Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Έντβαρντ Σνόουντεν: ήρωας, προδότης ή απλώς ένα φρικιό;

Экс-сотрудник ЦРУ Эдвард Сноуден

Είναι ψυχολογικά ασταθής, προδότης ή απλώς ένα φρικιό; Τα μεγαλύτερα δυτικά ΜΜΕ, αφού δημοσίευσαν όλα μαζί μια σειρά από υλικά που δυσφημίζουν τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, που παραχώρησε ο Έντβαρντ Σνόουντεν, επίσης όλα μαζί άρχισαν να ξεσκεπάζουν τις κρυφές αιτίες της πράξης του. Ωστόσο, οι σοβαροί ειδικοί πιστεύουν ότι ο άνθρωπος που συνειδητά και ανοιχτά αντιτάχθηκε στις υπηρεσίες ασφαλείας, καταδεικνύει μεγάλη αυτοκυριαρχία και αυτοέλεγχο.

Ο Έντβαρντ Σνόουντεν ξεσκέπασε το πέπλο της μυστικότητας από το σύστημα παρακολούθησης στο Διαδίκτυο, που διοργανώθηκε στις ΗΠΑ. Ο 29χρονος υπάλληλος της εταιρείας Booz Allen, η οποία λειτουργούσε κάτω από το φτερό του Οργανισμού Εθνικής Ασφάλειας (NSA), αποκάλυψε τις πληροφορίες που δείχνουν ότι οι ενέργειες των χρηστών των κοινωνικών δικτύων και συγκεκριμένα των Facebook, Google και Skype, καταγράφονται και παρακολουθούνται. Τέτοια δυνατότητα παρέχουν ευγενικά στις αμερικανικές ειδικές υπηρεσίες και ορισμένοι διαχειριστές δικτύων τηλεφωνίας και ειδικότερα, η εταιρεία Verizon. Όπως αποδείχθηκε, δεν διστάζει ο NSA να παρακολουθεί και τις συνομιλίες των πρώτων προσώπων άλλων χωρών κατά τη διάρκεια διαφόρων φόρουμ και Συνόδων Kορυφής.
Τα μεγαλύτερα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ δημοσίευσαν με χαρά τα έγγραφα που αποκάλυψε ο Σνόουντεν, χωρίς να χάσουν την ευκαιρία να αυξήσουν τον αριθμό των αντιτύπων τους. Στη συνέχεια καταπιάστηκαν με τη διαμόρφωση του «ψυχολογικού του πορτρέτου». Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο Σνόουντεν ακόμα στα νιάτα του έδειχνε την ψυχική του αστάθεια. Τον έδιωχναν από τα σχολεία, δεν συναναστρεφόταν τακτικά με τη μητέρα του, και μερικές φορές δεν ανταποκρινόταν στους χαιρετισμούς των γειτόνων του ακόμα. Συμπέρασμα: ο Έντβαρντ Σνόουντεν είναι προδότης, ο οποίος δεν καταλαβαίνει τη σημασία της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην κοινωνία. Κατά τη γνώμη του αρθρογράφου των Τάιμς της Ν.Υ., ψυχολόγου Ντέιβιντ Μπρουκς, ο Σνόουντεν είναι ένα τυπικό μεμονωμένο φρικιό με ηθική και λογική, αλλά με αδύναμους κοινωνικούς δεσμούς. Εξάλλου, τα ΜΜΕ έχουν προχωρήσει ακόμα πιο μακριά, δημοσιεύοντας διάφορες ιστορίες για την ψυχική πάθηση του ασθενή.
Εν τω μεταξύ, παρόμοια συμπεράσματα μάλλον δεν έχουν τίποτα το κοινό με την πραγματικότητα. Ό,τι αντιμετωπίζει σήμερα ο Έντβαρντ Σνόουντεν δεν είναι των δυνάμεων όλων των ψυχικά υγιών και πεπειραμένων ανθρώπων,- τόνισε ο βετεράνος της ρωσικής εξωτερικής μυστικής υπηρεσίας Λεβ Κορολκόφ.
- Ο φόρτος είναι εξαιρετικά μεγάλος που δεν μπορούν να αντέξουν όλοι. Έχει ήδη κάνει αυτό το βήμα, οπότε ήταν έτοιμος να το κάνει. Αλλά κάποιος έπρεπε να τον καλύπτει. Νομίζω ότι στο Χονγκ Κονγκ τον κάλυπταν οι μυστικές υπηρεσίας της Κίνας.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα παράξενο στο πως άλλαζε η στάση των αμερικανικών ΜΜΕ απέναντι στο Σνόουντεν. Η κατάσταση αυτή επαναλαμβάνει με ακρίβεια την ιστορία σχετικά με το σκάνδαλο γύρω από το Wikileaks. Με την ίδια αγαλλίαση τα ΜΜΕ δημοσίευαν τις αποκαλύψεις του Τζούλιαν Ασάνζ - και με τον ίδιο ζήλο τον περιέλουζαν αργότερα με λάσπη.
Όσον αφορά τις κατηγορίες του Σνόουντεν για «προδοσία των εθνικών συμφερόντων», - αυτό είναι το ζήτημα των ηθικών ιδιοτήτων και ας το αφήσουμε στα περιθώρια. Ο ίδιος ο ήρωας αποκαλεί προδότες τις μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες επιβουλεύονται το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής. Μάλιστα, ο φυγάς καταδεικνύει την ψυχιλογική του σταθερότητα, χειροπιαστά, κρυβόμενος με επιτυχία από τις παντοδύναμες μυστικές υπηρεσίες. Χονγκ Κονγκ, Ρωσία, Κούβα, Εκουαδόρ; Το πού βρίσκεται τώρα ο Σνόουντεν, όπως φαίνεται, δεν είναι γνωστό, ακόμα και σε εκείνους που ακολουθούν τα ίχνη του.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα