Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Άρης Κατζουράκης: «Πρέπει να έχουμε μια κοινωνία έτοιμη να ξαναμπεί σε lockdown ανά πάσα ώρα και στιγμή»

Ο καθηγητής εξελικτικής βιολογίας και γενωμικής και διευθυντής του εργαστηρίου παλαιο-ιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μιλά στον Ματθαίο Τσιμιτάκη για το πως ο κορωνοϊός θ' αλλάξει τις κοινωνίες μας.


Oαριθμός R0 εκτός από επιδημιολογικός παράγοντας, είναι και ένας παράγοντας μείζονος κοινωνικής αλλαγής. Μεταστρέφει την αντίληψη μας σε μια σειρά ζητημάτων, όπως είναι αυτό της δημόσιας υγείας και της υγειονομικής ασφάλειας, της διοίκησης και της σχέσης της με τον πολίτη, αλλάζει ακόμα και τη χρήση του internet. 

Η επίτευξη του στόχου στη χώρα μας να πέσει το R0 κάτω από ένα υπήρξε επιτυχημένη ως εδώ χάρη στις γρήγορες κινήσεις της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα που έκανε τις σχετικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση. Πιστώνεται ακόμα στην κυβέρνηση που τις αποδέχτηκε και στη γενική συναίνεση που συνάντησαν τα μέτρα σε όλο το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό φάσμα. 

Ωστόσο, οδεύοντας σε σταδιακή άρση των μέτρων και αποκατάσταση της οικονομικής ζωής μπορεί να βρεθούμε σε μια εύθραυστη ισορροπία, που δεν είναι απαραίτητα βιώσιμη. Όσο δεν ανακαλύπτεται το εμβόλιο και μια αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία παρατείνεται απλώς ο χρόνος της επιδημίας, ενώ ξεσπάσματα της όπως αυτά των ιδιωτικών κλινικών της Δυτικής Αθήνας θα πρέπει να θεωρούνται αναμενόμενα. Aυτό υποστηρίζει ο καθηγητής εξελικτικής βιολογίας και γενομικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η πολιτική διαχείριση μιας υγειονομικής κρίσης εμπεριέχει αναπόφευκτα την αποδοχή της απώλειας ζωών και την προσπάθεια ελαχιστοποίησης αυτής της απώλειας. 
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα