Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Τι είναι το RSS & πώς να το χρησιμοποιήσεις!

MINI_RSS_GUIDE
- Γίνεται να λαμβάνω ενημερώσεις απο τα αγαπημένα μου sites/blogs, χωρίς να καταχωρήσω το email μου σε κάποια λίστα και χωρίς να χρειάζεται να κάνω bookmark το site/blog στον browser;
- Φυσικά! Με το RSS (Really Simple Syndication) έχεις τον απόλυτο έλεγχο των ενημερώσεων που λαμβάνεις, δεν αποκαλύπτεις το email σου πουθενά και, όποτε επιθυμείς, μπορείς να σταματήσεις την εγγραφή με ένα κλικ!
Τι είναι το RSS με απλά λόγια

Πρόκειται για μια τεχνολογία του Διαδικτύου, η οποία επιτρέπει σε εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, που επιθυμούν να παρακολουθούν τα αγαπημένα τους websites και blogs να λαμβάνουν ενημερώσεις και φρέσκο περιεχόμενο την στιγμή που δημοσιεύεται. Εαν σε ενδιαφέρει να ενημερωθείς περαιτέρω για το RSS, την ιστορία του και πώς δημιουργήθηκε καθώς και να αποκτήσεις περισσότερες τεχνικές γνώσεις, ρίξε μια ματιά στην σχετική καταχώρηση της Wikipedia.
Παλιότερα, εαν θέλαμε να παρακολουθήσουμε το περιεχόμενο που δημοσιεύει μια ιστοσελίδα χρειαζόταν να το κάνουμε bookmark στον browser μας και να επιστρέφουμε σε αυτό χειροκίνητα όποτε το θυμόμασταν. Σε αυτή την περίπτωση, τα προβλήματα ήταν πολλά, γιατί:
- ο χρήστης έπρεπε να κάνει όλη την δουλειά
- η κατάσταση δυσκόλευε όταν τα websites που παρακολουθούσες αυξάνονταν
- έχανες πληροφορίες εαν ξεχνούσες να ανατρέχεις  στα bookmarked sites
- συναντούσες ξανά και ξανά το ίδιο περιεχόμενο γιατί τα websites δεν το ενημέρωναν τακτικά.
Πώς θα σου φαινόταν λοιπόν, εαν εσύ ως επισκέπτης ζητούσες απο το site/blog να σε ενημερώνει κάθε φορά που δημοσιεύει νέες πληροφορίες; Αυτό ακριβώς κάνει το RSS! Αντιστρέφει τα δεδομένα και σου προσφέρει περιεχόμενο από τις ιστοσελίδες της επιλογής σου την στιγμή που δημοσιεύεται.
Πώς χρησιμοποιείς το RSS
Η πρώτη ενέργεια που χρειάζεται να κάνεις είναι να συνδεθείς με έναν RSS Feed Reader. Online υπάρχουν πολλοί feed readers με διαφορετικά χαρακτηριστικά ο καθένας. Ωστόσο, προτείνω να ξεκινήσεις με κάποιον απλό και δωρεάν, όπως: Feedly,BloglinesFeedreader Online.
Όλα αυτά τα προγράμματα λειτουργούν στην λογική του email, δηλαδή κάθε φορά που εγγράφεσαι σε ένα feed θα λαμβάνεις καταχωρήσεις, μη αναγνωσμένες, οι οποίες θα εμφανίζονται bold. Την στιγμή που θα κάνεις κλικ σε κάποιο entry, το περιεχόμενο θα εμφανίζεται και θα μπορείς να το διαβάσεις μέσα από το feed reader. Έχεις την επιλογή να μεταβαίνεις στο site και κάθε φορά που διαβάζεις μια καταχώρηση αυτομάτως γίνεται unbold, όπως ακριβώς και τα αναγνωσμένα emails.
Ακολουθεί ένα παράδειγμα απο το περιβάλλον του Feedly, στο οποίο μπορείς να διακρίνεις:
- Στην αριστερή στήλη βρίσκεται η λίστα με τα blogs, που παρακολουθώ, κατηγοριοποιημένα (π.χ. κατηγορία Blogging).
feedly example1
- Μια αναγνωσμένη καταχώρηση (entry), και
- Δύο μή αναγνωσμένες καταχωρήσεις σε bold γραφή, όπως ακριβώς τα μη αναγνωσμένα emails.
feedly example2
- Όταν επιλέξεις μια καταχώρηση, θα εμφανιστεί μπροστά σου ο τίτλος του άρθρου, το κείμενο, εικόνες ή ό,τι άλλο περιέχει, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν διαβάζεις ένα email.
Πώς θα εγγραφείς σε ένα feed
Οι επιλογές είναι 2:
1. Εγγραφή μέσα από το site
Θα έχεις παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια, αρκετά websites να εμφανίζουν μικρά, συνήθως πορτοκαλί, εικονίδια όπως η εικόνα που ακολουθεί:
rss-icon-basic
Τα βήματα είναι απλά:
- Επιλέγεις το RSS εικονίδιο:
click on rss
- Στην συνέχεια ανοίγει η εφαρμογή και σε ρωτάει αν θες να εγγραφείς, διαλέγοντας τον feed reader της επιλογής σου:
subscribe
Εαν χρησιμοποιείς ήδη κάποιο feed reader, όπως το Feedly, θα συναντήσεις την εικόνα που ακολουθεί, κι εσύ απλά επιλέγεις Subscribe with Feedly:
subscribe with feedly
2. Εγγραφή μέσα απο το περιβάλλον του feed reader, που χρησιμοποιείς
Μπορείς να εγγραφείς σε RSS feeds μέσα απο το περιβάλλον του feed reader, που χρησιμοποιείς, πληκτρολογώντας το URL του αγαπημένου σου site/blog. Παρακάτω ακολουθεί ένα παράδειγμα απο το Feedly:
Απο την αριστερή στήλη επιλέγεις > Add Content και στην μπάρα που εμφανίζεται μπορείς να πληκτρολογήσεις το URL του site/blog, που σε ενδιαφέρει να παρακολουθείς, όπως εμφανίζεται στην εικόνα παρακάτω:
feedly add site
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά sites/blogs που δεν παρέχουν RSS, οπότε εαν πληκτρολογείς το URL κάποιου από αυτά, δεν θα εμφανιστούν αποτελέσματα.
feed not found
Για όσους χρήστες θέλουν να αναζητήσουν ένα site/blog, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον κατάλογο που προσφέρει το Feedly και να εντοπίσουν κάποιο απο εκεί:
search for feeds
Η τεχνολογία RSS είναι απλή και άμεση και, όπως ανέφερα παραπάνω, το μόνο που χρειάζεται ο χρήστης είναι έναν RSS Feed Reader. Τα πλεονεκτήματα είναι σημαντικά τόσο για τον χρήστη όσο και για τους ιδιοκτήτες websites και blogs γιατί στόχος όλων είναι η ασφάλεια των δεδομένων του χρήστη και η αποφυγή spam. Απο την στιγμή που δεν καταχωρούνται διευθύνσεις email, δεν υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν οι ενημερώσεις (entries) αντικείμενο spam. Συνεπώς, και ο χρήστης θα ενημερωθεί με φρέσκο περιεχόμενο την στιγμή που δημοσιεύεται και ο publisher (παραγωγός περιεχομένου) θα στοχεύσει επιτυχώς στον χρήστη που ενδιαφέρεται να διαβάσει το συγκεκριμένο περιεχόμενο.
Εσύ χρησιμοποιείς το RSS; Μοιράσου την εμπειρία μαζί μας!
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα