Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Ελπίδα και απελπισία: δύο αντίθετοι πόλοι ενός συνεχούς…

Ή Ελπίδα, φόβος και απελπισία…


Μπορούμε να χάσουμε την ελπίδα και να φτάσουμε στην απελπισία και μπορούμε να ξεφύγουμε από μια κατάσταση απελπισίας αποκτώντας και πάλι την ελπίδα μας;

Η ελπίδα και η απελπισία αποτελούν δύο ενδοψυχικές καταστάσεις, που διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά πρόκειται για δύο αρκετά ευρείες έννοιες. Η ελπίδα αποτελεί μια εσωτερική συνθήκη ή μια νοητική κατάσταση που διευκολύνει την συνέχιση της ζωής, την κινητοποίηση του ατόμου στη ζωή. Η ελπίδα είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας όταν η απελπισία μας κατακλύζει ζώντας μια τραυματική κατάσταση. Η ελπίδα θρέφεται από την απελπισία, γιατί είναι η μόνη δυνατή διέξοδος για να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας την απελπισία και να επανέλθουμε στη ζωή. Επίσης, η ελπίδα φέρνει στο προσκήνιο τους μηχανισμούς της ψυχής που έχουν αναπτυχθεί στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τους βαθύτερους φόβους μας.

Αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό


“Μόνο εγώ κάνω αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μου; Μόνο εγώ σκέφτομαι πόσο λίγος είμαι και νιώθω αυτολύπηση και στεναχώρια και αισθάνομαι τα πάντα να καλύπτονται από ένα μαύρο πέπλο, που δεν μ’ αφήνει να δω ούτε λίγο αισιόδοξα το μέλλον, ή έστω το παρόν;” 

Στο διάλογο με τον εαυτό μας συχνά είμαστε αυστηροί κριτές και κάνουμε διάφορες αρνητικές σκέψεις που δημιουργούν μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση για την ταυτότητά μας. Ακόμη και εμείς οι ίδιοι αν χρησιμοποιήσουμε τη λογική ξέρουμε ότι είναι υπερβολικές ή λανθασμένες οι σκέψεις που κάνουμε για τον εαυτό μας, όμως, μέσα από την επανάληψη και τη διαρκή υπενθύμιση αυτών στον εαυτό μας, καταλήγουμε να τις πιστεύουμε και να τις υιοθετούμε σαν πραγματικές, θεωρώντας ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας και της ταυτότητάς μας. 


Η πιο βασική αιτία που μας ωθεί να παράγουμε και να αναπαράγουμε αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας είναι η πεποίθηση ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να εξαλείψουμε αυτές τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό.

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟ



1. Δεν υπάρχουν Δάσκαλοι, με την έννοια του θεϊκού όντος, του «μεσολαβητή», του παντογνώστη, κλπ… Υπάρχουν μόνο Αδελφοί Εκπαιδευτές που έχουν προηγηθεί στην Οδό που μπορούν να μας βοηθήσουν… όπως κι εμείς σαν Αδελφοί Εκπαιδευτές μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς που «έρχονται» μετά… έτσι είναι στην Παράδοσή μας.

2. Φρόντισε να έχεις πάντα ένα ήσυχο μέρος, στο σπίτι σου, στην εξοχή, στο βουνό, στη θάλασσα, στο δάσος, όπου θα μπορείς να καθίσεις ήσυχος, ή να κάνεις περίπατο, μακριά από τις δραστηριότητες των ανθρώπων, και τον θόρυβο του κόσμου.

3. Αναζήτησε πάντα Φίλους που πορεύονται την Οδό, που πορεύονται τον ίδιο δρόμο με σένα, Φίλους που μπορείς να εμπιστευτείς και να σε εμπιστευτούν.

Η δική Σου Βούληση


Εκεί που νομίζεις πως θα κάνεις κάτι που σχεδίασες, βρίσκεται να κάνεις κάτι άλλο που φαίνεται να ήρθε από το πουθενά. Και είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνεις. 
Γιατί πάλι δικό σου είναι, αλλά δεν ήρθε από το νου σου...αυτό το γραμμικό, υπολογιστικό κομμάτι που ονομάζεις "εαυτό σου". 

Αλήθεια, πόσο ευέλικτοι είμαστε; Πόσο πρόθυμοι να παρατηρούμε τη ζωή, να ρέουμε μαζί της αντί κόντρα σε αυτήν; Οι ερωτήσεις μου είναι ρητορικές...τις απαντάει ο καθένας μας με ειλικρίνεια, μόνο στον Εαυτό του!

Πολύ λίγα από αυτά που σχεδιάζεις θα γίνονται έτσι όπως τα σκέφτηκες. Και έτσι πρέπει να γίνει... Πρέπει να συνεχίσεις ν' απογοητεύεσαι, να πέφτεις και να σηκώνεσαι, να πονάς και να παραιτείσαι, μετά να ξανασηκώνεσαι, μέχρι να κουραστείς να κάνεις τους ίδιους κύκλους, ξανά και ξανά, χωρίς τίποτα ουσιαστικό ν' αλλάζει.

Για όσο χρειαστεί...για όσο επιλέξεις, για όσο θέλεις να σπαταλάς την ενέργειά σου σε πύργους που χτίζεις στην άμμο, ελπίζοντας πως δεν θα τους παρασύρει η θάλασσα που αναπόφευκτα θα έρθει με ορμή στην ακτή...εκεί που παίζεις, ονειρεύεσαι και πλανάσαι.

Όταν αρχίσεις όμως να αντιλαμβάνεσαι τη θεϊκή τάξη πίσω από το χάος που δημιούργησες εν αγνοία σου, όταν αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι την απόλυτη συγχρονικότητα που διέπει τη φαινομενική "τύχη", "μοίρα" και ό,τι άλλο η εκπαίδευσή σου σε έχει μάθει, τότε δεν υπάρχει πια περίπτωση να επιστρέψεις.

Μέλλον & Συνειδητότητα

plan“Αν πιστεύεις ότι σου λείπει, κάτι ικανό να σου δώσει δύναμη στην υλοποίηση του δικού σου μέλλοντος, δημιούργησέ το με τον ίδιο τρόπο που δημιουργείς τόσο καιρό τους φόβους σου. Θεώρησέ το και δώσε του χρόνο να αναπτυχθεί.”
-Τι είναι η Συνειδητότητα;
»Το πεδίο το οποίο δημιουργεί τον κόσμο αυτόματα.
-Τι σημαίνει αυτόματα;
»Αν οι καταστάσεις της ζωής σε πλησιάζουν χωρίς να τις έχεις επιλέξει, αυτό σημαίνει ότι έρχονται με έναν καθαρά παθητικό τρόπο. Αυτόματα.
-Για αυτό θέλω να προβλέπω και να γνωρίζω τι θα συμβεί στο μέλλον μου.
»Μα αυτό σημαίνει ότι το μέλλον σου είναι προδιαγεγραμμένο από κάποιον άλλον κι όχι από σένα.
-Κι αυτό είναι κίνητρο για να ασχολούμαι με τη Συνειδητότητα;
»Είναι η κατανόηση του περιεχομένου της.
-Ποιο είναι το περιεχόμενό της;
»Η ίδια σου η ζωή. Είναι εκεί προδιαγεγραμμένη κι εκεί μπορεί να ξαναγραφτεί από σένα τον ίδιο.
-Πώς λειτουργεί όλο αυτό;
»Την ώρα που εσύ προσπαθείς να μαντέψεις τι θα σου συμβεί, ο κόσμος σε υλοποιεί εν αγνοία σου, χωρίς τη δική σου συμμετοχή.

Θετική ψυχολογία και στερεότυπα: Μια φορά και έναν καιρό

Άρθρο: Κατερίνα Τσιτούρα
Φιλόλογος

photo-original
Μια φορά και ένα καιρό, που λες, υπήρχε ένα μικρό σχολείο, κάπου εκεί, στη μέση του πουθενά, σε ένα απομονωμένο νησάκι που απολάμβανε τα μυστικά χάδια του λαμπερού ηλίου και ξάπλωνε νωχελικά στα γαλήνια νερά της γαλαζοπράσινης θάλασσας. Ήταν μια περίεργη εποχή, καθώς το βασίλειο των ανθρώπων είχε κηρύξει πόλεμο στους ήρωες των παραμυθιών και οι κυνικοί του κόσμου καταδίωκαν τις φιγούρες της φαντασίας με όπλο τους τον γκρίζο ρεαλισμό της μονοδιάστατης πραγματικότητας. Σε εκείνο το σχολείο -και μην επιμένεις- δεν θα σου αποκαλύψω ποτέ λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να εκθέσουν ανεπανόρθωτα τους αγαπημένους μου φίλους- η τάξη ντυνόταν στα πιο χαρούμενα χρώματα και τα μικρά έδρανα φιλοξενούσαν τους πρωταγωνιστές της παιδικότητάς μας.

Οι μαθητές αυτού του ξεχωριστού εκπαιδευτηρίου υπήρξαν λίγοι, αριθμητικά, ωστόσο η μοναδικότητά της προσωπικότητάς του καθενός τους, έβαζε τη δική της σφραγίδα στο χάρτη του μορφωτικού ταξιδιού. Στο σημείο αυτό, θα μου επιτρέψεις να σου τους συστήσω…

Στα πίσω θρανία βρίσκουμε πάντα τα τρία λυκάκια. Δεν ήταν κακά παιδιά στο βάθος τους. Ξέρω, έχεις ακούσει πολλά για το είδος τους και, ίσως, κάποια στιγμή, έπεσες και εσύ σ’ εκείνη την παγίδα, πίστεψες ότι η αλήθεια ανταποκρίνεται μόνο σε αυτό που ορθώνεται μπροστά σου και έπαψες ν’ αναζητάς τα αίτια πίσω από την επιφάνεια.

Σου λέει κάτι, άραγε, η λέξη «στερεότυπα»;

Πύθαγόρας και Πλάτωνας, η πνευματική και υπαρξιακή αναζήτηση





Σύμφωνα με τους αρχαίους φιλοσόφους, όταν αφιερώνεσαι στην πνευματική και υπαρξιακή αναζήτηση, οι πράξεις σου σύντομα αρχίζουν να συγχρονίζονται αρχικά με τις πεποιθήσεις σου και έπειτα με τις ενοράσεις σου. ..

Ο Πυθαγόρας μάλιστα δίδασκε πως δεν συγχρονίζεσαι απλά με τον «ανώτερο σκοπό» σου, αλλά «μεταβάλλεσαι» εσύ ο ίδιος στο αντικείμενο της αναζήτησής σου... 

Για   τον  Πλάτωνα  έχουμε δύο είδη γνώσης: την κατώτερη της εμπειρίας, που οδηγεί στις επιστήμες, και την ανώτερη της ανάτασης του νου, που οδηγεί στη «ανώτερη Γνώση».  

Η   γνώση αυτή, δεν είναι κάτι που μπορεί να περιγραφεί με λόγια όπως οι επιστήμες. Θα πρέπει ο αναζητητής να στρέψει τη σκέψη του από τον κόσμο της εμπειρίας προς ένα άλλο κόσμο νοητό, «εκεί που η ψυχή θα αναπολήσει και θα θυμηθεί τις άφθαρτες και αιώνιες Ιδέες». 

Μην τρέφετε την αρνητική φαντασία των ανθρώπων




Μην τρέφετε την αρνητική φαντασία των ανθρώπων που σχετίζονται με εσάς. 

Μην λέτε, για παράδειγμα, "Ξέρω ότι στο μέλλον θα με προδώσεις, θα με εγκαταλείψεις, θα με πληγώσεις με αυτόν ή με εκείνον τον τρόπο..." 

Μην λέτε, "Είναι αλήθεια, είσαι πραγματικά άρρωστος ..."

ΤΟ «ΤΙΠΟΤΑ»

Υπάρχει μέσα μας μία κατάσταση, ένας χώρος, ένα επίπεδο, (όπως κι αν ειπωθεί υπονοεί το ίδιο), που αρχικά φαντάζει ως….τίποτα.

Πρέπει κατ’ αρχήν να τονιστεί, πως χαρακτηρίζεται ως κατάσταση, χώρος, επίπεδο κλπ, (όπως κι αν γίνει η προσπάθεια χαρακτηρισμού λεκτικά), αλλά καλό είναι να μην ξεχνάμε ποτέ, πως όλα αυτά είναι μεγέθη συγκρίσιμα, πάντα με ότι ήδη γνωρίζουμε. Αυτό σημαίνει πως ούτε στο ελάχιστο δεν «κρατούν μέσα τους», ή πλησιάζουν τη ζώσα υπαρξιακή, (και μη υπαρξιακή) κατάσταση (ας την πούμε ως κατάσταση) στην οποία αναφερόμαστε…

Η κατάσταση αυτή λοιπόν, φαντάζει όπως είπαμε αρχικά, (για όποιον την προσεγγίζει), ως…τίποτα. Κι αυτό το τίποτα … τρομάζει. Σαφώς και τρομάζει. Γιατί μπαίνει η λογική και η φαντασία, και δημιουργεί εντός μας, μόνο σενάρια καταστροφολογίας για μας, τη ζωή μας, τους οικείους μας για τους οποίους νοιαζόμαστε και δεν θέλουμε να χάσουμε, για τα κεκτημένα μας, και όλα όσα μας απομακρύνουν (νομίζουμε) από το φόβο, και μας δημιουργούν της ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Όλα αυτά όμως γίνονται, εξαιτίας της απόλυτης  ταύτισης με το σώμα μας. Ταυτισμένοι με το σώμα, είμαστε ταυτισμένοι αυτόματα και με τον φόβο που το συνοδεύει.

Πώς ξεπερνιέται η ζήλια


Η ζήλια είναι ένα δηλητηριώδες φίδι που κατοικεί στις καρδιές εκείνων που έχουν μέσα τους σκοτάδι. Όταν ζηλεύουμε, υπηρετούμε τη ζήλια μας και μετατρεπόμαστε σε σκλάβο της. Η ζήλια εκδηλώνεται πρώτα όταν ένα άτομο μισεί σε άλλους τα ακόλουθα:
 
- Ομορφιά
- Ικανότητες
- Επιτυχία
- Ταλέντα
- Υγεία
- Επιμονή
- Ενέργεια
- Δυναμισμό
- Σοβαρότητα
- Πλούτο
- Αποκτήματα
 
Η δεύτερη φάση της ζήλιας εκδηλώνεται όταν το άτομο επιτίθεται στους άλλους αυτές τις ιδιότητες ή τα χαρακτηριστικά που δεν έχει ή που είναι καλύτερα από ό, τι έχει. Δυσφημεί το άλλο άτομο, τον γελοιοποιεί, γελάει με αυτόν, τον παραμορφώνει και αλλάζει τις εκφράσεις του ατόμου, ή υπονοεί λάθος κίνητρα πίσω από όλες τις προσπάθειες και τις ενέργειές του.

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ ΦΕΡΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ!!

e3227858-61f9-4919-8096-977b297fa791.crop_1010x933_0,104.preview.quality_lighter.inline_yes-Optimized

Το νέο είδος ταφής δημιουργήθηκε από τους σχεδιαστές Anna Citelli και Raoul Bretzel από την Ιταλία. 
Οι σχεδιαστές δημιούργησαν μια οργανική, βιοδιασπώμενη κάψουλα ταφής, που μετατρέπει το σώμα του νεκρού σε ένα δέντρο.

Αξίζει να περιμένεις...

Το πρελούδιο μιας άνοιξης






Για μερικά πράγματα αξίζει να περιμένεις! Αξίζει να προσπαθείς μέσα απ'την αναμονή.Δοκιμάζεσαι έτσι... Όπως η φύση το χειμώνα. Που περιμένει... 

Περιμένει σιωπηλά την άνοιξη. Κι όταν εκείνη έρθει, τότε ευωδιάζει ο τόπος απ'τα λουλούδια και γεμίζει χρώματα όλη η γη... Αν σου τύχουν τέτοιες καταστάσεις αναμονής, χαμογέλα!

Η Οδός του Βιώματος και το αδιέξοδο της διανόησης


Από την αρχή, από την ανάδυση της συνείδησης στον άνθρωπο, από τότε που ο άνθρωπος ένοιωσε τον εαυτό του, κι είχε εμπειρία της ζωής, προσπάθησε να μιλήσει για όλα αυτά που ζούσε: Για το Υπαρξιακό Περιβάλλον, για αυτόν τον ίδιο, για τις εμπειρίες του. Έτσι δημιουργήθηκε η Γλώσσα που έχει ένα εσωτερικό νοητικό περιεχόμενο και μια εξωτερική λεκτική έκφραση. Νόηση και Γλώσσα είναι δυο όψεις του ίδιου πράγματος. Μιλώντας για το ένα αναγκαστικά αναφερόμαστε στο άλλο.

Στην πραγματικότητα, τόσο η νοητική αντίληψη όσο κι η λεκτική έκφραση είναι ανθρώπινες κατασκευές. Στοχεύουν στο υπαρκτό, αλλά δεν είναι βίωμα του υπαρκτού. Παραμένουν στο εξωτερικό επίπεδο της περιγραφής, της κατασκευής. Η Αλήθεια είναι πάνω από την νόηση και τις λέξεις. Οι περιγραφές μπορεί να είναι ακριβείς ή ανακριβείς, πλήρεις ή ελλιπείς, πραγματικές ή φανταστικές, κλπ., κλπ…

Αυτό που Υπάρχει Πραγματικά Είναι Εδώ, Πάντα, Παρόν, άσχετα από το τι αντιλαμβανόμαστε ή περιγράφουμε, κλπ.

10 Αποφθέγματα από έναν Ινδιάνο αρχηγό των Σιού που θα σας κάνουν να αμφισβητήσετε τα πάντα για την κοινωνία μας


Ο Λούθηρος η Όρθια Αρκούδα ήταν αρχηγός της φυλής των Oglala Lakota Sioux, ο οποίος, μεταξύ κάποιον λιγοστών άλλων, όπως ο Charles Eastman, το Μαύρο Ελάφι και η Gertrude Bonnin κατέλαβε το ρήγμα ανάμεσα στον τρόπο ζωής των ιθαγενών λαών των Απέραντων Πεδιάδων πριν και κατά τη διάρκεια της άφιξης και της επακόλουθης εξάπλωσης των ευρωπαίων πρωτοπόρων.
Μεγαλωμένος στις παραδόσεις του λαού του μέχρι την ηλικία των έντεκα, στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στο Carlisle Indian Βιομηχανικό Οικοτροφείο της Πενσυλβάνια, όπου έμαθε την αγγλική γλώσσα και τον τρόπο ζωής. (Αν και ένα Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο, το Carlisle παραμένει τόπος αντιθέσεων στους κύκλους των ιθαγενών.) Όπως και οι παραπάνω αναφερθέντες σύγχρονοι του, ωστόσο, η ρίζες του σαν ιθαγενής ήταν βαθιές, αφήνοντας τον στη μοναδική θέση να ενώνει τους δύο πολιτισμούς.
Αν και η πορεία του στον κόσμο του λευκού ανθρώπου δεν ήταν χωρίς «επιτυχία» - είχε πολλούς ρόλους σε ταινίες του Χόλιγουντ - κληρονομιά του ήταν η προστασία του τρόπου ζωής του λαού του.
Μέχρι τη στιγμή του θανάτου του είχε δημοσιεύσει 4 βιβλία και είχε αποκτήσει ηγετική θέση στην πρώτη γραμμή του προοδευτικού κινήματος που αποσκοπούσε στη διατήρηση της κληρονομιάς των Ιθαγενών Αμερικανών και της εθνικής κυριαρχίας, και έγινε γνωστός σαν μια ισχυρή φωνή στην εκπαίδευση του λευκού ανθρώπου ως προς τον τρόπο ζωής των Ιθαγενών της Αμερικής.
Εδώ, λοιπόν, είναι 10 αποφθέγματα από τον μεγάλο Ινδιάνο Αρχηγό των Σιου που είναι γνωστός ως Όρθια Αρκούδα που χωρίς αμφιβολία θα διαταράξουν πολλά από αυτά που νομίζετε ότι ξέρετε για τον "σύγχρονο" πολιτισμό.
1) Ο έπαινος, η κολακεία, οι υπερβολικές εκφράσεις και οι ηχηρές λέξεις δεν ήταν μέρος των της ευγένειας των Λακότα. Οι υπερβολικές εκφράσεις απορρίπτονταν ως ανειλικρινείς, και αυτός που μιλούσε συνέχεια θεωρούνταν αγενής και απερίσκεπτος. Η συζήτηση ποτέ δεν ξεκινούσε αμέσως, ή βιαστικά.

Ένας νεαρός άνδρας έπλυνε τα χέρια του πατέρα του για πρώτη φορά. Αυτό που κατάλαβε άλλαξε ολόκληρη τη ζωή του!


Ένας νεαρός πήγε να ζητήσει μια σημαντική θέση σε μια μεγάλη εταιρεία εκτύπωσης.
Πέρασε την πρώτη συνέντευξη και επρόκειτο να συναντήσει τον διευθυντή για την τελική συνέντευξη. Ο διευθυντής είδε το βιογραφικό του, ήταν εξαιρετικό. Και ρώτησε:
- Πήρατε υποτροφία για το σχολείο; Το αγόρι απάντησε: Όχι.
- Ο πατέρας σας πλήρωσε για τις σπουδές σας;
- Ναι. – Απάντησε εκείνος.
- Που εργάζεται ο πατέρας σας;
- Ο πατέρας μου είναι σιδεράς.
Ο διευθυντής ζήτησε από τον νεαρό να του δείξει τα χέρια του.
Ο νεαρός έδειξε ένα ζευγάρι χέρια απαλά και τέλεια.
- Έχετε βοηθήσει ποτέ τους γονείς σας στη δουλειά τους;
- Ποτέ, οι γονείς μου πάντα ήθελαν να μελετώ και να διαβάζω περισσότερα βιβλία. Εκτός αυτού, ο πατέρας μου μπορεί να κάνει τη δουλειά καλύτερα από εμένα.
Ο διευθυντής είπε:
- Θα ήθελα να σας ζητήσω κάτι: Όταν πάτε σπίτι σήμερα, πηγαίνετε να πλύνετε τα χέρια του πατέρα σας και στη συνέχεια ελάτε να με δείτε αύριο το πρωί.
Ο νεαρός αισθάνθηκε ότι είχε πολλές πιθανότητες να πάρει την δουλειά. Όταν επέστρεψε στο σπίτι, ρώτησε τον πατέρα του αν του επέτρεπε να του πλύνει τα χέρια. Ο πατέρας ένοιωσε παράξενα, ευτυχισμένος, αλλά με ανάμεικτα συναισθήματα έδειξε τα χέρια του στο γιο του.

7 Καταστάσεις που ζεί τουλάχιστον μία φορά ο κάθε άνθρωπος!




Ο κύκλος της ζωή είναι μεγάλος ή και μικρός, ανάλογα πώς το βλέπει ο καθένας και απο ποιά ηλικία. Εδώ είναι μία αναφορά που γενικεύει τον κύκλο αλλά βοηθά στο να δούμε λίγο καλύτερα τον εαυτό μας μέσα σε αυτόν τον κόσμο. Είμαστε όλοι μαζί γιατι ο κύκλος έχει κοινά σημεία.


    1.       Το μίσος προς τους γονείς

Το μίσος αυτό ξεκινά από την εφηβεία, όταν το παιδί αρχίζει και γνωρίζει τον έξω κόσμο. Εάν λοιπόν το παιδί ήταν υπέρπροστατευμένο πρίν, τόσο πιό έντονη θαείναι η επιθυμία του να γνωρίσει τον έξω κόσμο και κατα επέκταση τον εαυτό  του.  Όλο αυτό μεταφράζεται κοινώς σε όρεξη για ζωή. Είναι η ώρα που ο γονιός πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στο παιδί του και να είναι απλώς δίπλα του σε αυτήν την εξερεύνηση που κάνει το παιδί, χωρίς όμως να το σταματά και να το περιορίζει. Σε αντίθεση βέβαια με αυτό οι περισσότεροι Έλληνες γονείς, απαγορεύουν στο παιδί την έξοδο, ή οτιδήποτε μπορεί να ενθουσιάσει το παιδί, για έναν και μόνο λόγο, για να το προστατεύσουν. Εκεί είναι το σημείο που το παιδί αισθάνεται αυτήν την καταπίεση και το σταμάτημα –μπλοκάρισμα στην εξέλιξη του εαυτού του και της ζωής του και ξεκινά να μισεί αυτους που το προκαλούν, δηλαδή τους γονείς του.

Ιός και νέα ενέργεια



Σε αυτήν την αβυσσαλέα μάχη για δόξα, εμπρός στα μάτια σου οι (βουλευτές) συμπατριώτες σου, ξεδιάντροπα ζητούν μιά ψήφο για να δοξαστούν.

 Ξεδιάντροπα λέω διότι πλέον έχει ανοίξει η κουρτίνα και είδαμε όλοι το τέρας της δόξας και του χρήματος, ενός χρήματος που ποτέ δέν άνηκε σε κάνέναν διότι ποτέ δέν υπήρξε αληθινά, ένα τέρας που δημιούργησε η σύγχρονη κοινωνία απο μία μετάλλαξη των ίδιων των μελων της.

                Είναι ιός φίλοι μου η πολιτική, αδίκως τόσο φασαρία για μάς, δικαίως όμως για την ενέργεια της κλοπής. Η ενέργεια της κλοπής έρχεται απο τους παππούδες σου, που ζήσαν πολέμους και έμαθαν να υποτάσονται σε έναν φόβο παράλογο ή και λογικό. Σήμερα υπάρχει μία ηρεμία στην επιλογή, έχει πάψει αυτή η προσπάθεια να υποτάσουμε και να υποτασόμαστε. 

Ναι, οι Έλληνες φαίνονται αδιάφοροι. 

Μα τελικά, ποιός θα καταλάβει πως δέν είναι αδιαφορία, είναι απλά αποδοχή μιάς κατάστασης. 

Εάν δέν αποδεχτείς μιά κατάσταση, δέν μπορείς ποτέ μα ποτέ να την ξεπεράσεις. 

Πρώτα πρέπει να την δείς!

 Ξέρω, τόσα χρόνια κανείς δέν έβλεπε γιατί κανεις δέν ήθελε να δεί, βολευόταν.

 Τώρα άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και αποκαλύπτονται όλα.

Ο ιός αποκαλύπτεται για να θεραπευτεί.

                Είναι πλέον βέβαιη η εξέλιξη του κόσμου, μία εξέλιξη που τώρα επιταχύνεται χρησιμοποιεί συμπόνια, χρησιμοποιεί ανθρωπιά, χρησιμοποιεί ψέμα για να έρθει η αλήθεια, χρησιμοποιεί τα αντίθετα για να μπορέσεις να εκτιμήσεις.

Πολυεθνικές: Οι Κυρίαρχοι του Κόσμου

Πολυεθνικές: Οι Κυρίαρχοι του Κόσμου
Η Google, το Facebook, η Nestle, η Coca-Cola, η General Motors κλπ είναι οι κυρίαρχοι των οικονομιών και της ζωής του πλανήτη γη. Με αυτόν τον τίτλο στην πρώτη σελίδα κυκλοφόρησε το Γαλλικό περιοδικό “Le Nouvel Observateur” και για να είμαστε πιο ακριβείς ο τίτλος είναι: “Οι πραγματικοί κυρίαρχοι του κόσμου, πώς οι πολυεθνικές κυβερνούν την ζωή μας” Η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε – όπως ήταν κι ο σκοπός της- νέες υπερδυνάμεις, πολυεθνικές εταιρείες που επιβάλλουν τη νομοθεσία τους κατά αφελών ή συνενόχων κυβερνήσεων.
«Αυτό που είναι καλό για την General Motors είναι καλό και για την Αμερική», δήλωσε το 1953 ο Charles Wilson, διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τη δεκαετία του 1970, «οι πολυεθνικές έχουν σχεδιαστεί ως ένα όργανο εξουσίας της χώρας καταγωγής», δήλωσε ο οικονομολόγος Frédérique Sachwald. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει εφεύρει έναν πιο σύγχρονο όρο για να περιγράψει αυτούς τους γίγαντες της χρηματοδότησης, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών που κατά τα έτη 1980 και 1990, έγιναν η αιχμή του δόρατος της παγκόσμιας οικονομίας.
Από τότε, το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά.
Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν γίνει μεγάλες δυνάμεις δικαιωματικά.
Από το 2000, από τις 100 μεγαλύτερες οικονομίες, οι 55 ήταν πολυεθνικές εταιρείες, σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD). Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία του υπ ‘αριθμόν ένα, της Exxon Mobil, είναι στην κατηγορία μεταξύ του ΑΕΠ της Αυστρίας και του Βελγίου! Αυτοί οι γίγαντες με διεθνή οικονομική παρουσία έχουν αποκτήσει υπέρμετρη δύναμη για την καθημερινή μας ζωή. Είναι αυτοί που υπαγορεύουν τις κινήσεις και τις αντίστοιχες τιμές του κεφαλαίου και της εργασίας. Αυτοί που επηρεάζουν ότι τρώμε και ότι αναπνέουμε . Τέλος, με την έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας, διαχειρίζονται όλα τα προσωπικά μας δεδομένα, τις πληροφορίες μας και την πρόσβασή μας σε κοινωνικά δίκτυα και πολιτιστικά έργα.

Η ρεπλίκα του ταλαντούχου κ. Ρίπλεϋ



Προ ημερών, μιλώντας κατά την προεκλογική περίοδο, ο κ. Τσίπρας προσέθεσε στις αμετροέπειες που τον χαρακτηρίζουν τελευταίως την επικίνδυνη (για πρωθυπουργό χώρας) παρόλα ότι τα θαλάσσια σύνορα δύσκολα φυλάσσονται (χειρότερα το διατύπωσε, αλλά αυτό ήθελε να πει). Πολύ λίγοι τότε σημείωσαν ότι το ίδιο ακριβώς ισχυρίζεται και η Τουρκία, εγείροντας έτσι (κατ’ αρχάς) ζήτημα «έρευνας και διάσωσης» στο Αιγαίο. Στη συνέχεια, και πριν αλέκτορα φωνήσαι, το ίδιο θέμα ήγειρε και η καγκελάριος Μέρκελ, αποφαινόμενη ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει μόνη της τα σύνορα της» και ότι «θα πρέπει να συνεργασθεί με την Τουρκία»!
Μάλιστα η κυρία Μέρκελ προσπέρασε (παρ’ ότι η ίδια στην ίδια ομιλία το έθεσε) την παραδοχή της ότι τα ελληνικά σύνορα είναι εξωτερικά σύνορα της Ενωσης, προτείνοντας (όχι να μας βοηθήσει η Ενωση να τα φυλάξουμε, αλλά) να συνεργασθούμε προς τούτο με την Τουρκία! Να μας «βοηθήσει» δηλαδή η γειτονική χώρα να φυλάξουμε σύνορα που η ίδιααμφισβητεί!
Ή μας δουλεύουν ή μας έχουν του κλώτσου και του μπάτσου (τουρκικού κλώτσου και γερμανικού μπάτσου), επειδή έχουν πλέον εμπεδώσει εκεί στο Βερολίνο ότι διαθέτουμε ή Σαμαράδες (ουδείς αναμάρτητος) ή Τσίπρες (που μετά 17 ώρες διαπραγματεύσεων παραδέχονται 17 χρόνια υποταγής και 107 χρόνια αιχμαλωσίας). Στον σύγχρονο
άγριο κόσμο της παγκοσμιοποίησης δεν επιβιώνουν έτσι τα κράτη. Η Ελλάδα βρίσκεται σε παρακμή - εν πρώτοιςκατά το πολίτευμα. Στη μεν Ευρώπη οι δημοκρατίες (οι αστικές) εκφυλίζονται κάτω απ’ το βάρος των οικονομικών δικτατοριών, στη δε χώρα μας δεν έχουμε πλέον καν Σύνταγμα, αλλά μνημόνιο.
Είναι δε τέτοια η πολιτική διαστροφή (που προκύπτει και απ’ τον πολιτειακό εκφυλισμό) ώστε στη χώρα μας το σύνολοτων πολιτικών δυνάμεων που εκφράζει αυτή τη στιγμή το 95% του εκλογικού σώματος να διαγκωνίζεται απλώς στο ποια δύναμη και ποιος αρχηγός είναι ικανότερος να τηρήσει καλύτερα το χειρότερο - δηλαδή το μνημόνιο.

Πικρές τροφές: Ωφελούν ή όχι την υγεία

Πικρές τροφές: Ωφελούν ή όχι την υγεία

Γράφει: Δωροθέα Γαληνού
Μπορεί οι πικρές τροφές να μην αποτελούν ότι καλύτερο γευστικά για τον ουρανίσκο μας αλλά προσφέρουν σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σε ιατρική επιθεώρηση  οι πικρές τροφές όπως ρόκα, κατσαρό λάχανο, άνηθο   αποτοξινώνουν τον οργανισμό , καθαρίζουν το συκώτι και βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Το κυριότερο είναι ότι δεν περιέχουν θερμίδες.

Αναλυτικότερα

Συνταγή για τη διακοπή του καπνίσματος

aitheria-elaia-612x382
Για κάθε ένα τσιγάρο που καπνίζετε , περίπου 4.000 τοξικές χημικές ουσίες απελευθερώνονται και εισέρχονται στον οργανισμό σας. Οι περισσότερες από αυτές τις χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί άμεσα με τον καρκίνο. Από τις 4.000 χημικές ουσίες, οι 43 είναι γνωστές καρκινογόνες ενώσεις και οι άλλες 400 τοξίνες. Στα συστατικά αυτά περιλαμβάνονται:
• η νικοτίνη
• η πίσσα
• το μονοξείδιο του άνθρακα (δηλητηριώδες αέριο)
• η φορμαλδεϋδη (χρησιμοποιείται στις ταριχεύσεις)
• η αμμωνία (καθαριστικό)
• το αρσενικό (δηλητήριο- χρησιμοποιείται στα ποντικοφάρμακα)
• και το DDT (εντομοκτόνο)

Δείτε πόσα προσφέρει ο χυμός από λάχανο στην υγεία σας


Το καλό στον χυμό από λάχανο δεν έγκειται στη γεύση του, η οποία είναι μάλλον πικρή, αλλά στα πολλά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να αποκομίσετε από την κατανάλωση του.
Ως μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, που περιλαμβάνει επίσης το μπρόκολο και το κουνουπίδι, το λάχανο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, καθώς και ένα ευρύ φάσμα φυτοχημικών συστατικών με μια εξίσου μεγάλη ποικιλία από θεραπευτικές ιδιότητες. 
 
Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν επιλέξετε την αυξημένη κατανάλωση χυμού από λάχανο ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια θεραπεία.
 
Τι σας προσφέρει ο χυμός από λάχανο

Και όμως: Ο καθένας μας έχει γύρω του το δικό του ξεχωριστό... νέφος μικροβίων



Εκτός από το φυσικό ή το τεχνητό άρωμά του, κάθε άνθρωπος περιβάλλεται από κάτι ακόμη: το δικό του προσωπικό και διακριτό...συννεφάκι μικροβίων. Και βέβαια αν περνά κανείς μέσα από το νέφος, αυτό θα «βρέχει» ξένα βακτήρια πάνω στο δέρμα του και μέσα στους πνεύμονές του.
Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά ότι κάθε στιγμή ο καθένας μας εκπέμπει στον αέρα γύρω του εκατομμύρια βακτήρια από το προσωπικό μικροβίωμά του, το οποίο περιλαμβάνει δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, περίπου δεκαπλάσιους σε σχέση τα ανθρώπινα κύτταρα.
   
Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κάθε άνθρωπος διαθετει μια ξεχωριστή μικροβιακή «υπογραφή» στο σώμα του, αλλά και στον αέρα γύρω του, από την οποία θα μπορούσε ακόμη και να ταυτοποιηθεί.

Ανακάλυψαν το «χημικό ημερολόγιο» του οργανισμού που αντιλαμβάνεται την αλλαγή των εποχών



Ο τρόπος που το σώμα μπορεί να παρακολουθεί την αλλαγή των εποχών, οφείλεται σε ένα μοναδικό του μηχανισμό, ο οποίος ονομάστηκε «χημικό ημερολόγιο», σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.
Οι ερευνητές εντόπισαν ένα σύμπλεγμα από χιλιάδες κύτταρα που μπορούν να υπάρχουν είτε σε “κατάσταση καλοκαιριού”, είτε σε “κατάσταση χειμώνα”. Τα κύτταρα αυτά έχουν τη μοναδική ιδιότητα να μεταλλάσσονται ελαφρώς ανάλογα με τη διάρκεια της ημέρας.
 
Αυτό το εσωτερικό χημικό “ρολόι”, στα ζώα ελέγχει το πότε είναι εποχή αναπαραγωγής και πότε περίοδος χειμερίας νάρκης. Στον άνθρωπο μπορεί να μεταβάλλουν το ανοσοποιητικό του σύστημα, ώστε να προσαρμόζεται καλύτερα στις ανάγκες της κάθε εποχής του χρόνου.
 
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μάντσεστερ και του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τους καθηγητές 'Αντριου Λάουντον και Ντέιβ Μπαρτ αντιστοιχα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τους εγκεφάλους προβάτων σε διαφορετικές εποχές του έτους.

Πώς να γίνεις δημοφιλής – 3 Τρόποι

πώς να γίνεις δημοφιλής
Τι σημαίνει για εσένα δημοφιλής; Μήπως είναι ένα κατάλοιπο της εφηβικής ηλικίας; Αναρωτιέσαι πώς να γίνεις δημοφιλής και δεν ξέρεις μία καλή συνταγή για να φτάσεις τον στόχο σου. Λατρεύεις να είσαι το επίκεντρο της παρέας και να διεκδικείς τον θαυμασμό των αντρών, θέλεις να γίνεται αισθητή τόσο η παρουσία όσο και η απουσία σου αλλά κάτι σε κάνει να πιστεύεις πως δεν το έχεις. Θεωρείς χαρισματικές τις γυναίκες που το καταφέρνουν χωρίς κόπο σαν να έχουν το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Ψάχνεις κάποιες φορές και λίγο πιο πίσω ώστε να θυμηθείς πόσο δημοφιλής ήσουν στα εφηβικά σου χρόνια και διαπιστώνεις πως πάντα το ίδιο αναρωτιόσουν “πώς να γίνεις δημοφιλής”. Άραγε είναι μία ιδιότητα που την αποκτάς με προσπάθεια ή το έχεις μέσα σου; Κι εκεί που πας να απογοητευτείς πως μάλλον δεν γεννήθηκες με αυτό το άστρο σκέφτεσαι τελικά μήπως απλά δεν το έχεις συνειδητοποιήσει! Τότε αρχίζεις να ψάχνεις σε κάθε γωνιά του εαυτού σου να το βρεις ώστε να μπορέσεις να το εξωτερικεύσεις και να γίνει ορατό και κατανοητό από τους γύρω σου.
Μάθε λοιπόν πως μερικά από τα βασικά στοιχεία που θα σε κάνουν δημοφιλή είναι η αυτοπεπίθηση, ο δυναμισμός, το μυστήριο, η θηλυκότητα και η κοινωνικότητα! Ουσιαστικά αυτό που ψάχνεις είναι να γίνεις αγαπητή στους άλλους αλλά περισσότερο να αισθανθείς πως η απουσία σου γίνεται αισθητή σε κάθε περίπτωση. Θέλεις πολύ η γνώμη σου να μπορεί να πείσει και να τραβάς τα βλέμματα και το ενδιαφέρον γύρω σου! Άλλωστε πάντα αναρωτιόσουν γιατί στο σχολείο μερικά κορίτσια ήταν πάντα το επίκεντρο! Είναι άραγε μία έμφυτη αντίδραση που σε κάνει μοναδική όπου σταθείς ή μπορείς να το κερδίσεις;

Χαμένοι στη μετάφραση

Άρθρο: Γιώργος Παραδείσης
Ψυχολόγος
maxresdefault-4
Γιατί επικοινωνούμε;
Πολλές φορές όταν μιλάω με ανθρώπους που τους απασχολεί η επικοινωνία, τους φέρνω αντιμέτωπους με αυτή την ερώτηση. Οι απαντήσεις που παίρνω είναι πολλές και διαφορετικές.
«Για να μπορούμε να έχουμε πολιτισμό.»
«Επειδή είμαστε κοινωνικά όντα»
«Για να δείξουμε στον άλλο τι πιστεύουμε και πως νιώθουμε για κάποια κατάσταση»
«Για να μην είμαστε μόνοι»
Αυτές αποτελούν μερικές μόνο από τις απαντήσεις που ακούγονται συχνότερα και παρουσιάζουν αρκετές διαφορές, αλλά και ένα κοινό σημείο: Οι άνθρωποι θεωρούν ότι επιλέγουμε να επικοινωνήσουμε. Πάνω σε αυτό το αξίωμα βασίζουν και τις απαντήσεις τους.
Η Θεωρία Συστημάτων βλέπει τα πράγματα εντελώς διαφορετικά και μας δίνει την παρακάτω απάντηση:
 «Επικοινωνούμε επειδή δεν μπορούμε να μην επικοινωνήσουμε.»
Η θεωρία Συστημάτων ορίζει την ανθρώπινη επικοινωνία, ως την ανταλλαγή μιας πληροφορίας ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα