Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

10 μύθοι σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος



Το μη κάπνισμα τείνει να γίνει ο κανόνας. Το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού, ηλικίας 15 ετών και άνω  είναι καπνιστές. Το  78% των ανθρώπων,  σε όλο τον κόσμο δεν καπνίζουν. 
Παρόλα αυτά:
-  Το κάπνισμα σκοτώνει περίπου 6 εκατομμύρια άτομα ετησίως
-  Περίπου ένα άτομο πεθαίνει κάθε έξι δευτερόλεπτα λόγω του καπνού
-  Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, το κάπνισμα  μπορεί να προκαλέσει περίπου ένα δισεκατομμύριο θανάτους τον 21ο αιώνα.
Οι άνθρωποι αρχίζουν το κάπνισμα για πολλούς λόγους. Πολλοί συνεχίζουν,  γιατί επηρεάζονται και τελικά υποκύπτουν  σε ορισμένους μύθους και αβάσιμες προκαταλήψεις σχετικά με τη χρήση του καπνού, που ανακυκλώνονται από στόμα σε στόμα.
Παρακάτω θα δούμε 10 από αυτούς τους μύθους, και ποια τελικά είναι η αλήθεια για τον καθένα ξεχωριστά.

1. Οι άλλες υγιεινές συνήθειες μπορεί να επανορθώσουν ή να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιδράσεις του καπνίσματος.
Μερικοί καπνιστές δικαιολογούν τη συνήθειά τους, επιμένοντας ότι η σωστή διατροφή και η  άσκηση, είναι αρκετά για να τους κρατήσουν υγιείς. Ωστόσο δεν είναι έτσι.
-  Η έρευνα δείχνει ότι η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και άσκησης  δεν μειώνει τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το κάπνισμα
-  Το κάπνισμα επηρεάζει κάθε σύστημα οργάνων του σώματος, και η σκέψη ότι θα βρείτε τον τέλειο τρόπο ζωής για να αντισταθμίσετε τις επιπτώσεις του καπνίσματος δεν είναι καθόλου  ρεαλιστική.

2. Η αλλαγή σε «ελαφρά» τσιγάρα μειώνει  τον κίνδυνο του καπνίσματος.
Οι καπνιστές που επιλέγουν τα εμπορικά σήματα με την ένδειξη "light" ή "mild" αντισταθμίζουν  αναπόφευκτα τα χαμηλότερα επίπεδα πίσσας και νικοτίνης με την  πιο βαθιά εισπνοή καπνού ή με το να καπνίζουν μεγαλύτερο αριθμό τσιγάρων.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που καπνίζουν τα λεγόμενα «ελαφρά» τσιγάρα, τελικά καταλήγουν  να πάρουν το ίδιο ποσό των φονικών συστατικών που περιέχονται στον καπνό Οι άνθρωποι που καπνίζουν ελαφρά τσιγάρα πεθαίνουν και αυτοί κάθε μέρα από καρκίνο του πνεύμονα, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, και εμφύσημα.
Δεν χρειάζεται να προστεθεί η να αφαιρεθεί κάτι  στον καπνό για να σας σκοτώσει
3. Καπνίζω  για πολύ καιρό. Η ζημιά έχει ήδη γίνει.
Οι ζημίες που προκαλούνται από το κάπνισμα είναι σωρευτικές, και όσο περισσότερο καπνίζει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για ασθένειες απειλητικές για τη ζωή. Αλλά η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία φέρνει οφέλη για την υγεία.
Η υγεία σας θα βελτιωθεί ακόμα κι αν σταματήσετε το κάπνισμα  στα 70 χρόνια σας. Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος ξεκινούν  τη μέρα της διακοπής.
-  Μέσα σε ένα χρόνο, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής θα μειωθεί κατά 50%.
- Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι καπνιστές που σταματούν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 35 ετών μπορεί να  αποτρέψει κατά 90% τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας από το κάπνισμα. Ένας καπνιστής που διακόπτει το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 50 ετών μειώνει στο μισό την πιθανότητα να πεθάνει  μέσα στα επόμενα 15 χρόνια,  σε σύγκριση με κάποιον που συνεχίζει να καπνίζει.
4. Η διακοπή του καπνίσματος αυξάνει το στρες και αυτό είναι ανθυγιεινό.
Είναι αλήθεια, ότι η  απόσυρση του καπνού είναι μια αγχωτική διαδικασία . Αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το άγχος αυτό έχει αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι οι καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα  αρχίζουν να τρώνε καλύτερα, να ασκούνται  περισσότερο, και να αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους. 
5. Η αύξηση του σωματικού βάρους με τη διακοπή του καπνίσματος είναι εξίσου ανθυγιεινή με το κάπνισμα.
Οι καπνιστές που σταματούν το κάπνισμα παίρνουν κατά μέσο όρο 14 κιλά.
Δεν  θα πρέπει να ανησυχείτε για την αύξηση του βάρους σας όταν σταματήσετε το κάπνισμα,  διότι τα καρδιαγγειακά οφέλη είναι πολύ περισσότερα από τον κίνδυνο που έρχονται με την αύξηση του σωματικού βάρους. Επίσης να μη ξεχνάμε ότι περισσότεροι ασθενείς που διακόπτουν το κάπνισμα με επιτυχία, τελικά θα να είναι σε θέση να χάσουν το επιπλέον βάρος με την αλλαγή στις διατροφικές τους συνήθειες και την άσκηση. 

6. Η απότομη διακοπή- «μαχαίρι» είναι η μοναδική επιλογή
Μερικοί καπνιστές πιστεύουν ότι η απότομη διακοπή είναι  η καλύτερη προσέγγιση και ότι η δύναμη της θέλησης είναι το μόνο αποτελεσματικό μέσο για την καταστολή της επιθυμίας  για κάπνισμα.
Είναι εν μέρει αυτό είναι σωστό: Η δέσμευση είναι απαραίτητη.
Όμως, οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν στην προσπάθεια διακοπής , αν επωφεληθούν από την παροχή συμβουλών και τη χρησιμοποίηση φαρμάκων  για τη διακοπή του καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων υποκατάστασης  νικοτίνης και άλλων συνταγογραφούμενων  φαρμάκων.
- Η συμβουλευτική αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας κατά 60%, ενώ  η λήψη φαρμάκων διπλασιάζει τις πιθανότητες.

7. Τα προϊόντα νικοτίνης είναι εξίσου βλαβερά για την υγεία όσο και  το κάπνισμα.
Η νικοτίνη είναι ασφαλής όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες. Ακόμη και η χρήση νικοτίνης κάθε μέρα για χρόνια, είναι ασφαλέστερη  από το κάπνισμα. Εξάλλου τα προϊόντα νικοτίνης περιέχουν μόνο νικοτίνη.  Αντίθετα τα τσιγάρα παρέχουν νικοτίνη, μαζί με άλλες 4000 ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 60 γνωστών καρκινογόνων  ουσιών.

8. Η περικοπή του αριθμού των τσιγάρων είναι αρκετή
Η μείωση του αριθμού των τσιγάρων δεν είναι μια αποτελεσματική στρατηγική.  Οι καπνιστές που έχουν μειώσει τον αριθμό των τσιγάρων κάνουν μεγαλύτερες ρουφηξιές  και καπνίζουν περισσότερο από κάθε ένα  τσιγάρο. Έτσι, ακόμη κι αν καπνίζουν λιγότερα τσιγάρα, παίρνουν την ίδια δόση των τοξικών ουσιών του καπνού.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μόνη αποτελεσματική στρατηγική ,  είναι να φθάσει κάποιος στο σημείο της ούτε μίας ρουφηξιάς.

9. Ο μόνος που επιβαρύνει την υγεία του είναι ο καπνιστής.
Ο καπνός του τσιγάρου βλάπτει και τους ανθρώπους γύρω σαςΔεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμαΥπολογίζεται ότι ένας σερβιτόρος ή σερβιτόρα που εργάζεται σε μια  οκτάωρη βάρδια σε ένα μπαρ γεμάτο καπνό εισπνέει τόσο πολύ τοξικό καπνό σαν να καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα.
- Το παθητικό κάπνισμα εκτιμάται ότι προκάλεσε  το 2004 περίπου 603.000 πρόωρους θανάτους σε όλο τον κόσμο.
Το 31% των θανάτων που αποδίδονται στο παθητικό κάπνισμα , συμβαίνουν σε παιδιά.
10. Προσπάθησα μία φορά και απέτυχα, έτσι δεν έχει αξία να προσπαθήσω και πάλι
Οι περισσότεροι καπνιστές προσπαθούν πολλές φορές πριν τελικά καταφέρουν να σταματήσουν το κάπνισμα. Έτσι, αν έχετε αποτύχει στο παρελθόν, μην αφήνετε αυτό να σας αποθαρρύνει και τελικά  να σας αποτρέψει από το να προσπαθήσετε και πάλι.
Κάθε φορά που κάποιος αποτυγχάνει να σταματήσει το κάπνισμα, μπορεί να διδαχθεί πολλά πράγματα τα οποία  θα μπορούσαν να του φανούν χρήσιμα για την επόμενη προσπάθειά. 
Η  πρώτη ή δεύτερη φορά που προσπαθεί κάποιος να σταματήσει  το κάπνισμα μπορεί να θεωρηθεί ως εξάσκηση και με την τρίτη ή τέταρτη φορά να επιτύχει το στόχο. Θα πρέπει να συνεχίσετε λοιπόν την προσπάθεια. Μην απογοητεύεστε   
e-cardio

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα