Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Το φαινόμενο της προίκας στην ελληνική κοινωνία



Της Μαρίας Λεβέντη,

Για κάποιους ιδιάζον στοιχείο της παράδοσης μας. Για άλλους στοιχείο υποβάθμισης της ανθρώπινης ύπαρξης, ταύτισης της με «αντικείμενο» μιας και πρόκειται για ένα έθιμο που αλλοιώνει την πραγματική αξία του γάμου και τον καθιστά μια διαδικασία εξαγοράς περιουσιών.

Αμφότεροι αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Ένα φαινόμενο που αποτελούσε τρόπο ζωής και αυτοσκοπό των οικογενειών τα παλαιότερα χρόνια, και κατ επέκτασιν αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της ελληνικής παράδοσης. Εν έτει 2021 η πλειονότητα των γάμων βασίζονται σε συναισθηματικά και όχι χρησιμοθηρικά κριτήρια. Παρ’ όλα αυτά, η προτροπή των γονέων για επιλογή επιτυχημένου, σε οικονομικό κυρίως επίπεδο, συντρόφου ακόμα και αν το δικό τους παιδί δεν πληροί αυτά τα ιδανικά, επιβεβαιώνει την αναβίωση του εθίμου και στην σύγχρονη κοινωνία. Μάλιστα, παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με το ιδεώδες της μικροαστικής ή αγροτικής οικογένειας την περίοδο της άναρχης αστυφιλίας, να παντρέψει τις κόρες του μ’ έναν δημόσιο υπάλληλο. Η προτίμηση αυτή εξ αιτίας της μονιμότητας του εν λόγω αξιώματος αποτελεί ένδειξη μιας επιδερμικής αλλαγής από την εποχή που οι άνθρωποι ζητούσαν ανενδοίαστα κάποιο χρηματικό ποσό ή ακίνητη περιουσία για την σύναψη γάμων. Και στις δύο περιπτώσεις το χρήμα ήταν η κινητήριος δύναμη για την επιλογή συζύγου…

H σιωπή του «Εγώ Είμαι»


Νικόδημος

Ας ξεκινήσουμε τον καινούριο χρόνο με μια κοινή επισήμανση.

Λείπει σήμερα παντού το βάθος – το βάθος της σιωπής. Όλοι και όλα κινούνται σε μια χαζοχαρούμενη ρηχότητα – να περνάμε καλά! Χωρίς όμως να το κατορθώνουμε πάντα ή μόνιμα.

Η σιωπή είναι χρυσός, λένε  Όλοι οι παλαιοί μάστερ (masters) συμβουλεύουν να ακούς αντί να ακούγεσαι, να σωπαίνεις όσο πιο πολύ μπορείς. Μα η συμβουλή δεν έχει περάσει στη στοιχειώδη Εκπαίδευση. Οι Άγγλοι έλεγαν «τα παιδιά να βλέπονται, μα να μην ακούγονται». Όμως κι εκεί η παράδοση αυτή ξεχάστηκε.

Ένα ποίημα που δεν μπορώ να θυμηθώ, ούτε τον ποιητή, λέει περίπου πως ο χαρακτήρας μας πλάθεται ουσιαστικά από σιωπές, ενώ η ομιλία μας δείχνει τι δεν είμαστε! (Όχι, δεν θα το εξηγήσω παραπέρα. Δεν είναι δύσκολο.)

ΗΠΑ: Τα ασθενοφόρα του Λος Άντζελες δεν θα μεταφέρουν ασθενείς με λίγες πιθανότητες επιβίωσης

 



Σε οριακό σημείο βρίσκεται το σύστημα υγείας του Λος Άντζελες, τη στιγμή που οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν λάβει την εντολή να μη μεταφέρουν στο νοσοκομείο όσους θεωρείται δύσκολο να επιβιώσουν.

ΕΤΙΚ Season 6

 

 

Γιατί αυτό το σήριαλ γράφει τόσα επεισόδια, ενώ όλοι ξέρουμε ότι δεν βλέπεται, επειδή στην πραγματικότητα είναι κάτι που δεν υπάρχει; Επειδή το ξέρουμε εμείς, οι από μέσα. Οι απ' έξω, δηλαδή οι πολίτες, νομίζουν ότι είναι κάτι μοναδικό, κάτι ηρωικό, κάτι πολύ μάχιμο, που θα τους σώσει την ώρα της καταστροφής. 

Βέβαια, δεν τους το είπαμε εμείς αυτό που πιστεύουν, αλλά το αφήσαμε να εννοηθεί και να το πλάσουν με την φαντασία τους. Δική τους η ευθύνη λοιπόν. 

Το ίδιο παραμύθι πιστεύουν και οι άλλες Υπηρεσίες για το ΕΤΙΚ του ΕΚΑΒ, δηλαδή η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Το ίδιο και οι Υπουργοί. Πιστεύουν ότι το ΕΚΑΒ, έχει οργανωμένο Ειδικό Τμήμα.

Γιατί οι γάτες προσγειώνονται πάντα στα πόδια τους;

 


Εσείς οι άνθρωποι πρέπει να αντιληφθείτε ότι μια γάτα έχει δυνατότητες που το μυαλό σας δεν μπορεί καλά καλά να τις συλλάβει! Μια από τις πιο εντυπωσιακές είναι η ικανότητά μας να πέφτουμε από μεγάλο ύψος και να προσγειωνόμαστε στα πόδια μας, κάτι που μας γλιτώνει και και από πολλά ατυχήματα! 

Έτσι ενώ μπορεί να έχουμε ανεβεί πάνω στο ψυγείο, ή στο πιο ψηλό ράφι του σπιτιού, ή στην κορυφή της βιβλιοθήκης, το να πηδήξουμε και να προσγειωθούμε με στυλ και χάρη στα τέσσερα πόδια μας είναι για εμάς κάτι το απλό. 

Επίσης στα παιχνίδια που πετάτε μπάλες ψηλά τα εντυπωσιακά μας άλματα πάντα καταλήγουν σε μια γεμάτη χάρη προσγείωση στις πατούσες μας. 

Ο Κορονοϊός δεν άλλαξε μόνο τις συνήθειες αλλά και τα σπίτια μας

 

Η εργασία από απόσταση, η μάθηση από απόσταση, οι αποστάσεις στις κοινωνικές επαφές είναι λίγα μόνο από αυτά που επέβαλε με τρόπο μάλλον  βίαιο..

Ο Κορονοϊός άλλαξε πολλές από τις συνήθειές μας. Πιο σωστά ήρθε για να αλλάξει τη ζωή μας. Η εργασία από απόσταση, η μάθηση από απόσταση, οι αποστάσεις στις κοινωνικές επαφές είναι λίγα μόνο από αυτά που επέβαλε με τρόπο μάλλον βίαιο. 

Κάψιμο στην πλάτη: Για ποιες παθήσεις προειδοποιεί (εικόνες)

 


Το κάψιμο στην πλάτη είναι ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα, που πρέπει να βάλει σε υποψία τον πάσχοντα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα