Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος Σε Μαζικούς Αθλητικούς Χώρους (Μέρος Πέμπτο)

 



             Ο αιφνίδιος θάνατος του Μαρκ Βιβιέν Φοέ προκαλεί σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

 7.1. Εισαγωγή 

Η παρακολούθηση αγώνων σε μεγάλους αθλητικούς χώρους οι οποίοι συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου, όπως είναι τα γήπεδα ποδοσφαίρου, δημιουργεί προκλήσεις σε ότι αφορά την καρδιαγγειακή ασφάλεια τόσο των αθλητών όσο και των θεατών. Σε ότι αφορά τους αθλητές, μελέτες έχουν δείξει πως η έντονη σωματική δραστηριότητα, αυξάνει τον κίνδυνο για οξέα καρδιακά επεισόδια, ειδικά σε άτομα με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο [124,130,131]. 

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην πρόληψη ΑΚΘ των αθλητών. Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία έχει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες, με βάση τις οποίες συνιστάται προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος, τόσο σε επαγγελματίες αθλητές, όσο και σε παιδιά και εφήβους οι οποίοι συμμετέχουν τακτικά σε αθλητικές δραστηριότητες. 

ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ (Μέρος Τέταρτο)


6.1. Εισαγωγή 

Ο αρχαίος ιστορικός Πλούταρχος (1ο αιώνα μ.Χ) κάνει την πρώτη αναφορά για τον μαραθωνοδρόμο εν ονόματι Ευκλής. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ο δρομέας φέρεται να κάλυψε την απόσταση Μαραθώνα-Αθήνας για να ανακοινώσει την νίκη των Αθηναίων έναντι των πολυάριθμων Περσών (490 π.Χ.). Μετά την ανακοίνωση της έκβασης της μάχης του Μαραθώνα, αναφέρεται ότι ο αγγελιοφόρος απεβίωσε. 

Αν και ο μαραθώνιος δεν αποτελούσε ολυμπιακό άθλημα στη αρχαιότητα, η συγκεκριμένη αναφορά αποτέλεσε το εφαλτήριο για να ‘’γεννηθεί’’ ένα νέο ολυμπιακό άθλημα κατά την σύγχρονη αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων στα τέλη του 19ου αιώνα. Ταυτόχρονα αποτελεί την πρώτη αναφορά αιφνίδιου θανάτου αθλητή στην ανθρώπινη ιστορία. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα