Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

10 πληροφορίες που περιμένουν να τις συνειδητοποιήσουμε

Η αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας και τον κόσμο που μας περιβάλλει εξαρτάται από το κατά πόσο έχουμε προσεγγίσει την αληθινή μας φύση. Δηλαδή, πόσο καλά έχουμε κατανοήσει αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα και πόσο δεκτικοί είμαστε απέναντι σε ό,τι συμβαίνει.

Κάποιες πληροφορίες-γνώσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε τη ζωή με λιγότερα φίλτρα, λιγότερες σκέψεις, λιγότερες αντιστάσεις και περισσότερη χαρά. Σ' αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε δέκα από τις πιο σημαντικές.

1. Όλα είναι κενά
Σήμερα οι φυσικοί επιβεβαιώνουν ότι αυτό που ονομάζουμε ύλη αποτελείται κατά 99,99% από κενό χώρο. Και αυτό γιατί τα άτομα που αποτελούν την ύλη δεν είναι συμπαγή, αλλά αποτελούνται από κενό χώρο που περιλαμβάνεται μεταξύ του πυρήνα και των ηλεκτρονίων τους. Αλλά το κενό δεν είναι όπως πιστεύαμε μέχρι πρότινος ένα αμέτοχο πλαίσιο όπου εξελίσσονται τα φαινόμενα που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας. Είναι κάτι πολύ περισσότερο, καθώς αποδείχθηκε πρόσφατα ότι από το κενό μπορούν να εμφανιστούν αυθόρμητα τα στοιχειώδη σωματίδια και ίσως η διάκριση μεταξύ ύλης και κενού να μην είναι και τόσο βάσιμη. Εξάλλου, η κβαντική φυσική δεν θεωρεί τα σωματίδια ως κόκκους ύλης, αλλά πρότυπα πιθανοτήτων μέσα στο αδιάσπαστο κοσμικό πλέγμα.
2. Όλα στην ουσία τους είναι ίδια
Σε συνέχεια του προηγούμενου, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα στη βάση τους αποτελούνται από τα ίδια στοιχεία. Τα άτομα υδρογόνου που υπάρχουν μέσα μας είναι ακριβώς τα ίδια με τα άτομα υδρογόνου που υπάρχουν στη θάλασσα, στην ατμόσφαιρα ή στον ήλιο. Αυτό που μας δίνει την εντύπωση ότι είμαστε ξεχωριστοί από τη φύση είναι ο συνδυασμός των ατόμων.

Wayne Dyer: Από την εγωκεντρικότητα στην ταπεινοφροσύνη

Θα ήθελα να σας δω να δουλεύετε πάνω στην αλλαγή της σκέψης "προσέξτε με" και να την κάνετε αυτό που αποκαλεί ο Λάο Τσε "ζώντας στην αφάνεια", να γίνετε πιο αφανείς. Ζούμε σε έναν κόσμο που έχει εμμονή με τη διασημότητα.
Το Τάο Τε Τσινγκ διδάσκει κάτι τελείως αντίθετο. Ακούστε τον εξηκοστό έκτο στίχο: "Η θάλασσα μένει χαμηλά. Και επειδή μένει χαμηλά όλα τα ποτάμια και τα ρέματα εκβάλουν σ' αυτήν" - επειδή μένει ταπεινή, επειδή μένει σε εκείνη τη θέση που επιτρέπει σε όλα να έρθουν. Ο Λάο Τσε προσπαθούσε να μας διδάξει το σημαντικό μάθημα τού να αφήνουμε να μας έρθει ό,τι ξέρουμε ότι έρχεται. "Γιατί είναι η θάλασσα βασίλισσα εκατοντάδων ποταμών; Διότι κείτεται χαμηλότερα από αυτούς". Η ταπεινότητά της τής δίνει τη δύναμή της. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική αρχή που πρέπει να γίνει κατανοητή.
Μπορείτε να ξεπεράσετε αυτή την εγωιστική ανάγκη να λέτε πάντα "προσέξτε με, κοιτάξτε πόσο σημαντικός είμαι"; Εννοώ, δεν έχει αυξηθεί αυτό πολύ τελευταία, με όλες αυτές τις εκπομπές στην τηλεόραση για τις διασημότητες; Το CNN κάνει τώρα ωριαίες εκπομπές για χαζοπράγματα, όπως το τι συνέβη σ' αυτήν ή στην άλλη διασημότητα. Και γίνονται όλες αυτές οι συζητήσεις και υπάρχουν όλα αυτά τα περιοδικά. Περνάς απ' το αεροδρόμιο και κοιτάς τον πάγκο με τα περιοδικά και παντού βλέπεις τον ίδιο τύπο φωτογραφιών, απλά σε διαφορετικά περιοδικά. Υπάρχει αυτή η τεράστια αγορά μέσω της οποίας οι άνθρωποι μπορούν να μπουν στην κατάσταση τού "προσέξτε με", "προσέξτε με", "προσέξτε με"...
Έτσι μαθαίνουμε και στα παιδιά στα σχολεία μας ότι αυτός που είναι "το αστέρι" είναι αυτός που λαμβάνει την περισσότερη προσοχή, ότι αυτός που είναι ο πιο σημαντικός και πολύτιμος είναι αυτός που αρέσει στους περισσότερους ανθρώπους, κ.ο.κ. Υπάρχει αυτή η συνεχής εμμονή με την ανάγκη να μας προσέξουν. Ενώ στην πραγματικότητα, αυτό που εγώ έχω καταλάβει τουλάχιστον, είναι ότι οι ευτυχέστερες στιγμές στη ζωή μου είναι όταν μπορώ να πράξω "χαμηλά και αργά" ("low and slow"), χωρίς να ξέρει κανείς τι κάνω.

Να είσαι προετοιμασμένος.



Να είσαι προετοιμασμένος.
Ο δρόμος έχει αγκάθια.
Αυτά που επέτρεψες να μεγαλώσουν στον κήπο σου.
Ο δίπλα θα κοιτάξει να σε φρενάρει.
Αυτό του ζήτησες όταν του επέτρεψες να σε κρίνει.
Το μυαλό σου θα βλέπει αδιέξοδα.
Έτσι στο εκπαίδευσαν να κάνει.
Να είσαι προετοιμασμένος.
Το σπόρο των προσδοκιών σου, μην τον ξεφυτεύεις συνέχεια για να δεις αν φύτρωσε.
Και να σε πατάνε, και να χωθείς βαθιά μέσα στο χώμα, και να σκοτεινιάσει γύρω σου, μην ξεχνάς ότι μόλις φυτρώσεις, θα κατευθυνθείς προς τα ουράνια.

Επιλογή και Ψευδαίσθηση (Μέρος Γ)




Το Κοτόπουλο και ο Αετός
Φαίνεται ότι ένα θηλυκό αετόπουλο έπεσε από την φωλιά σε πολύ νεαρή ηλικία. 
Περιπλανήθηκε μέχρι που έπεσε πάνω σε ένα κοτέτσι, όπου μια μεγαλύτερη κότα την υιοθέτησε και την μεγάλωσε. 
Τα κοτόπουλα δίδαξαν τον αετό τις συνήθειες των κοτόπουλων. 
Έμαθε να σκάβει τρύπες και να χώνεται μέσα για να μένει στην δροσιά. 
Έμαθε να σκάβει με τα νύχια της και σύντομα κέρδισε την εκτίμηση για την ικανότητα της να σκάβει βαθιά στη γη. 
Έμαθε πολλά πράγματα από τα κοτόπουλα, και παρά το μέγεθος της πολλά την αγάπησαν. 
Ήταν ασφαλής μέσα στο κοτέτσι της περιτριγυρισμένη από τους φίλους της και την θετή μητέρα της. 
Παρ’ όλα αυτά, μερικές φορές αισθανόταν «έξω από τα νερά της», άβολα με τρόπους που δεν μπορούσε να εξηγήσει, ανεκπλήρωτη και αφύσικη. 
Οι φίλοι της την διαβεβαίωναν. 
Της έλεγαν πράγματα όπως, «Άλλα κοτόπουλα δεν γεννούν πάντα πολλά αυγά» και «Μερικές κότες κάνουν λίγο μόνον θόρυβο όταν γεννούν ένα αυγό». 
Άνοιγε την καρδιά της στους πιο κοντινούς φίλους της, και οι περισσότεροι την καθησύχαζαν ότι έτσι ήταν η ζωή και ότι θα προσαρμόζονταν με τον καιρό. 
Απλά χρειαζόταν να προσπαθήσει περισσότερο. 
Στο κάτω-κάτω, η βιολογική της μητέρα την είχε εγκαταλείψει. 
Αυτό ήταν παρηγορητικό, γιατί δεν ήταν δικό της λάθος – η μητέρα της ήταν υπεύθυνη. 
Εν αντιθέσει με τον Γλάρο Jonathan Livingston, δεν υπήρχε μεγάλος Γλάρος να την διδάξει κάτι διαφορετικό.
 Έτσι, οι δυνατότητες της, οι πιθανότητες της στην ζωή, έμεναν τελείως άγνωστες μέχρι που μια μέρα ένας αρσενικός αετός που πετούσε από πάνω την εντόπισε να σκάβει μέσα στο κοτέτσι.

Επιλογή και Ψευδαίσθηση (Μέρος Β)


Οι Άνθρωποι Κοτόπουλα
Ας χρησιμοποιήσουμε λίγη φαντασία και ας αρχίσουμε από την αρχή. 
Παρακαλώ, θεωρήστε για λίγο ότι αντί για άνθρωπος, στην πραγματικότητα είστε ένα κοτόπουλο. 
Όχι οποιοδήποτε κοτόπουλο, αλλά ένα ιδιαίτερο, προηγμένο είδος κοτόπουλου. 
Το είδος σας έχει μια ιστορία μεγάλων στοχαστών.
 Έχουν προβληματιστεί με το πρώτο ερώτημα, «Από πού ήλθα;» 
Πολλοί φιλόσοφοι έχουν χρησιμοποιήσει την γλώσσα σας για να συγχέουμε τα πάντα: «Τι ήλθε πρώτο; Η κότα ή το αυγό;» 
Οι επιστημονικά σκεπτόμενοι καλύτεροι στοχαστές σας επιμένουν ότι το ερώτημα δεν είχε σημασία, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι προήλθατε από την εξέλιξη ενός μόνον κυττάρου που κτίστηκε από μοριακά δομικά στοιχεία, συνεχώς προσαρμοζόμενα στις συνθήκες του φυσικού σας περιβάλλοντος, παρά το γεγονός ότι τα ίδια τα δομικά υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή του πρώτου μορίου DNA δεν υπήρχαν – και μόνον DNA μπορεί να δημιουργήσει DNA. 
Πολλοί από τους ψυχολόγους σας έχουν προωθήσει την γενική άποψη ότι η βασική ανάγκη σας για επιβίωση, οι μηχανισμοί ώθησης σας – πάλη, φυγή, διατροφή και ζευγάρωμα – αποτελούν την βάση των περισσότερων συμπεριφορών. 

Η Αγάπη μόνο τρέχει.


Μενέλαος Λουντέμης 1912 - 22 Ιανουαρίου 1977


Η αγάπη είναι σαν το νερό που τρέχει, τρέχει ασυλλόγιστα στους γκρεμούς, που δε διαλέγει αυλάκι, δε ρωτά τα λουλούδια που ποτίζει, ούτε και τα χαλίκια που κατρακυλά. Δε ρωτά τίποτα, μόνο τρέχει.


Να πείς Όχι στην Αγάπη, είναι σαν να κατσουφιάζεις μπροστά σ' ένα λουλούδι που ετοιμάζεται ν' ανοίξει. Σαν να βρίζεις το φως που σου έδειξε τον κόσμο».

Η Αγάπη είναι μεγάλη οταν την περιμένουμε ή όταν την χάνουμε. Οταν την έχουμε μας ξεφεύγει. Χάνουμε την αίσθηση της. Και την ξαναποκτούμε μόνο όταν την χάσουμε.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ (Μέρος Α)



«Το διαισθητικό μυαλό είναι ένα ιερό δώρο και το ορθολογικό μυαλό είναι ένας πιστός υπηρέτης. Έχουμε δημιουργήσει μια κοινωνία που τιμά τον υπηρέτη και έχει ξεχάσει το δώρο».
- ALBERT EINSTEIN
Θα παραφράσω τον J. Krishnamurti ο οποίος είπε, «Η επιλογή είναι μια ψευδαίσθηση. Κάνω αυτό; - κάνω εκείνο; - όλο αυτό είναι μπέρδεμα. Μπορώ να επιλέξω μόνον όταν είμαι μπερδεμένος. Όταν γνωρίζω ξεκάθαρα, δεν υπάρχει επιλογή». 
Πριν τριάντα χρόνια, ο Benjamin Libet έδειξε ότι υπάρχει δραστηριότητα στο υποσυνείδητο χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν από μια συνειδητή σκέψη. 
Με άλλα λόγια, αυτό που ονομάζουμε συνειδητές σκέψεις μας δίνονται από το υποσυνείδητο. 
Πραγματικά, πρόσφατα μάθαμε ότι το υποσυνείδητο, ή ασυνείδητο – εδώ αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται σαν συνώνυμα – παίρνει το 90% των αποφάσεων μας για εμάς. 
Στην πραγματικότητα, ένας τεχνικός στο fMRI μπορεί να γνωρίζει τι θα αποφασίσουμε πολλά δευτερόλεπτα πριν εμείς γνωρίζουμε την απόφαση μας, απλά παρακολουθώντας τον εγκέφαλο σε πραγματικό χρόνο. 
Το γεγονός αυτό από μόνο του θα έπρεπε να δώσει σε κάθε σκεπτόμενο άτομο τον χρόνο να επανεξετάσει το περιεχόμενο του δικού του νου.
Ποιο Είναι το Πρόβλημα;

Θρέφουμε αυτό που έχουμε η τρέχουμε πίσω από αυτό που δεν έχουμε;



Ο χρόνος, η ενέργεια, και το συναίσθημα που επενδύουμε στο να ζηλεύουμε αυτό που οι άλλοι άνθρωποι έχουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για την επίτευξη αυτών των πραγμάτων, ή ακόμα καλύτερα, για να είμαστε ευγνώμονες και να προωθήσουμε αυτό που έχουμε.
Αυτές τις επόμενες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, αντί να ξοδέψουμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας για το τι ΘΕΛΟΥΜΕ, πάρτε το χρόνο σας να ευχαριστήσετε το Σύμπαν για ό, τι ΕΧΕΤΕ, είτε πρόκειται για την υγεία, ένα όμορφο χαμόγελο, ένα αυτοκίνητο που τρέχει καλά, ή μια μεγάλη οικογένεια. 

Οι κοντινές σχέσεις

Τι είναι αυτό που ονομάζουμε κοντινή σχέση;
Οι κοντινές σχέσεις είναι αυτές στις οποίες επιτρέπουμε να φανερωθεί μεγάλο μέρος του εαυτού μας στον άλλον. Υπάρχει συναισθηματική εμπλοκή, έντονα και βαθιά συναισθήματα, κατανόηση, αγάπη και αμοιβαιότητα.
Αν μπορούσαμε να εκφράσουμε με το σώμα μας το πόσο κοντά νιώθουμε τους ανθρώπους αυτούς, η απόσταση θα ήταν πολύ μικρή. Μετά από μας, δηλαδή μετά τον εαυτό μας, έρχονται οι σχέσεις αυτές. Με άλλα λόγια είναι ο πρώτος κύκλος μετά από τον πυρήνα μας.
Η πρώτη κοντινή σχέση που έχω είναι με τη μητέρα μου και ίσως να είναι και από τις πιο κοντινές που θα έχω ποτέ στη ζωή μου. Κοντινή ψυχικά και σωματικά. Επόμενες κοντινές είναι με τον πατέρα μου, ίσως με κάποιους φίλους, βέβαια στον έρωτα και με το παιδί μου από το ρόλο του γονέα.
Στις κοντινές σχέσεις, υπάρχει έντονη οικειότητα, έχουμε την αίσθηση ότι γνωριζόμαστε πολύ καλά με τον άλλον, χωρίς αυτό να είναι πάντα αλήθεια, υπάρχει νοιάξιμο και φροντίδα για τον άλλον, θέλουμε να είναι καλά.
Είναι πολύ σημαντικό να έχω στη ζωή μου τέτοιες κοντινές σχέσεις που να λειτουργούν. Σχέσεις όπου μέσα τους μπορώ να χωράω όπως είμαι, να εκφράζομαι, να νιώθω. Σχέσεις όπου μαζί συμπληρωνόμαστε, στηριζόμαστε, χτίζουμε, μπορούμε να δημιουργούμε παρέα και ο καθένας χωριστά. Σχέσεις όπου μέσα τους μπορώ να διατηρώ την ατομικότητα μου, μπορώ να υπάρχω.
Τι μας δυσκολεύει σε μία τέτοια σχέση;

Η αγάπη για τον Εαυτό μας και τα Παιδιά μας

Το ν’αγαπάς το παιδί σου είναι απλό και περίπλοκο ταυτόχρονα. Δεν αρκεί μόνο να νιώθεις την αγάπη χρειάζεται και να τη δείχνεις. Την αγάπη που έχεις μέσα σου για το μωρό, το μικρό παιδί, τον έφηβο που ανατρέφεις, χρειάζεται να την εκφράζεις έμπρακτα σε όλα τα στάδια και τις φάσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι γονείς το ν΄αγαπάς το παιδί σου είναι μια δεσμευση ζωής που χρειάζεται να της δώσεις πολλή από την ενέργειά σου, που απαιτεί πολλή δουλειά και που σε καλεί να αναθεωρήσεις τις παλιές σου ιδέες. Η έμπρακτη έκφραση της αγάπης σου αρχίζει από την στιγμή που φέρνεις το παιδί σου στον κόσμο και δεν τελειώνει ποτέ.
Η αγάπη όμως για τον εαυτό σου είναι η βάση που στηρίζει το καθετί όμορφο και σημαντικό που βιώνεις στην ανθρώπινη εμπειρία και φυσικά το να είσαι γονιός δεν αποτελεί εξαίρεση σ’αυτό. Με άλλα λόγια όπως η αγάπη για τον εαυτό σου είναι απαραίτητη για να μπορέσεις να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου για τον ίδιο λόγο δεν μπορείς να γίνεις καλός γονιός αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου. Ανακαλύπτοντας πόσο μοναδικός και πολύτιμοs είσαι αποκτάς τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να μεγαλώσεις ένα παιδί. Όταν αγαπάς τον εαυτό σου τότε αισθάνεσαι καλά μέσα σου, έχεις δική σου ταυτότητα και δεν προσπαθείς να επιβεβαιωθείς μέσα από τα παιδιά σου. Η αγάπη για τον εαυτό σου είναι το πρώτο βήμα για να κάνεις χώρο να μπεί στη ζωή σου ένας νέος, μικρός άνθρωπος γιατί τότε πια είσαι έτοιμος να αγαπήσεις αυτόν τον άνθρωπο για την ίδια την αγάπη και όχι γι’αυτά που εκείνος μπορεί να σου δώσει.

Τι εκνευρίζει τους άντρες και πώς οι γυναίκες μπορούν να αποφύγουν τη σύγκρουση

Οι περισσότερες σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα ξεκινούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Μετά τον πρώτο καιρό, όμως, αρχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες και ίσως και συγκρούσεις. Αυτό οφείλεται πολλές φορές σε ασήμαντα πράγματα μεν, εκνευριστικά δε. Οι άντρες ενοχλούνται όταν οι γυναίκες τους τηλεφωνούν συχνά και  τους ρωτάνε λεπτομέρειες.
Το βλέπουν ως έλεγχο και ανάκριση.  Καλό θα είναι οι γυναίκες να σταματήσουν ν’ ανησυχούν. Όταν σταματήσουν να τους κυνηγάνε θα τους τηλεφωνούν εκείνοι από μόνοι τους.
Άλλο ένα μεγάλο θέμα είναι η γυναικεία πολυλογία και υπερανάλυση. Οι γυναίκες μιλάνε πολύ και για τα πάντα με λεπτομερή ανάλυση, ενώ πιο χρήσιμο θα είναι να λένε στους άντρες ένα πράγμα τη φορά και μάλιστα όταν εκείνοι είναι διαθέσιμοι και μπορούν να τις ακούσουν με προσοχή. Και βέβαια να μην τους λένε συνεχώς το ίδιο πράγμα. Μία φορά με άμεσα και ξεκάθαρα λόγια και όχι πλάγια και έμμεσα είναι αρκετή.
Όταν οι άντρες νοιώθουν ότι η γυναίκα εξαρτάται από αυτούς αγχώνονται και τη νιώθουν βάρος. Γι’ αυτό οι γυναίκες ας πατάνε στα πόδια τους και να είναι αυτόνομες κι αν δεν είναι τουλάχιστον να φαίνονται.
Όταν οι γυναίκες κλαίνε και χάνουν την ψυχραιμία τους οι άντρες νοιώθουν αμήχανα και άβολα. Πιστεύουν ότι πρέπει να βρουν κάποια λύση, ώστε αυτές να ηρεμήσουν και όσο εκείνες δεν σταματούν τόσο πιο άβολα νιώθουν. Θα είναι πολύ χρήσιμο οι γυναίκες να τους εξηγήσουν ότι το κλάμα τις ηρεμεί και τις χαλαρώνει και δεν περιμένουν από εκείνους να τους βρουν λύση.

Ό πόνος στους αιώνες είναι φάτνη της επίγνωσης, της λύτρωσης, της τέχνης.

Ο άνθρωπος έχει δικαίωμα στη δυστυχία του! 
Από τα μεγαλύτερα δικαιώματα του! 
Μη σπεύδουμε να θεωρούμε κάθε θλίψη, κάθε μελαγχολία, κάθε ατονία και ακεφιά, ως κατάθλιψη. 
Έχει πάρει έκταση γενικού πανικού αυτή η λέξη. 

Ό πόνος στους αιώνες είναι φάτνη της επίγνωσης, της λύτρωσης, της τέχνης. 
Το να μη στενοχωριέσαι με τα στενάχωρα, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας. 
Η κατάθλιψη, με την έννοια της παθολογίας, απέχει πολύ απ΄αυτά τα φυσιολογικά μελαγχολικά, πονεμένα αισθήματα. 
Η κατάθλιψη έχει μεγάλη, υπερβολική, οξεία ένταση, μεγάλη διάρκεια, κάποτε αλλοιώσεις προσωπικότητας, παραίτηση διαρκείας.

Πως αποτίμησαν οι ξένοι τις ελληνικές τράπεζες; - Eurobank 147 εκατ, Πειραιώς 18 εκατ, Εθνική 105 εκατ και Alpha 500 εκατ

Πως αποτίμησαν οι ξένοι τις ελληνικές τράπεζες; - Eurobank 147 εκατ, Πειραιώς 18 εκατ, Εθνική 105 εκατ και Alpha 500 εκατ
Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος διασύρθηκε - Ιστορικό ρεκόρ απαξίωσης
Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο τραπεζικής απαξίωσης.
Ακόμη και στις ΗΠΑ με την Citigroup ή τις Ιρλανδικές τράπεζες όπου στην κυριολεξία κατακρημνίστηκαν χρηματιστηριακά, κρατήθηκαν τα προσχήματα.
Στην Ελλάδα αυτό που συνέβη δεν έχει προηγούμενο, ξεπουλήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες στις πιο εξευτελιστικές τιμές στην ιστορία τους. 
Με βάση τις προσφορές που υποβλήθηκαν στα βιβλία προσφορών οι ξένοι επενδυτές αποτίμησαν τις ελληνικές τράπεζες στις εξής εξευτελιστικές τιμές. 
Την Eurobank την αποτίμησαν με χρηματιστηριακούς όρους στα 147 εκατ παρ΄ ότι διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης 3 δισεκ. κεφάλαια. 
Την Πειραιώς την αποτίμησαν με χρηματιστηριακούς όρους στα 18 εκατ παρ΄ ότι διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης 5,6 δισεκ. κεφάλαια. 
Την Εθνική την αποτίμησαν με χρηματιστηριακούς όρους στα 105 εκατ παρ΄ ότι διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης 4 δισεκ. κεφάλαια. 
Την Alpha bank  την αποτίμησαν με χρηματιστηριακούς όρους στα 500 εκατ παρ΄ ότι διέθετε προ ανακεφαλαιοποίησης 6,2 δισεκ. κεφάλαια. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα