Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Το άγχος μέσα από τα μάτια όσων το έχουν βιώσει


άγχος στρες
Μη μου θυμώνεις. Δεν σε αποφεύγω, απλώς μου είναι τόσο δύσκολο να βγω εκεί έξω. Μη με κατηγορείς, γιατί δεν το επιλέγω. Μη μου λες ότι φταίω, γιατί πραγματικά δε φταίω. Μη μου λες ότι είμαι αδύναμος, γιατί δεν γνωρίζεις τι δύναμη αντλώ καθημερινά.

Νιώθω άγχος

Δεν είναι κάτι που επέλεξα.Δε μου αρέσει το έξω να φαντάζει τόσο τρομακτικό. Δεν μπορώ και εγώ ο ίδιος να καταλάβω μερικές φορές, γιατί να βιώνω κάτι τόσο άσχημο. Αυτά τα γιατί είναι που με βασανίζουν διαρκώς... Μήπως τρελαίνομαι; Μήπως πεθαίνω; Μη μου λες ότι είναι στο μυαλό μου σε παρακαλώ, γιατί ότι σου λέω το αισθάνομαι, και πραγματικά το βιώνω. Όχι δεν είμαι τρελός!
Σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αισθανθώ καλύτερα απλά και μόνο επειδή μου το ζήτησες.Γι αυτό μη μου λες συνεχώς να μη στεναχωριέμαι γιατί έχω κάθε δικαίωμα να μην είμαι καλά, και μη μου τονίζεις να μην αγχώνομαι με το σκεπτικό ότι θα με βοηθήσεις, γιατί πραγματικά δεν το ελέγχω.
Αν δεν μπορείς να με βοηθήσεις είναι κατανοητό, ίσως να μη γνωρίζεις τον τρόπο, όμως άσε με να σε ζητήσω εγώ. Πίστεψέ με θα το κάνω όταν θα το έχω ανάγκη, και αν πάλι δεν το κάνω ίσως και αυτό βοήθεια είναι για εμένα.
Αν δεν έχεις λόγια να μου πεις καλύτερα διάλεξε τη σιωπή. Πίστεψέ με η σιωπή σου μερικές φορές είναι πιο βοηθητική από τα λάθος λόγια. Δε ζητάω να με καταλάβεις, να με ακούσεις θέλω και να με "αγκαλιάσεις". Δε θέλω γλυκόλογα ούτε να με "χαϊδέψεις". Θέλω μόνο κατανόηση.

Τι πρέπει να κάνεις για να μην ζεσταίνεται ποτέ ο παγωμένος καφές σου



Όσο καλοκαιριάζει και η θερμοκρασία ανεβαίνει, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν δροσιστικό, παγωμένο καφέ.
Οι επιλογές πολλές: Ο κλασσικός φραπέ, ο trendy φρέντο καπουτσίνο ή ο απλός φρέντο εσπρέσο.
Όποιον κι αν διαλέξεις, τον θες κρύο, χωρίς να λιώνουν τα παγάκια αμέσως. Λόγω της ζέστης, όμως, αυτό δεν είναι πάντοτε δυνατό.
Τα παγάκια λιώνουν γρήγορα και κάνουν τον καφέ να αραιώνει.
Πώς μπορείς, όμως, να κάνεις τον παγωμένο καφέ σου να μην ζεσταίνεται αμέσως; Υπάρχει τρόπος.
Ας πάρουμε το κάθε είδος καφέ ξεχωριστά:

Ο φόβος είναι δάσκαλος που σου δείχνει το δρόμο

…η ζωή σε φέρνει αντιμέτωπο με τους μεγαλύτερους φόβους σου ξανά και ξανά, όχι για να σε τιμωρήσει,αλλά για να σε λυτρώσει.


Εκεί που φωλιάζει ο φόβος, εκεί βρίσκεται η πρόσκληση της ψυχής σου, η υπέρβαση που καλείσαι να κάνεις.

ΒΑΘΙΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΞΥΠΝΙΟ ΤΟΥΣ (OSHO)



Ο Ηράκλειτος θίγει το βαθύτερο πρόβλημα του ανθρώπου: ότι κοιμάται ύπνο βαθύ ακόμα κι όταν είναι ξυπνητός. Κοιμάστε όταν κοιμάστε, αλλά κι όταν είστε ξύπνιοι πάλι κοιμάστε. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό που λέει ο Ηράκλειτος είναι το ίδιο μ’ αυτό που λέει ο Βούδας, μ’ αυτά που λέει ο Ιησούς. Φαίνεσαι τελείως ξύπνιος, όμως αυτό φαίνεται εξωτερικά. Βαθιά μέσα σου ο ύπνος συνεχίζεται.
Ακόμα κι αυτή τη στιγμή ονειρεύεσαι. Χίλιες δυο σκέψεις σου συνεχίζονται κι εσύ δεν έχεις συνείδηση του τι συμβαίνει, δεν ξέρεις τι κάνεις, αγνοείς ποιος είσαι. Κινείσαι όπως ο υπνοβάτης. Θα έχεις ίσως γνωρίσει ανθρώπους που κινούνται, κάνουν τούτο ή το άλλο στον ύπνο τους και μετά γυρίζουν στο κρεβάτι τους για να κοιμηθούν ξανά — υπνοβασία. Πολλοί άνθρωποι σηκώνονται μες στη νύχτα από τα κρεβάτια τους, με τα μάτια τους ανοιχτά. Μπορούν να κινηθούν, να βρουν την πόρτα! Πηγαίνουν στην κουζίνα, τρώνε κάτι κι επιστρέφουν στο κρεβάτι τους για ύπνο. Αν τους ρωτήσεις το πρωί, δεν θυμούνται τίποτα. Το πολύ-πολύ, αν προσπαθήσουν, να θυμηθούν ότι είδαν όνειρο, πως σηκώθηκαν και πήγαν στην κουζίνα. Ήταν όνειρο όμως· το πολύ-πολύ ήταν όνειρο, που κι αυτό ακόμα με δυσκολία το θυμούνται.
Ο ύπνος αυτός είναι βαθύτερος από τον συνηθισμένο ύπνο. Ο ύπνος αυτός μοιάζει με μεθύσι. Μπορείς να κινηθείς λίγο, να κάνεις κάτι, να είσαι λίγο ξύπνιος, αλλά πάντα μεθυσμένος. Δεν ξέρεις τι ακριβώς συμβαίνει. Τι έκανες στο παρελθόν; Μπορείς να θυμηθείς ακριβώς; Γιατί έκανες ό,τι έκανες; Τι σου συνέβη; Ήσουν ξύπνιος όταν συνέβαινε;
Ερωτεύεσαι χωρίς να ξέρεις γιατί. Κι αυτό σε κάνει να θυμώνεις. Θυμώνεις, χωρίς να ξέρεις γιατί. Και βρίσκεις δικαιολογίες. Εκλογικεύεις οτιδήποτε κάνεις, όμως η εκλογίκευση δεν είναι συνειδητότητα.
Συνειδητότητα σημαίνει πως ό,τι σου συμβαίνει κάθε στιγμή, σου συμβαίνει με πλήρη επίγνωση. Είσαι παρών στο συμβάν.
Αν είσαι παρών όταν ξεσπάει ο θυμός, τότε δεν μπορεί να ξεσπάσει. Μπορεί να ξεσπάσει μόνον όταν είσαι βαθιά κοιμισμένος.

Διαχείριση θυμού ή διαχείριση του εαυτού μου;

Σε ένα χωριό Ινδιάνων Τσερόκι ένας νεαρός Ινδιάνος πήγε να συμβουλευτεί τον σοφό γέροντα της φυλής. Μπήκε μέσα στη σκηνή και τον είδε να κάθεται ήρεμος, με τα μάτια κλειστά, σε μια κατάσταση γαλήνης και ισορροπίας που σε συνδυασμό με τις βαθιές ρυτίδες και τις ουλές από τις μάχες της νιότης του στο σκληρό δέρμα του σου έδειχναν ότι αυτός ο άνθρωπος είχε την απάντηση σε κάθε ερώτημα.
«Πλησίασε», του είπε και τον κάλεσε να κάτσει κοντά του.
Ο νεαρός Τσερόκι έκατσε οκλαδόν και μόλις ο γέροντας του ένευσε για να ακούσει το λόγο της επίσκεψης του, του είπε:
«Γέροντα, μέσα μου νιώθω ότι υπάρχουν δύο λύκοι. Ο ένας είναι καλός, υπομονετικός και τα μάτια του βγάζουν αγάπη και ηρεμία. Και ο άλλος είναι άγριος, δείχνει συνέχεια τα δόντια του και γρυλίζει, διψά για να βγάλει την οργή του. Και αυτοί οι λύκοι πολεμούν μέσα μου».

Το Δημόσιο Ρολόι Στην Αρχαία Αθήνα


Ο χρόνος δεν ήταν αμελητέος, παρά τη θρυλούμενη ως ράθυμη ζωή των πολιτών στην αρχαία Αθήνα. Μπορεί να μη διέθεταν ρολόγια στα χέρια αλλά ήθελαν να ξέρουν, όταν έκαναν τον περίπατό τους γύρω από την Ακρόπολη, αν ήταν ώρα για να πεταχτούν στην Αγορά ή να πάνε σπίτι για τη μεσημεριανή σιέστα.


Η πόλη διέθετε το δημόσιο ρολόι της. Ήταν ένα μεγάλο μαρμάρινο κωνικό ηλιακό ρολόι που βρίσκεται ακόμη στη θέση του, στη βάση του νότιου τείχους της Ακρόπολης, κάτω από τον Παρθενώνα. Είναι ορατό από την καφετέρια του Μουσείου της Ακρόπολης. Πολλοί βλέπουν προς τα εκεί, αλλά λίγοι το αναγνωρίζουν. Είναι επάνω από το θέατρο του Διονύσου, δεξιά από τους κίονες του Χορηγικού Μνημείου του Θρασύλλου.
Από εκείνο το σημείο ακριβώς περνάει ο Αρχαίος Περίπατος, ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας όπως θα λέγαμε σήμερα, γύρω από το βράχο της Ακρόπολης. Άρα, θα το έβλεπαν από κοντά οι διερχόμενοι από εκεί, μας είπε ο αναστηλωτής του Χορηγικού Μνημείου του Θρασύλλλου, αρχιτέκτων Κωνσταντίνος Μπολέτης, επισημαίνοντάς μας πως το ρολόι αυτό είναι επιστημονικά αδημοσίευτο, συνεπώς δεν είναι επακριβώς χρονολογημένο. Υπολογίζει πως έχει πλάτος περίπου 1 μέτρο και ανάλογο θα ήταν και το ύψος του (δεν σώζεται ολόκληρο). Στην εποχή της λειτουργίας του, πριν από 2.000 χρόνια, θα ήταν ένα τοπόσημο για την Αθήνα καθώς είναι το μεγαλύτερο από όλα όσα έχουν βρεθεί ώς τώρα στην ίδια περιοχή. Και έχουν βρεθεί πολλά μικρά που σώζονται όμως αποσπασματικά, όπως μας είπε η αρχαιολόγος Σταματία Ελευθεράτου, υπεύθυνη για την ανασκαφή στα θεμέλια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Αυτός που σε θυμώνει, σε ελέγχει…



Από την Ηλιάνα Φασόλη.
Εξαπολύεις την οργή σου στον άλλο σε μια προσπάθεια να σε καταλάβει, αλλά το μόνο που κάνεις είναι να σε ελέγχει.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις βρεθεί σε κατάσταση θυμού έστω μια φορά στη ζωή σου. Μπορεί ο λόγος να ήταν ευτελής, μπορεί ο λόγος να ήταν σπουδαίος αλλά όλοι βιώνουν ένα από τα βασικότερα συναισθήματα καθημερινά, το θυμό.
Θυμώνεις γιατί άργησε το λεωφορείο και άργησες κι εσύ στη δουλειά σου. Θυμώνεις γιατί το super market δεν έχει το γιαούρτι που χρειάζεσαι για τη σάλτσα που θες να φτιάξεις. Θυμώνεις γιατί δεν έγραψες καλά σε ένα διαφώνισμα.
Αλλά ας το παραδεχθείς πως τις παραπάνω καταστάσεις ή παρόμοιές τους μπορείς να τις ελέγξεις. Μπορείς να ξυπνήσεις νωρίτερα και να προλάβεις στην ώρα του το λεωφορείο. Μπορείς να δεις από πριν τα υλικά της συνταγής και να πας νωρίτερα στο super market. Μπορείς να διαβάσεις λίγο παραπάνω και να βγεις το Σαββάτο για να γράψεις καλύτερα στο διαγώνισμά σου.
Πολλά μπορείς, αλλά τι κάνεις; Οι καταστάσεις σου ξεφεύγουν και εσύ θυμώνεις. Και τις παραπάνω καταστάσεις μπορείς να τις ελέγξεις εν μέρει. Άλλες όμως δε μπορείς. Γιατί προκύπτουν έτσι ξαφνικά. Και η αντ`ιδρασή σου ποια είναι; Θυμώνεις. Πετούν καπνή από τα αυτιά σου, κοκκινίζεις σαν παντζάρι και δε βρίσκεις και το δίκιο σου.

Τι είναι το “ψηφιακό σου αποτύπωμα” και πώς μπορείς να τo διαχειριστείς;



Κάθε email, κάθε ποστ, κάθε κλικ που κάνεις στο internet αφήνει ένα ίχνος. Κάθε κίνηση που κάνεις, αφήνει πίσω κι ένα μικρό ψηφιακό “ψιχουλάκι”, το οποίο δεν σβήνει σχεδόν ποτέ και σε ακολουθεί για μια ζωή. Φαντάσου ότι περπατάς σε μια παραλία. Σε κάθε σου βήμα, αφήνεις πίσω τα αποτυπώματά σου επάνω στην άμμο και αυτό επιτρέπει στον καθένα να ακολουθήσει τα βήματά σου, για να δει που πήγες και τι έκανες.
Αυτό είναι το ψηφιακό σου αποτύπωμα και, αντίθετα με τα αποτυπώματά σου στην παραλία που κάποια στιγμή θα σβήσουν, τα ψηφιακά σου αποτυπώματα το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρχουν κάπου εκεί στο internet, για πάντα.
Τι είναι το “ψηφιακό αποτύπωμα”;
Το ψηφιακό σου αποτύπωμα είναι οτιδήποτε σε αφορά ή οτιδήποτε έχεις ανεβάσει εσύ online. Αυτό περιλαμβάνει τα social media, το blog σου, άρθρα για σένα ή γραμμένα από σένα, πληροφορίες για μέρη που επισκέφθηκες, πράγματα που αγόρασες, αναζητήσεις που έκανες κτλ.
Κάποια από αυτά τα ίχνη είναι εύκολο να ανιχνευθούν και κάποια άλλα, δυσκολότερο.
Αυτά τα ίχνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες για σένα, όπως είναι η ηλικία σου, το φύλο σου, η θρησκεία σου, οι πολιτικές σου πεποιθήσεις, τα ενδιαφέροντά σου. Αυτά είναι τα λεγόμενα cookies, τα οποία καταγράφουν τη δραστηριότητά σου και αποθηκεύουν τις προτιμήσεις σου, τα προϊόντα που έβαλες στο καλάθι σου, τα δεδομένα πρόσβασης του λογαριασμού σου και να σου προτείνουν πράγματα με βάση τις προτιμήσεις σου.

ΟΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΜΕ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ, ΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!



Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, που πιστεύουν ότι η ζωή τους έχει νόημα και σκοπό, πεθαίνουν αργότερα απ' ότι τα άτομα με χαμηλότερη αίσθηση της προσωπικής ευημερίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.


Συγκεκριμένα, περίπου 9.000 άτομα άνω των 65 ετών παρακολουθήθηκαν για οκτώμισι χρόνια στα πλαίσια μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet. 

Ερευνητές μέτρησαν την ευημερία τους, δίνοντάς τους ένα ερωτηματολόγιο για να εκτιμηθεί πόσο έλεγχο δήλωναν ότι είχαν πάνω στη δική τους ζωή, και πόσο πίστευαν ότι αυτό που έκαναν αξίζει τον κόπο. 

Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια χωρίζονταν σε τέσσερις ομάδες, που κυμαίνονταν από το υψηλότερο στο χαμηλότερο επίπεδο ευημερίας. 

Εμβόλιο που ελπίζουν ότι θα αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 κατασκεύασαν Σουηδοί και Φινλανδοί επιστήμονες


Εμβόλιο που ελπίζουν ότι θα αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 κατασκεύασαν Σουηδοί και Φινλανδοί επιστήμονες

Εδώ και καιρό οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο διαβήτης μπορεί να προκαλείται από κάποιον ιό.
Ο καθηγητής Knut Dahl-Jørgensen που εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο λέει ότι: «Θεωρούμε ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και ότι το μόνο που λείπει ώστε να θεωρήσουμε το διαβήτη ως ασθένεια που προκαλείται από ιό είναι να δούμε κάποιο φάρμακο να δρα αποτελεσματικά εναντίον του».

Ελπίδες για το μέλλον

Η ομάδα του καθηγητή στο Όσλο εξέτασε έξι ασθενείς νεοδιαγνωσθέντες με διαβήτη τύπου 1 και ανακάλυψε την παρουσία ενός ιού στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.
Ο ιός αυτός ονομάζεται Coxsackievirus B (CVB) και ανήκει στην κατηγορία των εντεροϊών. Οι ιοί αυτοί συνήθως προκαλούν απλό κρύωμα, όμως μπορούν να προκαλέσουν και σοβαρότερες ασθένειες όπως φλεγμονή του μυοκαρδίου ή μηνιγγίτιδα.

Covid-19: Ηγέτες, Εξουσία, Χρήματα και Άνθρωποι!..


Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος
Θα μπορούσα να ξεκινήσω το σημερινό μου άρθρο επικαλούμενος τη γνωστή φράση ότι «το χρήμα κάνει τη γη να περιστρέφεται» (Money makes the world go round).

Το αποφεύγω όχι επειδή με βρίσκει αντίθετο το συγκεκριμένο πνεύμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και χρηματοδοτικής υποστήριξής τους. Κάθε άλλο και, παρακαλώ, μη βιαστείτε να με παρεξηγήσετε επειδή έκανα καριέρα ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος σε Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Το κάνω επειδή, στο αυστηρό πλαίσιο ακαδημαϊκής δεοντολογίας και απαιτήσεων της Επιστήμης, της υπεύθυνης, συνετής, επίμονης και υπομονετικής αναζήτησης της Αλήθειας, ΔΕΝ μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο τα πάντα ελέγχονται πλέον από ΤΟ ΧΡΗΜΑ (MONEY) και από αυτούς που το έχουν!..

Καθώς διάβαζα τα ‘πόθεν έσχες’ των Βουλευτών μας, και στο παρελθόν έχω δει όπως και εσείς αναφορές σε Έλληνες «έχοντες και κατέχοντες» μυθικά χρηματικά ποσά θα θυμίσω τον λαϊκό μας στίχο που εύστοχα, για να ικανοποιήσει εμάς που ΔΕΝ το έχουμε, ρωτά:

«Τα λεφτά, τα λεφτά τι θα τα κάνεις, κάποια μέρα θα… πεθάνεις!».

Δεν μπορώ να ξέρω πόσοι συμφωνείτε και πόσοι διαφωνείτε με το παραπάνω ερώτημα από το γνωστό τραγούδι, αλλά θα σας στενοχωρήσω γιατί, όπως έλεγε ένας εντυπωσιακά ρεαλιστής και ταυτόχρονα βαθιά ρομαντικός καθηγητής μου:

«Τα λεφτά δεν συνιστούν… Ευτυχία! Όταν όμως έχεις πολλά, αγοράζεις όση και όποια ευτυχία θέλεις, και μάλιστα όποτε την επιθυμείς και τη θέλεις!».

Ο David Lilienthal, είχε γράψει πριν από μερικές δεκαετίες ότι ο μάνατζερ - ηγέτης του μέλλοντος, εγώ θα προσθέσω και οι πολιτικοί μας ηγέτες: «Θα πρέπει να συνδυάζει στην προσωπικότητά του τη ρωμαλέα, ρεαλιστική ποιότητα του ανθρώπου της δράσης με την ενόραση του καλλιτέχνη, του θρησκευτικού ηγέτη, του ποιητή που έχει την ικανότητα να ερμηνεύει τις πράξεις του στον εαυτό του. Το να είναι κανείς μόνο άνθρωπος της δράσης ή μόνο άνθρωπος του στοχασμού, δεν επαρκεί καθώς και τα δύο χαρακτηριστικά απαιτούνται από τις προκλήσεις του μέλλοντος που έρχεται».

Τώρα πια εκείνο το «μέλλον», με αιτία την πανδημία του covid-19 όχι μόνο στην Ελλάδα μας αλλά σε όλον τον Πλανήτη γη, θα είναι σε λίγους μήνες αναμφισβήτητα… το παρόν!...

ΕΓΩ ΕΧΩ ΑΠΟΡΙΕΣ. ΕΣΥ ΤΙΠΟΤΑ ? ΚΑΜΜΙΑ? ΟΛΑ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΚΟΥΦΙΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ?


adapt or die: Study: Big pharma must move from 'blockbuster drugs ...

Υπάρχουν στιγμές που το μυαλό μου σταματάει σε ένα συγκεκριμένο σημείο... πως είναι δυνατόν να δέχονται τόσα ψέματα οι άνθρωποι, ακόμα κι αυτοί που έχουν κάποιες έστω ελάχιστες γενικές γνώσεις και μυαλό ώστε να μπορούν να διακρίνουν πως κάτι δεν στέκει, δεν πάει καλά. Σε τι αποσκοπεί τόσο πολύ μένος, απέναντι σε κάθε φωνή που αμφισβήτησε όλο αυτό το καραγκιοζιλίκι που βιώσαμε και βιώνουμε από την αρχή αυτής της χρονιάς.  Και όχι δεν  ονομάζω καραγκιοζιλίκι έναν ιό που σκότωσε και σκοτώνει κόσμο, δεν ονομάζω καραγκιοζιλίκι την αγωνία και τον φόβο των ανθρώπων απέναντι σε κάτι που δεν γνωρίζουν και τους απειλεί.

Ονομάζω καραγκιοζιλίκι το στημένο σκηνικό πίσω από την ουσία. Το γεγονός πως ΚΑΝΕΝΑΣ δεν πρέπει να αμφισβητεί τις αποφάσεις που λαμβάνονται, τα μέτρα που λαμβάνουν σαν μια θεατρική ομάδα που έχει κάνει πρόβες από καιρό, όλες οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, και που αυτό ισχυρίζονται πως πρέπει να γίνεται σε κάθε πανδημία, ενώ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΠΟΤΕ δεν εφαρμόστηκαν. 

Η γυναίκα που διάβαζε τις σκέψεις των ανθρώπων και τις μετέτρεπε σε εικόνες…

Η γυναίκα που διάβαζε τις σκέψεις των ανθρώπων και τις μετέτρεπε σε εικόνες...

Το 1964, η κάτοικος του Λένινγκραντ, Λινέλ Κουλάγκιν, ηλικίας 37 ετών, επέδειξε ενώπιον επιστημόνων μια καταπληκτική ικανότητα να “διαβάζει” με δεμένα μάτια και να “βλέπει” εικόνες, τις οποίες οι άνθρωποι είχαν στη σκέψη τους. Την είδηση αυτή δημοσίευε η εφημερίδα του Λένινγκραντ “Σμένα”.
Οι επιστήμονες που εξέτασαν τη γυναίκα αυτή, απομνημόνευσαν μερικά γεωμετρικά σχήματα, τα οποία ανακάλυψε με ακρίβεια η Κουλάγκιν. Το 70% των απαντήσεών της ήταν ορθές.
Μάλιστα, υπεβλήθη και σε μια άλλη δοκιμασία. Έβαλαν μέσα σ’ έναν φάκελο, μαύρου χρώματος, μερικά χρωματιστά φύλλα χαρτιού. Η Λινέλ Κουλάγκιν είπε στους επιστήμονες ότι έπρεπε να μην αγνοούν το χρώμα των φύλλων, ώστε να το διαβάσει στα πρόσωπά τους. Από τα έξι χρωματιστά χαρτόνια, αναγνώρισε με επιτυχία το χρώμα των τεσσάρων.
Ο Καθηγητής Βασίλιεφ, ο οποίος ασχολούνταν για περισσότερο από τριάντα χρόνια με την παραψυχολογία, δήλωσε:
-Στεκόμαστε περιδεείς μπροστά σε αυτό το περίεργο επιστημονικό φαινόμενο. Δεν παρατήρησα ποτέ άλλοτε ένα τόσο εκπληκτικό φυσικό δώρο.

Επτά πράγματα για το αίμα

Γιατί το αίμα είναι κόκκινο; | Infokids.gr

Το παρακάτω κείμενο βασίζεται σε άρθρο του Adam Taylor,
καθηγητή και διευθυντή του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. Δημοσιεύθηκε στο The Conversation.
Μαθαίνουμε στο σχολείο ότι η λειτουργία του αίματος είναι να μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο σώμα και να απομακρύνει τα απόβλητα. Αλλά το αίμα έχει πολλές ακόμη λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας έναντι των παθογόνων, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας μας και τη διατήρηση σημαντικών χημικών και θρεπτικών ουσιών.
Ιδού μερικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το αίμα.
1. Το αίμα είναι υγρό και στερεό
Το αίμα αποτελείται από κύτταρα (ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια) και μια υγρή εξωκυτταρική μήτρα, το πλάσμα. Σε αντίθεση με τους άλλους συνδετικούς ιστούς στο σώμα, το αίμα είναι υγρό. Αλλά όταν οι ιστοί είναι κατεστραμμένοι, για παράδειγμα, με τομή, το αίμα γίνεται  στερεό όπως άλλοι συνδετικοί ιστοί. Αυτό είναι γνωστό ως πήξη. Η πήξη ενεργοποιείται με έκθεση σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την ομαλή εσωτερική επιφάνεια ενός αιμοφόρου αγγείου (ενδοθήλιο) και βέβαια όταν υπάρχει πληγή. Τα αιμοπετάλια κολλάνε στην ανοιχτή πληγή, και στη συνέχεια το διαλυτό ινωδογόνο, ένας τύπος πρωτεΐνης πλάσματος, γίνεται αδιάλυτο σχηματίζοντας ένα «πλέγμα» αποτρέποντας την περαιτέρω απώλεια αίματος.

Ένα ενδιαφέρον τεστ: Μπορείτε να βρείτε ποιος είναι ο εγκληματίας;




Ποια δεδομένα μπορείτε να αντλήσετε απλά και μόνο κοιτάζοντας ένα πρόσωπο; Και κατά πόσο είναι ακριβή αυτά τα στοιχεία; Είναι δυνατό να αντιληφθείτε αν κάποιος παρουσιάζει, ή έχει παρουσιάσει κατά το παρελθόν, εγκληματική συμπεριφορά;
    Δεν έχετε παρά να κάνετε το ακόλουθο τεστ, ώστε να δοκιμάσετε τις ικανότητες σας. Δείτε τις ακόλουθες 32 φωτογραφίες προσώπων. Ανάμεσα τους υπάρχουν 16 καταδικασμένοι εγκληματίες (μεταξύ των άλλων 4 βιαστές και 4 έμποροι ναρκωτικών).

Μπορείτε να βρείτε τους εγκληματίες; 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα