Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Τι μας διδάσκει τελικά αυτή η πανδημία;




Μας διδάσκει αρχικά ότι υπάρχει κάτι απέναντι στο οποίο όλοι είμαστε ίσοι. Αυτό που μας ενώνει, που μας κάνει να φαινόμαστε τόσο μικροί και όμοιοι, καθώς μπροστά του ξεγυμνωνόμαστε και φαινόμαστε πεπερασμένοι και φθαρτοί, είναι η ασθένεια κι ο θάνατος. Μπροστά στην ύπαρξη του θανάτου, όλοι μας είμαστε μικροί και σύντομοι. 

Μας διδάσκει ότι δε μας χωρίζουν τα σύνορα, η κοινωνική τάξη μας, το εισόδημα, η θρησκεία ή ο πολιτισμός μας. Ο ιός που μας πλήττει δεν κάνει ρατσιστικές διακρίσεις.

Μας διδάσκει ότι κανείς από εμάς δεν είναι ξεκομμένος από τους υπόλοιπους. “Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, ακέριος μοναχός του”, όπως λέει ο ποιητής John Donne, και κάθε μας πράξη και δράση έχει επιπτώσεις στους συνανθρώπους μας. Δεν είμαστε μόνοι στη φουρτούνα, όλοι μας υποφέρουμε το ίδιο. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. “Γι αυτό ποτέ σου μη στείλεις να ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα. Χτυπάει για σένα” τονίζει ο Donne.

Η εκδίκηση της φύσης


Για κάποιους ανθρώπους πάντα θα φταίει κάποιος άλλος για τις άσχημες συνθήκες της ζωής τους. Έτσι και τώρα αναζητούν μανιωδώς αυτόν τον άλλον που πάντα φταίει, αυτόν που είναι υπεύθυνος για την πανδημία του κορωνοϊού. Αναπαράγουν ανόητες συνωμοσιολογικές θεωρίες για την αιτία του κακού που άλλαξε τις ζωές τους. Φταίνε οι μασόνοι, φταίνε οι εβραίοι, φταίει η τεχνολογία 5G, φταίει ο Bill Gates που καλούσε σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο εξάπλωσης μεταδοτικής νόσου και συνεπώς αυτός πρέπει να δημιούργησε τον ιό.

Οι πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες βέβαια καταλήγουν στο ότι ο συγκεκριμένος κορωνοϊός έχει φυσική προέλευση. Κανένας δε μας φταίει λοιπόν. Η φύση τον δημιούργησε για να σταματήσει την ταχεία καταστροφική της πορεία, λόγω των τραγικών επιπτώσεων που έχει το πέρασμα της ανθρωπότητας από αυτόν τον πλανήτη. Κάρμα το ονομάζουν οι ανατολικοί. Δείτε τη ζημιά στο περιβάλλον που προκαλεί ο άνθρωπος για να καταλάβετε. Καταστροφή δασών, εντατική γεωργία, υπεραλίευση, μόλυνση. Ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση. Για πολλά από αυτά, αυτό θα γίνει τις επόμενες δεκαετίες αν συνεχίσει ο άνθρωπος να καταστρέφει με τον ίδιο ρυθμό.

Το μονοπάτι του πολεμιστή στα χρόνια του κορωνοϊού



















Σ’ αυτή τη ζωή που ήλθαμε να ζήσουμε τίποτα δεν είναι τέλειο. Καθημερινά το διαπιστώνουμε μέσα από τα βιώματά μας. Αρκεί ένα απειροελάχιστο παράσιτο για να βάλει παύση στους ξέφρενους ρυθμούς της και να μας ανατρέψει όλα τα δεδομένα που θεωρούσαμε ακλόνητα μέχρι σήμερα. Και τώρα για όσους ο υπερβολικός έλεγχος ήταν βασικό στοιχείο της ζωής τους, καλό είναι να αρχίσουν να αναθεωρούν. Για να μην εξουθενώσουν τον εαυτό τους ας ξεκινήσουν από σήμερα να βλέπουν την ζωή με μια πιο χαλαρή ματιά χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι την αφήνουν στο έλεος του Θεού ή γίνονται ανεύθυνοι. Τώρα λοιπόν που χάσαμε τον εξωτερικό έλεγχο είναι μια καλή ευκαιρία να ψάξουμε τι γίνεται βαθύτερα.


Η εσωτερική διαδρομή όπως και η ίδια η  ζωή είναι ένα μονοπάτι αχαρτογράφητο. Γίνεται υπαρκτό στιγμή προς στιγμή και ταυτόχρονα φεύγει πίσω μας. Μοιάζει σαν να καθόμαστε ανάποδα στο τρένο. Δεν μπορούμε να δούμε που κατευθυνόμαστε, παρά μόνο που έχουμε πάει. Πηγή της σοφίας είναι οτιδήποτε πρόκειται να μας συμβεί σήμερα. Η πηγή της σοφίας είναι οτιδήποτε μας συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Όταν κάτι μας πληγώνει στη ζωή, συνήθως δε θέλουμε να το βλέπουμε σαν μέρος της διαδρομής μας ή σαν την πηγή της σοφίας μας. Στην πραγματικότητα, νομίζουμε ότι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε σε κάποιο εσωτερικό μονοπάτι είναι ακριβώς για να απαλλαχτούμε από το συναίσθημα του πόνου. Ωστόσο, γεγονός είναι ότι όποιος έχει χρησιμοποιήσει τις μέρες και τα χρόνια της ζωής του για να γίνει σοφότερος και χρησιμότερος στον κόσμο, έχει διδαχθεί από αυτό που συμβαίνει ακριβώς στο σήμερα. Μπορούμε να βάλουμε ως στόχο να είμαστε καλοί ακριβώς την κάθε στιγμή, να χαλαρώνουμε και να ανοίγουμε την καρδιά μας και τον νου μας απέναντι σ’ αυτό που υπάρχει εκείνη τη στιγμή που συμβαίνει. Τώρα που οι εξωτερικές συνθήκες μας ζορίζουν τόσο πολύ, παρουσιάζεται η μεγάλη ευκαιρία. Αν υπάρχει μια πιθανότητα για φώτιση, αυτή είναι εδώ και τώρα, όχι σε κάποια μελλοντική στιγμή. Τώρα είναι η ώρα.

Βαμβουνάκη: «Κάθε άνθρωπος που κάποτε ήρθε κοντά μας και μας τράβηξε, ζει μέσα μας για πάντα..»

Βαμβουνάκη: «Κάθε άνθρωπος που κάποτε ήρθε κοντά μας και μας τράβηξε, ζει μέσα μας για πάντα..»

Ένας δεσμός δεν τελειώνει ποτέ. Έτσι και κάποτε συναντήθηκες, βρέθηκες με κάποιον, βρέθηκες πια για πάντα.
Ο χωρισμός δεν σημαίνει τέλος, σημαίνει γύρισμα σελίδας, σημαίνει μεταμόρφωση ή σημαίνει πως: ξέρεις, δεν μπορώ πια να σε καταλάβω και πρέπει να φύγω. Πρέπει να πάω τόσο μακριά που να σε κατανοήσω.
Οι εποχές των χωρισμών είναι πολύ σκληρές και άρρωστες. Κάνουν πυρετό, πονούν, αγριεύουν. Ποτέ ο άλλος δεν σου είναι πιο ξένος όσο την εποχή που χωρίζετε. Ξένος, άγνωστος, εχθρικός, αισθάνεσαι βάναυσα να σε προδίδει.
Τις ώρες και της πιο μικρής απώλειας οι άνθρωποι κακιώνουν. Γίνονται μνησίκακοι, εκδικητικοί, φτηνοί και ωμοί. Γίνονται χειρότεροι και κατώτεροι απ’ τον εαυτό τους.
Είναι που έχουμε την κακιά συνήθεια να πιστεύουμε πως οι άλλοι, διαρκώς, μας χρωστούνε διάφορα. Τα περισσότερα απ’ τα χιλιάδες παράπονά μας που μας φθείρουν αυτή η συνήθεια τα προκαλεί.

Ο Άρης στον Κριό μέχρι τις Αρχές του 2021 πως θα επηρεάσει το κάθε Ζώδιο*





ΕΙΣ ΑΡΕΑ*


Ο ΑΡΗΣ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΡΙΟ* 


Από 28 Ιουνίου 2020


έως 6 Ιανουαρίου 2021


*


Κριέ: (και Ωροσκόποι)


Ο Σπόρος μιας Νέας Εποχής, Έργου,


Ύπαρξης Ζωής, Ξεκινά,


κι εσύ Γεμάτος Τόλμη, Ενθουσιασμό,


Νέες Εμπνεύσεις, Νέα Ενσάρκωση,


Ορμάς με το Πάθος του Ήρωα,


με μια Λάμψη Φωτιάς στα


Μάτια*


Παρόλα τα Τετράγωνα και τις Προστριβές


είσαι Νικητής, Είσαι Πάντα Νικητής*


Προσοχή: ο Πόλεμος βρίσκεται μέσα σου*


Ο Άθλος σου εκεί*


*


Ταύρε: (και Ωροσκόποι)


Κάτι Γεννιέται μέσα σου


κάτι σαν ένα Μικρό Σκανταλιάρικο


γεμάτο Πάθος Παιδί ετοιμάζεται


να γεννηθεί, η Ψυχή σου σαν Ασπίδα


Πολεμική, σαν Κεραύνιο Κύμβαλο


Αλαλάζει, σου φέρνει Μηνύματα


από το Υπερβατικό


και ούτε και συ δεν το πιστεύεις*


Ποιός Είσαι, Ποιός Ήσουν, Ποιος θα Είσαι*


Αλλάζεις* Από το πιο Αόρατο ίχνος


της Ψυχής σου*


Προσοχή: ο Πόλεμος βρίσκεται στο ίδιο


το Ασυνείδητο σου*


Ο Άθλος σου εκεί*

Αγγίζω, σημαίνει υπάρχω

Τη στιγμή που κανείς δεν θέλει να είναι μόνος, τη στιγμή που ο καθένας μας αισθάνεται την ανάγκη να συντροφεύεται, κάτι που μπορεί να μας φέρει κοντά μοιάζει ώρες ώρες απειλητικό.


Το άγγιγμα. Αυτή η κίνηση εγγύτητας και συντροφιάς, η σιωπηλή δήλωση συγκατάβασης, νοιαξίματος και φροντίδας φαίνεται να είναι ριψοκίνδυνη ακόμα και για τους πιο τολμηρούς.
Κάποτε είπε μια νεαρή κοπέλα, πως όταν αγκαλιάζω τη μητέρα μου ή το σύντροφό μου αισθάνομαι κάτι να συμβαίνει μέσα μου. Σαν κάτι να κινείται. Απροσδιόριστο, άπιαστο αλλά ονειρικό.
Τη στιγμή που βλέπουμε πως οι λέξεις που λέμε, δεν συμβαδίζουν με τα μη λεκτικά μηνύματα που στέλνουμε, αντιλαμβανόμαστε ωστόσο πως το άγγιγμα συνηγορεί στο ευ ζην, μεταδίδει μηνύματα, ασκεί ουσιαστική επίδραση στην επικοινωνία και στις σχέσεις.
Το άγγιγμα, από τη στιγμή που γεννιόμαστε αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία επικοινωνίας και έκφρασης.

Η δερματοστιξία (τατουάζ) στην αρχαία Ελλάδα


Η δερματοστιξία (τατουάζ) στην αρχαία Ελλάδα


Του Δημήτρη Ρήτα*
Η δερματοστιξία (ή τατουάζ, γαλλική tatouaz - αγγλική tattoo - πολυνησιακή tatau) είναι η χάραξη της επιδερμίδας του σώματος με ειδικά εργαλεία που με μικρά τσιμπήματα εκχύνουν χρωστικές ουσίες, ώστε να δημιουργούνται ανεξίτηλα σχέδια.
Οι αρχαίοι δεν έκαναν πάνω στο σώμα τους δερματοστιξία (τατουάζ). Όμως έκαναν σε κάποιον, όταν ήθελαν να τον εξευτελίσουν ή να έχουν αποδεικτικό στοιχείο ότι τους ανήκει, όπως γίνεται σήμερα με το σημάδεμα (μαρκάρισμα) των ζώων. 
Ο ιστορικός Ηρόδοτος, αναφέρει ότι το 480 π.Χ., λίγο πριν από τη μάχη των Θερμοπυλών, μερικοί Έλληνες εμήδισαν, πήγαν με τους Μήδους-Πέρσες. 

Σχιζοφρένεια, ο πλήρης οδηγός: αίτια, συμπτώματα, τύποι σχιζοφρένειας. Η υπόθεση της ντοπαμίνης.

σχιζοφρένεια

Όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, φλέγον θέμα της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας αποτελεί η σχιζοφρένεια. Τι είναι όμως σχιζοφρένεια; Ποια τα συμπτώματα και ποια τα αίτιά της; Υπάρχει θεραπεία για αυτή την ασθένεια; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα, πρόκειται να απαντηθούν παρακάτω βάση ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί.
Ο όρος σχιζοφρένεια, αφορά μία σειρά ψυχωσικών διαταραχών με ποικίλες γνωστικές, συναισθηματικές και συμπεριφοριστικές εκδηλώσεις. Στην σχιζοφρένεια προσωπικά, κοινωνικά και επαγγελματικά, το άτομο λειτουργεί χειρότερα λόγω περίεργων αντιλήψεων, διαταραγμένων σκέψεων, ασυνήθιστων συναισθημάτων και προβλήματα ομιλίας – κινητικά (Comer, 2013). Αρχικά σχιζοφρένεια σήμαινε πρώιμη άνοια και υποστηρίχθηκε από τους Morel(1860), Kraepelin(1899), ο οποίος και τη διέδωσε, και Bleuler(1911), που εισήγαγε πρώτος τον όρο σχιζοφρένεια.

Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας

Μερικές λέξεις είναι πιο αξιομνημόνευτες από άλλες


Μερικές λέξεις είναι πιο αξιομνημόνευτες από άλλες
Σε μια πρόσφατη μελέτη ασθενών με επιληψία και υγιών εθελοντών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να ανασύρει κάποιες κοινές λέξεις, [η μελέτη έγινε στα αγγλικά], όπως “pig”, ”tank’,’ και ”door,” πολύ πιο συχνά από άλλες όμως ”cat”, ”street” and ”stair.”
Συνδυάζοντας τεστ μνήμης, εγγραφές εγκεφαλικού κύματος και έρευνες δισεκατομμυρίων λέξεων που δημοσιεύθηκαν σε βιβλία, άρθρα ειδήσεων και σελίδες εγκυκλοπαίδειας στο διαδίκτυο, οι ερευνητές βρήκαν πώς ο εγκέφαλός μας θυμάται λέξεις και προηγούμενες εμπειρίες. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Human Behavior.
Χιλιάδες λέξεις, μεγάλες και μικρές, είναι γεμάτες μέσα στις τράπεζες μνήμης μας, περιμένοντας να ανασυρθούν γρήγορα και να μπουν σε προτάσεις. Σε μια πρόσφατη μελέτη ασθενών με επιληψία και υγιών εθελοντών, οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να αποσύρει κάποιες κοινές λέξεις πολύ πιο συχνά από άλλες.

Οδηγίες για τον περιορισμό και τη διάδοση του κοροναϊού μέσα από τα κλιματιστικά έδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών




Τις απόψεις της για την υγειονομική θωράκιση της χώρας μας και τη δημιουργία φράγματος απέναντι στη διασπορά του κοροναϊού κατέθεσε η επιστημονική επιτροπή του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, εν όψει του ανοίγματος των πτήσεων από χώρες του εξωτερικού και της έναρξης της τουριστικής περιόδου.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκε και η σωστή χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων. Όπως τονίστηκε τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης στοχεύουν στον περιορισμό της μηχανικής διάδοσης του κοροναϊού, μέσω των ρευμάτων αέρα που αναπτύσσονται κατά τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων.
Επίσης οι κλιματιστικές μονάδες ενδεχομένως να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του ιού ή να μετατραπούν σε πηγές σε συνάρτηση με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.
Σημειώνεται ότι ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής έχουν εκδώσει φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης αυτών των μηχανημάτων, το οποίο διανέμεται στο κοινό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα