Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Αβορίγινες: η Σοφία του Ονειροχρόνου

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους φαίνεται ότι ο αρχαιότερος ανθρώπινος πολιτισμός αναπτύχθηκε στην Αυστραλία. Γνωστοί και ως Αβορίγινες ή Αμπορίτζιναλς, οι Ιθαγενείς της Αυστραλίας ξεπροβάλλουν από τα βάθη των αιώνων φέροντας μαζί τους τελετουργικά, δοξασίες και μια κοσμολογία που αντιπροσωπεύει τη βαθύτερη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας.

Οι Αβορίγινες, αυτόχθονες κάτοικοι της χώρας, αναφέρουν την αρχή του Κόσμου ως το «Όνειρο» ή την «Ώρα του Ονείρου». Κατά τη διάρκεια αυτού του Ονειροχρόνου οι Ιθαγενείς πρόγονοί τους δημιούργησαν τα διάφορα στοιχεία του όπως, τα ζώα, το νερό, τα δέντρα, τον ουρανό. Παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί μέχρι σήμερα ο τρόπος ζωής τους παραμένει σχεδόν αναλλοίωτος. Γι’ αυτό θεωρούνται από τους ανθρωπολόγους πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τον προϊστορικό άνθρωπο.

Οι δυνάμεις που δημιούργησαν τον κόσμο τους στην πορεία του χρόνου προσωποποιήθηκαν σε θεές και θεούς που εξέφραζαν τον Ήλιο, τη νύχτα, τα άστρα, τη δικαιοσύνη. Μια ιδιαίτερη παρουσία, ήταν οι Wondjina, που θεωρούνταν από τα πρώτα όντα της «Εποχής του Ονείρου». Ήρθαν από τη θάλασσα και ξεκουράστηκαν πάνω σε βράχους όπου αποτυπώθηκαν οι μορφές τους. Δημιούργησαν τον Κόσμο, έδωσαν το Νόμο που έπρεπε να ακολουθούν οι άνθρωποι. Έφεραν στους ανθρώπους την τεκνοποίηση. Έδωσαν τη βροχή στη Γη. «Η Γη αναπνέει και η εκπνοή της δημιουργεί ατμούς και σύννεφα που φέρνουν βροχή. Φέρνει καρπούς και δημιουργεί ανάπτυξη στα πάντα ώστε να μεγαλώνουν τα δέντρα, το χορτάρι, και να τρέφουν τα ζώα και όλα στη γη». Αυτές οι παρουσίες παριστάνονται σε βραχογραφίες με φωτοστέφανο δίχως στόμα έχοντας ενωμένα μάτια και μύτη. 

Το τέλος του κόσμου


«Αν το κλίμα ήταν τράπεζα, θα το είχατε ήδη σώσει.» Η φράση αυτή ειπώθηκε από τον μακαρίτη Ούγκο Τσάβεζ στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή το 2009. Αιωνία του η μνήμη.

Από τη φράση αυτή προέρχεται και το γνωστό σύνθημα στους τοίχους "Αν ο πλανήτης ήταν τράπεζα, θα τον είχαν σώσει." Μην υποτιμάτε ποτέ τα συνθήματα στους τοίχους. Είναι σοφά.

Σήμερα, 6 χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι πια γνωστό ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική, κοινωνική και κυρίως περιβαλλοντική. Δεν είμαστε πια οι μοναδικοί μαλάκες που το λέμε. Το λένε όλοι.

Ήταν πολύ ωραία όταν πριν από 200 χρόνια αρχίσαμε να εκβιομηχανίζουμε τα πάντα γράφοντας το περιβάλλον στα παπάρια μας, όμως το περιβάλλον έχει αρχίσει να βαράει κόκκινο κι ετοιμάζεται να μας τα δώσει να τα φάμε.

Με λίγα λόγια, αφού του αλλάξαμε τα φώτα, έρχεται ο πλανήτης και μας λέει: «Λοιπόν ακούστε πατσαβουράκια, αυτό το μοντέλο "δούλευε, αγόραζε, κατανάλωνε, ψόφα" δε λειτουργεί πια. Σπάστε το κεφάλι σας να βρείτε άλλο.»

ΕΠΤΑ-ΣΕΠΤΑ-ΙΕΡΑ

seven by davespertine
Διαπιστώνουμε
ότι κατά την διάρκεια της ζωής μας μέσα εις την μήτρα της κάθε εγκύου
μητέρας…εις το κάθε έμβρυο...κυριαρχεί ο αριθμός 7...(Επτά-Σεπτά-Ιερά).....αφού η ανάπτυξη του κάθε εμβρύου έχει αυξητική δυναμική σημασία και πρόοδο...μιας κι αυτό εξακολουθεί να συνεχίζεται κι όταν το έμβρυο επίσης έρθει εις τη νέα ζωή…ως μωρό και δει το Φως....τότε συνεχίζει να μεγαλώνει ανά 7 έτη…(7-14-21-28-35-42-49....κλπ)….διότι ανά 7 έτη έχουμε την μεταβολή εις τη σωματική και την πνευματική μας πρόοδο....έως το γήρας της ηλικίας μας και έως τον θάνατο μας.

Κατά τους Πυθαγόρειους λοιπόν…ο αριθμός ΕΠΤΑ είναι « αμήτωρ»…μιας και δεν
είναι γινόμενο παραγόντων. Είναι επίσης το σύμβολο της τελειότητας…διότι
 είναι το άθροισμα του τρία (3) και του τέσσερα (4) που εκφράζουν τα δύο τέλεια σχήματα, το ισόπλευρον τρίγωνον και το τετράγωνον.

Οι Πρόγονοί μας συσχέτιζαν τον αριθμό ΕΠΤΑ με τη λατρεία του Απόλλωνα και της Σελήνης.
Παρατήρησαν πως επτά ημέρες διαρκεί η κάθε φάση της Σελήνης. Ο Όμηρος θέλει…επτά τις αγέλες των βοδιών του Απόλλωνα, επτά χορδές να έχει η λύρα του, επτάπηχο ανδριάντα του δώρισαν οι Αιγύπτιοι….!  Επίσης
επτά παλικάρια και επτά κόρες στέλνονταν εις τη Κρήτη για τροφή εις τον
Μινώταυρο. Την εβδόμη μέρα…έδιναν το όνομα εις τα νεογέννητα και κάθε έβδομη ημέρα θυσίαζαν οι Σπαρτιάτες εις τον Απόλλωνα.

Επιστημονικό πόρισμα για τις επιπτώσεις της ινδικής κάνναβης στην υγεία

Επιστημονικό πόρισμα για τις επιπτώσεις της ινδικής κάνναβης στην υγεία
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι, αν και η ινδική κάνναβη δεν ανήκει στην

κατηγορία των «σκληρών» ναρκωτικών, σε καμιά περίπτωση δεν είναι

ακίνδυνη
Νέα Υόρκη
Όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η χρήση ινδικής κάνναβης στον ανθρώπινο περιλαμβάνει η ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Addiction και έγινε από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Γουέιν Χολ, ειδικό σύμβουλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε θέματα εθιστικών ουσιών.

Αφορμή για την ανασκόπηση των διαθέσιμων ερευνητικών στοιχείων από το 1993 έως και σήμερα είναι η αυξητική τάση χρήσης ινδικής κάνναβης που παρατηρείται παγκοσμίως. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι, η δημοτικότητα της ινδικής κάνναβης πλησιάζει αυτή του τσιγάρου μεταξύ των νεαρών ενηλίκων και των εφήβων.

Ο Δρ Χολ και οι συνεργάτες του μελέτησαν όλες τα διαθέσιμα στοιχεία και κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα: 

8 συμβουλές για μια καλύτερη ζωή…

tumblr_ncz2cqJCRh1qjv22ro1_500-980x606
Σήμερα, ακούμε πολλά πράγματα για το άγχος και τις αρνητικές επιπτώσεις του στο σώμα, στο μυαλό και στα συναισθήματα. 
Το άγχος υπάρχει σε κάθε φάση της ζωής μας. Απ΄την παιδική μας ηλικία μέχρι τα βαθιά μας γεράματα. Τρέχουμε απ΄το πρωί μέχρι το βράδυ για να προλάβουμε να διεκπεραιώσουμε όλες μας τις υποχρεώσεις. 
Μάταια γιατί μοιάζουν να είναι σαν τα κεφάλια της Λερναία Ύδρα. Συνεπώς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε το άγχος αλλά αυτό μπορούμε να κάνουμε είναι να συνυπάρχουμε αρμονικά μαζί του. Να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε καθώς και τρόπους να εκτονώνουμε την ένταση.
Οι παρακάτω λοιπόν συμβουλές θα βοηθήσουν στο να ακολουθήσουμε το καλύτερο πρόγραμμα για τη συνολική ευεξία και την υγεία μας:

ΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΥΤΑΝΑ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ


Δεν το συζητάμε ότι σήμερα η γυναίκα έχει παραξευτυλιστεί. Δεν το λέω εγώ αυτό, ένας άνδρας, είναι άποψη γυναικεία. Το λένε γυναίκες, μάλιστα γυναίκες με προσωπικότητα, σύγχρονες και με μυαλό ανοικτό. Τι πράγματα είναι αυτά, σου λένε, να κυκλοφορεί η γυναίκα ξεβράκωτη, ακόμα και σε επίσημες εκδηλώσεις επώνυμες κυρίες να είναι περισσότερο γυμνές παρά ντυμένες.
Στα χρόνια μου, είπε η Γαλλίδα ηθοποιός Ζαγκλίν Μπυσαί, η γυναίκα προσπαθούσε να είναι ελκυστική, γοητευτική, όμορφη. Σήμερα η γυναίκα θέλει να είναι καυτή, hot.

ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΤΙΣ «ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ» ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ


Διαβάσανε το βιβλίο και ξεσαλώσανε. Γίνανε πιο γαμιάρες. Και ο κώλος τους να θέλει να τους τις βρέξουν, και ο γκόμενος να ρίχνει από πάνω μπινελίκια όταν έχουν επαφή. Έτσι που λες. Ένα βιβλίο που έκανε πάταγο, κι όσες το διαβάσανε επηρεαστήκανε. Κι άρχισαν να βγαίνουν περισσότερο τη νύχτα και να είναι πιο ανοικτές, πιο εύλολες σε γκομενιλίκια.
Ο αποδυτηριάκιας θα πει αυτά που δεν αναφέρονται στην έρευνα. Στην επιστημονική έρευνα. Κατ' αρχήν το γεγονός. Το μπεστ σέλλερ “50 αποχρώσεις του γκρι”. Με την πρώτη πιάνει το σφυγμό της εποχής και ήταν επόμενο να ακολουθήσουν δύο συνέχειες. Και τι παρατηρήθηκε με την έκδοση των τριών βιβλίων;
Άλλαξε η ερωτική συμπεριφορά των γυναικών. Άλλαξαν ακόμα διατροφικές συνήθειες, όπως έγιναν ψιλοαλκοολικές. Εκεί που έπιναν ένα ποτό στην έξοδό τους, παραγγέλνουν και 4 και 5 ποτά. Ακόμα αλλάζουν πολύ συχνά ερωτικό σύντροφο. Πράγματα που δεν διαπιστώθηκαν στις γυναίκες που δεν διάβασαν τη μαλακία.

ΜΠΑΝΙΖΟΥΜΕ ΣΕΞ, ΜΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕΞ, ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕΞ!


Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράμα στη ζωή σου. Εσένα ρωτάω. Με εσένα κουβεντιάζω. Δεν περιμένω, όμως, την απάντηση, η κουβέντα μας πιάνει τόπο αρκεί να δώσεις την απάντηση στον εαυτό σου. Δύσκολο;
Έτσι είναι. Άλλο συζητάω με κάποιον άλλον, με κάποιους άλλους, όπου δεν είμαι υποχρεωμένος να είμαι ειλικρινής. Το δύσκολο είναι να ομολογήσεις στον ίδιον σου τον εαυτό τι ακριβώς συμβαίνει με σένα. Λοιπόν.
Για κάποιον το πιο σημαντινό πράμα είναι η ομάδα του. Συμβαίνει. Τα πάντα πάνε και έρχονται με κέντρο την ομαδάρα του. Απ' εκεί ξεκινάει, εκεί τελειώνει. Άλλος έχει πρώτο άξονα της καθημερινότητάς του τον τζόγο. Ρουλέτα, χαρτοπαιξία, ιππόδρομο, στοίχημα.
Το σεξ; Εδώ είμαστε. Ποια μπάλλα, ποια μπουζούκια, ποιο σινεμά, ποια παρέα στην καφετέρια, ποιο ίντερνετ. Σεξ, ο βασιληάς της ζωής. Και ό, τι παίζει στη ζωή είναι για μικρό σκορ αν δεν ποντάρει και στο σεξ. Να τη ζορίσουμε την κουβέντα, όμως.

«Μύθος» ο κολπικός οργασμός, υποστηρίζουν δύο ιταλοί επιστήμονες

«Μύθος» ο κολπικός οργασμός, υποστηρίζουν δύο ιταλοί επιστήμονες

Φαίνεται πως τα μάθαμε όλα λάθος για το σεξ - αν πιστέψουμε μία νέα επιστημονική ανάλυση, τουλάχιστον.

Το σχετικό πόρισμα δημοσίευσε στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Anatomy ένα ζευγάρι ιταλών σεξολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο κολπικός οργασμός, το σημείο G, αλλά και ο κλειτοριδικός οργασμός στη διάρκεια του κολπικού σεξ είναι ανύπαρκτα.

Επί χρόνια οι γυναίκες μάθαιναν ότι μπορούν (και πρέπει) να έχουν οργασμό κατά την διείσδυση του πέους στον κόλπο, αρκεί να επιτυγχανόταν επαρκής διέγερση του κόλπου ή/και του σημείου G.

Αυτά είναι τα γλυκά που ενοχοποιούνται για καρκίνο

Αυτά είναι τα γλυκά που ενοχοποιούνται για καρκίνο
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention», αποκαλύπτει οι γυναίκες που καταναλώνουν συγκεκριμένες κατηγορίες γλυκών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος αγγίζει το 33% για όσες καταναλώνουν τέτοιου είδους γλυκά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και το 42% για όσες τα καταναλώνουν πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα.

Συχνές δικαιολογίες για την αδράνεια


aquaadraneia
Η αδράνεια είναι ένα από τα πιο συχνά και επαναλαμβανόμενα εμπόδια που θα περιορίζουν την εξέλιξη της ζωής σας. Αυτό το εμπόδιο δεν είναι ότι απλά θα σταματήσει την πορεία της ζωής σας αλλά θα σας πάει και κάποια βήματα προς τα πίσω. Και ενώ στην αρχή μοιάζει σαν προσωρινή κατάσταση, σαν να έχουμε κολλήσει για λίγο, εξελίσσεται σε στασιμότητα που πάει από το κακό στο χειρότερο συνήθως. 
Μεγάλο μέρος του χρόνου των ατόμων που βρίσκονται σε αδράνεια σπαταλιέται στο να βρούνε δικαιολογίες για τις οποίες μένουν αδρανείς. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πέντε από τις πιο κοινές, ώστε να μπορείτε να τις εντοπίσετε και να τις αντιληφθείτε αν βρεθείτε ή βρίσκεστε σε παρόμοια κατάσταση για να μην σας πάρει από κάτω και να βγείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την αδράνεια.

Σκέψεις Ενός Παιδιού Που Κυνηγούσε Κομήτες

«Όταν είναι κανείς νέος, είναι πολύ νωρίς. Όταν είναι γέρος, είναι πολύ αργά»
Διογένης ο Κυνικός
«Ενώ οι νέοι αναζητούν την περιπέτεια, οι γέροι λαχταρούν την ασφάλεια»
Ναγκίμπ Μαχφούζ
~
Ήμουν 11 χρονών όταν πέρασε ο κομήτης του Χάλεϊ. Έβγαινα στο μπαλκόνι για να τον δω, αλλά ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος.
«Δεν πειράζει», είχα πει στον πατέρα μου. «Θα τον ξαναδώ όταν ξανάρθει, σε 75 χρόνια… 86 χρονών θα είμαι τότε.»
Ο πατέρας μου δεν γέλασε. Με είχε κοιτάξει πολύ σοβαρά και είπε μόνο: «Μακάρι να τον δεις».
Και με χάιδεψε. Με θλίψη

12 Τρόποι για να Μάθετε να Σκέφτεστε Αισιόδοξα!

Ειδικά στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, δυστυχώς, η απαισιόδοξη σκέψη δίνει και παίρνει. 


Και αν κάνοντας κανείς απαισιόδοξες σκέψεις έλυνε το πρόβλημά του, δεν θα έλεγα τίποτα!  Όμως, αυτό που παρατηρώ κάθε φορά που ακούω απαισιόδοξες σκέψεις στις ομάδες που κάνω είναι ότι οι άνθρωποι τελικά ζορίζονται, στεναχωριούνται, δε βρίσκουν διέξοδο, στρεσάρονται, παθαίνουν κατάθλιψη και όλα αυτά επειδή, εκτός των αντικειμενικών προβλημάτων τους, δημιουργούν υποκειμενικά προβλήματα με το να σκέφτονται απαισιόδοξα.
Μπορεί κανείς να αλλάξει τρόπο σκέψης και από εκεί που βλέπει τα πράγματα απαισιόδοξα να μάθει να τα αντικρίζει με αισιοδοξία;  Η απάντηση είναι: Φυσικά και γίνεται!  Να 10 καλοί τρόποι για να ξεκινήσετε!

Πώς να διώξετε από το σπίτι σας την αρνητική ενέργεια

anapnoes.gr : fung shui1 825x550 Πώς να διώξετε από το σπίτι σας την αρνητική ενέργεια
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να “καθαρίσετε” το σπίτι σας από την αρνητική ενέργεια. Μερικές φορές τελευταία, ίσως αισθάνεστε ότι σας περιτριγυρίζουν άσχημα vibes ή αρνητικά συναισθήματα μέσα στο σπίτι. Αυτό το συναίσθημα είναι κάτι που μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και να εξουδετερώσετε δυναμικά, ειδικά εάν δεν το έχετε αισθανθεί άλλες φορές στο παρελθόν.
Τα γνωρίσματά του: Μήπως αισθάνεστε λιγότερο ενεργητικοί τελευταία όταν βρίσκεστε στο σπίτι; Υπάρχουν αντικείμενα παραπεταμένα ή εγκαταλελειμμένα μέσα σε αυτό, πιο συχνά ίσως από ό,τι πρέπει; Μήπως πραγματικά έχετε αισθανθεί την εμπειρία μια παραφυσικής ενέργειας γύρω σας; Οτιδήποτε κι αν είναι, ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιους τρόπους που μπορούν να απαλλάξουν το σπίτι σας από την αρνητική ενέργεια, έτσι ώστε να αισθανθείτε εσείς περισσότερο ήρεμοι στην καθημερινότητά σας μέσα σε αυτό.

Οδηγίες από έναν ειδικό: «Τι να κάνετε αν ο γείτονάς σας είναι Τζιχαντιστής»

Οι ειδικοί τζιχαντολόγοι, είναι βέβαιοι: Το σχέδιο των τζιχαντιστών, είναι να 

γεμίσουν τη χώρα με δήθεν φιλήσυχους, άκακους γείτονες, ώστε να μας 

καθησυχάσουν και να χαμηλώσουμε τα επίπεδα συναγερμού μας!

Λεπτομέρεια από το φυλλάδιο με τις οδηγίες αντιμετώπισης κρυφο-Τζιχαντιστών που κυκλοφόρησε ο συνεντευξιαζόμενος
Λεπτομέρεια από το φυλλάδιο με τις οδηγίες αντιμετώπισης κρυφο-Τζιχαντιστών που 

κυκλοφόρησε ο συνεντευξιαζόμενος


Ο Θ.Β. είναι δημοσιογράφος. Έχει παρακολουθήσει όλα τα video ισλαμιστών που κυκλοφορούν και έχει ειδικευθεί στις αντιμετώπισή τους. Πρόσφατα απέκησε και δική του εκπομπή σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό, όπου δίνει οδηγίες στους τηλεθεατές, για την περίπτωση που βρεθούν δίπλα σε κάποιο μέλος του ISIS. Επίσης, έχει εκδόσει δύο εκπαιδευτικά βιβλία και έχει κυκλοφορήσει μια σειρά DVD με θέμα την αντιμετώπιση των Τζιχαντιστών.
Καλησπέρα. Όπως ισχυρίζεστε σε πρόσφατες συνεντεύξεις σας, o ISIS, έχει διοχετεύσει στη χώρα, πάνω από 5.000.000 τζιχαντιστές, μεταμφιεσμένους σε δήθεν φιλικούς συμπολίτες μας, για να μας καθησυχάσει. Έτσι, όταν εξαπολύσουν την τελική επίθεσή τους να μας βρούν απροετοίμαστους.

recALL 14.09 - Ανακτήστε τους κωδικούς πρόσβασης από τα πάντα!



recALL φίλες κι φίλοι! Το απίστευτο δωρεάν πρόγραμμα με το οποίο μπορείτε να ανακτήσετε τους κωδικούς πρόσβασης από ιστοσελίδες, email, instant messengers, διακομιστές FTP, ασύρματα δίκτυα και ότι άλλο βάλει ο νους σας! Επίσης, μπορείτε να ανακτήσετε κλειδιά αδειών από 2800+ εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου και του λειτουργικού Windows.

Η χρήση του recALL είναι απλή και δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου, αφού στην ουσία με δύο κλικ έχετε τους κωδικούς μπροστά σας!

SAFE SEXTING: ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ (ΨΗΦΙΑΚΟ) ΚΩΛΟ ΜΟΥ;

Safe Sexting: Πώς θα σώσω τον (ψηφιακό) κώλο μου;

Υπάρχει άραγε τρόπος να διασφαλίσουμε ότι οι γυμνές φωτογραφίες μας θα φτάσουν στον προορισμό τους και μόνο; Υπάρχουν δύο τρόποι για να βεβαιωθεί κανείς ότι η γυμνή φωτογραφία του δεν θα κάνει το γύρω του κόσμου. Ο πρώτος είναι να μην επιτρέψει ποτέ τη λήψη της σχετικής φωτογραφίας. Τελεία. Ο δεύτερος είναι να μην επιτρέψει ποτέ η φωτογραφία αυτή να κάνει διαδρομή μέσω  οποιασδήποτε συσκευής συνδέεται με το ίντερνετ.

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, όταν ο καιρός ήταν ακόμα αίθριος και το μυαλό μας στα σύννεφα, κάποιος αρούρης του δικτύου κατάφερε να διασπάσει τον κλοιό ασφαλείας του iCloud και να τσουρνέψει γυμνές φωτογραφίες της Τζένιφερ Λόρενς, της Κιμ Καρντάσιαν, της Ριάνα και άλλων πολλών.Το γεγονός προκάλεσε ποικίλα σχόλια -κάποιοι δήλωσαν ότι οι φωτογραφίες βρίσκονταν εκεί για να «κλαπούν». Όμως, λίγοι ήταν αυτοί που μπήκαν στον κόπο να αναρωτηθούν πως καταρχήν βρέθηκαν οι φωτογραφίες στο iCloud.

Τρομαγμένες Καρυάτιδες


Μιλούν τα αγάλματα;
Μιλούν τα αγάλματα;
Εκείνη η αέναη, νεκρική σιωπή που ανέκαθεν υπήρχε μέσα σε τούτο τον τάφο, έσπασε. Το πηχτό, παγωμένο χώμα που είχε γίνει ένα με τα μάτια και τα στήθη μας, άρχισε ξάφνου να πέφτει παραδίπλα από τα μάγουλά μας. Φάνηκαν τα πρόσωπά μας, τα λεπτομερώς ενδεδυμένα σώματα, μέχρι και των ποδιών αποκαλυφθήκανε τα δάχτυλά μας. Το μόνιμο σκότος, που ολοένα έπεφτε τριγύρω, έκανε να γίνει φως και χρώμα για πρώτη φορά, μετά από τόσο, ποιος ξέρει, καιρό. 
Ποιος ξέρει άραγε για πόσο βρισκόμαστε σε αυτήν την ίδια στάση και κατάσταση, είναι λες και δεν ξυπνήσαμε ποτέ μας, είναι λες και κοιμηθήκαμε σε ύπνο βαθύ, αιώνιο, από την ίδια ώρα που μας έβαλαν εδώ, για να στηρίζουμε με τις κεφαλές μας το βάρος των νεκρών. Και το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι κάπως έτσι κι εμείς ξεμείναμε ανάμεσα σε νεκρούς και ζωντανούς, αφού ουδέποτε υπήρξαμε ούτε το ένα ούτε το άλλο, ουδέποτε ζήσαμε ακριβώς μα ούτε και ξέρουμε πότε θα πεθάνουμε με ακρίβεια. 

Να γίνουμε το παράδειγμα

"Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν" έλεγαν οι αρχαίοι Λακεδαιμόνιοι. Πόση σχέση άραγε έχει ο σημερινός νεοέλληνας με τους αρχαίους προγόνους του; Ο χαρακτήρας είναι ένα πεδίο που πρέπει να κάνει την διαφορά μεταξύ των νεοελλήνων και ημών, που αγωνιζόμαστε για έναν άλλο ελληνικό πολιτισμό. Με τη νεοελληνική κοινωνία έχουμε πολιτισμική διαφορά. Αν δεν έχουμε... ή οι ιδέες μας είναι λάθος ή εμείς.

Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα των νεοελλήνων (με την χειρότερη έννοια του όρου) είναι η ματαιοδοξία, η προσπάθεια αυτοπροβολής και η μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Η αλαζονεία προσπαθεί να καλύψει μία κενή πνευματική και ψυχική οντότητα, φανερώνοντας ανασφάλεια.

 Μία παλιά παροιμία βγαλμένη από την λαϊκή σοφία, λέει "ο άδειος ντενεκές κάνει τον μεγαλύτερο θόρυβο". Πόσο δίκιο είχαν αυτές οι παλιές γενιές ανθρώπων που αν και δεν πήγαν ποτέ σχολείο, διέθεταν όμως παιδεία. Η παιδεία, δεν αποκτάται μέσα από το σημερινό σχολείο και το πανεπιστήμιο.

Αφηγήσεις των Blackfoot για τη διατροφή: ένα ταξίδι στον κόσμο της φύσης

blf1Οι παρακάτω μύθοι των Blackfoot, που συνδέονται με όσα περιγράψαμε σε προηγούμενο κείμενο (Blackfoot: κυνηγώντας στην ελευθερία), δείχνουν την ενότητα που διέτρεχε την ζωή τους. Η διατροφή και το πνεύμα τους, άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους, είχαν ένα νόημα, που ο μύθος τού έδινε σχήμα. Όσα έτρωγαν ήταν όσα τους πρόσφερε απλόχερα η φύση. Η επικοινωνία τους με τα άλλα ζώα και το άρρητο της ύπαρξης είχαν να κάνουν και με την επιβίωσή τους. Το πνεύμα και το σώμα ήταν δεμένα σε μια ενότητα, που δεν αποζητούσε εξηγήσεις κι αποδείξεις. Οι βίσωνες δεν αποτελούσαν απλώς ένα θήραμα, αλλά μια πηγή ζωής, που εκτιμούσαν απεριόριστα. Τα Κογιότ συχνά στέκονταν πνευματικοί σύμμαχοι στην πορεία τους.

Το κυνήγι για τις ινδιάνικες φυλές, γενικά, προετοιμαζόταν με θρησκευτικές τελετές. Οι μύθοι και θρύλοι που δείχνουν τη φιλία των ζώων προς τους ανθρώπους είναι πολλοί. Επειδή περνούσαν περιόδους πείνας, πρόσφεραν (ως επί το πλείστον αναίμακτες) θυσίες στα ζώα που κυνηγούσαν. Κάθε φυλή είχε δικούς της κανόνες για το κυνήγι, με βασικό σκοπό να διατηρήσουν αγαθές σχέσεις με τα ζώα. Η συνάντηση με ένα από αυτά σε όνειρο ήταν ευπρόσδεκτη, αλλά θεωρούνταν επικίνδυνο να συναντήσουν ένα ζώο με μορφή ανθρώπου. 

Blackfoot: κυνηγώντας στην ελευθερία

Ένας γέροντας κοίταξε από τον ποταμό του Κόκκινου Ελαφιού πάνω από το Ποτάμι του Τόξου. Είδε μερικά βουβάλια. Έδεσε τα μαλλιά του σε κόμπους και σύρθηκε με τα χέρια του και τα γόνατά του. Το θέαμα έκανε τα βουβάλια να γελάσουν. Ένα από αυτά γέλασε μέχρι θανάτου και ο γέροντας το έκοψε σε κομμάτια. (Clark Wissler & D.C. Duvall, Mythology of the Blackfoot Indians)

blackf1Για έναν σύγχρονο εκπολιτισμένο άνθρωπο, ιδιαίτερα κάποιον που έχει συνηθίσει στον τρόπο ζωής των μητροπόλεων, η άμεση κι έντονη εξάρτηση από ένα μόνο είδος τροφής για την επιβίωσή του τού φαίνεται αδιανόητη.

 Στις μέρες μας οι συνταγές μαγειρικής κι ο προβιβασμός της γευσιγνωσίας σε τέχνη έχουν μετατρέψει το φαγητό σε ένα είδος πολυτελείας και το έχουν ταυτίσει με την ποιότητα ζωής.

 Η δυνατότητα να γευματίσει κανείς σε ένα «καλό» εστιατόριο, όπου ενδεχομένως θα του μαγειρέψει κι ένας διάσημος chef, προωθείται –αν μη τι άλλο– ως εμπειρία ζωής.

 Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι περισσότεροι άνθρωποι, λίγο παραδίπλα ή στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, γεύονται τις συνέπειες του πολιτισμού απ’ την ανάποδη, αναζητώντας τη διατροφή τους στα σκουπίδια, ως άλλοι τροφοσυλλέκτες.

Η λεγομένη υπέρ-αφθονία των πολιτισμένων κόσμων αφορά ελάχιστους, εις βάρος του μεγαλύτερου μέρους του πλανήτη, ξεγυμνώνοντας ολόκληρες εκτάσεις γης και αφήνοντας τους περισσότερους να πεθαίνουν, υποσιτιζόμενοι σαν αριθμοί στατιστικής.

Η ίδια αυτή «γευσιθηρία» αντιμετωπίζει κουλτούρες και λαούς που διαφύλαξαν τα μυστικά της φύσης για αιώνες, μέσα από το κυνήγι και την τροφοσυλλογή, με σεβασμό στο φυσικό τους περιβάλλον που τους πρόσφερε όσα χρειάζονταν πραγματικά για να ζήσουν, ως «φτωχούς», «ελλιπείς» και «οπισθοδρομικούς». 

Η σύγχρονη εκπολιτισμένη σκέψη αντιμετωπίζει ως έλλειψη και ανεπάρκεια την απλότητα, την αυτάρκεια και την σοφή προσαρμογή στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Προτιμάει να επιβάλλεται σε κάθε είδους περιβάλλον, νομίζοντας ότι το κέρδος είναι ανεξάντλητο.

Η σοφία των ινδιάνων Blackfoot, που η διαβίωσή τους εξαρτιόταν απ’ το κυνήγι του βούβαλου, μας δείχνει την άλλη ξεχασμένη πλευρά της ζωής. Αυτό που πολλοί με κόπο προσπαθούν να καταφέρουν, να μην πετούν τίποτε, οι Blackfoot το κατόρθωναν με θαυμαστή επιδεξιότητα. Ζούσαν σχεδόν αποκλειστικά απ’ το κυνήγι του βίσωνα, το οποίο πριν την επαφή τους με τους λευκούς, γινόταν με λίθινα βέλη δικής τους κατασκευής, εφαρμόζοντας την τεχνική της περικύκλωσης του θηράματος. 

Το κλειδί στις σχέσεις είναι η προσοχή !

























Για όσο καιρό το «εγώ» θα κυριαρχεί στη ζωή μας, οι περισσότερες από τις σκέψεις μας, τις επιθυμίες μας και τις πράξεις μας θα πηγάζουν και θα αναδύονται στην επιφάνεια μέσα από την επιθυμία ή τις φοβίες μας. Έτσι, στις διάφορες σχέσεις που συνειδητά ή ασυνείδητα δημιουργούμε στη ζωή μας, είτε επιθυμούμε κάτι από το άλλο άτομο ή φοβόμαστε κάτι σ’ αυτό.

Ψάχνω δουλειά σε τσίρκο...




Στη ζωή μου πάντα περιτριγυριζόμουν από ανθρώπους που μου 'λεγαν πώς πρέπει να ζω. Τι να κάνω και τι να μην κάνω.
Έπαψα πλέον να συζητάω μαζί τους. Τους λέω μόνο "μάλιστα, είναι μια καλή ιδέα", και μετά κάνω το δικό μου...
Το σύμπαν είναι δημιούργημα της τύχης. Ηθικά αδιάφορο και εξαιρετικά βίαιο. 
Και δυστυχώς διαπίστωσα πως ο έρωτας δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό γιατρικό ενάντια στην ωμότητα της ζωής...
Η ζωή είναι ένα τραίνο που σε οδηγεί στον τάφο. Αλλά εσύ έχεις δικαίωμα να διαλέξεις το βαγόνι που θα ταξιδέψεις. Θα μπεις σ' αυτό με τους καταθλιπτικούς ή στο άλλο με τους γλεντζέδες?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα