Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

ΑΠΑΞ ΑΠΟΘΑΝΕΙΝ..

Αποτέλεσμα εικόνας για λαχταρούν την αιωνιότητα,


Είπαμε,δεν είμαστε αθανατοι.
Είπαμε είμαστε φθαρτοί,γεματοι αρρώστιες και πάθη,σωματικά και ψυχικά, ιδίως τα δεύτερα. Ομως μπορούμε να σταθούμε οριακά.
Δεν υπάρχει απόλυτο στην υγεία μόνο σχετικό. Καθε γενιά έχει τα δικά της όρια. Η προηγούμενη δεν ξεπερνούσε τα 60 χρόνια. Η δική μας εγγίζει τα 90. Η επομένη ,αν δεν την καταστρέψει η κατευθυνόμενη παχυσαρκία, κι οι τεράστιες μερίδες, φθηνού , κακής ποιότητος, υπερ αλατισμένου φαγητού, ίσως ξεπεράσει τα 100.

Η αριθμητική του θανάτου: όταν τα Πρόσωπα γίνονται αριθμοί…


Riding with death, Jean-Michel Basquiat


Τις τελευταίες ημέρες άνοιξε μια συζήτηση πάνω στο αν καταμετρώνται σωστά τα θύματα από τον COVID-19 ώστε να μπορούν να βγουν και τα σωστά συμπεράσματα για την έκταση της πανδημίας και την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων και των θεραπευτικών πρακτικών αντιμετώπισης της. (Ενδεικτικά: ΕΔΩ)
Σε γενικές γραμμές διαμορφώθηκαν δύο τάσεις: η μία που λέει να καταγράφονται στους θανάτους από COVID-19 μόνον όσοι οφείλονται στην δράση του ιού και η δεύτερη που λέει άσχετα αν ο θάνατος τελικά επήλθε από αιτία που δεν σχετίζονταν άμεσα με τον ιό αν ο θανών νοσηλεύονταν εξ αιτίας προσβολής από COVID-19 να καταγράφεται κι αυτό στους θανάτους από COVID-19. Μικρή διαφορά, με μεγάλες συνέπειες που μας θύμισε πως οι επιστημονικές διαφωνίες είναι όχι μόνο θεμιτές αλλά και αναγκαίες αν θέλουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά.
Για όσους ωστόσο ασχολούνται με το θέμα των τροχαίων συγκρούσεων, των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών απ αυτές ο τρόπος καταγραφής των θυμάτων αποτελεί μια πραγματική ντροπή για την επιστημονική κοινότητα και μια προσβολή για τα θύματα και τις οικογένειες τους. Και δυστυχώς κανένας διάλογος και καμία διαφωνία δεν ακούγεται στον ορίζοντα.

Επέκταση ειδικής άδειας ευπαθών ομάδων




Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ των υπουργών Θεοδωρικάκου & Κικίλια, με θέμα την «επέκταση της διευκόλυνσης της δικαιολογημένης απουσίας με ειδική άδεια, για το χρονικό διάστημα ισχύος έκτακτων μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από COVID-19″.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ,  οι ομάδες αυτές είναι:
1.1. Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
1.2. Ασθενείς/άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών με: 
α) ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση, παρά τη μέγιστη αγωγή, 

Οι 4 μεγάλες κρίσεις μετά την πανδημία




Η πανδημία του κορωνοϊού, εκτός από μια τεράστια υγειονομική κρίση που στάθηκε αιτία να χάσουν την ζωή του χιλιάδες άνθρωποι σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου αποτέλεσε την αφορμή να δημιουργηθούν παράλληλα και άλλες επιπλοκές που ενδέχεται να επηρεάσουν την καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου σε βάθος χρόνου.

1. Πρωτοφανή υγειονομική κρίση. 
Η σημαντικότερη κρίση είναι αυτή που αφορά την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών. Τα θύματα είναι κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και νεότεροι. Με την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού αποδείχθηκε ότι ακόμα και προηγμένα συστημάτων υγείας που ανήκαν στις πλουσιότερες χώρες δεν στάθηκε δυνατό να ελέγξουν υγειονομικές κρίσεις που είχαν τέτοια κλίμακα. Είναι μια διαπίστωση που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο διαχείριση των επιδημιών στο μέλλον.

2. Πρόκληση έντασης μεταξύ των χωρών. 

Κορωνοϊός: 9 ερωτήματα που οι επιστήμονες δεν μπορούν να απαντήσουν

Τα 9 ερωτήματα που ακόμη δεν έχουν σαφείς απαντήσεις από τους επιστήμονες αποτυπώνει το Vox, καθώς οι νέες ανακαλύψεις της πανδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός διαδέχονται οι μία την άλλη, δημιουργώντας αρκετές φορές επιστημονική ασάφεια για τι ισχύει και τι όχι.
Τα 9 ερωτήματα που ακόμη δεν έχουν σαφείς απαντήσεις από τους επιστήμονες αποτυπώνει το Vox, καθώς οι νέες ανακαλύψεις της πανδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός διαδέχονται οι μία την άλλη, δημιουργώντας αρκετές φορές επιστημονική ασάφεια για τι ισχύει και τι όχι.
Πόσα άτομα έχουν μολυνθεί; Πόσες φορές έχει μεταλλαχθεί ο νέος κορωνοϊός; Είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί από θερμότερα κλίματα; Πλήττει εξίσου τους νέους όσο και τους ηλικιωμένους; Ποιες μορφές κοινωνικής απόστασης λειτουργούν καλύτερα; Αναπτύσσουμε διαρκή ανοσία στον ιό;
Tο Vox έθεσε τα «καυτά» ερωτήματα σε 12 επιδημιολόγους, ζητώντας απαντήσεις για όσα δεν γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό.
1. Ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19;

Αποστάσεις, μάσκα, πρόστιμα: Οι κανόνες σε Δημόσιο και νοσοκομεία

Ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ ατόμων, υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά και πρόστιμα σε όλους δεν τηρούν τους κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης του κοινού, προβλέπει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.
ΤοΒΗΜΑ Team

Ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ ατόμων, υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά και πρόστιμα σε όλους δεν τηρούν τους κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης του κοινού, προβλέπει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Σύμφωνα με αυτή προβλέπεται, αναφορικά με τα μέτρα προστασίας εντός νοσοκομείων, δημοσίων υπηρεσιών και χώρων συνάθροισης κοινού τηρείται, με ευθύνη του οικείου Προϊσταμένου, ελάχιστη απόσταση ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων. Η εξυπηρέτηση κοινού γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα