Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

11 | 11



Η Πύλη της 11 | 11 αποτελεί μια ακόμη πρόκληση και μια ευκαιρία, για όσους/ες περιμένουν υπομονετικά κάθε ώθηση που το Σύμπαν μας παρέχει για την εξέλιξη και την πρόοδό μας. Όπως όλοι πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει, βρισκόμαστε σε εποχή ταχύρρυθμης εκπαίδευσης και κάθε φορά που καταφέρνουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τις παλιές ενέργειες ενώ γινόμαστε κανάλια απ`όπου διοχετεύονται οι νέες που τώρα πλημμυρίζουν τον Γαλαξία που κατοικούμε και αναβαθμίζουν κάθε μορφή ζωής.
Η σημαντικότητα της Πύλης που τώρα ανοίγεται εμπρός μας, έγκειται στην ενεργοποίηση του κέντρου (chakra) της Καρδιάς με τρόπο ώστε να διευκολυνθεί η ανάδυση και η επέκταση του νέου Φωτεινού Σώματός μας (Merkaba), μέσα απ`όπου η Ψυχή μας θα εκδηλωθεί σταδιακά στο γήινο πεδίο, κάνοντας γνωστή και κατανοητή την Ανώτερη Αποστολή της.

Πρόκειται λοιπόν για μια αποφασιστική επέκταση της Συνειδητότητάς μας που θα παρέχει την δυνατότητα μιας πολύ βαθύτερης και ουσιαστικότερης κατανόησης της παρούσας ενσάρκωσης και του απώτερου στόχου που είχαμε θέσει εμπρός μας πριν εισέλθουμε στο γήινο πεδίο. Όπως έχει ειπωθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις, οδηγούμαστε βήμα-βήμα στο σημείο όπου θα μας επιστραφούν ανώτερες ποιότητες, ιδιότητες και δεξιότητες που παρέμειναν κλειδωμένες επί σειρά αιώνων. Αυτή η συνθήκη θα βιωθεί μέσα από την ανάδυση του Σώματος της Ψυχής / Φωτεινού Σώματος / Merkaba. 

"Υπάρχει κάτι που παρατηρεί όλες τις εμπειρίες σου. Αυτό είσαι."



Αυτό που παρατηρεί τη ζωή σου να ξεδιπλώνεται, 
έχει επίγνωση της συνεχώς μεταβαλλόμενης φύσης του νου.

Έχει επίσης επίγνωση της αίσθησης της υπερηφάνειας
ή της ανασφάλειας
και όλων των άλλων αισθήσεων
που προέρχονται από το άτομο
που νομίζουμε ότι είμαστε.

Όλα αυτά είναι παρατηρούμενα.

Υπάρχει κάτι που παρατηρεί
ακόμα και την αίσθηση του ατόμου.

Αχ! πόσο τους αγαπώ!



Πόσο αγαπώ τους ανθρώπους
που μου λένε καλημέρα με χαμόγελο!

Αυτούς που με ρωτάνε τι κάνω κι ενδιαφέρονται
πραγματικά να μάθουν!

Αυτούς που είναι πάντα ανοιχτοί στο να κατανοήσουν
και δεν έχουν άποψη για όλα!

Αυτούς που δε διστάζουν να δείξουν
γλυκύτητα και τρυφερότητα σε κάθε ζωντανό πλάσμα!

Αυτούς που συνειδητά εστιάζονται στην ομορφιά,
παρά την ασχήμια που βλέπουν γύρο τους.

Αυτούς που δε φοβούνται να φανερώσουν
την ευάλωτη πλευρά τους!

γαβ γαβ !! άκου ανθρωπάκι



Αν με υιοθετήσεις
θα μου κάνεις το μεγαλύτερο Δώρο της ζωής μου.
Αλλα επειδή θα ζήσω μαζί σου όλη τη σκυλίσια ζωούλα μου
και για μένα είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ευτυχισμένοι
κι εσύ κι εγώ,
άκουσέ με λοιπόν πριν πάρεις την τελική απόφαση.

Δε θα είμαι για πολύ καιρό μικρό, χαριτωμένο κουταβάκι. 
Σίγουρα θα με θες ακόμα κι όταν θα μεγαλώσω;;

Όσο είμαι μικρό μπορεί να σου χαλάσω καμιά παντόφλα πιστεύοντας ότι είναι για μένα, μπερδεύοντάς την με κάποιο δικό μου παιχνίδι. 
Θα μου θυμώσεις;

Θα μ’ εκπαιδεύσεις για να ξέρω τι θέλεις από μένα και πώς να το κάνω
ή θα προτιμήσεις να τα  υποθέσω από μόνος μου κι ό,τι καταλάβω;

Κάθε χρόνο θα πρέπει να με πηγαίνεις για εμβόλια.
Θα το αντέχεις οικονομικά;

Δυο- τρείς φορές τη μέρα πρέπει να βγαίνω για τις ανάγκες μου
και τη βόλτα μου. Θα έχεις χρόνο για μένα;

Η τέλεια σχέση



Έμαθα

Ότι δεν μπορείς να περιμένεις από τον/τη σύντροφό σου να καλύψει τις δικές σου ανάγκες,
όταν δεν μπορείς να το κάνεις εσύ για σένα.

Ότι δεν μπορείς να περιμένεις από το σύντροφό σου
να σ’ αγαπάει και να σε αποδέχεται όπως ακριβώς είσαι,
όταν εσύ δεν έχεις αποδεχτεί ακόμα τον εαυτό σου.

Ότι δε μπορείς να απαιτείς από το σύντροφό σου σεβασμό
όταν εσύ του επιτρέπεις να μη σε σέβεται.

Ότι δεν μπορεί να αναζητάς μια σχέση
επειδή είσαι μόνος ή επειδή φοβάσαι τη μοναξιά.

Είναι απεριόριστες οι ευκαιρίες να δώσουμε αγάπη- Λέο Μπουσκάλια





Όλοι βρίσκουμε άφθονες ευκαιρίες να δείξουμε την αγάπη μας, δυστυχώς όμως, ελάχιστη αγάπη εκδηλώνεται στον κόσμο.
Άνθρωποι κλαίνε και πεθαίνουν μόνοι.
Παιδιά κακοποιούνται και γέροι περνούν τις τελευταίες μέρες τους χωρίς στοργή και αγάπη.
Σ’ έναν κόσμο όπου η ανάγκη για εκδηλώσεις αγάπης είναι τόσο φανερή, θα’ πρεπε να συνειδητοποιήσουμε τη μεγάλη δύναμη που έχουμε να βοηθήσουμε και να θεραπεύσουμε ανθρώπους, μόνο με το άπλωμα του χεριού μας κι ένα ζεστό αγκάλιασμα.
Η Τερέζα της Αβίλας μας ικέτευε να συνηθίσουμε να κάνουμε πολλές πράξεις αγάπης, γιατί εξευγενίζουν και γλυκαίνουν την ψυχή μας.

Αργά το βράδυ, είναι μια καλή στιγμή να συλλογιστούμε τι κάναμε κι εμείς από τη μεριά μας ώστε να καλυτερεύσει ο κόσμος, για να γίνει ένα μέρος με περισσότερη φροντίδα και αγάπη.

Όταν ο άνθρωπος τολμάει, η ζωή τον ανταμείβει πάντα.



Όταν ο άνθρωπος τολμάει, η ζωή τον ανταμείβει πάντα. Οι λύσεις εμφανίζονται 
με μαγικό τρόπο. Γιατί η τόλμη, βάζει τη στατική ενέργεια, σε κίνηση.
Τολμώ σημαίνει υπερβαίνω.
Τολμώ σημαίνει επιτρέπω.
Τολμώ σημαίνει διακινδυνεύω.
Τολμώ σημαίνει εκτίθεμαι.
Τολμώ δε σημαίνει δε φοβάμαι, αλλά ότι παίρνω από το χέρι το φόβο μου και προχωρούμε
 μαζί παρέα.
Τολμώ σημαίνει μπαίνω στη φωτιά των φόβων μου κι εμπιστεύομαι τη Σοφία
 της Αβεβαιότητας.
Υπάρχει κι άλλη μια διάσταση του Τολμώ. Η διάσταση του Αφήνομαι.

Οι κρυμμένες μας δυνάμεις…




Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας κρυμμένες δυνάμεις. Δυνάμεις που στην πορεία της ζωής μας αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε, μέσα από τα διάφορα  περιστατικά με τα οποία θα ερχόμαστε αντιμέτωποι. Σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση και ανάδυσή τους παίζουν και οι άνθρωποι που είναι δίπλα μας, καθώς μεγαλώνουμε. Αν έχουμε κοντά μας άτομα (γονείς, δασκάλους κτλ) που μας ενθαρρύνουν να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και μας αφήνουν να κινούμαστε όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα, τότε έχουμε μεγάλες πιθανότητες να γίνουμε ενήλικες με αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνατότητές μας... Άνθρωποι που δε θα καταρρακωθούν από  τις δυσκολίες της ζωής. Αν πάλι, έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που με κάποιο τρόπο μας περιορίζουν, είτε από υπερβολική αυστηρότητα, είτε από υπερπροστασία, τότε ενδέχεται ένα μέρος του δυναμικού μας να μείνει ανεκμετάλλευτο και να εξελιχτούμε σε άτομα δειλά, άβουλα, με περιορισμένες δυνατότητες.

   Σίγουρα, μια από τις δουλειές που έχει να κάνει κάποιος που ασχολείται με το μεγάλωμα των παιδιών, είναι να τα προστατέψει από τις κακοτοπιές, αφού τα μικρά έχουν άγνοια κινδύνου. Έτσι, αρχίζει μια σειρά από «μη» και περιορισμούς που έχουν στόχο την προστασία τους. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να πέσουμε σε υπερβολές. Επαναλαμβανόμενη χρήση φράσεων του τύπου «δεν μπορείς να το κάνεις αυτό» και διαρκείς απαγορεύσεις επιδρούν αρνητικά στην ανάδειξη των δυνάμεων που κρύβουμε μέσα μας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να προσέξουμε πότε θα πούμε το «μη» και πως θα το πούμε. Κάθε φορά θα πρέπει να εξηγούμε στο παιδί γιατί δεν του επιτρέπουμε να κάνει κάτι που θέλει. Αν,  για παράδειγμα, θελήσει ένα πολύ μικρό παιδάκι να μας βοηθήσει την ώρα που μαγειρεύουμε και πάει να πιάσει το μαχαίρι για να κόψει κάτι, θα του εξηγήσουμε ότι είναι επικίνδυνο τη δεδομένη στιγμή να κάνει κάτι τέτοιο κι ότι μπορεί να κοπεί. Ταυτόχρονα, όμως, θα του εξηγήσουμε ότι μόλις μεγαλώσει λίγο ακόμα θα μπορεί όχι μόνο να χειρίζεται το μαχαίρι, αλλά και πολλά άλλα πράγματα. Πάντα να λέμε στα παιδιά ότι ακόμα κι αν δεν μπορούν να κάνουν κάτι τώρα, δε σημαίνει ότι δε θα μπορούν να το κάνουν και στο μέλλον... Ότι υπάρχουν μέσα μας δυνάμεις που σταδιακά θα βγαίνουν στην επιφάνεια με το πέρασμα του χρόνου και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

 Θα ήθελα να αναφέρω μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που μας δείχνει πως, μέσα από συγκεκριμένες καταστάσεις, μπορούν να αποκαλυφθούν δυνάμεις που δε γνωρίζουμε ότι έχουμε. Τη συναντάμε στο βιβλίο του Χ. Μπουκάι «Ιστορίες να σκεφτείς»Ο τίτλος της είναι «Τα παιδιά ήταν μόνα». Ας δούμε λίγο την ιστορία.

Η εμπιστοσύνη στο σώμα μας αποτελεί οδηγό στην αντιμετώπιση του τραύματος



Το τραύμα συχνά μας αφήνει να ζούμε σε έναν φαινομενικά εχθρικό κόσμο, με αποτέλεσμα να νιώθουμε αναποτελεσματικοί, και να πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να βοηθηθούμε. Σε κάποιο βαθμό, η έννοια της περιορισμένης εσωτερικής δύναμης και της απεριόριστης εξωτερικής επιρροής εξακολουθεί να αποτελεί βασική συνιστώσα της πολυπλοκότητας του τραύματος.
Ο εκμηδενισμός των πάντων, δηλαδή η λεγόμενη “μαθημένη ανικανότητα” είναι μια άκρως εξουθενωτική ενέργεια, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό όσων έχουν βιώσει καταπίεση. Όταν τα άτομα επιλέγουν να “παγώνουν” τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν, η απόφαση αυτή αποτελεί ένα είδος αποχώρησης από την πίεση και τον εσκεμμένο διαχωρισμό από το θυμό, τη δύναμη και την κίνηση.
Το ανθρώπινο σώμα έχει μερικές επιλογές όταν ανιχνεύει μια απειλή. Αν κοιτάξουμε γύρω μας και να βρούμε τα σωματικά σήματα ασφαλείας τότε ίσως καταφέρουμε να επιτύχουμε την υποχώρηση του άγχους. Εάν η υποστήριξη δεν είναι διαθέσιμη, θα προχωρήσουμε σε μια αυτοματοποιημένη λειτουργία, η οποία θα ενεργοποιήσει την αυτο-προστασία.
Η επόμενη κίνηση που ακολουθεί μετά την αυτοποιημένη λειτουργία είναι η κίνηση του λεγόμενου “παγώματος”. Με την κίνηση αυτή μπορούμε να αδρανοποιήσουμε τον εύθραυστο κομμάτι του εαυτού μας από τις όποιες συναισθηματικές απειλές μπορούμε να δεχθούμε και φυσικά να προστατευθούμε. Η κίνηση της αδρανοποιήσης προέρχεται από μια φυσιολογική βιολογική αντίδραση του οργανισμού μας.

Κοτόπουλο: Προσοχή για να μην πάθουμε δηλητηρίαση – Αγορά, αποθήκευση, χειρισμός

κοτόπουλο


Το κοτόπουλο είναι ένα από τα συνηθέστερα είδη κρέατος, που καταναλώνουμε σε κάθε σπίτι.
Αν, όμως, δεν προσέξουμε στον χειρισμό του, το κοτόπουλο μπορεί μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Αυτό συμβαίνει εάν δεν το πλύνουμε με προσοχή και δεν το μαγειρέψουμε σωστά.

Δηλητηρίαση: Ποια βακτήρια σχετίζονται με το κοτόπουλο

Σαλμονέλα (Salmonella enteritidis)

Είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στο πεπτικό σύστημα μερικών ζώων, πουλερικών, σκύλων, γάτων και άλλων θερμόαιμων ζώων. Αυτό το στέλεχος είναι μόνο 1 από περίπου 2.000 είδη βακτηρίων σαλμονέλας. Συσχετίζεται συχνά με κρέας από πουλερικά και με τα αυγά.

Σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus)

Μπορεί να υπάρχει στα χέρια μας, την ρινική κοιλότητα, ή στον λάρυγγα. Το βακτήριο βρίσκεται σε τρόφιμα που παρασκευάζονται με το χέρι και στη συνέχεια ψύχονται με λάθος τρόπο, όπως το κοτόπουλο.

Καμπυλοβακτήριο (Campylobacter jejuni)

Είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες διάρροιας σε ανθρώπους. Η πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης και η χρήση κατάλληλων μεθόδων μαγειρέματος μειώνει την μόλυνση από αυτό το βακτήριο.

Καθαρίστε τα Ξύλινα Πατώματα Χρησιμοποιώντας μόνο Τσάι!

Καθαρίστε τα Ξύλινα Πατώματα Χρησιμοποιώντας μόνο Τσάι!

Ότι το τσάι είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό σας μάλλον το γνωρίζατε ήδη. Αυτό που ίσως αγνοούσατε είναι ότι με αυτό μπορείτε να κάνετε τα ξύλινα πατώματά σας ακόμα πιο αστραφτερά!
Αναρωτιέστε πώς γίνεται οι λέξεις «τσάι» και «ξύλινα πατώματα» να μπαίνουν στην ίδια πρόταση; 

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μάθετε ότι οι τανίνες που περιέχονται στο τσάι διατηρούν και ενισχύουν το φυσικό, ζεστό χρώμα του ξύλου. 

Πέρα, όμως από το γεγονός ότι κάνει το ξύλο να φαίνεται πιο όμορφο, το τσάι περιέχει πολυφαινόλες οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη των μικροβίων.

Η ισορροπία στις σχέσεις κρύβεται στις σωστές αποστάσεις

Υπάρχουν σχέσεις που ισορροπούν σε λίγα μόνο εκατοστά, άλλες σε μερικά μέτρα και κάποιες άλλες σε χιλιόμετρα… και μάλιστα πολλά…


Ο λαός λέει «από μακριά κι αγαπημένοι» και έχει δίκιο στις περισσότερες περιπτώσεις, αφού οι μεγάλες αποστάσεις αμβλύνουν συνήθως τα συναισθήματα, εξομαλύνοντας έτσι τις διαφορές – έστω επιφανειακά – ή μειώνοντας τις προστριβές και τις αντιθέσεις.
Η απόσταση δρα επουλωτικά δίνοντας τον απαιτούμενο χρόνο για επανορθωτικές κινήσεις και δίνοντας την ψευδαίσθηση μιας νέας αρχής, που πολλές φορές είναι η μόνη ελπίδα διατήρησης ή συντήρησης της σχέσης. Η απόσταση έχει το προσόν να καλύπτει προσωρινά τα σκοτεινά σημεία της σχέσης δύο ανθρώπων, λειτουργώντας σαν επικάλυψη ενός καμένου γλυκού από ζάχαρη άχνη. Πόσο γρήγορα ξεχνάς τι υπάρχει από κάτω αν έχεις υπογλυκαιμία και το αχνισμένο γλυκό μπροστά σου…
Όλες οι σχέσεις χρειάζονται απόσταση για να ισορροπούν. Μικρότερη ή μεγαλύτερη, ανάλογα με το βαθμό και το είδος των αντιθέσεων που τις εμποδίζουν να αναπτύξουν εγγύτητα, να ωριμάσουν και να αναπτυχθούν ουσιαστικά.

Αρθούρος Ρεμπώ - «Αποχαιρετισμός»

Αρθούρος Ρεμπώ - «Αποχαιρετισμός»

Φθινόπωρο κιόλας! – Μα γιατί η λύπη για τον ήλιο τον αιώνιο, όταν με την αναζήτηση της θεϊκής διαύγειας καταγινόμαστε – πολύ μακρύτερα απ΄ όλους αυτούς που παρέρχονται με τις εποχές.
Φθινόπωρο. Κι η βάρκα μας απάνου σε ακίνητες ομίχλες, πισωγυρίζει στης δυστυχίας το λιμάνι, στη θεόρατη πόλη μ’ ουρανό βαμμένο λάσπη και φωτιά.
Α! τα δυσώδη κουρέλια, το μουλιασμένο με βροχή ψωμί, το μεθύσι, οι χίλιοι έρωτες που με σταύρωσαν! Πότε επιτέλους θα αποκάμει τούτη η αιματορουφίχτρα, των μυριάδων ψυχών και πτωμάτων, βασίλισσα, που θα κριθούν! Βλέπω ξανά τον εαυτό μου, η σάρκα μου διαβρωμένη απ’ τη λάσπη και την πανούκλα, σκουλήκια γεμάτα τα μαλλιά κι οι μασχάλες μου κι ακόμα μεγαλύτερα σκουλήκια στην καρδιά μου, ξαπλωμένα μεταξύ αγνώστων δίχως ηλικία, δίχως αίσθημα...Θα μπορούσα να είχα πεθάνει εκεί...Φρικτή μνήμη! Απεχθάνομαι την μιζέρια.
Και τρέμω το χειμώνα, επειδή της άνεσης χαρακτηρίζεται εποχή!
-Μερικές φορές βλέπω στον ουρανό ατέλειωτες ακτές καλυμμένες λευκών εθνών. Απάνω μου, ένα μεγαλοπρεπές χρυσό πλεούμενο, ανεμίζει τις πολύχρωμες σημαίες του στου πρωινού την αύρα. Δημιούργησα κάθε ξεφάντωμα, κάθε θρίαμβο, κάθε δράμα. Προσπάθησα ν’ ανακαλύψω νέα άνθη, νέα αστέρια, νέα σάρκα, νέες διαλέκτους. Πίστεψα πως υπερφυσικές δυνάμεις θα αποκτούσα. Α, καλά! Θα πρέπει να θάψω την φαντασία και τις αναμνήσεις μου! Η ωραία δόξα του καλλιτέχνη και του παραμυθά πάει περίπατο!
Εγώ! Εγώ που ονόμασα τον εαυτό μου μάγο ή άγγελο, χωρίς ηθικούς φραγμούς, επέστρεψα στο χώμα αποζητώντας μια σθεναρή πραγματικότητα να υιοθετήσω! Χωριάτη!
Εξαπατήθηκα; Μπορεί η φιλανθρωπία να είναι η αδελφή του θανάτου για με;

Μιθριδάτης ΣΤ΄ και τα παράξενα του Πλουτάρχου



Ο Μιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ Διόνυσος (Αμάσεια, 132 π.Χ. - Παντικάπαιον, 63 π.Χ.) ήταν βασιλιάς του Πόντου και της Μικράς Αρμενίας στη βόρεια Μικρά Ασία από το 120 π.Χ. έως το 63 π.Χ.. Ήταν ένας από τους διασημότερους αντιπάλους του ρωμαϊκού επεκτατισμού στην Ανατολή. Γιος του Μιθριδάτη Ε΄ του Ευεργέτη, εξαναγκάστηκε μετά το θάνατο του πατέρα του να εγκαταλείψει τα ανάκτορα της Σινώπης, επειδή υποψιάζονταν ότι η μητέρα του, Λαοδίκη, επιβουλευόταν τη ζωή του.

Βίος


Ύστερα από μια περιπετειώδη νεανική ζωή, κατά την οποία περιπλανήθηκε στα βουνά της πατρίδας του, σκληραγωγήθηκε στις διάφορες κακουχίες και- το σπουδαιότερο- συνήθισε τον οργανισμό του στη χρήση δηλητηρίων (μιθριδατισμός), ο Μιθριδάτης ανακηρύχτηκε στη Σινώπη, μόνος αυτός, βασιλιάς του κράτους του Πόντου (112 π.Χ.). Προσλαμβάνοντας Έλληνες συμβούλους επιδόθηκε στην αναδιοργάνωση του στρατού του με κύριο σκοπό την επέκταση της κυριαρχίας του. Πρώτος στόχος του ήταν η προσάρτηση του κράτους του Κιμμερίου Βοσπόρου, στη σημερινή χερσόνησο της Κριμαίας. Την αφορμή του έδωσε η αδυναμία του βασιλιά του κράτους αυτού Παιρισάδου Ε΄ και των ελληνικών πόλεων της περιοχής να αντιμετωπίσουν την πίεση ων γειτονικών βαρβαρικών φύλων και ιδιαίτερα των Σκυθών.

Ο Μιθριδάτης στις διαπραγματεύσεις επέβαλε την προσωπικότητά του αντλώντας από την καταγωγή του. Από την πλευρά του πατέρα του οι πρόγονοί του έφθαναν ως τον Κύρo και τον Δαρείο, ενώ από την πλευρά της μητέρας του ως τον Μέγα Αλέξανδρο. Πέραν τούτου ήταν ικανότατος ιππέας και κυνηγός, ιδιότητες εξαιρετικές όταν σχετίζεται κανείς με ασιάτες ιππείς όπως οι Σαρμάτες. Πέραν, ωστόσο της προσωπικής γοητείας που πιθανώς ασκούσε ο Μιθριδάτης, ενίσχυσε περαιτέρω τους δεσμούς φιλίας παντρεύοντας τις κόρες του με αρχηγούς των Σαρματών, προσφέροντάς τους παράλληλα πλούσια δώρα. Αποτέλεσμα αυτής της συνειδητής πολιτικής του ήταν να αντιπροσωπεύονται όλες οι περιοχές του Πόντου στο στράτευμά του και να έχει σχεδόν ανεξάντλητες εφεδρείες στους επερχόμενους πολέμους


Σαρμάτες και ελληνικές πόλεις της Ταυρικής


Ο Μιθριδάτης ΣT´ πέραν της εξέγερσης προς τον μεγάλο αντίπαλο, τη ρωμαϊκή δημοκρατία, προσπάθησε και το κατόρθωσε εξαιτίας της στρατωτικής του ανωτερότητας να απελευθερώσει τις ελληνικές πόλεις της επικράτειας της κριμαϊκής χερσονήσου από την πίεση των σκυθών Σαρματών (Σαυροματών). Ωστόσο, αντιλαμβανόμενος τη διαρκή ανάλωση ζωτικών πόρων που απαιτούσε η οποιαδήποτε προσπάθεια να διατηρηθούν οι Σαρμάτες μακριά από τις ελληνικές πόλεις της Ταυρικής, οδηγήθηκε στην τακτική της ειρήνευσης και των φιλικών σχέσεων μαζί τους.

Να τι Μπορείτε να Κάνετε με το Μπαλκόνι σας τους Χειμερινούς Μήνες

Να τι Μπορείτε να Κάνετε με το Μπαλκόνι σας τους Χειμερινούς Μήνες

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αξιοποιήσετε το μπαλκόνι σας τον χειμώνα, έτσι ώστε να μην μένει ο χώρος ανεκμετάλλευτος και να αποκτήσει αξία.
Βρήκαμε πολύ όμορφες ιδέες για να αξιοποιηθεί κατάλληλα ο χώρος είτε για να κάθεστε και να ξεκουράζεστε είτε με άλλους εναλλακτικούς τρόπους.
Για τις όμορφες μέρες Μπορεί να πλησιάζει ο χειμώνας, αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές μέρες που είναι όμορφες και ηλιόλουστες ακόμα και μέσα στο καταχείμωνο. 
Βάλτε στις καρέκλες του μπαλκονιού σας επιπλέον ζεστά μαξιλαράκια και κουβερτούλες για να κάθεστε τις όμορφες μέρες και να απολαμβάνετε τον καφέ ή το πρωινό σας. 
Προσθέστε χαλί για να δείξει ο χώρος ακόμα πιο ζεστός και κλείστε τον χώρο με κουρτίνες δημιουργώντας ένα υπαίθριο δωμάτιο.

Η διπλή όψη της σιωπής



Του Τάσου Δαφνομήλη-Συνθετική Συμβουλευτική
Πόσες και πόσες φορές λίγο ή πολύ όλοι μας κάποια στιγμή ενώ μιλάμε ως ανταπόκριση λαμβάνουμε τη σιωπή. Συνήθως αυτό συμβαίνει στις ερωτικές σχέσεις δίχως βέβαια να αποκλείει και τις υπόλοιπες σχέσεις.
Κάποιες φορές μπορεί να έχουμε την ανάγκη να ακούσουμε κάτι από τον/την άλλον και δεν το παίρνουμε, μπορεί να είναι κάτι σημαντικό και καθοριστικό που πάλι λαμβάνουμε σιωπή, κενό, σκοτάδι, απορία, θυμός, φόβος, λύπη, στεναχώρια, απογοήτευση. Όντως όλα τα προηγούμενα συναισθήματα και συναισθηματικές καταστάσεις αφορούν την σιωπή. Ας θέσουμε ένα παράδειγμα για να μπορέσουμε να φωτίσουμε τη στάση της σιωπής.
Ας φανταστούμε δύο ενήλικους ανθρώπους που έχουν μία διαφωνία, συναντιούνται στον ίδιο χώρο και σε γενικές γραμμές συνυπάρχουν σε ένα κοινό περιβάλλον. Μία παροιμία λέει « η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει», αυτή βέβαια έχει διττή ερμηνεία, η μία όψη πολύ πιθανόν να εμπεριέχει τη λεκτική βία και η άλλη όψη την αλήθεια. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τη σιωπή, η μία όψη είναι η κακοποιητική και η άλλη η ηρεμία.
Πως μπορούμε όμως να διαχωρίσουμε τις δύο όψεις;

Ἀνοίγοντας ἕνα παράθυρο στὸν …ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ κόσμο!!!

Ἀνοίγοντας ἕνα παράθυρο στὸν ...ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ κόσμο!!!

Πόσο περίεργη εἶναι ἡ ζωή…
Πόσο περίεργα ὅλα, αὐτὰ ποὺ βιώνουμε καὶ μᾶς κάνουν νὰ αἰσθανόμεθα συχνά, πολὺ συχνά, ἀπὸ ἄσχημα ἔως καὶ …θύματα!!!
Ὅμως…
Ἐδῶ κάτι ΔΕΝ μάθαμε σωστά.
Κι αὐτὸ ποὺ ΔΕΝ μάθαμε, διότι ΔΕΝ μᾶς τὸ ἔμαθαν, ἐφ΄ ὅσον ΔΕΝ τὸ γνώριζαν, εἶναι τὸ ἐὰν ἐμεῖς μποροῦμε νὰ ἐπέμβουμε καὶ νὰ ἀλλάξουμε τὴν ζωή μας καὶ να μπορέσουμε νὰ …μεταλλάξουμε τὰ ἄσχημα σὲ ὄμορφα.
Μία …ἐναλλακτικὴ ματιὰ δὲν σημαίνει πὼς ἀλλάζουν τὰ γεγονότα ἀπαραιτήτως. Τὸ μόνον ποὺ ἀλλάζει, στὴν πραγματικότητα, εἶναι ὁ τρόπος μὲ τὸν ὁποῖον ἐμεῖς ἀντιμετωπίζουμε τὶς καταστάσεις. Ἀλλοιῶς εἶναι νὰ τὶς ἀντιμετωπίζουμε ὡς θύματα κι ἀλλοιῶς ὡς …Νικητές.

5 λάθη που κάνουμε όταν παραγγέλνουμε κρασί



Όσο και να μας αρέσει το κρασί, τα λάθη που κάνουμε μερικές φορές τη “δύσκολη” στιγμή της επιλογής δεν μας αφήνουν να το απολαύσουμε όπως του αξίζει. Παρακάτω θα δείτε τι δεν πρέπει να κάνετε όταν παραγγέλνετε ένα μπουκάλι ή ποτήρι κρασί.
1. Μην διστάζετε να κάνετε ερωτήσεις. Δεν υπάρχει «χαζή» ερώτηση όσον αφορά το κρασί. Σίγουρα δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο σερβιτόρος ή ο σομελιέ θα ακούσει ερωτήσεις όπως «τι σημαίνει γεμάτο σώμα». Μη διστάσετε να ζητήσετε να σας δώσει τα «φώτα» του. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για το κρασί, τόσο περισσότερο το απολαμβάνουμε.
2. Μην μένετε στα ίδια. Διαβάστε με προσοχή τη λίστα και ανοίξτε το μυαλό σας σε διαφορετικές ποικιλίες και περιοχές. Μην μείνετε μόνο στα γνωστά. Ζητήστε από τον σομελιέ να σας προτείνει κάτι διαφορετικό από αυτό που συνήθως απολαμβάνετε.

Αγάπη σημαίνει κατανόηση και αποδοχή, όχι παρέμβαση



Συχνά συμβαίνει να αγαπάμε έναν άνθρωπο και η αγάπη αυτή να μας κάνει να θέλουμε να τον αλλάξουμε, να τον συμβουλέψουμε, να τον νουθετήσουμε.

Ας δούμε πώς και γιατί γίνεται αυτό σε μερικά παραδείγματα.

Σε μία ερωτiκή, συντροφική σχέση αγάπης, έχουμε κάποιες προσδοκίες να πάρουμε αγάπη, σεβασμό, κατανόηση, αίσθημα ασφάλειας κ.λπ. από τον άλλον. Όταν ο άλλος δεν μας ικανοποιεί αυτές τις ανάγκες, προσπαθούμε να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά του ώστε να μας τις ικανοποιήσει. Κι οι τρόποι που χρησιμοποιούμε είναι συνήθως παράπονα, γκρίνια, λογομαχίες, καυγάδες, θυμός, μούτρα, επικρίσεις, υποδείξεις κ.λπ.

Σε μία σχέση αγάπης γονέα-παιδιού, ο γονέας άθελά του, συνειδητά ή υποσυνείδητα βγάζει συμπεράσματα για τον εαυτό του από τη συμπεριφορά του παιδιού του, παίρνει δηλαδή την πορεία του παιδιού του πολύ προσωπικά. Πράγματι, ανάλογα με το αν το παιδί του φέρεται σωστά ή όχι, από το αν έχει επιτυχίες ή αποτυχίες κ.λπ., θεωρεί ότι είναι χαρισματικό ή ελαττωματικό. Όμως υποσυνείδητα ή συνειδητά θεωρεί ότι ο έπαινος ή η κατηγορία αφορά και στον ίδιο για δύο λόγους:

Ο ένας είναι η κληρονομικότητα που έχει γίνει ευρέως αποδεκτή όπως φαίνεται και από τη λαϊκή παροιμία «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει». Ο άλλος λόγος είναι ότι το πώς φέρεται το παιδί αντανακλά ως ένα βαθμό την ανατροφή την οποία του έδωσε ο γονέας. Εξ’ αιτίας λοιπόν του ότι για τους παραπάνω λόγους οι γονείς παίρνουν πολύ προσωπικά την πορεία των παιδιών τους, έχουν την τάση να επεμβαίνουν υπερβολικά στη ζωή τους.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αν εξαιρέσουμε τον παράγοντα της κληρονομικότητας, τα παραπάνω ισχύουν και σε άλλες σχέσεις που προσομοιάζουν στο πρότυπο της σχέσης γονέα – παιδιού, με την ευρύτερη έννοια του ανθρώπου που φροντίζει και αυτού που φροντίζεται. Τέτοιες είναι π.χ. οι επαγγελματικές σχέσεις δασκάλου – μαθητή, ιατρού – ασθενούς και ψυχοθεραπευτή – θεραπευόμενου οι οποίες μερικές φορές ενέχουν το στοιχείο της αλτρουιστικής αγάπης. 

Η ισοπεδωτική επίδραση της λαϊκής γνώμης (ΠΛΑΤΩΝ-Julia Annas)


Ο Πλάτων δεν εμπιστεύεται τη λαϊκή κουλτούρα και θεωρεί πως οι επιδράσεις της καταπνίγουν την ανεξάρτητη σκέψη. Η δυσπιστία του εκφράζεται παραστατικά στο παρακάτω χωρίο της Πολιτείας. (429a-c):
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Αν λοιπόν τύχει να λάβει [κάποιος με ιδιοσυγκρασία φιλοσοφική] την προσήκουσα μάθηση, μεγαλώνοντας θα φθάσει οπωσδήποτε να κατακτήσει κάθε αρετή, αν όμως η φιλοσοφική του φύση ανατραφεί σε ακατάλληλο έδαφος γιατί εκεί έτυχε να σπαρθεί και να φυτευτεί, θα καταλήξει στα εντελώς αντίθετα, εκτός κι αν βάλει το χέρι του κάποιος θεός. Ή μήπως νομίζεις κι εσύ, όπως ο πολύς ο κόσμος, ότι κάποιοι νέοι διαφθείρονται από τους σοφιστές, κι ότι κάποιοι σοφιστές που δρουν ως ιδιώτες είναι που τους διαφθείρουν σε μεγάλο βαθμό; Και δεν νομίζεις πως όσοι τα λένε αυτά είναι οι πιο μεγάλοι σοφιστές, και πως αυτοί εκπαιδεύουν τον κόσμο εξ ολοκλήρου και τους φτιάχνουν όλους-νέους και γέρους, άντρες και γυναίκες- όπως τους θέλουν αυτοί;

Η Γεωμηχανική ως κερκόπορτα της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης


H Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της ακρόαση σχετικά με την κλιματική μηχανική, κατέστησε σαφές ότι η τεχνολογία της Γεωμηχανικής θα οδηγήσει σε μια παγκόσμια διακυβέρνηση λόγω του διασυνοριακού χαρακτήρα της

Την Τετάρτη, η Υποεπιτροπή Περιβάλλοντος και η Υποεπιτροπή για την Ενέργεια πραγματοποίησαν την πρώτη ακρόαση του Σώματος για το αμφιλεγόμενο θέμα της κλιματικής μηχανικής ή τροποποίησης καιρού. Η ακρόαση με τίτλο “Γεωμηχανική: Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία” (“Geoengineering: Innovation, Research, and Technology,”) συγκέντρωσαν μέλη των επιτροπών του Σώματος, καθώς και εκπροσώπους ομάδων προβληματισμού, επιστημόνων και ερευνητών στον τομέα, για να συζητήσουν το μέλλον της γεωμηχανικής έρευνας και αν η διοίκηση Trump θα πρέπει να διαθέσει χρηματοδότηση.


Η ώθηση για συζήτηση σχετικά με τη γεωμηχανική από τη διοίκηση Trump δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, αφού τον Ιανουάριο του 2017, το Global Change Research Program του προέδρου που υποτίθεται δεν αναγνωρίζει την Κλιματική Αλλαγή συνιστά αθόρυβα νέες μελέτες και έρευνα που αφορούν τη γεωμηχανική. Με την δημοσιοποίηση της έκθεσής τους, οι άνθρωποι του GCRP έγιναν οι πρώτοι επιστήμονες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση οι οποίοι συνιστούν επισήμως μελέτες που αφορούν στη γεωμηχανική.
Αν αναπτυχθούν οι τεχνολογίες γεωμηχανικής, αναμένεται να έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σημαντικές διασυνοριακές επιπτώσεις.

Ανακάλυψαν τρόπο να συντηρούνται τα τρόφιμα δυο φορές περισσότερο από το κανονικό. Και είναι απόλυτα φυσικός



Επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να διατηρούν τα τρόφιμα τουλάχιστον δύο φορές περισσότερο από το κανονικό, χωρίς καμία προσθήκη χημικών.
Από τη στιγμή που τα φρούτα και τα λαχανικά κόβονται από το δέντρο, αρχίζουν να αλλοιώνονται. Έτσι όταν φτάνουν στο ψυγείο και είναι ώριμα και έτοιμα προς κατανάλωση, έχουν ήδη περάσει αρκετές μέρες. Μικροοργανισμοί επιταχύνουν την αποσύνθεση.
Το ψυγείο μπορεί να καθυστερήσει αυτή τη διαδικασία, αλλά και πάλι όχι για πολύ.
Αμερικανοί επιστήμονες όμως, δημιούργησαν μια βρώσιμη στρώση από φυσικά υλικά που μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στα τρόφιμα και να καθυστερήσει την αλλοίωσή τους. Συγκεκριμένα, αφαίρεσαν λιπίδια από διάφορους καρπούς και τα μετέτρεψαν σε σκόνη. Αφού την διέλυσαν σε νερό, την εφάρμοσαν σε φρούτα και σε λαχανικά. Η στρώση αυτή εμποδίζει τους μικροοργανισμούς να εισχωρήσουν στο τρόφιμο, προκαλώντας την αποσύνθεσή του, ενώ παράλληλα διατηρεί την υγρασία στο εσωτερικό του.
Η ανακάλυψη αυτή έχει χαρακτηριστεί ως «η μεγαλύτερη επανάσταση στο φαγητό μετά από την κατασκευή του ψυγείου».

Όσα δεν γνωρίζατε για τις Μούσες που ακόμα κι ο Τυφώνας τρόμαζε στο άκουσμα της φωνής τους!

Φωτογραφία του χρήστη Μυθαλογία - Ευαγγελία Παπανίκου.


Κατά μερικούς μελετητές, η σημερινή ημέρα (9/11) είναι ιερή για τις Μούσες, και με την ευκαιρία αυτή, δείτε λίγες πληροφορίες που δεν είχατε φανταστεί - δεν θέλετε να δείτε την κακή τους πλευρά...  
«Εννιά νύχτες πλάγιαζε ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων, ο Δίας, μακριά από τους άλλους θεούς, με τη Μνημοσύνη, την κόρη του Ουρανού και της Γης. 

Η Μνημοσύνη γέννησε εννιάδυμα, τις εννέα Μούσες, που είναι κήρυκες και υμνωδοί του μεγαλείου του Δία και του κόσμου του, δηλαδή των νόμων που έβαλε να διέπουν τη ζωή θεών και ανθρώπων.

Μόνο οι Μούσες έχουν το επίθετο «Ολυμπιάδες» και μαζί με τον Απόλλωνα κρατούν και παίζουν τη λύρα. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα