Το Wikileaks δημοσίευσε την Παρασκευή το κεφάλαιο για τα «δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας» της μυστικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, TPP, που υπεγράφη από 12 χώρες και αφορά το 40% της παγκόσμιας οικονομίας

Το κεφάλαιο αυτό περιέχει νέους περιορισμούς όσον αφορά τα γενόσημα φάρμακα, τα οποία μέχρι τώρα είναι φθηνότερα από αυτά της φαρμακευτικής βιομηχανίας, ενώ παράλληλα αποτελεί και σοβαρό πλήγμα για την ελευθερία λόγου και Τύπου.
Tα έγγραφα που διέρρευσαν έχουν ημερομηνία 6 Οκτωβρίου, την ίδια μέρα δηλαδή που η εμπορική συμφωνία υπεγράφη μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά , της Ιαπωνίας και 9 ακόμη χωρών του Ειρηνικού. Ολόκληρο το κείμενο της TPP, όπως σημειώνει το Wikileaks, θα δημοσιοποιηθεί επίσημα μετά τις 19 Οκτωβρίου, όταν είναι οι καναδικές εκλογές, αν και ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δεσμευτεί για μετά και την ψήφιση της από το αμερικανικό Κονγκρέσο.
Το Public Citizen σημειώνει στην ανάλυση του πάνω στο κεφάλαιο που διέρρευσε: «Εάν η TPP εγκριθεί, οι κανόνες της θα πλήξουν τον ανταγωνισμό των γενόσημων, καθιστώντας έτσι τα φάρμακα ακριβότερα και εξαρχής και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή για πολλούς απλησίαστα»