Τι σημαίνει το Πάσχα για τον καθένα μας
Οι μέρες που διανύουμε, οι μέρες του Πάσχα, έχουν ένα μεγάλο τελετουργικό. Έχουν ιστορία, παράδοση, γραφές, αποκαλύψεις, μηνύματα και νοήματα. Κάθε άνθρωπος τα λαμβάνει τελείως διαφορετικά. Για τον καθένα μας το Πάσχα σημαίνει κάτι διαφορετικό.
Θρησκευτική γιορτή αναμφισβήτητα από τη μία και απ’ την άλλη, όμως, ένα χρονικό με βαθιές έννοιες. Αγάπη, πίστη, εμπιστοσύνη, μετάνοια, προδοσία, λύτρωση, θυσία, αφοσίωση, πένθος, ελπίδα.
Μεγαλώνοντας ο άνθρωπος αποζητάει το Πάσχα για χίλιους δύο λόγους. Όταν ήμασταν παιδιά, λαχταρούσαμε τη γιορτή για να κλείσουν τα σχολεία και να πάρουμε το δώρο του νονού, αναμένοντας πάντα το βράδυ της Ανάστασης για το συναγωνισμό «εγώ έχω καλύτερη λαμπάδα από τη δική σου». Στα χρόνια της εφηβείας και στα μετέπειτα, το βράδυ της Ανάστασης σηματοδοτούσε μια μεγάλη νυχτερινή έξοδο μετά τη μαγειρίτσα και σεργιάνι έξω από την εκκλησία κάθε βράδυ της μεγαλοβδομάδας είτε για την αντάμωση με τον έρωτα είτε για την αναζήτηση μιας νέας περιπέτειας.
Στα χρόνια της μεγάλης ενηλικίωσης, τότε που το μυαλό αποκτά ταυτότητα, κρίση και σταθερότητα έχει άλλες ερμηνείες αυτή η γιορτή. Έχει αμφισβήτηση για τα γεγονότα, για κάποιους, κάτι που είναι απολύτως λογικό. Ψάχνουν, διαβάζουν, σκαλίζουν για να δώσουν μια λογική απάντηση σε όσα λέγεται πως συνέβησαν «τω καιρώ εκείνω». Άλλοι τ’ ασπάζονται, άλλοι τα χλευάζουν, άλλοι απλώς τα δέχονται.
Υπάρχουν κι αυτοί που κρατούν τα μηνύματα των ημερών χωρίς να εξετάζουν τα πώς, τα γιατί ή τα από πού κι ως πού. Θυσία του Ενός για όλους τους άλλους, προδοσία για «τριάντα αργύρια», συγχώρεση, ελπίδα μιας Ανάστασης, ευκαιρία σε μια «Μαρία Μαγδαληνή», άπιστοι «Θωμάδες», ο μακρύς δρόμος του καθενός στο δικό του «Γολγοθά», η ανάγκη για θαύματα. Το να μπορεί να πιστεύει κανείς σε βαθύτερα νοήματα είναι από ρομαντικό έως ουτοπικό στις μέρες μας, αλλά αυτό είναι άλλο κομμάτι.