Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Γυναικεία ονόματα από Γ, η σημασία τους

«Δεν έχεις τυχαία τ’ όνομα σου», λέει μια αγγλική παροιμία και όντως ένας άνθρωπος χρωματίζει ένα όνομα και, μερικές φορές, ένα όνομα στιγματίζει έναν άνθρωπο.
Πως, όμως, δημιουργήθηκαν τα ονόματα και για ποιο λόγο; Σίγουρα ξέρουμε ότι τα ονόματα αυτά δεν δημιουργήθηκαν τυχαία. Δίνοντας στο παιδί τους οι αρχαίοι ένα όνομα με ωραία σημασία, έδειχναν τη μεγάλη τους στοργή και τη διάθεση να προσφέρουν σ’ αυτό, ένα πολύτιμο δώρο το οποίο θα το έφερε σε όλη τη του ζωή. Πίστευαν, επίσης, ότι ακούγοντάς το νύχτα και ημέρα, θα επιδρούσε στο χαρακτήρα του. Τέλος, πίστευαν ότι όταν άρχιζε να καταλαβαίνει τη σημασία του ονόματος του, θα αναγκαζόταν να φανεί αντάξιο της σπουδαίας σημασίας του.
Τα ονόματα που χρησιμοποιούμε προέρχονται όχι μόνο από την αρχαία ελληνική γλώσσα, αλλά και από άλλες όπως η λατινική, η εβραϊκή, η αγγλική, η αραβική.. Επίσης, πολλά προέρχονται από τη θρησκευτική μας παράδοση.gynaikeia-onomata-apo-g-h-shmasia-tous-ingolden-grΓαβριηλία
Ετυμολογία: Από το εβραϊκό όνομα Gavri’el, που σημαίνει ο «δυνατός άνδρας του Θεού».
Είναι υπεύθυνη, προστατευτική και αρκετά συντηρητική. Της αρέσει να συμβουλεύει τους άλλους.
Εορτασμός: 8 Νοεμβρίου – Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ
Υποκοριστικά: Γαβριέλα
Γαλάτεια
Ετυμολογία: Μια από τις Νηρηίδες, αγαπημένη του Κύκλωπα Πολύφημου.
Δυνατός χαρακτήρας, με πνευματικά ενδιαφέροντα. Ρομαντική, δεν διαλέγει σωστά τους ανθρώπους που ερωτεύεται.
Εορτασμός: 18 Μαΐου
Υποκοριστικά: Γαλατία
Γαλήνη
Ετυμολογία: Από το ουσιαστικό γαλήνη και σημαίνει «η ήσυχη, η ατάραχη»
Μια από τις Νηρηίδες. Ήρεμη, γίνεται εκρηκτική όταν θυμώνει ή συγκινείται. Ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την οικογένειά της.
Εορτασμός: 16 Απριλίου – Λεωνίδη και των συν αυτώ επτά γυναικών μαρτύρων
Υποκοριστικά: Γαλήνεια, Γαληναία
Γαρυφαλλιά
Ετυμολογία: Προέρχεται από τη λατινική λέξη garofulum αντιδάνειο της λέξης καρυόφυλλον και σημαίνει «γαρύφαλλο, καλλωπιστικό φυτό».
Είναι έξυπνη, δυναμική, όχι πολύ εκδηλωτική και αγαπάει τα γράμματα. Είναι ήρεμη, μεθοδική και προγραμματισμένη.
Εορτασμός: 19 Ιουλίου 
Υποκοριστικά: Γαρουφαλιά, Γαρυφαλένια, Λένια, Λιάνα, Λίνα, Λίλα, Φαίη, Φένια, Φιλιώ

Γηρυόνης, ο τρισώματος γίγαντας

Φωτογραφία του χρήστη The Mythologists.

Στην Ελληνική Μυθολογία ο Γηρυόνης (από το ρήμα γηρύω = φωνάζω, σκούζω) ήταν ένας τρισώματος ή τρικέφαλος γίγαντας, γιός τού Χρυσάορα ή τού θεού Ποσειδώνα και της Καλλιρρόης, κόρης του Ωκεανού. Και στις δύο εκδοχές, είναι εγγονός τής Μέδουσας Γοργώς. Είναι επίσης γνωστός με τα ονόματα Γηρυονέας, Γηρυονεύς και Γηρυών.

Ο Γηρυόνης κατοικούσε στη νήσο Ερύθεια, στην ομιχλώδη Δύση, στα πέρατα τού Ωκεανού. Είχε πλούσια κοπάδια βοδιών, που τα έβοσκε ο Ευρυτίων και ο δικέφαλος σκύλος Όρθος ή Όρθρος, κοντά στο μέρος όπου ο Μενοίτιος έβοσκε τα κοπάδια του Άδη. Με διαταγή του Ευρυσθέα ο Ηρακλής ήρθε στην Ερύθεια για να πάρει τα βόδια του Γηρυόνη στον ομώνυμο άθλο του, τον δέκατο κατά σειρά.

 Ο Ηρακλής σκότωσε τελικά τότε και τον Γηρυόνη, κοντά στον ποταμό Ανθεμούντα, όπου συναντήθηκαν και αναμετρήθηκαν.

Γίγαντες

Φωτογραφία του χρήστη The Mythologists.

Οι Γίγαντες γεννήθηκαν από το σώμα τής Γης όταν έσταξε πάνω του αίμα από την πληγή τού Ουρανού μετά τον ακρωτηριασμό του από τον Κρόνο. 

Με τον ίδιο τρόπο γεννήθηκαν και οι Ερινύες και οι Μέλιες Νύμφες. 

Οι Γίγαντες ήταν όντα τρομακτικά και υπερφυσικά. 

Είχαν μορφή ανθρώπου αλλά ήταν τρομεροί στην όψη, πελώριοι στο ανάστημα και ακαταμάχητοι στη δύναμη. 

Το σώμα τους ήταν φολιδωτό και κατέληγε σε ουρά σαύρας. Είχαν πυκνά μαλλιά και μακριά γένια. Στα τριχωτά χέρια τους κρατούσαν μακριά και λαμπερά ακόντια. 

Μολονότι είχαν θεϊκή καταγωγή ήταν θνητοί ή τουλάχιστον για να σκοτωθούν έπρεπε να χτυπηθούν ταυτόχρονα από ένα θεό και ένα θνητό.

Ω-μέγκας είσαι Κύριε και θαυμαστά τα έργα σου…

15439738_1808355996070477_5583265184657998727_n


…με λίγη βοήθεια από τους χειραγωγούς του καιρού…

-Τι καιρό κάνει;

-“Βαρετοκαιρία” τύπου Ω.

Ουχί, δεν τρελάθηκα. Λέω αυτά που διάβασα κι επιμορφώθηκα από τη σελίδα του αγαπητού φίλου Σάκη Αρναούτογλου.
Καλό παιδί, σας τα λέω με ειλικρίνεια, τα έχουμε πει και πριβέ. Καλό παιδί και καλός μετεωρολόγος. Ένα μικρό άγχος για επιβεβαίωση το έχει, αλλά πως να επιβεβαιωθεί ο έρμος όταν οι άλλοι αλλάζουν τα πρέκια στον καιρό, μου λες; Κι εκεί είναι που τα χαλάμε με το φίλο Σάκη, αλλιώς θα πηγαίναμε και για καφέ. Λέει αυτός, λέω εγώ και τελικά… “βαρετοκαιρία”.
Σόρρυ Σάκης, αλλά μου θυμίζει τα “μαλακοσημεία” του Γκμοχ. Όταν είχε πρωτοέρθει στην Ελλάδα και ανέλαβε την ΠΑΣ Γιάννενα (νομίζω;), θυμάμαι που τον ρώτησαν πως πάει η ομάδα κι εκείνος απάντησε, με τα λίγα Ελληνικά που είχε μάθει, ότι η ομάδα πάει καλά, εκτός από μερικά “μαλακοσημεία” που έχει ακόμα.
Για να μην πολυλογώ, ο καιρός κατά το Αρναούτογλου ευαγγέλιο έχει ως ακολούθως:

15439738_1808355996070477_5583265184657998727_n
ΣΠΑΝΙΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟ “ΚΑΙΡΙΚΟ ΚΟΛΛΗΜΑ” ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ.
ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΜΕΤΕΟ-ΟΡΙΖΟΝΤΑ!
Το εξαιρετικά σπάνιο καιρικό “κόλλημα” των τελευταίων εβδομάδων για μήνα Δεκέμβρη δείχνει τελικά να διατηρείται στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας και την ερχόμενη εβδομάδα!

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ...ΤΩΝ 7 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΩΝ

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ...ΤΩΝ 7 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΩΝ
Τα 7 ενεργειακά μας κέντρα είναι οι πηγές ενέργειας, αλλά και οι θύρες που μας οδηγούν σε υψηλότερα και ανώτερα πεδία και σε μια υψηλότερη Ανώτερη Συνειδητότητα. Υπάρχουν 7 κύρια ενεργειακά κέντρα στο Αιθερικό μας σώμα, που επηρεάζουν άμεσα το φυσικό μας σώμα μέσω των ενδοκρινών αδένων και των νεύρων. Αυτά τα ενεργειακά κέντρα μπορούν να είναι σε οποιαδήποτε… από τις παρακάτω ακόλουθες καταστάσεις:
Α) Να είναι εντελώς ενεργά και ανεπτυγμένα. Β) Να είναι κατά το ήμισυ ενεργά. Γ) Να είναι κοιμισμένα. Δ) Να είναι πετρωμένα.
Γνωρίζοντας λοιπόν… ότι η κατάσταση αυτή των ενεργειακών μας κέντρων έχει άμεση επίδραση στην ανθρώπινη Συνείδηση και στο Σώμα μας… αλλά ακόμη και στη συμπεριφορά μας, οι άνθρωποι ιστορικά σε βάθος χρόνου… προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν διάφορες μεθόδους… για να αφυπνίσουν αυτά τα ενεργειακά κέντρα, να τα διεγείρουν και να επωφεληθούν από την αφύπνιση τους.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι εξής: Είναι οι Διδάσκαλοι, οι Σκοτεινές Δυνάμεις, οι Αμαθείς δάσκαλοι και οι Οπορτουνιστές… δηλαδή οι δράστες του κινητοποιούνται από συμφεροντολογικά τους ελατήρια κι όχι από το χρέος προς μια πάγια αρχή.
Α). Οι Διδάσκαλοι… που με τις γνώσεις τους και τις πληροφορίες τους, προσπαθούν να προετοιμάσουν κάποιους ανθρώπους για προχωρημένες μυήσεις και εργάζονται στα κέντρα του υποψηφίου… ώστε να αφυπνίσουν αυτά τα ενεργειακά κέντρα πάντα με τη συνεργασία του υποψηφίου. Στόχος τους είναι να προετοιμάσουν τους προχωρημένους ανθρώπους… ώστε να αντιμετωπίσουν ορισμένες απρόσμενες ή προφανείς ανάγκες της ανθρωπότητας. Οι Διδάσκαλοι συνήθως εργάζονται στα ανώτερα κέντρα. Εργάζονται στο κέντρο του κεφαλιού, στο κέντρο του λαιμού και στα κέντρα της καρδιάς και του μετώπου.
Β). Οι Σκοτεινοί… άνθρωποι προσπαθούν να διεγείρουν και να ξεδιπλώσουν τα χαμηλότερα κέντρα… όπως είναι η βάση της σπονδυλικής στήλης, το ιερό κέντρο και το ηλιακό πλέγμα. Οι προθέσεις τους είναι: α). Να δημιουργήσουν υπερβολική ισχύ στα θύματά τους και να τα οδηγήσουν σε καταστροφικές ενέργειες, σε εγκλήματα, κλπ. β). Σε γενικές γραμμές, να υπερδιεγείρουν το κέντρο του ιερού οστού και να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε ανθυγιεινές σχέσεις. γ). Να καταστρέψουν ένα άτομο που έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας ηγέτης του φωτός που θα αλλάξει την ιστορία.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Ο άνθρωπος έτσι κι αλλιώς έχει 7 στάδια Συνείδησης και Αντίληψης τα οποία είναι με σειρά:
(1. Φυσική Συνείδηση)
( 2. Συγκινησιακή Συνείδηση)
( 3. Νοητική Συνείδηση)
(4. Διαισθητική Αντίληψη)
(5. Ατομική Αντίληψη)
(6. Αντίληψη της Μονάδος)
(7. Θεία Αντίληψη).
Στο 1ο στάδιο έχουμε μία φυσική συνείδηση και η ζωή είναι απλή για εμάς… διότι δεν έχουμε τον πολύπλοκο μηχανισμό της εγγραφής.

Νόμος του Εννιά

Νικόδημος

1. Ο Νόμος του Εννιά είναι ο Νόμος της Ολοκλήρωσης.

Ο Νόμος του Τρία συμπληρώνει τον αιτιακό κόσμο με τις τρεις δυνάμεις που δημιουργούν όλα τα φαινόμενα και όλα τα πλάσματα και πράγματα στους μεταγενέστερους κόσμους. Ο Νόμος του Έξι δίνει τις διαστάσεις που συναποτελούν τον χωροχρόνο. Ο Νόμος του Εννιά εκφράζει όλο το σύμπαν με τους 9 κόσμους - τρεις στο αιτιακό, τρεις στο λεπτό και τρεις στο υλικό επίπεδο.

Το διάγραμμα 1 εκφράζει απλά την κατάσταση.

Από την αρχαιότητα ο αριθμός 9 συμβολίζει την τελειότητα και την ολοκλήρωση. Ο 9 είναι στο δεκαδικό σύστημα, ο τελευταίος αριθμός που περιέχει όλους τους προηγούμενους πριν το επίπεδο ή μέγεθος της δεκάδας.

Όπως το 4 είναι το τετράγωνο του 22 (=2x2=4), έτσι το 9 είναι το τετράγωνο του 32(=3x3=9).

2. Στην Κίνα ο αριθμός συνδέεται με πρόοδο κι ευμάρεια και στην μυθολογία σχετίζεται με τον μεγάλο δράκο, με μαγεία και δύναμη.

Στην αρχαία Αίγυπτο υπήρχε η Μεγάλη Εννεάδα, η μεγάλη presedjet της Ηλιούπολης (=aumi ‘πόλη των κολονών’), μια από τις αρχαιότερες και σπουδαιότερες ομάδες θεών. Πρώτος είναι ο Atum που αντιστοιχεί στον Ra, θεό Ήλιο, μετά ο Shu (αέρας και φως) και η Tefnet (το υγρό στοιχείο) που παράγουν τους Nut (ουρανό) και Geb  (=γη) και τελικά οι Osiris, Isis, Set και Nephthys.

Στον Ιουδαϊσμό και Χριστιανισμό βρίσκουμε 9 τάξεις ασωμάτων πνευμάτων:

Σεραφείμ (= καθαρίζουν με φωτιά), Χερουβείμ (=πλήθος γνώσης, φύλακες της Εδέμ), Θρόνοι, Κυριότητες,  Δυνάμεις, Εξουσίες, Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι. Οι πρώτες δύο τάξεις πλαισιώνουν τον θρόνο του Θεού.

3. Στη Βεδική Παράδοση το σύμπαν έχει τρεις μεγάλους κόσμους: ουρανός, μεσοχώρος και γη. Κάθε κόσμος έχει τρία επίπεδα, όπου δεσπόζει ένας από τους τρεις γκούνα.

Η Σκανδιναβική μυθολογία επίσης διατήρησε την ιδέα των 9 κόσμων αλλά χωρίς λεπτομέρειες. Ομοίως στην Ιαπωνία.

Στον Ινδουισμό που είναι σχετικά πρόσφατη ανάπτυξη της αρχαιότερης Βεδικής θρησκείας (άποψη κι αυτή της Βεδικής Παράδοσης) συναντάμε τις 9 μορφές της Θεάς Μητέρας που εορτάζονται στη μεγάλη πανήγυρη nava- rātri ‘εννιά νύχτες’ (daśa = δέκα, στο Νεπάλ).

Νόμος του Οκτώ

Νικόδημος

1. Ο Νόμος του Οκτώ είναι της Αναγέννησης ή Ανανέωσης. Στους χριστιανικούς ναούς το Βαπτιστήριο είναι πάντα οκτάγωνο. Και στον Ιουδαϊσμό η περιτομή brit milah γίνεται την ογδόη μέρα μετά τη γέννηση.

Στη διατονική κλίμακα η όγδοη νότα είναι το υψηλό Ντο (με διπλή συχνότητα κραδασμών από τη χαμηλή αντίστοιχη Ντο) που ενώ ολοκληρώνει μια Οκτάβα, συγχρόνως αρχίζει μια νέα οκτάβα – μια νέα ζωή.

Ο Νόμος του 7 δίνει τη διαδοχή γεγονότων και στην ανέλιξη φέρνει τον άνθρωπο στο στάδιο της Περίσσειας όπου απολαμβάνει αφθονία γνώσης κι ευτυχίας και γνωρίζει τον Εαυτό του αθάνατο.

Όμως η πλήρης Αυτοσυνειδησία ή Λύτρωση έρχεται με το επόμενο Ντο – μια εντελώς νέα ζωή και συμπαντική οντότητα.

Στον Βουδισμό απαντάμε 8 επίπεδα Συνειδήσεως. Επίσης τον 8άκτινο τροχό της ενάρετης ζωής dharmacakra όπου εποπτεύουν 8 Βούδες, ένας για κάθε ξεχωριστό τομέα. 8απλή Οδός: πίστη, ορθή απόφαση, ορθή ομιλία, ορθή πράξη, επάγγελμα, εφαρμογή Νόμου (dharma), μνημοσύνη, διαλογισμός.

Στον Ινδουισμό βρίσκουμε την οκτάδα θεών, τους περίλαμπρους Vasu, τους 8 φύλακες των κόσμων (4 κύριων και 4 ενδιάμεσων κατευθύνσεων) lokapāla και τις 8 μορφές της θεάς Lakṣmī, Καλοτυχίας,(ευημερίας και ομορφιάς).

Ο πιο τρανός καημός μου


Την ώρα την υπέρτατη που θα το σβη το φως μου
αγάλια-αγάλια ο θάνατος, ένας θε να ειν’  εμένα
ο πιο τρανός καημός μου.
Δε θα ειν’ οι κούφιοι λογισμοί, τα χρόνια τα χαμένα,
της φτώχειας η έγνοια, του έρωτα η ακοίμητη λαχτάρα,
μια δίψα μεσ’  στο αίμα μου, προγονική κατάρα,
μήτε η ζωή μου η αδειανή συρμένη απ ‘ το μαγνήτη
πάντα της Μούσας, μητ’  εσύ, χιλιάκριβό μου σπίτι.
Ο πιο τρανός καημός μου
θα είναι πως δε δυνήθηκα μ’ εσέ να ζήσω, ώ πλάση,

Ο δεκάλογος του καλού καβγά


Στη σχέση με το σύντροφό μας υπάρχουν και δυσάρεστες στιγμές οι οποίες, μερικές φορές, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς εντάσεις. Όμως, το να τσακώνεστε δεν είναι εύκολη υπόθεση, γι' αυτό και υπάρχει μία τέχνη ακόμη και για τους καβγάδες. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι το σεξ μετά από έναν τσακωμό είναι πολύ καυτό...

Κάντε ένα διάλειμμα και επιλέξτε τη σωστή στιγμή. Είναι καλύτερα να μην ''επιτεθείτε'' στο σύντροφό σας όταν εκείνος βλέπει τελικό ποδοσφαίρου.

2. Κρατήστε το θυμό σας έξω από το "κρεβάτι", γιατί είναι καλύτερο να μην ανακατεύετε τα δύο.
3. Αφήστε τις εξάρσεις και τα δράματα. Δεν είναι ανάγκη να γίνετε "μαλλιά κουβάρια" για να λύσετε το πρόβλημά σας.
4. Εξασκήστε την ακοή σας. Ακούστε πρώτα τι έχει να πει εκείνος που έχει ξεκινήσει τον καβγά και μετά απαντήστε.
5. Η πολλή ειλικρίνεια βλάπτει! Κάποιες φορές η υπερβολική ειλικρίνεια κάνει κακό, γατί πάνω στο θυμό σας μπορεί να σας ξεφύγει κάποια κακία για την οποία θα μετανιώσετε μόλις την ξεστομίσετε.

Οι γυναίκες λένε ψέματα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex Research οι γυναίκες λένε ψέματα. Ψυχολόγοι πραγματοποίησαν μελέτη για να μπορέσουν να λύσουν ένα φυλετικό παράδοξο: πώς είναι δυνατόν οι άνδρες να αναφέρουν περισσότερους ερωτικούς συντρόφους από τις γυναίκες, ενώ οι αριθμοί θα έπρεπε στατιστικά να είναι ίσοι;

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες δεν έχουν την τάση να αυξάνουν τον αριθμό των κατακτήσεών τους, όπως πιστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Αντίθετα, οι γυναίκες τείνουν να αναφέρουν λιγότερους συντρόφους από ό,τι είχαν στην πραγματικότητα.

Ο Τέρι Φίσερ του Πανεπιστημίου του Οχάιο και η Μισέλ Αλεξάντερ του Πανεπιστημίου του Μέιν υπέβαλαν στο πείραμα 200 ανύπανδρους, ετεροφυλόφιλους φοιτητές και των δύο φύλων. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, ο αριθμός σεξουαλικών συντρόφων που ανέφεραν οι γυναίκες σχεδόν διπλασιάστηκε, όταν οι ερευνητές τις συνέδεσαν σε έναν (ψεύτικο) ανιχνευτή ψεύδους!

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού New Scientist, μια ομάδα φοιτητών συμπλήρωσε ανώνυμα ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε στους σεξουαλικούς συντρόφους, χωρίς την παρουσία επιτηρητών.

Επιστημονικές συμβουλές για το τέλειο δώρο!

Κοινωνικοί επιστήμονες και ψυχολόγοι αναλύουν πώς οι άνθρωποι αντιδρούν στα δώρα που τους κάνουν και πώς διαμορφώνουν τις προτιμήσεις τους.
Αν αγχώνεστε τι δώρα θα αγοράσετε ενόψει των γιορτών, μπορείτε να λάβετε υπόψη σας μερικές επιστημονικές συμβουλές, που βασίζονται σε μελέτες κοινωνικών επιστημόνων και ψυχολόγων, οι οποίοι έχουν αναλύσει μέσα από παρατηρήσεις και πειράματα πώς οι άνθρωποι αντιδρούν στα δώρα που τους κάνουν και πώς διαμορφώνουν τις προτιμήσεις τους.
Ακολουθούν μερικές τέτοιες συμβουλές, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», που μπορείτε να βρείτε χρήσιμες:
- Δεν χρειάζεται να κουράζεστε υπερβολικά, ψάχνοντας για ώρες και αναζητώντας το κατάλληλο δώρο για τον κατάλληλο άνθρωπο. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ικανοποιηθούν και με ένα δώρο που αγοράσατε στα γρήγορα (αν είναι ακριβούτσικο, ακόμη καλύτερα).
- Μην ψάχνετε να βρείτε το «γουάου» δώρο που θα κάνει την μεγάλη εντύπωση τη στιγμή που το δίνετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν τόση σημασία στη στιγμή που παίρνουν το δώρο, όσο στην χρησιμότητα ή στην αξία του σε βάθος χρόνου.
- Δεν είναι ανάγκη να αναζητάτε το ξεχωριστό και άκρως εξατομικευμένο δώρο. Το ίδιο ακριβώς καλό δώρο μπορεί να δοθεί εξίσου σε περισσότερους ανθρώπους (αρκεί να μη το μάθουν!)
- Όσα πιο πολλά δώρα διαλέγετε, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να κάνετε λάθη. Αν βρείτε ένα που φαίνεται εντάξει, μη διστάσετε να το χαρίσετε σε περισσότερους από έναν.

Η διαδικασία γήρανσης μπορεί να αντιστραφεί

Νέα θεραπεία Anti-aging. Τα κύτταρα μπορούν να προγραμματιστούν εκ νέου, έτσι ώστε να αντιστραφεί η διαδικασία γήρανσης.
Ο επαναπρογραμματισμός του σώματος θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής αντιστρέφοντας τη διαδικασία της γήρανσης, λένε οι επιστήμονες. Image: Supplied
ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην αντιστροφή της διαδικασίας του γήρατος. Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές από το Salk Institute for Biological Studies των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χουάν Κάρλος Ισπίσουα Μπελμόντε (Juan Carlos Izpisua Belmonte).
«Τόσο εμείς όσο και άλλα εργαστήρια βλαστικών κυττάρων έχουμε παρατηρήσει πως όταν προκαλείται κυτταρικός επαναπρογραμματισμός, τα κύτταρα γίνονται νεότερα», ανέφερε στην εφημερίδα Independent ο Αλεχάντρο Οκάμπο (Alejandro Ocampo), ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γήρανση δεν είναι κάτι απόλυτο, κάτι που προχωρά σε μια μόνο κατεύθυνση. Έχει πλαστικότητα και με προσεκτική διαμόρφωση των κυττάρων, η γήρανση μπορεί να αντιστραφεί.
Η τεχνική που χρησιμοποιούν είναι απλή και συνοψίζεται στη μετατροπή των κανονικών κυττάρων σε βλαστικά κύτταρα. Τα τελευταία μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε είδος εξειδικευμένων κυττάρων.
Η διαφορά ενός κανονικού κυττάρου από ένα βλαστοκύτταρο είναι ότι το πρώτο έχει προγραμματιστεί να εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία, ως μέρος ενός τμήματος του οργανισμού, π.χ. κάποιου οργάνου, ενώ τα βλαστοκύτταρα, που μένουν σε αδράνεια μετά την γέννηση, μπορούν να προγραμματιστούν εκ νέου για να εκτελέσουν την εργασία που θα τους πούμε. Τα κανονικά κύτταρα δεν έχουν αυτή την ευελιξία.

Το μυστηριώδες Στόουνχεντς του Αμαζονίου (βίντεο)

Ένας άγνωστος πολιτισμός κατασκεύασε πριν από 1000 χρόνια στη Βραζιλία ένα μεγαλιθικό μνημείο παρόμοιο με το Στόουνχεντς.
Είχε ο Αμαζόνιος τον δικό του μεγαλιθικό πολιτισμό; Πηγή: Youtube
Η ΑΠΟΨΗ ότι ο Αμαζόνιος δεν φιλοξένησε ποτέ κάποιον μεγάλο πολιτισμό και ότι όλες αυτές τις χιλιετίες έμεινε ανέγγιχτος από τον άνθρωπο, εκτός από κάποιες ολιγάριθμες νομαδικές φυλές, ανατράπηκε στη δεκαετία του 1960 όταν ένας επιστάτης ράντσου, ονόματι Lailson Camelo da Silva, ανακάλυψε εκεί στη δεκαετία του ’60 τα απομεινάρια ενός μεγαλιθικού πολιτισμού.
Ο da Silva κράτησε το εύρημα κρυφό μέχρι τη δεκαετία του 1990. «Ο τόπος αυτός είναι ιερός και από την αρχή αισθάνθηκα ότι εμείς δεν ανήκουμε σ’ αυτόν», είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times. «Ήταν όμως μοιραίο να αποκαλυφθεί, όταν οι εταιρείες άρχισαν να αποψιλώνουν το δάσος του Αμαζονίου, κόβοντας τα δέντρα στη δεκαετία του ’90».
Περαιτέρω έρευνες, από αρχαιολόγους αυτή τη φορά, έφεραν στο φως γλυπτά, οχυρωμένους οικισμούς και ένα σύνθετο οδικό δίκτυο, από το οποίο οι αρχαιολόγοι συμπέραναν ότι στην περιοχή διέμεναν κάποτε δέκα εκατομμύρια άνθρωποι.
Ο πολιτισμός αυτός είναι άγνωστος, δεν προσομοιάζει με τους προκολομβιανούς λαούς, όπως οι Ίνκα, και έμενε στην περιοχή αιώνες πριν εμφανιστούν οι Ευρωπαίοι στον Αμαζόνιο.
«Αρχίζουμε τώρα να συναρμολογούμε το παζλ της ανθρώπινης ιστορίας της Λεκάνης του Αμαζονίου, και το εύρημα στην Αμάπα είναι φοβερά συναρπαστικό», δήλωσε η αρχαιολόγος Μαριάνα Καμπράλ.
Οι αρχαιολόγοι, όπως η Μαριάνα Καμπράλ, από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας στην πολιτεία Μίνας Ζεράις έχουν βρει στην περιοχή θραύσματα αγγείων και τεφροδόχους. Εντόπισαν επίσης μια τοποθεσία σε έναν κοντινό ποταμό, απ’ όπου προέρχονται οι λίθοι του Στόουνχεντς του Αμαζονίου.

Παράξενα φαινόμενα στην ήπειρο της Ανταρκτικής

Από τον Αντώνη Κυριαζή
Ανταρκτική. Βάση εξωγήινων, απομεινάρι της Ατλαντίδας, τόπος της Σαμπάλα ή μυστική βάση των Ναζί; Μυστήρια, μύθοι και θρύλοι για την αινιγματική αυτή ήπειρο.
• Ένας παράξενος «κρατήρας» στην Ανατολική Ανταρκτική κάνει τους πάγους να λιώνουν, σαν να υπάρχει μια πελώρια τρύπα από κάτω.
Ο Ολλανδός παγετωνολόγος Jan Lenaerts (αριστερά) στήνει έναν αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό στην παγοκρηπίδα του Βασιλιά Μποντουέν. Photo: Διεθνές Πολικό Ίδρυμα / Jos Van Hemelrijck
ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ του 2014, μια ομάδα γεωφυσικών από το Ινστιτούτο Άλφρεντ Βέγκενερ της Γερμανίας, εντόπισε έναν μεγάλο «κρατήρα», διαμέτρου 2 χιλιομέτρων πάνω στην παγοκρηπίδα του Βασιλιά Μποντουέν στην Ανατολική Ανταρκτική, η οποία βρίσκεται στη Γη της Βασίλισσας Μάουντ. Η αρχική τους υπόθεση ήταν ότι ο τεράστιος αυτός κρατήρας προκλήθηκε από την πτώση κάποιου μετεωρίτη, ο οποίος πιθανά να είχε πέσει εκεί τον Σεπτέμβριο του 2004. Ωστόσο, μόλις η ιστορία βγήκε στη διεθνή μέσα ενημέρωσης, γεωλόγοι από όλο τον κόσμο άρχισαν να προτείνουν και άλλες πιθανές εξηγήσεις.
Πολλοί από αυτούς διατύπωσαν την υπόθεση ότι ο γιγάντιος «κρατήρας» είναι αποτέλεσμα μιας δολίνης. Η δολίνη στην γεωλογία είναι σχηματισμός κοιλώματος σε σχήμα λεκάνης, με κυκλικό ή ελλειπτικό σχήμα, από υποχώρηση του εδάφους. Οι δολίνες ή τρύπες σχηματίζονται σε ανθρακικά ασβεστολιθικά ή δολομιτικά πετρώματα εξαιτίας της κατάρρευσης της οροφής υπογείων σπηλαίων ή της ασβεστολιθικής διάβρωσης από όμβρια ύδατα. Το έδαφος υποχωρεί κι έτσι δημιουργείται ένα μεγάλο χάσμα.
Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Οι δολίνες απαιτούν στέρεο έδαφος, ενώ η παγοκρηπίδα του Βασιλιά Μποντουέν είναι ένα τεράστιο τείχος πάγου μέσα στη θάλασσα, χωρίς να υπάρχει από κάτω ξηρά.
Καθώς το αίνιγμα δεν μπορούσε να λυθεί, αποφασίστηκε να μεταβεί επί τόπου ομάδα επιστημόνων υπό τον δρα Jan Lenaerts, από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία. Η αποστολή προγραμματίστηκε να μεταβεί στο Νότιο Πόλο τον Ιανουάριο του 2016 και να επιστρέψει στα τέλη Φεβρουαρίου έχοντας συλλέξει στοιχεία.

Όταν...

Αποτέλεσμα εικόνας για Κρίνεις ανθρώπους

...Κρίνεις ανθρώπους με βάση την θρησκεία τους, νομίζεις - γιατί απλά νομίζεις, ολες μα όλες τα ίδια λένε με άλλα λόγια η επίπεδα θέασης- πως η δική σου είναι ανώτερη των υπολοίπων. Μαζανθρωπικός εγωϊσμός. Φαινόμενο, αγέλης. Ανάγκη, να νιώθεις πως κάπου ανήκεις. Προγραμματισμός με βάση περιβάλλον και τοπολογία.

...Κρίνεις ανθρώπους με βάση την καταγωγή τους, πάλι νομίζοντας πως η δική σου "φάρα" είναι κάτι ανώτερο, κι οχι την προσωπική σου εκτίμηση για αυτούς με γνώμονα το πόσο χρόνο εχεις περάσει μαζί τους και το τι δεσμούς εχεις αναπτύξει μαζί τους διαχρονικά η τι εμπειρίες εχεις μοιραστεί μαζί τους, τότε είσαι απλά ηλίθιος. Κι αυτή την γελοία έννοια που ανακάλυψαν οι δυτικοί, Ρατσιστής. Άλλο πράγμα η μελέτη των φυλετικών χαρακτηριστικών, ειδικά στον 21ο αιώνα, κι άλλο ο "ρατσισμός".


...Κρίνεις με βάση το κόμμα στο οποίο ανήκει κάποιος, πάλι είσαι ηλίθιος. Μαζανθρωπικός εγωϊσμός ξανά (οι μάζες εχουν κι αυτές εγωϊσμό και συλλογικά χαρακτηριστικά). Φαινόμενο, αγέλης. Ανάγκη, να νιώθεις πως κάπου ανήκεις.

... Κρίνεις με βάση την ιδεολογία του κάποιον - συνήθως συνδυάζεται με το προηγούμενο κομματικό σκέλος- τότε κρίνεις την ιδεολογία και οχι το πρόσωπο. Το πρόσωπο είναι καθεστώς ιερό, άγνωστο μέχρι να γίνει γνωστό και δύσκολα γίνεται γνωστό (ισως και ποτέ να μην γνωρίσεις πραγματικά κάποιον λόγο του εγωϊσμού που ολοι εχουμε σε 7 δις παραλλαγές) .  Άλλο πράγμα οι ιδέες κι άλλο οι ιδεολογίες. Καλό θα είναι κάποτε να το "μάθουμε". Οι ιδέες απελευθερώνουν, οι ιδεολογίες σκοτώνουν .

... Κρίνεις κάποιον με βάση την τσέπη του και την οικονομική του δραστηριότητα ενώ δεν σου χρωστάει χρήματα, ενώ δεν σε επιβαρύνει και δεν σε επιβάρυνε ποτέ προσωπικά εσένα η δικό σου πρόσωπο αγαπημένο και γενικότερα ενδιαφέρεσαι για το πως ξοδεύει τα χρήματα του και το πως ζει, τότε είσαι απλά κατίνα, κουτσομπόλης και ξανά ηλίθιος. Αποδέξου το.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα