Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Διατροφή ανάλογα με τη διάθεση – Κατάλληλες τροφές

διατροφή ανάλογα με τη διάθεση
Δεν είναι μυστικό πως πολύ συχνά το πώς αισθανόμαστε σχετίζεται με το τι τρώμε, αλλά και αντιστρόφως. Η πεσμένη διάθεση, το άγχος, η κούραση, ακόμα και η βαρεμάρα, μπορεί να μας οδηγήσουν σε μια συγκεκριμένη διατροφική συμπεριφορά, πολλές φορές ανεξέλεγκτη. Άλλωστε, το τι επιλέγουμε να τρώμε μπορεί ακόμα και να μας απαλλάξει από την λήψη κάποιων φαρμάκων, όπως για παράδειγμα ηρεμιστικών ή αντικαταθλιπτικών μια και υπάρχουν τροφές που μπορεί με φυσικό τρόπο να μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα και να χαλαρώνουμε. Στη συνέχεια του άρθρου θα παρουσιάσουμε κάποιες τροφές που μπορεί να απαρτίζουν τη διατροφή ανάλογα με τη διάθεση στην οποία βρισκόμαστε. Είτε, λοιπόν, είσαι λυπημένη είτε πιεσμένη, ή κουρασμένη, διάβασε ποιες τροφές μπορείς να καταναλώνεις ώστε να έρθεις σε καλύτερη διάθεση και ψυχική ηρεμία χωρίς να χρειαστεί να καταφύγεις σε άλλες λύσεις.
διατροφή ανάλογα με τη διάθεση – Ποιες τροφές να καταναλώνεις αναλόγως πώς αισθάνεσαι
1.διατροφή ανάλογα με τη διάθεση – Τι να τρως όταν είναι πεσμένη η διάθεσή σου
Οι τροφές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να ανεβάσεις τη διάθεσή σου όταν δεν είσαι και στα καλύτερά σου.

Σοκολάτα μαύρη: Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όταν φάμε έστω κι ένα μικρό κομματάκι μαύρης σοκολάτας νιώθουμε πιο όμορφα και πιο ήρεμοι. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει καφεΐνη και αυτό οδηγεί σε μια ήπια διεγερτική δράση , ενώ η περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι αυτή που προκαλεί διέγερση της σεροτονίνης της ορμόνης που γνωρίζουμε ότι επηρεάζει τη διάθεσή μας. Επιπλέον προκαλείται παραγωγή ενδορφινών λόγω της ουσίας φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχεται στη μαύρη σοκολάτα κι όλα αυτά σε συνδυασμό και με τα λιπαρά της οδηγούν σε μια αίσθηση ευτυχίας. Μην ξεχνάμε ότι η μαύρη σοκολάτα έχει θετική επίδραση και σε θέματα υγείας (όταν καταναλώνεται με μέτρο)όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η αποφυγή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σπανάκι: Το σπανάκι έχει την ικανότητα να κρατάει σταθερά τα επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνης λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε φυλλικό οξύ. Σύμφωνα με μελέτη όσοι καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα φυλλικού οξέως μπορεί να παρουσιάσουν πιο εύκολα κατάθλιψη. Το σπανάκι, λοιπόν, θεωρείται το λαχανικό που μπορεί να μας προσφέρει καλύτερα φυλλικό οξύ λόγω της περιεκτικότητάς του σε αυτό.
Καρύδια: Τα καρύδια αποτελούν σημαντική πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων γνωστών για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον οργανισμό μας. Σύμφωνα με μελέτη τω-3 λιπαρά μαζί με την ουριδίνη συμβάλλουν στην ενίσχυση της καλής επικοινωνίας των νευρώνων του εγκεφάλου και δρουν σχεδόν όπως τα κοινά αντικαταθλιπτικά σκευάσματα. Έχει ερευνηθεί πως όσοι καταναλώνουν λιγότερα ω-3 λιπαρά οξέα είναι πιθανότερο από άλλους να εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι και να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Επομένως, βάλε τα καρύδια στην διατροφή σου και νίκησε τις άσχημες σκέψεις με φυσικό τρόπο.
2.διατροφή ανάλογα με τη διάθεση – Τι να τρως όταν νιώθεις πίεση και στρες
Οι τροφές που ακολουθούν βοηθούν τον οργανισμό να χαλαρώσει όταν είναι πιεσμένος, σε κάνουν να αισθάνεσαι ήρεμη και συνεπώς να είναι πιο καλή και η διάθεσή σου.
Γάλα: Το γεγονός ότι ένα ποτήρι ζεστό γάλα συστήνεται για όσους έχουν δυσκολία να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν πριν ξαπλώσουν, σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Έχει αποδειχτεί πως ο ορός γάλακτος έχει τη δυνατότητα να κατευνάζει την αίσθηση άγχους και να μειώνει την απογοήτευση. Επίσης, τα γαλακτοκομικά περιέχουν ασβέστιο το οποίο λέγεται πως έχει τη ιδιότητα να χαλαρώνει του μύες και να κρατάει ισορροπημένο και σταθερό το επίπεδο της αρτηριακής μας πίεσης.
Κρασί: Το κρασί πέραν των πολύ σημαντικών για τον οργανισμό μας αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει, μπορεί να χρησιμεύσει ως ηρεμιστικό για το κεντρικό νευρικό μας σύστημα και να μας χαλαρώσει καθώς μειώνει και την αρτηριακή πίεση. Φυσικά, δε μιλάμε για υπερβολές αλλά για κατανάλωση με μέτρο μια και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Ένα ποτηράκι με το φαγητό μας είναι αρκετό.
Βρόμη: Η κατανάλωση της βρόμης μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό ηρεμιστικό και να σε κάνει να χαμογελάσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί με την κατανάλωση υδατάνθρακα αποστέλλεται από τον οργανισμό η τρυπτοφάνη(ένα αμινοξύ)στον εγκέφαλο και παρακινείται η παραγωγή της σεροτονίνης με αποτέλεσμα να μας ηρεμήσει. Χωρίς την ύπαρξη υδατανθράκων δε γίνεται η παραγωγή της σεροτονίνης από τον εγκέφαλο. Αυτό , όμως, που έχει σημασία είναι οι υδατάνθρακες να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (όπως η βρόμη) για να απορροφά αργά από τον οργανισμό και να γίνεται σταθερά η έκκριση της σεροτονίνης. Διαφορετικά, όταν συμβαίνει γρήγορα η αφομοίωση η διάθεσή μας φτιάχνει για πολύ λίγο κι έπειτα πέφτει ξανά.
Αβοκάντο: Το αβοκάντο περιέχει υψηλό ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών και καλίου που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή μας πίεση. Επίσης, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν την ιδιότητα να ευαισθητοποιούν τους υποδοχείς του εγκεφάλου ως προς σεροτονίνη που γνωρίζουμε ότι βελτιώνει το πώς αισθανόμαστε. Μπορείς να καταναλώνεις μικρή ποσότητα αβοκάντο μέσα στα σαλάτες σου ή να το κάνεις πουρέ.
Φιστίκια Αιγίνης: Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, φυτικές ίνες αλλά και ακόρεστα λιπαρά που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή μας πίεση. Η κατανάλωσή τους , λοιπόν, έχει συσχετιστεί με την καταπολέμηση του άγχους και του στρες.
3.διατροφή ανάλογα με τη διάθεση – Τι να τρως όταν αισθάνεσαι κούραση
Πολλές φορές αισθανόμαστε πως έχουμε χάσει την ενέργειά μας και μας καταβάλλει μια κούραση που μπορεί να οδηγήσει και σε αίσθηση κατάθλιψης ή απογοήτευσης. Ας δούμε τι μπορούμε να τρώμε για να μας δώσει ενέργεια και να αισθανθούμε πιο δραστήριοι.
Αμύγδαλα: Δεν είναι μόνο τα καρύδια που συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή ανάλογα με τη διάθεση. Ας δούμε γιατί μπορούμε να τρώμε τα αμύγδαλα όταν νιώθουμε κουρασμένοι. Τα αμύγδαλα περιέχουν μεγάλη ποσότητα μαγνησίου, το οποίο μετατρέπει τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά σε ενέργεια έτοιμη να την εκμεταλλευτούμε. Έχει αποδειχτεί ότι η χαμηλότερη κατανάλωση μαγνησίου μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε πιο εύκολα κούραση με τις καθημερινές μας ενέργειες. Φυσικά οι ξηροί καρποί περιέχουν επιπλέον φυτικές ίνες αλλά και καλά λιπαρά οπότε προτείνονται ούτως ή άλλως για τη διατροφή μας.
Ανανάς: Ο ανανάς ανήκει στους υδατάνθρακες και διασπάται σε γλυκόζη παρέχοντας στον οργανισμό ενέργεια. Επιπλέον, είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες αλλά και άλλες ωφέλιμες ουσίες που μπορούν να καθυστερήσουν την πέψη και συνεπώς τη μείωση ενέργειας που την ακολουθεί. Επίσης, σημαντική είναι η περιεκτικότητα του ανανά σε μαγγάνιο και θειαμίνη τα οποία συμβάλλουν στη μετατροπή των θερμίδων σε ενέργεια. Επομένως είναι ένα φρούτο που όχι μόνο είναι γευστικό αλλά σε βοηθάει να νιώθεις πιο δραστήρια.
Νερό: Η έλλειψη επαρκούς πρόσληψης νερού προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό κι αυτό έχει ως συνέπεια την έλλειψη ενέργειας και την αίσθηση κόπωσης. Προσπάθησε να πίνεις τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα αλλά και να καταναλώνεις φρούτα και λαχανικά που επίσης περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού.
4.διατροφή ανάλογα με τη διάθεση – Τι να τρως όταν χρειάζεσαι περισσότερη οξύνοια
Πολλές φορές μπορεί να έχουμε έλλειψη συγκέντρωσης ή να μην έχουμε πολύ καλή μνήμη γεγονός που μας οδηγεί και σε αίσθηση απογοήτευσης ή κακής διάθεσης. Για να αποκτήσεις περισσότερη οξύνοια ,λοιπόν, ας δούμε τι τροφές μπορείς να συμπεριλάβεις στο μενού σου.
Καφέ: Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη αλλά και τις αντιδράσεις μας. Αυτό συμβαίνει διότι μπορεί και προκαλεί διέγερση στο νευρικό μας σύστημα και λειτουργεί προς τον εγκέφαλο με τρόπο που βοηθάει τη λειτουργία της μνήμης μας αλλά και τη συγκέντρωση και προσοχή μας.
Γαλοπούλα: Η γαλοπούλα περιέχει ένα συγκρεκριμένο αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών τον εγκέφαλο οι οποίοι με την ενεργοποίησή τους τον κάνουν πιο αποτελεσματικό σε λειτουργίες όπως η επίλυση προβλημάτων, κλπ. Άλλωστε κάθε ζωική πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει λόγω της περιεκτικότητάς τους και σε άλλα αμινοξέα (περίπου 7) που συμβάλλουν στο να είναι υγιής ο οργανισμός μας.
Ψωμί ολικής αλέσεως: Σύμφωνα με έρευνα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως στο πρωινό μας γεύμα μπορούν να διατηρήσουν σταθερό το σάκχαρό μας για πολλές ώρες κι αυτό συμβάλει στην καλή μνήμη, τη συγκέντρωση αλλά και εγρήγορση του οργανισμού μας.
Αβγά: Η κατανάλωση αυγών προτείνεται για όσους παρουσιάζουν προβλήματα μνήμης μια και όπως λέγεται ο κρόκος του αυγού περιέχει σε μεγάλο ποσοστό τη χολίνη, βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα Β αλλά και τα φωσφολιπίδια (χημικές ενώσεις), ουσίες που έχουν σχέση με τη λειτουργία της μνήμης μας.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα