Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Τι να κάνεις για να συμφιλιωθείς με τα λάθη του παρελθόντος;Ουδείς τέλειος, άρα ουδείς αλάθητος. Τα λάθη είναι μέρος της ζωής μας και, όσο και αν προσπαθούμε να τα αποφύγουμε, πάντα κάποιο θα μας ξεφεύγει. Στην καλύτερη περίπτωση μας εφοδιάζουν με εμπειρίες που μας κάνουν σοφότερους. Στη χειρότερη μας παγιδεύουν, μας κάνουν δυστυχισμένους και δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε μπροστά. Η Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon προτείνει έξι τρόπους να τα αφήσουμε πίσω μας και να βαδίσουμε στο μέλλον με πιο ήρεμη συνείδηση.
«Ίσως υπάρχουν φορές που σκέφτεσαι το παρελθόν σου και εύχεσαι να μπορούσες να αλλάξεις γεγονότα ή εμπειρίες σου. Ίσως στο μυαλό σου τριγυρνάει η σκέψη πως εάν μπορούσες να γυρίσεις πίσω και να κάνεις κάποια πράγματα διαφορετικά π.χ να χειριστείς διαφορετικά μία σχέση σου, να προσπαθήσεις περισσότερο στη δουλειά σου ή να μην πάρεις κάποιες λάθος αποφάσεις, τότε πιθανόν το παρόν σου να ήταν καλύτερο. Εάν σκέφτεσαι διαρκώς τα λάθη του παρελθόντος με τρόπο επικριτικό, εάν βιώνεις συναισθήματα απογοήτευσης και νοσταλγίας γι΄ αυτό που «θα μπορούσε να είχε συμβεί» και μετανιώνεις για πράγματα που έκανες ή δεν έκανες, κινδυνεύεις να χάσεις όχι μόνο το παρόν αλλά και την όρεξη που απαιτείται για να προσπαθήσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Βέβαια, σ΄ έναν μεγάλο βαθμό, η μετάνοια για το παρελθόν μπορεί να μας βοηθήσει: α) Να κατανοήσουμε τα πράγματα που μας συνέβησαν β) Να αποκτήσουμε αυτεπίγνωση και να καταλάβουμε τα κίνητρα και τις αντιδράσεις μας και γ) Ν΄ ανακαλύψουμε νέους δρόμους προς την προσωπική μας βελτίωση. Το να αισθανόμαστε λοιπόν μετανιωμένοι έχει σημαντική λειτουργικότητα στη ζωή μας. Η μετάνοια όμως και η έντονη αποδοκιμασία των παρελθοντικών πράξεων μας, εάν βιώνονται σε υπερβολικό βαθμό, μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια διαδρομή πολύ διαφορετική από την προσωπική βελτίωση. Συχνά μπορεί να φέρουν συναισθήματα θλίψης, αναξιότητας και να προκαλέσουν στατικότητα αντί για δημιουργική δράση.

Τα βήματα που οδηγούν στη συμφιλίωση

Κατανόησε ότι τα λάθη είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης μας. Κάποια λάθη έχουν σίγουρα σημαντικότερες επιπτώσεις από κάποια άλλα. Όμως όλοι ανεξαιρέτως κάνουν λάθη. Λάθος πράξεις, λάθος επιλογές. Δεν μπορείς να το αποφύγεις, γιατί είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθεις.
Η μετάνοια δεν θα έπρεπε να είναι μια ψυχολογική τιμωρία για τα παραπτώματά μας. Αντί να τιμωρείς τον εαυτό σου αποδοκιμάζοντας και απορρίπτοντάς τον για τα λάθη του, προσπάθησε να δεις αυτό που σου λέει το συναίσθημα της μετάνοιας: ότι κάτι πρέπει ν΄ αλλάξεις στον τρόπο σκέψης, τις συνήθειες ή τη συμπεριφορά σου. Κοίταξε μέσα σου και δες τη μετάνοια σαν μία φίλη που προσπαθεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου και να βελτιώσεις ό,τι χρειάζεται βελτίωση.
Εάν θεωρείς ότι το λάθος σου ήταν πολύ σοβαρό και δεν μπορείς να πάψεις να αυτοκατηγορείσαι, είναι σημαντικό να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία για συγχώρεση, όπως ίσως θα την έδινες και σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Κάνε ειρήνη με τον εαυτό σου και δες πώς μπορείς ν΄ αλλάξεις τη ζωή σου από εδώ και πέρα.
Εάν μετανιώνεις για το παρελθόν, μην αφήσεις το συναίσθημα αυτό να σε καταβάλει. Μέσα από την αναγνώριση των λαθών σου προσφέρεις στον εαυτό σου τη δυνατότητα να γίνει καλύτερος. Όταν η μετάνοια γίνεται ευκαιρία για αλλαγή, έχει τη δύναμη να σε ανυψώσει, να σε κάνει να ξεκαθαρίσεις τους στόχους και τις αξίες σου. Εάν όμως παραδοθείς στην αρνητική της διάσταση, ίσως βυθιστείς σε περισσότερη απογοήτευση.
Όσο και να μετανιώνεις για τα λάθη του παρελθόντος, το παρελθόν δεν αλλάζει. Αντί να σπαταλάς την ενέργειά σου σκεπτόμενος/η με απογοήτευση πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα εάν είχες κάνει διαφορετικές επιλογές, επικεντρώσου στο πώς μπορείς να καλυτερέψεις τα πράγματα τώρα. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αν είχες κάνει διαφορετικές επιλογές, ποτέ δεν ξέρεις εάν τα πράγματα θα ήταν όντως καλύτερα. Κάθε απόφαση συνεπάγεται ένα «ναι» κι ένα «όχι», γι΄ αυτό θα ήταν καλό να είμαστε προετοιμασμένοι ν΄ αποδεχτούμε το γεγονός ότι, όταν αποφασίζουμε για κάτι, διαλέγουμε ένα πράγμα κι αφήνουμε ένα άλλο πίσω μας.
Κάνε την κάθε σου μέρα σημαντική. Απόλαυσε το παρόν σου και ζήσε με τρόπο συμβατό με τις αξίες σου. Εάν π.χ μετανιώνεις για τον λιγοστό χρόνο που περνούσες με την οικογένεια σου στο παρελθόν, προσπάθησε να αφιερώσεις τον χρόνο που νομίζεις ότι θα σε ικανοποιούσε και θα προλάβαινε συναισθήματα μετάνοιας στο μέλλον. Εάν μετανιώνεις για επιλογές στην καριέρα σου, αναλογίσου τι είναι σημαντικό για σένα και κάθε μέρα κάνε ένα βήμα προς την κατεύθυνση που θα ήθελες να φτάσεις. Μην ξεχνάς να απολαμβάνεις την παρούσα στιγμή και την χαρά που σου δίνουν τα «σωστά» σου, γιατί σίγουρα (εκτός από λάθη για τα οποία μετανιώνεις) έχεις πράγματα στη ζωή σου τα οποία αποτελούν επιλογές για τις οποίες δεν μετανιώνεις και έχεις τη σιγουριά ότι ήταν οι σωστές».
Measure
Measure
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα