Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Άγνωστα ιστορικά στοιχεία ~ Ρομά: Από την Ινδία στη Μεσόγειο & ολόκληρη την Ευρώπη



-Πώς ξεκίνησε η μετανάστευσή τους  
-Ο ερχομός τους στη Βυζαντινή αυτοκρατορία 
-Ο διασκορπισμός τους στην υπόλοιπη Ευρώπη 
-Οι Ρομά στην Ελλάδα 
-Οι αντιλήψεις και οι απόψεις για τους Ρομά τους περασμένους αιώνες


Σε άρθρο μας στις 3/11/2016, είχαμε αναφερθεί, σε αδρές γραμμές στους Ρομά. Από πού κατάγονται, πώς ήρθαν στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη και μερικά ακόμα στοιχεία γι’ αυτούς.

Το ενδιαφέρον των αναγνωστών του protothema. gr ήταν πολύ μεγάλο – ευχαριστούμε θερμά για μία ακόμα φορά – και αποφασίσαμε να γράψουμε ένα άρθρο με περισσότερα στοιχεία για την ιστορία των Ρομά.

Άλλωστε, η συμπαθής αυτή φυλή, βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στο προσκήνιο, συνήθως όμως για παραβατικές συμπεριφορές. Κάτι που, όπως θα δούμε, δεν είναι τωρινό φαινόμενο αλλά, μάλλον διαχρονικό, δυστυχώς…

Η καταγωγή των Ρομά
Κατά το παρελθόν, υπήρχε η θεωρία ότι οι Ρομά είχαν περίεργη καταγωγή. Τις πρώτες ομάδες που έφτασαν στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη τον 15ο και 16ο αιώνα, τις αποκαλούσαν «Βοημούς», «Γύφτους» και «Σαρακηνούς».



Παράλληλα, άρχισαν να κυκλοφορούν οι πιο παράδοξες θεωρίες με την καταγωγή τους. Θεωρούνταν απόγονοι του Νώε ή του γιου του Χαμ, είτε των ιερέων της αιγυπτιακής θεάς Ίσιδας, είτε ακόμα και ότι ήταν οι επιζώντες από το βυθισμένο βασίλειο της Ατλαντίδας. Το γεγονός ότι οι Ρομά δεν αποτέλεσαν ποτέ ένα έθνος συνδεδεμένο με κοινή γραπτή παράδοση, επέτεινε το μυστήριο αυτό.

Η απάντηση στο ερώτημα από πού έρχονται τελικά οι Ρομά, προέκυψε από τη μελέτη της γλώσσας τους (ρομανί). Ήδη από τον 18ο αιώνα, ερευνητές όπως ο Άγγλος William Marsden, βρήκαν τη συγγένεια που υπάρχει ανάμεσα στη γλώσσα αυτή και ινδικές διαλέκτους, όπως οι γλωσσικές μορφές Χίντι και Παντζαμπί.

Ο Donald Kenrick, στο βιβλίο του «Τσιγγάνοι: από τις Ινδίες στη Μεσόγειο», γράφει ότι οι Ρομά μετανάστευσαν από την Ινδία προς τη Δύση, μέσα από την Περσία όπου τέλεσαν μεικτούς γάμους και συγχρωτίστηκαν με τους Πέρσες, δημιουργώντας ένα λαό που ονομάστηκε dom ή rom. Αργότερα πολλοί από αυτούς μετανάστευσαν στην Ευρώπη. Απόγονοί τους, είναι οι σύγχρονοι Ρομά. Ο σάχης της Περσίας Αρδασίρ, που βασίλεψε από το 224 ως το 241, κατέκτησε τη βόρεια Ινδία, την περιοχή του σημερινού Πακιστάν και την ενσωμάτωσε στο κράτος του.



Έτσι, πολλοί Ινδοί πήγαν στην Περσία, περνώντας από τη Μέση Ανατολή, για να εργαστούν. Υπήρχαν αγρότες, βοσκοί, μισθοφόροι, μουσικοί, ακόμα και έμποροι και λογιστές!

Στο διάστημα από το 241 ως το 272, ο Σαπούρ Α’, προσέλαβε εργάτες από την Καμπούλ για να εργαστούν στο φράγμα του Σούστερ.

Τα κριτήρια αντρών και γυναικών στην επιλογή συντρόφου


Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες στην επιλογή συντρόφου φαίνεται να επηρεάζονται από την εξωτερική εμφάνιση αλλά και από την κοινωνικοοικονομική θέση του συντρόφου, δίνοντας όμως τα δύο φύλα διαφορετικό βάρος σε αυτούς τους δύο τομείς, ενώ διαφέρει και η ιεράρχηση των χαρακτηριστικών.
Οι άντρες παρακινούνται περισσότερο από το οπτικό ερέθισμα.
Για τους περισσότερους τα εξωτερικά χαρακτηριστικά μίας γυναίκας είναι αυτά που τους καθορίζουν σε πρώτο επίπεδο αν επιθυμούν να έχουν μία σεξουαλική σχέση μαζί της. Μετά απ’ αυτό διαπιστώνουν την ανάγκη ή την επιθυμία τους για μία πιο στενή σχέση. Αρχικά λοιπόν, προσδιορίζουν ποιες γυναίκες είναι αποδεκτές για σεξουαλικές σχέσεις και έπειτα θα αξιολογούν ποιες αξίζουν μεγαλύτερη προσοχή.
Αντίθετα για τις γυναίκες το κυρίαρχο ερέθισμα για την προσέγγιση ενός άνδρα είναι η κοινωνικοοικονομική του θέση.
Μέσα από μία ασυνείδητη διανοητική διαδικασία, η υψηλή κοινωνική και οικονομική θέση του άντρα έχουν την ικανότητα να μεταβάλλουν το πόσο ελκυστικός εξωτερικά και επιθυμητός σεξουαλικά είναι αυτός ο άντρας στα μάτια των περισσότερων γυναικών. Αρχικά λοιπόν προσδιορίζουν ποιοι άντρες είναι κοινωνικά, εμφανισιακά και προσωπικά αποδεκτοί και μετά αποφασίζουν ποιοι θα μπορούσαν να είναι αποδεκτοί για σεξουαλικές σχέσεις.
monroe Παράξενος είσαι, το ξέρεις; Δεν καταλαβαίνεις ότι ένας πλούσιος άντρας είναι σαν ένα χαριτωμένο κορίτσι; Εσύ μπορεί να μην παντρευτείς ένα κορίτσι μόνο και μόνο επειδή είναι χαριτωμένο, αλλά για όνομα του θεού δεν βοηθάει αυτό; 
Μέριλιν Μονρόε, στην ταινία Οι Άντρες προτιμούν τις ξανθές
Τα Κριτήρια Των Ανδρών Για Την Επιλογή Συντρόφου

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΙΟΥΔΗΘ ΣΤΗ ΒΕΘΟΥΛΗ

Φωτογραφία του χρήστη The Mythologists.


Φίλες και φίλοι,

Σας παρουσιάζουμε αυτό το τελευταίο Σάββατο του Μαϊου έναν αριστουργηματικό πίνακα του Σάντρο Μποτιτσέλλι.
Είναι ένας πίνακας των τελών του 16ου αιώνα, όπως αναγράφηκε σε μια απογραφή της ανεκτίμητης συλλογής των Μεδίκων. Φαίνεται ότι πρόκειται για ένα δίπτυχο, με ταίρι του τον πίνακα «η ανακάλυψη του πτώματος του Ολοφέρνη». Σήμερα βρίσκεται στα Ουφίτσι της Φλωρεντίας.

Η Ιουδήθ, μια πλούσια χήρα, για να γλυτώσει την πόλη της Βεθούλη από την πολιορκία των Ασσυρίων, σκαρφίστηκε ένα σχέδιο... Αφού ντύνεται με τρόπο πολύ ελκυστικό πηγαίνει με την υπηρέτριά της στο στρατόπεδο του εχθρού και κατορθώνει να φτάσει μέχρι τον αρχηγό, τον στρατηγό Ολοφέρνη. Εκείνος την ερωτεύεται κεραυνοβόλα και, επιθυμώντας να την κάνει δική του, την καλεί στην σκηνή του.
Μενουν μόνοι. Ο Ολοφέρνης πίνει και ξαναπίνει, μεθάει και αποκοιμιέται στην αγκαλιά της όμορφης ξένης. Η Ιουδήθ δεν διστάζει στιγμή:

Κόσμοι, Υπόκοσμοι… και η ουρά του Παγωνιού

eye peacock

Φανταστείτε πως ακούτε έναν ραδιοφωνικό σταθμό ή παρακολουθείτε ένα τηλεοπτικό κανάλι. Αυτός εκπέμπει σε μια συγκεκριμένη συχνότητα. Το ότι δεν ακούτε τους άλλους ραδιοσταθμούς δεν σημαίνει πως αυτοί δεν υπάρχουν… απλά ΕΣΕΙΣ είστε συντονισμένοι στην συγκεκριμένη συχνότητα. Αν αλλάξετε συχνότητα θα «πιάσετε» κάποιον άλλον σταθμό, αλλά πάντα ΕΝΑΝ την φορά…
Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να πιάνουν περισσότερους από έναν σταθμούς συγχρόνως… μην με ρωτήσετε πώς γίνεται αυτό και αν αυτή είναι μια εν δυνάμει δυνατότητα όλων των ανθρώπων, δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Αντικαταστήστε τώρα την λέξη «σταθμός» με την λέξη «Πραγματικότητα«… ή καλύτερα την λέξη «Κόσμος«, για να αγγίξουμε λίγο την Πυθαγόρεια Παράδοση.
Ο Κόσμος στον οποίο κινούμαστε, αποτελείται από πολλούς μικρότερους «υποκόσμους», αλλά και «μετακόσμους», και αυτό όμως επίσης είναι άλλο θέμα. 
Φανταστείτε το εξής:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα