Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Σεξουαλικότητα (Β')


Νικόδημος

1. Στο προηγούμενο σημείωμα έγραψα για τον Michel Foucault και τη θεωρία του πως το σεξ είναι αποτέλεσμα παρά αιτία και πως η προσπάθεια των ανθρώπων να ανακαλύψουν την αλήθεια για τη φύση τους παρήγαγε τη σεξουαλικότητα και μετά τη ρύθμιση, τον έλεγχο και την καταπίεση.

Πολύ πριν τον Φουκώ, ένας άλλος Γάλλος, ο Francois de Rochefoucauld (1613-80) που έγραψε τα Memoires και τα Maximes Morales, έγραψε για τη σεξουαλικότητα επίσης. Ήταν οξυδερκής παρατηρητής μα και κυνικός. Έτσι έγραψε “Αν δεν είχαμε ελαττώματα δεν θα ευχαριστιόμασταν τόσο πολύ με τα ελαττώματα των άλλων.” Επίσης –“Το φλερτάρισμα είναι βασική τάση στη φύση της γυναίκας· δεν το κάνουν όλες ή από φόβο ή από λογική”.

Ισχυρίστηκε δε πως κανείς δεν θα σκεφτόταν να ερωτευθεί αν δεν είχαν όλοι διαβάσει κάτι για τον έρωτα σε βιβλία. Η έννοια του ρομαντικού έρωτα, μάλιστα, και της κεντρικής θέσης στη ζωή των ανθρώπων (στον 17ο αιώνα) αποτελεί ένα μαζικό λογοτεχνικό δημιούργημα.

2. Οπωσδήποτε βιβλία και σήμερα ταινίες και άπειρες συζητήσεις στα ΜΜΕ τροφοδοτούν κι εξάπτουν τον έρωτα και το σεξ στις εκδηλώσεις τους.

Αλλά όπως έγραψα, η πανάρχαια Βεδική Παράδοση δηλώνει πως το σεξ είναι μια από 5 φυσιολογικές λειτουργίες ή δραστηριότητες: οι άλλες τέσσερεις είναι ομιλία, χειρισμός (πραγμάτων, εργαλείων), βάδισμα και αφόδευση (άχρηστων οργανικών ουσιών).

Απλή παρατήρηση δείχνει πως αν δεν υπάρξουν εξωτερικά ερεθίσματα, εκεί γύρω στα 16, κάποτε λίγο πιο νωρίς, αγόρια και κορίτσια νιώθουν την έγερση της σεξουαλικής ορμής ούτως ή άλλως.

Τώρα γιατί αυτοί οι Γάλλοι επινοούν τέτοιες θεωρίες δεν είναι πολύ εύκολο να κατανοήσω. Πέρα από τη λιγοστή αλήθεια για την πρόωρη έξαρση και την υπερβολική έκταση του σεξ που έχει (κυρίως τον τελευταίο αιώνα), θα πρέπει να υποθέσουμε πως οι συγγραφείς επιδιώκουν πρωτοτυπία και διασημότητα.

Σεξουαλικότητα (Α')



Νικόδημος

1. Η Σεξουαλική/ερωτική/γενετήσια πράξη είναι μόνο μια από πέντε δραστικές λειτουργίες που κυβερνά το μάνας, το κατώτερο μυαλό, σύμφωνα με τη Βεδική Παράδοση.

Οι πέντε αυτές λειτουργίες είναι: ομιλία (με χρήση των φωνητικών οργάνων, χορδές, γλώσσα κλπ), χειρισμός (χρήση των χεριών), βάδισμα (χρήση των ποδιών), ερωτική πράξη (χρήση των γενετήσιων οργάνων) και αφόδευση/κένωση (χρήση του πρωκτού και της ουρήθρας).

Η σεξουαλικότητα (η δραστηριότητα, ενέργεια, ορμή) έχει στις μέρες μας αποκτήσει τεράστια σπουδαιότητα και πάμπολλες άλλες δραστηριότητες συσχετίζονται ή ερμηνεύονται σύμφωνα με αυτήν. Έχει τέτοια κυρίαρχη θέση στην ψυχολογία μας πλέον που πολλοί παθιάζονται, τρελαίνονται κι εγκληματούν υπό τη φαινομενικά ασυγκράτητη δύναμή της.

2. Ο Michel Foucault έγραψε μια μακροσκελή και πολύκροτη μελέτη πάνω στο θέμα. Δεν είναι φυσικά ο πρώτος, αρχής γενομένης από τον Freud και στη συνέχεια πάμπολλους ψυχολόγους και ψυχαναλυτές διάφορων ρευμάτων.

Στον πρώτο τόμο της History of Sexuality (Pantheon, New York 1980) μας πληροφορεί πως η γενική αντίληψη ότι το σεξ καταπιέστηκε ιδίως τον 19ο αιώνα για να ακολουθήσει μια σεξουαλική επανάσταση, όπως συχνά λέγεται, στον 20ο αιώνα, είναι κάπως παραπλανητική διότι το σεξ είναι μια σύνθετη ιδέα, παράγωγο από διάφορες κοινωνικές πρακτικές, αναζητήσεις, συζητήσεις και γραπτά κείμενα. Αυτά όλα δημιούργησαν μια επίπλαστη ενότητα που ονομάστηκε “σεξ” και τώρα θεωρείται θεμελιώδης για την ταυτότητα του ατόμου.

“Για πολλούς αιώνες”, γράφει, “θεωρούνταν παράνοια” και σε ορισμένες περιστάσεις “εκλαμβανόταν ως ακατανόμαστη παρόρμηση”. Σήμερα το περιβάλλουμε με “ευλαβικό φόβο” κι έχει αποκτήσει “περισσότερη σημασία από ό,τι η ψυχή μας” ενώ περιμένουμε να προέλθει από αυτό η κατανόηση του εαυτού μας.

Μην δεχτείς να αλλάξεις για κανέναν έρωτα....είναι παγίδα!!!!!!







Σε ερωτεύεται από την πρώτη στιγμή….
Δηλώνοντας  πόσο τυχερός είναι που σε βρήκε!!!!
Επιδιώκει συνεχή επικοινωνία….
Καθησυχάζει τις ανησυχίες ….δίνει συμβουλές…..
Ενδιαφέρεται για ότι σου συμβαίνει!!!

Ενθουσιάζεσαι….με την δοτικότητα του!!!!!!

Το έντονο ενδιαφέρον που δείχνει σε «γεμίζει» χαρά!!!!
Αισθάνεσαι πως βρήκες επιτέλους τον άνθρωπο της ζωής σου!!!!
Επαναλαμβάνει διαρκώς πόσο ανάγκη σε έχει ……
Και εσύ νοιώθεις….να τον θέλεις το ίδιο…
Αν όχι.... περισσότερο!!!!!

Ζεις επιτέλους…..εκείνο  που πάντα ονειρευόσουν!!!!!
Μια σχέση με έναν υπέροχο άνθρωπο…
Που σε κάνει ευτυχισμένο!!!!!!

Αυτό….μέχρι την στιγμή που εμφανίζονται….
Τα πρώτα «παραπονάκια»!!!!! 
Έτσι  ονομάζει…. τις παρατηρήσεις που κάνει…..
Για την συμπεριφορά σου!!!!

Μπορεί να μην είναι έντονες…..αλλά νοιώθεις….
Να «βαραίνουν» την ατμόσφαιρα…
Επηρεάζοντας το ωραίο κλίμα που επικρατεί!!!
Δεν κατανοείς τον λόγο γι’ αυτή την ξαφνική  αρνητικότητα….
Από μέρους του και αποφασίζεις να ξεκαθαρίσεις….
Την κατάσταση…για να επέλθει ηρεμία!

Έκπληκτος όμως διαπιστώνεις…..πως αντί για κατανόηση….
Εισπράττεις…. οργή!!!!!  Γίνεται έξαλλος!!!!!

Σε χαρακτηρίζει  κακομαθημένο…..εγωιστή…παρτάκια….
Ακόμα και αντιδραστικό… αν δεν γίνει το δικό σου!!!!
Τα χάνεις!!!!
Μόνο τέτοια συμπεριφορά δεν περίμενες!!! 

Οι φωνές του καλύπτουν οποιαδήποτε εξήγηση επιχειρείς...
Να δώσεις….και αντί να ηρεμήσει τα πνεύματα……
Εκνευρίζεται περισσότερο!!!!!
Απαιτεί πλέον μόνο να ακούς…
Χωρίς να αφήνει περιθώρια… να αρθρώσεις λέξη!!!!!

Αν θες να κάνεις σωστή σχέση...είναι στο χέρι σου!!!!







Έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές τι λάθος κάνεις…
Που δεν  επιτρέπει…..
Να είσαι με τον άνθρωπο που θέλεις!
Τι συμβαίνει….και στραβώνει πάντα κάτι στην πορεία…..
Ενώ στην αρχή δείχνουν όλα τόσα ευοίωνα!!!!!

Η απάντηση που δίνεις…..ρίχνει όλες τις ευθύνες….
Στον εκάστοτε σύντροφο!!!!! Βολικό!!!!
Δεν ήταν ο κατάλληλος, ισχυρίζεσαι….οπότε αδύνατον…
Να παραμείνεις μαζί του!!!!  Λογικό….αν συμβεί....
Μια, δύο φορές!!!! Περίεργο όμως…..
Αν συνέχεια…φταίνε μόνο οι άλλοι!!!
Κάτι…… πρέπει να κάνεις λάθος και εσύ!!!!

Τίποτα… αντιτείνεις!!! Ισα ίσα...
Που δεν του χαλάς χατίρι!!!!!!!

Μόνο που αυτή η αντιμετώπιση…
Είναι ακριβώς το σφάλμα που διαπράττεις!!!!!
Εκείνο …..που δεν σε αφήνει να πας παρακάτω!!!!
Η πραγματική αιτία…. που γίνεται εμπόδιο να παραμείνεις…
Με τον σύντροφο που θέλεις!!!!

Δεν μπαίνεις σε σχέση να πραγματοποιήσεις επιθυμίες!!!!!
Ούτε είσαι ο 'Αγιος Βασίλης…να χαρίσεις στον άλλον…
Τα «δώρα»…που ονειρεύεται... νομίζοντας πως έτσι…
Διασφαλίζεις το συναίσθημα ή την καλή συμπεριφορά του…
Διότι αυτό…ονομάζεται…..εξαγορά!!!!!

Δεν είναι ενδιαφέρον….. νοιάξιμο…..
Ούτε μοίρασμα συναισθημάτων…..
Που ενώνουν δύο ανθρώπους!!!!
Είναι καθαρά μια προσπάθεια…. να γίνεις αρεστός…
Άρα και απαραίτητος…..
'Οπως έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου!!!!

Αδιαφορείς για την αγάπη …..εστιάζοντας στην παραμονή του….
Με αποτέλεσμα….να μην διστάζεις…να πουλήσεις ακόμα…
Και εξυπηρέτηση…..για να την κερδίσεις!!!!

Αυτή είναι η αλήθεια…..όσο και να ενοχλείσαι!!!

Ο μυστικός νόμος της ανθρώπινης έλξης που κανείς δεν γνωρίζει



Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζει τι δύναμη κατέχει πραγματικά. Πάντα σκεφτόμαστε πως αν συμβεί κάτι απίθανο ή εκπληκτικό- με άλλα λόγια κάποιου είδους θαύματος- μπορεί να εξηγηθεί μόνο ως τυχαίο περιστατικό.

Αυτό ακριβώς δείχνει πως είμαστε συλλογικά κολλημένοι μέσα σε ορισμένα πρότυπα σκέψης: ιδίως στην επίμονη πεποίθηση πως τα πάντα στη ζωή μας καθορίζονται από εξωτερικούς παράγοντες. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Επιστημονικές αποδείξεις αυτού μας παρέχονται από τον Richard Davidson, έναν νευροεπιστήμονα παγκοσμίου φήμης από το πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν. Ο ίδιος διεξήγαγε ένα πείραμα με τη συμμετοχή 8 μοναχών βουδιστών των οποίων οι εγκέφαλοι εξετάστηκαν καθώς συγκέντρωναν τις σκέψεις τους σε συγκεκριμένα συναισθήματα όπως είναι η συμπόνια, η χαρά ή η ευτυχία. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν όλες τις προσδοκίες των επιστημόνων.

Η εγκεφαλική δραστηριότητα στον αριστερό μετωπιαίο λοβό από αυτούς που μελετήθηκαν (που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή θετικών συναισθημάτων) ξεπέρασε τη δραστηριότητα στον δεξί μετωπιαίο λοβό (που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή αρνητικών συναισθημάτων). Κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ κατά τη μελέτη της συνηθισμένης διανοητικής δραστηριότητας.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτή της έρευνας, επετεύχθη ένα σημαντικό συμπέρασμα: Φαίνεται πως η δομή του εγκεφάλου, σαν το σχήμα ενός σώματος, μπορεί να αλλάξει με τη δύναμη της θέλησης.

Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πως σε αυτό βασίζεται ο νόμος της έλξης. Για να το κάνουμε να δουλέψει υπέρ μας, θα πρέπει να καταλάβουμε καλύτερα πως αλληλεπιδρούν το σώμα και ο εγκέφαλός μας μεταξύ τους. Για να το πετύχουμε πρέπει να κάνουμε τα ακόλουθα σύμφωνα με τον Dr. Davidson

Ξεμάτιασμα. Τι λένε οι επιστήμονες; Ποια είναι τα επιχειρήματα όσων το αποδέχονται;




Πονοκέφαλος, ναυτία, αίσθημα κούρασης, αδυναμία, ανεξέλεγκτη υπνηλία και εμετός είναι μερικά από τα συμπτώματα αποδίδονται στο κακό το μάτι. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ένα βλέμμα ή απλώς ο φθόνος μπορούν να μας επηρεάσουν αρνητικά. Και αυτή είναι μια δοξασία που κρατά εκατοντάδες χρόνια στην Ελλάδα,
Το «μάτι» αλλά και οι τεχνικές αντιμετώπισης του, παραμένουν σταθερές εδώ και πολλά χρόνια. Μια προσευχή ή μερικές σταγόνες λάδι μέσα σε νερό, είναι η θεραπεία για το μάτιασμα που διδάσκεται από γενιά σε γενιά, από μητέρα σε γιο και από πατέρα σε κόρη.
Είναι μια πεποίθηση που υπάρχει σε διάφορους πολιτισμούς και όχι μόνο στην Ελλάδα. Οι περισσότερες θρησκείες, όπως και ο Χριστιανισμός αποδέχονται το «μάτι» ως πράξη του πονηρού πνεύματος και έργο του διαβόλου.
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, αυτοί που ματιάζουν έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως ανοιχτόχρωμα ή μικρά μάτια.
Εκφράσεις όπως το «φτου να μην σε ματιάσω» χρησιμοποιούνται για να μας προστατέψουν από το φόβο του φθόνου.

Οι ματόχαντρες αλλά και φυλακτά από ιερά προσκυνήματα χρησιμοποιούνται για την προστασία από το μάτι

Η εξήγηση όμως, για το πώς ένα βλέμμα είναι ικανό να δημιουργήσει τόσο κακό, δεν έχει βρεθεί από την επιστημονική κοινότητα. Η πεποίθηση του ματιάσματος θεωρείται αυθαίρετη. Εκκλησία και επιστήμη για άλλη μια φορά συγκρούονται.
Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι ο «ματιασμένος» αυθυποβάλλεται. Το μάτι είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία, σύμφωνα με την οποία κάτι ψεύτικο εκλαμβάνεται ως αληθινό και πραγματικά γεγονότα παρουσιάζονται ως απόδειξη του.

Πότε τα αγόρια αποδίδουν καλύτερα στην τάξη – Ο ρόλος και το… αβαντάζ των κοριτσιών


αγόρια

Τα κορίτσια είναι πολύ καλύτερα από ό,τι τα αγόρια στο να συνεργάζονται για την επίλυση προβλημάτων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της αξιολόγησης PISA, η οποία για πρώτη φορά εστιάσθηκε -πέρα από την ατομική- και στη συνεργατική επίλυση προβλημάτων. Η διαπίστωση αυτή ισχύει και για την Ελλάδα.
Περίπου 125.000 μαθητές, ηλικίας 15 ετών, από 32 χώρες του ΟΟΣΑ, καθώς επίσης από άλλες 20 χώρες και περιοχές, πήραν μέρος στο σχετικό τεστ, που έδειξε πόσο καλά είναι σε θέση να συνεργασθούν οι μαθητές ως ομάδα. Δύο ασιατικές χώρες (Σιγκαπούρη και Ιαπωνία) βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις. Την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη είχαν οι μαθητές από την Εσθονία και τη Φινλανδία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 37η θέση.
Διαπιστώθηκε ότι σε όλες τις χώρες, τα κορίτσια τα κατάφεραν καλύτερα από τα αγόρια. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακριβώς το αντίθετο είχε προκύψει σε μια μελέτη αξιολόγησης του 2012, που είχε βρει ότι τα αγόρια είναι καλύτερα από ό,τι τα κορίτσια στην ατομική επίλυση προβλημάτων.
Κατά μέσο όρο, στις χώρες του ΟΟΣΑ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) τα κορίτσια είναι 1,6 φορές πιθανότερο, σε σχέση με τα αγόρια, να έχουν την καλύτερη επίδοση στην ομαδική επίλυση προβλημάτων. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου κορίτσια-αγόρια εμφανίζουν σημαντική διαφορά στις συνεργατικές επιδόσεις τους. Από την άλλη, σε διεθνές επίπεδο, τα κορίτσια της Ελλάδας εμφανίζουν την τέταρτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ τα αγόρια της χώρας μας την τρίτη χειρότερη.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι καλύτεροι στην ομαδική επίλυση προβλημάτων είναι οι μαθητές (ανεξαρτήτως φύλου) που έχουν περισσότερες ικανότητες στα μαθηματικά και στην κατανόηση κειμένου. Κατά μέσο όρο, το 28% των μαθητών στις χώρες του ΟΟΣΑ μπορούν να λύσουν από κοινού μόνο απλά προβλήματα (ή κανένα), ενώ το 8% πέτυχαν να λύσουν τα πιο δύσκολα προβλήματα.

Θεραπεύοντας την αύρα: στόχος η αθανασία

Από τον Αντώνη Κυριαζή

• Η εξάντληση της αύρας καθιστά το σώμα ευάλωτο στις ασθένειες. Αντίθετα, η ισχυρή αύρα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αθανασία.

• Πώς παράγονται οι αρνητικές σκέψεις και γιατί αρρωσταίνει το σώμα.

Η φωτογραφία Κίρλιαν (η οποία συλλαμβάνει τις φωτεινές εκπορεύσεις της ζωντανής ύλης όταν αυτή τοποθετηθεί σε ένα ηλεκτρικό πεδίο) έχει δείξει πως μια ασθένεια εμφανίζεται πρώτα στο ενεργειακό σώμα και κατόπιν στο φυσικό. Πηγή: Supplied
ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Κίρλιαν έχουν δείξει ότι οι ασθένειες εμφανίζονται πρώτα στο ενεργειακό σώμα πριν εκδηλωθούν στο φυσικό σώμα. Λόγω της στενής αλληλεπίδρασης μεταξύ του ενεργειακού και του φυσικού σώματος, ότι επηρεάζει το ένα επηρεάζει και το άλλο.
Η κακή μεταχείριση του φυσικού σώματος ή τα τραύματα από τα οποία μπορεί να υποφέρει θα επηρεάσουν άμεσα και το ενεργειακό σώμα, από τη στιγμή που αυτό θα πρέπει να διαθέσει την ενέργειά για να βοηθήσει το φυσικό σώμα να θεραπευθεί.
Εκτεταμένες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως αυτό το ενεργειακό σώμα εκπέμπει το δικό το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Αυτές οι μελέτες έδειξαν επίσης πως τα φυσικά ερεθίσματα, όπως επίσης και τα συναισθήματα και οι σκέψεις, όλα παράγουν ευδιάκριτες αλλαγές στο ενεργειακό μας πεδίο. Αυτό με τη σειρά του αποδεικνύει πως η δύναμη του μυαλού μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση του φυσικού σώματος, κάτι που οι φυσικοί θεραπευτές υποστήριζαν πάντα.
Κάθε χειρουργική επέμβαση, σωματικό τραύμα ή ασθένεια εμφανίζεται στην αύρα με τη μορφή διάσπασης. Συνήθως αυτή η διάσπαση φαίνεται σαν μια περιοχή χωρίς αυρικό φως. Οι “τρύπες” αυτές στην αύρα επιτρέπουν τη δημιουργία μολύνσεων και άλλες επιπλοκές στη σωματική περιοχή του τραύματος. Η διαδικασία φυσικής επούλωσης μπλοκάρεται και η θεραπεία μιας φλεγμονής ή ενός τραύματος προχωρεί αργά.
(Σε προχωρημένη ηλικία, οι “τρύπες” αυτές στην αύρα εμφανίζονται ως μελανές κηλίδες στο δέρμα, δείχνοντας την απώλεια ζωτικής ενέργειας).
Όταν η ενέργεια του αυρικού σώματος είναι «πεσμένη», το σώμα είναι ευπαθές στις μολύνσεις. Όταν είναι πλήρης και ισχυρή, τότε το σώμα δεν αρρωσταίνει.

Γεωμετρία και σφαιρική αστρονομία στην πρώτη Ελληνική κοσμογονία


Το πρόβλημα πού πρόκειται να με απασχολήσει αφορά όχι τόσο την ιστορία της επιστημονικής σκέψης, με την κύρια σημασία του όρου, όσο τις σχέσεις ανάμεσα σε μερικές βασικές επιστημονικές έννοιες — μιαν ορισμένη εικόνα του κόσμου — και σε γεγονότα κοινωνικής Ιστορίας. Στις αρχές του 6ου αιώνα π. Χ., η αστρονομική σκέψη στην Ελλάδα δεν βασίζεται ακόμη σε συνεχείς παρατηρήσεις και πειραματισμούς· δεν στηρίζεται σε μια θεμελιωμένη επιστημονική παράδοση. Αν ήθελα να εξηγήσω πώς έγινε μια ανακάλυψη τον 19ο ή τον 20ο αιώνα, θα έπρεπε ν’ αναφερθώ ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ίδιας της επιστήμης, στην κατάσταση των θεωριών και των τεχνικών, μ’ ένα λόγο στην εσωτερική δυναμική των ερευνών στον τομέα της μιας ή της άλλης επιστημονικής μάθησης. Στην αρχαϊκή όμως Ελλάδα, δεν υπάρχει ακόμη συγκροτημένη επιστήμη. Τις λίγες αστρονομικές γνώσεις πού θα χρησιμοποιήσουν οι Ίωνες, δεν τις επεξεργάστηκαν οι ίδιοι, αλλά τις δανείστηκαν από τους γειτονικούς πολιτισμούς της Ανατολής και ιδιαίτερα από τους Βαβυλώνιους.
Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά στο έξης παράδοξο: οι Αρχαίοι Έλληνες θα θεμελιώσουν την κοσμολογία και την αστρονομία. θα τους δώσουν έναν προσανατολισμό, πού θα καθορίσει την τύχη αυτών των επιστημών σ’ ολόκληρη την ιστορία της δύσης. Ήδη από την αρχή, θα χαράξουν σ’ αυτόν τον τομέα μια κατεύθυνση, απ’ όπου εξαρτιόμαστε σε κάποιο βαθμό ακόμη και σήμερα. Κι όμως, οι αρχαίοι Έλληνες δεν αφιερώθηκαν, εδώ και αιώνες, στη λεπτόλογη δουλειά της παρατήρησης των άστρων, δεν σημείωσαν πάνω σε πινακίδες, όπως έκαναν οι Βαβυλώνιοι, αστρονομικούς πίνακες («Εφημερίδες»), πού να δείχνουν τις διάφορες φάσεις της σελήνης, τις επιτολές και τις δύσεις των άστρων. Οι Έλληνες χρησιμοποίησαν λοιπόν τις παρατηρήσεις, τις τεχνικές, τα όργανα πού άλλοι είχαν κάνει κι επεξεργαστεί. Ενσωμάτωσαν πάντως τις γνώσεις, πού τους είχαν έτσι μεταδοθεί, σ’ ένα εντελώς νέο σύστημα. Ίδρυσαν μια νέα αστρονομία. Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε αυτή την καινοτομία; Άραγε, γιατί οι Έλληνες τοποθέτησαν τις γνώσεις πού δανείστηκαν από τους άλλους λαούς σ΄ ένα νέο και πρωτότυπο πλαίσιο; Αυτό είναι το πρόβλημα πού θα ήθελα να εξετάσω σήμερα.

Η τόσο αναπτυγμένη βαβυλωνιακή αστρονομία έχει, σε χοντρικές γραμμές, τρία χαρακτηριστικά:

Ο Ιππότης των Νερών* Είσαι*








26. 11. 2017




Σελήνη στους Ιχθείς*


Και Αφροδίτη σε Τρίγωνο


με Χείρωνα από τους Ιχθείς*




Μια Ζεστή Αγκαλιά,


Λόγια Αγάπης και Στοργή 


επιθυμεί η Μέρα Σήμερα*


Χάιδεψε τον Εαυτό σου


και τους Αγαπημένους σου,


θεράπευσε τις Πληγές,


έλα κοντά με το Θηλυκό σου


κομμάτι


αυτό της Γλυκύτητας,


της Δεκτικότητας,


της Υπομονής,


της Υποχώρησης*


Μπες σε έναν Χώρο Γαλήνης*


Καμιά Ανησυχία Σήμερα*


Αποδέξου αυτό που κυλά*


Δες πως το συναίσθημα σου


μπορεί να πηγαίνει από την Λύπη


ως την Χαρά και μετά πάλι


από την θλίψη


και τα δάκρυα ώς την Ελπίδα*


Αποδέξου*

Οι Έλληνες βίωσαν την απειρία του Όλου στο προϋπάρχον ον


"Θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί ότι το Ελληνικό βίωμα των Ελλήνων φιλοσόφων δεν έχει καμία σχέση με το βίωμα των Χριστιανών Πατέρων. Η διαφορά κατ΄αρχήν είναι οντολογική

Οι Έλληνες θεωρούν τη συνεχή οντολογική δημιουργία εκ του ήδη υπάρχοντος ενώ οι Χριστιανοί εκ του μηδενός. Άρα εις τους Έλληνας οι πράξεις καθορίζουν τις ιδέες ενώ εις τους Χριστιανούς οι ιδέες τις πράξεις.

Ο Σωκράτης αποκλείεται να υιοθέτησε αυτό το απίστευτο βίωμα του εθελούσιου θανάτου λόγω κάποιας φιλοσοφίας. 

Συμμετέχοντας στις προϋπάρχουσες αλήθειες μέσα από τα μυστήρια, βιώνοντας απίστευτες οντολογικές καταστάσεις υιοθετούσαν ήδη υπάρχουσες πράξεις οι οποίες γεννούσαν και τις ανάλογες ιδέες. 

Για αυτό εξάλλου δεν παρέδωσαν ηθική οι Έλληνες ζώντας την απειρία του Όλου. Οι Έλληνες βυθισμένοι στο προϋπάρχον όν υιοθετούσαν βιωματικά τις δυνάμεις τις οποίες έπειτα μετ έπλαθαν σε φιλοσοφία. 

Γιατί πρέπει να δουλεύουμε μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα



















Τι θα μπορούσε να μειώσει την ανεργία και την υποαπασχόληση, να αντιμετωπίσει ζητήματα υγείας, σε μια γκάμα από την ψυχική δυσφορία έως την υψηλή αρτηριακή πίεση, να αυξήσει την παραγωγικότητα, να βοηθήσει το περιβάλλον, να βελτιώσει την οικογενειακή ζωή, να ενθαρρύνει τους άνδρες να κάνουν περισσότερες δουλειές στο σπίτι και να κάνει, γενικότερα, τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους;
Και όλα αυτά με μια πολιτική κίνηση; Ακούγεται  φανταστικό, αλλά υπάρχει και έχει καθυστερήσει κιόλας: Η εφαρμογή μιας εργάσιμης εβδομάδας τεσσάρων ημερών.

Η απελευθέρωση των εργαζομένων από την δίχως ωράριο εξοντωτική εργασία ήταν ένα από τα πρωταρχικά αιτήματα του εργατικού κινήματος. Από τις στάχτες του εμφυλίου πολέμου, ο αμερικανικός συνδικαλισμός συσπειρώθηκε πίσω από το αίτημα για το οχτάωρο, «ένα κίνημα που έτρεξε με μεγάλη ταχύτητα από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό, από την Νέα Αγγλία στην Καλιφόρνια», όπως το έθεσε ο Μαρξ. Το 1890 εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου, σε μια ιστορική διαμαρτυρία με το ίδιο αίτημα. Και είναι μια υπόθεση με την οποία μακράν δεν έχουμε ακόμη ξεμπερδέψει.

Η επικαιρότητα ενός παλιού αιτήματος σε αριθμούς

Χαρακτηρισιτκά τεκμήρια για την παραπάνω διαπίστωση είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σήμερα στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. Για παράδειγμα στην Γερμανία, την «ατμομηχανή» της οικονομίας της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, οι εργαζόμενοι πρόσφεραν το 2015 στους εργοδότες τους σχεδόν ένα δισεκατομμύριο απλήρωτες ώρες εργασίας, όπως καταδεικνύουν στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας. Το 2016, οι επιπλέον ώρες εργασίας στη Γερμανία ξεπέρασαν σε αριθμό τα 1,8 δισεκατομμύρια.  Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητα τον Ιούλιο, δείχνουν ότι από στατιστικής άποψης κάθε εργαζόμενος απασχολήθηκε το 2015 46,8 ώρες περισσότερο από ό,τι προέβλεπε η σύμβαση εργασίας του. Αυτό αντιστοιχεί σε διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πρόσθετες ώρες εργασίας ανήλθαν το 2015 σε 816,2 εκατομμύρια, οι οποίες πληρώθηκαν κανονικά, ενώ για 997,1 εκατομμύρια επιπλέον ώρες εργασίας δεν κατεβλήθη καμία αμοιβή.

Θέα Αθηνά, «Ήμουν η Σοφία... μ' έδιωξαν..




"Είμαι η (θεϊκή) σοφία. Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους, ακόμη και για τους καλύτερους να με αναγνωρίσουν αμέσως, με τους πέπλους που με σκεπάζουν και γιατί, σαν τον ουρανό, είμαι θύελλα συνάμα και γαλήνη. Αλλά εσύ, καλέ μου Άριε, με αναζήτησες πάντα και κάθε φορά που με συνάντησες, έβαλες τα δυνατά σου, με όλο σου το πνεύμα και όλη την καρδιά σου για να με αναγνωρίσεις.

Ό,τι έγραψες για μένα, ω ποιητή, είναι αληθινό. Η ελληνική μεγαλοφυία μ' έκανε να κατεβώ στη γη και την εγκατέλειψα όταν παρέδωσε το πνεύμα της. Οι βάρβαροι, που εισέβαλαν στον κόσμο της τάξεως που έδωσαν οι νόμοι μου, αγνοούσαν το μέτρο και την αρμονία. Η ομορφιά τούς προκαλούσε φόβο και τους φαινόταν σαν κάτι κακό. Βλέποντας πως ήμουν όμορφη, δεν πίστεψαν ότι ήμουν η Σοφία. Μ' έδιωξαν. Όταν, σκορπίζοντας μια νύχτα δέκα αιώνων, φάνηκε η αυγή της Αναγεννήσεως, ξανακατέβηκα στη γη. Επισκέφθηκα τους ανθρωπιστές και τους φιλόσοφους μέσα στα κελιά τους, όπου με πάθος φύλαγαν στο βάθος των συρταριών τους μερικά βιβλία, τους ζωγράφους και τους γλύπτες στα εργαστήριά τους, που δεν ήταν παρά φτωχικά μαγαζάκια τεχνιτών. Μερικοί προτίμησαν να καούν ζωντανοί, παρά να με απαρνηθούν. Άλλοι, όπως ο Έρασμος, διέφυγαν από τους ηλίθιους αντιπάλους τους με την ειρωνεία...

Η δύναμη της γλώσσας: πως να διαμορφώσετε την πραγματικότητα σας με λόγια



Του Μάρκ Ίνγκλαντ

Ποιο ήταν το ομορφότερο πράγμα που σας είπε κάποιος; Ανακαλέστε αυτή την εμπειρία. Τι βλέπετε; πως αισθάνεστε; θα μπορούσε να είναι μόνο μια πρόταση- μια μοναδική πρόταση που σας άλλαξε για μια στιγμή ή ίσως και για μια ζωή.
Υπάρχει κάτι περισσότερο στη γλώσσα από αυστηρή γραμματική και προφορά. Υπάρχει αληθινή δύναμη μέσα της, ακόμα και μαγεία. Η γλώσσα χορεύει με τις φαντασιώσεις μας. Δημιουργεί ένα απίστευτο εύρος συναισθημάτων και αισθήσεων, τα οποία συχνά κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε κάποιον που αγαπά τη ζωή του και σε κάποιον που τη σαμποτάρει.

Γύρω στα 20 μου ήμουν πολύ ανταγωνιστικός μαχητής των πολεμικών τεχνών. Μετά το Πανεπιστήμιο το σχέδιο μου ήταν να μετακομίσω στην Ταϊλάνδη για ένα χρόνο ώστε να προπονηθώ στο Muay Thai ή στο Thai Boxing, μετά να επέστρεφα και να συνέχιζα τον ανταγωνισμό. Στους δύο μήνες του σχεδίου μου ήμουν σοβαρά τραυματισμένος. Χρησιμοποίησα όλη την τεστοστερόνη μου ως καύσιμο και συνέχισα να προπονούμαι, το τραύμα έγινε χειρότερο και στο τέλος χρειάστηκε χειρουργείο. Ο γιατρός ήταν πολύ ξεκάθαρος με τα λόγια του: «Η καριέρα σου ως μαχητής έχει τελειώσει».

Ξόδεψα τους επόμενους οχτώ μήνες μέσα στη μιζέρια, πικραμένος, καθισμένος μονίμως σε ένα μπαρ. Έχασα την αίσθηση του χιούμορ μου (μια πολύ περίεργη αίσθηση) και έβλεπα τον εαυτό μου να γίνεται όλο και περισσότερο αντικοινωνικός. Τελικά μου φάνηκε ότι θα μπορούσα να καταλήξω να ζω έτσι επ’ άπειρον, κοίταξα με δυσκολία προς αυτή τη κατεύθυνση, είδα τον δρόμο και τον προορισμό μου και φοβήθηκα. Εκείνη τη στιγμή πήρα την απόφαση να αλλάξω την συμπεριφορά μου- και την ιστορία μου. Προτού θα μπορούσα να αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο ένιωθα τη ζωή μου έπρεπε πρώτα να κατανοήσω περισσότερα για τη διαδικασία.

Όταν λέτε άμπρα κατάμπρα τι σκέφτεστε αμέσως;

Ήμουν για φαγητό με φίλους πριν από αρκετά χρόνια στο Εκουαδόρ όταν ένας με ρώτησε «ξέρεις τι σημαίνει άμπρα κατάμπρα;» , «μαγεία» απάντησα. Είπε «όχι δε σημαίνει αυτό». Τότε μου είπε την αληθινή ιστορία: «Άμπρα κατάμπρα είναι μια λέξη από τα Αραμαϊκά. Αραμαϊκή είναι η αρχική γλώσσα στην οποία γράφτηκε η Πάλαια Διαθήκη και είναι μια από τις δύο γλώσσες που μίλησε ο Χριστός. Άμπρα κατάμπρα σημαίνει ‘Με τον λόγο μου δημιουργώ’ ή ‘Με τον λόγο μου επηρεάζω’. Είχαν τόσο σεβασμό για την ιερή διδασκαλία που τριγώνισαν το άμπρα κατάμπρα και το φορούσαν γύρω έπο τον λαιμό τους για να τους υπενθυμίζει τη δύναμη της λέξης που έχει ειπωθεί.» Είχα μείνει άφωνος.

«Να συμπεριφέρεσαι σωστά»

Σας έχει δοθεί ποτέ η συμβουλή «να συμπεριφέρεσαι σωστά;» ή «απλώς προσπάθησε να είσαι περισσότερο θετικός;» . Αυτό είναι συχνά το βάθος και η έκταση των οδηγιών που οι περισσότεροι παίρνουμε για την ανάπτυξη του χαρακτήρα και της νοοτροπίας μας. Υπάρχει, φυσικά κάτι περισσότερο από αυτό.
Τα λόγια που λέμε στους άλλους ανθρώπους και οι σκέψεις που έχουμε στο μυαλό μας προσθέτονται και δημιουργούν τις προσωπικές μας ιστορίες. Αυτές οι ιστορίες εν τέλει διαμορφώνονται και δημιουργούν την πραγματικότητα μας. Από λέξεις σε ιστορίες, από ιστορίες σε πραγματικότητα. Αυτή είναι η δύναμη της γλώσσας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα