Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Γιατί δεν υπάρχουν «Σλαβομακεδονική» γλώσσα και «Σλαβομακεδόνες»



Η μη ύπαρξη «Σλαβομακεδονικής» γλώσσας, και κατά συνέπεια «Σλαβομακεδόνων», είναι θέμα κοινότοπο και εξαντλημένο για όλους τους ανά τον κόσμο έγκυρους γλωσσολόγους, φιλολόγους, αρχαιολόγους, ιστορικούς και μελετητές. Έτσι, το να μιλάμε σήμερα ακόμη γι’ αυτό, θα ήταν ένα αστείο ηλιθίων, αν δεν προϋπήρχαν διαχρονικά: η πολύπλευρη προπαγάνδα, εκτός Ελλάδος, και η εγκληματική διαχείριση του θέματος από πλειάδα Ελλήνων πολιτικών και κομμάτων, τόσο της κομμουνιστικής αριστεράς όσο και της αστικής τάξης.
-

Γράφει ο Γιώργος Ρωμανός
-

Σήμερα η ίδια εγκληματική πολιτική ασκείται φανατικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ύπουλα από πολλούς στην αντιπολίτευση, αλλά και από ανθέλληνες του εξωτερικού.


Κι όμως το τελειωμένο επιστημονικά θέμα έχει μόνο τρία όλα κι όλα χαρακτηριστικά σημεία: 1. Η αρχαία Μακεδονία είναι Ελλάδα και τίποτε άλλο. 2. Δεν υπάρχουν, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, διεθνή έγγραφα ή Συνθήκες οι οποίες να δέχονται τις δήθεν «3 Μακεδονίες», όπως διαδίδουν κάποιοι εντός και εκτός Ελλάδος. 3. Η σημερινή FYROM, η πρώην Γιουγκοσλαβική Βαρντάρτσκα, έκλεψε ωμά επί Τίτο το όνομα της Μακεδονίας των Ελλήνων. Η Βαρντάρτσκα γεωγραφικά βρισκόταν δ  ι  α  ι  ώ  ν  ι  α και βρίσκεται ακόμη… στην περιοχή της αρχαίας Δαρδανίας• πολύ πιο βόρεια από τη Μακεδονία-Ελλάδα, βορειότερα ακόμη και από την αρχαία Πελαγονία –περί το σημερινό Μοναστήρι.


Στις 5/2/2018, στον Real FM, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, και μέχρι πρόσφατα Υπουργός Παιδείας, κ. Ν. Φίλης, εκφράζοντας το κόμμα του, είπε στον δημοσιογράφο κ. Ν. Χατζηνικολάου, πως: «Υπάρχει σλαβομακεδονική γλώσσα, δεν υπάρχει; Τι ανακαλύπτουμε τώρα προβλήματα; Σλαβική-Μακεδονική γλώσσα υπάρχει. Το ελληνικό κράτος το λέει και ο ΟΗΕ και ο ίδιος ο Ευάγγελος Αβέρωφ το 1959 που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Το θέμα του ονόματος της γλώσσας ή υπάρχει ή δεν υπάρχει».
Εντυπωσιάζει ο κ. Φίλης, γιατί μη έχοντας επιχειρήματα επικαλείται ως άλλοθι της σημερινής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τον Ευάγγελο Αβέρωφ! Τον δεξιότερο πολιτικό της Μεταπολίτευσης, συγγραφέα του γνωστού «Φωτιά και Τσεκούρι», όπου καταγγέλλει «τον συμμοριτοπόλεμο» (αυτολεξεί), και όλα όσα έκαναν στη διάρκειά του οι ιδεολογικοί σύντροφοι του κ. Φίλη, εναντίον της Ελλάδος. Αλλά, εάν πράγματι (;) ο Ευάγγελος Αβέρωφ αναγνώρισε κακώς τα δήθεν «Σλαβομακεδονικά», γιατί αυτό επιτρέπει σήμερα στον «αριστερό» ΣΥΡΙΖΑ να αγωνίζεται στην πρώτη γραμμή του υπερ-καπιταλισμού, προκειμένου τα Σκόπια να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, με ταυτόχρονη προδοσία-παράδοση του ονόματος της μοναδικής Μακεδονίας των Ελλήνων;



Σπάνιος χάρτης που εκδόθηκε στη Βιέννη το 1545, από τον Νικόλαο Σοφιανό, Έλληνα Κερκυραίο, ιερέα, γλωσσολόγο, μεταφραστή, και εκδότη. Στο επάνω μέρος η πόλη των Σκοπίων (Scupi) βρίσκεται στη Δαρδανία. Είναι χαρακτηριστικό πόσο νοτιότερα βρίσκεται η Μακεδονία-Ελλάδα.

Δείτε πώς Αυτή η Γυναίκα Πακετάρει σε Ένα Μικρό Βαλιτσάκι 100 Πράγματα (VIDEO)

Δείτε πώς Αυτή η Γυναίκα Πακετάρει σε Ένα Μικρό Βαλιτσάκι 100 Πράγματα (VIDEO)

Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας πόσα πράγματα μπορούν να χωρέσουν σε ένα μικρό βαλιτσάκι.
Αν κάποια στιγμή στη ζωή σας τα έχετε παρατήσει στην προσπάθειά σας να χωρέσετε όλα όσα θέλετε σε ένα μικρό ή και μεγαλύτερο βαλιτσάκι, τότε σίγουρα δεν προσπαθήσατε όσο σκληρά θα έπρεπε.
Πάντα υπάρχει χώρος για παραπάνω πράγματα αν ξέρετε τι κάνετε κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε.
Στο video που ακολουθεί θα δείτε μια γυναίκα να χωράει αποτελεσματικά 100 πράγματα μέσα σε ένα μικρό βαλιτσάκι. Έτσι, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να ταξιδέψετε απλά δείτε το video και εφαρμόστε όλα όσα κάνει.

Τα μυστικά που κρύβουν τα εκπληκτικά Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας



Στο πιο σπάνιο από τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, που για πρώτη φορά εκτίθεται στο Ισραήλ, υπάρχει μια πρωτοτυπία που ενθουσιάζει την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα: η αφήγηση για τον Κατακλυσμό γίνεται από τον ίδιο τον πατριάρχη των Εβραίων.

Για περίπου επτά δεκαετίες τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας αποτελούν έναν άλυτο γρίφο που παιδεύει ερευνητές όλων των θρησκειών. Η τυχαία ανακάλυψή τους το 1947, ένα χρόνο πριν τη σύσταση του επίσημου ισραηλινού κράτους, κοντά στο Κιρμπέτ Κουμράν, ερέθισε τη συλλογική φαντασία εξαιτίας αναφορών τους σε βιβλικά κείμενα. Εκτοτε, έχουν γίνει η πηγή για ουκ ολίγες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τις αλήθειες που αποκαλύπτουν για την ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης. Από τα χειρόγραφα εκείνο που κουβαλάει το μεγαλύτερο μυστήριο είναι η απόκρυφη «Γένεση» (ή Το βιβλίο των Ιωβηλαίων), καθώς η μελέτη της επιτρεπόταν μόνο στους ειδικούς ερευνητές εξαιτίας της εύθραυστης κατάστασης των επιγραφών.

Από τις 15 Μαρτίου, ωστόσο, το ευρύ κοινό έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά από κοντά το συγκεκριμένο χειρόγραφο χάρη στην έκθεση «Genesis retold» «Διηγώντας ξανά τη «Γένεση»») που φιλοξενείται στο Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την ανακάλυψή των επτά παπύρων, το απόκρυφο χειρόγραφο (που για το επίσημο δόγμα σημαίνει ψευδεπίγραφο) βγαίνει από την ειδική αίθουσα με συγκεκριμένες συνθήκες θέρμανσης όπου διατηρούνταν και αποκαλύπτεται σε όλους.

Ο Θάνατος Είναι Όφελος

Ο Θάνατος Είναι Όφελος

Η αυτογνωσία έχει στρώματα κρεμμυδιού και για ν’ αντιληφθείς την τρυφερή καρδιά της πρέπει να κλάψεις πολύ.
«Η ευτυχία δεν είναι ιδανικό της λογικής· αλλά της φαντασίας» Εμμάνουελ Καντ 1724-1804

Είναι εξαιρετικά δύσκολο κι απαιτεί συνεχή ενδοσκόπηση, ερωτήματα, θέληση και πρακτική, το να φτάσεις στο επίπεδο να αντιληφθείς τι είναι τα δίπολα· αξία / απαξία, ευτυχία/ δυστυχία, επιτυχία/ αποτυχία σε σχέση με τον εαυτό σου και την επιβίωση σου. Όπως βλέπεις το δεύτερο μισό των λέξεων είναι η «τύχη» που σημαίνει το σύνολο συγχρονισμένων απρόβλεπτων περιστατικών που η σύμπτωσή τους δεν έχει λογική εξήγηση ή σύμπτωση ευνοϊκών περιστάσεων· καλή τύχη σε αντίθεση με την κακή τύχη, εν τούτοις ελάχιστοι γνωρίζουν τι είναι η τύχη, τυφλωμένοι από το κυνήγι της ευτυχίας – αποτυχίας. Είναι δύσκολο να αντιληφθούν ότι οι αξίες τους καθορίζουν την φύση των προβλημάτων τους και η φύση των προβλημάτων τους καθορίζει την ποιότητα της ζωής τους· που είναι ταυτόσημη με τις αξίες τους.

Οι αξίες βρίσκονται πίσω από οτιδήποτε είμαστε και κάνουμε, μάλιστα είναι τόσο ολοφάνερες που ένας παρατηρητής είναι ευκολότατο να δει ποιες είναι οι πραγματικές αξίες κάποιου σε σχέση με τις φαινομενικές. Δηλαδή πίσω από το τι λες για τις αξίες σου, κυριολεκτικά ουρλιάζει η αλήθεια που απεγνωσμένα προσπαθείς να κρύψεις· καμουφλάροντας την με νεκρά χαμόγελα μιας ανύπαρκτης ευτυχίας. Όλα όσα σκέφτεσαι κι αισθάνεσαι, οι λέξεις που χρησιμοποιείς, η στάση του σώματος σου, το χαμόγελο σου σχετικά με μιά κατάσταση τελικά καταλήγουν να δείχνουν πόσο πολύτιμη θεωρείς ότι είναι αυτή την κατάσταση.

Αν αυτή η αξία λοιπόν δεν βοηθάει στην γενικότερη επιβίωση σου τότε ολόκληρη η ζωή σου καταντάει μια παραφωνία. Ελάχιστοι άνθρωποι καταφέρνουν να κάνουν στον εαυτό τους τις σημαντικές ερωτήσεις (τις φιλοεπιβιωτικές· αυτές που προάγουν την αυτογνωσία) κι άρα ελάχιστοι άνθρωποι καταφέρνουν να αποκτήσουν μια βαθύτερη γνώση των δικών τους αξιών που πρεσβεύουν και επάνω τους χτίζουν την ζωή τους. Αυτοί είναι οι ξεχωριστοί άνθρωποι … και όχι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ξεχωριστοί. (ξε-χώρος, έξω από τον χώρο, από την μάζα. Που είναι αλλιώτικος από τους υπόλοιπους, που κάνει κάτι με διαφορετικό μοναδικό τρόπο).

Τα περισσότερα ανθρώπινα ζώα διατυμπανίζουν ότι πρεσβεύουν τις αξίες της ειλικρίνειας, της φιλίας και της ανιδιοτέλειας, αλλά μετά γυρνούν εδώ κι εκεί κουτσομπολεύοντας, μειώνοντας και διαβάλλοντας σε· για να νιώσουν σημαντικοί και να γεμίσουν το κενό της εγωπάθειας τους. Όταν ρωτηθούν γιατί αισθάνονται αυτό το κενό και το γεμίζουν μειώνοντας και καταπιέζοντας το περιβάλλον τους, βρίσκουν δεκάδες δικαιολογήσεις για να ρίξουν το φταίξιμο οπουδήποτε αλλού εκτός από τον εαυτό τους και έτσι διαιωνίζουν τα προβλήματα τους αντί να τα λύσουν.

Φρενίτιδα Ρ.Τ.Ερντογάν: «Τζαμί για πάντα η Αγία Σοφία – Η βυζαντινή νοοτροπία μας κατέστρεψε»!



Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «μόλυνε» σήμερα «το ναό των ναών» της Ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, διακηρύσσοντας ότι «Είναι τζαμί. Είναι ισλαμικό τέμενος και αυτό δεν αλλάζει», ενώ για πρώτη φορά αναφέρθηκε και στο Βυζάντιο, δείχνοντας πλέον ξεκάθαρα ότι εννοεί τον εαυτό του ως συνεχιστή τωον σουλτάνων και τη Τουρκία ως συνέχεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η ομιλία του Ερντογάν έγινε μέσα (!) στην Αγιά Σοφιά. Και ο ίδιος δήλωσε συγκινημένος που βρισκόταν σε έναν τέτοιο ιερό χώρο, όπως είπε.

Το καταστροφικό ραντεβού του Γουιλ Σμιθ με τη Σοφία… το ρομπότ

Το καταστροφικό ραντεβού του Γουιλ Σμιθ με τη Σοφία… το ρομπότ
Από το ξεκίνημα της καριέρας του στον «Πρίγκιπα του Μπελ Ερ» μέχρι τις πιο πρόσφατες ταινίες του, ο Γουιλ Σμιθ είχε πάντα πέραση στις γυναίκες, τουλάχιστον στην μικρή και τη μεγάλη οθόνη.
Ωστόσο οι έξυπνες ατάκες του ετοιμόλογου ηθοποιού φαίνεται ότι δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως τουλάχιστον έδειξε το πρόσφατο… καταστροφικό ραντεβού του με τη Σοφία το ρομπότ.
Παρά τον ευτυχισμένο του γάμο με την Τζάντα Πίνκετ Σμιθ εδώ και 21 χρόνια, ο 49χρονος αποφάσισε να… δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο online dating, για τις ανάγκες ενός χιουμοριστικού βίντεο που ανέβασε στο κανάλι του στο YouTube. Ως παρτενέρ του σε αυτο το πείραμα επέλεξε τη γοητευτική Σοφία, ένα υπερσύγχρονο και απίστευτα ρεαλιστικό ρομπότ, που μάλιστα έγινε πριν μερικούς μήνες η πρώτη εκπρόσωπος του είδους της που απέκτησε ιθαγένεια και έγινε επίσημα πολίτης χώρας, συγκεκριμένα της Σαουδικής Αραβίας.

Ονειρόσκονη των Άστρων

space 01

Οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι από την ίδια Ονειρόσκονη που είναι φτιαγμένα τα άστρα.
Το πόσο λάμπουν τα άστρα, ορίζει ο Ήλιος…
το πόσο λάμπουν οι άνθρωποι, ορίζει η συμπεριφορά τους.
Αν θέλεις να περιτριγυρίζεσαι από αξιόλογους ανθρώπους, λάμπε και φώτιζε σαν Ήλιος…
κανένας αξιόλογος άνθρωπος δεν έλκεται από το Σκοτάδι.
Κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του τόσο το Σκοτάδι, όσο και το Φως…
ο ίδιος είναι υπεύθυνος για το ποιο από τα δύο θα αφήσει να επικρατήσει.
Όταν το μόνο που αντικρίζεις τριγύρω σου είναι μιζέρια, κατήφεια και απόγνωση, θυμήσου ότι υπάρχουν ασύλληπτης ομορφιάς Κόσμοι που περιμένουν να τους περπατήσεις.
Αρκεί να σηκώσεις το βλέμμα σου στα Άστρα…

Η αλληγορία της αρπαγή της Ωραίας Ελένης





Ο Τρωικός πόλεμος διήρκεσε δέκα χρόνια, στο όνομά του δέκα χιλιάδες από τους άριστους των ανδρών έπεσαν, ενώ η Τροία, η πλέον ευημερούσα πόλη της Ασίας αποτεφρώθηκε ολοσχερώς. 

Ο ειρηνιστής Ευριπίδης το 412 π.Χ. με το έργο του «Ελένη» μας δείχνει ότι οι πόλεμοι είναι νοσηροί και έχουν μάταιες αιτίες. Είναι για το είδωλο που οι Έλληνες πολέμησαν, στην Τροία δεν υπήρξε ποτέ τίποτα, η πραγματική Ελένη δε βρισκόταν εκεί! Είναι το όνομά της (το μάταιο) που ο Μενέλαος επεδίωξε, είναι αυτό που κόμισε στον στόλο του, που έθεσε σε ασφαλή τόπο όταν προσάραξε. Η σύντροφος του κρεβατιού δεν ήταν παρά αγαλματίδιο από σύννεφο, όπως τα μικρά αναθήματα που οι άνθρωποι προσφέρουν στους θεούς. Ο ποιητής, ανατόμος ψυχών στα άλλα κείμενά του, εδώ εμφανίζει επιδεξιότητα ειδολοπλάστη. Η «Ελένη» ως είδωλο, αληθινότερη από το πρόσωπο, από το σώμα.

Η αλήθεια συνήθως δεν βρίσκεται εκεί που την ψάχνουμε. Η πραγματική ζωή, η ενορμητική, είναι αλλού ωστόσο άλλη ζούμε, αγωνιζόμενοι-αλλοίμονο- για το σαθρό της απείκασμα το οποίο τεχνηέντως καλλιεργείται και αήθως διασπείρεται από τους «θεούς» του ενεστώτος lifestyle. Το τελευταίο είναι η ζοφερή συνέπεια μιας Αρπαγής. Αφορά στην υπεξαίρεση της μοναδικής και Ωραίας Ιδιαιτερότητας και Ατομικότητας του σύγχρονου ανθρώπου που ευχερώς και τυφλά υποκύπτει στο ομαδικό, ιδού η θυσία του εσώτερου εαυτού, η απόλυτη συμμόρφωση του Εγώ στο ψευδεπίγραφο και σαθρό συλλογικό, η έκπτωση του τόνου των ενστίκτων της ζωής που ασφυκτιούν χάριν της συστοιχίας με το έξωθεν. Είναι η σύρραξη υπέρ μιας κίβδηλης, πλουμιστής αλλά ανοργασμικής ύπαρξης, που στοχεύει στην αρνητικοποίηση της ζωής, στο φάντασμά της.

Φθόριο: Ένα Ποντικοφάρμακο στα Δόντια σου



Φθόριο: Ένα Ποντικοφάρμακο στα Δόντια σου

Φθόριο, Ένα Ποντικοφάρμακο Στα Δόντια Σου!

Από δηλητήριο, απαραίτητο στοιχείο για την υγεία και την ομορφιά των δοντιών!

Παρόλο που τα φθοριούχα είναι γνωστά τοξι­κά δηλητήρια, ωστόσο επιτρέπεται να υπάρχουν στα τρόφιμα, στο νερό και σε άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης, με το επιχείρημα πως προστατεύουν από τη τερηδόνα των δοντιών. Όμως, την ίδια προστασία από την τερηδόνα μπορούν να προσφέρουν κι όλα τα άλλα βαριά μέταλλα όπως ο άργυρος, ο μόλυβδος και το αρσενικό, ακόμα και το ουράνιο.

Γιατί το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε ειδικά στο φθόριο και στα φθοριούχα;
Στο σημείο αυτό, έχουμε να κάνουμε με μια μοναδική ιστορία πετυχημένου marketing

Αρχικά, πώς, με την αλλαγή της δημόσιας εικόνας ενός τοξικού προϊόντος, οι βιομηχανίες προστατεύθηκαν από τις μηνύσεις που θα μπορούσαν να τους γίνουν για την απελευθέρωση του και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ακολούθως, πώς ένα τοξικό απόβλητο των βιομηχανιών σιδήρου, χαλκού, αλουμινίου και λιπασμάτων, που κανονικά θα έπρεπε να τις επιβαρύνει σημαντικά με κόστος για την αποθήκευση και αδρανοποίηση του, μετατρέπεται σε ένα προϊόν με εμπορική αξία, που η πώληση του προσφέρει ένα επιπλέον κέρδος στις βιομηχανίες αυτές. 

Υπενθυμίζουμε ότι τα φθοριούχα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κυριότερα και πιο επικίνδυνα τοξικά βιομηχανικά απόβλητα και κανείς δεν τελείως προστατευμένος από αυτά. Μόνον στις ΗΠΑ, με βάση στοιχεία του 1989, 155.000 τόνοι φθοριούχων απελευθερώνονται κάθε χρόνο στον αέρα, ενώ 500.000 τόνοι φθοριούχων μολύνουν το νερό των ποταμών, των λιμών και τη θάλασσα!

Το φθόριο (Fluorum) είναι χημικό στοιχείο με σύμβολο F και ατομικό αριθμό 9. Δύο άτομα φθορίου σχηματίζουν ομοιοπολικό δεσμό μεταξύ τους, όταν το φθόριο βρίσκεται στη στοιχειακή του μορφή, σχηματίζοντας το διατομικό του μόριο, που γι” αυτό έχει το χημικό τύπο F2 και ονομάζεται «διφθόριο». Είναι ανοικτοκίτρινο δηλητηριώδες αέριο, το πιο δραστικό από όλα τα στοιχεία. Π.χ. οξειδώνει ταχύτατα υδρογονάνθρακες σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ το οξυγόνο χρειάζεται και κάποιο σπινθήρα για να αρχίσει την καύση. Γι’ αυτό το F2 είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, πολύ περισσότερο από τα άλλα αλογόνα, ακόμη και από το χλώριο που χρησιμοποιήθηκε ως χημικό όπλο κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιπλέον, το φθόριο εμφανίζει την μεγαλύτερη ηλεκτραρνητικότητα.

Το ορυκτό φθορίτης, που αποτελείται κυρίως από φθοριούχο ασβέστιο (CaF2), περιγράφηκε το 1530 από τον Georgius Agricola για τη χρήση του ως ρευστοποιητή. Οι ρευστοποιητές χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν την τήξη μετάλλων ή ορυκτών. Η ετυμολογία του ονόματος του στοιχείου στα αγγλικά αντανακλά την ιστορία του: 

Είναι «fluorine», από το «fluere», που σημαίνει ρέω. Το 1670 o Schwanhard βρήκε ότι το γυαλί διαβρώνεται όταν εκτίθεται σε φθορίτη, κάτι που σήμαινε ότι συμπεριφερόταν σαν οξύ. O Καρλ Βίλχελμ Σέελε και πολλοί μεταγενέστεροι ερευνητές, που περιλαμβάνουν τους Χάμφρι Ντέιβι (Humphry Davy), Καρολίν Μενάρ (Caroline Menard) Ζοζέφ Λουΐ Γκέι-Λισσάκ, (Joseph Louis Gay-Lussac), Αντουάν Λαβουαζιέ (Antoine Lavoisier) και Λουΐ-Ζακ Τενάρ (Louis Jacques Thenard). Όλοι αυτοί πειραματίστηκαν με το υδροφθορικό οξύ (HF) που εύκολα παράγεται με την επίδραση πυκνού θειικού οξέος (H2SO4) σε φθορίτη.

Η ιστορία των προβλημάτων με τα φθοριούχα τοξικά απόβλητα ξεκινάει το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αρχίζουν να δημιουργούνται τα μεγάλα εργοστάσια επεξεργασίας μετάλλου -σιδήρου και χαλκού- τα διυλιστήρια και τα εργοστάσια λιπασμάτων. Καθώς εκείνη την εποχή δεν χρησιμοποιούνταν φίλτρα και διαδικασίες που περιορίζουν την απελευθέρωση των τοξικών συστατικών, γρήγορα δημιουργήθηκε πρόβλημα στις περιοχές που υπήρχαν τέτοια εργοστάσια. Και, δυστυχώς για τις βιομηχανίες, οι άνθρωποι που ζούσαν στις περιοχές αυτές αντέδρασαν.

Καθώς όμως ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι κανονισμοί «ξεχάστηκαν», όπως «ξεχάστηκαν» και για κάποια χρόνια μετά το τέλος του, προκειμένου να επανορθωθούν οι καταστροφές που ο πόλεμος είχε επιφέρει. Αυτή η κατάσταση ανακωχής κράτησε σχεδόν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920. Τότε συνέβησαν δύο γεγονότα, σχεδόν ταυτόχρονα στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Στην Ευρώπη, το 1930 έγινε η πρώτη από τις μεγάλες οικολογικές καταστροφές που έχουν προκληθεί από τα φθοριούχα και η οποία είχε άμεσα ανθρώπινα θύματα. Στην Meuse Valley του Βελγίου, εξακόσιοι άνθρωποι δηλητηριάστηκαν και εξήντα πέθαναν από διαρροή τοξικών φθοριούχων.

Το Φθόριο είναι το όνειρο κάθε αυτοκράτορα που επιθυμεί πειθήνιους υπηκόους.

Σε λίγες ώρες ο κινέζικος δορυφόρος θα πέσει στη Γη – Πόσο πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος

Σε λίγες ώρες ο κινέζικος δορυφόρος θα πέσει στη Γη – Πόσο πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος

Η καταστροφή του κινεζικού διαστημικού σταθμού στη γήινη ατμόσφαιρα και η πτώση τυχόν τμημάτων του στη Γη θα συμβεί μεταξύ της νύχτας του Σαββάτου 31 Μαρτίου και αργά του απογεύματος της Κυριακής 1 Απριλίου (σε ώρα GMT), σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Η ESA επισημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει πολύ ακριβής πρόβλεψη, εν μέρει λόγω και της μεταβαλλόμενης ηλιακής δραστηριότητας, δηλαδή των ρεύματος των σωματιδίων που στέλνει ο Ήλιος προς τη Γη και τα οποία επηρεάζουν το γήινο γεωμαγνητικό πεδίο.

Στην πραγματικότητα, ο Ήλιος ήταν τις τελευταίες μέρες πιο ήσυχος του αναμενομένου, με συνέπεια να υπάρχει και πιο ήρεμος διαστημικός «καιρός» γύρω από τον πλανήτη μας. Αυτό, κατά την ESA, σημαίνει ότι η πυκνότητα στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας, μέσω της οποίας κινείται ο «Τιανγκόνγκ-1», δεν αυξήθηκε όπως προβλεπόταν, κάτι που θα τραβούσε προς τα κάτω πιο γρήγορα τον ανεξέλεγκτο διαστημικό σταθμό.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ESA, μετέφερε κάπως πιο πίσω τη νέα (και ακόμη αβέβαιη) πρόβλεψη, αν και πάντως η 1η Απριλίου θεωρείται ακόμη η πιθανότερη μέρα. Η πιθανή ζώνη πτώσης βρίσκεται ανάμεσα στις 43 μοίρες βόρεια και 43 μοίρες νότια του Ισημερινού.

Ο «Τιανγκόνγκ-1» υπήρξε το πρώτο διαστημικό εργαστήριο της Κίνας, το οποίο εκτοξεύθηκε το 2011 για να βοηθήσει τη χώρα να αποκτήσει τεχνογνωσία, έτσι ώστε να κατασκευάσει και να θέσει σε τροχιά ένα μεγαλύτερο επανδρωμένο σταθμό, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει μέσα στη δεκαετία του 2020.

Στη διάρκεια της ζωής του τον «Τιανγκόνγκ-1» είχαν επισκεφθεί τρεις κινεζικές αποστολές: η πρώτη το 2011, ήταν το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Shenzhou και ακολούθησαν άλλες δύο το 2012 και 2013, τα επανδρωμένα σκάφη Shenzhou 9 και 10 αντίστοιχα.

Πόσο θα έπρεπε να ανησυχεί ο κόσμος;

Τα 10 χαρακτηριστικά των πραγματικά αυθεντικών ανθρώπων

Το να είσαι αυθεντικός είναι μια φράση που λέμε συχνά ο ένας στον άλλον, αλλά τι σημαίνει πραγματικά; Τι σημαίνει να είσαι ένας αυθεντικός άνθρωπος; Αυθεντικό είναι κάτι που είναι πραγματικό ή γνήσιο. Είναι εύκολο να δημιουργήσουμε μια ψεύτικη ζωή στα κοινωνικά δίκτυα και να το πάρουμε αυτό και στην πραγματική μας ζωή με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε καλά.

Τα 10 χαρακτηριστικά των πραγματικά αυθεντικών ανθρώπων

να είσαι αυθεντικός σημαίνει να έχουμε το θάρρος να είμαστε ο εαυτός μας ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο κόσμος ή τι θα πει πίσω από πλάτη μας. Οι αυθεντικοί άνθρωποι ξεχωρίζουν εύκολα χάρη στα χαρακτηριστικά τους, τις πράξεις τους και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τους άλλους.
Δείτε παρακάτω 10 χαρακτηριστικά των πραγματικά αυθεντικών ανθρώπων.

1. Είναι αυτο-στοχαστικοί

Περνάνε χρόνο παρατηρώντας τον εαυτό τους και προσπαθώντας να καταλάβουν ποιοι είναι, τι θέλουν και τι είδους άνθρωποι θέλουν να είναι στην ζωή τους.Μελετούν τα λάθη τους χωρίς να έχουν εμμονές και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις εμπειρίες για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

2. Δεν είναι επικριτικοί

Επειδή κοιτάζουν τον εαυτό τους και τα λάθη τους σε τακτική βάση, δεν κρίνουν τους άλλους. Καταλαβαίνουν, ότι τα λάθη συμβαίνουν για να μαθαίνουμε από αυτά και είναι πολύτιμο εργαλείο για να ωριμάζουμε και να εξελισσόμαστε.

Omnia causa fiunt (Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο)


Γράφει ο Παύλος Κετσιτζόγλου – Παπαδημητρόπουλος

Θα ήθελα να σας διηγηθώ μια αληθινή ιστορία, θα προσπαθήσω να μη μακρηγορήσω.

Η ιστορία αυτή μιλάει για ένα παιδί, ένα παιδί που πέρασε πολλά για να καταφέρει να βρει τον εαυτό του και την ηρεμία του, δύο αλληλένδετα πράγματα.

«Μέχρι τα 15 του το παιδι έζησε μια ήρεμη αλλά θα έλεγα περίεργη ζωή. Στα 15 του άρχισε να νιώθει πολύ άσχημα, ένα συναίσθημα τόσο κακό που ένιωθε ότι ολόκληρος ο κόσμος δεν τον χωράει, ίσως το χεις νιώσει κι εσύ.

Τα πράγματα στη ζωή του άρχισαν να περνούν την κάτω βόλτα. Γνώρισε μια κοπέλα, ξέρετε ήταν το πιο όμορφο πλάσμα που είχε δει ποτέ του χωρίς να τα πολυλογώ το παιδι κατέληξε να δημιουργήσει μια σχέση με αυτη τη κοπέλα. Όλα πήγαιναν καλά ήταν χαρούμενος μέχρι που κάποια στιγμή άρχιζε να νιώθει ότι αγαπάει με όλη του την ψυχή και αυτή η αγάπη δεν είχε ανταπόκριση. 

Το παιδι ήθελε μόνο να νιώσει το συναίσθημα της αγάπης τίποτα άλλο, να νιώσει την αγάπη στο πετσί του κυριολεκτικά να τον κατακλύζει, όμως η σχέση συνέχιζε χωρίς ανταπόκριση. Ένιωθε ότι το μόνο πράγμα που χρειαζόταν για να είναι ευτυχισμένος είναι αγάπη αυτό το όμορφο και αγνο συναίσθημα. Προσπάθησε να αναπληρώσει την αγάπη που δεν λάμβανε από την κοπέλα, στους γονείς του, στους φίλους του αλλά τίποτα πίστευε πως είναι ανάξιος να αγαπηθεί. Εν τελει η κοπελα τον αφησε, ποιος την κατηγορει; ηταν με εναν ανθρωπο που της ζητούσε κατι το οποιο δεν ηταν ικανη να του δώσει.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΗΡΙΑΛ


Τα αμερικανικά τηλεοπτικά σίριαλ, αλλά και οι ταινίες, καθώς απευθύνονται σε ποικίλους θεατές εκφράζουν βασικά την κυρίαρχη άποψη που έχει το αμερικανικό κοινό  για διάφορα θέματα.

Έτσι πχ όταν βλέπουμε αμερικανικά σίριαλ ή φιλμ που έχουν ως θέμα το Βιετνάμ ή το Ιράκ μπορεί να εκφράζονται απόψεις κατά της συμμετοχής της Αμερικής σε αυτούς τους πολέμους, οι πρωταγωνιστές όμως πάντα εμφανίζονται να έχουν αγωνιστεί εκεί ή και πεθάνει, για κάποιο καλό σκοπό, αφού προηγουμένως  μάλιστα τις περισσότερες φορές έχουν εκφράσει την άποψη πως αγωνίζονται για την ελευθερία και την δημοκρατία που αντιπροσωπεύει η χώρα τους!
Αντίστοιχα επίσης σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι πάντα το Ισραήλ, η Βρετανία, η Γαλλία, οι χώρες του ΝΑΤΟ, η Νότιος Κορέα, τα Εμιράτα κτλ ενώ οι εχθρικές ενέργειες  συνήθως προέρχονται από την Ρωσία, το Ιράν, την Βόρειο Κορέα και από μουσουλμανικές χώρες.

Πόσο απορρέει η ηθική από την πίστη;

Αποτέλεσμα εικόνας για Πόσο απορρέει η ηθική από την πίστη;

Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιείται συχνά για να υπερασπιστεί τη θρησκευτική πίστη είναι πως αυτή προάγει την ηθική συμπεριφορά. Η θρησκεία με το σύνολο των κανόνων της μας περνάει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινούμαστε για το ποιες συμπεριφορές πρέπει να υιοθετούμε και ποιες να αποφεύγουμε.

Προσωπικά, έχω επιλέξει για τον εαυτό μου να μην πιστεύω φανατικά. Δεν μπορώ επίσης να πιστέψω πως μόνο η πίστη προάγει την ηθική. Προς επίρρωση της άποψής μου αυτής, παραθέτω κάποια επιχειρήματα:

I. Δεν μπορείς να συνδέεις την ηθική απόλυτα με ένα και μόνο θρήσκευμα. Υπάρχουν εκατομμύρια θρησκεύματα σε ολόκληρο τον πλανήτη αυτή τη στιγμή. Αν συνδέσεις πχ την ηθική με ένα θρήσκευμα, αυτομάτως αποκλείεις όλους τους εκατομμύρια ανθρώπους που πιστεύουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Ένας άνθρωπος, είτε είναι μουσουλμάνος, χριστιανός, βουδιστής μπορεί να είναι το ίδιο ηθικός και να συμπεριφέρεται σωστά.

II. Η ηθική δεν απορρέει από τη θρησκεία. Το να αγαπάς το συνάνθρωπο, το να θέλεις να βοηθάς τους φίλους και την οικογένειά σου ή το να επιθυμείς να βοηθήσεις ένα φτωχό είναι εγγενή ανθρώπινα στοιχεία. Η αλληλεγγύη ήταν απαραίτητο κομμάτι της εξελικτικής μας πορείας, διότι ο άνθρωπος έπρεπε να συνεργαστεί ώστε να οχυρωθεί απέναντι στα άγρια ένστικτα της φύσης και να δημιουργήσει πολιτισμό. Έχει διαπιστωθεί πως αυτό το αίσθημα της αλληλεγγύης υπάρχει και σε διάφορα είδη ζώων, όπως οι χιμπατζήδες οι οποίοι αισθάνονται έντονη την αδικία σε περίπτωση άνισης κατανομής της τροφής. 

To νόημα της φράσης: «Πάς μη Έλλην βάρβαρος».


  Οι Έλληνες μέσα στο χρόνο στον οποίο έζησαν δημιούργησαν όχι μόνο τη δική τους κλασσική εποχή αλλά κυριολεκτικά ένα χρονικό ρήγμα, το οποίο προκλήθηκε από την φιλοσοφική κατά βάση αποθέωση της παιδείας.

Ο Σωκράτης ήδη στην Πολιτεία μας δίνει το χωρισμό των ανθρώπων σε πεπαιδευμένους και σε μη πεπαιδευμένους. λόγω όλων αυτών των οποίων έχουμε πει αυτοί οι οποίοι είναι απαίδευτοι και δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια, δεν θα πρέπει να κυβερνήσουν ποτέ την πολιτεία. Η έννοια του βαρβάρου έχει όλα τα χαρακτηριστικά του απαίδευτου, του ανθρώπου που δεν μπορεί να υπάγει προς τη χώρα των μακάρων, δεν κατέχει την ιδέα του Αγαθού και την αξιολογία του, τελικά δεν δικαιούται να μείνει και να απολαύσει τα αγαθά της έλλογης πλατωνικής πολιτείας.


Αναφέρεται: « Είναι ανάγκη λοιπόν οι πεπαιδευμένοι να μην αναχωρούν προς τη νήσο των μακάρων, αλλά να μένουν εδώ και να καθοδηγούν παιδευτικά τους λοιπούς ανθρώπους» είναι ανάγκη λοιπόν.


Γνωρίζουμε ότι ο Σωκράτης μέσα από τους οριστικούς και επαγωγικούς του λόγους ανήγαγε τον ανθρωποκεντρισμό του στην ικανότητα του ανθρώπου να μάθει, να θυμηθεί, να οδηγηθεί σε ανώτερες αξιολογικές ατραπούς. Βαρβαρότητα είναι η εμμονή του ανθρώπου στην ακατέργαστη εγγενή φύση και στις κληρονομηθείσες δυνάμεις. Ο εξωραϊσμός της ανθρώπινης φύσης επιτυγχάνεται μέσα από την πλατωνική ανάμνηση του αγαθού η οποία οδηγεί τον άνθρωπο στη μνήμη και μίμηση όλων εκείνων τα οποία καλλωπίζουν τον ανθρώπινο νου, ωραιοποιούν την πράξη, καθιστούν τον άνθρωπο ηθικά και αισθητικά άρτιο. 


Οι Έλληνες δεν διατυμπάνισαν τη φράση : «πάς μη Έλλην βάρβαρος» χωρίς να τη στηρίξουν οντολογικά. Βάρβαρος είναι ο άνθρωπος ο οποίος δεν έχει δια της παιδείας συνδεθεί με τον κόσμο των θεών και των ιδεών και παραμένει δούλος ανθρώπων και των παθών, της αρχέγονης και παθητικής φύσης του. 

Vincent Van Gogh: Ο καλλιτέχνης που ζωγράφισε τα άστρα


Van Gogh_Starry Night_Cover_MaxMag

Τα παιδικά χρόνια

Ο Vincent Van Gogh γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου του 1853 στο χωριό Brabant, με γονείς τους Theodorus Van Gogh και Anna Carbentus. Εκείνοι είχαν αποκτήσει ένα αγόρι με το ίδιο όνομα, που γεννήθηκε νεκρό την ίδια ακριβώς ημερομηνία έναν χρόνο πριν και έτσι η χαρά τους ήταν πολύ μεγάλη όταν ο δεύτερος Vincent γεννήθηκε υγιής. Τον ακολούθησαν ακόμα πέντε παιδιά, τρία κορίτσια και δύο αγόρια: η Anna, ο Theo, ο Wil, η Lies και η Cor. Η πολυμελής, πλέον, οικογένεια Van Gogh πήγαινε πολύ συχνά περιπάτους στην εξοχή, κάτι που ίσως εξηγεί και τη μεταγενέστερη αγάπη του για τη φύση. Σε ηλικία έντεκα ετών, ο Vincent πήρε μετεγγραφή από το σχολείο του σε ένα οικοτροφείο, όπου ήταν βαθιά δυστυχισμένος. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του, ενώ παράλληλα έδινε τα πρώτα δείγματα της κλίσης του στη ζωγραφική. Στα δεκατρία του χρόνια, οι επιδόσεις του στο γυμνάσιο πλέον άρχισαν να καλυτερεύουν και ειδικά όταν επρόκειτο για γλώσσες. Παρά ταύτα, το 1868 εγκατέλειψε το σχολείο για άγνωστους λόγους και δεν επέστρεψε ποτέ.
Οι γονείς του Van Gogh

Ο Vincent & Ο Θεός

Ο θείος του Van Gogh βρήκε στον 16χρονο ανιψιό του μία θέση εκπαιδευόμενου σε έναν διεθνώς αναγνωρισμένο οίκο στο εμπόριο έργων τέχνης, τον Goupil & Cie, στη Χάγη. Το πρώτο από τα διάσημα γράμματα του Vincent που διασώζονται έως σήμερα είναι γραμμένο κατά τα πρώτα του αυτά χρόνια στην Goupil. Το 1872 ξεκινά και η αλληλογραφία του με τον αδερφό του, Theo, που εκείνη την περίοδο εργαζόταν στο υποκατάστημα της Goupil στις Βρυξέλλες, ενώ ο Vincent είχε μεταφερθεί στο υποκατάστημα του Λονδίνου. Η αλληλογραφία των Van Gogh συνεχίστηκε για όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα