Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Η μάχη της μάσκας, η επάρκεια και τα κόστη


Από 200 έως 300 ευρώ η και παραπάνω εκτιμάται το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια.


Αν και μετά την ανακοίνωση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου, θα ανέμενε κανείς να δει ουρές σε φαρμακεία για «προμήθειες», αυτό δε συνέβη χθες. Κύκλοι της συγκεκριμένη αγοράς δείχνουν ότι υπάρχει επάρκεια κι έτσι οι πολίτες δεν φοβούνται μήπως δε βρουν, ενώ από την άλλη, το συνολικό κόστος είναι τόσο ψηλό που μάλλον αναζητούνται εναλλακτικές.
Οι περισσότερες μάσκες εισάγονται από την Κίνα σε μια μέση τιμή κοντά στα 0,4 ευρώ. Η τιμή είναι ιδιαίτερα αυξημένη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά τουλάχιστον η χώρα πλέον μπορεί να προμηθεύει και πάλι τις διεθνείς αγορές. Σε αυτή την τιμή αλλά ίσως και λίγο υψηλότερα πωλούνται και οι μάσκες εγχώριας παραγωγής. ¨Όπως εκτιμά εκπρόσωπος της αγοράς μπορεί το κόστος να μην είναι ανταγωνιστικό, όμως η Ελλάδα πρέπει να «χτίσει» αυτονομία στο συγκεκριμένο τομέα, ώστε να μην αντιμετωπίσει ανάλογες καταστάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επάρκεια μασκών για τους πολίτες θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητική. Υπάρχει απόθεμα για το δίκτυο των φαρμακείων της γειτονιά που εκτιμάται σε πάνω από 10 εκατομμύρια τεμάχια σε συνθετικές χειρουργικές μάσκες οι οποίες πωλούνται κοντά στο 1 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κυβέρνησης, το υγειονομικό προσωπικό έχει επίσης εξασφαλισμένο απόθεμα 21 εκατομμυρίων μασκών ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ημερήσιας παραγωγής από ελληνικές εταιρείες που ξεπερνά τις 9 εκατομμύρια μάσκες μηνιαίως. Όμως στο θέμα της τιμής δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα