Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Οφέλη και κίνδυνοι από τη χρήση απολυμαντικού χεριών (βίντεο)



Τα απολυμαντικά χεριών θεωρούνται από πολλούς καλύτερη λύση από τα σαπούνια.

Ο βασικός λόγος είναι φυσικά η ευκολία στη χρήση τους.
 
Τα απολυμαντικά που βασίζονται στις αλκοόλες είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι των μικροοργανισμών.

Δύο περιστατικά ανάνηψης παιδιών, τα οποία οδήγησαν τους διασώστες (μη επαγγελματίες) στο δικαστήριο - Ιατροδικαστικά διαφοροδιαγνωστικά και ηθικά προβλήματα (Μέρος Όγδοο)


Επιπλοκές καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης νομικές συνέπειες και ηθι

Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

Ιατροδικαστικά διαφοροδιαγνωστικά και ηθικά προβλήματα 

Αρκετά είναι τα περιστατικά που έχουν δημοσιευθεί και περιγράφουν σπάνιες περιπτώσεις επιπλοκών της ΚΑΡΠΑ τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά..

Στη συνέχεια περιγράφονται δύο περιστατικά ανάνηψης παιδιών, τα οποία οδήγησαν τους διασώστες  (μη επαγγελματίες) στο δικαστήριο.

Στην 1η περίπτωση ένα εξάχρονο αγόρι χωρίς ιατρικό ιστορικό, ζούσε μαζί με τη μητέρα του και τον σύντροφό της από τη γέννησή του. Το ζευγάρι είχε σταθερή και μη βίαιη σχέση και η σχέση του συντρόφου με το παιδί ήταν καλή σύμφωνα με τη μαρτυρία της μητέρας και των φίλων τους.

Ο σύντροφος δήλωσε ότι ήταν μόνος στο σπίτι με το παιδί και ότι το είδε τελευταία φορά ζωντανό στις 12:30 το μεσημέρι. Το παιδί είχε διαμαρτυρηθεί για κοιλιακό άλγος αλλά δεν είχε προκαλέσει την ανησυχία του συντρόφου.

Ο σύντροφος βρήκε το παιδί αναίσθητο στο πάτωμα του υπνοδωματίου του στη  1 μ.μ. και κάλεσε ιατρική βοήθεια. Ο σύντροφος δέχτηκε οδηγίες τηλεφωνικά για την εκτέλεση ΚΑΡΠΑ μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου, 11 λεπτά μετά την κλήση. Το παιδί ήταν σε πλήρη ασυστολία αλλά η προσπάθεια ανάνηψης συνεχίστηκε καθ' οδόν προς το νοσοκομείο. 

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑ (Μέρος Έβδομο)


Ιατρική ευθύνη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών | Ιατρικό Δίκαιο


Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

Η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)  αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές επινοήσεις σε κοινωνικό-ιατρικό επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Η αναγκαιότητα της γνώσης για την εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, πηγάζει από το γεγονός ότι είναι απλή και συνοδεύεται από αύξηση της άμεσης επιβίωσης σε ασθενείς που υφίστανται αιφνιδίως καρδιακή ανακοπή και πεθαίνουν πρώιμα, κυρίως λόγω στεφανιαίας νόσου.

 Όμως οι προσπάθειες αναζωογόνησης απαιτούν επεμβατικούς χειρισμούς σχετικά με τον ασθενή. Μέτρα ανάνηψης έχουν εφαρμοστεί σε ασθενείς με καρδιοαναπνευστική ανακοπή μέχρι να επιτευχθεί επαρκής αυτόματη κυκλοφορία ή μέχρι να διαπιστωθεί ο θάνατος του ασθενούς. 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ - ΠΟΙΝΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ (Μέρος Έκτο)

Το ιατρικό σφάλμα και η αμέλεια των επιστημόνων της υγείας (Μέρος ...

Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ  

Το ιατρικό σφάλμα έχει συνέπεια ποινικές, αστικές και πειθαρχικές ευθύνες του ιατρού.

Οι αστικές ευθύνες κατά κανόνα υποχρεώνουν τον ιατρό σε καταβολή αποζημίωσης ενώ οι ποινικές ευθύνες οδηγούν σε καταδίκη του ιατρού σε ποινή.

Οι ποινικές ευθύνες είναι πιο «στιγματιστικές» αφού ενδεχόμενη καταδίκη αναγράφεται στο ποινικό μητρώο και ακολουθεί με αρνητικές συνέπειες τον ιατρό σε όλη την περαιτέρω σταδιοδρομία του.

Και η ίδια η ποινική διαδικασία είναι κοινωνικά στιγματιστική και ψυχολογικά ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον ιατρό. Συνήθως οι ιατροί καταδικάζονται από ποινικής πλευράς για ανθρωποκτονία από αμέλεια ή για σωματική βλάβη από αμέλεια. 

Ποινικές ευθύνες δημιουργούνται από παράβαση απολύτως συγκεκριμένων σαφών διατάξεων που έχουν ποινικό χαρακτήρα 

Η πρώτη αναφορά στην ιατρική ευθύνη στην Ελληνική Νομολογία έγινε κατά την αγόρευση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δ. Τζιβανόπουλου, με την οποία εκδόθηκε η 56/1903 απόφαση. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα