ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ,
Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΘΑ ΗΣΥΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΗ, ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟ.
Η Ιστορία της εμφυλίου αντιπαλότητος μεταξύ Ουκρανών είναι παλαιά και χάνεται στα βάθη των αιώνων, από το 1325 μ.Χ. που η Ορθόδοξη Ουκρανία κατακτήθηκε από τους Καθολικούς Πολωνούς, που είχαν την υποστήριξη του Πάπα.
Αλλά για να δούμε τα πράγματα από την αρχή. Οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι Σλαύοι, ανήκουν δηλαδή στο ίδιο Έθνος, όπως π.χ. οι Ελλαδίτες, οι Πόντιοι, οι Κύπριοι κ.λ.π., που είναι Έλληνες.
Το πρώτο συντεταγμένο Ρωσικό Κράτος, ήταν το Κράτος των Ρως (880 μ.Χ.), με πρωτεύουσα το Κίεβο, την σημερινή πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η Μόσχα έγινε πρωτεύουσα της Ρωσίας μετά από αιώνες. Το παράξενο σε αυτό το Κράτος ήταν, πως οι Σλαύοι ήταν οι υπήκοοι και οι Βασιλείς τους ήταν Σκανδιναυοί με Σκανδιναυϊκή φρουρά. Κάτι παρόμοιο συνέβη και σε εμάς, οι Έλληνες υπήκοοι και ο Όθων Γερμανός Βασιλεύς, με Γερμανούς χωροφύλακες.
Το Κράτος των Ρως ήταν ένα εξαιρετικό σταυροδρόμι του εμπορίου μεταξύ Βυζαντίου και Βορρά, όμως το επωφθαλμιούσαν εχθροί και κυρίως οι Καθολικοί Πολωνοί με τους Φιλανδούς, μέχρι που με την βοήθεια του Πάπα, υποδούλωσαν την Ορθόδοξη Ουκρανία το 1325 μ.Χ. Πριν την κατάκτησή της από τους Πολωνούς, δεν υπήρχε σχεδόν καμμία διαφορά μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών. Όλοι οι κάτοικοι ήταν ομοιογενείς, κάτι που φρόντισε με τον χρόνο να διασπάσει ο Παπισμός.