Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί πτωχεύσαμε και τι κάνουμε

1. Εισαγωγή
Από το 1821 μέχρι το 2008 η χώρα μας περιήλθε σε κατάσταση αδυναμίας να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις πέντε φορές. Αυτές συνέβησαν τα έτη 1826, 1843, 1860, 1893 και 1932. Σε όλες τις περιπτώσεις οι Reinhart, Rogoff (2009, 91-2, 96) τεκμηριώνουν ότι υποχρεωθήκαμε σε παραχωρήσεις προς τους δανειστές μας που έφθαναν μέχρι και στην υποτέλεια στις «μεγάλες δυνάμεις». Κανονικά λοιπόν θα έπρεπε ως χώρα να έχουμε πλέον αποκτήσει τη σωφροσύνη να μη υποθηκευτούμε ξανά στους δανειστές μας. Αλλά εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι αποδειχθήκαμε επιλήσμονες και επιπόλαιοι. Οπότε όλους τώρα μας απασχολεί τοερώτημα: Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να ξανακερδίσουμε την ανεξαρτησία μας το συντομότερο δυνατό; Θα προσπαθήσω νατο απαντήσω, αφού προηγουμένως επικεντρώσω σε δύο θέματα που προηγούνται. Αυτά είναι να εξηγήσω, πρώτον, τι ακριβώς συνέβη, και, δεύτερον, γιατί φτάσαμε εδώ που βρισκόμαστε.
2. Πως ήλθαν τα πάνω κάτω
Πριν από το 1974 η Ελλάδα διέθετε την πλέον ταχύρυθμα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης. Χωρίς αμφιβολία ήταν η Τίγρης της Ευρώπης. Ως τέτοια πέτυχε:

Οι Παγίδες της Σκέψης

Ο Κώστας είναι κοντός και ντροπαλός. Το πάθος του είναι η ποίηση και τα μουσεία τέχνης. Όταν ήταν μικρός τον πείραζαν οι συμμαθητές του στο σχολείο. Πιστεύετε ότι ο Κώστας είναι (1) πωλητής ή (2) πανεπιστημιακός καθηγητής φιλολογίας;

ΜΗ ΣΤΡΙΜΩΧΝΕΣΤΕ, ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ...Το αίσχος των Ιδρυμάτων Υστεροφημίας των πρώην πρωθυπουργών δεν έχει τέλος! Το κράτος χάρισε στην Μαργαρίτα Παπανδρέου με ειδική νομοθετική ρύθμιση το ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ» για το ίδρυμα «Α. Παπανδρέου»  που έτσι και αλλιώς επιχορηγείται σκανδαλωδώς από το κράτος, όπως και αυτό του «Μητσοτάκη» του «Καραμανλή» , «Σημίτη», «Ελ. Βενιζέλου», «Γ. Παπανδρέου» κ.α.

Δεν έχουμε ανάγκη από ιδρύματα ρε... 

Οι 9 κρυφοί φόβοι των ανδρών
Όσο ειλικρινή σχέση κι αν έχετε με τον σύντροφό σας, όσο κι αν νιώθετε ότι σας λέει τα πάντα, υπάρχει ένα θέμα το οποίο σπάνια θα «αγγίξει»: οι φόβοι του.

Γιατί; Σύμφωνα με τον Αμερικανό ψυχολόγο Charles J. Orlando «οι άνδρες είναι αυτοί που κατά κανόνα αναλαμβάνουν να λύνουν τα προβλήματα μέσα στην οικογένεια, με τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, και οι περισσότεροι προτιμούν να μπαίνουν σε αυτή την διαδικασία μόνοι τους». Ο ίδιος απαριθμεί τους συχνότερους ανδρικούς φόβους και δίνει συμβουλές για το πώς να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να ανοιχτεί.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΤΗΡ ΠΑΝΤΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ


Σ’ενάμισυ περίπου αιώνα οι Αρχαίοι Έλληνες, αυτή η τεράστια φυλή, παρά τα μειονεκτήματά της, έδωσαν κάποιες από τις πιο ονομαστές μάχες της Ιστορίας, της Παγκόσμιας Ιστορίας. Η κουβέντα έχει το νόημά της. Εάν ο άλλος δεν το πιάνει, δεν είναι κακό να του το πεις. Λοιπόν.

Απ’αυτούς και μ’αυτούς τους πολέμους γεννήθηκε η ελληνική κυριαρχία των Ελλήνων, των Αρχαίων Ελλήνων, στον τότε γνωστό κόσμο. Κι όταν μιλάμε για κυριαρχία εννοούμε και πολιτική, και πολιτιστική. Βεβαίως και οικονομική

«Πόλεμος Πατήρ Πάντων». Η μεγάλη κουβέντα του Ηράκλειτου, του αποκαλεσθέντος και «Σκοτεινού φιλοσόφου». Την είπε την ατάκα των τριών λέξεων ο Έφεσιος και εννοούσε τα πάτρια εδάφη.

ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ..ΕΚΑΝΕ ΚΟΛΠΟ Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΑΤΣΕ...ΚΑΡΓΑ ΣΤΗ ΜΑΣΤΟΥΡΑ Η ΚΥΡΙΑ ΤΟ ΕΙΠΕ


Δεν θα πεις ότι ο Πέρσης δεν είχε πολιτισμό. Πως δεν είχε. Αυτοκρατορία ήταν. Κι αφού ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του καιρού της είχε λεφτά. Πιο απλά δεν μπορείς να τα πεις.
Με τα λεφτά κάνεις πολιτισμό. Αν πεινάς δεν σκέπτεσαι τίποτα άλλο παρά μόνο τι θα φας. Πώς θα τη βγάλεις.
Η Περσία, λοιπόν, είχε πλούτο σαν πλανητάρχισσα, και γι’ αυτό έκτιζε παλάτια, ναούς, μεγάλα κτίρια, ο καλός ο κόσμος ντυνόταν, έτρωγε πολιτισμένα και παντα το μάτι γαρίδα στη Δύση. ΣτηνΕλλάδα.
Ο ασιατικός πολιτισμός, όμως, δεν ήταν, ούτε και ποτέ θα εξελισσόταν όπως αυτός της Δύσεως, της Ευρώπης. Και τον πολιτισμό ακόμα και σήμερα τον διακονεί, όσο και αν μας κακοφαίνεται, η Ευρώπη, όχι η Αμερική.

“...οι λέξεις και οι έννοιες έχουν πολλές προσεγγίσεις. Και μπορούν να ενεργοποιήσουν έναν κόσμο ολόκληρο μέσα μας.
“...οι λέξεις και οι έννοιες έχουν πολλές προσεγγίσεις. Και μπορούν να ενεργοποιήσουν έναν κόσμο ολόκληρο μέσα μας. 

Λες μια λέξη ή σχηματίζεις μια εικόνα, και ξυπνά μέσα σου ένα ολόκληρο τοπίο, αναδύεται από την ομίχλη της ψυχής σου και σε γεμίζει ευφροσύνη ή τρόμο. 


Οι χώροι που ξυπνούν με τον σχηματισμό μιας λέξης είναι απόλυτα δεμένοι με αυτό που ζήσαμε εκεί. Ή, αλλιώς: Είναι παράφορα δεμένοι με την ψυχή μας. 

Πύρινη μπάλα φωτίζει τον ουρανό πάνω από την Indiana!!!(Βίντεο) Ακόμη ένα απίστευτο βίντεο από αυτό το φαινόμενο των πύρινων μπαλών και μετεωρίτων που λαμβανει μέρος στους ουρανούς μας. Το βίντεο συλλαμβάνει ένα φωτεινό μπλε φως  στον ουρανό της Ιντιάνα που έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες κλήσεις στο 911 . 
Εκατοντάδες άνθρωποι στην Ιντιάνα και στις γειτονικές πολιτείες κάλεσαν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όταν μία τεράστια, φωτεινή μπλε λάμψη εμφανίστηκε στον ουρανό τα μεσάνυχτα. Το φως , το οποίΟ εμφανίστηκε σαν κεραυνός λίγο πριν από την μία τοπική ώρα το Σάββατο, πιστεύεται ότι ήταν ένας μετεωρίτης ή πτώση διαστημικών συντριμμιών, είπε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία .

Μετεωρίτης εκρήγνυται πάνω το Οχάιο, Δυο νεκροί


Οι ουρανοί πάνω από το Οχάιο πήραν φωτιά αργά το βράδυ της Παρασκευής, όταν ένας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από το Columbus.


Αρκετοί μάρτυρες ανέφεραν ότι το γεγονός ήταν τόσο έντονο που φώτισε τον νυχτερινό ουρανό και δημιούργησε  σκιές στο έδαφος, σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα Society Meteor.

Επίσης, δυνατοί ήχοι ακούστηκαν με την έκρηξη και ένα ορατό contrail παρατηρήθηκε να στροβιλίζεται στον ουρανό αμέσως μετά την ανατίναξη του μετεωρίτη.

Σκληρές εικόνες απο την μεταγωγή Μιχαλολιάκου.

ρρ
Σκηνές βίας και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτυλίχθηκαν χτες στα δικαστήρια κατά της μεταγωγή του Μιχαλολιάκου. Οι συνθήκες της μεταγωγής ήταν τόσο βίαιες ώστε η Ουρανία Μιχαλολιάκου αποφάσισε να ξεκινήσει 3λεπτη απεργία πείνας.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Αντιμετώπιση και πρόληψη της χοληστερίνης με φυσικούς τρόπους

Αντιμετώπιση και πρόληψη της χοληστερίνης με φυσικούς τρόπους

Οι στατίνες έχουν καθιερωθεί στον κόσμο των φαρμάκων. Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς άνω των 45 ετών έχει λάβει φάρμακα, όπως Pravachol, Mevacor, Lipitor, Zocor, το Crestor, και άλλα, για να ρίξει τη χοληστερόλη του, Η πλειοψηφία λαμβάνει αυτά τα φάρμακα για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ωστόσο, άλλη μια έρευνα αποδεικνύει ότι αυτό μπορεί να είναι ένα κρίσιμο λάθος.


Πιο πρόσφατα, δύο χωριστές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασβεστοποίηση των στεφανιαίων αρτηριών, που είναι το σήμα κατατεθέν των δυνητικά θανατηφόρων καρδιακών νόσων, αυξάνεται από την χρήση φαρμάκων που περιέχουν στατίνες.

Οι στατίνες αυξάνουν τη πιθανότητα των στεφανιαίων νόσων κατά περισσότερο από 50%!

Περί συνειδητότητας και εξέλιξης.
Κανείς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να ορίσει τι είναι η συνειδητότητα και κατά αυτό, κανείς δεν μπορεί να γνωρίσει τι είναι η συνειδητότητα μεσα από ένα ορισμό. Γιαυτο ειναι αδύνατον κάποιος να προβάλει τι ειναι η συνειδητότητα στο μελλον και να το φτάσει!!  

Η συνειδητότητα είναι κάτι που μπορεί ο καθένας να γνωρίσει μεσα του με έναν άμεσο τρόπο.. θα έλεγα αυτοαναγνώριση! Έτσι η συνειδητότητα είναι μια δυνατότητα που ο κάθε άνθρωπος έχει… αλλα αυτή η συνειδητότητα έχει επισκιαστεί από κάποια ταύτιση με ένα εγώ που λέει «εγώ είμαι». Αυτό το «εγώ είμαι»  είναι η ψευδής αίσθηση του εαυτού η οποία αλλάζει ανάλογα με το ποιο εγώ έχουμε ταυτιστεί.

Εάν είμαστε θυμωμένοι έχουμε το εγώ «αίσθηση του θυμού», εάν είμαστε τεμπέληδες έχουμε την «αίσθηση του εγώ τεμπελιάς» και αυτό είναι κάτι που αλλάζει συνεχώς έχοντας μια μηχανική αντίδραση ,στην σκέψη, στα συναισθήματα στην πράξη. Αυτή η μηχανική κατάσταση είναι η ψευδής αίσθηση του εαυτού που εμείς γνωρίσουμε ως είμαι.
Αυτή η μηχανικότητα δεν ζει στο παρόν, δεν μπορεί να αυτογνωριστεί και πάντα ζητά το καλύτερο, προβάλλοντας τον εαυτό της σε μια ιδεώδης και μεγαλειώδης κατάσταση στο μέλλον … ένα υπερ εγώ. Μια μεγαλομανία. Κάποτε στο μέλλον θα γίνει κάτι σπουδαίο!! Αυτό θεώρει και εξέλιξη.. κάπου στο μέλλον ..μετά. Τώρα είναι ο κατώτερος εαυτός και μετά θα γίνει ο ανώτερος..

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ του ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ


Το κενό είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσεις γιατί είναι ακαθόριστο και απερίγραπτο. Το κενό δεν μπορεί να περιγράφει ή να εκφρασθεί με ανθρώπινα λόγια και αυτό οφείλεται στο ότι οι διάφορες γλώσσες που υπάρχουν στην γη, μπορούν να καθορίσουν μόνον πράγματα και συναισθήματα που υπάρχουν. Δεν είναι κατά κανένα τρόπο υπερβολή να βεβαιώσουμε ότι οι ανθρώπινες γλώσσες δεν είναι κατάλληλες για να εκφράσουν τα πράγματα και τα συναισθήματα που δεν υπάρχουν, και παρόλα αυτά είναι τρομερά πραγματικά.

Το να προσπαθούμε να καθορίσουμε το φωτισμένο κενό μέσα στα γήινα όρια μιας γλώσσας περιορισμένης από τις υπάρχουσες φόρμες, είναι πέρα από κάθε αμφιβολία κουτό και λανθασμένο.
Είναι αναγκαίο να γνωρίσουμε, να πειραματισθούμε με ζωντανό τρόπο την φωτεινή άποψη της συνείδησης.

Αυτοί που μας κυβερνούν είναι ακριβώς αυτά τα ζουζούνια που τρέφονται από τα σκουπίδια που εμείς αφήσαμε.Ο άνθρωπος έχει ξεχάσει τι είναι και έχει ασπαστεί μια ιδεολογία, ένα κόμα, μια οργάνωση, ένα κάτι.. Αυτό είναι και η βασική αιτία που η ανθρωπότητα ζει μέσα στην βία, στην θλίψη και την αδικία. 

Δεν είναι τυχαίο για το ποιοι κυβερνούν την ανθρωπότητα και τους λαούς. Φταίει η απόσπαση από την φύση μας..από την καρδιά μας και η επικέντρωση μας στο διανοητικό ιδανικό που είναι διαφορετικό για τον καθένα. 

Όταν τρώμε και μαζεύουμε τα σκουπίδια μας και τα αποφάγια μας δεν έρχονται τα κάθε λογίς ζουζούνια να κάνουν αποικίες γύρω από αυτά που αφήσαμε. 

Ο νους είναι ο μεγαλύτερος κατεργάρης που υπάρχει μέσα στο σύμπαν.
Όσο η συνείδηση παραμένει ταυτισμένη με τον νου ζώντας σε άγνοια της παρουσία της , η πραγματικότητα θα παραμένει ένα ακόμα ευφυολόγημα του νου. 

Κατά αυτό ..ακόμα και η ατβαιτα, η μη δυαδικότητα είναι δυνατόν να είναι ακόμα μια διαφορετική λογική.


Είναι πολύ εύκολο για τον νου να δεχτεί ένα σύστημα..όλα τα πράγματα είναι όπως ένα όνειρο.. αυτό το όνειρο είναι η εμπειρία του χωριστού ατόμου. 


Το χωριστό άτομο όμως είναι μια ψευδαίσθηση που ανήκει στο όνειρο όπου το όνειρο ανήκει στο ξεχωριστό άτομο… έτσι το όνειρο και το ξεχωριστό άτομο δεν είναι παρά το ίδιο..όταν χαθεί το ξεχωριστό , θα χαθεί και το όνειρο. 

Η τέχνη της εσωτερικής ηρεμίας (Eckhart Tolle)

Η κατάσταση του ανθρώπου είναι να βυθίζεται στη σκέψη. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν φυλακισμένοι σ'όλη τους τη ζωή στα περιθώρια των σκέψεων τους. Ποτέ δεν πηγαίνουν πέρα από μια αίσθηση του εαυτού τους, που χτίστηκε από το μυαλό και εξαρτάται από το παρελθόν.

Όπως σε κάθε ανθρώπινο ον, η συνείδησή σας έχει μια πολύ βαθύτερη διάσταση από τη σκέψη. Είναι η ουσία σας. Μπορούμε να την ονομάσουμε παρουσία, προσοχή, άνευ όρων συνείδηση. Στις αρχαίες διδασκαλίες, είναι ο εσωτερικός Χριστός, ο Βούδας μέσα σας.


Να ανακαλύψετε τη διάσταση αυτή σας ελευθερώνει, το ίδιο και τον κόσμο, από τον πόνο που προκαλείτε στον εαυτό σας, καθώς και στους άλλους, όταν το "μικρό εγώ" καθορίζει όλες τις αποσκεύες σας και οδηγει τη ζωή σας. Η αγάπη, η χαρά, η δημιουργική επέκταση και η διαρκή εσωτερική ειρήνη μπορούν να μπουν στη ζωή σας μόνο μέσα από αυτήν την άνευ όρων διάσταση της συνείδησης.


Εάν αναγνωρίζετε, ακόμη και κατά διαστήματα, πως οι σκέψεις που περνάνε από το μυαλό σας είναι μόνο σκέψεις, αν παρατηρείτε τις αντίδρασείς σας, όπως αυτά έρχονται, τότε αυτή η διάσταση αναδύεται ήδη μέσα σας : είναι η συνείδητότητα στην οποία συμβαίνουν οι σκέψεις και τα συναισθήματα, είναι το άχρονο εσωτερικό χώρο στο οποίο ξεδιπλώνεται το περιεχόμενο της ζωής σας.

Πάνω που σοβάρευε

του Πιτσιρίκου

Πάνω που σοβάρευε. του Πιτσιρίκου

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνέλαβε τον γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, και άλλα στελέχη της συμμορίας, με την κατηγορία πως η Χρυσή Αυγή συνιστά εγκληματική οργάνωση. Οι συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής προκάλεσαν έκπληξη γιατί η Χρυσή Αυγή είχε αρχίσει να γίνεται σοβαρή.

Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται ή πολύ κοντά στον Αδη ή στην εκτόξευση

xrysi-augi
Βομδαρδισμός αναρτήσεων ανά 5′ λέπτο όπως οι συρμοί του μετρό από χθες στα “μεγάλα” ενημερωτικά μέσα, βαρύγδουπα σχόλια παρεμβαίνουν μέσα στις ανταποκρίσεις μεγάλων ιστοσελίδων και αντίστοιχες ατάκες στα πάνελ με εντυπωσιακές εικόνες από τις προσαγωγές και μεταγωγές. Σαν έτοιμα όλα από καιρό…

Στοιχεία ή ήττα του Γιάνη Βαρουφάκη

photo: Angeliki Panagiotou@fosphotos.com


Όταν διάβασα πως εν ενεργεία βουλευτές συνελήφθησαν, δαγκώθηκα. Αν δεν κάνω λάθος η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν την 21η Απριλίου του 1967.
Βέβαια αν οι αρχές καταφέρουν να συνδέσουν τους συλληφθέντες άμεσα, στα δικαστήρια, και με νομικά άψογο τρόπο, με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του πακιστανού μετανάστη στα Πετράλωνα, τις απόπειρες δολοφονίας στην Μεταμόρφωση και στην Ιχθυόσκαλα κλπ, τότε θα αποδειχθεί ότι είχα άδικο να «δαγκώνομαι» σήμερα.
Αν όμως (όπως φοβάμαι ότι θα γίνει) η κατηγορία βασιστεί στα περί «δόμησης εγκληματικής οργάνωσης με αυστηρή ιεραρχία» ελλείψει όμως πειστικών αποδεικτικών στοιχείων για τα συγκεκριμένα εγκλήματα των ηγετών και στελεχών της οργάνωσης, τότε το δημοκρατικό πολίτευμα θα έχει ηττηθεί κατά κράτος.

Η διάλυση της Χρυσής Αυγής σημαίνει και τον θρίαμβο της


550_334_264264

Οποιοσδήποτε έχει υπάρξει στέλεχος κάποιας επιχείρησης, γνωρίζει μια πάγια τακτική που εφαρμόζεται από απατεώνες που παριστάνουν τους επιχειρηματίες και αφεντικά.
Οι επιτήδειοι, συνήθως επειδή έχουν κακό όνομα στην πιάτσα και δεν μπορούν να προσελκύσουν οι ίδιοι εργαζόμενους και ενδιαφέρον για κάποια από τις κομπίνες τους, βρίσκουν κάποιον ή κάποιους για να τους στήσουν το μαγαζί, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως βιτρίνα.
Μόλις η επιχείρηση στεριώσει και καρποφορήσει, οι πρωτεργάτες που την έφεραν στην επιτυχία απολύονται, μιας και υπάρχοντος, δοκιμασμένου και λειτουργικού του νεοσύστατου επιχειρηματικού μοντέλου, μπορούν να προσληφθούν ηλίθιοι στην θέση των έμπειρων μισθοφόρων.

Η ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΗ ΤΙΜΩΡΙΑΟι προδότες σκάβουν τον τάφο των, κατ` εντολή των κατακτητών-αφεντικών των. Οι κατηγορίες εναντίον της ΧΑ δεν στέκουν...κι αυτό είναι το τέλος των προδοτών...κατάρα στον εισαγγλέα Βουρλιώτη...που για μια γαμημένη προαγωγή του πούλησε την συνείδησή του και ηρωποίησε τους Φασίστες. Κατέστρεψε την δικαιοσύνη και την δημοκρατία. Ποίον προτιμάς? 

Τον πατριώτη φασίστα ή τον Προδότη του Έθνους?...αυτές είναι οι τραγικές επιλογές πλέον του Έλληνα...

Η ελευθερία του απροσδιόριστου

edw hellas  (29)


Έχετε νιώσει πως παίζετε σε προδιαγεγραμμένο σενάριο ταινίας; Αυτή η αίσθηση είχε καταλήξει να μου γίνει έμμονη ιδέα στα εφηβικά μου χρόνια. Κι αυτό, σε σημείο του να νιώθω πως δεν μπορώ παρά να παρακολουθώ σαν θεατής τα γεγονότα που εκτυλίσσονται γύρω μου, συμπεριλαμβανομένων των δικών μου ενεργειών
Ρίζα αυτής της ασφυκτικής φυλακής μου ήταν ο θετικός τρόπος με τον οποίο σκεπτόμουν (και σκέπτομαι) κι η αδυναμία της λογικής μου να συμβιβάσει την έννοια της αιτιοκρατίας (δηλ. της παραδοχής ότι η φυσική πραγματικότητα λειτουργεί με απαρέγκλιτους νόμους) μ’ αυτήν της προσωπικής μου ελευθερίας.
Το σκεπτικό ήταν το εξής: Εφ’ όσον η φύση λειτουργεί βάσει κάποιων νόμων και κάθε αίτιο δεν μπορεί παρά να έχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, κάθε εκδήλωση των πραγμάτων, είτε αυτή είναι οι καιρικές συνθήκες, είτε η εκδήλωση αγάπης από μέρος κάποιου φίλου, δεν είναι παρά το μαθηματικό αποτέλεσμα κάποιων πολύπλοκων φυσικοχημικών εξισώσεων.

«Είμεθα τέντυ μπόης»: ο νόμος της διαπόμπευσης

giaourti_3 (WinCE)
Μπορεί το γιαούρτωμα σήμερα να μην τιμωρείται από την πολιτεία, αλλά πριν 55 χρόνια αυτοί που θα το έκαναν, θα τιμωρούνταν σύμφωνα με το νόμο 4000 «περί τεντιμποϊσμού», που ψηφίστηκε το 1958.
Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1958,  τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα, από την κυβέρνηση του  Κωνσταντίνου Καραμανλή ο νόμος αυτός δια του οποίου επιβάλλεται το “εν χρω” κούρεμα (δηλαδή με την ψιλή) και η διαπόμπευση των παραβατών. Ήταν νόμος του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Καλλία και στόχο είχε την αντιμετώπιση των νεαρών ταραχοποιών, που ήταν γνωστοί ως «τεντιμπόηδες», οι οποίοι έριχναν γιαούρτια ή φρούτα σε περαστικούς και επιδίδονταν σε βανδαλισμούς.

Γιατί νοιώθετε θλίψη; / Kρισναμουρτι
Η επισκέπτρια είπε ότι ήταν σαράντα πέντε χρονών· το ντύσιμό της με ένα σάρι ήταν φροντισμένο και είχε μερικά βραχιόλια στους καρπούς των χεριών της. Ο ηλικιωμένος άντρας που τη συνόδευε είπε ότι ήταν θείος της. Καθίσαμε όλοι στο πάτωμα κι από το παράθυρο βλέπαμε τον μεγάλο κήπο με την Ινδική συκιά, τα λίγα μάγκος, την λαμπερή βουκαμβίλια και τις μικρές φοινικιές.

 Η επισκέπτρια ήταν τρομερά θλιμμένη. Τα χέρια της έδειχναν ανησυχία και έκανε προσπάθεια για να μην ξεσπάσει σε φωνές και ίσως και σε κλάματα. Ο θείος της είπε:

« Ήρθαμε να μιλήσουμε μαζί σας για την ανιψιά μου. Ο άντρας της πέθανε εδώ και μερικά χρόνια, ύστερα ο γιος της και τώρα πια δεν μπορεί να σταματήσει να κλαίει και έχει γεράσει πάρα πολύ, κι αδυνατίζει συνέχεια. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Οι συνηθισμένες συμβουλές των γιατρών δεν φαίνεται να φέρνουν κανένα αποτέλεσμα και σιγά-σιγά χάνει και την επαφή με τα άλλα της παιδιά. Δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσουν όλα αυτά και επέμενε ότι πρέπει να έρθουμε να σας δούμε».

Για ν' ανέβεις στον ουρανό, πήρες φόρα από τον πάτο της Κόλασης.Όσο από πιο χαμηλά παίρνεις φόρα, μου 'λεγες συχνά, τόσο πιο αψηλά μπορείς να φτάσεις - η μεγαλύτερη αξία του αγωνιζόμενου χριστιανού δεν είναι η αρετή του - είναι ο αγώνας του να μετουσιώσει την αδιαντροπιά, την ατιμία, την απιστία, την κάκητα μέσα του και να τα κάμει αρετή. Μια μέρα, ο πιο ένδοξος αρχάγγελος που θα στέκεται πλάι στο Θεό, δε θα 'ναι μήτε ο Μιχαήλ, μήτε ο Γαβριήλ, μήτε ο Ραφαήλ - θα 'ναι ο Εωσφόρος, όταν πια θα 'χει μετουσιώσει το φοβερό σκοτάδι του σε φως.

  Γιατί για μένα, ο Αγ. Φραγκίσκος είναι το πρότυπο του στρατευόμενου ανθρώπου που με ακατάπαυστο σκληρότατον αγώνα κατορθώνει κι επειτελεί το ανώτατο χρέος του ανθρώπου, ανώτερο κι από την ηθική κι από την αλήθεια κι από την ωραιότητα: να μετουσιώνει την ύλη που του μπιστεύτηκε ο Θεός και να τη κάμει πνεύμα.

Κρισναμουρτι. Το μελλον ειναι τωρα. Οι τελευταιες φρασεις
Ο Κρισναμουρτι τέλειωσε την ομιλία στις 4 Ιανουαρίου του 1986
-η τελευταια που θα εκανε ποτε- με τις φράσεις:

"Η Δημιουργία είναι κάτι πάρα πολύ ιερό. Είναι το πιο ιερό πράγμα στη ζωή κι αν έχετε κάνει μαντάρα τη ζωή σας, αλλάξτε τη. Αλλάξτε τη σήμερα, όχι αύριο. Αν είστε αβέβαιοι, ανακαλύψτε γιατί, και γίνετε βέβαιοι. Αν η σκέψη σας δεν έχει ευθύτητα, σκεφτείτε με ευθύτητα, λογικά. Αν δεν προετοιμαστούν όλα αυτά, αν όλα δεν τακτοποιηθούν, δεν μπορείτε να μπείτε στον κόσμο της δημιουργίας. "
Τέλειωσε. (Αυτή η λέξη μόλις που ακούγεται, είναι μάλλον σαν μια εκπνοή παρά σαν λόγος. Μπορεί να την ακούσει κανείς μόνο στην κασέτα. Δε θα μπορούσε να είχε ακουστεί από το κοινό).
Έπειτα, ύστερα από μια μεγάλη παύση, πρόσθεσε:
«Αυτή είναι η τελευταία ομιλία. Θέλετε να καθίσουμε για λίγο μαζί σιωπηλοί; Εντάξει, κύριοι, καθίστε για λίγο σιωπηλοί».

Ο φόβος του θανάτουΉταν μια φορά ένας άνθρωπος που φοβόταν πάρα πολύ τις ασθένειες και, προπαντός, έτρεμε τη μέρα που θα ερχόταν ο θάνατος. Μια μέρα, μέσα σε τόσες παλαβές ιδέες, σκέφτηκε ότι μπορεί και να ήταν ήδη νεκρός. Τότε, ρώτησε τη γυναίκα του: «Για πες μου γυναίκα. Μήπως είμαι πεθαμένος;» Εκείνη γέλασε και του είπε να πιάσει τα χέρια και τα πόδια του. «Βλέπεις; Είναι ζεστά! Άρα, είσαι ζωντανός. Αν ήσουν πεθαμένος, τα χέρια και τα πόδια σου θα ήταν παγωμένα. Του φάνηκε πολύ λογική η απάντηση αυτή και ηρέμησε. 

Η τρυφερότητα των αληθινών εραστώνΈλεγα λοιπόν, για τις χειρονομίες της τρυφερής ενέργειας. Πρώτα απ’ όλα είναι τα μαλλιά. Το χέρι, θες δεν θες υψώνεται προς τα μαλλιά κι αποθέτει το χάδι του σ’ αυτά. Ύστερα τα χείλη δεν αποζητούν τα χείλη του άλλου, αλλά τα μάγουλα και το μέτωπό του. Τα δάχτυλα επίσης μπλέκονται με τα δάχτυλα του άλλου. Η επαφή είναι απαλή, σαν άγγιγμα πεταλούδας. Τα μάτια γεμάτα από την αστερόσκονη της λατρείας, σαν να ατενίζουν ένα ιερό πρόσωπο. Από αυτά συνάγεται ότι οι εραστές δεν βλέπουν τη σάρκα ο ένας του άλλου, αλλά κάτι πίσω απ’ αυτήν. Και αυτό το κάτι είναι πολύτιμο, είναι εύθραυστο, είναι ιερό. Αν γίνει η σεξουαλική πράξη, είναι σαν μυσταγωγία, με διαφορετικές κινήσεις από τις γνωστές. Οι εραστές κοιτάζονται στα μάτια, όλη τους η ενέργεια συγκεντρώνεται σ’ αυτά, όλη η ψυχή τους καθρεφτίζεται στα μάτια του άλλου. Τα δάκρυα, ναι τα δάκρυα, στη διάρκεια της ερωτικής σμίξης, είναι σαν ίαμα που ξεπλένει τον ρύπο, που εξαγνίζει, που βαπτίζει σε άλλη διάσταση. Μπορεί η σεξουαλική ενέργεια να καυχηθεί για τέτοια μεγαλοσύνη;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα