Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

H Νέα Εποχή (New Age)!


Νικόδημος

1. Δε θυμάμαι πόσα βιβλία στις δυο δεκαετίες 2000-2020 διάβασα, τα οποία μας διαβεβαιώνουν πως βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας και καταπληκτικής εποχής - κυρίως λόγω νέων επιστημονικών ανακαλύψεων.

Άλλοι πάλι (αναλυτές, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, που αρθρογραφούν σε έγκριτες εφημερίδες) μας διαβεβαιώνουν πως περνάμε μια κρίση, συνήθως πολιτικο-οικονομική, τώρα όμως λόγω πανδημίας του κορωνοϊού, υγειονομική, και μετά, όταν εξέλθουμε, δε θα είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι, και η κοινωνία θα βελτιωθεί προς το καλύτερο, διότι πήραμε αξιόλογα μαθήματα και δε θα μείνουμε όπως ήμασταν.

Είναι και μερικοί που μας διαβεβαιώνουν πως περνούμε μια μεταβατική περίοδο που οδηγεί, πάλι, σε μια νέα εποχή!

2. Δεν ξέρω, αγαπητοί μου άγνωστοι αναγνώστες, αν πιστεύετε όλους αυτούς τους συγγραφείς με τις διαβεβαιώσεις τους. Εγώ, όχι!

Αρχίζω με τους τελευταίους που είναι και οι πιο εύκολοι – και απορώ, όπως κάθε φορά (διότι δεν μαθαίνω!), πώς μπορούν να γράφουν με τόση φαινομενική αφέλεια. Και λέω "φαινομενική", διότι μπορεί να γράφουν ξέροντας, όπως κι εγώ, πως αλλιώς έχουν τα πράγματα.

Για όνομα του Θεού, κάθε περίοδος, κάθε μέρα, δεν είναι μεταβατική;

Όταν η αρνητική εμπειρία εξελίσσεται σε τραύμα



Της Ελένης Γιουμίδου, Ψυχολόγου, Εξειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία
H μετατραυματική διαταραχή είναι μια ιδιαίτερα συχνή και διαδεδομένη διαταραχή που συνδέεται με σοβαρές συνέπειες στη ζωή του ανθρώπου. Η μετατραυματική διαταραχή είναι η αντίδραση σε τραυματικά γεγονότα όπως είναι μια φυσική καταστροφή, μία επίθεση ή κάποιο σοβαρό ατύχημα.
Η διάρκεια της διαταραχής καθώς και τα συμπτώματά της ποικίλουν. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη και ανεπιθύμητη αναβίωση του τραυματικού γεγονότος, υπερδιέγερση, συναισθηματικό μούδιασμα, αποφυγή ερεθισμάτων που μπορεί να λειτουργήσουν ως υπενθύμιση του συμβάντος (συμπεριλαμβανομένων και των σκέψεων). Πολλοί άνθρωποι βιώνουν τουλάχιστον κάποια από αυτά τα συμπτώματα αμέσως μετά το τραυματικό γεγονός. Ένας σημαντικός αριθμός των ατόμων αυτών μπορεί να ανακάμψει στις επόμενες εβδομάδες ή σε λίγους μήνες, όμως σε μία σημαντική ομάδα τα συμπτώματα επιμένουν για χρόνια.  Αυτή είναι η ομάδα που εμφανίζει τη διαταραχή μετατραυματικού τραύματος και αναζητά θεραπεία. Για αυτούς τους ανθρώπους η κοινωνική και επαγγελματική λειτουργικότητα πλήττονται σε μεγάλο βαθμό.

Πώς να κατευθύνετε τη συγκέντρωσή σας

Πώς να κατευθύνετε τη συγκέντρωσή σας - Ψυχο-γραφήματα
Από τον Rick HansonPh.D.
Μετάφραση: Σωτηρία Κακαγιά
Ανά πάσα στιγμή η ροή των σκέψεων και των συναισθημάτων, των αισθήσεων και των επιθυμιών σας, καθώς και οι συνειδητές και ασυνείδητες διαδικασίες πλάθουν το νευρικό σας σύστημα όπως ακριβώς το νερό που λαξεύει σταδιακά αυλάκια και τελικά δημιουργεί χαντάκια στην πλαγιά ενός λόφου. Ο εγκέφαλός σας αλλάζει συνεχώς τη δομή του. Το ερώτημα όμως είναι: αυτό συμβαίνει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;
Συγκεκριμένα, εξαιτίας της λεγόμενης «νευροπλαστικότητας εξαρτώμενης από την εμπειρία», οτιδήποτε σας τραβά την προσοχή έχει την ιδιαίτερη δύναμη να αλλάζει τον εγκέφαλό σας. Η προσοχή μοιάζει με τον συνδυασμό ενός προβολέα και μιας ηλεκτρικής σκούπας: φωτίζει το σημείο στο οποίο εστιάζει και στη συνέχεια εκείνο απορροφάται από τον εγκέφαλό σας – και κατά συνέπεια από τον εαυτό σας.
Επομένως, ο έλεγχος της προσοχής σας – δηλαδή η ικανότητα να την εστιάζετε όπου εσείς θέλετε και να τη διατηρείτε εκεί, καθώς και το να την απομακρύνετε από οτιδήποτε ενοχλητικό ή άσκοπο (για παράδειγμα από επαναλαμβανόμενες αγχώδεις σκέψεις, εσωτερική γκρίνια ή αυτοκριτική) – αποτελεί το θεμέλιο της αλλαγής του εγκεφάλου σας και άρα της ζωής σας προς το καλύτερο.

Ένα μεγάλο μέρος της ζωής είναι σαν να παίζετε πιάνο χωρίς να το ακούτε (ROLF DOBELLI)



Παραμονή των Χριστουγέννων στη μικρή αμερικανική πόλη Μπέντφορντ Φολς: ο Τζορτζ Μπέιλν ετοιμάζεται να αυτοκτονήσει. Ο Μπέιλν, επικεφαλής μιας μικρής τράπεζας αποταμιεύσεων και δανείων, ένας ευυπόληπτος άνθρωπος, σύζυγος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, αντιμετωπίζει την πτώχευση γιατί ο θείος τον έχασε όλα τα χρήματα της επιχείρησης στον τζόγο. Στέκεται σε μια γέφυρα και θέλει να πηδήξει στο ποτάμι. Εκείνη τη στιγμή ένας ηλικιωμένος άνδρας πέφτει στο νερό και φωνάζει βοήθεια. Ο Μπέιλν τον σώζει και ο σωσμένος τού λέει πως είναι άγγελος. Φυσικά ο Μπέιλν δεν τον πιστεύει, αλλά κάνει μια ευχή: να μην είχε γεννηθεί ποτέ. Χωρίς άλλη καθυστέρηση, ο άγγελος εκπληρώνει την επιθυμία του και μετατρέπει το Μπέντφορντ Φολς στο θλιβερό χωριό που θα ήταν αν δεν είχε υπάρξει ποτέ ο Τζορτζ Μπέιλν. Ξυπνώντας την Παραμονή των Χριστουγέννων, ο Μπέιλυ έχει απαλλαγεί από την κατάθλιψη, χαίρεται που είναι ακόμα ζωντανός και βγαίνει στον κεντρικό δρόμο της χιονισμένης πόλης μοιράζοντας ευχές: «Καλά Χριστούγεννα! Καλά Χριστούγεννα!».
Η γλυκόπικρη χολλυγουντιανή κωμωδία Μια υπέροχη ζωή (1946) με τον Τζέιμς Στιούαρτ προβάλλεται παντού κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ωστόσο, η στρατηγική που χρησιμοποιεί ο άγγελος σε αυτή την ταινία δεν έχει διαδοθεί. Η ψυχολογία την ονομάζει «διανοητική αφαίρεση» και σίγουρα ανήκει στην εργαλειοθήκη μιας καλής ζωής. Ας τη δούμε λοιπόν. Πρώτον, απαντήστε στην ερώτηση: Πόσο χαρούμενος είστε με τη ζωή γενικά; Επιλέξτε μεταξύ 0 (δυσαρεστημένοι) και 10 (εκστατικοί) και σημειώστε τον βαθμό στην άκρη της σελίδας αυτού του βιβλίου. Τώρα διαβάστε την επόμενη παράγραφο (αλλά μόνο αυτή, όχι πιο κάτω). Μετά κλείστε τα μάτια σας και ακολουθήστε τις οδηγίες που διαβάσατε.

Ο εγκέφαλος ως κβαντικός δέκτης και ο νους ως μορφικό πεδίο

Η Κβαντική Φυσική της Συνείδησης. Το πρόβλημα νου-σώματος. Ο νους ως λογισμικό και τα αναδυόμενα εφέ. Ο Νους ως Ανώτερο Διαστατικό Πεδίο, θεωρία της κβαντικής εμπλοκή και κβαντικής σήραγγας. Θεωρία του συντονισμού εγκεφαλικών κβαντικών κυμάτων με το νου. Το «binding problem» ταχύτερο και από τη σκέψη. Η πρώτη Ερμητική αρχή «Το Σύμπαν είναι Νους». Η συνείδηση σαν πληροφορία στον ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας. 


Μετάφραση επεξεργασία από το Ζάχο Σκαφίδα

Από τον Gilbert Ross
Η Κβαντική Φυσική της Συνείδησης

Στη φιλοσοφική συζήτηση, ιδιαίτερα στη φιλοσοφία του νου, είναι το ζήτημα του πώς ο νους και η συνείδηση ​​αναδύονται από την ύλη μας, ή πιο συγκεκριμένα, από ποιες φυσικές νευρολογικές διεργασίες στον εγκέφαλό μας ξεπήδησε ο νους, κάτι που μακροχρόνια έχει μπερδεύσει τους επιστήμονες και τους φιλόσοφους. 
Όταν μιλάμε ή σκεφτόμαστε, φαίνεται φυσικό να υποθέσουμε ότι το φαινόμενο συνδέεται άμεσα με τον εγκέφαλό μας και τη συνειδητή μας σκέψη, συμπεριλαμβανομένων και άλλων γνωστικών λειτουργιών. Ακόμα κι αν, από την άμεση εμπειρία και την παρατήρησή μας, δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις ή ενδείξεις που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν να κατανοήσουμε σαφώς τι είναι το νους, συμπεραίνουμε συλλογικά ότι ο νους είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται βαθιά με τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας, και όμως είναι κάτι περισσότερο. Αλλά τι είναι αυτό «κάτι» περισσότερο; Αυτή η ερώτηση από μόνη της προκάλεσε ιστορικά κάποιες ενδιαφέρουσες θεωρίες του νου.

Η πιο συνηθισμένη αντίληψη της φύσης του νου στη σύγχρονη δυτική σκέψη είναι ότι ο νους είναι το ίδιο πράγμα με τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και ως εκ τούτου το ερώτημα «τι είναι αυτό το  κάτι παραπάνω;» δεν προκύπτει. Αυτή η υλιστική θέση στο νου γεννήθηκε από την κλασική επιστημονική άποψη και την επιρροή της στη σύγχρονη σκέψη. Ονομάζεται υλισμός επειδή υποθέτει ότι ο νους δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ύλη. Η φιλοσοφική ιδέα που βγαίνει από αυτήν την υλιστική άποψη είναι αναγωγική, που σημαίνει να υποθέτει ότι φαινόμενα όπως ο νους και η συνείδηση μπορούν να εξηγηθούν από τις φυσικές και χημικές διεργασίες που συμβαίνουν στη νευρολογία του εγκεφάλου μας. Είναι κυριολεκτικά μια επίπεδη άποψη του κόσμου, καθώς μειώνει όλα τα φαινόμενα στη διάσταση της ύλης, του χρόνου και του χώρου, τα οποία θεωρούνται πρωταρχικά, σύμφωνα με αυτήν την άποψη.
(Η υλιστική άποψη είναι ότι το μυαλό-νους είναι το ίδιο πράγμα με τη δραστηριότητα του εγκεφάλου).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΩΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ*




17. 6. 2020



ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΩΡΟΣΚΟΠΙΟ


ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ*


*


Η Ελλάδα της Τελευταίας Ιστορίας


μετά την Τουρκοκρατία,


η Ελλάδα στην οποία ζούμε,


η Χώρα της Οικογενειοκρατίας,


η Χώρα που τρεις Οικογένειες


κάνουν κουμάντο εδώ και χρόνια,


και που σε κάθε πόλη κι επαρχία


κι εκεί Οικογένειες Διοικούσαν


και Διοικούν,


η Χώρα που οι Οικογένειες


ζουν για πάντα μαζί


με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους


σε τριώροφα κτίσματα


ο ένας πάνω από τον άλλον


για να μην χωρίσουν ποτέ,


η Ελλάδα


η Χώρα που ο κάθε Πολίτης της


επιθυμούσε κι επιθυμεί


με όλο του το είναι


να έχει ιδιοκτησία,

Το Τσαντ προμηθεύεται για δεύτερη φορά το COVID-Organics, το φυτικό «φάρμακο» για τον κορωνοϊό που λανσαρίστηκε από τον Πρόεδρο της Μαδαγασκάρης!





Το φυτικό «φάρμακο» κατά του κορωνοϊού που λανσαρίστηκε από τον Πρόεδρο της Μαδαγασκάρης τον Μάιο γίνεται διάσημο σε όλο τον πλανήτη. Ειδικά στις χώρες της Κεντρικής Αφρικής, όπως το Τσαντ. Αρκετοί ηγέτες χωρών ζητούν το «θαυμαστό» ποτό.

Εδώ και μερικούς μήνες ο Πρόεδρος της Μαδαγασκάρης ξεκίνησε την προώθηση ενός πόσιμου «φαρμάκου» για τη θεραπεία του COVID-19. Τώρα πολλές χώρες στην Αφρική ζητούν μεγάλες ποσότητες CVO (COVID-Organics), όπως είναι το όνομα αυτού του ποτού.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα