Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ Ο ΙΟΥΔΑΣ ΑΝ ΗΤΑΝ ΠΡΑΚΤΩΡ;




ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ Η, ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ;

Ο μεγαλύτερος προδότης της Ιστορίας…
Ο Ιούδας ήταν προδότης διότι το στόρυ χρειαζόταν έναν προδότη. Αυτή είναι η δική μου αλήθεια. Έχω δική μου κρίση και δεν υιοθετώ το κάθε παραμύθι που λανσάρει κάποιος, όποιος κι αν είναι αυτός, άγιος, πατριάρχης, ιστορικός, ερευνητής, κατασκευαστής μύθων. Θα μας τρελλάνουν.

Ο Ιούδας δεν ήταν προδότης είναι το νέο σενάριο, το οποίο αποτελεί τη νέα αλήθεια. Πρόδωσε πράγματι ο πλέον καλλιεργημένος και κοινωνικά ανώτερος απ’ όλους τους μαθητές τον δάσκαλο, όμως κατόπιν επιθυμίας του Ιησού. Αυτός μας λένε τώρα. Θα μας τρελλάνουν.

Ο Ιούδας όχι μόνον δεν ήταν προδότης αλλά αυτός σταυρώθηκε στη θέση του Χριστού. Αυτό υποστηρίζεται στο λεγόμενο Κατά Βαρνάβα Ευαγγέλιο, πριν από 800 περίπου χρόνια. Κατάφερε να μεταμορφωθεί σε Χριστό και να ξεγελάσει ακόμα και τη μάνα του, την Παναγία, και να σταυρωθεί αυτός, ο Ιούδας. Θα μας τρελλάνουν.


Κι εγώ αν κάτσω να γράψω ένα δικό μου ευαγγέλιο θα λέω τα δικά μου. Ποιος με εμποδίζει; Ό,τι θέλει ο καθένας λέει, φαντάζεται, πιστεύει. Όπως και ο καθένας ό,τι γουστάρει το αποδέχεται ή, το απορρίπτει.
Σχετικώς με τον Ιούδα έχουν ειπωθεί απίθανα πράγματα, ακριβώς διότι για έναν τόσο «σπουδαίο» προδότη, μάλλον για μια τόσο σημαίνουσα προδοσία οι αμφισβητήσεις και οι υποψίες περί της γνησιότητος της πράξεως του είναι πάντα αναπόφευκτες…

Μόλις πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε στην Αγγλία ένα βιβλίο που συνέγραψαν ένας καθολικός θεολόγος και ο άλλωστε αντιπρόεδρος του συντηρητικού κόμματος επί Θάτσερ Τζέφρυ Άρτσαιρ, «Το κατά Ιούδα Ευαγγέλιο, από τον Βενιαμίν Ισκαριώτη». Όχι, δηλαδή, ο ίδιος ο Ιούδας, αλλά ο γιος του έγραψε αυτό το ευαγγέλιο, έτσι όπως υποτίθεται τα έζησε τα πράγματα ο πατέρας του. Και τι μας λέει αυτή η νέα θεωρία;… Δεν γράφει κάποιος ένα βιβλίο για να επαναλάβει τα γνωστά…
Ή νέα, λοιπόν, θεωρία είναι 
ότι ο Ιούδας δεν αυτοκτόνησε, όπως έχει καταχωρηθεί, και ακόμα ότι ο πιο πιστός μαθητής του Ιησού απογοητεύθηκε όταν ο αρχηγός του αντί να κάνει μια εντυπωσιακή εμφάνιση στην Ιερουσαλήμ, αυτός μπήκε στην πόλη καβάλα σ’ ένα γαϊδουράκι… Θα μας τρελλάνουν.

Ποιος Ιούδας; Και ποιος υιός του Ιούδα; Η… αδελφή του Ιούδα πρόδωσε τον Χριστό…, κι αυτό έχει υποστηριχθεί. Όπως, ακόμα, ότι πράγματι ήταν προδότης ο Ιούδας, κι όχι κατ’ εντολήν του Ιησού, επειδή έπρεπε να εφαρμοσθεί το θεϊκό σχέδιο, αλλά ήταν ένας συνειδητός προδότης, που πρόδωσε για το καλό της ανθρωπότητος κι όχι από ιδιοτελή κίνητρα. Θα μας τρελλάνουν.

Βεβαίως θα μας τρελλάνουν αν αφεθούμε στις… απόψεις των άλλων, όποιοι κι αν είναι αυτοί…, θεόπνευστοι ή, απατεώνες. Η δική μου αλήθεια είναι: Δεν μ’ ενδιαφέρει αν ο Ιούδας ήταν πράγματι προδότης ή, όχι. Ούτε αν πρόδωσε για τα αργύρια ή, για κάποιο άλλο λόγο. Αν του ανέθεσε ο ίδιος ο Χριστός την αποστολή προδοσίας ή, αν ο Ιούδας πήρε τη σχετική εντολή κατ’ ευθείαν από τον Θεό, σίγουρα μέσω κάποιου Αγγέλου.

Τι σημαίνει προδοσία; Αυτό είναι το ερευνητέο. Αν ο Ιούδας ήταν πιστός των Εβραίων, δηλαδή του ομόθρησκου ιερατείου του…, ακόμα και πράκτωρ των Ρωμαίων…, μπορεί να χαρακτηρισθεί προδότης; Αφού ανήκε, αν ανήκε, στην άλλη πλευρά… Στην περίπτωση, λοιπόν, που ιδεολογικά και θρησκευτικά ήταν όργανο στρατευμένο εναντίον του κινήματος του Χριστού μπορεί να θεωρηθεί προδότης ο Ιούδας;

Η δική μου προσέγγιση στον Ιούδα, τον μεγαλύτερο προδότη από καταβολής ανθρώπου, είναι να υπάρξει μια παγκόσμια συμφωνία, μια παγκόσμια παραδοχή στο τι ακριβώς είναι Προδοσία, τι είναι Προδότης; Πρώτα αυτό και μετά ας φτιάχνει ο καθένας, είτε είναι Βατικανό, είτε ένας πονηρός συγγραφεύς, το δικό του θρίλερ για την αλήθεια του Ιούδα…


Προδότης ο προδότης ή, ένα τραγικό θύμα; Δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα στον Ιούδα, ο οποίος απλά δίνει την αφορμή να απαντηθεί το ερώτημα τι εστί Προδότης, τι εστί Προδοσία, αν βεβαίως προδίδεται κάποια Μέγιστη Αλήθεια, κάποιος Αληθινός Προφήτης. Όσο δεν έχει υπερισχύσει ακόμα Ένας προφήτης, Μια αιώνια αλήθεια, ουδείς έχει το ηθικό δικαίωμα να προσάπτει την κατηγορία της προδοσίας σε κανέναν, με σκοπό δόλιο να υπηρετήσει την αλήθεια του δόγματος του.

Γιατί μπορεί να είναι θύμα ο προδότης; Επειδή υποχρεώθηκε να προδώσει… Και γιατί μετατράπηκε σε προδότη αυτός που μπήκε στην οργάνωση με τις πιο αγνές προθέσεις; Επειδή πριν γίνει προδότης ήταν στην πραγματικότητα ένας αφελής… Και, ίσως, ανίκανος για αυτοκριτική, άτολμος γι αυτογνωσία, ένοιωσε προδομένος διότι τη δικαίωση  της υπάρξεώς του και την αλήθεια αυτής και της άλλης ζωής την περίμενε από άλλον…, κάποιον άλλον. Όχι από τον εαυτό του…

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ  05.04.2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα