυχαίνουν και δεν πραγματοποιούν τα όνειρά τους.
Το να είσαι δεσμευμένος, αφοσιωμένος σε αυτό που θέλεις να κάνεις σημαίνει να αφιερώνεις χρόνο, ενέργεια και προσπάθεια, και μάλιστα σε μεγάλη ένταση, ποιότητα και ποσότητα.

Η προσπάθεια βελτίωσής σου πρέπει να είναι συνεχής και συστηματική διαδικασία. Δεν είναι ούτε τυχαία , ούτε συμπτωματική ή περιστασιακή.
Το να δείχνεις κάποιο ενδιαφέρον, μπορεί να σε ωθήσει να ξεκινήσεις κάτι, αλλά στο πρώτο ή δεύτερο εμπόδιο τα παρατάς ή παρασύρεσαι σε κάτι πιο εύκολο και ευχάριστο. Και έτσι καταλήγεις να έχεις πολλές ημιτελείς προσπάθειες και ατελείωτα εγχειρήματα.
Και αυτό επαναλαμβάνεται, γιατί αυτός είναι ο συνήθης εαυτός σου. Όπως κάνεις κάτι, κάπως έτσι κάνεις τα πάντα. Είμαστε αυτό που συνήθως κάνουμε (Αριστοτέλης). Και το κάνουμε έτσι, επειδή είμαστε έτσι. Ακόμη και στα καθημερινά πεζά πράγματα.
Θα δεις διαδικασίες, συνήθειες συμπεριφορές, που να επαναλαμβάνονται, ξανά και ξανά.
Πώς μπορούμε να το αλλάξουμε; Μα με το να το αντιληφθούμε και να αποφασίσουμε, να δεσμευτούμε να το αλλάξουμε. Αν απλώς το θέλουμε, αν απλώς μας ενδιαφέρει, δεν θα πάμε μακριά. Γιατί; Μα γιατί δεν το έχουμε πάρει απόφαση να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Αν δεν συμβεί αυτό, θα ξεκινάμε κάτι, θα πηγαίνουμε μερικά μέτρα και μετά θα πισωγυρίζουμε στο πρώτο φύσημα του αέρα.

Ομορφιά!… Ποιητών Έμπνευση!

artistic_flowers_artwork_blue_rose_background_style_1366x768_38213.jpg
Γράφει η Βασιλική Κριεκούκη
Δύο πράγματα μπορούν να αλλάξουν έναν άνθρωπο!
Η ομορφιά και ο πόνος.
Το ένα σας αγγίζει ακόμα και τούτη τη στιγμή και το άλλο  ίσως και να το έχετε ξεχάσει…
Τον πόνο όλοι τον έχουμε γνωρίσει. Μας έχει σημαδέψει, μας έχει καθορίσει και στον κάθε ένα έχει αφήσει κάτι διαφορετικό.
Την αληθινή ομορφιά όμως την έχουμε ξεχάσει… και είναι τόσο σημαντική…
Ακόμα και σαν λέξη μοιάζει να δείχνει την ολοκληρωμένη μορφή (ο-μορφή). Σαν να σε οδηγεί στον κύκλο που είναι ένα τέλειο γεωμετρικό σχήμα. Τόσο τέλειος που μοιάζει άσπιλος και αμόλυντος. Άλλωστε οι αρχαίοι Έλληνες το ήξεραν καλά γι’ αυτό και την προσφωνούσαν ως ευμορφία και κάλλος.
Όταν ήμασταν μικροί ακούγαμε συχνά ότι είμαστε όμορφοι, μεγαλώνοντας το ξεχάσαμε γιατί δεν μας έμαθαν να το αναγνωρίζουμε και να το λέμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας. Ίσως επειδή δεν μας έμαθαν πώς να αναγνωρίσουμε, πώς να ψάχνουμε και πώς να ανακαλύπτουμε την ομορφιά στην ουσία της.

Τεντ Τσιανγκ (Ted Chiang), Ο Προβλεπτής (τίτλος πρωτοτύπου: What’s Expected of Us)


Ο Ted Chiang είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. Κινεζικής καταγωγής και γεννημένος στην Αμερική, είναι συγγραφέας σύντομων ιστοριών και λίγο μεγαλύτερων κειμένων. Το άθροισμα όλων όσων έχει γράψει δεν ξεπερνά τα 15 κείμενα. Με αυτήν την ελάχιστη ποσότητα γραπτών έχει κερδίσει δεκάδες σημαντικά βραβεία επιστημονικής φαντασίας, ανάμεσά τους τέσσερις φορές το βραβείο Hugo και τέσσερις φορές το βραβείο Nebula, που αποτελούν τα πλέον προβεβλημένα στο χώρο. Παγκόσμια γνωστός έγινε κυρίως όταν το 2016 το σύντομο διήγημά του “Story of your life“ αποτέλεσε τη βάση για την ατμοσφαιρική ταινία επιστημονικής φαντασίας “The arrival” με σκηνοθέτη τον Denis Villeneuve (η ταινία είναι εξίσου βαθυστόχαστη όσο και η πρωτότυπη ιστορία. Βλ. για κριτική http://flix.gr/cinema/arrival-review.html). Όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω (από ένα πρόχειρο ψάξιμο στη google) στα ελληνικά έχει μεταφραστεί η συλλογή του “Stories of your life and others”, για την οποία πάτα τον σύνδεσμο https://www.politeianet.gr/books/9789600447637-chiang-ted-kedros-istories-tis-zois-sou-264747. Η ιστορία που μεταφράζω εδώ δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτή τη συλλογή. Το βασικό της θέμα είναι η οντολογική έλλειψη της ελεύθερης βούλησης, αυταπάτη πάνω στην οποία στηρίχτηκε ο πολιτισμός και η ψευδαίσθηση της ανθρώπινης ταυτότητας.
Ο ΠΡΟΒΛΕΠΤΗΣ
[Τίτλος πρωτοτύπου: What’s Expected of Us]
Αποτελεί μια δύσκολη επιλογή...
Αυτό το μήνυμα είναι μια προειδοποίηση. Παρακαλώ διαβάστε το με προσοχή.
Μέχρι τώρα πιθανώς θα έχετε δει έναν Προβλεπτή. Εκατομμύρια από αυτούς θα έχουν πουληθεί κατά τη στιγμή που διαβάζετε αυτά τα λόγια. Για όσους δεν έχουν δει έναν, πρόκειται για μια μικρή συσκευή, σαν το τηλεχειριστήριο με το οποίο ανοίγεις την πόρτα του αυτοκινήτου σου. Τα μοναδικά του χαρακτηριστικά  είναι ένα κουμπί κι ένα μεγάλο πράσινο φωτάκι. Το φως ανάβει, αν πατήσεις το κουμπί. Πιο συγκεκριμένα: το φως ανάβει ένα δευτερόλεπτο προτού πατήσεις το κουμπί.
Οι περισσότεροι λένε ότι όταν τον δοκιμάζουν για πρώτη φορά, νιώθουν σαν να παίζουν ένα παράξενο παιχνίδι, το οποίο έχει ως σκοπό να πατήσεις το κουμπί, αφού δεις το φως, και το οποίο είναι εύκολο να το παίξεις. Αλλά όταν προσπαθήσεις να παραβιάσεις τους κανόνες, συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς. Αν προσπαθήσεις να πατήσεις το κουμπί δίχως να έχεις δει το φως, το φως εμφανίζεται αμέσως και, ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα θα κάνεις την κίνηση, ποτέ δεν προλαβαίνεις να πατήσεις το κουμπί παρά μόνο αφού έχει περάσει πρώτα ένα δευτερόλεπτο. Αν περιμένεις για το φως, έχοντας σκοπό να μην πατήσεις το κουμπί στη συνέχεια, το φως δεν εμφανίζεται ποτέ. Ό,τι και να κάνεις το φως πάντοτε προηγείται από το πάτημα του κουμπιού. Δεν υπάρχει τρόπος να ξεγελάσεις έναν Προβλεπτή.
Η καρδιά  κάθε Προβλεπτή είναι ένα κύκλωμα με αρνητική χρονοκαθυστέρηση. Στέλνει ένα σήμα πίσω στο χρόνο. Οι πλήρεις συνέπειες αυτής της τεχνολογίας θα γίνουν εμφανείς αργότερα, όταν θα επιτευχθούν αρνητικές χρονοκαθυστερήσεις μεγαλύτερες από ένα δευτερόλεπτο, όμως αυτό δεν αποτελεί το θέμα αυτής της προειδοποίησης. Το άμεσο πρόβλημα είναι ότι οι Προβλεπτές  αποδεικνύουν πως δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση.

Μούτζι: Να είσαι σαν τον ουρανό που επιτρέπει σε όλα να έρχονται και να φεύγουν


Να είσαι σαν τον ουρανό.
Ο ουρανός είναι πάντα ο ουρανός,
είτε υπάρχουν σύννεφα είτε όχι.
Δεν παραπονιέται.
Δεν λέει «σήμερα έχει πολλά σύννεφα».
Δεν λέει «έχει πολλούς κεραυνούς και αστραπές,
γι’ αυτό δεν είμαι στα καλύτερά μου τώρα».
Δεν τον νοιάζει.
Δεν προσπαθεί να εμποδίσειτα σύννεφα να εμφανιστούν.
Δεν κάνει τίποτα.
Ο ουρανός είναι μια καλή παρομοίωσηγια την Ύπαρξη.
Να είσαι σαν τον ουρανό.
Και οι διαθέσεις σου, τα συναισθήματά σου,
οι σκέψεις, οι προβολές, οι αναμνήσεις,οι τάσεις σου,
είναι σαν τα σύννεφα που περνάνε.
Ο ουρανός δεν προτιμάεικάποια συγκεκριμένα σύννεφα.
Άσε να έρθει ό,τι είναι να έρθει.

Ο δυσφημισμένος λύκος…

Το δάσος ήταν το σπιτικό μου. Ζούσα εκεί και νοιαζόμουν γι’ αυτό. Προσπαθούσα να το διατηρώ τακτικό και καθαρό.
Μια ηλιόλουστη μέρα, ενώ μάζευα κάτι σκουπίδια που είχε αφήσει ένας κατασκηνωτής, άκουσα βήματα. Πήδηξα πίσω από ένα δέντρο και είδα ένα μικρό κορίτσι να έρχεται από το μονοπάτι, κρατώντας ένα καλάθι. Μου φάνηκε ύποπτη γιατί φορούσε περίεργα ρούχα, κατακόκκινα, και το κεφάλι της ήταν καλυμμένο με μια κουκούλα –πράγμα ύποπτο για την εποχή μας- σαν να μην ήθελε να την αναγνωρίσουν. Φυσικά, τη σταμάτησα και τα ρώτησα ποια ήταν, πού πήγαινε και από πού ερχόταν. Μου είπε μια αόριστη ιστορία, ότι πήγαινε φαγητό σε κάποια γιαγιά που την περίμενε.
Βασικά μου φάνηκε έντιμο άτομο, αλλά βρισκόταν στο δάσος μου κι έδειχνε ύποπτη με εκείνα τα ρούχα. Έτσι αποφάσισα να της δείξω πόσο προκλητικό ήταν να εισβάλει στο χώρο μου χωρίς προειδοποίηση, ντυμένη περίεργα.
Της επέτρεψα να συνεχίσει το δρόμο της κι έτρεξα αμέσως στο σπίτι της γιαγιά της. Εξήγησα στην συμπαθητική γριούλα το πρόβλημά μου κι εκείνη συμφώνησε ότι η εγγονή της έπρεπε να πάρει ένα μάθημα. Έτσι, αποφασίσαμε να κρυφτεί κάτω από το κρεβάτι ώσπου να τη φωνάξω.
Όταν έφτασε η Κοκκινοσκουφίτσα στο σπίτι, τη φώναξα στην κρεβατοκάμαρα όπου είχα ξαπλώσει στο κρεβάτι παριστάνοντας τη γιαγιά. Το κορίτσι ήρθε, με αναψοκοκκινισμένα τα μάγουλά της, και με πρόσβαλε λέγοντας κάτι άσχημο για τα μεγάλα μου αυτιά. Επειδή με είχαν προσβάλει κι άλλοτε, προσπάθησα να βρω κάτι θετικό. Είπα λοιπόν ότι, μπορεί να είναι μεγάλα τα αυτιά μου, αλλά έτσι μπορώ να την ακούω καλύτερα. Ήθελα να δείξω ότι την συμπαθούσα και ότι πρόσεχα αυτά που έλεγε.

Πλοία θανάτου με ραδιενέργεια βυθίστηκαν σε Πελοπόννησο, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο

Πλοία θανάτου με ραδιενέργεια βυθίστηκαν σε Πελοπόννησο, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο - Media

Τα βούλιαξαν σκόπιμα από το 1985 έως το 1996. Θανάσιμες συνέπειες (και για την Ελλάδα) σε ανθρώπους και οικοσύστημα
Ενενήντα εμπορικά πλοία-ραδιενεργές βόμβες βυθίστηκαν σκόπιμα στη Μεσόγειο Θάλασσα κατά την περίοδο 1985-1996, μετατρέποντας σχεδόν το σύνολο της θαλάσσιας περιοχής σε υγρό τάφο, με τις θανάσιμες συνέπειες (και για την Ελλάδα) που είναι δεδομένο πως υπάρχουν για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και το οικοσύστημα, να παραμένουν ανυπολόγιστες!
Ενα από αυτά, μάλιστα, όπως έγραφε χθες η εφημερίδα «Il Messaggero», καταβυθίστηκε την περίοδο εκείνη ανοιχτά των ακτών της Καλαβρίας, όπου πρόσφατα υπήρξαν καταγγελίες για «αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας», γεγονός που έδωσε αφορμή στις Αρχές να δώσουν εντολή πραγματοποίησης μετρήσεων, τα αποτελέσματα των οποίων όμως δεν έχουν εκδοθεί ακόμη.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η εφημερίδα αναφέρεται και σε έγγραφο του 2009 του δικαστή Μπρούνο Τζορντάνο, σχολιάζοντας ότι η υπόθεση θάφτηκε, καθώς «κρατήθηκε μυστικό για χρόνια». Σε αυτό το έγγραφο μάλιστα ο δικαστής καταγγέλλει ότι εντοπίστηκε στο Ιόνιο, ανοιχτά των ακτών της Καλαβρίας, το πλοίο-φάντασμα «Cunsky», στο οποίο επίσης υπήρχαν βαρέλια με επικίνδυνα απόβλητα, αλλά και ανθρώπινα κρανία!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα