Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Γιατί η Κασσάνδρα δεν έπρεπε να λαθεύει ποτέ στους χρησμούς της;



Διαβάστε μια εξήγηση, που δίνει ο πανεπιστημιακός μας δάσκαλος Ι. Θ. Κακριδής μέσα στο μεγαλειώδες έργο του «Ελληνική Μυθολογία», το οποίο έχει εκδώσει η Εκδοτική Αθηνών!.. Κι όχι μόνον!.. Δείτε για παράδειγμα τι λέει για ορισμένα φίδια τα οποία, γλείφοντας τα αυτιά των παιδιών, τους καθαρίζουν τα αισθητήρια, ώστε να μπορούν να ακούνε μυστικές φωνές που οι άλλοι άνθρωποι δεν τις ακούνε!..
Από το έργο «Τα λόγια της Κασσάνδρας» με την Όλια Λαζαρίδου. Λάφυρο του Αγαμέμνονα η κόρη του Πριάμου (που ο Απόλλωνας της δώρισε τη μαντική αλλά της αφαίρεσε τη δύναμη της πειθούς) προφητεύει το θάνατό του αλλά και τον δικό της, συνοψίζοντας τα δεινά του οίκου των Ατρειδών, ενώ ο χορός εκφράζει τη συμπάθειά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεατές στο έργο αυτό παραμένουν όρθιοι, καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης!... (Φεστιβάλ Αθηνών, 2010). (Πάνω εικόνα:«Η Κασσάνδρα». Πίνακας της Έβελυν ντε Μόργκαν.
ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ
Από τις πιο τραγικές μορφές της ελληνικής μυθολογίας είναι η Κασσάνδρα, η πεντάμορφη κόρη του Πριάμου. Την είχε αγαπήσει ο Απόλλωνας, και εκείνη του υποσχέθηκε να δεχτεί τον ερωτά του, φτάνει να την έκανε μάντισσα που να μη λαθεύεται ποτέ σε ό,τι προέλεγε. Όταν όμως εκείνος ανταποκρίθηκε στην επιθυμία της και την προίκισε με το χάρισμα της μαντικής, η Κασσάνδρα πάτησε την υπόσχεση της και αρνήθηκε να του δοθεί. Θυμωμένος ο θεός, επειδή δεν μπορούσε να πάρει πίσω ό,τι μια φορά είχε δώσει, την καταράστηκε να μην πιστεύει ποτέ κανείς άνθρωπος στις μαντείες της, όσο αληθινές και να είναι.
Η κατάρα συνοδεύει την Κασσάνδρα σε όλη της τη ζωή. Κάθε τόσο προβλέπει καταστροφές για την πατρίδα της - όταν γεννιέται ο Πάρης, όταν οι γονείς του τον ξαναβρίσκουν (σ. 68 κ.ε.), όταν ο Πάρης φεύγει για τη Σπάρτη, όταν οι Τρώες αποφασίζουν να σύρουν μέσα στο κάστρο τους τον Δούρειο 'Ιππο (σ. 148) -, της μοίρας της όμως είναι κανένας να μη δίνει σημασία στα λόγια της. - Για τις υστερότερες τύχες της Κασσάνδρας, βλέπε πιο κάτω (σ. 156 και 170).
Πρώτη παραλλαγή. Ο απατημένος θεός, όταν η Κασσάνδρα αρνιέται να του χαριστεί, κρύβει την αγανάκτηση του και της γυρεύει να του επιτρέψει να τη φιλήσει μία μόνο φορά. ' Οταν εκείνη δέχεται, ο Απόλλωνας τη φτύνει στο στόμα και αφαιρεί με τον τρόπο αυτό κάθε πειθώ από τα λόγια της.

4 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ (Μέρος Β)

Φωτογραφία της Kate Minogianni.

Α Μέρος

Από Που Έρχονται οι Υποσυνείδητες Αυτές Σκέψεις και Σχήματα;
Ο περισσότερος από τον υποσυνείδητο προγραμματισμό μας προέρχεται από τα επτά πρώτα χρόνια της ζωής μας. Από το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μέχρι την ηλικία των επτά, υπάρχουμε ως επί το πλείστον στον Theta χώρο των εγκεφαλικών κυμάτων (γνωστό και ως Ύπνωση), ο οποίος είναι και ο πιο δεκτικός χώρος για τον υποσυνείδητο νου μας. Είμαστε ουσιαστικά σφουγγάρια.

Το μοντέλο μας του κόσμου διαμορφώνεται από το πώς βιώνουμε την πραγματικότητα μας, και πώς βλέπουμε οι γονείς μας και άλλες βασικές επιρροές στη ζωή μας να λειτουργούν στη ζωή. Μαθαίνουμε υποσυνείδητα πώς να ενεργούμε όταν είμαστε χαρούμενοι ή θυμωμένοι, τι χρειάζεται για να βγάλουμε χρήματα, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να εκφράζουμε την αγάπη, πότε είναι ασφαλές να γελάμε, να τραγουδάμε, να λάμπουμε… και πότε δεν είναι. Παίρνουμε αυτά τα μηνύματα μέσα μας, από το περιβάλλον μας, και αυτά γίνονται η αυτόματη, κάτω από την επιφάνεια άποψη της πραγματικότητας μας.

Θα συνεχίσουμε να σχηματίζουμε νέα υποσυνείδητα μοτίβα καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία (σκεφτείτε κάθε συνηθισμένη κίνηση και δεξιότητα που έχετε κατακτήσει), αλλά τα θεμέλια αυτών των μοτίβων και πεποιθήσεων ως επί το πλείστον μπαίνουν όταν είμαστε νέοι.

Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε τι υποσυνείδητα προγράμματα τρέχετε είναι να κοιτάξετε, απλά, τη ζωή σας, γιατί, όπως εξηγεί ο Bruce, αυτή αποτελείται από «το πρόγραμμα» κατά το 95% του χρόνου. Η ζωή σας είναι μια εκτύπωση του προγράμματος. Τα πράγματα που έχετε στη ζωή σας και τα οποία αγαπάτε είναι επειδή έχετε ένα πρόγραμμα που σας επιτρέπει να δέχεστε τα πράγματα αυτά στη ζωή σας. Ο,τιδήποτε για το οποίο εργάζεστε σκληρά, αγωνίζεστε, πρέπει να προσπαθήσετε πολύ και είναι δύσκολο, είναι επειδή τα προγράμματα σας δεν το υποστηρίζουν στη ζωή σας. Ο συνειδητός νους σας προσπαθεί να το φτάσει, αλλά κάτι στα προγράμματα σας το κρατά σε απόσταση. Η προσπάθεια και ο αγώνας που αισθάνεστε είναι στην προσπάθεια σας να παρακάμψετε ένα πρόγραμμα. Εργάζεστε σκληρά επειδή το θέλετε, αλλά η υπόγεια βάση της πεποίθησης λέει, «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Πώς Λοιπόν Αλλάζουμε τα Προγράμματα Που Μας Έχουν Δοθεί Για Να Δημιουργήσουμε Περισσότερα Από Αυτά Που Θέλουμε Αληθινά;

4 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ (Μέρος Α)

Φωτογραφία της Kate Minogianni.
Πώς Να Αλλάξετε Τις Αρνητικές Σκέψεις
Πρόσφατα ο 16χρονος γιός μου αγόρασε μια ποσότητα νέας μουσικής στο i-tunes και επειδή μοιραζόμαστε τον ίδιο λογαριασμό, όλη αυτή η νέα μουσική κατέληξε να κατέβει αυτόματα στο δικό μου τηλέφωνο. Την επομένη ημέρα, όταν μπήκα στο αυτοκίνητο και πάτησα το play, αντί για τα δικά μου αργά κομμάτια άκουσα βαριά Αγγλικά rap μουσική. Το διασκέδασα αρκετά το πρωί, αλλά άρχισα να σκέφτομαι πώς εκείνος θα αισθανόταν αν φόρτωνα το τηλέφωνο του με όλη τη μουσική μου. Φανταστείτε αν το 95% των τραγουδιών στην συσκευή σας είχαν στην πραγματικότητα κατέβει από τα playlists των άλλων χωρίς καν εσείς να το γνωρίζετε; Και τι θα συνέβαινε αν η συντριπτική πλειοψηφία των τραγουδιών αυτών προέρχονταν από τους γονείς σας; Θα ταίριαζαν με την μουσική που εσείς θέλετε να ακούτε και να παίζετε στη ζωή;
Σε μια πρόσφατη συζήτηση με τον κυτταρικό βιολόγο Dr Bruce Lipton έκανε την ίδια σύγκριση όταν μιλούσε για τα υποσυνείδητα προγράμματα που ο κάθε ένας από εμάς παίρνει κατά τα πρώτα επτά χρόνια της ζωής μας – πώς αυτά τα σχήματα και οι πεποιθήσεις διαμορφώνουν (και στις περισσότερες περιπτώσεις περιορίζουν) την πραγματικότητα μας, και πώς εμείς μπορούμε να αλλάξουμε και να ξαναγράψουμε τα προγράμματα αυτά για να γίνουμε πιο δυναμικά συνειδητοί συν-δημιουργοί της ζωής μας. 

«Μια συμβατική πεποίθηση ήταν ότι η ζωή σας σε μεγάλο βαθμό προσδιορίστηκε από την κληρονομικότητα σας. Η νέα επιστήμη της επιγενετικής (= πάνω από τα γονίδια) λέει, όχι, η ζωή σας είναι αποτέλεσμα της συμμετοχής σας και της επιρροής του νου σας σε ό,τι συμβαίνει» - Dr Bruce Lipton
Το Ανθρώπινο Πέτρινο Πιάτο και ο Νους μας Ως ο Μεγάλος Χημικός
Η επιστήμη των βλαστοκυττάρων πάνω στην οποία ο Bruce εργάζονταν την δεκαετία του 1960 αποκάλυψε ότι το «περιβάλλον» μέσα στο οποίο ήταν τα κύτταρα διαμόρφωναν τη γενετική και τη συμπεριφορά του κυττάρου. Τοποθετήστε πανομοιότυπα κύτταρα σε τρία διαφορετικά πέτρινα πιάτα και αλλάζοντας τη χημεία στο μέσον της καλλιέργειας όπου αυτά κάθονται, αλλάζετε την πραγματική γενετική και συμπεριφορά των κυττάρων (για παράδειγμα, το ένα γίνεται μύες, το άλλο οστό, και το άλλο λιπώδη κύτταρα).

Η ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΥ ΧΙΤΛΕΡ


Χίτλερ. Όνομα που παραπέμπει κατ’ ευθείαν σε εφιάλτη. Στην καταστροφή. Το τέρας που με τα πιο υψηλά ιδεώδη και στο όνομα της ανθρωπότητας, όπως αυτός την οραματιζόταν, αιματοκύλησε τον κόσμο. Ασφαλώς και δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο, τον αδικεί η Ιστορία αν τον χαρακτηρίσει ''άτομο της εποχής του''. Ότι, δηλαδή, τον ευνόησαν οι περιστάσεις, οι καταστάσεις.

Ο Χίτλερ, που γεννήθηκε σα σήμερα 20 Απριλίου, του 1889, ήταν διάβολος. Γέννημα του σατανά. Ικανός. Επίμονος. Αδίστακτος. Διεστραμμένος εξουσιαστής. Άρρωστη ψυχή. Μέγας ηγέτης. Λαοπλάνος άπαικτος.

Μέχρι τα 21 του χρόνια δεν σου γέμιζε το μάτι ο Χίτλερ. Και πολύ ντροπαλός. Του άρεσαν οι γυναίκες, αλλά η... τόλμη του έφθανε μέχρι τις πόρνες! Μετά, ξεθάρρεψε κάπως, και κτυπούσε γκόμενες σερβιτόρες, πωλήτριες μικρών καταστημάτων. Τελικά, εξελίχθηκε σε συνοικιακό εραστή, μέχρι που χαρτζηλικώνονταν από γυναίκες για να ξαπλώσει μ’ αυτές. Όταν, όμως, έγινε καγκελάριος, ε, τότε έβγαλε τον Καζανόβα του! Με γυναίκες του θεάτρου.

Ο Χίτλερ, ήθελε την γυναίκα με πλούσιο στήθος και ακόμα πιο πλούσια... υπομονή. Να είναι ανεκτική. Να του κάνει κάθε κέφι. Του αρέσει η ηδονοβλεψία αλλά και να βρίσκει νέες στάσεις στη συνουσία.

Η λέξη-κλειδί είναι η αποδοχή (Μ.ΑΛΟΝΣΟ ΠΟΥΤΖ)



Πολλές φορές η συνειδητοποίηση κάποιων πραγμάτων είναι αρκετά επώδυνη και αρνούμαστε να τα δεχτούμε. Ο εγκέφαλός μας είναι περισσότερο εξοπλισμένος για την αποφυγή του πόνου παρά για την αντιστάθμισή του οπότε, όταν νιώθουμε ότι θα υποφέρουμε, σταματάμε απότομα και αμέσως αρχίζουμε να τρέχουμε.
Παρασυρόμενοι από το συναίσθημα, δύσκολα θα απαλλαγούμε από αυτό, αν δεν κατανοήσουμε τη ρίζα του συμβάντος. Oπότε, η λέξη-κλειδί είναι η αποδοχή, δηλαδή η συμφιλίωση με την πραγματικότητα. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η αποδοχή δεν έχει καμία σχέση με την παραίτηση, μεταξύ άλλων διότι η παραίτηση ωθεί στην επώδυνη αδράνεια, σαν να νιώθουμε πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε την κατάσταση.

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΗΝΙΟΧΟΙ, ΚΑΙ ΤΑ "Α-ΛΟΓΑ" ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ





ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΗΝΙΟΧΟΙ, ΚΑΙ ΤΑ "Α-ΛΟΓΑ" ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ 

"Γιατί η γέννηση δεν αποτελεί ζωή, αλλά η γέννηση είναι η αίσθηση, ούτε ο θάνατος αποτελεί μεταβολή, αλλά είναι λήθη." 


Ένα νομοτελειακό σύμπαν, που από την μια δημιουργεί ανάγκες και από την άλλη τιμωρεί με ανταπόδοση την ικανοποίηση τους. Κάθε ηδονή και κακία τιμωρείται και ο άνθρωπος, δεσμώτης της ύλης και του πεπρωμένου, πρέπει να κινηθεί με τον Ηνίοχο Νου βάσει του ωραίου, του αγαθού και του δίκαιου και όχι βάσει των αισθήσεων που γεννούν τις άλογες επιθυμίες, τα πάθη και την κακία. Να αρθεί πάνω από το πεπρωμένο, να μετουσιώσει με τη βούληση, την ανδρεία και την ελεύθερη σκέψη, το υλικό κομμάτι της προσωπικότητας του και να ενεργοποιήσει την αληθινή του φύση.

Την κατανόηση της λειτουργίας του κτιστού κόσμου μας, στον όποιο βαθμό την έχω προσεγγίσει, την χρωστώ κατά μεγάλο μέρος στον morfeas sky. 

..........


Τελικά το σκότος είναι η σάρκα, η γη και το νερό, και ξέρεις τι σημαίνει αυτό; ενδυθήκαμε τα μη όντα που τα εμφάνισε από την ανυπαρξία ο Πατέρας Όλων Θεός...το αντίθετο του το Μη Ον. το οποίο ενώθηκε μαζί του και το έκανε να μην μπορεί να πάρει ανυπαρξία χαχα απλά το έκανε υπάρχων στον πιο κατωφερή κύκλο της κτιστής δημιουργίας.

Το πυρ και το πνεύμα είναι οι ενέργειες οι οποίες όταν είναι ενωμένες με την ορθή Λογική της ψυχής οδηγούνται από την Αρμονία, ενώ τα σώματα δίχως λογική η σάρκα (γη, νερό), οδηγείται από το πάθος και την επιθυμία.
Δηλαδή αποκτούν αισθήσεις δίχως την ορθή λογική και οδηγούνται από αυτές. 

Και ο άνθρωπος έχει διπλή φύση..μία η ορθή λογική της ψυχής, και μία η άλογη σκοτεινή φύση του σώματος της σάρκας, (γη, νερό), που οδηγείται από το πάθος και τις επιθυμίες των αισθήσεων, την ηδονή δίχως λογική.

Να ρωτήσω κάτι. Ποια η σχέση του Αγαθού και της Αρμονίας;

Το Αγαθό υπάρχει μόνο στο Άπλετο Φως.
Η Αρμονία συνυπάρχει με το σκότος.


Η αρμονία είναι η εξισορρόπηση των αντιθέτων; 
Ενώ το Αγαθό είναι ας πούμε το δίκαιο; 

Αρχαία τεχνολογία στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα [Βίντεο] ...



Απόσπασμα από ντοκιμαντέρ του History Channel.

Ο Δρ. Μάικλ Σκοτ επισκέπτεται την Ελλάδα για να ερευνήσει τη χρήση που μπορεί να είχανε αρχαιολογικά ευρήματα-υπολείμματα κομματιών μηχανισμών που βρέθηκαν στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα...

Το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος, του Νομού Πρεβέζης, στο σημείο όπου έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο του κόσμου των ψυχών.

Είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στον οποίο κατέληγαν οι επισκέπτες από το Ακρωτήρι Χειμέριο του χωριού Αμμουδιά, για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων. Ο Όμηρος στην Οδύσσεια περιγράφει αναλυτικά την περιοχή κατά την κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη.

Ο πεντάλογος της ευτυχίας | Τι να κάνεις όταν είσαι πεσμένος ψυχολογικά και θέλεις να «ανέβεις» ξανά!



Γράφει η Ελένη Ανδρικοπούλου.

Ο καθένας περνά φάσεις που είναι πεσμένος ψυχολογικά ή μπουχτισμένος από την καθημερινότητα του. Είτε φταίει το διάβασμα είτε μια ερωτική απογοήτευση ή ακόμη και κάτι πιο σοβαρό, όλοι μπορούν να ξεχάσουν τι είναι αυτό που τους κάνει πραγματικά χαρούμενους.

Να τι πρέπει να κάνεις λοιπόν, αν περνάς κι εσύ μία ανάλογη φάση:

#1 Διέδωσε την ευτυχία

Ναι καλά άκουσες, διέδωσε την ευτυχία! Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους να είσαι ο ίδιος ευτυχισμένος, είναι να κάνεις και τους γύρω σου χαρούμενους. Βοήθησε κάποιον, χάρισε ένα χαμόγελο, κάνε ένα κομπλιμέντο, κάνε κάτι που θα έκανε κι εσένα να χαρείς. Η ευτυχία άλλωστε είναι μεταδοτική.

#2 Σκέψου όσα σε κάνουν να αισθάνεσαι ευγνώμων

Είτε μιλάμε για φίλους κι οικογένεια, είτε για επαγγελματικές και προσωπικές επιτυχίες, είναι σημαντικό να είσαι ευγνώμων για ό,τι σου έχει χαρίσει η ζωή. Μόνο εκτιμώντας όσα ήδη έχεις, θα αποκτήσεις περισσότερα!

#3 Μην κρατάς κακία σε κανέναν

Το να κρατάς κακία σε κάποιον που σε αδίκησε ή σε πλήγωσε, πίστεψε με, δε θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, μάλλον θα σε κάνει χειρότερα εμποδίζοντας σε από το να προχωρήσεις και να είσαι συναισθηματικά υγιής. Άσε στην άκρη παράπονα και θυμούς κι άσε το κάρμα να ανταποδώσει.

Το Facebook “θα” διαβάζει τη σκέψη των χρηστών του




To Facebook ανακοίνωσε με μεγάλο καμάρι τι «μαγειρεύει» από πέρυσι μια μυστική ομάδα ερευνητών του: αναπτύσσει τεχνολογία που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν κείμενα, όπως SMS και e-mails, με το νου τους και όχι με τα χέρια τους.

Χρησιμοποιώντας εγκεφαλικά εμφυτεύματα και με τη βοήθεια ενός λογισμικού «σιωπηλής ομιλίας», οι άνθρωποι θα μπορούν να πληκτρολογούν με τη σκέψη τους στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου τους. Ήδη τα έως τώρα πειράματα στην μυστικοπαθή μονάδα Building 8 (Κτίριο 8) έχουν πετύχει ρυθμό οκτώ λέξεων το λεπτό, που θα βελτιωθεί στο μέλλον, με στόχο να φθάσει τις 100 λέξεις το λεπτό.
Η ανακοίνωση έγινε στην ετήσια σύνοδο προγραμματιστών λογισμικού που οργάνωσε το Facebook στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό.


Η επικεφαλής της 60μελούς μονάδας ανάπτυξης της πρωτοποριακής τεχνολογίας Ρετζίνα Ντάγκαν, πρώην στέλεχος της Google και της Υπηρεσίας Προωθημένων Ερευνητικών Αμυντικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου των ΗΠΑ, τόνισε ότι «κάτι τέτοιο ακούγεται αδύνατο, αλλά είναι πιο κοντά στην υλοποίησή του από ό,τι φαντάζεσθε».






Ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε: «Οι εγκέφαλοί μας παράγουν αρκετά δεδομένα για να μεταδώσουν τέσσερις ταινίες υψηλής ανάλυσης κάθε δευτερόλεπτο. Το πρόβλημα είναι ότι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να στείλουμε πληροφορίες στον έξω κόσμο, δηλαδή η ομιλία μας, μπορεί να μεταδώσει περίπου την ίδια ποσότητα δεδομένων με ένα μόντεμ της δεκαετίας του 1980».

Γρίφος το τι θα ισχύσει φέτος με τις αποδείξεις ηλεκτρονικών πληρωμών

Ως αποδείξεις ηλεκτρονικών πληρωμών μπορεί να χρησιμοποιηθούν η κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, αναλυτική εικόνα καρτών, αποδεικτικά κατάθεσης ή εξόφλησης, αντίγραφο τερματικού μηχανήματος (POS).
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Αναστάτωση στους φορολογουμένους έχει προκαλέσει το τι θα ισχύσει με τις αποδείξεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εξαιτίας κυρίως των διαφορετικών δηλώσεων από κυβερνητικά στελέχη αλλά και την έλλειψη οδηγιών. Οι φορολογούμενοι δεν ξέρουν εάν πρέπει να κρατούν τις αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών στο σπίτι τους, εάν εκπίπτουν οι δαπάνες που έχουν κάνει στο εξωτερικό και πώς γίνεται ο επιμερισμός μεταξύ συζύγων. Κατωτέρω, παρατίθενται απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζήτημα προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που ενδεχομένως να κοστίζουν.
– Ποιοι υποχρεούνται στην πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών το 2017;

– Μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες (τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα). Σε διαφορετική περίπτωση, θα χάσουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ ή τμήμα αυτής.

– Ηλεκτρονικές συναλλαγές από το εξωτερικό. Θα προσμετρηθούν για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου;

– Δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης παροχής υπηρεσιών που γίνονται είτε στην Ελλάδα είτε σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του ΕΟΧ και έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνονται υπόψη για την έκπτωση φόρου.

– Πόσες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσω;

– Το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων είναι ανάλογο με το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος και προσδιορίζεται με την εξής προοδευτική κλίμακα:

• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω.
• Το ανώτατο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος ανεξαρτήτως εισοδήματος είναι 30.000 ευρώ.

– Ποιες δαπάνες πρέπει να μαζεύω;

Κάθε στιγμή μετράει!



Κάθε στιγμή περνάει. Έρχεται μία κατάσταση, μια αρρώστια, μια απώλεια να μας θυμίσει ότι στη ζωή τα πάντα είναι εφήμερα. Μόνο το σήμερα είναι σίγουρο. Η κάθε στιγμή που τώρα ζούμε, σε λίγο θα έχει φύγει. Και μαζί της φεύγει κι ο χρόνος κι όλα αυτά που κάναμε ή δεν κάναμε.
Άραγε τί κάναμε; τι χάσαμε; τι αφήσαμε πίσω μας ή κάναμε μέρος της ζωής μας; κομμάτι των αναμνήσεών μας; Ρουφήξαμε τη ζωή μας στο μέγιστο ή μείναμε παρατηρητές σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας; Θυμάμαι την ταινία “Κάθε στιγμή μετράει” (αρχικός τίτλος still Allice), όπου μία πετυχημένη μητέρα κι επαγγελματίας ασθενεί από την νόσο Αλτσχάιμερ. Και σιγά σιγά αφήνει πίσω της το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής της, τις αναμνήσεις της. Δηλαδή, όλα αυτά που συνθέτουν τον καμβά της ζωής μας.
Κάθε στιγμή περνάει και εμείς επιλέγουμε εάν θέλουμε να κάνουμε κάτι ή να μείνουμε άπραγοι ως απλοί κομπάρσοι στα δρώμενα. Έχω συναντήσει ανθρώπους που είναι γεμάτοι ενέργεια, θετική διάθεση κι όρεξη για ζωή, ανθρώπους που τους βλέπω και τους χαίρομαι για την ενέργεια που διαθέτουν, την διάθεση να προσφέρουν απλόχερα ένα δυνατό χαμόγελο και να μεταφέρουν όλη την ζωντάνια τους και στους ανθρώπους γύρω τους. Άνθρωποι που ζούσαν την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία! Πριν από λίγες ημέρες, βρέθηκα με ένα φίλο και μου εξιστορούσε γεμάτος χαρά ότι ξυπνάει νωρίς το πρωί για να προλάβει να πάει στο γυμναστήριο να αθληθεί. Και δεν είναι ο μόνος. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω  γίνει μάρτυρας ανθρώπων που στις 7:00 το πρωί είναι ήδη στο γήπεδο και αθλούνται. Μη φανταστείτε αθλητές. Φέρτε στο μυαλό σας απλούς ανθρώπους που μπορεί να συναντήσετε στη διπλανή πόρτα.
Όμως, έχω συναντήσει και ανθρώπους που η ζωή περνάει από μπροστά τους και επιλέγουν να μείνουν στην αδράνεια (ή έτσι εμείς νομίζουμε). Ανθρώπους που ίσως αναβάλουν να κάνουν πράξη τα θέλω τους. Να εστιάζουν στο μέλλον και να περιμένουν να “πιάσουν” την καλή, να βρούνε μια καλή δουλειά, να γνωρίσουν τον έρωτα της ζωής τους ή ακόμα και να βγουν στη σύνταξη για να αρχίσουν να ζουν. Πάντα υπάρχει μία καλή αφορμή (δικαιολογία) για να αναβάλουν για το αύριο αυτό που ίσως τελικά έχει αξία σήμερα.

Η Άγνωστη Αποστολή του Ιούδα και το Μυστήριο του Μυστικού Δείπνου



του John Bennett
Giotto Judas kiss
Ιερουσαλήμ 33 μ.Χ., παραμονή του εβραϊκού Πάσχα. Ο λαός είναι αναστατωμένος προσβλέποντας στην εμφάνιση του Μεσσία που θα τον απελευθερώσει από τους κατακτητές. Ο ρωμαϊκός στρατός παρακολουθεί τις κινήσεις των Ζηλωτών και βρίσκεται σε ετοιμότητα για να συντρίψει κάθε ίχνος λαϊκής εξέγερσης.

Το πλήθος βλέπει τον Ιησού από τη Γαλιλαία ως έναν καινούριο Μακκαβαίοοπλισμένο με θαυματουργές δυνάμεις και πολλοί είναι έτοιμοι να τον ακολουθήσουν απεγνωσμένα μέχρι το τέλος.

Από την άλλη πλευρά, το εβραϊκό ιερατείο θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει μια ανοιχτή σύγκρουση με τους Ρωμαίους και ο Ηρώδης ανησυχεί πλέον σοβαρά στο ενδεχόμενο αμφισβήτησης του κληρονομικού του δικαιώματος ως «Βασιλιά των Εβραίων». Στην πόλη κυκλοφορούν απίστευτες φήμες και η παραπληροφόρηση οργιάζει. Οι ρωμαϊκές περίπολοι ελέγχουν κάθε ζωτικό σημείο και κανείς δεν ξέρει πότε και πού θα χτυπήσουν...

Ο Ιησούς ηθελημένα προκαλεί τους Φαρισαίους, οι οποίοι δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν συνεργάζεται μαζί τους. Οι ίδιοι θεωρούν τον Ιησού έναν από αυτούς, δηλαδή έναν ευσεβή άνθρωπο, ένθερμο υποστηρικτή του νόμου, που έχει μελετήσει και γνωρίζει καλά τις γραφές. Ξέρουν βέβαια ότι οι Εσσαίοι καταδικάζουν την πολιτική συνεργασίας τους με τις ρωμαϊκές δυνάμεις κατοχής (οι Φαρισαίοι πιστεύουν ότι ο Ιησούς ανήκει στην αδελφότητα των Εσσαίων...), η στάση τους, όμως, δεν συγκρίνεται με την απροκάλυπτη πολιτική υπέρ των Ρωμαίων που κρατούν οι Σαδδουκαίοι. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Ιησούς τους επιτίθεται ανοιχτά, ξεκαθαρίζοντας πως εκτός από το ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί μαζί τους, θα ξεσηκώσει εναντίον τους και τους κατοίκους της Γαλιλαίας.

Μέσα σε αυτή την αποπνικτική ατμόσφαιρα οι Εβραίοι γιορτάζουν το Πάσχα στη μνήμη της νύχτας εκείνης κατά την οποία τα πρωτότοκα παιδιά των Αιγυπτίων θανατώθηκαν από τον Άγγελο του Κυρίου. Ο Ιησούς, όμως, με τους μαθητές Του απέχει έτη φωτός από αυτές τις αναμνήσεις μίσους. Ο ίδιος βλέπει μπροστά και η μοναδική Του έγνοια είναι να προλάβει να ολοκληρώσει την τελική προετοιμασία για το μεγάλο εγχείρημα για το οποίο βρίσκεται στη Γη: τη διείσδυση της Θείας Αγάπης στην ανθρώπινη φύση.

Για να γίνει, όμως, αυτό απαιτείται ένα είδος ιδιαίτερης μετάγγισης κάποιας ουσίας από τον ίδιο στους μαθητές Του. Η διαδικασία αυτή είναι πλέον εφικτή, επειδή τρεις μαθητές από τους παρόντες, έχουν ήδη υποστεί ένα είδος εσωτερικής μεταμόρφωσης πριν από λίγες μέρες στο Όρος της Μεταμόρφωσης...

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Το Μυστηριώδες Κόκκινο Βιβλίο του Καρλ Γιουνγκ

της Χαράς Αστεριάδου

kokkino biblio jung
Τη νύχτα εκείνη ήρθε σε μένα η γνώση του θανάτου... εισχώρησα στον εσωτερικό θάνατο και είδα πως ο εξωτερικός θάνατος είναι καλύτερος από τον εσωτερικό. Έτσι αποφάσισα να πεθάνω εξωτερικά και να ζήσω εσωτερικά... αναζητώντας τον τόπο της εσωτερικής ζωής!
Κ. ΓΙΟΥΝΓΚ
LIBER NOVUS
Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικά σπάνιο βιβλίο που η δημοσίευσή του αποτέλεσε διεθνές εκδοτικό γεγονός! Πρόκειται για το Liber Novus, περισσότερο γνωστό ως Κόκκινο Βιβλίο, ένα καλαίσθητο ημερολόγιο με περισσότερες από 50 εικόνες, που ο πατέρας της Αναλυτικής Ψυχολογίας και ψυχαναλυτής Καρλ Γ. Γιουνγκ (1875-1961), συνέθεσε στην πλέον σκοτεινή περίοδο της ζωής του.
Ήταν το 1913, όταν ο Γιουνγκ εγκατέλειψε τον μέντορά του Σίγκμουντ Φρόιντ λόγω διαφωνίας πάνω σε διάφορα ζητήματα που αφορούσαν την πρακτική και τη φιλοσοφία της ψυχανάλυσης, οπότε και βρέθηκε μόνος σε μια ψυχική κατάσταση βαθιάς αβεβαιότητας.
Ο Γιουνγκ απομονώθηκε και για αρκετά χρόνια αφοσιώθηκε σε ασυνήθιστες μεθόδους αναζήτησης του εαυτού του, φτάνοντας πολύ συχνά στα όρια της ψύχωσης! Από το ταξίδι αυτό επέστρεψε τελικά αναγεννημένος κουβαλώντας μαζί του ένα ημερολόγιο, στο οποίο κατέγραψε τις εμπειρίες και τους συλλογισμούς του, μέσα από μια σειρά από δυναμικές δικές του ζωγραφιές, εμπνευσμένες από τα οράματα που είχε και την ενεργητική φαντασία, ένα είδος αυτοματισμού της σκέψης.
Αυτό ήταν το περίφημο Κόκκινο Βιβλίο, που ο ίδιος κράτησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για περισσότερο από μισό αιώνα.
Πολύ αργότερα, το 1984, οι κληρονόμοι του φύλαξαν το βιβλίο σε τραπεζική θυρίδα επιτρέποντας μονάχα σε λιγοστούς ακαδημαϊκούς να το μελετήσουν. Ποτέ όμως δεν έφτασε στα χέρια του κοινού, μέχρι τουλάχιστον το 2007, όταν η Ulrich Hoerni, η τελευταία εγγονή του Γιουνγκ, ενέδωσε τελικά στα επανειλημμένα αιτήματα των θαυμαστών του, και αποφάσισε να δώσει το Κόκκινο Βιβλίο για εκτύπωση.
Για το σκοπό αυτό ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Philemon, που εκτός από την κυκλοφορία του Liber Novus σκοπό έχει να προσφέρει σταδιακά στο κοινό ολόκληρο το συγγραφικό opus του Γιουνγκ, σε ειδικές προσεγμένες εκδόσεις.
Έτσι, τον Οκτώβριο του 2009 κυκλοφόρησε μια πολυτελής έκδοση ενός μοναδικού ντοκουμέντου, που μας εισάγει στα μυστήρια της ψυχής ενός ανθρώπου που άφησε τον εαυτό του να βυθιστεί στο λαβύρινθο του ασυνείδητου, για να επιστρέψει ανάμεσά μας πιο σοφός.
Τι ακριβώς περιέχει όμως το Κόκκινο Βιβλίο; Ποια μυστικά κρύβουν οι εικόνες του; Για να απαντήσουμε, πρέπει να ψηλαφίσουμε την ιστορία που μας διηγούνται οι πολύχρωμες σελίδες του Liber Novus
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΨΥΧΗ
Το Κόκκινο Βιβλίο αποτελεί ένα επικό κεφάλαιο στη ζωή του Γιουνγκ. Στις σελίδες του καταγράφονται οι έρευνες, οι εμπειρίες και οι ανακαλύψεις ενός ανθρώπου που σε ηλικία σαράντα ετών είχε, με τα δικά του λόγια, «επιτύχει τιμή, δύναμη, πλούτο, γνώση και κάθε ανθρώπινη ευτυχία» αλλά ταυτόχρονα, κατά κάποιον τρόπο, είχε χάσει την ψυχή του.
«Ψυχή μου, ψυχή μου, που είσαι;» αναρωτιέται με αγωνία σε κάποιο σημείο ο Γιουνγκ, προκαλώντας θέλοντας και μη ανάλογους συνειρμούς σε πολλούς από εμάς, διαβάζοντας τώρα αυτές τις φράσεις.
Βρισκόμενος σε αυτή την ψυχολογική δίνη, ο Γιουνγκ παίρνει την απόφαση και από τα τέλη του 1913 αρχίζει να καταγράφει έναν καταιγισμό από δικά του εσωτερικά οράματα, εικόνες και διαλόγους, υλικό που επρόκειτο να επεξεργαστεί στο «πιο δύσκολο πείραμα» που θα αναλάμβανε ποτέ.

Γιατί η απιστία μπορεί να συμβεί και στους πιο πετυχημένους γάμους;

απιστία στο γάμο

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν την κοινή τους ζωή με τις καλύτερες προδιαγραφές. Όμως επειδή οι σχέσεις είναι μαραθώνιος είναι σημαντικό οι δυο σύζυγοι να προσπαθούν να διατηρούν ισχυρό το δεσμό που υπάρχει μεταξύ τους. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι που απιστούν δεν επιθυμούν συνειδητά να καταστρέψουν τη σχέση με τον αγαπημένο τους.
Σε μερικές περιπτώσεις η σχέση αυτή έχει ήδη διαταραχθεί και η απιστία απλώς φέρνει στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που προϋπάρχουν. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ισχυροί γάμοι απειλούνται από την απιστία.
Όταν ανακαλυφθεί μια εξωσυζυγική σχέση η εμπειρία είναι πολύ τραυματική για το άτομο που την εισπράττει. Η πρώτη αντίδραση είναι να κατηγορήσει τον εαυτό του πιστεύοντας ότι με τις λανθασμένες συμπεριφορές του οδήγησε το σύντροφο του σε μια τέτοια περιπέτεια. Όμως είναι σημαντικό να αντιληφθεί ότι το λάθος δεν είναι δικό του αλλά σχετίζεται με την ψυχολογία του ατόμου που απατά. Τις περισσότερες φορές καταλυτικό ρόλο παίζει η εικόνα του εαυτού μας. Κάποιος με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιθανόν να αναζητά επιβεβαίωση σε εξωσυζυγικές περιπέτειες. Κάποια άλλα άτομα που θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο από το σύντροφο τους μπορεί επίσης να απιστήσουν. Δικαιολογούν την πράξη τους επειδή θεωρούν ότι τους αξίζει να βρεθούν με κάποιον άλλο που είναι ίσος με αυτούς.

Τι οδηγεί τους ανθρώπους να απατήσουν τους αγαπημένους τους;

Ταπεινό σε θέλει η ζωή, μάγκα μου, σεβάσου την!

Ποιος είσαι; Ποια η αξία σου; Ποια η προσφορά, ποιο το έργο σου;


Πες μου. Πες μου εσύ που σήκωσες ένα κεφάλι πέντε μέτρα πάνω από το μπόι σου και μου καμώνεσαι το σπουδαίο.
Γελούν μαζί σου, δεν το βλέπεις; Ψωνίστηκες καημένε.
Μοστράρεσαι σημαντικός. Και μπορεί να είσαι, δε λέω, αλλά άσε αυτή την ταμπέλα να στην κρεμάσουν οι άλλοι, μην την κρεμάς από μόνος σου.
Μην αυτοπροβάλεσαι, προκαλείς.
Γελούν μαζί σου κι εσύ δεν το βλέπεις. Κλείσαν τα μάτια σου, σε τύφλωσαν εκείνες οι επιτύχιες που φορέσαν το όνομά σου.
Τις κέρδισες, δικές σου είναι. Δε στις στερεί κανείς. Δε στις παίρνει κανείς.
Αλλά μην αφήνεις να σε αλλάξουν.
Στη ζωή καλέ μου επιβάλλεται να είσαι ταπεινός.
Επιβάλλεται να κοκκινίζεις κάθε που σηκώνεις τα μάτια.
Να τρέμουν τα πόδια σου.

Brexit, ΗΠΑ, Ερντογάν: Κι όμως μοιάζουν




Ο διχασμός στην Τουρκία είναι μεταξύ πόλεων και επαρχίας. Συνέβη όμως κι αλλού.

Γράφει ο Στέλιος Μπαμιατζής 


Η Τουρκία εμφανίζει εικόνα διχασμένης κοινωνίας. Από τη μία πλευρά έχουμε τους φανατικούς οπαδούς του Ερντογάν, από την άλλη τους φιλοευρωπαίους που είναι, κατά την κοινή σκέψη, πιο "δημοκράτες". Άλλωστε το είδαμε και στις εικόνες από τα εκλογικά κέντρα (Reuters) την αντίθεση των "δύο κόσμων".

Κι όμως, αυτή η αντίληψη μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα, καθώς ο τουρκικός διχασμός δεν είναι αυστηρά πολιτικός, αλλά και γεωγραφικός και δημογραφικός. Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων, οι οποίοι έχουν ανώτερο εισόδημα και καλύτερη μόρφωση παραμένουν κεμαλικοί. Αντίθετα, οι κάτοικοι της επαρχίας είναι σαφώς φτωχότεροι, με λιγότερες παραστάσεις και με τεράστια κενά στην εκπαίδευση. Αυτοί είναι οι πολίτες οι οποίοι έλκονται από τις λαϊκίστικες και εθνικιστικές φωνές του Ερντογάν.


Αντίστοιχο φαινόμενο υπήρξε πολύ πρόσφατα σε Βρετανία και ΗΠΑ, όπου όπως στην Τουρκία, οι κάτοικοι της περιφέρειας διαφοροποιούνται από τους αντίστοιχους των μεγάλων πόλεων και δη των μητροπόλεων. Το Λονδίνο για παράδειγμα, δεν ψήφισε Brexit.

Η Χίλαρι Κλίντον ψηφίστηκε μαζικά στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σαν Φραντσίσκο. Στον αντίποδα, τον Τραμπ υπερψήφισαν η περιφέρεια και ο μέσος ημιαστός, βλέπε Μίσιγκαν και Δυτική Βιρτζίνια.

Σε έναν παράλληλο βίο, ο τούρκος πρόεδρος είδε όχι μόνο την πιο "ευρωπαϊκή" Κωνσταντινούπολη αλλά και την Άγκυρα να του γυρίζουν την πλάτη. Το ίδιο έγινε και στη Σμύρνη. Κέρδισε χάρη στην "οπισθοδρομική" επαρχία.

Ο διχασμός των κατοίκων των πόλεων με εκείνους της περιφέρειας δεν είναι απλό πράγμα.

Ο Τραμπ εισβάλλει στη Σομαλία

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Τραμπ εισβάλλει στη Σομαλία

Οι Εταιρείες στοιχημάτων θα πρέπει να αναρωτιούνται πόσοι πόλεμοι θα ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Συνεχίζει τους πολέμους των Μπους / Τσένι / Ομπάμα, τους κλιμακώνει στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη, πιθανόν προτίθεται να στείλει περισσότερα στρατεύματα μάχης στο Αφγανιστάν, απειλεί με πυρηνικό πόλεμο την Κορεατική χερσόνησο και στοχεύει στη Σομαλία, για πρώτη φορά από τότε που οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν το 1994.
Αποστολή δεκάδων, ίσως ακόμη και εκατοντάδων μάχιμων στρατευμάτων των ΗΠΑ δεν είναι ακριβώς μια εισβολή. Εκτός αυτού, οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις λειτουργούν εκεί κατά καιρούς για χρόνια – παράνομα στο έδαφος της άλλης χώρας.
Μεγάλα πράγματα αρχίζουν συνήθως από μικρά. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Σομαλία μπορεί να σημάνει πολλά περισσότερα ότι θα ακολουθήσουν. Ο Ομπάμα εξαπέλυσε μυστικό πόλεμο στο στρατηγικής σημασίας Κέρας της Αφρικής.
Είναι κοντά στο Bab el-Mandeb, ένα στενό chokepoint διαχωρισμού της Υεμένης από την Ερυθραία. Εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ρέουν μέσα από αυτό στον Κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό Ωκεανό.

Το Κάμα Σούτρα πέρα από τις στάσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για Το Κάμα Σούτρα πέρα από τις στάσεις
Οι περισσότεροι νομίζουν ότι το Κάμα Σούτρα είναι ένα βιβλίο που περιγράφει τις ποικίλες στάσεις της σαρκικής επαφής ωστόσο αυτό αποτελεί μόνο ένα κεφάλαιο του βιβλίου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα βιβλίο που δίνει οδηγίες για θέματα συμπεριφοράς προς το άλλο φύλο και πρακτικές συμβουλές κατά τη διάρκεια της επαφής.
Το Κάμα Σούτρα γράφτηκε από τον Βατσαγιάνα (Vatsyayana) ο οποίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. αλλά δεν υπάρχουν πολλά γνωστά για το συγγραφέα. Δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί πνευματικό κείμενο, αν και ο συγγραφέας του έζησε ως μοναχός αναφέροντας πως όταν έγραψε το βιβλίο βρισκόταν σε κατάσταση «βαθιάς πνευματικής προσήλωσης στον Θεό».
Σήμερα το βιβλίο έχει ιστορική αξία καθώς αποτελεί προϊόν της εποχής του. Παρότι έχει γραφτεί πριν περίπου 17 αιώνες, ο αναγνώστης έχει την αίσθηση ότι δεν πρόκειται για ένα εντελώς παλιό και ξεπερασμένο κείμενο καθώς τα στοιχεία της ανθρώπινης φύσης παραμένουν αναλλοίωτα.
Ο άνθρωπος που μετέφρασε το βιβλίο ήταν ο Βρετανός Σερ Ρίτσαρντ Μπάρτον ο οποίος είχε μεταφράσει τις «Χίλιες και Μία Νύχτες». Το 1870, ο Μπάρτον και η ομάδα του μετέφραζαν στα αγγλικά το «Ανάνγκα-Ράνγκα» παρατηρώντας ότι υπήρχαν συχνές αναφορές στα γραπτά ενός «σοφού Βάτσια». Αναζήτησαν τα γραπτά του σοφού και οδηγήθηκαν στο αρχαίο «Κάμα Σούτρα». Το βιβλίο δεν υπήρχε σωσμένο ολόκληρο και αναγκάστηκαν να το αναζητήσουν στις βιβλιοθήκες της Ινδίας, συλλέγοντας κομμάτια, όπου τα έβρισκαν. Τελικά, το Κάμα Σούτρα εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1883.
Το βιβλίο εξυμνεί τη σαρκική επιθυμία και αποτελεί αντίδοτο στη ντροπή. Κανένα όργανο του σώματος δεν είναι αισχρό ή βρόμικο και η απόλαυση των πέντε αισθήσεων μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μέρος της ενάρετης ζωής. Ο συγγραφέας, που δεν είναι καθόλου μισογύνης αλλά γράφει απερίφραστα, επιμένει ότι στην κρεβατοκάμαρα το παιχνίδι παίζεται με ίσους όρους. Δεν ισχυρίζεται ότι η απιστία είναι αμάρτημα, απαγορευμένη από τον Θεό και δεν εκφράζει ενδοιασμούς για τις προγαμιαίες σχέσεις. Αντίθετα συμβουλεύει τους άντρες να ικανοποιούν τις επιθυμίες των γυναικών.
Επί 3.000 χρόνια, οι Ινδοί μεγαλώνουν μαθαίνοντας τους τέσσερις σκοπούς της ζωής. Αυτοί είναι:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα