Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Αυτόματες σκέψεις. Ο κυκεώνας των αυτόματων σκέψεων και η αποκωδικοποίησή τους

Αυτόματες σκέψεις

Χαρακτηριστικά των αυτόματων σκέψεων
Σύμφωνα με τον Beck (Αμερικανό ψυχίατρο και εισηγητή της γνωσιακής θεραπείας), οι αυτόματες σκέψεις είναι μία δύσκολα αναγνωρίσιμη μορφή σκέψεων που συνυπάρχει με άλλες, πιο έκδηλες, ροές σκέψεων. Αυτή η μορφή δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό των ατόμων που βιώνουν κάποια ψυχολογική διαταραχή, πρόκειται για σκέψεις που όλοι κάνουμε.
Αν και τις περισσότερες φορές δεν αντιλαμβανόμαστε την παρουσία τους, με λίγη εξάσκηση μπορούμε εύκολα να συνειδητοποιήσουμε την ύπαρξή τους. Όταν το άτομο τις εντοπίσει, μπορεί άμεσα να κάνει έναν έλεγχο για να διαπιστώσει κατά πόσο αυτές οι σκέψεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η διεργασία αυτή, όμως, μπορεί να γίνει μόνο εάν το άτομο δεν υποφέρει από κάποια ψυχολογική δυσλειτουργία. Με άλλα λόγια, στην περίπτωση που κάποιος βιώνει μία ορισμένη ψυχολογική διαταραχή δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί με κριτική θεώρηση τις αυτόματες σκέψεις. 

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία διδάσκει τον θεραπευόμενο τρόπους αξιολόγησης των σκέψεών του μέσα από μία συνειδητή και δομημένη οδό, ειδικά σε περιπτώσεις που βιώνει μεγάλη αναστάτωση. Παρά το γεγονός ότι οι αυτόματες σκέψεις φαίνεται να εμφανίζονται αυθόρμητα, μπορούν να γίνουν αρκετά προβλέψιμες από τη στιγμή που αναγνωριστούν οι υποβόσκουσες πεποιθήσεις του θεραπευόμενου.
Οι αυτόματες σκέψεις είναι δυσλειτουργικές (δηλαδή διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα), δυσάρεστες συναισθηματικά και/ή παρεμποδίζουν την ικανότητα τού θεραπευόμενου να επιτύχει τους στόχους του. Είναι, συνήθως, αρκετά σύντομες και το άτομο τείνει περισσότερο να αντιλαμβάνεται το συναίσθημα που του προκαλούν παρά τις ίδιες τις αυτόματες σκέψεις. Τα συναισθήματα που πηγάζουν από αυτές είναι λογικά συνδεδεμένα με το περιεχόμενό τους. Συνήθως έχουν αρκετά συμπυκνωμένη μορφή, αλλά μπορούν εύκολα να αποκωδικοποιηθούν όταν αναζητήσουμε τη σημασία της σκέψης. Μπορεί να έχουν είτε λεκτική είτε οπτική μορφή, αν και μερικές φορές συναντώνται συνδυαστικά και οι δύο μορφές. Είναι πιθανό, δηλαδή, πολλοί ασθενείς να βιώνουν τις αυτόματες σκέψεις όχι μόνο ως σιωπηρές λέξεις στο μυαλό τους, αλλά και με τη μορφή διανοητικών εικόνων. Τέλος, οι αυτόματες σκέψεις μπορούν να αξιολογηθούν ανάλογα με την εγκυρότητα και τη χρησιμότητά τους.

Πως να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σας


αυτοεκτίμηση
Η αυτοεκτίμηση αποτελεί την συναισθηματική μας στάση απέναντι στον εαυτό μας και μπορεί να είναι θετική ή άρνητική, υψηλή ή χαμηλή. Το βασικό συστατικό της αυτοεκτίμησης είναι η αγάπη προς τον εαυτό μας.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση βρίσκεται συχνά στη βάση της πυραμίδας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στις σχέσεις, στη συμπεριφορά, στα συναισθήματα. 
Ενώ η υψηλή αυτοεκτίμηση, αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργούμε υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, να είμαστε ικανοποιημένοι και αποτελεσματικοί στις καθημερινές μας δραστηριότητες. 
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνήθως πηγάζει από τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι βλέπουμε τον εαυτό μας και ερμηνεύουμε τις εμπειρίες μας. Κάποιες αιτίες χαμηλής αυτοπεποίθησης είναι οι εξής:
  • Άσχημες εμπειρίες από την παιδική και εφηβική ηλικία
  • Η έντονη κριτική
  • Σωματική και ψυχολογική κακοποίηση
  • Υπερβολικές απαιτήσεις από εμάς και τον περίγυρο μας.
Για την επίλυση του προβλήματος της χαμηλής αυτοεκτίμησης χρειάζεται η ανάπτυξη ενός νέου τρόπου σκέψης και προσέγγισης των δύσκολων καταστάσεων που προκύπτουν συχνά στην καθημερινότητα μας.
Το άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Μετά από 37 χρόνια το Voyager-1 έβαλε ξανά μπροστά τις εφεδρικές μηχανές





















Αν ένα αυτοκίνητο μείνει στο γκαράζ για δεκαετίες, δύσκολα μετά θα πάρει μπρος. Αλλά αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του «Βόγιατζερ 1» (Voyager 1), το οποίο ύστερα από 37 χρόνια -και μετά από εντολή που τού έστειλαν οι μηχανικοί της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA)- ενεργοποίησε τους εφεδρικούς κινητήρες προώθησης που διαθέτει και οι οποίοι δεν είχαν χρησιμοποιηθεί από το 1980.

Το Voyager 1, η πιο απομακρυσμένη από τη Γη και πιο γρήγορη διαστημική συσκευή της NASA, είναι το μόνο ανθρώπινο κατασκεύασμα που από τον Αύγουστο 2012 έχει φθάσει πια στο διαστρικό χώρο πέρα από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος, όπου σταματά η «επικράτεια» του Ήλιου μας.

Το σκάφος, το οποίο ταξιδεύει εδώ και 40 χρόνια, χρησιμοποιεί μικρούς προωθητήρες για να προσανατολίζεται, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με τη Γη. Αυτοί οι κινητήρες πυροδοτούνται για χιλιοστά του δευτερολέπτου, όσο χρειάζεται ώστε να στρίψει σωστά την κεραία του προς τον πλανήτη μας.

Πως να καθαρίσετε τη σκουριά από το μπαλκόνι σας

Πως να καθαρίσετε τη σκουριά από το μπαλκόνι σας

Τα μπαλκόνια υπόκεινται στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, οπότε είναι λογικό να λερώνονται και μάλιστα με δύσκολους λεκέδες.

Δεν έχετε μόνο να αντιμετωπίσετε το σκούπισμα των φύλλων ή τη σκόνη αλλά και λεκέδες όπως η σκουριά.
Ένα βρώμικο μπαλκόνι με διάσπαρτες σκουριές απωθεί εσάς και τους καλεσμένους σας όσο καθαρό και περιποιημένο και αν είναι εσωτερικά το σπίτι σας.
Για να καθαρίσετε το μπαλκόνι από λεκέδες σκουριάς (νερό από τις γλάστρες κ.λ.π.) φυσικά υπάρχουν τα χημικά υλικά του εμπορίου. Πριν όμως αγοράσετε χημικά, δοκιμάστε με το πιο κάτω φυσικό τρόπο :
Για τη σκουριά στα πλακάκια:
Πασπαλίστε τα σημεία με τη σκουριά στα πλακάκια με μαγειρική σόδα, ρίξτε από πάνω ξύδι και αφήστε το να δράσει. Μετά από 3′-4′ τρίψτε το με τη σκούπα ή αν είναι βαθιά η σκουριά τρίψτε απαλά με μια βούρτσα.
Για τη σκουριά στο σιφόνι της βεράντας:
Ανακάτεψε ίσες ποσότητες μαγειρικής σόδας και ταρταρικού οξέως (ή αλλιώς κρεμόριο, το οποίο υπάρχει στα σούπερ μάρκετ και σε φαρμακεία). Πρόσθεσε αρκετό χυμό λεμονιού, ώστε να δημιουργηθεί ένα συμπαγές μείγμα, σαν πάστα, και αφού καλύψετε τη σκουριά με αυτό, άφησέ το για 30 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύντε το λεκέ με ζεστό νερό.

Πυθαγόρας: Η μυστηριώδης προσωπικότητα η λατρεία προς τη θρησκεία και το πασίγνωστο θεώρημα



Τα μαθηματικά, όπως και η φιλοσοφία, είναι επιστήμες ικανές να αλλάξουν κάθε δεδομένο στη ζωή των ανθρώπων που ασχολούνται ενεργά μαζί τους.

Τόσο ο μυστηριώδης κόσμος των αριθμών όσο και το απέραντο σύμπαν των φιλοσοφικών ιδεών μπορούν να «εγκλωβίζουν» αυτούς που βουτάνε στα... βαθιά τους νερά.

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι αυτό του Πυθαγόρα, του ανθρώπου που συνδύασε αυτές τις δύο επιστήμες και άφησε πίσω του ένα μοναδικό έργο, αλλά και ένα μύθο γύρω από τη προσωπικότητα του.

Πριν ακόμα γίνει γνωστός για το ξεχωριστό μαθηματικό του ταλέντο, ο Πυθαγόρας είχε ήδη κάνει γνωστή τη παρουσία του στη μικρή τότε κοινωνία της Σάμου οπού γεννήθηκε.

Η ευφράδεια του λόγου του, η αμεσότητα με την οποία εξέφραζε κάθε καινοτόμα ιδέα του και η μεγάλη εξωστρέφεια του είχαν κερδίσει το σεβασμό των δασκάλων του αλλά και των μεγαλύτερων του. Αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του, ο Θαλής που είχε αναλάβει τη μαθηματική εκπαίδευση του Πυθαγόρα ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με τον... καλύτερο μαθητή του.

Αφού του μετέφερε κάθε πτυχή της γνώσης του, ο Θαλής τον προέτρεψε να ταξιδέψει στην Αίγυπτο και να συμβουλευτεί συγκεκριμένους ιερείς, οι οποίοι θα τον έκαναν «θεϊκότερο και σοφότερο από όλους τους ανθρώπους».

TV: Καρυοθραύστης της Ψυχής

Φωτεινή Τσαλίκογλου - TV: Καρυοθραύστης της Ψυχής
Η συνήθης σκηνή. Η τηλεόραση ανοιχτή και στον καναπέ η οικογένεια. Ώρα υψηλής θεαματικότητας.
Στο αέρα η ιστορία της Δήμητρας. Το «στοχαστικό» και ιδιαίτερα περίλυπο ύφος του παρουσιαστή προετοιμάζει για τη σοβαρότητα τοτ σημερινού ριάλιτι σόου. Πράγματι, η ιστορία της Δήμητρας είναι σπαραχτική.
Δε συναντάς εύκολα μια τόσο ισχυρή δοσολογία δράματος συμπυκνωμένη σε ένα και μοναδικό πρόσωπο: Δύσκολα παιδικά χρόνια, καταπιεστικό οικογενειακό περιβάλλον, αυταρχική άσκηση εξουσίας από τον πατέρα, αμέτοχη μητέρα, οικονομικά προβλήματα, ατυχής γάμος, εξώθηση σε πορνεία από τον νταβατζή και τζογαδόρο σύζυγο, θάνατις μικρού παιδιού από καρκίνο.
Το ατομικό δράμα σε όλο το μεγαλείο. Το καθαρό πρόσωπο της Δήμητρας, ο δίχως προσποίηση και στόμφος λόγος της κερδίζουν την εμποστοσύνη του κοινού στο πλατό που παρακολουθεί in vivo την εκπομπή. Η αφήγησή της αγγίζει ένα δραματικό όριο, όταν με ήρεμη φωνή αναφέρει στο πως επιχείρησε να θέσει τέρμα στη ζωή της. Το φάντασμα του θανάτου διαχέεται μέσα από το ψυχρό γυαλί.
Μια εμβληματική μορφή εξελίσσεται στον αέρα. Η αφήγηση του πόνου κάθε τόσο διακόπτεται από λεζάντες, από γράμματα που με αργό ρυθμό παγώνουν στην οθόνη και μας εvημερώνουν: «Τα βάσανα της Δήμητρας δεν έχουν τέλος», «Έφτασε στον πάτο του πηγαδιού», «Η συγκλονιστική ιστορία της Δήμητρας έχει αφήσει με το στόμα ανοιχτό όλους τους παρευρισκόμενους στο πλατό».
Δεν αρκεί ο λόγος; Δεν αρκεί η πενθιμη μουσική υπόκρουση, τα γκρο πλαν της αφηγήτριας, η μη διακοπτόμενη σιγή, τα σοβαρά πρόσωπα των θεατών στο πλατό, το έτι σοβαρότερο πρόσωπο του παρουσιαστή; Δεν αρκεί η εικόνα;

Οἱ ἄνθρωποι μᾶς ἀνήκουν;;;

Οἱ ἄνθρωποι μᾶς ἀνήκουν;;;Ἡ στάση ὅτι οἱ ἄνθρωποι μᾶς ἀνήκουν εἶναι τόσο ἀχόρταγη, ποὺ μπορεῖ νὰ ἐπιζήσῃ ἀκόμη καὶ μετὰ ἀπὸ τὸν ἴδιο τὸν ἔρωτα κι αὐτὸ ὄχι ἐπειδὴ κάποιος ἀγαπάει τὸν ἄλλον, ἀλλὰ ἐπειδὴ φοβάται ὅτι ὁ ἄλλος μπορεῖ νὰ ξανὰ – ἀγαπήσῃ. 
Κάποτε ἄκουσα κάποιον νὰ λέῃ στὴν πρῴην του: Αὐτὸ ποὺ μὲ πληγώνει δὲν εἶναι ποὺ δὲν εὐτυχήσαμε, αὐτὸ ποὺ μὲ πληγώνει εἶναι ποὺ εἶσαι εὐτυχισμένη μὲ κάποιον ἄλλον.

"Μελαγχολική Δημοκρατία: Τα βάθρα της"


«Εκεί που συλλογίζεσαι πόσο αντέδρασες όταν έβλεπες να πλουτίζουν/ αυτοί που έλεγαν ότι μάχονται για τους φτωχούς/ όταν άκουγες να δημηγορούν υπέρ των αδικημένων/ εκείνοι που αδικούσαν έχοντας πάντα δίκιο….»  
                                                                 Τίτος Πατρίκιος.

 
Συχνές είναι οι αιτιάσεις των πολιτών κατά του πολιτικού συστήματος και των φορέων του (πολιτικοί). Πολλές φορές οι αιτιάσεις αυτής προσλαμβάνουν ένα γενικευμένο χαρακτήρα και εμπεριέχουν στοιχεία ολικής αμφισβήτησης του πολιτεύματος της δημοκρατίας. Τα φαινόμενα της αμφισβήτησης τρέφουν τόσο η οικονομική κρίση όσο και η απουσία ηγετών που θα εμπνεύσουν και θα χαράξουν μια νέα πορεία.

Την απογοήτευση των πολιτών, ωστόσο, την εκμεταλλεύονται πολιτικές δυνάμεις που επενδύουν στην απογοήτευση, την οργή και την αμηχανία των ψηφοφόρων.
 

Το νοσηρό αυτό κλίμα εμποδίζει να δούμε καθαρά την αξία της δημοκρατίας που, αφού επιβίωσε για χιλιάδες χρόνια μέσα από θυελλώδεις παλινδρομήσεις, αναδείχτηκε με την ανέσπερη δύναμή της ως το πολίτευμα που ταιριάζει περισσότερο στην ανθρώπινη φύση και ως πρότυπο ανθρώπινης διακυβέρνησης τείνει να προσλάβει στις μέρες μας οικουμενικές διαστάσεις. Γι’ αυτό είναι άδικο και πολιτικά ανορθολογικό κάτω από το βάρος μιας συγκυριακής δυσαρέσκειας – κρίσης να «πυροβολούμε» εκείνο το πολίτευμα που, όσο κανένα άλλο, συμβάλλει στην ανθοφορία των δυο ποιοτικών και μοναδικών χαρακτηριστικών του ανθρώπου, της Λογικής και της Ελεύθερης βούλησης.

Κι αυτό γιατί η δημοκρατία δε συνιστά μόνο ένα πολίτευμα αλλά συμπυκνώνει στον πυρήνα της κι έναν τρόπο ζωής και μια φιλοσοφία. Τα πολλά επίπεδα της αξίας της δημοκρατίας επιβάλλουν την ανίχνευση και συγκεκριμενοποίηση των επί μέρους στοιχείων της που την καθιστούν πολίτευμα οικουμενικής αποδοχής. Γιατί μέσα στην αχλύν της οργής ξεθωριάζουν και τα αυτονόητα της δημοκρατίας και πρέπει να την υπερασπίσουμε τώρα που «βάλλεται» και όχι όταν πληγεί από τους εχθρούς της. Γιατί αυτοί υπόρρητα υποσκάπτουν τα βασικά της βάθρα.
 

Πως το αχοένιο του σκόρδου καταπολεμά τις βακτηριακές λοιμώξεις


Ένα θειούχο μόριο που βρίσκεται στο σκόρδο, το αχοένιο (ajoene), έχει αντιβακτηριακή δράση γράφουν ερευνητές από το University of Copenhagen, στη Δανία, σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) και η αεριογόνος ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa) καταστρέφονται από το αχοένιο. Τα δύο βακτήρια προσβάλλουν κυρίως ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.
Η έρευνα διεξήχθη τον καθηγητή Michael Givskov, έναν ερευνητή που μελετά τις επιπτώσεις του σκόρδου στα βακτήρια από το 2005, και τους συνεργάτες του.
Να σημειωθεί ότι η χαρακτηριστική καυστική γεύση του σκόρδου οφείλονται σε αιθέρια έλαια πλούσια σε θειούχες ενώσεις, όπως είναι η αλλιίνη, η αλλισίνη και το αχοένιο.
Το αχοένιο απομονώθηκε για πρώτη φορά στο εργαστήριο και μελετήθηκε το 1984. Το όνομα προέρχεται από την ισπανική λέξη για το σκόρδο, “ajo” (“άχο”). Έχει ιδιότητες που παρουσιάζουν ιατρικό ενδιαφέρον καθώς λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Έχει επίσης αντιθρομβωτικές ιδιότητες και ευρύ φάσμα αντιβακτηριδιακών και αντιμυκητιακών ιδιοτήτων.
Όπως αναφέρουν σε μελέτη τους οι ερευνητές, το αχοένιο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για θεραπείες ασθενών που έχουν κακή πρόγνωση λόγω χρόνιων λοιμώξεων, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της κυστικής ίνωσης.

Η αθάνατη μέδουσα



Η μέδουσα του είδους Turritopsis nutricula φαίνεται ότι αποτελεί το μόνο ζώο το οποίο έχει ανακαλύψει το μυστικό της αιώνιας νεότητας. 
Η συγκεκριμένη μέδουσα έχει την ικανότητα να περνά από το ώριμο ενήλικο στάδιό της στο ανώριμο στάδιο του πολύποδα και πάλι από την αρχή. 
Έτσι, ουσιαστικώς, δεν υπάρχει όριο στο προσδόκιμο επιβίωσής της. 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί το μόνο γνωστό ζώο το οποίο μπορεί συνεχώς να γυρίζει πίσω το ρολόι του χρόνου. 
Το «κλειδί» αυτής της θαυμαστής ικανότητας κρύβεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται συνεχής επαναδιαφοροποίηση.
Ορισμένα ζώα έχουν μια περιορισμένη ικανότητα τέτοιου είδους διαφοροποίησης «αναγεννώντας» ορισμένα όργανά τους, όπως οι σαλαμάνδρες. 

Βρέθηκε το 1ο γνήσιο αντίγραφο στα ελληνικά της γνωστικής «Αποκάλυψης του Ιακώβου»


Το πρώτο γνήσιο αντίγραφο στην ελληνική γλώσσα ενός απόκρυφου γνωστικού κειμένου, που περιέχει τις (υποτιθέμενες*) μυστικές διδασκαλίες του Ιησού στον αδελφό του Ιάκωβο, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία. Η βιβλιοθήκη του Ναγκ Χαμαντί περιέχει μια συλλογή 13 Γνωστικών βιβλίων ή κωδίκων, που ανακαλύφθηκαν στην ‘Ανω Αίγυπτο το 1945. Μέχρι σήμερα μόνο ένας μικρός αριθμός κειμένων είχαν βρεθεί στα ελληνικά, την αρχική γλώσσα της συγγραφής τους, καθώς τα περισσότερα ήσαν μεταφρασμένα στα κοπτικά.
Οι καθηγητές Τζόφρι Σμιθ (Geoffrey Smith) και Μπρεντ Λαντάου (Brent Landau) του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν βρήκαν αρκετά αποσπάσματα στα ελληνικά της «Πρώτης Αποκάλυψης του Ιακώβου», η οποία μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι υπήρχε μόνο σε κοπτική μετάφραση. «Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι είχαν επιβιώσει από την αρχαιότητα ελληνικά αποσπάσματα από την Πρώτη Αποκάλυψη του Ιακώβου, κι όμως βρίσκονταν ακριβώς μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε ο Σμιθ. «Η νέα ανακάλυψη είναι σημαντική, εν μέρει επειδή δείχνει ότι οι Χριστιανοί διάβαζαν ακόμη και μελετούσαν κείμενα που οι ηγέτες τους θεωρούσαν αιρετικά», πρόσθεσε.

Το αλκοόλ, το σεξ χωρίς προφυλάξεις και το AIDS


Η κατανάλωση αλκοόλ είναι αιτία εμπλοκής σε ανασφαλές σεξ με κίνδυνο προσβολής από AIDS.
Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει ευθέως την πρόθεση ενός ατόμου να κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις. Όσο περισσότερο πίνει αλκοόλ τόσο πιο πολύ μειώνονται οι αναστολές του για να εμπλακεί σε σεξουαλικές δραστηριότητες, που κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία ή και για τη ζωή του.
Το ανασφαλές σεξ, δηλαδή το σεξ χωρίς προφυλάξεις είναι ο σημαντικότερος τρόπος μόλυνσης από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Είναι ο κυριότερος παράγοντας για τον μεγάλο αριθμό περιστατικών AIDS παγκοσμίως.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων AIDS που συμβαίνουν κάθε χρόνο δεν μειώνεται, αλλά αντίθετα αυξάνεται. Ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου γίνονται σημαντικές προσπάθειες για πρόληψη του ανασφαλούς σεξ, ο αριθμός των περιστατικών του AIDS, όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται.
Για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται να βρεθούν καλύτεροι τρόποι πρόληψης του σεξ χωρίς προφυλάξεις. Ο στόχος αυτός αποτελεί βασικό πυλώνα της πρόληψης της μόλυνσης, από τον ιό HIV και του AIDS.
Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα περιλαμβάνονται σε έρευνα που στόχο είχε την εξέταση των επιδράσεων της κατανάλωσης αλκοόλ στη σεξουαλική συμπεριφορά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τις δυνατότητες λήψης αποφάσεων.
Η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ βρέθηκε ότι επηρεάζει περισσότερο τις αποφάσεις του ατόμου. Η επιθυμία και η θέληση για ανασφαλές σεξ αυξάνονταν με την αύξηση του αλκοόλ που καταναλωνόταν.   

Η τεστοστερόνη, οι άνδρες και ο συναγωνισμός στο φλερτάρισμα για όμορφες και ελκυστικές γυναίκες

Η τεστοστερόνη επηρεάζει τους άνδρες όταν συναγωνίζονται για έρωτα, σεξ και αγάπη μιας ελκυστικής γυναίκας.
Η τεστοστερόνη είναι η ανδρική σεξουαλική ορμόνη. Παράγεται από τους όρχεις και ρυθμίζει την ανάπτυξη των σεξουαλικών οργάνων και χαρακτηριστικών στον άνδρα.
Η τεστοστερόνη έχει σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, της οστικής πυκνότητας και την ύπαρξη ικανοποιητικού αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Το λίμπιντο, δηλαδή η ερωτική ορμή, η σεξουαλική και η αναπαραγωγική λειτουργία στον άνδρα, ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τις δράσεις της τεστοστερόνης.
Πολλές έρευνες ανέδειξαν επιπλέον, το ρόλο της τεστοστερόνης στην ψυχολογία και γενικότερα στη συμπεριφορά των ανδρών.
Οι αυξημένες συγκεντρώσεις τεστοστερόνης στο αίμα, συσχετίστηκαν με τάσεις κυριαρχίας τόσο σε διαπροσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Βρέθηκε επίσης συσχετισμός με αυξημένη επιθετικότητα, θυμό, οργή και βιαιότητα εναντίον άλλων ανθρώπων, ξένων ή οικείων και εναντίον ζώων.
Μια πρωτότυπη έρευνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε, ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα συσχετίζονται με συμπεριφορά κυριαρχίας και επιτυχίες, όταν οι άνδρες συναγωνίζονται για να κερδίσουν την προσοχή μιας όμορφης και ελκυστικής γυναίκας, που επιθυμούν.
Η σχέση της τεστοστερόνης και των συμπεριφορών ζευγαρώματος των ανθρώπων είναι ενδιαφέρουσα. Όταν ένα άτομο ενδιαφέρεται σεξουαλικά για ένα άλλο άτομο, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που επιστρατεύει για να το προσελκύσει.
Ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούν ιδιαίτερα οι άνδρες, για να κερδίσουν τελικά μια γυναίκα που επιθυμούν, είναι να πετύχουν υψηλό κύρος ή κυριαρχία σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό σύνολο. Σχεδόν σε όλα τα σπονδυλωτά είδη στο ζωικό βασίλειο, οι κυρίαρχοι άρρενες, συχνά έχουν τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο ζευγάρωμα, με σωματικά ελκυστικά και γόνιμα θηλυκά.
Σε έρευνες σε ζώα, διαφάνηκε ότι οι κυριαρχικές συμπεριφορές των αρρένων, που εκφράζονται κατά το συναγωνισμό για σεξουαλικό ταίρι, διαμορφώνονται από τα επίπεδα τεστοστερόνης που φυσιολογικά υπάρχουν στο αίμα τους. Ωστόσο στους άνδρες, ο ρόλος της τεστοστερόνης στο συναγωνισμό για σεξουαλικό ταίρι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και κατανόηση.

Κβαντομηχανική: μια παρεξηγημένη θεωρία!

κβαντομηχανική
Για κάποιον που δεν έχει σπουδάσει κάποια από τις λεγόμενες θετικές επιστήμες σίγουρα οι λέξεις: κβαντομηχανική,κβαντική φυσικη,κβαντική πληροφορική φαντάζουν παράξενες ίσως και μεταφυσικές (!). Για ειδικούς και μη ειδικούς θα λέγαμε πώς πρόκειται για έναν μαγικό κόσμο, στον οποίο όμως υπάρχουν εδραιωμένοι νόμοι της σύγχρονης φυσικής. Σύγχρονη ΦΥΣΙΚΗ- ΕΠΙΣΤΗΜΗ. ΤΙΠΟΤΑ παραφυσικό, μεταφυσικό ή οτιδήποτε άλλο από αυτό που πλασάρουν τα μέντιουμ και οι διάφοροι επιτήδειοι για να αποσπάσουν χρηματικά ποσά.
κβαντομηχανική

Τι είναι η κβαντομηχανική ή αλλιώς κβαντική φυσική;

Πρόκειται για έναν κλάδο της φυσικής που αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα. Η κβαντική φυσική ή κβαντομηχανική αφορά σωματίδια υπερβολικά μικρών διαστάσεων. Τα σωματίδια αυτά όχι μόνο δεν είναι ορατά με το γυμνό μάτι,αλλά εν τέλει δεν είναι μόνο σωματίδια (!). Σύμφωνα με τον De Broglie σε πολύ μικρές διαστάσεις πλέον αυτά που θεωρούσαμε σωματίδια είναι ΚΑΙ κύματα. Έτσι χαρακτηρίζονται από ορμή (μάζα x ταχύτητα ,χαρακτηριστικό των σωματιδίων ύλης) αλλά και από μήκος κύματος (χαρακτηριστικό των κυμάτων)! Κλασσικό παράδειγμα αυτού δυισμού της ύλης όπως ονομάζεται είναι το φως. Σύμφωνα με τους φυσικούς το φως θεωρείται και κύμα αλλά χαρακτηρίζεται και ως σωματίδια τα λεγόμενα φωτόνια! Άλλα σωματίδια που είναι επίσης και κύματα είναι τα ηλεκτρόνια.

κβαντομηχανική

Εκτός από το δυισμό της ύλης, υπάρχουν διάφορα άλλα κβαντομηχανικά φαινόμενα που συναντούμε σε πολύ μικρές διαστάσεις. Ορισμένα από αυτά είναι η αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg, η αρχή του φιλτραρίσματος και το φαινόμενο EPR. Τα φαινόμενα αυτά αν και είναι τόσο παράδοξα για τον δικό μας μακρό-κοσμο, πραγματικά συμβαίνουν! Οι διάφοροι τσαρλατάνοι τα αποκαλούνται για να βγάλουν λεφτά διαθίνζοντάς με μεταφυσικές μπαρούφες. Ας δούμε μερικά από τα παράδοξα φαινόμενα που όντως ισχύουν ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ.

ΔΟΛΟΦΟΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΠΙΣΤΟ ΕΠΕΙΔΗ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ;

Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΟΛΟΦΟΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΠΙΣΤΟ ΕΠΕΙΔΗ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ;

Άχμαντ Μ.Ελντίν
بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد
Πολλές φορές οι εξτρεμιστές υποβιβάζουν την σοβαρότητα της δολοφονίας αθώων μη Μουσουλμάνων από τρομοκρατικές ενέργειες, έχοντας ως δικαιολογία τις στρατιωτικές επιθέσεις της Δύσης ενάντια Μουσουλμανικών χωρών. Ευσταθεί όμως αυτή η δικαιολογία υπό το φως του Ισλάμ;
Ο Αλλάμα Άμπντουλ Ραζάκ αλ Μπάντρ εύστοχα αναιρεί αυτό το σκεπτικό παραθέτοντας την Κορανική ιστορία του Μωυσή عليه السلام. Συγκεκριμένα, εστιάζει στο κομμάτι της ιστορίας όταν ο Μωυσής عليه السلام, στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί τον συμπατριώτη του, σκότωσε τον Αιγύπτιο που τον παρενοχλούσε. Ο φόνος αυτός ήταν ακούσιος και ο Μωυσής μετανόησε στον Ύψιστο για την εγκληματική του πράξη.  
وَدَخَلَ الْمَدِينَةَ عَلَىٰ حِينِ غَفْلَةٍ مِّنْ أَهْلِهَا فَوَجَدَ فِيهَا رَجُلَيْنِ يَقْتَتِلَانِ هَٰذَا مِن شِيعَتِهِ وَهَٰذَا مِنْ عَدُوِّهِ ۖ فَاسْتَغَاثَهُ الَّذِي مِن شِيعَتِهِ عَلَى الَّذِي مِنْ عَدُوِّهِ فَوَكَزَهُ مُوسَىٰ فَقَضَىٰ عَلَيْهِ ۖ قَالَ هَٰذَا مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ ۖ إِنَّهُ عَدُوٌّ مُّضِلٌّ مُّبِينٌ
قَالَ رَبِّ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي فَاغْفِرْ لِي فَغَفَرَ لَهُ ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
«Και μπήκε στην πόλη, σε στιγμή που οι κάτοικοι της δεν πρόσεχαν, και βρήκε σ’ αυτήν δύο άνδρες να χτυπιούνται, ο ένας από το λαό του κι ο άλλος από τους εχθρούς του. Εκείνος από το λαό του τον κάλεσε για βοήθεια ενάντια σ’ εκείνον που ήταν από τους εχθρούς του, κι ο Μωυσής τον κτύπησε με τη γροθιά του και τον σκότωσε (άθελα του). Έπειτα είπε: «Αυτό είναι το έργο του Σατανά, γιατί είναι ένας εχθρός, αποπλανητής φανερός»! Είπε (προσευχόμενος): «Κύριε μου! Αδίκησα – πραγματικά – τον εαυτόν μου συγχώρεσε με»! Κι ο (Αλλάχ) τον συγχώρεσε, γιατί Εκείνος – πράγματι -είναι ο Πολυεπιεικής, (είναι) ο Πολυεύσπλαχνος» {Κοράνι 28:15-16}
Έπειτα ο Μωυσής عليه السلام υπόσχεται και δεσμεύεται:

Τέλος κύκλου μαθητείας ...



Ένας ακόμη κύκλος μαθητείας φτάνει στο τέλος του, μας ωθεί σε μια ακόμη ολοκλήρωση, ενισχύει την αυτεπίγνωση και προάγει την επέκταση της Συνείδησής μας.

Πρόκειται για τον πλανήτη Κρόνο που στις 19 Δεκεμβρίου διελαύνει από το ζώδιο του Τοξότη προς το ζώδιο του Αιγόκερω όπου θεωρείται "κυρίαρχος", που σημαίνει ότι επιστρέφει "σπίτι του", στο σημείο όπου οι ιδιότητές του εκφράζονται στον μέγιστο βαθμό. Η τελευταία φορά που βρέθηκε στον Τοξότη, ήταν από το Νοέμβριο του 1985 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1988. Από τότε μέχρι σήμερα, μεσολάβησαν 30 σχεδόν χρόνια εντατικής μαθητείας με πολύ σημαντικά γεγονότα που άλλαξαν το ρου της ιστορίας σε πολλά επίπεδα, ένα από τα οποία ήταν και η υλοποίηση της συνθήκης που προσδιόριζε την δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ άλλων, η περίφημη "περεστρόϊκα" του Γκορμπατσόφ επαναπροσδιόρισε την τότε Σοβιετική Ένωση εφ`όλης της ύλης, τα διεθνή χρηματιστήρια έκαναν θεαματικές βουτιές (Black Monday) και ξεκίνησε η αντιπαράθεση μεταξύ των υπερδυνάμεων (ΗΠΑ-Ρωσία) που οδήγησε στην πτώση του τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου 1989, σηματοδοτώντας έτσι την λήξη του "ψυχρού πολέμου", όταν ο Κρόνος είχε ήδη περάσει στον Αιγόκερω. Αξίζει να σημειωθεί πως το κραχ του 1929 συνέβη όταν ο Κρόνος βρίσκονταν πάλι στον Τοξότη.


Η παραδοσιακή Αστρολογία, αποδίδει στον Κρόνο τις θετικές ιδιότητες της πρακτικότητας, της υπευθυνότητας, της υπομονής, της φιλοδοξίας, της οικονομίας (στην αντίθεση της σπατάλης), της σταθερότητας, της αξιοπιστίας, της φερεγγυότητας, της μεγάλης αντοχής στον χρόνο και της αυτοπειθαρχίας. Στις αρνητικές του όψεις συγκαταλέγονται οι ψυχικές αναστολές, η ψυχρότητα, η μικροπρέπεια, η ιδιοτέλεια, η απαισιοδοξία, οι στενές και περιορισμένες αντιλήψεις, η απληστία, η άκαρδη και τιμωρητική στάση απέναντι στους άλλους (αλλά και στον εαυτό), η σκληρότητα, η ακαμψία, η εμμονή στην πειθαρχία, η κατάθλιψη, η μισαλλοδοξία και η κλονισμένη υγεία. Συσχετίζεται με τα οστά, το δέρμα, την χοληδόχο κύστη, το περιφερειακό νευρικό σύστημα, τον σχηματισμό αλάτων και οξέων στις αρθρώσεις και υποδηλώνει πάντα μια βαθμιαία αλλά αναπότρεπτη αλλαγή. Στην μεταφυσική οπτική, θεωρείται ο κομιστής του Κάρμα (νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος) και του αποδίδεται η μορφή ενός αυστηρού δασκάλου που δεν επιτρέπει παρεκκλίσεις από το Ψυχικό μας πρόγραμμα, αλλά είναι πάντα έτοιμος ν`ανταμείψει την συνέπεια και την σκληρή εργασία που προάγουν την εξέλιξή μας στην ατραπό. Συνοπτικά, ο Κρόνος στην αρνητική του όψη συμβολίζει την εποχή της πατριαρχίας που τώρα πλησιάζει στο οριστικό της τέλος.

ΤΟ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ. (ΑΛΛΑΝ ΠΕΡΣΥ)



«Μαθαίνω ακόμα κι από τα παιδιά στην αχρογιαλιά˙ ίσως yιατί το ποδόσφαιρό μου είναι κάπως παιδικό, διασκεδάζω σαν παιδί».
Ροναλντίνιο Γκαούτσο
Τακουνάκι, φάλτσο, προσποίηση. πλάτη, ψαλίδι, ανάποδο ψαλίδι, ραμπόνα… Ο Ροναλντίνιο, γνωστός ως ο Μάγος του Πόρτο Αλέγκρε, κατείχε όλους αυτούς τους τρόπους για να χτυπάει την μπάλα, αλλά και κάποιους άλλους, που ακόμα δεν έχουν όνομα.
Χωρίς αμφιβολία, μιλάμε για έναν διαφορετικό παίκτη. Δημιουργικό. Με φαντασία. Χαρισματικό. Ένα κινούμενο σχέδιο εν δράσει, ο οποίος υπηρέτησε στις γραμμές των μεγάλων ομάδων, αλλά και που ήταν ικανός να χάνει ακόμα μεγαλύτερες τις ομάδες στις οποίες βρισκόταν.
Ποιο είναι το καλύτερο μέσον που διαθέτει; Λοιπόν, δε βρίσκεται στα πόδια του, αλλά σ αυτό το μεταδοτικό χαμόγελο που σκορπάει μια αίσθηση διασκέδασης… Αυτός ο παιδικός τρόπος παιχνιδιού, ο ξέγνοιαστος και χαρούμενος. Αυτό είναι το μυστικό του όπλο, κι αυτό θα έπρεπε να είναι και το δικό μας.
Να διασκεδάζουμε παίζοντας, όπως όταν ήμασταν παιδιά και δε σταματούσαμε να μαθαίνουμε και να παίζουμε. Είναι κρίμα που, από μια ηλικία και μετά, η διάθεση για παιχνίδι, το playfuluess, τιμωρείται κοινωνικά. Έτσι όμως καταδικάζουμε μία από τις σημαντικότερες πηγές προσωπικής ανάπτυξης που έχουμε.

Ερμής σαν να Κουνάει πάνω σε Καράβι, Άρης ~ Ουρανός, κι η Επερχόμενη Πανσέληνος*



Ο Ερμής κυβερνήτης 


αυτής της Πανσελήνου 


(που γίνεται στις 3 Δεκεμβρίου)


σε σύνοδο με


Κρόνο και από μεθαύριο


Ανάδρομος που σημαίνει


πως..'' τα Λόγια είναι Περιττά '',


(παραπομπή στο Άσμα της Μαρινέλλας!)*





Επερχόμενη Πανσέληνος


στον Άξονα Αλδεβαράν/ Αντάρη


(μια Μάχη δίδεται και δεν ξέρεις που είναι


το Φως και που το Σκοτάδι


~ γιατί εκείνο που Φαίνεται σαν Φως


δεν είναι τόσο Αγγελικό


κι εκείνο που Φαίνεται σαν Σκοτάδι κάτι καλό


περιέχει Τελικά )





Άρης σε Αντίθεση με Ουρανό


και ο Ουρανός παίρνει Φωτιά


(οι ανατροπές και τα ξαφνικά γεγονότα


σου θυμίζουν απλώς πως το νευρικό σου


σύστημα κι ο τρόπος σκέψης σου


χρειάζονται ένα ρεκτιφιέ,


μια Ανανέωση ας πούμε!)

Αυτοσυνείδηση και συνειδητοποίηση – Χ.Μπουκάι

Ο δρόμος της προσωπικής ανάπτυξης ξεκινάει από την αυτογνωσία, κι αυτή από την αυτοσυνείδηση, που είναι επίσης το πρώτο και κύριο από τα εσωτερικά βοηθήματα.


Όσο πιο επιδέξιος είμαι όταν χρησιμοποιώ αυτό το εργαλείο, τόσο πιο γρήγορα θα προχωράω στο δρόμο και τόσο πιο αποτελεσματικός θα είμαι στις πράξεις μου.
Ωστόσο, όσο προχωράει κανείς μαθαίνει ότι υπάρχουν εργαλεία που συνδυάζονται μεταξύ τους, βοηθήματα που όταν ομαδοποιούνται μεγιστοποιείται η απόδοσή τους. Ο ενσυνείδητος εαυτός μου οφείλει να συνδεθεί με την ικανότητα συνειδητοποίησης του εξωτερικού κόσμου. Αυτό σημαίνει πως αν εγώ δεν μπορώ να αντιληφθώ τι συμβαίνει, δεν μπορώ να κάνω καμία πρόγνωση, δεν μπορώ να σχεδιάσω τη δράση που με συμφέρει να πραγματοποιήσω.
Λένε πως ήταν κάποτε ένας πατέρας που είχε έναν γιο λίγο χαζό. Φωνάζει μια μέρα τον γιο του και του λέει:
«Έλα εδώ! Πήγαινε στην αποθήκη και δες αν είμαι εκεί!»
«Εντάξει, μπαμπά» λέει ο χαζούλης. Μόλις φεύγει, ο πατέρας σχολιάζει σ’ έναν φίλο του: «Βλέπεις; Είναι τόσο χαζός που δεν μπορεί να καταλάβει ότι αφού με βλέπει εδώ δεν γίνεται να είμαι κι εκεί.»

Ο περίεργος σκαλιστός αστροναύτης ηλικίας 500 ετών του ναού της Salamanca



Πως θα σας φαινόταν εάν κατά την επίσκεψή σας σε έναν Καθεδρικό Ναό ηλικίας “ηλικίας” άνω των 500 ετών και τη στιγμή που εισερχόσασταν σε αυτόν αντικρίζατε έναν σκαλιστό αστροναύτη;

Σίγουρα θα αναρωτιόσασταν- και εύλογα μάλιστα- πως οι τεχνίτες του ναού σκέφτηκαν να σκαλίσουν έναν εξερευνητή του διαστήματος με πλήρη εξάρτηση, ακριβώς όπως αυτή των αστροναυτών της NASA, όταν στην εποχή τους δεν υπήρχε καν η αντίστοιχη λέξη…

Κι όμως υπάρχει και το συγκεκριμένο σκαλιστό αποτελεί ένα από τα πολλά ευφάνταστα και περίτεχνα έργα που “ντύνουν” τον Καθεδρικό Ναό της Σαλαμάνκατης Ισπανίας, ο οποίος και αποτελεί ένα από τα αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα της πόλης.


Ο ναός, ηλικίας 500 και πλέον ετών, κοσμείται από πολυάριθμες σκαλιστές αναπαραστάσεις οι οποίες, όπως πολλοί συνεχίζουν να πιστεύουν, κρύβουν…μυστικά από τις αποκαλυπτικές ενοράσεις και προβλέψεις “φωτισμένων” ανθρώπων του Μεσαίωνα.

Αυτή την εξήγηση, επιλέγουν να δίνουν μέχρι σήμερα αρκετοί λάτρεις των μυστηρίων, των αστικών μύθων και θρύλων για να ερμηνεύσουν και το γλυπτό που κοσμεί την πρόσοψη πάνω στη βόρεια είσοδο του ναού όπου εμφανίζεται ο αστροναύτης. Αυτός μάλιστα φέρει όλο τον σύγχρονο, ειδικό εξοπλισμό, ακριβώς σαν αυτό της NASA ή των Ρώσων κοσμοναυτών.

Ακόμη και τον ειδικό αναπνευστήρα…Με το δεξί του χέρι, πιάνει το φύλλωμα μιας αμπέλου και φαίνεται να το χρησιμοποιεί για να κρατηθεί.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα