Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Το Άγχος Θανάτου σε Επαγγελματίες Διάσωσης - Ο φαύλος κύκλος των ψυχολογικών και σωματικών εκδηλώσεων (Μέρος Δεύτερο)





Διπλωματική εργασία του Μεταπτυχιακού Φοιτητή Σπυρίδων Βανταράκη “Το Άγχος Θανάτου σε Επαγγελματίες Διάσωσης σε Σχέση με την Πνευματικότητα και η Επίδρασή τους στη Μετατραυματική Διαταραχή Στρες - Αποσυνδετικού Τύπου” με την επίβλεψη της Δρ. Άννας Πολεμικού. 

1.ii. Μετατραυματική Διαταραχή Στρες - Αποσυνδετικού τύπου: 

Η συνεχής επαφή των  επαγγελματιών διάσωσης Ε.Δ. λοιπόν με τον θάνατο όταν συμμετέχουν σε περιστατικά ατυχημάτων, αυτοκτονιών, εγκαυματιών κ.α., είναι πολύ επώδυνη και τους βάζει συνειδητά ή ασυνείδητα σε υπαρξιακούς προβληματισμούς και αγχώδεις λειτουργίες (14), όπως είναι για παράδειγμα οι μετατραυματικές διαταραχές στρες (PTSD), οι οποίες έχουν σοβαρότατες ψυχολογικές συνέπειες (15), (16).

Έτσι μία αγχωτική κατάσταση μπορεί να επιφέρει επαγγελματική εξουθένωση (4) όταν αποτελέσει γενικευμένη αντίδραση, είναι έντονη, παρατεταμένη ή υπερβαίνει την ικανότητα ενός ατόμου να την επεξεργαστεί με υγιή τρόπο και χάνει τον προσαρμοστικό της χαρακτήρα, οδηγώντας σε περαιτέρω ψυχική και σωματική δυσχέρεια που δημιουργεί κινδύνους (17), (18).

Το PTSD είναι η συναισθηματική αντίδραση που αναπτύσσεται σε άτομα όταν τους έχει συμβεί ένα ακραίο τραυματικό γεγονός, το οποίο περιλαμβάνει το να βιώσει κάποιος, να γίνει μάρτυρας ή να έρθει αντιμέτωπος με πραγματικό ή επαπειλούμενο θάνατο, με σοβαρό τραυματισμό ή με απειλή της σωματικής του ακεραιότητας ή των άλλων. 

Πρακτικές Οδηγίες ΚΑΡΠΑ (BLS) στην πανδημία COVID19





Πρακτικές Οδηγίες ΚΑΡΠΑ από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC). 


Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο από το Central New Mexico Community College,ήδη από το 2019, κατά τον έλεγχο αντίδρασης οι πρώτοι αποκριτές απλά κουνάνε τους ώμους και φωνάζουν το ''είσαι καλά'' για να δουν αν υπάρχουν σημεία ζωής.
Παραλείπουν το Βλέπω, Ακούω, Αισθάνομαι και προχωρούν σε ΚΑΡΠΑ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα