Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Πρώτη φορά δημόσια στα Σκόπια το βίντεο του Κίρο Γκλιγκόροφ: «Είμαστε Σλάβοι»




«Κίρο Γκλιγκόροφ: Είμαστε Σλάβοι»

Νοέμβριος 25, 2017. 19:35

Σκόπια.

«Σε μια εποχή που αγωνιζόμαστε, ακόμη και στον 21ο αιώνα, υπέρ η κατά της ‘μακεδονικής’ ταυτότητας, είναι σημαντικό να δείτε τη δήλωση του πρώτου προέδρου μας Κίρο Γκλιγκόροφ, που την έκανε στις 6 Μαρτίου του 1992, στην οποία εξηγεί ποιοι είμαστε και τι είμαστε»,γράφει σε άρθρο της η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων «Βέτσερ».


Συνεχίζει:

 

«Τρία χρόνια αργότερα, η χώρα μας άλλαξε  την εθνική της σημαία με ένα νεοσύστατο σχέδιο από τον Μιροσλάβ Γκάρτσεφ, καθώς και το όνομα του κράτους   μας σε ΦΥΡΟΜ (στο κείμενο ФИРОМ).


«Η Ελλάδα χρησιμοποιεί συχνά αυτή τη δήλωση του Γκλιγκοροφ για τις ανάγκες των απόψεων της στο αίτημά της για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος του κράτους μας, ενώ σε εμάς αυτή η δήλωση δεν έτυχε σχεδόν καμίας δημοσίευσης εδώ και 25 χρόνια. Ας την δούμε και να την ακούσουμε τώρα», σημειώνει η ‘Βέτσερ’.

Πώς πληγώνουμε τον εαυτό μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε



Μπορεί να ακούγεται εγωιστικό, αλλά κάποιες φορές είναι καλό να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να τον πληγώνουμε με το να μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν ή με το να έχουμε από αυτόν παράλογα υψηλές απαιτήσεις.
Πώς πληγώνουμε τον εαυτό μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Η αγάπη προς τον εαυτό μας στηρίζεται σε ένα εγγενές ένστικτο, αλλά πόσες φορές θεωρήσαμε τον εαυτό μας εγωιστή και αλαζόνα επειδή θέλησε αυτό ακριβώς.
Φαίνεται πως το να νοιαζόμαστε για εμάς είναι κάτι ντροπιαστικό και εξαιτίας αυτών των ενοχών καταλήγουμε να πληγώνουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας χωρίς, μάλιστα, καν να το συνειδητοποιούμε.
Ενδεχομένως να πιστεύουμε πως με το να κοιτάζουμε τον εαυτό μας θα επιτηδεύσουμε μια τέλεια εικόνα για εμάς, θα αυτοπροβληθούμε ως κάποιοι που πάντα προσπαθούν να ικανοποιήσουν τους άλλους. Αντί αυτού, διαλέγουμε να αυτοπληγωνόμαστε, να μη δείχνουμε αυτοσεβασμό και τελικά να παραμελούμε τον εαυτό μας.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να βλάψουμε μόνοι μας τον εαυτό μας, μερικοί μάλιστα είναι τόσο ανεπαίσθητοι που περνούν απαρατήρητοι. Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψουμε μερικούς από τους τρόπους που εκθέτουμε τον εαυτό μας και τον πληγώνουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
Αυτό που οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε είναι πως το να πληγώνουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας είναι κάτι που μάς φθείρει λίγο λίγο και είναι βέβαιο πως στο μέλλον πρόκειται να μας προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη δυστυχία.

Κανέλα και λεμόνι: ανακαλύψτε μια συγκλονιστική θεραπεία



Ο συνδυασμός κανέλα και λεμόνι είναι μία από τις πιο κοινές στρατηγικές, που χρησιμοποιείται στον τομέα της φυσικής φαρμακευτικής. Επωφεληθείτε από αυτά!
Κανέλα και λεμόνι: ανακαλύψτε μια συγκλονιστική θεραπεία

Ο συνδυασμός κανέλα και λεμόνι είναι μία από τις πιο κοινές θεραπείες που χρησιμοποιείται στον τομέα της φυσικής φαρμακευτικής.
Αυτά τα εύκολα στην εύρεση τους συστατικά μας επιτρέπουν να επωφεληθούμε με έναν απλό και χρήσιμο τρόπο.
Αν είστε ένας από εκείνους τους ανθρώπους που συνηθίζουν να καταναλώνουν συμπλέγματα βιταμινών για να αυξήσουν τις άμυνές τους, λόγω των εποχιακών αλλαγών, δοκιμάστε την πρότασή μας σήμερα.
Αυτό το φρούτο και το μπαχαρικό θα γίνουν ένας συνδυασμός γεμάτος θρεπτικές ουσίες που θα βοηθήσει την υγεία σας χωρίς να προκαλέσει παρενέργειες.
Είναι εύκολα προσβάσιμα, φθηνά και γεμίσουν ταυτόχρονα τη ζωή και το φαγητό σας με γεύση και χρώμα. Γιατί να μη τα δοκιμάσετε μαζί λοιπόν;
Σήμερα στη σελίδα μας, σας προσκαλούμε να κάνετε αυτό: ανακαλύψτε τα οφέλη της χρήσης κανέλας και λεμονιού.
Αυτές οι θεραπείες θα γίνουν απαραίτητες στη ζωή σας.

Το πολυτιμότερο στη ζωή ειναι οι συναισθηματικοί δεσμοί, όχι τα υλικά αγαθά



Έρχεται μια στιγμή στη ζωή που τα υλικά αγαθά παύουν να έχουν σημασία και συνειδητοποιούμε ότι το πιο πολύτιμο πράγμα στη ζωή είναι οι συναισθηματικοί δεσμοί μας με τους ανθρώπους.
 Το πολυτιμότερο στη ζωή ειναι οι συναισθηματικοί δεσμοί, όχι τα υλικά αγαθά

Αισθανόμαστε πραγματικά στο σπίτι μας όταν είμαστε κοντά σε ανθρώπους για τους οποίους νοιαζόμαστε πραγματικά. Το πιο πολύτιμο πράγμα στη ζωή δεν είναι τα υλικά αγαθά αλλά οι συναισθηματικοί δεσμοί.
Μπορεί να ξεχνάμε το γεγονός αυτό, ή μπορεί να υπάρχουν ορισμένες στιγμές που δεν του δίνουμε μεγάλη σημασία. Ωστόσο τελικά όλα γίνονται πιο εύκολα όταν κάποιος μας συντροφεύει.
Με τον καιρό το πραγματικό νόημα βρίσκεται σε μια συναισθηματική καρδιά γεμάτη αγάπη και φιλία, ανεξάρτητα από το αν μιλάμε για τον εαυτό μας ή για άλλους ανθρώπους. Με τον καιρό μαθαίνουμε να δίνουμε αξία στην ικανοποίηση που μας δίνει το να αγαπάμε, να έχουμε έναν ώμο να κλάψουμε και μια αγκαλιά να μας προσφέρει ζεστασιά.

Η αγάπη και η εκτίμηση όσων μας περιβάλλουν αποτελούν τη βάση της εξέλιξής μας

Ενωμένα χέρια
Η συναισθηματική ευημερία προέρχεται από τις ικανοποιητικές, υγιείς και αμοιβαίες σχέσεις με τις οποίες διανθίζουμε το μονοπάτι της ζωής μας.
Οι φίλοι και οι συγγενείς έχουν διαφορετική σημασία κατά τα διάφορα ζωτικά στάδια που απαρτίζουν τη συναισθηματική μας εξέλιξη.
Όταν το καταλάβετε αυτό, θα ξέρετε ότι δεν χρειάζεται να ζητήσετε τίποτε άλλο εκτός από τις σχέσεις σας με άλλους ανθρώπους.
Καθώς μεγαλώνουμε, τα χρήματα, η εργασία ή η τέλεια εμφάνιση δεν έχουν πλέον τόση σημασία όση είχαν κάποτε στη νοερή λίστα μας με τα απαραίτητα πράγματα που θέλουμε στη ζωή μας.

Έμπειρη ή άπειρη στο σεξ: Ποια προτιμούν οι άνδρες;

Πολλοί λένε πως κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει εμπειρίες για να μην έχει απωθημένα.
Όμως  όταν πρόκειται για το σεξ τα πράγματα φαίνεται ότι είναι τελείως διαφορετικά. Ακόμη και αν οι νοοτροπίες έχουν αλλάξει τελικά οι άνδρες, ποιες γυναίκες επιλέγουν στο σεξ τις έμπειρες ή τις άπειρες;
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστημίου του Cornell σ ε 751 φοιτητές έδειξε ότι παρά το γεγονός ότι το ευκαιριακό σεξ έχει εισβάλλει στην ζωή των νεαρών ζευγαριών, οι χαρακτηρισμοί που αποδίδονται σε όσες γυναίκες επιδίδονται σε αυτό, εξακολουθούν να κρίνονται αρνητικά από τους συνομηλίκους τους αν και δηλώνουν σεξουαλικά απελεθευρωμένοι.
Από την άλλη οι άνδρες που συμμετείχαν στην ίδια έρευνα δεν δίστασαν απαντώντας σε σχετικό ερωτηματολόγιο να τις χαρακτηρίσουν ”εύκολες”.
Την ίδια στιγμή όμως οι άνδρες που έχουν έντονη σεξουαλική ζωή κρίνονται έμπειροι και περισσότεροι έτοιμοι να συνάψουν σχέση.

Σεξ και περίοδος.. επιτρέπεται ή όχι;


 sex_periodos.jpg
Σεξ στην περίοδο! Επιτρέπεται; Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει;
Οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι σύγχρονοι γυναικολόγοι θεωρούν ότι σε γενικές γραμμές είναι ασφαλές, αρκεί και οι δύο σύντροφοι να είναι υγιείς και να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής. Οι γυναικολόγοι της παλιάς σχολής είναι αντίθετοι σε αυτό.
Τα πλεονεκτήματα
Το σεξ στην περίοδο μπορεί να λειτουργήσει σαν ισχυρό «παυσίπονο» στις κράμπες και τους πόνους της κοιλιάς. Επίσης ότι το σεξ στην περίοδο και κυρίως ο οργασμός μπορεί να μειώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. «Με τον οργασμό ο οργανισμός απελευθερώνει ενδορφίνες, ορμόνες που δρουν σαν φυσικά παυσίπονα και βελτιώνουν τη διάθεση, κάτι που μπορεί να βοηθήσει με τις κράμπες, τους πονοκεφάλους, την ήπια κατάθλιψη και την ευερεθιστότητα που καμιά φορά συνδέεται με την περίοδο», επισημαίνει ο κύριος ΜΠΑΓΙΩΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ
Τα μειονεκτήματα

5 πράγματα που κάνουμε και ενοχλούν το σκύλο μας


pentepragmata_skylous.jpg
Σίγουρα υπάρχουν στιγμές που ο σκύλος σου σε φτάνει στα όρια σου με αυτά που κάνει αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να τον φτάνεις και εσύ στα όρια του με αυτά που κάνεις;
Ακολουθούν 5 φαινομενικά αθώα πράγματα που κάνουμε στο σκύλο μας αλλά εκείνον τον ενοχλούν...
1. Οι αγκαλιές
Το να αγκαλιάζεις το σκύλο σου συνέχεια είναι για σένα ο τρόπος σου να του δείξεις πόσο πολύ νοιάζεσαι για εκείνον. Υπάρχουν σίγουρα σκύλοι που το απολαμβάνουν και κάποιοι που το ανέχονται. Στο σύνολο τους όμως δεν τους αρέσει και τόσο πολύ. Οι αγκαλιές δεν είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιούν οι σκύλοι για να επικοινωνήσουν ή να κοινωνικοποιηθούν οπότε το να τυλίγετε τα χέρια σας γύρω του, του είναι κάτι ξένο. Πρέπει να σεβαστούμε τον προσωπικό του χώρο και να παρατηρήσουμε το σκύλο μας εάν τελικά απολαμβάνει ή όχι τις αγκαλιές. Παρατηρούμε την γλώσσα του σώματος του όταν πάμε να τον αγκαλιάσουμε και εάν δούμε ότι σκύλος μας κάνει σήματα ηρεμίας (γυρίζει το κεφάλι και κοιτάει αλλού, κατεβάζει τα αυτιά, χαμηλώνει το σώμα του, κατεβάζει την ουρά του, βγάζει τη γλώσσα του και γλείφεται, χασμουριέται, γουρλώνει τα μάτια του κ.α. ) τον αφήνουμε στην ησυχία του γιατί είναι προφανές ότι δεν του αρέσουν οι αγκαλιές.
2. Το να είναι σκύλος του καναπέ
Σίγουρα υπάρχουν κουτάβια και σκύλοι που τους αρέσει το ραχάτι και η ξάπλα αλλά οι περισσότεροι σκύλοι δεν απολαμβάνουν να κάθονται στον καναπέ μην κάνοντας κάτι. Εάν τους αφήσετε όλη μέρα σπίτι μονούς τους θα βρουν να κάνουν κάτι για να διασκεδάσουν: να φάνε τα παπούτσια σας, τα μαξιλάρια, τα σκουπίδια ή ότι άλλο είναι διαθέσιμο. Όπως και εμείς έτσι και αυτά βαριούνται οπότε ψάχνουν να κάνουν κάτι. Μπορεί να έχετε μια πολυάσχολη ζωή αλλά από τη στιγμή που αποφασίσατε να πάρετε σκύλο πρέπει να βρείτε χρόνο για να τον εκτονώνετε και να τον γυμνάζετε. Θυμηθείτε όταν ήσασταν παιδιά και σας έστελναν για θελήματα αλλά εσείς το μόνο που θέλατε ήταν να τρέξετε και να παίξετε έτσι ακριβώς νιώθει και ο σκύλος όταν τον αφήνετε σπίτι χωρίς εκτόνωση και παιχνίδι.

Οι κακές συνήθειες που επηρεάζουν και την σεξουαλική σας ζωή!


foods-kill-sex-life
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα στην «κρεβατοκάμαρά» σας, όπως χαμηλή λίμπιντο, πρόβλημα στύσης, αδυναμία οργασμού, προτού βιαστείτε να αναζητήσετε βοήθεια μέσω φαρμακευτικής αγωγής, δοκιμάστε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας, όπως για παράδειγμα να βελτιώσετε την διατροφή και την άσκησή σας.
Παράλληλα, για να έχετε τις βέλτιστες αποδόσεις στο σεξ ανά πάσα στιγμή και μέρος, αποφύγετε κάποιες κακές συνήθειες που κάνετε καθημερινά και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και την υγεία σας.
Αλκοόλ
Αν και το αλκοόλ μπορεί να φέρει κοντά αρκετούς ανθρώπους, διώχνοντας κάθε ίχνος αναστολής και ντροπής, μπορεί ωστόσο να επηρεάσει και την σεξουαλική επίδοση στο κρεβάτι. Το αλκοόλ επηρεάζει την στύση των ανδρών ενώ οι γυναίκες είναι δύσκολο να έρθουν σε οργασμό. Γι’ αυτό συνίσταται η κατανάλωση με μέτρο.
Κακή στάση του σώματος
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του περιοδικού Health Psychology, η κακή στάση του σώματος, μπορεί να οδηγήσει σε ρηχή αναπνοή, η οποία επιδεινώνει το άγχος και μειώνει τα επίπεδα ενέργειας , επηρεάζοντας συνολικά την λίμπιντό σας. Παλαιότερες έρευνες είχαν επισημάνει πως το καμπούριασμα επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών, και συγκεκριμένα της κορτιζόλης, της ορμόνης του σεξ, ενώ μείωση κατέγραφαν και τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Μπορεί ένα «μαύρο κουτί» να προβλέψει το μέλλον;

Φωτογραφία του χρήστη ΕΡΕΥΝΩ!!!  ΑΡΑ  ΥΠΑΡΧΩ !!! ( What the Bleep Do We Know? ).
Στο σκονισμένο υπόγειο μιας πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης του Εδιμβούργου, υπάρχει ένα μικρό μαύρο κουτί, μετά βίας στις διαστάσεις δύο πακέτων τσιγάρων που παράγει ένα ατέλειωτο χείμαρρο από τυχαίους αριθμούς.













Με πρώτη ματιά, είναι μια αδιάφορη συσκευή.
 Στο εσωτερικό του μεταλλικού περιβλήματος υπάρχει ένα μικροτσίπ, όχι περισσότερο περίπλοκο από εκείνα των σύγχρονων υπολογιστών τσέπης. Αλλά, σύμφωνα με μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων, που συνεχώς μεγαλώνει, το κουτί αυτό έχει εντελώς ασυνήθιστες δυνάμεις. Ισχυρίζονται ότι πρόκειται για το «μάτι» ενός μηχανήματος που έχει την δυνατότητα να διερευνά το μέλλον και να προβλέπει γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας.

Η μηχανή, προφανώς «διαισθάνθηκε» το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στο World Trade Center (Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου) τέσσερις ώρες πριν αυτό συμβεί, αλλά μέσα στην πυρετώδη κατάσταση που δημιούργησαν οι θεωρίες περί συνομωσίας τότε, οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν από τους σκεπτικιστές με συνοπτικές διαδικασίες. 
Αλλά τον περασμένο Δεκέμβριο, προειδοποίησε για το τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία λίγο πριν τον υποθαλάσσιο σεισμό ο οποίος προξένησε την επικών διαστάσεων τραγωδία.
Τώρα ακόμα και οι δύσπιστοι αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα μικρό κουτί με προφανείς ανεξήγητες δυνάμεις. «Πρόκειται για αντικείμενο που δονείται από τη γη» λέει ο Δρ Ρότζερ Νέλσον, ομότιμος καθηγητής-ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνσετον στις ΗΠΑ, που ηγείται του ερευνητικού σχεδίου για το φαινόμενο «μαύρο κουτί».

Περὶ τοῦ ἐμφαινομένου προσώπου τῷ κύκλῳ τῆς Σελήνης Περισσότερα: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=58055:peri-toy-emfainomenoy-prosopoy-to-kyklo-tis-selinis&catid=50:mathaino-tin-ellada&Itemid=336#ixzz4zSlYvgL9

mars1
 
Ένα από τα όχι και τόσο γνωστά έργα του Πλουτάρχου είναι το Περὶ τοῦ ἐμφαινομένου προσώπου τῷ κύκλῳ τῆς Σελήνης, δηλ. σε ελεύθερη μετάφραση Σχετικά με το πρόσωπο που φαίνεται στην σφαίρα της Σελήνης.

Αν και το κείμενο που είναι γραμμένο σε μορφή διαλόγου δεν σώζεται ολόκληρο σήμερα, πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα έργα που συγκεντρώνει τις ερμηνείες και τις απόψεις σχετικά με τη Σελήνη, όπως αυτές έγιναν αντιληπτές μέσω παρατηρήσεων από τους σύγχρονους ερευνητές της εποχής του Πλουτάρχου.

Το Περὶ τοῦ ἐμφαινομένου προσώπου τῷ κύκλῳ τῆς Σελήνης έχει συμπεριληφθεί από τους φιλολόγους σε ένα ευρύτερο σώμα έργων που ονομάζεται Ηθικά, μία συλλογή από πολλές πραγματείες και λόγους που κατέγραψε ο Πλούταρχος καλύπτοντας μία μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Η πραγματεία, λοιπόν, αυτή σε μορφή διαλόγου επηρέασε σε σημαντικό βαθμό όπως φάνηκε αργότερα τον αστρονόμο Κέπλερ.Όσοι διαβάσουν το έργο του Πλουτάρχου για τη Σελήνη δεν είναι παράξενο αν τους φέρει στο μυαλό τα έργα του Λουκιανού με την αντίστοιχη θεματολογία, την Αληθινη Ιστορία και τον Ικαρομέννιπο ή τον Υπερνέφελο.

 Υπάρχουν σύγχρονες μελέτες από ιστορικούς και φιλολόγους που υποστηρίζουν αρκετά πειστικά ότι ο Λουκιανός αν δεν επηρεάστηκε άμεσα, φαίνεται ότι είχε διαβάσει ή είχε υπόψη του το συγκεκριμένο έργο του Πλουτάρχου παρόλο που δεν αναφέρει σε κανένα από τα έργα του το όνομά του.
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι οι αστρονόμοι έχουν ονομάσει δώσει το όνομα του αρχαίου Έλληνα συγγραφέα του Πλουτάρχου σε έναν από τους κρατήρες της Σελήνης παραπέμποντας με αυτόν τον τρόπο στο συγκεκριμένο έργο του.
 
«Ολόκληρη γύρω γύρω λάμπει με φωτιά,
Πιο γαλανό από πέτρα κυανή
Φαίνεται μιας κόρης το μάτι και το υγρό της μέτωπο
Κοιτάζοντάς τη μοιάζει με πρόσωπο»
 
ποίημα του ποιητή Αγησιάνακτα για το πρόσωπο της Σελήνης όπως αναφέρεται στο
Περὶ τοῦ ἐμφαινομένου προσώπου τῷ κύκλῳ τῆς Σελήνης, 920e

Υπάρχει προορισμός στο ταξίδι της ψυχής;

Υπάρχει προορισμός στο ταξίδι της ψυχής;
γράφει ο 


Σταθείτε για μια στιγμή και παρατηρείστε πως τα αστέρια που φαινομενικά είναι ακλόνητα στο ουράνιο στερέωμα πως και αυτά ταξιδεύουν, πως γύρω σας όλοι οι άνθρωποι βαδίζουν ασταμάτητα στους δρόμους ενώ ακόμη και οι χυμοί στις φλέβες σας κινούνται και αυτοί στα δικά τους μονοπάτια. Όλα στη φύση βρίσκονται σε μια διαρκή κίνηση, όλα έρχονται από κάπου. Φτάνουν όμως και κάπου; Άραγε, η ίδια η ζωή έχει κάποιο προορισμό;

Αναλογιστείτε λίγο το ποτάμι που ο προορισμός στο δικό του ταξίδι είναι να καταλήξει στις όχθες της θάλασσας. Γνωρίζει μήπως το ποτάμι τον προορισμό του; Αν ναι, γιατί συνεχίζει αφού όταν φτάσει στη θάλασσα θα σβήσει την μοναδικότητα του μέσα στα υπόλοιπα ποτάμια που σχηματίζουν την μεγάλη υγρή κοιλάδα. Αν όχι, τότε γιατί κυλά με τέτοια ορμή;

Το πρόβλημα του προορισμού δεν είναι τόσο προφανές όσο ίσως θα θέλαμε να πιστεύουμε. Διότι συχνά ως προορισμό ενστερνιζόμαστε τα όρια που μας θέτουν οι άλλοι. Είναι εύκολο βλέπετε να υιοθετούμε ξένα όνειρα. Το γεγονός πως παραδίδονται από μια εξωτερική πηγή τα κάνει να φαίνονται περισσότερο αντικειμενικά. Χρειάζεται προσπάθεια να διακρίνουμε τους δικούς μας στόχους μέσα στην πολυφωνία που εσωτερικεύουμε καθημερινά. Και αυτό διότι στη πραγματικότητα, το ζήτημα του προορισμού είναι ερώτημα σκοπού, δηλαδή απορία νοήματος στη ζωή – θέμα που εκ φύσεως είναι δύσκολο καθότι προϋποθέτει ενδοσκόπηση και αυτοκριτική.

Παρόλ' αυτά, το ερώτημα παραμένει ανοιχτό: ποιο είναι το αίτιο και ποιος ο σκοπός των πραγμάτων; Αν ρωτηθεί ο καθένας από εμάς θα δώσει την δική του άποψη, βασισμένη στην προέλευση αλλά και τον προσωπικό του στόχο. Η άποψη μας είναι μοναδική ακριβώς γιατί προκύπτει από την δική μας οπτική, οπτική που διαφέρει αν συγκριθεί με αυτές των υπολοίπων.

Σκότωσε την ανάγκη σου για "αρχηγούς"


tomb-raider
"Πως μπορείς να ζητήσεις από τους συνανθρώπους σου να ακολουθήσουν μια τόσο αυστηρή αυτοπειθαρχία; Θα σε περιγελάσουν και θα σε γελοιοποιήσουν, ενώ οι πιο επιθετικοί θα σε μαυρίσουν στο ξύλο. Κι όχι τόσο επειδή δεν θα σε πιστέψουν..."
Carlos Castaneda
Όσες χρήσιμες και αληθινές πληροφορίες κι αν σου δώσει κάποιος, πάντα θα βρεις εκείνο το ένα που μπορείς να κρίνεις, για να τον απορρίψεις στη συνέχεια. 
Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη αντίληψη/πρακτική που αποδέχεσαι τα πάντα και υιοθετείς ως υποτελής, ανίκανος να αντιληφθείς πέρα από την υποτέλειά σου.
Και οι δυο πρακτικές είναι εξίσου περιοριστικές, καθιστώντας σε, είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι, σε ένα άβουλο, πειθήνιο, χειρίσημο ον.
Χρειάζεται τεράστια αυτοπειθαρχία, αυτό-επίγνωση, συνεχή επαγρύπνηση και ταπεινή μεγαλοπρέπειαγια να είσαι κύριος του εαυτού σου και να μπορείς άφοβα να επιλέγεις "την ήρα από το στάρι"... σε ό,τι συναντάς, όπως κι αν φαίνεται αρχικά ή στο πλήθος γύρω σου. 

Freddie Mercury: 10 «τρελά» πράγματα που δεν γνωρίζαμε για τον θρύλο των Queen

«Δεν θα γίνω ένας ροκ σταρ. Θα γίνω ένας θρύλος» είχε πει κάποτε. Και έγινε. Παρόλο που στις τελευταίες του στιγμές είχε εκφράσει το φόβο του ότι ο κόσμος θα τον ξεχάσει.
Ήταν 23 Νοεμβρίου του 1991, όταν ο εμβληματικός frontman των Queen Φρέντι Μέρκιουρι, ο κατά κόσμον, Φαρόκ Μπουλσάρα που γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη, ανακοινώνει και επίσημα στους δημοσιογράφους –που είχαν κατασκηνώσει για μέρες έξω από το σπίτι του- ότι πάσχει από AIDS.
Μία ημέρα μετά, στις 24 Νοεμβρίου 1991, Ένα εικοσιτετράωρο μετά, ακριβώς 26 χρόνια πριν, φεύγει από τη ζωή αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο, τραγούδια αναλλοίωτα στο χρόνο, αλλά και ένα δυσαναπλήρωτο κενό: Ο Φρέντι δεν είναι πια μαζί μας.
Στον τελευταίο δίσκο που κυκλοφόρησαν οι Queen το 1991 “Innuendo” ο Μέρκιουρι ήταν ήδη πολύ καταβεβλημένος. Το «The show must go on» είναι ένα τραγούδι για αυτόν και αν και κανείς δεν πίστευε ότι θα καταφέρει να το ερμηνεύσει στην επώδυνη κατάσταση.

Μάλιστα, ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, Μπράιαν Μέι, είχε εκφράσει αμφιβολίες ότι θα μπορούσε να το ερμηνεύσει. Όμως εκείνος, πίνοντας λίγη βότκα, μπήκε στο στούντιο και έδωσε την ψυχή του με το αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε.
Η ερμηνεία του στο τραγούδι θα αφήσει εποχή και στη συναυλία προς τιμήν που πραγματοποιήθηκε το 1992 θα παιχτεί πρώτο, με τον Έλτον Τζον στα φωνητικά και τον Τόνι Αϊόμι στην κιθάρα.
Ο Φρέντι Μέρκιουρι αναμφισβήτητα ήταν μία εκκεντρική προσωπικότητα, αυτό το γνωρίζουν όλοι. Υπάρχουν όμως και μερικές πτυχές της ζωής του που ίσως αρκετοί να αγνοούν.

7 βότανα κατά της κατάθλιψης


depression.jpg
Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε βιώσει αρνητικά συναισθήματα όπως θλίψη, στενοχώρια, απογοήτευση για διάφορους λόγους και αιτίες.
Όταν όμως αυτή η θλίψη και διάφορα αρνητικά συναισθήματα επιβαρύνουν αρκετά το άτομο, είναι έντονα και με διάρκεια πάνω από δύο εβδομάδες, εμποδίζοντας τους φυσιολογικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς του, πιθανόν να υποφέρει από κατάθλιψη.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης
Τα πιο κοινά συμπτώματα της διαταραχής είναι η καταθλιπτική διάθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η ανηδονία (έλλειψη άντλησης ευχαρίστησης), η απώλεια της όρεξης για φαγητό ή η υπερφαγία, η δυσκολία στον ύπνο ή η τάση για υπερβολικό ύπνο, η μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων, οι τάσεις απομόνωσης, η κοινωνική απόσυρση, τα αισθήματα ενοχής, οι αρνητικές σκέψεις (ακόμη και σκέψεις αυτοκτονίας), ο φόβος, το άγχος.
Βότανα και συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν
Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια συγκεκριμένα βότανα και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να θεραπεύσουν την ήπια έως μέτρια μορφή κατάθλιψης. Ας δούμε τα σημαντικότερα από αυτά:

Η γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων

Γράφει ο Χρήστος Μπαρμπαγιαννίδης 
Από την αρχαιότητα ακόμη, το θέμα της γλώσσας του μακεδονικού φύλου προκαλούσε έριδες και διαφωνίες. Δυσνόητη η γλώσσα τους από τους υπόλοιπους Έλληνες έμοιαζε με κάτι παράταιρο μέσα σε κείνον τον κυκεώνα των διαλέκτων των ελληνικών φύλων. Επρόκειτο για μια διάλεκτο της ελληνικής ή για μια εντελώς ξεχωριστή γλώσσα; Και αφού η Μακεδονία κατέκτησε τον μισό γνωστό κόσμο, γιατί τότε η γλώσσα που προωθήθηκε και επιβλήθηκε ως παγκόσμια ήταν η αττική ελληνική και όχι ας πούμε η μακεδονική; Σε ένα προηγούμενο άρθρο προσπαθήσαμε να στηρίξουμε την αιολική καταγωγή των Μακεδόνων και να απορρίψουμε την παγιωμένη και συμβατική άποψη περί δωρικής καταγωγής. Παρόλα αυτά η γλώσσα τους δεν ήταν ούτε μια ξεκάθαρη αιολική διάλεκτος. Ποια ήταν λοιπόν;
Οπισθότυπος χρυσού τετάρτου στατήρα Φιλίππου Β’, 340=348 π.Χ.
Οπισθότυπος χρυσού τετάρτου στατήρα Φιλίππου Β’, 340=348 π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
          Πολλοί Ανωμακεδόνες, όπως λ.χ. οι Ορέστες και οι Τυμφαίοι, ζώντας πολύ κοντά με τους Ηπειρώτεςχρησιμοποιούσαν κάποια μορφή της αποκαλούμενης δυτικής ελληνικής γλώσσας. Με την ενοποίηση της Μακεδονίας υπό τον Φίλιππο Β΄ και με τη προώθηση αποίκων από την Κάτω Μακεδονία η μακεδονική γλώσσα κατέκλυσε όλη την επικράτεια της χώρας. Όταν η Μακεδονία συνετρίβη από τη Ρώμη είναι αμφίβολο αν συνέχισε να υπάρχει η μακεδονική γλώσσα ή αν υπήρχε κάποιος να την καταγράψει. Αυτός που μας διέσωσε τις πιο πολλές μακεδονικές λέξεις είναι ο Ησύχιος που το πιο πιθανό να τις πήρε από έργα Μακεδόνων συγγραφέων, όπως ο Μαρσύας ο Μακεδών, εφόσον βέβαια δεν έχουν αλλοιωθεί στην μεταγραφή.
          Τα ονόματα των οίκων των ευγενών μέσα στη περιοχή που ονομάζουμε αρχαία Μακεδονία ήταν ασφαλώς ελληνικά. Το ίδιο ισχύει και για τους βασιλικούς οίκους όλων των μικρών τοπικών (ΟρεστώνΠελαγόνωνΕλιμιωτώνΛυγκηστώνΤυμφαίων) μακεδονικών βασιλείων, αλλά αυτό δεν αποδεικνύει πως οι ίδιοι οι Μακεδόνες μιλούσαν ελληνικά. Χαρακτηριστικά ονόματα των βασιλικών οίκων της Άνω Μακεδονίας βρίσκονται επίσης στην Ήπειρο, π.χ. ΔέρδαςΠαυσανίαςΜαχάταςΑντίοχοςΣιμμίας και Αέροπος. Αυτά τα ονόματα με το πέρασμα των ετών απορροφήθηκαν μέσα στο μακεδονικό κράτος και είχαν σχεδόν κοινή προέλευση. Το μόνο φως που ρίχνουν στη γλώσσα των Μακεδόνων είναι από τύπους διαλέκτων, όπως Ιόλλας αντί Ιόλαος. Επίσης, ο αριθμός των τοπωνυμίων που μπορούμε με σιγουριά να αποδώσουμε στους Μακεδόνες είναι πολύ μικρός.

Διαλογισμός & Αγάπη - Jiddu Krishnamurti

Αποτέλεσμα εικόνας για Διαλογισμός & Αγάπη - Jiddu Krishnamurti

Για να καταλάβεις αυτή τη σκέψη και συναίσθημα δεν πρέπει να υπάρχει επίκριση στην παρατήρηση αυτής της σκέψης και του συναισθήματος. -Τζίντου Κρισναμούρτι

Η νευροεπιστήμη της αποκαταστατικής δικαιοσύνης


Εγκέφαλος-Νευροεπιστήμες-Ηθική - Η νευροεπιστήμη της αποκαταστατικής δικαιοσύνης.
Ο Ντάνιελ Ράισελ μελετά τους εγκεφάλους ψυχοπαθών εγκληματιών (και ποντικιών). Και θέτει το μεγάλο ερώτημα: αντί να αποθηκεύουμε αυτούς τους εγκληματίες δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε αυτό που ξέρουμε σχετικά με τον εγκέφαλο για να τους βοηθήσουμε να επανενταχθούν; Με άλλα λόγια: Αν ο εγκέφαλος μπορεί να αναπτύσσει νέες νευρικές διόδους μετά από ένα τραύμα ...θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τον εγκέφαλο να αναπτύξει εκ νέου ηθική; 
<<Θα ήθελα να μιλήσω σήμερα σχετικά με το πώς μπορούμε να αλλάξουμε τους εγκεφάλους μας και την κοινωνία μας. 
Γνωρίστε τον Τζο. Ο Τζο είναι 32 ετών και δολοφόνος. Συνάντησα τον Τζο πριν από 13 χρόνια στην πτέρυγα των ισοβιτών στις Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας Γουόρμγουντ Σκραμπς στο Λονδίνο. Θα ήθελα να φανταστείτε αυτό το μέρος. Μοιάζει και δίνει την αίσθηση όπως ακούγεται: Γουόρμγουντ Σκραμπς, οι θάμνοι της πίκρας. Χτισμένες στο τέλος της Βικτωριανής Εποχής από τους ίδιους τους τρόφιμους είναι το μέρος κράτησης των πιο επικίνδυνων φυλακισμένων της Αγγλίας. Αυτά τα άτομα έχουν διαπράξει πράξεις απερίγραπτου κακού. Βρέθηκα εκεί για να μελετήσω τους εγκεφάλους τους. Ήμουν μέλος μιας ομάδας ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κόλετζ του Λονδίνου με επιχορήγηση του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας. Είχα ως έργο να μελετήσω μια ομάδα τροφίμων που είχαν κλινικώς διαγνωσθεί ως ψυχοπαθείς. Αυτό σήμαινε ότι ήταν οι πιο σκληροί και οι πιο επιθετικοί από ολόκληρο τον πληθυσμό της φυλακής. Τι έγκειτο στη ρίζα της συμπεριφοράς τους; Υπήρχε κάποιο νευρολογικό αίτιο για την κατάστασή τους; Και αν υπήρχε νευρολογικό αίτιο θα μπορούσαμε να βρούμε θεραπεία; 

Νευροεπιστήμες, θεωρία παιγνίων - Άνθρωποι και πίθηκοι


Νευροεπιστήμες, θεωρία παιγνίων και πίθηκοι.












Όταν δύο άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν μια συμφωνία - είτε ανταγωνίζονται ή συνεργάζονται - τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στο μυαλό τους; Ο συμπεριφορικός οικονομολόγος Κόλιν Κάμερερ μας δείχνει έρευνα που αποκαλύπτει πόσο λίγο είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τι σκέφτονται οι άλλοι και παρουσιάζει μια απροσδόκητη μελέτη που δείχνει ότι οι χιμπατζήδες ίσως να είναι καλύτεροι σε αυτό από ό,τι εμείς. 
<<Θα σας μιλήσω για το στρατηγοποιημένο εγκέφαλο. Θα χρησιμοποιήσουμε έναν ασυνήθιστο συνδυασμό εργαλείων από τη θεωρία παιγνίων και τη νευροεπιστήμη για να καταλάβουμε πώς αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι όταν διακυβεύεται η αξία. Η θεωρία παιγνίων ξεκίνησε αρχικά ως κλάδος των εφαρμοσμένων μαθηματικών, χρησιμοποιήθηκε κυρίως στα οικονομικά και τις πολιτικές επιστήμες, λίγο στη βιολογία, το οποίο μας δίνει μια μαθηματική ταξινόμηση της κοινωνικής ζωής προβλέποντας τι είναι πιθανό να κάνουν οι άνθρωποι, αλλά και τι πιστεύουν οι άλλοι πως θα κάνουν στις περιπτώσεις που οι ενέργειες όλων επηρεάζουν τους πάντες. Πολλοί παράγοντες: ο ανταγωνισμός, η συνεργασία, η διαπραγμάτευση, παιχνίδια όπως το κρυφτό και το πόκερ. 

Επιστήμονες προειδοποιούν…Όταν το Σκοτάδι φεύγει, η επίπτωση έρχεται

Φώτα μεγαλούπολης τη νύχτα
Φωτογραφίες της Γης, κατά τη διάρκεια της νύχτας από δορυφόρο, αποκαλύπτουν ότι το τεχνητό φως γίνεται όλο και πιο φωτεινό και επεκτείνεται κάθε χρόνο σε όλο και μεγαλύτερες εδαφικές επιφάνειες.
Μεταξύ 2012 και 2016, οι τεχνητά φωτισμένες υπαίθριες περιοχές του πλανήτη αυξήθηκαν πάνω από 2% ετησίως.
Οι επιστήμονες, μάλιστα, λένε ότι η απώλεια του σκοταδιού της νύχτας σε πολλές χώρες έχει αρνητικές συνέπειες για τη χλωρίδα, την πανίδα και την ανθρώπινη ευημερία.
Μια ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Science Advances.
Η μελέτη τους χρησιμοποίησε στοιχεία από ένα ραδιόμετρο σε δορυφόρο της Nasa - μια συσκευή ειδικά σχεδιασμένη για τη μέτρηση της φωτεινότητας μέσα στη νύχτα.
Έδειξε, λοιπόν, ότι οι αλλαγές στη φωτεινότητα με την πάροδο του χρόνου διέφεραν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Ορισμένα από τα πιο "Λαμπρά Έθνη" του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ και η Ισπανία, παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Ενώ τα περισσότερα έθνη στη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία έγιναν ακόμη φωτεινότερα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα