Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Το κυνήγι του κρυμμένου οργασμού..!

Ειρήνη Παναγοπούλου, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας 
Το κυνήγι του κρυμμένου οργασμού..!

«Δεν μπορώ να φτάσω σε οργασμό. Τι συμβαίνει; Θα τελειώσω ποτέ με τον σύντροφο μου; Θα καταφέρω να κορυφώσω αυτή την φορά; Τι πρέπει να κάνω; Υπάρχει λύση;», είναι κάποιες από τις πιο συχνές φράσεις των γυναικών που προβληματίζονται σχετικά με τον οργασμό τους.

Ο γυναικείος οργασμός είναι ταυτισμένος με την απόλυτη ηδονή, ντυμένος με μύθους και υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες, εγκλωβίζοντας το γυναικείο φύλο, σε ένα φαύλο κύκλο ματαίωσης και ανεκπλήρωτης ικανοποίησης: εύκολος για μερικές, απρόσιτος για άλλες. Μέσα από τα πολλά ραντεβού μου, όλα αυτά τα χρόνια, παρατηρώ πως οι περισσότερες γυναίκες στο κρεβάτι τους, διστάζουν, ντρέπονται ή ακόμη φοβούνται να ζητήσουν από το σύντροφό τους να παίξει μαζί τους, να τις αυνανίσει ή να τους κάνει στοματικό έρωτα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μια γυναίκα θα παραδεχθεί πως δεν έχει αγγίξει ποτέ το σώμα της ή τα γεννητικά της όργανα θεωρώντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό και πρέπον, πως είναι ανήθικο και το κάνουν μόνο οι άνδρες. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονίσω πως, ο γυναικείος αυνανισμός, είναι συνυφασμένος με τη γνωριμία με το σώμα αλλά και με τον ερωτισμό, ανοίγει το δρόμο προς την εξερεύνηση και βίωση του οργασμού.

Το οργασμικό πρόβλημα!



Η οργασμική διαταραχή, η έλλειψη οργασμού, ορίζεται ως η μόνιμη, επαναλαμβανόμενη ή παροδική αναστολή του οργασμού, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 ή περισσοτέρων μηνών. Παρά το γεγονός ότι η γυναίκα βιώνει ικανοποιητικά την φάση της διέγερσης, παραμένει εκεί, δυσκολεύεται να κορυφώσει ή καθυστερεί υπερβολικά με αποτέλεσμα να χαθεί η ηδονή ανεπιστρεπτή. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να εμφανίζεται από την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής, ή μετά από μια περίοδο φυσιολογικής λειτουργίας, να αφορά όλες τις σεξουαλικές της επαφές με όλους τους συντρόφους ή ορισμένες περιπτώσεις, άτομα και συνθήκες.


Που οφείλεται;

Τα ψυχολογικά αίτια που σχετίζονται με την εμφάνιση της έλλειψης οργασμού είναι οι παρελθοντικές τραυματικές εμπειρίες και γεγονότα παιδικής, εφηβικής ή ενήλικης ηλικίας, το άγχος που βιώνει το άτομο, τα προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν σε μια σχέση και το πόσο ικανοποιητική είναι, η εικόνα σώματος, το body image του ατόμου, η χαμηλή του αυτοπεποίθηση, αισθήματα φόβου, ενοχής καθώς και η κατάθλιψη. Ακόμα σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι κοινωνικές εγγραφές του, οι αντιλήψεις και οι πεποιθήσεις του γύρω από το σεξ, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που πιθανότατα δεν έχει λάβει, το έντονο θρησκόληπτο προφίλ του και τα ταμπού που κυριεύουν το μυαλό και το σώμα του. Ουσιαστικά μια κακή σχέση της γυναίκας με το σώμα της, με τον σύντροφο – σύζυγο της και κατ’ επέκταση η υποτίμηση της προσφοράς του οργασμού από την ίδια την λόγο των πολλαπλών ρόλων που την έχουν κυριολεκτικά «πνίξει», οδηγούν στην θεώρηση του οργασμού ως ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό.
Επίσης ενοχοποιούνται οργανικοί παράγοντες, όπως νευρολογικές νόσοι, κακώσεις της σπονδυλικής στήλης ή της πυέλου, άτρητος παρθενικός υμένας, τραχηλίτιδες, κολπίτιδες και άλλες ασθένειες όπως διαβήτης και υπέρταση. Εξίσου σημαντική είναι και η λήψη φαρμάκων, όπως αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά, ψυχοτρόπα, η κατάχρηση αλκοόλ που μειώνουν τη λίμπιντο και δυσκολεύουν την επίτευξη του οργασμού.

Σκέφτεστε λοιπόν, ξανά και ξανά με ποιον τρόπο θα μπορέσετε να βοηθήσετε τον εαυτό σας, προκειμένου να απολαύσει την ηδονική ευχαρίστηση του οργασμού; Παρακάτω σας παραθέτω σημαντικά στοιχεία που ενδεχομένως θα βοηθήσουν καταλυτικά:


Γνωρίζω το σώμα μου.

Αρχικά, επικεντρωθείτε, αισθανθείτε και αφουγκραστείτε το σώμα σας, αγαπήστε το και φροντίστε το και τι θέλω να πω με αυτό: ανακαλύψτε τις ερωτογενείς σας ζώνες, λάβετε ηδονή μέσα από αυτές βιώνοντας την εμπειρία του αυνανισμού και όχι μόνο, ξεκινήστε οποιοδήποτε χόμπι, όπως γιόγκα, διαλογισμό ή νιώστε την απόλαυση του χορού και της άθλησης, για μια καλύτερη εικόνα και αίσθηση εαυτού.

Το ημερολόγιο του έρωτα.

Κρατήστε το ημερολόγιο της επιθυμίας, στο οποίο θα σημειώνετε, πότε, πόσες φορές και σε ποιο μέρος αισθανθήκατε επιθυμία για σεξουαλική επαφή, ακόμα και αν ήταν ελάχιστη. Στην περίπτωση που η απουσία οργασμού συνδέεται και με την μειωμένη επιθυμία, είναι μια ευκαιρία να μάθετε πώς να αυξήσετε τις πιθανότητες. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Η σχέση μου.

Συζητήστε με το σύντροφό σας σχετικά με το πώς αισθάνεστε μέσα στη σχέση, αναζητήστε τρόπους να απολαύσετε τις σεξουαλικές σας ανάγκες, είτε εμπλουτίζοντας το καθημερινό σας πρόγραμμα με περισσότερο σεξ, αποφεύγοντας να είστε οι εραστές του Σαββατοκύριακου μόνο αλλά και συνθήκες πίεσης, με καινοτόμα διαφορετικά πράγματα που σας εξιτάρουν και σας διεγείρουν. Αν δυσκολεύεστε στην έκφραση αυτών, μπορείτε να ανταλλάξετε ερωτικού – πρόστυχου περιεχομένου «ραβασάκια». Ακόμα, διαγράψτε την επίτευξη του οργασμού, ως το έπαθλο σε κάθε σεξουαλική επαφή, από την ερωτική σας ατζέντα. Εστιάστε την προσοχή σας σε αυτό που σας προσφέρει ικανοποίηση την συγκεκριμένη στιγμή, εμποδίζοντας την ανησυχία και το άγχος να καταστρέψει την μαγική στιγμή συνάντησης δυο ερωμένων. Αισθάνεστε ότι είστε κοντά στο να βιώσετε την κορύφωση; Υπάρχει τεταμένη ένταση και ξαφνικά για ένα ανεξήγητο λόγο απλά χάνεται; Η ανησυχία, σας κυρίευσε για άλλη μια φορά, απορροφώντας την απόλαυση.
Φαντασιώσεις.

Αφεθείτε, χαθείτε στη μαγική τους δίνη! Το σεξ ξεκινάει από το μυαλό και η ενεργοποίηση μιας φαντασίωσης δείχνει πως είμαστε έτοιμοι γι’αυτό πριν ακόμα προκύψει κάποια σωματική διέγερση. Και όταν προκύψει, η επιθυμία και η απόλαυση έρχονται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα. Άλλωστε, στην φαντασίωσή μας έχουμε τον πλήρη έλεγχο των πραγμάτων, εκτός αν θέλουμε να αφήσουμε τον «έλεγχο» στον άλλον. Όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές και ο χώρος είναι εντελώς δική μας επιλογή, ενώ η «πράξη» μπορεί να ποικίλει από άκρως ρομαντική και πλατωνική μέχρι βίαιη και μαζοχιστική. Αποδεικνύονται ακόμα πιο χρήσιμες σε ανθρώπους που διστάζουν να πειραματιστούν στο κρεβάτι και έτσι μέσω κάποιου ρόλου αφήνουν την φαντασία τους να οργιάσει ελεύθερα. Επιπλέον, στην ψυχοσεξουαλική θεραπεία, η φαντασίωση χρησιμοποιείται συχνά για να μπλοκάρει αρνητικές σκέψεις. Αν, δηλαδή, κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής το μυαλό σας αποσπάται από δυσάρεστες, ή και άσχετες σκέψεις - εικόνες, η φαντασίωση αποτελεί έναν επιτυχημένο τρόπο συγκέντρωσης και εστίασης στην σεξουαλική απόλαυση. 

Αναζητώντας τα χαμένα προκαταρκτικά.

Είστε μαζί, η ατμόσφαιρα αισθησιακή και τα αίματα έχουν «ανάψει», ο ίδιος έτοιμος να ορμήσει περνώντας κατευθείαν στο κυρίως πιάτο. Το πρόβλημα είναι ότι εσύ δεν είσαι έτοιμη και φοβάσαι πως αν διεκδικήσεις τα απαραίτητα προκαταρκτικά θα τον απογοητεύσεις και θα σε χαρακτηρίσει ως την ξενέρωτη που χαλάει τη στιγμή. Ένα γρήγορο, βιαστικό και «φτωχό» ερωτικό παιχνίδι συνήθως δεν σας προσφέρει την ευκαιρία να εμπλακείτε ουσιαστικά στη σεξουαλική επαφή. Ειδικότερα, οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται περίπου 20 λεπτά περιποίησης – διέγερσης, προκειμένου να οδηγηθούν σε οργασμική επίτευξη, όταν η κλειτορίδα είναι περισσότερο ευαίσθητη και το σώμα άκρως διεγερμένο. Κατορθώνοντας να φτάσετε σε οργασμό κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών παιχνιδιών, αυξάνετε σημαντικά τις πιθανότητες να κορυφώσετε και κατά την σεξουαλική επαφή.

Τέλος, κατά την διάρκεια του αυνανισμού ή της επαφής, πειραματιστείτε με διάφορες θέσεις και στάσεις, στις οποίες θα νιώθετε άνετα. Ναι., τα ερωτικά ακροβατικά είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να κρατήσετε ζωντανή την σεξουαλική σας ζωή, ωστόσο μην ξεχνάτε πως το κλειδί είναι η σταθερή διέγερση σε μια θέση που σας ευχαριστεί και εσάς και τον σύντροφό σας.

Επομένως, μια γυναίκα ειλικρινής, που ζητά από το σύντροφό της να την οδηγήσει στον οργασμό, αλλά και ένας άντρας που θέλει να της προσφέρει την οργασμική της κορύφωση χτίζουν μαζί τα θεμέλια μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής. Θα σας αφήσω με ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Osho για το σεξ, τονίζοντας τη σημασία του οργασμού, «ο οργασμός είναι μια κατάσταση, όπου το σώμα δεν είναι πια αισθητό ως ύλη, δονείται ως ενέργεια, ως ηλεκτρισμός. Δονείται τόσο βαθιά, από τα ίδια του τα θεμέλια, ώστε ξεχνάς εντελώς πως είναι ένα υλικό πράγμα. Γίνεται ένα ηλεκτρικό φαινόμενο. Δεν υπάρχει ύλη μόνο κύματα ενέργειας.»

Βιβλιογραφία:
.RJ Levin - Sexual and Relationship Therapy, 2011 - Taylor & Francis
The human female orgasm: A critical evaluation of its proposed reproductive functions
.H. Alzate. (1985). Vaginal eroticism and female orgasm- A current appraisal. Journal of Sex & Marital therapy, vol.11, issue 4.
.Goldstein, JR Berman. (1998). Vasculogenic female sexual disfunction: vaginal engogerment and clitoral erectile insufficiency syndromes. International Journal of Impotence Research.


simplylife
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα