Η βασίλισσα των Αμαζόνων Θάληστρις, στο στρατόπεδο του Μ. Αλεξάνδρου. Ζωγραφικός πίνακας τεχνοτροπίας Ροκοκό από τον Johann Georg Platzer
Η βασίλισσα των Αμαζόνων Θάληστρις, στο στρατόπεδο του Μ. Αλεξάνδρου.
Ζωγραφικός πίνακας τεχνοτροπίας Ροκοκό από τον Johann Georg Platzer
Σημείωση διαχείρισης:
Το παρόν άρθρο αποτελεί μια σπάνια για τα Ελληνικά δεδομένα ιστορική μελέτη, η οποία αφορά σε μια εν πολλοίς άγνωστη περίοδο – συμβάν της ζωής του  Μεγάλου Αλεξάνδρου, αναδεικνύοντας το κύρος – σεβασμό και θαυμασμό που ενέπνεε ο Έλληνας στρατηλάτης.
—————————-
Copyright © Περικλής Δημ. Λιβάς 2015
Τον παλιό καιρό, τότε που οι γυναίκες ίππευαν τ’ άλογα, άρπαζαν τις λόγχες και παρέα με τους άνδρες τους πήγαιναν να συναντήσουν τον εχθρό στις στέπες, η γη έτρεμε όταν την σφυροκοπούσαν οι οπλές των περήφανων ζώων. Οι γυναίκες εκείνης της εποχής μπορούσαν να αφαιρέσουν σβέλτα την καρδιά κάποιου εχθρού με τα κοφτερά σπαθιά τους, αλλά εντούτοις μπορούσαν να φροντίζουν τους συζύγους τους και να τρέφουν αγάπη στην καρδιά τους. Μετά από φρενήρη μάχη, η βασίλισσα Amezan ξεπέζεψε και αντελήφθη απελπισμένη ότι ο πολεμιστής που μόλις είχε σκοτώσει ήταν ο αγαπημένος της. Θρηνώντας, μέσα σ᾽ αναφιλητά ψέλλισε: ο ήλιος μου έδυσε για πάντα!…..Από την Καυκασική παράδοση, Amezan Μητέρα του δάσους ή του φεγγαριού, Nart Saga 26, πηγή Amazons-Andrienne Mayor.
Το ειδύλλιο της ατρόμητης Αμαζόνας πολέμαρχου με τον κατακτητή των συνόρων του γνωστού κόσμου της εποχής, αποτέλεσε περιεχόμενο πολλών μυθοπλασιών αλλά και αντιπαραθέσεων, όταν σε μια από τις καμπές της πολυσχιδούς πορείας του πολιτισμού μας, η απομύθευση του κόσμου όπως τον ήθελε η παράδοση, επιδιώχθηκε από πολλούς, ενώ για άλλους θεωρήθηκε επιταγή των καιρών. Ωστόσο, οι μύθοι που θέριευαν στο γόνιμο υπέδαφος της φαντασίας, δεν υπέκυψαν όλοι στο φως της αμφισβήτησης, με αποτέλεσμα έστω και στο περιθώριο, να διασωθούν αρκετοί από αυτούς μέχρι τις μέρες μας. Σε αυτά τα πλαίσια η Adrienne Mayor (Πανεπιστημιακή ερευνητής κλασικών επιστημών, ιστορίας και φιλοσοφίας της επιστήμης και τεχνολογίας στο πανεπιστήμιο Stanfordδιερευνά τυχόν ψήγματα αλήθειας σε αυτό το αλλόκοτο αλλά εξιδανικευμένο θρυλικό ζευγάρωμα.
Το άρθρο, έναυσμα της παρούσας μελέτης, δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2015 στο 65ο τεύχος του περιοδικούHistory Today με τίτλο When Alexander metThalestris’’.
Πέραν της σχετικής βιβλιογραφίας ελήφθησαν υπόψη επίσης, η σχετική αναφορά του Πανεπιστήμιου Stanford στο έργο της Mayor και το συναφές άρθρο με τίτλο Alexander andthe Amazon Queen της Márta Munding του τμήματος φιλολογίας του Πανεπιστημίου Szeged.