Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

ΜΑΣ ΑΠΟΒΛΑΚΩΝΟΥΝ ΜΕ «TITTY-TAINMENT»

 


Η λέξη «Tittytainment» είναι σύνθετη και βγαίνει από τις λέξεις «Titty» (γυναικείο στήθος) και «entertainment» (ψυχαγωγία- διασκέδαση). Το «Tittytainment» είναι ένα μίγμα φτηνής, αποχαυνωτικής διασκέδασης και επαρκούς διατροφής που έχει σκοπό να εμποδίζει τις μάζες να σκέφτονται. Σαν ένα μωρό που θηλάζει από το στήθος της μητέρας του και μετά ευχαριστημένο και σχεδόν ναρκωμένο κοιμάται. Προσφέρεται αφειδώς λοιπόν στον κόσμο διασκέδαση χαμηλού επιπέδου κυρίως από την τηλεόραση όπως reality show, talk show, κουτσομπολίστικες εκπομπές, πολιτικές συζητήσεις, στημένες ειδήσεις, λαμπερά show, σαπουνόπερες, talent show, μη ποιοτικές ταινίες κ.α. σε συνδυασμό με ένα είδος, χαμηλής μεν ποιότητας αλλά επαρκούς ποσότητας, διατροφή.

Φίλιππος Νίκογλου - Ο άνθρωπος στον οποίο η Θεσσαλονίκη οφείλει την απελευθέρωσή της

 


Χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης βαδίζουν καθημερινά στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, αγνοώντας πως στο σημείο που βρίσκεται το γνωστό εστιατόριο “Καμένη γωνιά” υπάρχει η προτομή του ανθρώπου που η πόλη οφείλει την απελευθέρωσή της το 1912.
Το όνομα του άγνωστου για πολλούς αυτού ήρωα είναι Φίλιππος Νίκογλου και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα γεγονότα των ημερών εκείνου του Οκτωβρίου 1912.
Ο Φίλιππος Νίκογλου γεννήθηκε το 1871 στη Στενήμαχο (Ασένοβγκραντ) της Ανατολικής Ρωμιλίας, , που μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας μετά τον Α΄ Π.Π. η πόλη κατοικείτο κυρίως από Έλληνες, σπούδασε ιατρική στην Φιλιππούπολη που απέχει 19 χιλιόμετρα από τη Στενήμαχο, ειδικεύτηκε ως χειρουργός στη Γερμανία και πριν τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο εργαζόταν στη Σόφια.
Ο Νίκογλου ελληνικής καταγωγής με βουλγαρική όμως υπηκοότητα, με το ξέσπασμα των Βαλκανικών Πολέμων στρατολογήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1912 στο υγειονομικό του βουλγαρικού στρατού ως υπίατρος.
Το Χρονικό
Ο υπίατρος Φίλιππος Νίκογλου τοποθετήθηκε σε κινητό χειρουργείο της VIIης Μεραρχίας του Βουλγαρικού στρατού στο Σαμάκοβο, όπου εκεί στις 19 Οκτωβρίου 1912, άκουσε τους Βούλγαρους επιτελείς να σχεδιάζουν την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, αλλά και τα σχόλιά τους για τον ελληνικό στρατό που δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να φθάσει έγκαιρα στη πόλη.
Ο Νίκογλου πληροφορήθηκε και από τον συνάδελφό του ιατρό Γεώργιο Τζηρίδη από την Άνω Τζουμαγιά, όπου είχε την έδρα του ο τότε διάδοχος της Βουλγαρίας Μπόρις, ο οποίος με ένα Γερμανό στρατηγό έπιναν συχνά τσάι στο κατάλυμα του γιατρού.

(Μέρος Τρίτο) ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΝΟΥ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

 2.5.Ανατομία μαστού 


Ο μαστός θεωρείται επικουρικό γεννητικό όργανο επειδή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό και αποτελεί δευτερεύον χαρακτηριστικό του φύλου. Αποτελεί περίπου ημισφαιρική λιπώδη πτυχή του δέρματος, που περιέχει το μαστικό ή μαζικό αδένα. 

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ - ΟΡΙΣΜΟΣ - ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ - ΚΥΡΙΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ - ΑΙΤΙΑ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 


ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ 

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ 

Ως καρδιακή ανακοπή ορίζεται η αιφνίδια και απρόβλεπτη διακοπή της αποτελεσματικής λειτουργίας της καρδιάς που προκαλείται λόγω αδυναμίας της καρδιάς να προωθήσει το αίμα στα αγγεία εξαιτίας κοιλιακής μαρμαρυγής ή ασυστολίας, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή παροχή οξυγονωμένου αίματος στα ζωτικά όργανα. Την καρδιακή ανακοπή ακολουθεί και η αναπνευστική ανακοπή4,12

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

 


ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ 

Η καρδιά είναι μια βαλβιδική, μυϊκή αντλία και έχει μέγεθος γροθιάς. Στους ενήλικες ζυγίζει 300 γραμμάρια και βρίσκεται πίσω από το σώμα του στέρνου και τους πλευρικούς χόνδρους (3-6), στην πρόσθια κάτω μοίρα του μεσοπνευμόνιου χώρου, στο μέσο επίπεδο του θώρακα έτσι ώστε τα 2/3 αυτής να βρίσκονται αριστερά και το 1/3 δεξιά του επιπέδου αυτού8 . 

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ (Μέρος Πρώτο)

 

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 

Ως έγκαυμα χαρακτηρίζεται η βλάβη του δέρματος ή των ιστών του εξαιτίας κάποιου παράγοντα. Αυτός ο παράγοντας μπορεί να είναι θερμικός, χημικός ηλεκτρικός ακτινικός ή μηχανικός. Οι παράγοντες κινδύνου συνήθως σχετίζονται με το επάγγελμα, την ηλικία, και τις δραστηριότητες του θύματος. Τα εγκαύματα ταξινομούνται με βάση την έκταση και το βάθος τους σε πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού. 

Για να είναι επιτυχής η θεραπεία ενός εγκαύματος θα πρέπει να γίνει άμεσα η πρώτη θεραπεία που εξαρτάται από την εκτίμηση της σοβαρότητας του εγκαύματος. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας μεθόδου που ονομάζεται κανόνας των εννιά, όπου ο νοσηλευτής καλείται να αναγνωρίσει την έκταση , το βάθος, και την θέση του εγκαύματος. 

Σύνοδος Δία-Κρόνου Ο 20ετης κύκλος τους και η οικονομική πραγματικότητα

 


 

από την Αλίντα Κανάκη

Η σύνοδος των γιγάντων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος συμβαίνει κάθε 19,6 χρόνια, ονομάζεται «η μεγάλη σύνοδος» στην αστρολογία, καθώς έχει βαρύνουσα σημασία και κλείνει κάθε φορά έναν εικοσαετή κύκλο δραστηριοτήτων με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιόδου.

Η χρονιά που διανύουμε φιλοξενεί και αυτό το μεγάλο πλανητικό γεγονός που θα λάβει χώρας τις 21 Δεκεμβρίου, με σχεδόν απόλυτη σύνοδο των πλανητών, καθώς η απόκλιση τους θα είναι μόλις της τάξης της 0,1ο . Η ελάχιστη αυτή απόκλιση αποτελεί το κοντινότερο σημείο που θα βρεθούν οι δύο πλανήτες στον μεταξύ τους εναγκαλισμό μετά το 1623! Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι τη φετινή χρονιά κλείνει ένας τεράστιος οικονομικός κύκλος 4 αιώνων, κατά τον οποίο περάσαμε από τις οικονομίες που στηριζόταν στην πρωτογενή παραγωγή και το εμπόριο στην βιομηχανική επανάσταση, και από εκεί στις μεταβιομηχανικές κοινωνίες της εποχής μας.

Τη φορά αυτή η σύνοδος φιλοξενείται στο ζώδιο του Αιγόκερου, ένα ζώδιο της γης με σημαίνουσα βαρύτητα στα οικονομικά δρώμενα, και η κύρια επιρροή της κατευθύνεται στον τομέα της οικονομικής δραστηριότητας. Πέρα από το γεγονός ότι φιλοξενούνται σε ένα ζώδιο με οικονομικές προεκτάσεις, και οι δύο πλανήτες έχουν μεγάλη επιρροή στις οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται, με τον Δία να προωθεί την ανάπτυξη, την επέκταση και την οικονομική ευημερία, ενώ τον Κρόνο να φέρνει περιορισμούς οικονομικής φύσης, δυσκολίες και ύφεση. Η μεταξύ τους σύνοδος δε, συνδέεται συνήθως με οικονομικές δυσκολίες και χρηματιστηριακή αστάθεια και ολοκληρώνει ένα κύκλο οικονομικής δραστηριότητας.

Η νέα θρησκεία, ακόμα και στη μουσική, 'οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι'.

Θέλουν να επιβάλλουν ένα δικό τους καινούργιο κόσμο


Σε όλα τα επίπεδα βλέπουμε μία προσπάθεια από τα κέντρα εξουσίας στο να επιβάλλουν αυτό που απλά περιγράφουμε 'οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι'.

 

Στην μουσική, ανύπαρκτοι μέχρι χθες μουσικοί και βέβαια πάντα μαύροι, μερικοί από τους οποίους μάλιστα δεν ζουν πια όπως οι Pop Smoke και Juice Wrld που τα άλμπουμ τους σπάνε όλα τα ρεκόρ με πωλήσεις μερικών εκατοντάδων τεμαχίων, σε αντίθεση με τα δεκάδες εκατομμύρια άλλων μαύρων, με τους νέους κανόνες του τσαρτ, σύντομα θα επισκιάσουν τα ρεκόρ καλλιτεχνών όπως οι Michael Jackson και Prince.

 

Στον κινηματογράφο θέλουν ίση συμμετοχή στις βραβεύσεις και τους ρόλους σε σειρές και ταινίες για τους μαύρους, όχι όμως και για τους Ισπανόφωνους, ή Κινέζους, αυτοί δεν έχουν ακόμα ισχυρούς υποστηρικτές στα media, οι Κινέζοι δεν ενδιαφέρονται αρκετά προς το παρόν για το Χόλυγουντ και την μουσική.

Περί «φινλανδοποίησης»

 ΓΙΩΡΓΟΣ Θ. ΜΑΥΡΟΓΟΡΔΑΤΟΣ

Πότε πότε εμφανίζονται στον δημόσιο διάλογο εντυπωσιακές αλλά πρόχειρες αναφορές στην ιστορική εμπειρία άλλων χωρών χωρίς επαρκή γνώση της. Ετσι τώρα μερικοί συζητούν τον κίνδυνο να υποστεί η Ελλάδα «φινλανδοποίηση» στη σχέση της με την Τουρκία.

Για να καταλάβουμε πληρέστερα τι σημαίνει ο όρος, χρειάζεται πρώτα πρώτα να ανατρέξουμε στην ιστορική του προέλευση. Η ανεξαρτησία της Φινλανδίας από το 1917 αντιπροσώπευε έναν κίνδυνο για την ασφάλεια της Σοβιετικής Ενωσης και ειδικά του Λένινγκραντ (Αγίας Πετρούπολης) λόγω της εγγύτητας της μεθορίου. Για τους Σοβιετικούς, εξασφάλιση θα ήταν η προσάρτηση φινλανδικού εδάφους ώστε να απομακρυνθεί η μεθόριος. Το 1939 οι Φινλανδοί αρνήθηκαν να το αποδεχθούν χωρίς πόλεμο, στον οποίο αγωνίστηκαν ηρωικά αλλά τελικά ηττήθηκαν (όπως ακριβώς και εμείς έναν χρόνο αργότερα). Εχασαν έτσι περίπου ένα δέκατο του εδάφους τους, με προσφυγοποίηση των κατοίκων. Το 1941, όμως, επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους των Σοβιετικών. Επωφελήθηκαν από τη γερμανική επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης για να επιτεθούν και αυτοί, σε σύμπραξη με τη χιτλερική Γερμανία, και να καταλάβουν όχι μόνο όσα είχαν χάσει, αλλά και περισσότερα. Το καλοκαίρι του 1944 πρόλαβαν να συνθηκολογήσουν πριν καταρρεύσουν κι έτσι γλίτωσαν όχι μόνο εδαφικές απώλειες πολλαπλάσιες από τις αρχικές, αλλά και την κατοχή από σοβιετικά στρατεύματα.

(Μέρος Δεύτερο) ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΝΟΥ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

 Μηχανισμοί καρκινογένεσης 

Οι περιπτώσεις καρκίνου πιθανόν να αυξηθούν κατά 50% μέχρι το 2020. Ο αριθμός των νέων καρκίνων μπορεί να ανέλθει μέχρι τα 15 εκατομμύρια κάθε χρόνο παγκοσμίως. Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται μέσα στην έκθεση World Cancer Report η οποία πραγματοποιήθηκε από τον ΠΟΥ. Βέβαια, το 1/3 των καρκίνων αυτών μπορεί να προληφθεί. Η αύξηση αυτή μπορεί να περιοριστεί αποτελεσματικά αλλάζοντας τον τρόπο ζωής, βελτιώνοντας την διατροφή μας, καταπολεμώντας τις μολύνσεις και το κάπνισμα. Κατά το έτος 2000, οι διάφορες μορφές καρκίνων παγκοσμίως, ήταν υπεύθυνες για το 12% από περίπου 56 εκατομμύρια θανάτους που συνέβησαν (Boyle and Levin , 2008).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα