Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Γιατί οι Σκανδιναβοί προτιμούν τις γυναίκες CEO στις εταιρίες τους


Modern graphic designer woman working with colleagues in office. Small business.
Όταν πρόκειται για θέματα ισότητας των φύλων, είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί κάποιος του Σκανδιναβούς.
Στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται τρία από τα πιο ισότιμα έθνη παγκοσμίως: Η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. ( Η Σουηδία βρίσκεται στην 5η θέση εκ των 144 χωρών, ενώ η ΗΠΑ στην 49η). Κατά συνέπεια τα συμπεράσματα των Σκανδιναβών σχετικά με το κατά πόσο η ισότητα των φύλων επηρεάζει τομείς όπως η εταιρική ζωή και οι επενδύσεις μπορούν να φανούν χρήσιμα.

Υπό αυτή την έννοια, η μεγαλύτερη τράπεζα της περιοχής, η Nordea, υποστηρίζει ότι μία σημαντική συμβολή των γυναικών στις εταιρίες που διοικούν, είναι η επίτευξη σταθερών αποδόσεων.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Nordea εξέτασαν τις 100 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες της σκανδιναβικής περιφέρειας και ανέλυσαν τις αποδόσεις των κεφαλαίων και των τιμών μετοχών κατά τη διάρκεια μιας δωδεκάχρονης περιόδου μέχρι το 2016, με βάση το φύλο. Ανακάλυψαν ότι ο διπλασιασμός του αριθμού των γυναικών στα συμβούλια και στην ανώτατη διοίκηση οδήγησε σε πιο σταθερές αποδόσεις.

«Τώρα που ο ρυθμός της αλλαγής έχει αυξηθεί, η πίεση σε αυτές τις ομάδες διαχείρισης και σε αυτά τα συμβούλια είναι μεγαλύτερη από ότι ήταν πριν», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Johan Trocmé, διευθυντής έρευνας της Nordea.

Τι ήταν ο Δράκος της Ρόδου που καταβρόχθιζε ανθρώπους και ζώα; Πώς τον εξόντωσε ένας νεαρός ιππότης και έγινε Μεγάλος Μάγιστρος στο παλάτι των Ιωαννιτών



Η Ρόδος έχει τον δικό της θρύλο για έναν δράκο όπως τον και άλλες μεσαιωνικές πόλεις στον κόσμο. Ο θρύλος λέει πως ένα θηρίο καταβρόχθιζε ανθρώπους και ζώα περιφερόταν ελεύθερα και είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος της πόλης της Ρόδου.
Ήταν τον 14ο αιώνα κι ο ιππότης που σκότωσε τον δράκο είναι υπαρκτό πρόσωπο και μετά την ηρωική του πράξη έγινε Μεγάλος Μάγιστρος.
To 14o αιώνα, μερικά χρόνια μετά την κατάκτηση της Ρόδου από τους Ιππότες, κι ενώ είχαν μετατρέψει την πόλη σε μία από τις πιο βαριά οχυρωμένες της Ευρώπης, ο εχθρός ήταν από μέσα!

Ένα θηρίο στους βράχους πάνω από την πόλη καταβρόχθιζε βοσκούς και προσκυνητές. Το θηρίο είχε σχήμα μεγάλου αλόγου, αλλά ήταν άγριο, το κεφάλι του έμοιαζε με φιδιού, η ανάσα του έκαιγε σαν φωτιά και είχε τεράστια δόντια. Είχε σκληρό λεπιδωτό δέρμα και δύο μεμβρανώδη φτερά!

Ονομάστηκε «Ο δράκος της Ρόδου». Κρυβόταν στην πλαγιά του λόφου του Αγίου Στεφάνου και το προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου, στον λόφο πάνω από τη φωλιά του, ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο. Γι αυτό το σημείο στο οποίο φώλιαζε λεγόταν «Mall Passo», δηλαδή «Κακό Πέρασμα» και ήταν στο σημερινό Μόντε Σμιθ. Κανένας δεν τολμούσε να το αντικρίσει κι όσοι Ιππότες επιχείρησαν να το εξοντώσουν, δεν τα κατάφεραν.
Ο ιππότης που «προπονήθηκε» για να σκοτώσει τον δράκο
Ο μεγάλος Μάγιστρος Βιλλενέβ, με διάταγμα, απαγόρευσε να περνάει κανείς από το πέρασμα αυτό ή να αποπειράται να το αντιμετωπίσει. Κανείς δεν τολμούσε πια να το προσεγγίσει εκτός από τον νεαρό ιππότη Ντε Γκοζόν. Ο ιππότης ζήτησε άδεια έναν χρόνο, αποσύρθηκε στο κάστρο του πατέρα του στη Γαλλία, ζήτησε και του έφτιαξαν ένα ομοίωμα του Δράκου και μαζί με τα σκυλιά και το άλογό του εκπαιδεύτηκαν στην εξόντωσή του.

Αυτές οι τροφές θα σας προστατεύσουν από την κατάθλιψη

Αυτές οι τροφές θα σας προστατεύσουν από την κατάθλιψη

Μια σωστή διατροφή που περιλαμβάνει υγιεινές και θρεπτικές τροφές μπορεί να λειτουργήσει σαν «ασπίδα» ενάντια στην κατάθλιψη, επιβεβαιώνει μία ακόμη επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, η οποία παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Λος Άντζελες, οι ερευνητές παρακολούθησαν για διάστημα τουλάχιστον έξι ετών σχεδόν 1.000 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 81 έτη με σκοπό να εξετάσουν κατά πόσο η διατροφή τους έπαιξε ρόλο στην ψυχική τους υγεία.

«Η κατάθλιψη είναι ιδιαίτερα συχνή στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, σε άτομα με υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη, καθώς και σε όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο» αναφέρει μία εκ των συντακτών της μελέτης, η Δρ Λόρελ Σέριαν, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ρας του Σικάγο και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph. «Οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όπως στη διατροφή, συνήθως προτιμώνται έναντι της φαρμακευτικής αγωγής κι έτσι θελήσαμε να δούμε εάν η διατροφή συγκεκριμένα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης» προσθέτει.

Τι θα κάναμε αν ανακαλύπταμε ότι υπάρχουν εξωγήινοι;

Το αν υπάρχουν εξωγήινοι και αν τελικά θα μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους είναι ένα ερώτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια τόσο τους επιστήμονες όσο και τους… λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας. Όμως ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα είναι το εξής: Τι θα κάνουμε αν τελικά βρούμε ζωή εκτός από τον πλανήτη Γη; Πώς θα αντιδράσουν οι άνθρωποι, θα είναι ως επί το πλείστον θετικοί ή αρνητικοί σε ένα τέτοιο μήνυμα;
Ερευνητές από το κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. Η μελέτη τους, που παρουσιάστηκε στο Ώστιν στο επιστημονικό συνέδριο AAAS, έδειξε σαφώς ότι οι περισσότεροι βλέπουν θετικά την ενδεχόμενη επαφή με ζωή στο διάστημα.
Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές επέλεξαν πέντε άρθρα εφημερίδων σχετικά με διαφορετικές ανακαλύψεις, οι οποίες προκάλεσαν αναταραχή τα τελευταία χρόνια: Η αμφιλεγόμενη ανακάλυψη υποτιθέμενων απολιθωμένων βακτηριακών ιχνών σε μετεωρίτη του Άρη από το 1996 ή η ανακάλυψη επτά πλανητών που μοιάζουν με τη Γη, πέρυσι.
Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επιστήμονες που μετείχαν στο συνέδριο του Ώστιν, τα άρθρα εξετάστηκαν από ερευνητές χρησιμοποιώντας ένα ειδικό λογισμικό που ονομάζεται Linguistic Inquiry and Word Count (LIWC). Το σύστημα, το οποίο δεν υπήρξε εδώ και πολύ καιρό, αναγνωρίζει ποια συναισθήματα που συνδέονται με τις λέξεις, είναι θετικά ή αρνητικά. Ο υπολογιστής έδωσε ένα σαφές αποτέλεσμα: Οι συντάκτες των άρθρων, και μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως οι «New York Times» και η «Washington Post», έδειξαν να έχουν ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό θετικών συναισθημάτων .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα