Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

(Μέρος Τέταρτο) Επισκόπηση αλγορίθμων διαλογής πεδίου με θύματα μεικτό πληθυσμό και με αμιγώς παιδιατρικά θύματα

 

Εισαγωγή / Βασικές αρχές διαλογής πεδίου 

Η διαδικασία διαλογής σε ένα MCE είναι μία μέθοδος χρησιμοποιούμενη για την ταξινόμηση θυμάτων αναλόγως της βαρύτητας της βλάβης και της επίδρασής αυτής στον οργανισμό του θύματος με στόχο τον ορισμό προτεραιοτήτων αντιμετώπισής του. Συνίσταται δε σε μία ταχεία αξιολόγηση του θύματος προκειμένου να ορισθεί το καταλληλότερο επίπεδο φροντίδας και περίθαλψης που μπορεί να του παρασχεθεί δεδομένων των διαθέσιμων πόρων και σε δεδομένη χρονική στιγμή (Cone & MacMillan 2005). 

Κλειστοί χώροι και κορωνοϊός: Πώς θα προστατευθείτε

 Επιβεβαιώνεται πως οι ανοιχτοί χώροι μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού χωρίς όμως να τον εξαλείφουν. Οι κλειστοί χώροι όμως, όπως γραφεία, σχολεία, εστιατόρια και γυμναστήρια αποτελούν σημαντικό κίνδυνο. Τι μπορεί να γίνει;

Κλειστοί χώροι και κορωνοϊός: Πώς θα προστατευθείτε

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους προστασίας από τον κορωνοϊό είναι η βόλτα στον καθαρό αέρα. Η καθαρή ατμόσφαιρα κάνει λιγότερο επικίνδυνη τη μετάδοση του ιού. Το φθινόπωρο και το χειμώνα όμως που θα είμαστε περισσότερο μέσα και τα παράθυρα θα είναι κλειστά αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης.

Οι επιστήμονες στην πλειονότητά τους είναι πεπεισμένοι πως τα σταγονίδια και τα πιο μικρά αεροσωματίδια παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη μετάδοση του ιού. Αεροσωματίδια μπορούν να αιωρούνται για ώρες ή για μέρες να στον αέρα. 

Κραυγή απόγνωσης στην Κύπρο: Κλωτσιές, μπουνιές σε νοσηλευτές δυο-τρεις φορές το μήνα

 ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ

 Καλούνται επί 24ωρου βάσεως να ανταποκριθούν σε περιστατικά με σκοπό να περιθάλψουν τραυματίες, ασθενείς και να σώσουν ζωές. Σε πολλές περιπτώσεις αποχωρούν από τη σκηνή οι ίδιοι τραυματίες και δέχονται απειλές κατά της ζωής τους. 

Ο λόγος για τους νοσηλευτές και τους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είναι σε διαφορετικές περιπτώσεις θύματα βίας και επιθέσεων. 

Η συχνότητα του φαινομένου αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις με την προϊστάμενη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων Ριάνα Κωνσταντίνου να εκπέμπει μέσω του AlphaNewsLive SOS προς τους αρμοδίους. 

Οδηγός επιβίωσης σε ταραχές εντός αστικού περιβάλλοντος

Πριν προλάβει κανείς να πει ότι το παρόν κείμενο είναι τρομολαγνικό, να ενημερώσουμε πως οι ακόλουθες οδηγίες ήταν εξαιρετικά διαδεδομένες στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου και παραμένουν διαδεδομένες στο Ισραήλ.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν: “Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν”. Τουλάχιστον στην παρούσα περίοδο όπου οι τούρκοι απειλούν ευθέως και δεν γνωρίζουμε, ακόμα και εντός της χώρας, πόσοι και ποιοί είμαστε… ας είμαστε τουλάχιστον προετοιμασμένοι. Είναι ένα καλό μήνυμα στους “απέναντι” ότι η χώρα δεν βρίσκεται “στον αέρα”

Βασική κουλτούρα ασφάλειας
Γνωρίζει κανείς ποιά η κύρια αιτία θανάτου στο πιο αξιόμαχο κι εμπειροπόλεμο σώμα του αμερικάνικου στρατού, τους αμερικανούς πεζοναύτες (US Marines);
H απάντηση πιθανότατα θα εκπλήξει πολλούς όπως εξέπληξε και τους στρατιωτικούς αναλυτές .
Περισσότερους Αμερικάνους πεζοναύτες σε δεκάδες πεδία μαχών σε κάθε γωνία του πλανήτη δεν σκότωσαν ούτε οι σφαίρες ,ούτε οι βόμβες , ούτε οι νάρκες του εχθρού αλλά η συνηθισμένη και …ταπεινή υποθερμία!

Covid-19: Οι ΗΠΑ επιχειρούν ανοσία αγέλης

  Οι ΗΠΑ επιχειρούν ανοσία αγέλης – Γιατί ο ΠΟΥ αποκαλεί την ιδέα επικίνδυνη;  | ΣΚΑΪ

Πρόσφατο άρθρο στην The Washington Post αποδελτιώνεται από τον Καθηγητή του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής).

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αρχίζουν να προσανατολίζονται, αναφορικά με τον κορωνοϊό, υπέρ της στρατηγικής της «ανοσίας αγέλης» -μιας αμφιλεγόμενης προσέγγισης που επιτρέπει την ευρεία διασπορά του κορωνοϊού προκειμένου να αναπτυχθεί ανοσία στον πληθυσμό και ως συνέπεια να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες.

«Δώστε συναίνεση για την ένταξη των επαγγελματιών υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά»

 

Με φωτογραφία «γροθιά στο στομάχι» διασώστης του ΕΚΑΒ Αγρινίου ζητά να δοθεί τέλος σε μία αδικία χρόνων

Με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα η οποία συνοδεύεται από μία φωτογραφία «γροθιά στο στομάχι», διασώστης του ΕΚΑΒ Αγρινίου ζητά να ενταχθεί το επάγγελμα στα βαρέα και ανθυγιεινά.

«Οι επαγγελματίες υγείας με αυταπάρνηση ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα τους στα δύσκολα, στον πόνο, στην μάχη για την ζωή», τονίζει χαρακτηριστικά.

Μπορούν τα σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής σε Καταστάσεις Επείγουσας Ανάγκης; - Δημοσιευμένες έρευνες σε καταστάσεις επείγουσας βοήθειας (Μέρος Τρίτο)

Επιδείξεις βασικών πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ στη Θεσσαλονίκη - Onmed.gr

 Δημοσιευμένες έρευνες σε καταστάσεις επείγουσας βοήθειας 

Το έτος 1775 αναφέρεται ότι ο Abildgard αναζωογόνησε με ηλεκτρικό ρεύμα ένα κοτόπουλο, το οποίο με το δεύτερο σοκ, απογειώθηκε και ξέφυγε από περαιτέρω πειραματισμό. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1788, ο Kite σε δημοσίευσή του περιέγραψε μια συσκευή χορήγησης ηλεκτρικού ρεύματος. Η συσκευή αυτή είχε πολλές ομοιότητες με μια σύγχρονη συσκευή απινίδωσης, με 2 ηλεκτρόδια και πυκνωτή. (Forthergill, 1745). 

Το 1899 οι Prevost και Battelli χορήγησαν εναλλασσόμενο και συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα για να προκαλέσουν κοιλιακή μαρμαρυγή σε σκυλιά και ανακάλυψαν ότι η επανάληψη του σοκ θα μπορούσε να αντιστρέψει την μαρμαρυγή (Safar, 2001). 

 Επίσης σημαντική στιγμή στην ιστορία της αναζωογόνησης αποτελούν οι έρευνες των Gurvich και Yuniev, συνεργατών του Negovsky στη Σοβιετική Ένωση, που ανακάλυψαν ότι η άμεση χορήγηση ρεύματος θα μπορούσε να απινιδώσει με επιτυχία τα σκυλιά (Beck, 1947; Hooker, 1933).

Μπορούν τα σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής σε Καταστάσεις Επείγουσας Ανάγκης; Ιστορική ανασκόπηση του όρου πρώτες βοήθειες - Ιστορική αναδρομή της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (Μέρος Δεύτερο)

 

Ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνηση

 Ιστορική ανασκόπηση του όρου πρώτες βοήθειες 

Οι δεξιότητες σε αυτό που τώρα είναι γνωστό ως πρώτες βοήθειες έχουν καταγραφεί σε όλη την ιστορία, ειδικά σε σχέση με τον πόλεμο, όπου η φροντίδα τόσο των τραυματισμών όσων και των ιατρικών περιπτώσεων ήταν ιδιαίτερα σημαντικές. 

Η περίδεση των τραυμάτων στην μάχη εμφανίζεται στη Αρχαία Ελληνική αγγειοπλαστική γύρω στο 500 π.Χ., ενώ η παραβολή του καλού Σαμαρείτη περιλαμβάνει αναφορές στην περιποίηση πληγών. 

Στα Ομηρικά έπη αλλά και από άλλες ιστορικές πηγές έχουμε πληροφορηθεί ότι υπήρχαν πολλοί ιατροί που διακρίθηκαν για τις ικανότητες τους όπως ο Μαχαών στη χειρουργική, ο Ποδαλείριος στη παθολογία, ο Μέλαμπους στη ψυχιατρική, ο Αχιλλέας στις πρώτες βοήθειες, ο Σθέναλος στην ορθοπεδική, ο Δηκομήδης στη παθολογία, ο Αρισταίος στη δερματολογία, ο Αμφιάραος στην ιατροθεραπευτική. 

Η τραυματολογία και η ορθοπεδική αναφέρονται συχνά από τον Όμηρο. Για την περιποίηση των τραυμάτων χρησιμοποιούσαν φύλλα δένδρων και σκόνες με στυπτικές ιδιότητες. Σαν αναισθητικά χρησιμοποιούσαν όπιο, μανδραγόρα (είδος φυτού με λευκά άνθη). Επίσης χρησιμοποιούσαν απολυμαντικά όπως κρασί, ξύδι, θερμό λάδι, θαλασσινό νερό, θειάφι και άλλα (Ντόλατζας, 1999). 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα