Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί η κάθε Πανσέληνος έχει διαφορετικό όνομα;

Τα ονόματα που δίνονται παρακάτω δεν είναι τα μοναδικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Κάθε όνομα Πανσελήνου, με μία εξαίρεση, διέφερε μεταξύ των διαφόρων φυλών Αλγκονκίνων, για να μην αναφέρουμε και τις άλλες φυλές σε όλη τη Βόρεια Αμερική αλλά οι παρακάτω ονομασίες είναι η πιο κοινές.
Ονομασίες των Πανσελήνων συναντούνται σε πολλούς πολιτισμούς, όπως τον Κινέζικο, τον Κέλτικο, της Παλιάς Αγγλίας και της Νέας Γουινέας. 

Επίσης, ινδιάνικες φυλές της Αμερικής που χρησιμοποιούσαν τις φάσεις και τους κύκλους της Σελήνης για να παρακολουθούν τις εποχές και να προσδιορίζουν όλο το μήνα κατά τον οποίο συνέβαιναν διάφορα στη φύση, έδωσαν ένα μοναδικό όνομα για κάθε μία. 

Παρά το γεγονός αυτό, τα πιο γνωστά ονόματα των Πανσελήνων προέρχονται από τις φυλές των Αλγκονκίνων* που ζούσαν στην περιοχή της Νέας Αγγλίας και δυτικά της λίμνης Superior. 

Οι φυλές αυτές είχαν ίσως τη μεγαλύτερη επίδραση στους Ευρωπαίους αποίκους της Αμερικής.

Τα ονόματα που δίνονται παρακάτω δεν είναι τα μοναδικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Κάθε όνομα Πανσελήνου, με μία εξαίρεση, διέφερε μεταξύ των διαφόρων φυλών Αλγκονκίνων, για να μην αναφέρουμε και τις άλλες φυλές σε όλη τη Βόρεια Αμερική αλλά οι παρακάτω ονομασίες είναι η πιο κοινές.


Ιανουάριος: Η Πανσέληνος του Λύκου


Τον Ιανουάριο με το πυκνό χιόνι και την απόλυτη ηρεμία της νύχτας, το ουρλιαχτό του λύκου αντιηχεί σε όλο το δάσος. Μερικές φυλές ονόμαζαν αυτό το φεγγάρι Πανσέληνο του Χιονιού, αν και κατά κόρον χρησιμοποιείται για τον επόμενο μήνα.


Φεβρουάριος: Η Πανσέληνος του Χιονιού


Τον Φεβρουάριο πέφτει πολύ περισσότερο χιόνι, σχηματίζοντας παχιά στρώματα γι' αυτό η Πανσέληνος πήρε αυτό το όνομα. Επίσης κάποιες φυλές την ονόμαζαν η Πανσέληνος της Πείνας, λόγω του ότι οι συνθήκες κυνηγιού αυτή την περίοδο ήταν πολύ δύσκολες.

Η μελωδία της παρακμής

Απόλυτα πετυχημένο κρίνεται το νέο κυβερνητικό σχήμα που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για τη Δεύτερη Φορά Πρώτη Φορά Αριστεροδεξιά, αφού οι πάντες ασχολούνται με το Νίκο Φίλη, το Δημήτρη Καμμένο και διάφορες άλλες ανύπαρκτες προσωπικότητες, με αποτέλεσμα να ξεχνάνε ότι το τρίτο μνημόνιο είναι εδώ, ενωμένο δυνατό.

Η τοποθέτηση του Δημήτρη Καμμένου στη θέση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προκάλεσε έξαλλες αντιδράσεις στην προοδευτική πλέμπα της χώρας, αν και η πραγματική είδηση είναι ότι η Ελλάδα έχει ακόμα Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σύσσωμα τα ελληνικά social media ξεσηκώθηκαν εναντίων των ρατσιστικών και ομοφοβικών αναρτήσεων του Δημήτρη Καμμένου, λες και ο Δημήτρης Καμμένος προσγειώθηκε ξαφνικά στην ελληνική Βουλή και δεν τον τρώγαμε στη μάπα τα προηγούμενα χρόνια.

Το υπουργείο σάς πείραξε πατσαβουράκια μου; Μα είστε τόσο ευαισθητούλια! Γύρω σας γίνεται της πουτάνας το κάγκελο, η δήθεν αριστερή κυβέρνηση κρέμεται από τα αρχίδια ακροδεξιών αλλά το πρόβλημά σας είναι η υπουργοποίηση ενός φασίστα στο προτεκτοράτο των Γερμανών; Ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης δηλαδή τί ήταν; Κοκκινοσκουφίτσες;

Άρης στην Παρθένο* Κάρμα Γιόγκα*


24. 9. 2015


ΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΟ*

ΚΑΡΜΑ ΓΙΟΓΚΑ*

ή αλλιώς


'' Μην βροντοχτυπάς τις χάντρες

η δουλειά κάνει τους Άντρες...''



***


Και ο Άρης στην Παρθένο*

Από σήμερα αργά τη Νύχτα

προς ξημερώματα για 25 Σεπτεμβρίου

μέχρι τις 12 Νοεμβρίου*

Άρης στην Παρθένο*

Σήκωσε τα Μανίκια και Εργάσου*

Και να θες να τεμπελιάσεις δεν θα μπορείς*

Τώρα θα κάνεις τις εργασίες εκείνες

που όλο ήθελες να κάνεις στο παρελθόν

και όλο ανέβαλες*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα